Szabad szemmel - Kezdhet aggódni Orbán Viktor

Nagyon úgy néz ki, hogy a Bizottság meggondolta magát és már az idén elkezdi alkalmazni a jogállami mechanizmust.

Bloomberg
Kezdhet aggódni Orbán Viktor, mert nagyon úgy néz ki, hogy a Bizottság meggondolta magát és már az idén elkezdi alkalmazni a jogállami mechanizmust. Brüsszel álláspontja idáig az volt, hogy előbb meg akarja nézni, mennyire tartja az Európai Bíróság az új eszközt a közösségi joggal összeegyeztethetőnek, miután Magyarország és Lengyelország a luxemburgi testülethez fordult ez ügyben. Ám Jourová, az értékekért felelős alelnök most azt közölte, hogy ha sokáig húzódik, akkor nem várják be az EU legfelsőbb bíróságának állásfoglalását. Mint mondta, nem kötelező mindaddig elhalasztani a szankciós rendszer bevetését, amíg nincs meg az EB véleménye, mert lehet, hogy addigra már késő lesz. A mechanizmus célja ugyanis az, hogy ne juthassanak brüsszeli forrásokhoz az olyan kormányok, amelyek semmibe veszik a közös normákat. Ez pedig kedvezőtlen fejlemény a magyar és a lengyel miniszterelnök számára, miután egyikük sem hajlandó eleget tenni az EU kívánságának, hogy adják fel az általuk felhalmozott hatalom egy részét. A magyar politikus esetében 7,2 milliárd euró forog kockán, az ország ennyit kapna vissza nem térítendő támogatásként a vírus gazdasági következményeinek enyhítésére létrehozott alapból. Márpedig ha valóban már ez évben felfüggeszthetik a szubvenciókat, akkor nem lesz semmi Orbán abbéli reményéből, hogy a jövő évi választásokig nem kell megtorló intézkedésektől tartania. A Bizottság azt mérlegeli a fellépés elrendeléséhez, hogy az adott államban jól működik-e az igazságszolgáltatás, megfelelő-e a közbeszerzések rendszere és független-e az ügyészség – közölte Jourová, aki korábban már kijelentette, hogy a magyaroknál és a lengyeleknél rosszabbra fordultak a dolgok. Ha a verdikt az Brüsszel részéről, hogy be kell fagyasztani az utalásokat, akkor utána a Tanács már kétharmaddal határozhat, így hatástalanná válik az eddig belengetett budapesti, illetve varsói vétó.

Deutschlandfunk Lassan türelmét veszti az Európai Parlament, amely tegnapig várt hivatalos választ, pl. levelet a Bizottságtól, hogy az hajlandó-e minden további késlekedés nélkül a gyakorlatba átültetni a jogállami mechanizmust, bár az egyes frakciók véleménye e pillanatban nem egységes. Az EP márciusban kimondta, hogy ha nem kap érdemi feleletet a megadott határidőre, akkor tétlenség miatt beperli Brüsszelt az Európai Bíróságon. A jogállamiságért folyó harcban ugyanis az idő döntő tényező, és nem lenne jó, ha Magyarország és Lengyelország menetközben visszavonhatatlan tényeket teremtene. A Néppárt nevében a CSU-s Monika Hohlmeier, a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság elnöke most úgy nyilatkozott, hogy ha az EU végrehajtó testülete az ősszel valóban beindítja a mechanizmust, az jó, de az is fontos, hogy a bebiztosítsák a rendszert, azaz azt ne tudja egyetlen kormány sem megtámadni az Európai Bizottságnál. Az EB ebben a hónapban elő akarja terjeszteni az alkalmazás irányelveit, és ha azokat az európai képviselők pár hét múlva jóváhagyják, akkor Brüsszel azt tervezi, hogy a nyári szünet után igen kellemetlen levelet küld a magyar és a lengyel vezetésnek. Ugyanakkor a szociáldemokrata Katarina Barley, volt német igazságügyi miniszter kijelentette: a parlament részéről a továbbiak attól függnek, hogy a Bizottság megtesz-e mindent azok ellen az országok ellen, amelyek sorozatosan megszegik a jogállami elveket, azaz leállítja-e számukra a támogatások kifizetését. Daniel Freund a zöldektől azt hangsúlyozta, hogy a közelgő magyar választások miatt nincs vesztegetnivaló idő. Márpedig Orbán Viktor nem kaphat annál nagyobb választási ajándékot, ha az unió ősszel kezdi meg a nem hivatalos egyeztetéseket az érintett kormányokkal, mert akkor ki tudja, mikor lesz abból bármiféle kézzelfogható eredmény. A magyar politikus pedig örül, mert nem kell tartania attól, hogy az EU keresztezi terveit. Nyugtalan a német szabaddemokrata EP-képviselő, Moritz Körner is. Azt reméli, hogy Strasbourg a jövő héten cselekvésre szólítja fel von der Leyent és csapatát. Ezért a liberális csoport azt akarja, hogy az EP mondja ki: az Európai Bíróság elé viszi az ügyet. Azaz – teszi hozzá a jelentés – úgy tűnik, hogy a törvényhozók egyre türelmetlenebbek, ám kérdés, hogy mikor mutatják meg, hogy harapni is tudnak.

Spiegel Az európai vezetők bíznak abban, hogy a román Codruta-Kövesi és az általa vezetett új Európai Ügyészség beváltja a hozzá fűzött reményeket, vagyis vissza tudja szorítani közösségi pénzek felhasználása körüli korrupciót, ám az új hatóságra már az induláskor hatalmas teher nehezedik. Túl azon, hogy eleve nem kapott elég embert, ugyancsak gátló tényező, hogy a magyarok, lengyelek, dánok, írek svédek eleve nem csatlakoztak hozzá, mondván, hogy nemzeti hatáskörben kívánják tartani az ilyen ügyek üldözését. Ám egy némelyiküknél alighanem az is szerepet játszott, hogy a korrupció szerves része politikájuknak. Maga az igazgató kijelentette a tegnapi induláskor, hogy a hatóság az első éles eszköz a jogállamiság védelmében. Véleménye magabiztos, már csak azért is, mert az EPPO csak akkor cselekedhet, amikor uniós alapok kerülnek veszélybe. Tehát ugyanolyan korlátok közé szorul, mint a múlt év végén jóváhagyott jogállami mechanizmus. De amit mondott, az azért is bátor, mert pont a magyar és a lengyel kormány marad távol, miközben náluk vannak a legnagyobb gondok a demokratikus játékszabályok betartásával. De a tagok között is akadnak olyanok, amelyek nem lelkesednek a szervezetért. Lásd Szlovéniát, ahol Jansa visszadobta a két kijelölt ügyész kinevezését. Nagy valószínűséggel azért, nehogy azok leleplezzék kormánya disznóságait. Az EPPO azért annyira fontos, mert több országban nincs elég szakember, hogy nyomon kövessék, mire megy el a 750 milliárd eurós európai segélycsomag, márpedig ez jóformán felhívás keringőre a csalók és a szervezett bűnözés számára. A Bizottság szerint két éve jó 460 millió tűnt el kézen-közön. De politikailag sem mindegy, mit tud végezni az ügyészség. Sokat árthat az Európai Ház tervének, ha kiderül, hogy a pénzek ez része az olasz maffiánál vagy Orbán barátainál csapódik le.

Al Jazeera A Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványokhoz tartozó Roma Kezdeményezés igazgatója arra figyelmeztet, hogy az egész járvány elleni küzdelmet veszélyezteti, ha nem oltják be az európai romákat, márpedig azok körében történelmi okokból erős a bizalmatlanság a kormányokkal szemben. Így sokan közülük hallani sem akarnak a vakcináról. Zseljko Jovanovics szerint épp ezért a tagállamoknak meg kell győzniük a földrész legnagyobb kisebbségének tagjait, mert máskülönben azok kimaradnak a kampányból. Összesen 12 millió emberről van szó, a magyaroknál, szlovákoknál és bolgároknál csaknem a lakosság 10 százalékát alkotják. Közülük Magyarországon csupán 9 százalék mondta azt, hogy hajlandó beoltatni magát, ha számukra is elérhető lesz a szer. Márpedig ha többség nem kapja meg az oltóanyagot, akkor a vírus széles körben elterjedhet körükben, új, veszélyesebb mutánsok fejlődhetnek ki. Az ellenállás egyik oka, hogy a romákat hosszú ideje semmibe veszik. A kormányok nem hallják meg panaszaikat, ideértve, hogy ők is olyan lakásban élhessenek, ahol van víz, csatorna és villany. Továbbá kapjanak normális orvosi ellátást. A nyomortelepeken jelen körülmények között nehéz feltartóztatni a kórokozót. A közösség azt is nehezen élte meg, hogy tagjait évtizedek óta diszkriminálják az egészségügyi hatóságok, a legkirívóbb példája ennek a cseheknél és a szlovákoknál elrendelt kényszersterilizálás. Ráadásul több országban is kimutatható az orvosok, ápolók részéről a negatív elfogultság. Végül pedig nem szabad elfeledkezni a romák vakcina ellenességének okait kutatva az őket ért rasszista erőszakról, Bulgáriától Magyarországig, Olaszországtól Szerbiáig. Nem csoda ezek után, hogy az érintettek fogékonyak az összeesküvés elméletekre. Hogy a felfogás változzon, ahhoz az országoknak párbeszédet kell kezdeniük a roma közösséggel. Egyedül a kommunikáció segíthet. Keménykezű intézkedések csak rontanának a helyzeten, miközben a Covid-19 humanitárius katasztrófát idézett elő a kisebbségen belül. De itt stratégiai lépések szükségesek, mert ha minden úgy megy tovább, mint eddig, az csak tovább mélyíti a romák részéről a gyanakvást a közintézményekkel szemben.

FAZ A konzervatív lap úgy látja, hogy ha Merkel visszavonul a szeptember végi német választás után, akkor Macron lesz az első hegedűs Európában. Az elnök a minap tartott közös kormányülésen szinte meghatottan méltatta, milyen jó az együttműködésük a kancellárral. Pedig lett volna oka panaszra, hiszen Berlin gyakran simán túllépett Párizs javaslatain, bár azok közül nem egy kéretlen volt. Viszont hatalmas engedmény Németország részéről, hogy a gazdaságok újraindítása érdekében belement a közös, uniós hitelfelvételbe. Az EU szempontjából továbbra is alapvető a szoros német-francia kapcsolat, de ezen belül erősödik Macron szava, már ha odahaza megveri Le Pent, hiszen az új német vezetőnek idő kell, amíg beleszokik szerepébe és megfelelő befolyáshoz jut az uniós politikában. Ezért a német választás határvonalat jelez, nem csupán Németország, hanem az európai partnerek számára, sőt a földrészen túl is.

The Times Feladja a leckét Európának a cseh külpolitika, mert az annyira ellentétes erők játékszere Prágában, hogy sokan már skizofrénnek nevezik az ország diplomáciáját. Mi több, Csehország a nagyhatalmak: az USA, Oroszország és Kína geopolitikai ütközőövezete lett. Tény persze, hogy az EU és a NATO tagja és nyugatbarát csoportok azt szeretnék, ha még inkább ráállna fejlett világ röppályájára. Zeman államfő viszont szorosabb kapcsolatokat szorgalmaz Moszkvával és Pekinggel. Ő ugyanolyan kétértelmű álláspontot foglal le a Nyugat és Kelet között, mint Magyarország. Nemrégiben még azt is kétségbe vonta, amit a cseh elhárítás derített ki, hogy ti. hét éve orosz ügynökök robbantották fel az ország egyik fegyverraktárát. Fellépése nyomán biztonsági szakértők arra figyelmeztetnek: senki se csodálkozzon, ha ezek után az európai és NATO-szövetségesek korlátozzák az együttműködést a cseh titkosszolgálattal. Babis miniszterelnök túlzottan nem érdeklődik a külpolitika iránt. Vállalatbirodalma folytán jó kapcsolatokra törekszik a nyugattal, ugyanakkor rá van szorulva Zeman támogatására, ha hatalmon akar maradni. Az elnök hivatalosan 2023 márciusáig tölti be tisztségét, de példát mutat abból, mit kell tenniük azoknak az idegen hatalmaknak, amelyek meg akarják osztani, illetve manipulálni igyekeznek az unió, valamint az Észak-Atlanti Szövetség tagjait.

1314584.jpg
 
O. vagy nagyon okos és tud valamit, vagy nagyon hülye.

Az EU-nak meg már rég ki kellett volna b*sznia Mo.-t az EU-ból.

Adni egy konkrét határidőt, mondjuk 3 hónap és egy listát arról, hogy mi nem felel meg az EU-nak, majd 3 hónap múlva újravizsgálni a feltételeket 3 napon belül. (úgy mikor te építtetsz valamit és akkor le kell csekkoltatni,ilyen olyan szakértőkkel, vagy mikor étkezdét vezetsz és rádszáll a NÉBIH... ők sem sz*rakodnak, hogy majd évekig csak mondogatják, hanem bezárják hatóságilag az ajtót, aztán adnak x napot hogy javítsd ki a hibát, ha nem sikerül engedélyedet elveszik, nem hogy ÉVEKIG húzzák az ügyet...)

Ha akkor sem felel meg, akkor azonnal röpülne Mo.

De hogy ÉVEKIG (!!!) halljuk azt hogy az "eu szerint nem felel meg" meg balbalbla, közbe meg a kiskirályok vigyorognak, mint a jól lakott óvodások és tömik a zsebüket... az már mindennek a teteje!

Aztán jön a következő választás, ha o nyer, akkor tovább bazsalyog, ha nem, akkor a kövi kormánynak az ő sz.rját is el kell takarítania... Ez a "ha már mi nem nyerhetünk, legalább a másiknak legyen sz.r" c. technika (közben meg a nép szív, mint a torkosborz)

Aztán ne csodálkozzon egyetlen egy magyar sem, ha az EU-ban kiutálják őket...
 
O. vagy nagyon okos és tud valamit, vagy nagyon hülye.

Az EU-nak meg már rég ki kellett volna b*sznia Mo.-t az EU-ból.

Adni egy konkrét határidőt, mondjuk 3 hónap és egy listát arról, hogy mi nem felel meg az EU-nak, majd 3 hónap múlva újravizsgálni a feltételeket 3 napon belül. (úgy mikor te építtetsz valamit és akkor le kell csekkoltatni,ilyen olyan szakértőkkel, vagy mikor étkezdét vezetsz és rádszáll a NÉBIH... ők sem sz*rakodnak, hogy majd évekig csak mondogatják, hanem bezárják hatóságilag az ajtót, aztán adnak x napot hogy javítsd ki a hibát, ha nem sikerül engedélyedet elveszik, nem hogy ÉVEKIG húzzák az ügyet...)

Ha akkor sem felel meg, akkor azonnal röpülne Mo.

De hogy ÉVEKIG (!!!) halljuk azt hogy az "eu szerint nem felel meg" meg balbalbla, közbe meg a kiskirályok vigyorognak, mint a jól lakott óvodások és tömik a zsebüket... az már mindennek a teteje!

Aztán jön a következő választás, ha o nyer, akkor tovább bazsalyog, ha nem, akkor a kövi kormánynak az ő sz.rját is el kell takarítania... Ez a "ha már mi nem nyerhetünk, legalább a másiknak legyen sz.r" c. technika (közben meg a nép szív, mint a torkosborz)

Aztán ne csodálkozzon egyetlen egy magyar sem, ha az EU-ban kiutálják őket...
Pontosan. Erre jön ez a mindjárt bukik Viktor hullámvasút, ami már 2010-től tart. Lehet jól esik az ellenzéki szavazóknak ez a simogatás, de ha valóban odacsap az EU ők is szívnak majd, nem kicsit, mert ha hirtelen az EU nagylelküen elengedné a dolgot kormányválts után, a jó ég sem mosná le róla, hogy megpucsolták Viktort, ami több EU országnak sem tetszen (mármint nem Viktor megpucsolása, hanem a pucsolás, hisz Ők is sorra kerülhetnek).
 
Utoljára módosítva:
ha hirtelen az EU nagylelküen elengedné a dolgot kormányválts után, a jó és sem mosná le róla, hogy megpucsolták Viktort,
Tudod erre mi lesz o. válasza?
Egy szó.
Soha nem fogod kitalálni...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
S-el kezdődik
.
.
.
.
.
orossal végződik.
:rohog:

Ahogy o. folyamatosan előszedi gy. öszödi (2006?-os) beszédét, még 15 év múltán is, ha véletlen s. meghal, akkor vajon halála után meddig fogja teleplakátoltatni az egész országot s. arcával, hogy ő a hibás (mindenért)?!

o: orbán
s:soros
gy:gyurcsány
 
O. vagy nagyon okos és tud valamit, vagy nagyon hülye.

Az EU-nak meg már rég ki kellett volna b*sznia Mo.-t az EU-ból.
Az azért nem olyan egyszerű.
Egyrészt az országot büntetnék a kormány/parlamenthelyett, másrészt amíg véd és dacszövetségben van a lengyelekkel a magyar vezetés, addig vétóval védhetik egymást.
Adni egy konkrét határidőt, mondjuk 3 hónap és egy listát arról, hogy mi nem felel meg az EU-nak, majd 3 hónap múlva újravizsgálni a feltételeket 3 napon belül. (úgy mikor te építtetsz valamit és akkor le kell csekkoltatni,ilyen olyan szakértőkkel, vagy mikor étkezdét vezetsz és rádszáll a NÉBIH... ők sem sz*rakodnak, hogy majd évekig csak mondogatják, hanem bezárják hatóságilag az ajtót, aztán adnak x napot hogy javítsd ki a hibát, ha nem sikerül engedélyedet elveszik, nem hogy ÉVEKIG húzzák az ügyet...)
Na ez az, ami demokráciában nem megy könnyen.
Amig minden országnak vétójoga van (azaz nincs pl. 2/3), addig nem fogják tudni ráerőltetni semmit a tagállamokra, ami csak egynek is zavaró.
Ha akkor sem felel meg, akkor azonnal röpülne Mo.
És azzal mit érnének el? (Milyen pozitív hozadéka lenne?
De hogy ÉVEKIG (!!!) halljuk azt hogy az "eu szerint nem felel meg" meg balbalbla, közbe meg a kiskirályok vigyorognak, mint a jól lakott óvodások és tömik a zsebüket... az már mindennek a teteje!
És milyen jól megél ebböl a politika, meg a média is.
A politikusoknak van kire mutogatni a médiának meg nem kell megdolgozni a hírek beszerzéséért. Elég ha előveszik, mint nálunk a migráncskártyát.
Aztán jön a következő választás, ha o nyer, akkor tovább bazsalyog, ha nem, akkor a kövi kormánynak az ő sz.rját is el kell takarítania... Ez a "ha már mi nem nyerhetünk, legalább a másiknak legyen sz.r" c. technika (közben meg a nép szív, mint a torkosborz)
Ki is az a nép? (Az istenadta nép?)
Az a falusi, aki retteg a migránsoktól, pedig életeben nem látott (és valószínűleg nem is fog) élőben egyet sem?
Vagy az aki félanalfabétaként csak a logó alapján tudja, hogy hova kell ax-et tenni?
Mert aki ezen nívó felett van csak egy picivel is, az már rég külföldön keresi a boldogulását vagy bődületesen lusta. (Talán én is ebbe az utóbbiba tartozom.)
Aztán ne csodálkozzon egyetlen egy magyar sem, ha az EU-ban kiutálják őket...
Ezért kell Mongóliába utazni. Ott még a mi oltási kártyánkat is elfogadják.
Igaz a kumisz nem mindenkinek opció a német/osztrák/belga sörhöz képest.

Komolyra fordítva engem az szomorít el, hogy nincs valódi alternatíva.
Orbán vagy Gyurcsány. És "Tesék mondani, a belgák hova álljanak?" teszem fel a klasszikusvicc kérdését.
Ja az Iszommal (Szanyi) vagy akár a momentummal ne tessék jönni!
De még a jobbik sem elég szocialdemokrata, legalábbis az én értékrendem alapján (az mszp meg sosem volt az).
Merthogy én leragadtam a Kéhtly Anna féle elveknél.
 
Komolyra fordítva engem az szomorít el, hogy nincs valódi alternatíva.
Orbán vagy Gyurcsány. És "Tesék mondani, a belgák hova álljanak?" teszem fel a klasszikusvicc kérdését.
Komolyan, szerintem ezek összedumáltak. Ez így mindenkinek jó, néha egy-egy kutya ugat látványosan egyet kettőt a parlamentbe (aztán megbüntetik 10 millára, amiért adományvonalat szervez, ami azért röhej, mert míg a "büdösbogaraknak" már már fizetni kell nem csak a tb járulékot, hanem a magán eü ellátást is, mert tb-re lehetetlenség bejutni, addig ezeknek és családtagjaiknak jár az azonnali VIP ellátás, és havonta megkeresnek minimum 2 millát... és ilyenek indítanak gyűjtést saját maguknak, ez már röhej) , de mindenki a mézesbödön környékén van, jó nekik ez így. Szerintem ezt lezsírozták előre.

Régebben tényleg ellenzék volt az ellenzék, de most csak a szájtépés megy.

Persze most épp kapóra jön a vírus, és nagyon jól lehet játszani a statisztikákkal is, de addig migráns, sorosozás, gyurcsányozás, öszödi beszéd meg vírusozni lehet, addig sem kell beszélni a tízen x év alatt el (nem) ért eredményekről és a kövi 4 év programjairól, persze ezt szépen nyakon öntik a különböző társadalmi rétegek összeugrasztásával (tavaly az idősávval, idén az oltottak kontra oltatlanok), de közben mindegyik lop, csal hazudik. Lsd: Fertő tó, paks, pécs, kínai egyetem. .. Nem tudom kinek tűnt fel, az elmúlt 15 évben úgy nyertek a pártok, hogy nem is volt programjuk kvázi.

o meg az elmúlt másfél évben közérdekű adatkérésekre mindig azt válaszolgatta, hogy a kormánynak van jobb dolg a is, mint kiadnia a közérdekű adatkérésekre vonatkozó infókat (járványadatok, kórházi fertőzések), meg hogy mit képzel az ellenzék. Persze arra volt ideje és energiája, hogy az összödi beszédet (az adófizetők pénzén) megfilmesítse... hát besz*rok. Hány kisvállalkozást menthettek volna meg abból a pénzből?!

Az iskolákat (egyetem) véleményem pedig azért szervezik ki alapítványokba, hogy később ha van olyan aki 500 pontból 501-et ért el, akkor se nyerhessen felvételt, ha olyan családból származik, amelyik nem szívesen látott vagy ha olyan értékeket vall, ami éppen o-nak nem felel meg. Igazából az eü-ben ez már elkezdődött és sikeresen is tesztelték ezt az alapítványos dolgot...
 
Ki is az a nép? (Az istenadta nép?)
Az a falusi, aki retteg a migránsoktól, pedig életeben nem látott (és valószínűleg nem is fog) élőben egyet sem?
Vagy az aki félanalfabétaként csak a logó alapján tudja, hogy hova kell ax-et tenni?
Mert aki ezen nívó felett van csak egy picivel is, az már rég külföldön keresi a boldogulását vagy bődületesen lusta. (Talán én is ebbe az utóbbiba tartozom.)
No, no. Nagyon elkeseredett szavak, de ettől még nem igazak.

S hogy, aki ér valamit, külföldön van?

Ha kihagyok mindenkit, akit ismerek, bár sok okos és jóravaló van köztük, s csak a gyerekemet nézem, már egy sokat érő és nagyszerű talentum biztosan itthon érzi magát ebben az országban, s esze ágában sincs a hazáját elhagyni.
Pedig nem melldöngető mihazánkos, csak szereti ezt az országot és büszke.
Neki van igaza.
 
Aztán jön a következő választás, ha o nyer, akkor tovább bazsalyog, ha nem, akkor a kövi kormánynak az ő sz.rját is el kell takarítania... Ez a "ha már mi nem nyerhetünk, legalább a másiknak legyen sz.r" c. technika (közben meg a nép szív, mint a torkosborz)
Az elmúlt 30 évben még egyetlen olyan kormány sem volt, amelyik az előző szarát eltakarította, mindegyik csak tett hozzá, miközben kitermelte a saját kis milliárdosait.

A nép meg szívott eddig is, és ezután sem lesz másképp.
 
No, no. Nagyon elkeseredett szavak, de ettől még nem igazak.
Bár ne lennének igazak!
S hogy, aki ér valamit, külföldön van?
Pontosabban aki ért valamihez...
Ha kihagyok mindenkit, akit ismerek, bár sok okos és jóravaló van köztük, s csak a gyerekemet nézem, már egy sokat érő és nagyszerű talentum biztosan itthon érzi magát ebben az országban, s esze ágában sincs a hazáját elhagyni.
Pedig nem melldöngető mihazánkos, csak szereti ezt az országot és büszke.
Neki van igaza.
A kivétel erősíti a szabályt - tarja a mondás.
Nem vagyok pesszimista, csak realista.
Megítélésem szerint ma a rendszer berendezkedése olyan ma Magyarországon, hogy aki valami jót akar tenni (a társadalomért, a környezetéért,...), azt csak egy bizonyos szintig teheti.
Lásd pl. NGO-k esete vagy akár a kutyapárt (egy ideig még buszmegállót sem készithettek, de most se sokkal többet).
Mintha hatalmas közegellenállásba ütközne a tenni akaró.
 
Mintha hatalmas közegellenállásba ütközne a tenni akaró.
Ez igaz, de ettől még nagyon sok kreativitás és hasznos tenniakarás van az itt élőkben.

Nekem is van olyan fiatal ismerősöm, aki Angliába ment tanulni, mert "csak ott és csak az", s el sem tudta képzelni, hogy Magyarországon dolgozzon, mert "csak ott" vannak lehetőségek.
Lassan magyarul is elfelejt, pedig pár éve van külföldön.
S nincs különbség az elértekben - igaz, nem autóban, lakásban mérem az emberi boldogságot.
Nem jó szemmel nézem azt, akinek nincs érték ebben az országban, mert nem tartom igaznak.

Olyan ez, mintha a földönfekvő mellett elmenne valaki, rálegyintve: úgysem tudok segíteni rajta. Ja, ha oda sem lépünk ...!
Az szereti jobban ezt az országot, aki marad, aki tudja, hogy tenni kell a változásokért, még akkor is, ha ez lehet, nem az ő életében fog hasznot hozni, ha gondot okoz neki.
Jobban becsülöm azt, aki odalép a földönfekvőhöz, és megkérdezi, mit segítsen.

Aki pusztán nem lát lehetőségeket, pedig még meg sem próbálta, azzal nem tudok mit kezdeni.

Azzal viszont nem vitatkozom, hogy nehéz boldogulni. Nem szeretik, ha kilóg valaki a sorból, ha mást mond, mint a többiek, ha nem igazodik.
Ez tény.

Viszont jó lenne változtatni rajta - pl. jobb munkahelyi vezetőket kellene alkalmazni - rendszeresen monitorozni, mit csinál, hogyan csinálja, mennyire hatékony, mit gondolnak azok, akikkel együttdolgozik, stb., s kizáró tényező lenne, ha önjáró, ha csókosokat gyűjt, ha autokrata ...
Aztán lehetne az oktatás terén is másképp dolgozni: másképp kezelni a pedagógusokat, hogy másképp kezeljék a gyerekeket, bár ebben sem szabad általánosítani.

El kellene kezdeni, mert évszázadokon át rögzült rossz megoldásokat kellene lebontani.
 
Az elmúlt 30 évben még egyetlen olyan kormány sem volt, amelyik az előző szarát eltakarította, mindegyik csak tett hozzá, miközben kitermelte a saját kis milliárdosait.

A nép meg szívott eddig is, és ezután sem lesz másképp.
Mert nem eltakarítani kell , elég kikerülni és az idő majd elhozza a tisztulást.
Nézd meg a jelenlegi kormány politikáját NEM foglalkoznak az előző rezsimek gondolatiságával újat akarnak és hoznak a magyar életbe.
Persze mondhatod hogy gyurcsányoznak de ez gyakorlatilag nem befolyásolja a politikájuk irányát.
A gazdasági téren is mindenhol új dolgokat hoznak terveznek.
Meg próbálják teljesen maguk képére formálni az országot úgy mint politikailag és ami döntő köz gondolkozásilag is!!
A állampárti fullajtárok beszélhetnek bármit össze-vissza erre az ellenzék ráharap majd megszólal orbán és mindenki bólogat.
 
Lassan magyarul is elfelejt, pedig pár éve van külföldön.
S nincs különbség az elértekben - igaz, nem autóban, lakásban mérem az emberi boldogságot.
Nem jól mondod "elértek" tudod hogy két felé bomlik érzelmi és anyagi.
És azonnal boldogságra kanyarítod.
Én itt visszavinnélek az anyagiakra, mert az sincs meg neki.
Az autót számolni nem érdemes, se nem érték álló, se nem elérhetetlen itthon sem.
És hamar értéktelen kacattá válik. Amortizációja óriási.
Inkább kiemelném a 2-t. A lakást amit sehol nem egyszerű elérni.Vagyis az Angliába kimentek sem
Maradtak volna itthon, itthon se lenne meg.
És ezt a felismerés keserűsége mondatja.
Erre szokták mondani de nem is kell lakás/Elég a bérlet.
Ám erre is ugyanaz a válasz a bérlet is nagyon sok.
Írországban autó is van, lakás nincs, bérlet is sok.
Ezzel az anyagiakkal végeztem.
Te jössz a boldogsággal amit itthon nem ért el.
 
Nem jól mondod "elértek" tudod hogy két felé bomlik érzelmi és anyagi.
Azt írtam, hogy szerintem nem az anyagiak határozzák meg azt, mitől elégedett az ember.
Lehet szebb, drágább autója másnak, nem érdekel. Ahogy a háza sem, a ruhái sem.

Persze, embere válogatja, ki, mit tart fontosnak.

Nem tudom megmondani, miért érzi azt az ismerősöm, hogy Londonban élve minden jobb.
Nem látom azt, amit ott elérhet, de itt nem. (Kivéve, ha London az álma, mert akkor értem, de én inkább sznobizmust tapasztaltam a részéről.)

De a "vita" lényege az volt, hogy akik elmentek, azok az ászok, akik itt maradtak, az a nem túl fényes maradék.
S én úgy gondolom, nem így van.
 
Meg próbálják teljesen maguk képére formálni az országot úgy mint politikailag és ami döntő köz gondolkozásilag is!!

Magyarország Alaptörvény​

(2011. április 25.)​

C) cikk​

"(2) Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni."
 

Magyarország Alaptörvény​

(2011. április 25.)​

C) cikk​

"(2) Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni."
Ezzel mi is a bajod?
Ez egy korrekt passzus.
 
Azt írtam, hogy szerintem nem az anyagiak határozzák meg azt, mitől elégedett az ember.
Lehet szebb, drágább autója másnak, nem érdekel. Ahogy a háza sem, a ruhái sem.
Ez igaz, mert ha nem napi megélhetési gondok állnak a háttérben, ennek valóban nincs jelentősége.

Nem tudom megmondani, miért érzi azt az ismerősöm, hogy Londonban élve minden jobb.
Nem látom azt, amit ott elérhet, de itt nem.
A nyugalom. A stresszmentes élet. Az, hogy egyáltalán hagynak ÉLNI.

Nem szeretik, ha kilóg valaki a sorból, ha mást mond, mint a többiek, ha nem igazodik.
Nem hogy nem szeretik, nem is tűrik! Már egész kisgyerek korban megtanítják, hogy kussolj, mert az a jó gyerek, akinek nincs véleménye.
De a "vita" lényege az volt, hogy akik elmentek, azok az ászok, akik itt maradtak, az a nem túl fényes maradék.
S én úgy gondolom, nem így van.
Ha nem így van, akkor mégis miért te vagy megkeseredett és elégedetlen, miért nem mi?
 
Utoljára módosítva:
Ez igaz, de ettől még nagyon sok kreativitás és hasznos tenniakarás van az itt élőkben.
Ezt nem vitatom, de a "hasznos tenniakarás" valahogy mégsem tud tettekké transzformálódni kellő mértékben.
Nekem is van olyan fiatal ismerősöm, aki Angliába ment tanulni, mert "csak ott és csak az", s el sem tudta képzelni, hogy Magyarországon dolgozzon, mert "csak ott" vannak lehetőségek.
Lehet, hogy az ő szemszögéből úgy is van?
Ha csak angolul tanult, akkor a német ajkú országokban nehezen boldogulna.
De meglehet, hogy a stabilitást csak ott és abban látj/ta.
Lassan magyarul is elfelejt, pedig pár éve van külföldön.
Na ez viszont gáz. Ma az internet korában, meg ha egyszem magyarként is él ott, lehetősége van használni az anyanyelvét.
S nincs különbség az elértekben - igaz, nem autóban, lakásban mérem az emberi boldogságot.
Csakhogy feltehetően te jóval magasabb szintjén állsz a Maslow piramisnak.
Nem jó szemmel nézem azt, akinek nincs érték ebben az országban, mert nem tartom igaznak.
Jól értelmezem, hogy ilyenkor a társadalmi értékekre utalsz?
Mert, ha igen, megintcsak a piramisra kell hivatkoznom.
Amíg a megélhetésért kell harcolni nap mint nap, addig a kultúrától az önmegvalósításig minden hátrébb szorul.
És sajnos a kiszámithatósag és stabilitas hiánya miatt sokan még az átlagjövedelemmel rendelkezők (KSH szerint 400eFt/hó) is megélhetesi harcnak fogják fel az életet.
Olyan ez, mintha a földönfekvő mellett elmenne valaki, rálegyintve: úgysem tudok segíteni rajta. Ja, ha oda sem lépünk ...!
De hisz a regnáló hatalom tanított erre!
(Ők sem hagytak senkit az út szélén...)
Az szereti jobban ezt az országot, aki marad, aki tudja, hogy tenni kell a változásokért, még akkor is, ha ez lehet, nem az ő életében fog hasznot hozni, ha gondot okoz neki.
Tudod, "ültetném én a diófát", de hová?
(Aki esetleg nem ismerné a mondást:
Diófát az unokájanak ültet az ember.)
Csak egy egyszerű példa:
Az előző lakhelyemen (20 ezres kisváros) megprobaltam megszervezni, hogy az idős korosztály számitógépes oktatásban részesüljön. Akkor még csak kialakulóban volt a 'nagyi csak szkájpon láthatja az unokákat' effekt.
A polgármester közelébe se jutottam. A művház igazgató először a gépek hiányára hivatkozott, meg, hogy hálózat/internet...
Hiába mondtam, hogy 6-8 gépet én összerakok meg a hálózatot is termen belül csat egy netvégződés kell. Vannak régi vackaim, de az oktatáshoz még jók.
Azt mondta, hogy annak már komoly a fogyasztása. Keressek egy szponzort, aki kibéreli az egyik termet.
A papnál is kilincseltem, de neki meg az lett volna a kérése, hogy egyházi jelleget vigyek az oktatásba (plusz a teremben net sem lett volna és akkoriban a wifit még csak hírből ismerték).
Így aztán hiába volt (akkor még) gépparkom, tudásom, "tenniakarásom".
Az ötlet hamvába halt.
És ez csak egy bukta az "önmegvalósításom" felé vezető úton.
Jobban becsülöm azt, aki odalép a földönfekvőhöz, és megkérdezi, mit segítsen.

Aki pusztán nem lát lehetőségeket, pedig még meg sem próbálta, azzal nem tudok mit kezdeni.
Látod a jelen rendszer pedig erre alapoz.
Maradj a fenekeden, majd mi gondolkodunk/gondoskodunk helyetted.
Az persze már más kérdés, hogy mennyire és hogyan.
Azzal viszont nem vitatkozom, hogy nehéz boldogulni. Nem szeretik, ha kilóg valaki a sorból, ha mást mond, mint a többiek, ha nem igazodik.
Ez tény.

Viszont jó lenne változtatni rajta - pl. jobb munkahelyi vezetőket kellene alkalmazni -
Mi az, hogy jobb?
Okosabb? Kreatívabb?
Az veszélyes. Ha ambíciói vannak még a végen az én pozíciómra fog törni. Kitúr a székemből.
rendszeresen monitorozni, mit csinál, hogyan csinálja, mennyire hatékony, mit gondolnak azok, akikkel együttdolgozik, stb., s kizáró tényező lenne, ha önjáró, ha csókosokat gyűjt, ha autokrata ...
Kissé idealista vagy.
Ha cégről van szó, a vezetést csak az érdekli, hogy teljesítsd az elvárt bevételt.
(Az egyszerű kisboltostól a suzuki gyárvezetésig szinte kivétel nélkül mindegyikre áll.)
Az államiakat meg politikai alapon választják.
Vagy szerinted Kósa vagy Rezsiszilárd a kvalitásai alapján került arra a posztra, ahol (szerintem) nagyon nem kellene lenniük.
Aztán lehetne az oktatás terén is másképp dolgozni: másképp kezelni a pedagógusokat, hogy másképp kezeljék a gyerekeket, bár ebben sem szabad általánosítani.

El kellene kezdeni, mert évszázadokon át rögzült rossz megoldásokat kellene lebontani.
Mondom én, hogy idealista vagy. Aki így látja (mellesleg én is), az sohasem fog olyan hatalmi pozícióba kerülni, hogy lépéseket tehessen a megvalósítására.
Reformáljuk meg az oktatást? Nem tudom, hány nemzeti alaptanterv készült a gengszterváltás óta, de egy tucatnyi biztosan.
A gyerekek viszont, nem mondom, hogy butábbak lettek, de, hogy nem a megfelelő tudásösszetételt eróltették belejük, az tuti.
És a legfőbb, elemezni, gondolkodni, következtetni egyik NAT sem igazán próbálta a gyereketek megtanitani.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,601
Tagok
615,326
Legújabb tagunk
redbaron77
Oldal tetejére