250 ezer forintba került az Áder János fővédnökségével indított kórházi imaláncmozgalom

Március 9-én, az ima világnapján jelentette be a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) a Szívünk imája nevű mozgalmat, amellyel biztosítják, hogy imalánc indulhasson egy betegért, ha ezt ő maga vagy a hozzátartozói kérik. A mozgalom fővédnöke Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita.

A Magyar Ateista Társaság közérdekű adatigénylést indított, hogy megtudakolják, mennyibe került a mozgalom indítása, és annak milyen tudományos alapja van. A GOKVI március 26-i keltezéssel válaszolt is, a levelük a Telexhez is eljutott. Ebből kiderül, hogy a mozgalom indításának költsége bruttó 250 ezer forint volt, amelyet a Gottsegen György Alapítvány az Országos Kardiológiai Intézetért állt.

Tudományosan igazolt, de nem kell igazolni​

Ennél talán érdekesebb, hogy a GOKVI röviden az imalánc gyógyító hatása és a tudomány viszonyáról is ismerteti az álláspontját. „Természetesen vizsgálható, hogy nagyobb valószínűséggel gyógyulnak-e azok a betegek, akikért imádkoznak. Ha ez így van, a nem hívő kutatók számára a placebohatás lehet az érvényes magyarázat. Ugyanakkor a hívők a közbenjáró ima gyógyító hatását Isten beavatkozásaként élik meg, ami tudományos bizonyítékot nem igényel. Számukra a tapasztalás valósággá is válik, és ez tovább mélyíti a hitüket” – írják.
Ez két okból figyelemre méltó. Egyrészt azért, mert valószínűleg senkinek nem jutott volna eszébe számonkérni egy imaláncon a tudományosságot, ha ezt nem maga a GOKVI eredeti közleménye lengeti be a mozgalom indulásakor:
„Az ima gyógyító erejét az elmúlt évtizedekben több tudományos kutatás bizonyította. Kimutatták, hogy hamarabb és kevesebb szövődménnyel gyógyulnak azok a szívbetegek, akikért imádkoznak”
írták akkor.
A másik ok, amiért a válaszlevél megengedőbb álláspontja érdekes, hogy bár azt írják, „a hívők a közbenjáró ima gyógyító hatását Isten beavatkozásaként élik meg, ami tudományos bizonyítékot nem igényel”, ezután egy 45 tételből álló szakirodalmi felsorolás követi. Ezt teljességében áttekinteni hosszabb idő lenne, de érdekesség, hogy a listán szereplő első metaanalízis – azaz olyan vizsgálat, amely az adott téma több korábbi kutatását tekinti át és értékeli – az összefoglalójában ezt írja: „A távoli közbenjáró ima hatásait metaanalízissel vizsgáljuk, és arra a következtetésre jutunk, hogy nem lehet észrevehető hatásokat találni.”

Nem ördögtől való​

A mozgalom indulásának bejelentése után hosszabban is foglalkoztunk a közbenjáró ima esetleges gyógyító erejének tudományos vizsgálatával. Akkori cikkünkben ezt írtunk: „[…] a hittel gyógyítás semmiképpen nem javasolható orvosi segítség vagy beavatkozás helyett. Ugyanakkor a placebohatás nem elvetendő bónusz a gyógyászatban, és ha elfogadjuk, hogy a hit is kiválthatja, akkor az erre nyitott betegeknél egyénre szabott kiegészítő terápia része is lehet. A módszertani nehézségekkel terhelt, kevés számú kutatásból nem világlik ki egyértelmű, ordító NEM, legfeljebb annyi, hogy a távoli közbenjáró imáknál erősebb lehet a saját spirituális feltöltődés. Az pedig a gyakorlatban is visszatérő tapasztalat, hogy a hit – akár gyógyszerbe, akár az Úrba vetett – fontos komponense lehet a gyógyulásnak.”
„Ilyesmire köztársasági elnökkel mozgalmat indítani, és a hivatalos közleményben csak a pozitív tanulmányokat megemlíteni persze felvet már a tudományon túlmutató kérdéseket is. A kezdeményezés alapja viszont nem feltétlenül ördögtől való […]”
– írtuk a téma áttekintésének összegzéseként.

Bolcsó Dániel

ima.jpg
 
a hittel gyógyítás semmiképpen nem javasolható orvosi segítség vagy beavatkozás helyett.
No és a Kasler féle 10 parancsolat.A már mutálódott dologra nem jó?
Pedig az olcsóbb volt.
Mi az ördögtől való és mi nem azt én másképp ítélem meg
Azt is nézem kitől jön és mi a valódi szándéka a felszín mögött.
Mert mázzal bevonva nem látszik rögtön.
De elébb utóbb át látszóvá válik.
 
Szerintem, ha ennél 10x többet költöttek voona rá, akkor sem lenne gond, ha egyébként felelősen gazdálkodna az állam.
Az ügyintézét elnézve lehet az adatkikérés még többe is került az államnak.
 
A "praxisomban" - és tényleg, valóban idézőjel - van rá egy esemény. Nem én csináltam, nem is volt hozzá bármi közöm, de önként én kontrolláltam, ami csak egy megfigyelés, nem pedig ténykedés.
5 évvel ezelőtt egyik üzlettársamnál egy fertőzés miatt leállt mindkét veséje, este 10 körül. Az orvosi terv az volt, hogy másnap hajnalban (hogy miért nem azonnal, az nem derült ki) dialízisre akarták kötni, hogy legalább az utolsó akaratát tudja közölni. Azonban az üzlettársak összefogtak és egy világméretű imaláncot indítottak el, ami éjjel fél kettőre felállt. A betegnél szinte azonnal a veseműködés elindult, 3-ra teljesen rendbejött, a dialízisre nem volt szükség. A betegségéből egy kevés mozgás-sérülés maradt meg. Hogy őszinte legyek, én személy szerint nem hittem benne, de azóta már elhiszem, hogy ez működik.

Azonban az Imalánc a természeténél fogva csak egyes emberek esetén ad megoldást. (~100ezer, vagy több embert egy cél érdekében, egy azon időben, egy célra "rámozdítani", hát az nem semmi.) Ha pl. a miniszterelnökünknél lenne egy ilyen eset, akkor nagy eséllyel vissza is lehet hozni. Ahogy a mai politikai helyzetet nézem, talán nem az ördögtől való az előző gondolatom.
 
Szinte már mindent elvett tőlem az élet, családot, lakást, a hitemet még senki és semmi nem tudta elvenni. Nem szedek semmiféle gyógyszert, ha beteg vagyok én is elmegyek néha orvoshoz, a háziorvosom már ismer, minden alkalommal elmondja mi a gond, mielőtt kilépek tőle rákérdez
- ima vagy gyógyszer?
- először az írások, az ima, aztán meglátom.
Ugyanazzal a problémával nem szoktam visszamenni.
Hiszek az ima erejében!
Még a reménytelennek előrejelzett műtétemkor is a kezemben volt dzsapa mala. Mikor az orvosom azt mondta, sikerült, megköszöntem neki, az volt a válasza: ne nekem köszönje, neki adjon hálát vagy annak aki mögötte van, és rámutatott a malára.
 

"Tudományosan igazolt, de nem kell igazolni"​


Tényleg nem kell, csacskaság.
 

Csatolások

  • 2829-imavsinfúzió.jpg
    2829-imavsinfúzió.jpg
    122.9 KB · Olvasás: 85
Nem szoktam mitológiai kérdésekbe beleszólni, vagy állast foglalni, mert az mindenkinek a saját és belső magánügye.
Azonban mindenképpen különbséget kell tenni a vallásos hit, és azon hit között, amely a gyógyulási akaratot, vagy az arról való lemondást befolyásolja.
A nem vallásos hit az az akarat, amikor az ember szellemileg és fizikailag is akarja a gyógyulást és a legvégsőbb határig is elmegy ennek érdekében, és ez benne van mind a (bármilyen) vallásos, mind az ateista emberben. Az estek egy részében ez nem mindig valósul meg, de ezek a jelen tudás szerinti gyógyíthatatlan betegségekre vonatkoznak.

A vallásos hittel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy melyik vallásra vonatkozik ez a világ számos vallási vonalai, vonulatai körül közül?
Ehhez csupán annyi a hozzátenni való, hogy ha a (bármilyen) vallásos hit ötvöződik a gyógyulni akarás hitével, akkor gyakorlatilag mindegy, hogy az egyén a pozitív végeredmény kapcsán melyik vonalat privilegizálta. A lényeg ebben az esetben is mindig az egyén akaratán múlik.
-szerintem-
 
Nem szoktam mitológiai kérdésekbe beleszólni, vagy állast foglalni, mert az mindenkinek a saját és belső magánügye.
...
Igazad lenne, ha
-Az állam nem öntené szamolatlanul a milliárdokat a neki tetsző egyházakba. (Most pl. 8 milliárdot különített el a papok "fizetésének" emelésére.)
-Ha a papok nem politizálnának.
-Ha az egyházi fenntartású iskolák nem kapnának 2x annyi fejpénzt mint az államiak.
-...
 
Nem szedek semmiféle gyógyszert, ha beteg vagyok én is elmegyek néha orvoshoz, a háziorvosom már ismer, minden alkalommal elmondja mi a gond, mielőtt kilépek tőle rákérdez
- ima vagy gyógyszer?
- először az írások, az ima, aztán meglátom.
Az ima egészségkárosító mellékhatása még nem bizonyított. A gyógyszerekre ez nem minden esetben áll, és számuk ugrásszerű növekedést mutat.
 

Csatolások

  • ema2.png
    ema2.png
    138.6 KB · Olvasás: 108
Az ima egészségkárosító mellékhatása még nem bizonyított. A gyógyszerekre ez nem minden esetben áll, és számuk ugrásszerű növekedést mutat.
Akkor lehetne bizonyítani az ima pozitív illetve negatív hatását ha előbb valaki meggyógyulna mert imádkoznak érte majd legközelebb már nem lenne ima.
De, mivel ez hit kérdése sosem lehet bizonyítani. Sem azt hogy hatásos sem azt hogy nem.
De, valamiben bízni illetve hinni kell.
 
Igazad lenne, ha
-Az állam nem öntené szamolatlanul a milliárdokat a neki tetsző egyházakba. (Most pl. 8 milliárdot különített el a papok "fizetésének" emelésére.)
-Ha a papok nem politizálnának.
-Ha az egyházi fenntartású iskolák nem kapnának 2x annyi fejpénzt mint az államiak.
-...
Azt gondolom, hogy ez már a "politikai hit" kérdése, ami már átment "látványhitbe" (a látványpékség" fogalma után szabadon). Ugyanis a látványpékség árui is a legegészségtelenebb termékek körébe tartozik. Nem jó, de laktat, és más semmi. :)
 
Még ezt is cáfolnám, mert bármennyit is eszek belőle, rövid időn belül újra farkaséhes vagyok. Azon kívül rohadt drága is.
Sokat kell belőle vásárolni. De az elv nem a te jóléted, hanem a bolt jó bevétele. Ez a fogyasztói társadalom egyik alappillére. Te fogyasztasz mint a társadalom egyik eleme. Ezzel fogy a pénztárcád/bank kártyád tartalma. cicus mosoly.jpg
 
Azt gondolom, hogy ez már a "politikai hit" kérdése, ami már átment "látványhitbe" (a látványpékség" fogalma után szabadon). Ugyanis a látványpékség árui is a legegészségtelenebb termékek körébe tartozik. Nem jó, de laktat, és más semmi. :)
Azzal az apró eltéréssel, hogy a látványpékségből nem kell vásárolnod (már, ha meg bírod állni). Itt viszont, ha akarod, ha nem te állod a csárdást (meg mi)...
 
Az ima csak arra jó, hogy áthidaljuk vele a várakozási időt.

ima-jpg.1787404


Nincs undorítóbb, vissza taszítóbb és károsabb mint a tudomány köntösébe bujt vallásos babona.

A bigott vallásosságnak bizony van egészséget károsító hatása, tessék kérem meglátogatni
egy pár ideggyógyintézetet, vagy öregek otthonát.
 
Szerintem, ha ennél 10x többet költöttek voona rá, akkor sem lenne gond, ha egyébként felelősen gazdálkodna az állam.
Az ügyintézét elnézve lehet az adatkikérés még többe is került az államnak.
Nos azért nem lenne gond, mert fordulhatna akárhová a közvélekedés vagy felelőtlen gazdálkodás miatti panasz gond az nem lehet belőle mert elsimítják be se fogadják a feljelentést.
De veheted hozzá a többi pazarlást a kézzel csomózott szőnyeget.
Mint mondod ha felülárazták volna 10 x-re akkor se lenne gond.
Ezt ismerjük jó pár esetből
Itt semmiből sincs gond.
Pedig szerintem minden fillér fond, amit úgy költenek el hogy az adott szervezetek mik az egész ország lakosság akaratát szándékát nem tükrözi vissza.
No nem a 133 kurva(igen) bátorét.(A kurva csak a legmagasabb fok jelzője)
 
Utoljára módosítva:
A lelkiismereti és vallásszabadság megsértése is bűntett!

Kéretik ezt észben tartani, már ha vanÍ!
A vallástalan hívők szabadságát miként lehetne képviselni?
És mentesíteni a vallás, vízcsapból is folyó hatásától?
Idézet:
A szolgálatok beindulnak, hogy ne legyen túl nagy a zaj
S kitüntetett szerephez jutnak megint a seggnyalók
...
Itt szép lehetsz, de okos nem, mert kötelező a hit
És ellenség lesz mindenki, aki kételkedik
És erkölcsről papolnak álszent köpönyegforgatók
 
Utoljára módosítva:
Nincs undorítóbb, vissza taszítóbb és károsabb mint a tudomány köntösébe bujt vallásos babona.

A bigott vallásosságnak bizony van egészséget károsító hatása, tessék kérem meglátogatni
egy pár ideggyógyintézetet, vagy öregek otthonát.
A babonának és bigottságnak van egészségkarosító hatása, de mégsem beszélünk így.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,798
Tagok
615,335
Legújabb tagunk
KevinSon
Oldal tetejére