Hírek Kanadába menekült a Magyarországon körözött házaspár, onnan harcolnak az igazukért

Külföldre menekült egy magyar házaspár – Aser Nátán és Aser Nóra –, mert a velük szemben folytatott büntetőeljárások során sérültek a jogaik. Hogy idáig jutottak, annyira felháborítja őket, hogy Kanadából is folytatják a küzdelmet a magyar hatóságok ellen.


„Mi itt szegénynek számítunk, mert az államtól kapott nyugdíj – a kanadai orvosi vizsgálatok által is igazolt mentális állapotom miatt – nem sok, ezért mindent be kell osztanunk és figyelnünk kell arra, mit mennyiért veszünk meg” – mondta a Blikknek Aser Nátán, aki menedékjogot kapott Kanadában párjával, Nórával és kislányukkal együtt. „A Menedékjogi kérelmünket a hatóság megvizsgálta és úgy ítélte meg, hogy az üldöztetés megállapítható, döntésükben pedig szerepet játszott az is, hogy a magyar igazságszolgáltatás függetlensége nem biztosított, a bíróságokra a kormány nyomást gyakorol.”


Egy vétség miatti eljárás a főkapitány hatáskörébe vonva

A pár története 2017 augusztusáig nyúlik vissza. Nátán éppen csak megismerkedett Nórával, aki a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) őrnagya volt, amikor a Budapesten élő férfi ellen okirattal való visszaélés vétsége miatt büntetőeljárás indult Salgótarjánban élő volt felesége feljelentése alapján. A nő azért fordult a hatósághoz, hogy a saját maga által önként átadott személyes iratait a hatósággal szereztesse vissza.


Az ügy előbb átkerült a VIII. kerületi kapitányságra, majd a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK), amelynek munkatársai 2017. október 13-án vonultak ki Aser Nátán lakásához, ahol a férfi a hatóság felszólítására önként átadta a keresett iratokat. „Ennek ellenére a házkutatást lefolytatták és az arról készült jegyzőkönyvbe indokként azt írták, hogy nem tettem eleget a felszólításnak, majd megbilincselve bevittek a BRFK-ra, ahol gyanúsítottként hallgattak ki” – mondta a férfi.


„Kiderült, azért a BRFK járt el, mert az ügyet a budapesti rendőrfőkapitány a hatáskörébe vonta. Ezt azért sem értem, mivel már a nyomozás elrendelése sem volt jogszerű, ugyanis hiányzott a törvényi tényállás, amit a főkapitányi intézkedés tartalma is rögzített. Emiatt illetékessége legfeljebb arra volt a BRFK vezetőjének, hogy hivatalból megszüntesse az eljárást. Meglepett az is, hogy egy ilyen súlyú ügyhöz már három nap múlva – beleértve a hétvégét is – megvolt a kirendelt igazságügyi informatikai szakértő a lakásomból elvitt eszközök átvizsgálására.”


A gyanúsítás megszűnt, de másik eljárás indult

Aser Nátán természetesen panasszal élt, és az ügyészség megállapította, hogy a házkutatásra, a lefoglalásra, sőt a gyanúsítására is jogellenesen került sor, ezért 2017. október végén elrendelték gyanúsítotti státuszának megszüntetését és a lefoglalt számítástechnikai eszközök kiadását. Ez utóbbi azonban soha nem történt meg. Sőt az egyik jogellenesen lefoglalt és vizsgált eszközön állítólag találtak olyan iratot, ami alapján egy másik büntetőeljárás indult Aser Nátán és párja ellen. A nyomozást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség egyik katonai ügyésze folytatta.

Aser Nórával szemben titkos minősítésű adatra, a felhasználásra jogosult személy által elkövetett minősített adattal visszaélés bűntette miatt emeltek vádat 2019. november 18-án. „Meg vagyunk győződve arról, hogy Nóra munkahelyének, a KNBSZ-nek az asszisztálása volt az igazi oka annak, hogy ellenem a vétség miatt folyó nyomozás átkerült a BRFK legmagasabb szintjére. A valódi cél pedig az lehetett, hogy az ügyészségés a KNBSZ részére jogellenesen megszerezzék az informatikai eszközeimet” – közölte a férfi.


Bárhogy volt is, első fokon a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa Aser Nórát két év szabadságvesztésre ítélte, aminek végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztette. Lapunknak Nóra elmondta, hogy a bíróság érthetetlen módon a részére kirendelt védőről csak hónapokkal azután értesítette, hogy az ítélet megszületett. „Erről a Tanú című film legendás jelenetei jutnak az eszembe” – jegyezte meg a nő.

EU jog kontra magyar gyakorlat


Elmondta, hogy a bíróság elutasította a jogellenes hatósági lefoglalással megszerzett eszközök kizárására tett indítványt és azokat a titkos információ gyűjtés során beszerzett bizonyítékokat sem volt hajlandó kizárni, amelyeket az Európai Unió bíróságának ítélete szerint jogellenes hazai engedélyezési rutinnal az igazságügy miniszter engedélyez. A Bíróság indoklása szerint a magyar jogszabályok az irányadóak. Ezzel gyakorlatilag szembe mennek az EU bíróságának az ítéletével, holott az alaptörvény is garantálja az EU jog elsőbbségét és azt, hogy az EU bíróságainak az ítéleteit a hazai bíróságok is figyelembe kell vegyék.

Volt ügy, nincs ügy

A nővel szemben lefolytatott eljárást még érdekesebbé teszi, hogy Aser Nátán esetében az eljárás félbe maradt. Hogy miért, a férfi nem tudta megmondani, lapunk megkeresésére a bíróság pedig azt írta, hogy Aser Nátán ellen náluk nincs folyamatban ügy.

„Ezt a fordulatot annak tudom be, hogy bár a hatóság által kirendelt igazságügyi pszichiátriai szakértő az egészségi állapotomat ellentmondásos véleményében rendben találta, azonban országosan elismert magánszakértők arra jutottak, hogy autista vagyok, illetve kóroselme állapotú és pszichotikus szintet elérő paranoid téveszméim vannak. A szakvélemény szerint ez pedig kizárja a büntethetőségemet. Szerintem erre jutottak az ügyészségen is, de az ügyet életben tartották, hogy Nórát könnyebben elítélhessék.”

Kifogások a hatóság eljárásaival szemben

Aser Nátán sérelmezte azt is, hogy a neki kedvező magánszakértői véleményt a katonai ügyész nem küldte meg annak a bírónak, aki egy másik, szabálysértési ügyében járt el. „Ezzel mentő körülményt hallgatott el,ami miatt pót magánvádat nyújtottam be a bíróságra az időközben katonai bíróvá kinevezett alezredes ellen, aki így a mentelmi joga mögé bújva kerülheti el, hogy vádlottként kelljen bíróság elé állnia.”

A férfi megjegyezte, hogy az ügyvédjével együtt problémásnak látjuk azt is, hogy a katonai ügyész törvénysértő módon egy időpontra, de két helyszínre – két városba – küldött neki idézést, ami kizárta, hogy azokon meg tudjon jelenni, majd ezt a helyzetet azzal oldotta fel, hogy elrendelte Aser Nátán körözését. Ez a mai napig érvényben van, mint az is, amit Aser Nóra ellen adtak ki.

A férfi pert indított a rendőrséggel szemben személyiségi jogainak megsértése miatt, mert az eljárás során nyilvánvaló visszaélések, törvénysértések történtek. Ezért sérelemdíjra, valamint a vagyoni jogok sérelme után kártérítésre tart igényt. Az ügyben október 11-én lesz a tárgyalás a Fővárosi Törvényszéken. A BRFK lapunk kérdéseire azt válaszolta, hogy az ügyben a büntetőeljárási törvény alapján és a szabályoknak megfelelően jártak el, illetve, hogy az Aser Nátán bilincsben történt előállítására vonatkozóan „a kényszerítő eszköz alkalmazása jogszerű, szakszerű és arányos volt.”


A hazánkra szóló elfogatóparancs marad

A Fővárosi Ítélőtábla részéről lapunknak azt írták, hogy Aser Nóra körözése egészen addig hatályban marad, amíg a bíróság elé nem állítják, vagy az eljárás jogerősen be nem fejeződik. Hozzátették, hogy arra nem tudnak válaszolni, hogy az elfogatóparancs végrehajtható-e vagy annak valamilyen törvényi, nemzetközi egyezményben foglalt akadálya van, s hogy jogsegély-kérelem keretében szükségessé válik-e a terhelt kiadatása.

Ehhez hasonló ügyről a Blikk nemrég írt: szintén elrendelték a körözését a befuccsolt kémügy egyik érintettjének, a vádak alól jogerősen felmentett B. Bélának is, aki menedékjogot kért az USA-ban a személyiségi jogait megsértő visszásságokért.

Csikász Brigitta

aser.jpg
 
Nos itt van valami a háttérben ha a katonai elhárítás is belekeveredett....
Mert van a nő aki ott dolgozik van a férj aki ?? idegbeteg...és van egy számítógép rajta adatokkal.
A nő valamilyen munkája által szerzett adatokat felhasznált és azért ítélték el de, itt nem az a lényeg hanem hogy nekik jogaik vannak....
::.....olyat tudnák ide írni hogy még a következő regisztrációimat is kitörölnék....
........
 
Nem az a lényeg, hogy mit csináltak, hanem " ... hogy a bíróság elutasította a jogellenes hatósági lefoglalással megszerzett eszközök kizárására tett indítványt és azokat a titkos információ gyűjtés során beszerzett bizonyítékokat sem volt hajlandó kizárni, amelyeket az Európai Unió bíróságának ítélete szerint jogellenes hazai engedélyezési rutinnal az igazságügy miniszter engedélyez."

Hallatlan, hogy merészelnek a magyar hatóságok bizonyítékokat lefoglalni meg titkos információgyűjtéssel foglalkozni.
 
Utoljára módosítva:
Nem az a lényeg, hogy mit csináltak, hanem " ... hogy a bíróság elutasította a jogellenes hatósági lefoglalással megszerzett eszközök kizárására tett indítványt és azokat a titkos információ gyűjtés során beszerzett bizonyítékokat sem volt hajlandó kizárni, amelyeket az Európai Unió bíróságának ítélete szerint jogellenes hazai engedélyezési rutinnal az igazságügy miniszter engedélyez."
Pl: a Helyszínelők sorozatoknak egyik alapja majdnem mindig az hogy ha nem törvényesen szerzik be az újjlenyomatot akkor a vád bukik....igaz hogy bűnös vagy de nem jogszerűen jutottak a bizonyítékhoz.
 
Pl: a Helyszínelők sorozatoknak egyik alapja majdnem mindig az hogy ha nem törvényesen szerzik be az újjlenyomatot akkor a vád bukik....igaz hogy bűnös vagy de nem jogszerűen jutottak a bizonyítékhoz.
más filmek szerint, meg egy demokratikus országban már régen zsákot húztak volna a fejére és mehetne a guantánamói fogolytáborba.

Én csak azt nem értem, aki el van ítélve (Aser Nóra két év szabadságvesztésre ítélve, aminek végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztették), hogyan mehet Kanadába ??????
 
Utoljára módosítva:
Ilyen a demokrácia folyamatosan alakul .

A lényeg, ha én akarnék utazni Kanadába, megnézni modjuk a vízesést kell valami elektronikus beutazási engedély (eTA), ahol adatokat kell megadni a foglalkoztatottsággal kapcsolatban vagy például van olyan kérdés, hogy elkövetett-e, letartóztatták-e, megvádolták-e vagy elítélték-e valaha is bármely bűncselekményért bármely országban.

Szóval érdekes, hogy aki el van ítélve mégis utazhat, ez hogy lehet?
 
A lényeg, ha én akarnék utazni Kanadába, megnézni modjuk a vízesést kell valami elektronikus beutazási engedély (eTA), ahol adatokat kell megadni a foglalkoztatottsággal kapcsolatban vagy például van olyan kérdés, hogy elkövetett-e, letartóztatták-e, megvádolták-e vagy elítélték-e valaha is bármely bűncselekményért bármely országban.

Szóval érdekes, hogy aki el van ítélve mégis utazhat, ez hogy lehet?
Izé...
hm...
Menekült!!! Itthon bántják.
Onnan harcolnak az igazukért....Pénzük is kevés.
Az is igaz hogy NEM az igazságért hanem a saját igazukért harcolnak.
Vagyis NEM fogadják el a magyar hatóságok döntését mert ...csak.
...országosan elismert magán orvosi szakértő véleménye szerint....ajjaj...
Nem is tudom ki a mentálisan sérült...
 
„Ezt a fordulatot annak tudom be, hogy bár a hatóság által kirendelt igazságügyi pszichiátriai szakértő az egészségi állapotomat ellentmondásos véleményében rendben találta, azonban országosan elismert magánszakértők arra jutottak, hogy autista vagyok, illetve kóroselme állapotú és pszichotikus szintet elérő paranoid téveszméim vannak. A szakvélemény szerint ez pedig kizárja a büntethetőségemet. Szerintem erre jutottak az ügyészségen is, de az ügyet életben tartották, hogy Nórát könnyebben elítélhessék.”
Heller : 22-es csapdája
„Csak egy csapda volt, és ez a 22-es csapdája volt, amely leszögezte, hogy bárki, aki közvetlen és valós helyzetben saját biztonságára gondol, az döntésre képes elme természetes működéséről tesz bizonyságot. Orr őrült, tehát le lehet szerelni. Csak annyit kell tennie, hogy kéri a leszerelését, de ha kéri a leszerelését, akkor nem lehet őrült, és további bevetésekre küldhető. Orr lehet őrült, ha további bevetésekre megy, és lehet egészséges, ha nem megy. Ha egészséges, akkor viszont mennie kell. Ha megy, akkor őrült, és nem kell mennie; de ha nem akar menni, akkor egészséges, és mennie kell.”
 
Nem ismerem a magyar szabályozást, ebben gondolom @FLAMINGO kicsit jártasabb, de ha a titkosszolgálat tagja vagy akkor szerintem jórészt lemondasz a magánélet szentségéről. Megfigyelhetsz, de téged is megfigyelhetnek és a családodat is.
 
Nos itt van valami a háttérben ha a katonai elhárítás is belekeveredett....
Mert van a nő aki ott dolgozik van a férj aki ?? idegbeteg...és van egy számítógép rajta adatokkal.
A nő valamilyen munkája által szerzett adatokat felhasznált és azért ítélték el de, itt nem az a lényeg hanem hogy nekik jogaik vannak....
::.....olyat tudnák ide írni hogy még a következő regisztrációimat is kitörölnék....
........
Nem az elhárítás, hanem az ügyészség.
Egyértelmű, hogy a nő hazavitt valamilyen minősített anyagot, amire nem volt engedélye. Ezt kereshették. (Vagy ami rosszabb, hogy meg akartak szabadulni a nőtől es ők tettek fel a gépére.)
Tuti, hogy kreáltak valami jogi hátteret, hogy a lefoglalást jogszerűsítsék.
Már maga az árulkodó, hogy az egész főkapitányi hatáskörben zajlott.
Mondjuk elég gagyi az indok is a házkutatásra - a volt feleség igazolványa (hisz azt ingyen es bérmenttve kicserélik újra).
De kb az is borítékolható, hogy talán még az Orbáni rendszer bukása sem lesz elég a pár igazának megerősítésére.
 
Szóval egy autista paranioid téveszmékben hivó ember számitógépeit lefoglalja a rendőrség, aki a KNBSZ nyomására főkapitányi hatáskörbe helyezi az ugyet.
Zavaros ez nekem nagyon :(
A nőt 2 évere elitélik felfuggesztve, akinek első dolga hogy kanadába menekul.
Szerintem az Ufó ugyek aktait vitte haza, mert a ferjet elraboltak a foldonkivuliek, és kiserleteket hajtottak végre rajta, amineki az jobban utana akart járni. De a fő földönkivuli hatott a rendőrségre, és elérte, hogy mismásokják el az ügyet. A pasas fejébe ultetett érzékelőkön keresztul meggyőzte, hogy nem normalis, és az egesz emberrablasi historia csak téveszme volt, ami egyben azt is bizonyitja, hogy nem teljesen normalis!

Másrqa nem tudok gondolni, mert egyszeruen érthetetlen a számomra az, hogy egy szimpla beteg embert megvádolnak lefoglalják a számtech eszkozeit...
Furcsa ez az ugy, és ha belepikkanthatnank a nyomozo szervek irataiba, egesz biztos, hogy valami mást is találnánk benne, olyat amirol a pár nem akart beszelni!

(Ja es attol hogy nem vagyunk paranoiasak, meg uldozhetnek bennunket kicsi zold emberkék)
 
Számomra nem világos, hogy tulajdonképpen mi volt a "bún"...:oops:
"az egyik jogellenesen lefoglalt és vizsgált eszközön állítólag találtak olyan iratot, ami alapján egy másik büntetőeljárás indult Aser Nátán és párja ellen. A nyomozást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség egyik katonai ügyésze folytatta.

Aser Nórával szemben titkos minősítésű adatra, a felhasználásra jogosult személy által elkövetett minősített adattal visszaélés bűntette miatt emeltek vádat 2019. november 18-án."
 
Zavaros ez az egész, és tuti tobb van mogotte, mint amit meg akarnak osztani velunk.

Pl baromira nem értem, hogy miert kell szekesfehérváron kozzetenni az ugyszesegi herdetményt:
"A hirdetményt a Be. 135. §-a (3) bekezdésének a) pontja alapján tizenöt napra közzé kell tenni az ügyészség elektronikus tájékoztatásra szolgáló honlapján, illetve a Központi Nyomozó Főügyészség hirdetőtábláján, valamint a Be. 135. §-ának (5) bekezdése alapján tizenöt napra ki kell függeszteni a Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala hirdetőtáblájára."

Aztan az sem vilagos, hogy a ceginformácio szerint a pasas forditóirodajanak mért volt 2002-ben ket tagja, mikor ugyan ezen cég 2003-ban alakult.

Szóval tok mindegy, csak basztatni lehessen az igazsagszolgálltatást :(
idezet a cikkbol:
"...az üldöztetés megállapítható, döntésükben pedig szerepet játszott az is, hogy a magyar igazságszolgáltatás függetlensége nem biztosított, a bíróságokra a kormány nyomást gyakorol.”

Adószám21846955242
Cégjegyzékszám01 06 760713
Teljes névAser Natan Fordító és Szolgáltató Betéti Társaság felszámolás alatt
Rövidített névAser Natan Bt. f. a .
OrszágMagyarország
TelepülésBudapest
Cím1086 Budapest, Lujza utca 8. fszt. 1.
Fő tevékenység74.85 Titkári, fordítói tevékenység
Alapítás dátuma2003.09.25
Jegyzett tőke100 000 HUF
Utolsó létszám adat dátuma2002.01.01
Utolsó létszám adat2 fő

 
Zavaros ez az egész, és tuti tobb van mogotte, mint amit meg akarnak osztani velunk.

Pl baromira nem értem, hogy miert kell szekesfehérváron kozzetenni az ugyszesegi herdetményt:
"A hirdetményt a Be. 135. §-a (3) bekezdésének a) pontja alapján tizenöt napra közzé kell tenni az ügyészség elektronikus tájékoztatásra szolgáló honlapján, illetve a Központi Nyomozó Főügyészség hirdetőtábláján, valamint a Be. 135. §-ának (5) bekezdése alapján tizenöt napra ki kell függeszteni a Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala hirdetőtáblájára."

Aztan az sem vilagos, hogy a ceginformácio szerint a pasas forditóirodajanak mért volt 2002-ben ket tagja, mikor ugyan ezen cég 2003-ban alakult.

Szóval tok mindegy, csak basztatni lehessen az igazsagszolgálltatást :(
idezet a cikkbol:
"...az üldöztetés megállapítható, döntésükben pedig szerepet játszott az is, hogy a magyar igazságszolgáltatás függetlensége nem biztosított, a bíróságokra a kormány nyomást gyakorol.”

Adószám21846955242
Cégjegyzékszám01 06 760713
Teljes névAser Natan Fordító és Szolgáltató Betéti Társaság felszámolás alatt
Rövidített névAser Natan Bt. f. a .
OrszágMagyarország
TelepülésBudapest
Cím1086 Budapest, Lujza utca 8. fszt. 1.
Fő tevékenység74.85 Titkári, fordítói tevékenység
Alapítás dátuma2003.09.25
Jegyzett tőke100 000 HUF
Utolsó létszám adat dátuma2002.01.01
Utolsó létszám adat2 fő
Nagyon valószínű hogy itt egy külföldi titkosszolgálat vagy szolgálatok is belekeveredtek.
Bármi lehet e mögött terrorizmus, menekült kérdés..
Ködösítés.
 
Pl: a Helyszínelők sorozatoknak egyik alapja majdnem mindig az hogy ha nem törvényesen szerzik be az újjlenyomatot akkor a vád bukik....igaz hogy bűnös vagy de nem jogszerűen jutottak a bizonyítékhoz.
Csakhogy az élet picit más (főként nalunk).
Barmikor krealnak egy visszamenőleges dátumu "veletlen" fedett ellenórzest elrendelő papírost es maris minden jogszerű... :(
 
Szóval egy autista paranioid téveszmékben hivó ember számitógépeit lefoglalja a rendőrség, aki a KNBSZ nyomására főkapitányi hatáskörbe helyezi az ugyet.
Zavaros ez nekem nagyon :(
A nőt 2 évere elitélik felfuggesztve, akinek első dolga hogy kanadába menekul.
Szerintem az Ufó ugyek aktait vitte haza, mert a ferjet elraboltak a foldonkivuliek, és kiserleteket hajtottak végre rajta, amineki az jobban utana akart járni. De a fő földönkivuli hatott a rendőrségre, és elérte, hogy mismásokják el az ügyet. A pasas fejébe ultetett érzékelőkön keresztul meggyőzte, hogy nem normalis, és az egesz emberrablasi historia csak téveszme volt, ami egyben azt is bizonyitja, hogy nem teljesen normalis!

Másrqa nem tudok gondolni, mert egyszeruen érthetetlen a számomra az, hogy egy szimpla beteg embert megvádolnak lefoglalják a számtech eszkozeit...
Furcsa ez az ugy, és ha belepikkanthatnank a nyomozo szervek irataiba, egesz biztos, hogy valami mást is találnánk benne, olyat amirol a pár nem akart beszelni!

(Ja es attol hogy nem vagyunk paranoiasak, meg uldozhetnek bennunket kicsi zold emberkék)
És hol maradnak a gyikemberek?
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.
koaty wrote on Julcsi960's profile.
Szia, bocs de először véletlen epub-ban raktam fel a Katicalányok 4-et. Időközben javította, esetleg cseréld át pdf-re.

Statisztikák

Témák
38,089
Üzenet
4,790,465
Tagok
615,187
Legújabb tagunk
Sztankovits Judith
Oldal tetejére