Az amerikaiak a koronavírussal kapcsolatos dezinformációk szuperterjesztői

Kanadában döbbenetes módon kezdett el terjedni az Egyesült Államokból indult “infodémia”, melyet a közösségi médiában megjelenő dezinformációk tömkelege táplál.


A koronavírussal kapcsolatos dezinformációk terjesztésének trendje, mely aláássa a világjárvány megfékezésére irányuló erőfeszítéseket, már Kanadában is tombol, a McGill Egyetem által végzett tanulmány szerint ugyanis a közösségi médiát használó kanadaiak igen nagy valószínűséggel osztanak meg téves információkat, és fejtik ki véleményüket a téves koronavírusos megállapításokkal kapcsolatban.

Sok kanadai hisz az összeesküvés-elméletekben, bíznak a kétes helyről beszerzett orvosi tanácsokban és a vírust elbagatellizáló információkat terjesztik – bár az ország híradói és politikai vezetői általában megbízható tudományos információk nyújtására törekedtek. Akkor hogyan terjedhet ilyen gyorsan a félretájékoztatás?
“Nagyon sok kanadai küzd a vírustagadó és az oltásellenes attitűd megértésével szerettei körében” – mondta Aengus Bridgman vezető szerző, a McGill Egyetem politológia szakos végzős hallgatója. A Frontiers in Political Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezen hozzáállások részben az Egyesült Államokból származó hatalmas kanadai információfogyasztás következményei.

A kutatók elemezték a 200 ezer legaktívabb kanadai Twitter-felhasználó viselkedését, és felméréseket végeztek a hírfogyasztási szokásokról és a kanadaiak koronavírussal kapcsolatos hiedelmeiről. Megállapították, hogy azok, akik a közösségi médiát használják, viszonylag jobban ki vannak téve az Egyesült Államokban található információknak, mint a hazai információforrásoknak, továbbá, hogy az amerikai sajtóorgánumoknak való kiszolgáltatottság a koronavírussal kapcsolatos tévhitekkel társult.
Megállapították azt is, hogy a Twitteren terjedő téves információk nagy részét a kanadaiak osztották meg amerikai forrásokból, illetve azok a kanadaiak, akik több amerikai felhasználót követtek, nagyobb valószínűséggel adtak tovább dezinformációt.


Míg egy kanadai pártokon átívelő konszenzus alakult ki a koronavírus elleni küzdelemben, az Egyesült Államokban igen változó a politikai légkör. A határtól délre intenzív polarizáció tapasztalható a járvány súlyosságát illetően, a téves információkat pedig az amerikai média és a politikai szereplők is egyaránt megerősítik.
Az Egyesült Államokban keringő dezinformációk igen komoly hatással vannak a kanadaiakra, különösen igaz ez a közösségi médiára, a vírussal foglalkozó kanadaiak körében ugyanis kettőből egy felhasználó biztosan használ Instagramot, hatból öt kanadai fent van a Facebook-on, és megtalálható a Twitteren is. A kanadaiak átlagosan háromszor annyi amerikait követnek a közösségi médiában, mint kanadait, és nyolcszor gyakrabban retweetelik őket.

Kutatók szerint ez a hatás nyugtalanító sebezhetőséget okoz Kanada számára a járvány idején. “Egy átlagos kanadai embernek nehéz a kanadai újságírókat, tudósokat és közegészségügyi szakértőket meghallgatnia, figyelembe véve az amerikai források által keltett zavart” – mondja Bridgman.
Az EurekAlert azt írja, algoritmusaik nemcsak a hírfolyamot telítik amerikai hírekkel, hanem a hamis híreket is sokkal gyorsabban terjesztik, mint a valós információkat. Az algoritmusok a felhasználók érzelmi válaszait kiváltó tartalom kiváltságával pedig elősegítik a dezinformációk terjesztését, melyek futótűzként terjednek a közösségi médiában.

Az infodémia terjedését korlátozni kívánó kormányoknak ezért ki kell találniuk, hogy a közösségi média platformjai miként tereljék az országon kívüli információkat a helyi hírcsatornák élére. “Ez az infodémia képes megváltoztatni a koronavírus-járvány terjedését befolyásoló attitűdöket és viselkedést. Mindez végső soron megváltoztathatja a világjárvány mértékét és a halálos áldozatok számát” – fogalmazott Taylor Owen, a tanulmány társszerzője.

charles-deluvio-FdDkfYFHqe4-unsplash-1000x550.jpg
 
Sajnos Magyarországon is sok hamis hír és összeesküvés elmélet folyt a facebookon. Tavaly év elején nagyon jól kezelték a járványt, mert ehhez a lakosság is hozzájárult, de nyárra jöttek a vírustagók és a fiatalok között, akik leginkább unták a bezártságot pillanatok alatt elterjedt. Lazítottak, letették a maszkokat, óvatlanná váltak és ahogy beköszöntött az ősz egyre több lett a beteg, különösen, mert az iskolák is beindultak és átadták a betegséget egymásnak. Persze a fiatalokat nem viselte meg a betegség, de otthon a szülőket és nagyszülőket már igen!
 
Sajnos Magyarországon is sok hamis hír és összeesküvés elmélet folyt a facebookon. Tavaly év elején nagyon jól kezelték a járványt, mert ehhez a lakosság is hozzájárult, de nyárra jöttek a vírustagók és a fiatalok között, akik leginkább unták a bezártságot pillanatok alatt elterjedt. Lazítottak, letették a maszkokat, óvatlanná váltak és ahogy beköszöntött az ősz egyre több lett a beteg, különösen, mert az iskolák is beindultak és átadták a betegséget egymásnak. Persze a fiatalokat nem viselte meg a betegség, de otthon a szülőket és nagyszülőket már igen!
Ahogy hallom az ismerősöktől ez a tendencia tovább folytatódik a facebookon, álhírek, álszakértők tömkelegével....a néphülyítéshez nagyban hozzájárul a kormány elégtelen és hiteltelen tájékoztatása
 
Nem kormány, hanem kormányok!
Nem lehet azon sem csodálkozni, ha a fiatalok belefáradtak, belefásultak a sok átgondolatlan, eszement korlátozástól.
Egy éve már hogy összevissza rohanunk, de az előre mintha mindig ellenkező irányban lenne.
A fiatalok (a tájékoztatástól függetlenül) azt hiszik nekik a jégeső sem árt, ők halhatatlanok.
Megjegyzem valószínűleg mi sem voltunk anno mások, de szerencsénkre nem szembesültünk egy ilyen járvánnyal.
Mivel az emberek zöme vizuális, egyet értek Zacherrel, mutatni kellene mit okoz ez a rohadt vírus, akkor észbe kapnának az emberek.
 
A fiatalok (a tájékoztatástól függetlenül) azt hiszik nekik a jégeső sem árt, ők halhatatlanok.
Nem hiszik. Csak belefáradtak az állandó pánikhelyzetbe, és nem akarják a fiatal éveiket 4 fal börtönében tölteni. Nekik ez a járvány olyan, mintha 0-24 órában bombák hullanának, és ki sem lehetne mozdulni a bunkerből.
 
Nem hiszik. Csak belefáradtak az állandó pánikhelyzetbe, és nem akarják a fiatal éveiket 4 fal börtönében tölteni. Nekik ez a járvány olyan, mintha 0-24 órában bombák hullanának, és ki sem lehetne mozdulni a bunkerből.

Ki akarja a 4 fal között tölteni az életét ? Senki.
Belátás és önfegyelem kérdése, miután felfogták mi a helyzet... a tények makacs dolgok.
Ez a "nem akarom" hozzáállás a 3 éves hiszti korban lévő gyerek szintje.
Tudomásul kell venni, hogy most ez van, igyekezni kell a legjobban megúszni a dolgot és kész.
 
Erről beszéltem, ezt kellene felfogniuk az embereknek, a fiataloknak.
Egyébként megúszni sem árt.... ;)
A Föld népességének a kb. 80%-a Ázsiában, Afrikában él. Ettől fogva megmosolyogtató naivitásra van szükség ahhoz, hogy az ember lánya hinni tudjon a nyájimmunitásban.
Egyetértés abban nincs, hogyan éljük túl? Bezárva, évekre, évtizedekre, vagy megpróbálunk alkalmazkodni a helyzethez, és amennyire engedi, normális életet élni?
 
Biztos rosszul kezeli a kormany a jarvanyt, mert titkolozik, mert nem ad felvilagositast es mikor mar tudja, hogy tomegekben a legfertozobb akkor nem a par fos uzleteket kell bezarni hanem a tobb mint 10-20 fonel dolgozo cegek munkasait dolgozoit minden nap muszakok elott letesztelni. Penz van ra dogivel az EU szamolatlanul ontja a vedekezesre. MEg egy lazmeres is tobb embert szurt volna ki .Ugyanezt kellett volna a az iskolaknal es minden helyen ahol tomegek fordulnak meg. PArkok bejaratanal stb. A maszkot is ingyen kene adni hogy hasznaljak az emberek.
MIndenki szenved a reszleges bezarastol es az egesz jarvany koruli elhuzodo helyzet miatt. Az idosek is akiknek muszaly lene naponta setalni levegon lenni de felnek es a mozgashiany nem hasznal nekik se.

Ahol en szoktam vasarol a Metro nevu elemiszer uzlet ott valogatottabbnal valogatotabb okostojasok vannak. A kasszanal meg az eloted levo nem fizetett es a penztaros nem takaritja le sprayel futoszalagot amire a kovetkezo vevo az arut rakja addig varakozni kell, ha nem varod meg nem dolgozik mert ot ne fertoze le senki es mar a security ki is vezet az uzletbol. Az elottem allo vasarlo jart igy, azert en megkerdeztem arulja mar el Covidos arut arul itt hogy igy takarit ha kell hanem.
 
A kasszanal meg az eloted levo nem fizetett es a penztaros nem takaritja le sprayel futoszalagot amire a kovetkezo vevo az arut rakja addig varakozni kell, ha nem varod meg nem dolgozik mert ot ne fertoze le senki es mar a security ki is vezet az uzletbol. Az elottem allo vasarlo jart igy, azert en megkerdeztem arulja mar el Covidos arut arul itt hogy igy takarit ha kell hanem.
Az üzletben hogyan akadályozzák meg, hogy a vevő semmilyen áruhoz ne nyúljon, csak ahhoz, amit bele is tesz a kosarába? Vagy minden vevőt eladó követ bolton belül, és amihez hozzáért a vásárló, azt azonnal fertőtleníti?
Mert önmagában a futószalagot hiába suvickolja, ha az árut, ami felkerül rá, mindenki kedvére összefogdoshatja.
 
osszefogdoshatja....miert is tenne? a legtobb ember kesztyube van az aru csomagolva szinte minden a szolo az eper a dinye kivetel, de gondolom csak a belsejet esszuk meg, ami nincs becsomagolva azt kis zacskoba teszuk es a penztarhoz ugy kerul stb Nem hiszem hogy tomeges jarvanyt okoz az elemiszer vasarlas.Nalunk aki elkapja azt alaposan kifagatjak, mere jart es probalnak utana menni hol kaphatta el. BArmelyik uzletbe COvidos dolgot talalnanak azonnal bezarjak.
MIndenhol kell vedekezni es teszik is az emberek nagyobb resze. MIndne uzletben lehet penztaros nelkul is fizetni magad huzod at az vonalkod olvason. Ott is all 2 ember ha kell segit es ha elmentel lefujja a merleget ahol az aru erintkezik a bolti asztalon.
 
A Föld népességének a kb. 80%-a Ázsiában, Afrikában él. Ettől fogva megmosolyogtató naivitásra van szükség ahhoz, hogy az ember lánya hinni tudjon a nyájimmunitásban.
Egyetértés abban nincs, hogyan éljük túl? Bezárva, évekre, évtizedekre, vagy megpróbálunk alkalmazkodni a helyzethez, és amennyire engedi, normális életet élni?
Bevallom én olyan bifidus esenzis varázsszónak tartom a nyáj immunitást.
Kicsit vakítanak hitetnek.
Mutatják mifene nagy csoda
De mi az a nyáj-immunitás?
Az alábbi semmi csak odavágja:

A nyájimmunitás, vagy közösségi immunitás olyan immunitás egy fertőző betegséggel szemben, amely úgy jön létre, hogy a népesség egy bizonyos részének beoltása, vagy kigyógyulása védettséget biztosít a beoltatlanok számára is
Ez már logikusabb:

A nyájimmunitás elmélete szerint az emberről emberre terjedő betegségek számára nehezebb fenntartani a fertőzésláncot, ha a népesség jelentős része immunis. Minél nagyobb egy populációban az immunis egyének száma, annál kisebb a valószínűsége, hogy egy egészséges ember egy fertőzöttel kerüljön kapcsolatba.[8]

Éppen csak azt írja kevesebb a valószínűsége.
De nem arról van szó lehetetlen
És onnan már ismét elszabadulhat
A világban a mozgás nem áll meg
Különben is:

A Föld népességének a kb. 80%-a Ázsiában, Afrikában él. Ettől fogva megmosolyogtató naivitásra van szükség ahhoz, hogy az ember lánya hinni tudjon a nyájimmunitásban.
És kihagytad a nagy népsűrűségű metropoliszokat
 
Utoljára módosítva:
Bevallom én olyan bifidus esenzis varázsszónak tartom a nyáj immunitást.
Áááá, a varázsszó már rég megváltozott, "antibakteriális" az új.
De nem lennék meglepve, ha ennek a feltalálója is a tyúkszaros udvarban, meg a mezőn, mezítláb nőtt volna fel, miközben folyamatosan mosatlan gyümölcsöt evett a kertből a fáról.
Ahogy mi is.
 
Áááá, a varázsszó már rég megváltozott, "antibakteriális" az új.
De nem lennék meglepve, ha ennek a feltalálója is a tyúkszaros udvarban, meg a mezőn, mezítláb nőtt volna fel, miközben folyamatosan mosatlan gyümölcsöt evett a kertből a fáról.
Ahogy mi is.
Ezért a válaszért kár volt, nem az egész mondandóra reagált.
Csipegetett
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,799
Tagok
615,337
Legújabb tagunk
dublikaty_leKt
Oldal tetejére