Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet III.

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, szerintem ez puszta hozzánemértés, dilettantizmus, erőfitogtatás volt. A lehetséges következmények át nem gondolása. A pedagógusok 90-95%-a oltott a statisztikák szerint. A teljes lakosság tekintetében ez a szám jóval kisebb. Nekem ebből azért az látszik, hogy rengetegen gondolkoznak felelősségteljesen közülünk. Most fontos lett hirtelenjében az összes pedagógus oltása, Amikor februárban nem értettük, minket miért nem vettek előre az oltási sorban, akkor valahogyan nem voltunk veszélyeztetettek és másokat veszélyeztetők. Aztán a nagyobb nyomásra "előre vettek minket" akkor, amikor aztán 1-2 hét múlva már bárki regisztrálhatott. Ki tudja, hogyan gondolkoznak odafönt, gondolkoznak-e egyáltalán?
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos

Válaszolt egy pedagógus Kásler Miklós karácsonyi levelére​



Az emberminiszter levelet írt a tanároknak karácsony előtt. Egyikük azt december 23-án éjfél előtt kapta meg, és nyílt levélben válaszolt.

„Köszönöm a küldetését teljesítő, kitartóan, alázattal írt, december 23-án 23:35-kor megkapott levelét, amelyre most válaszolhatok” – kezdi írását Miklósi László történelemtanár, a Történelemtanárok Egylete elnöke.
Többek között idézi a miniszteri levelet: „Ön azt írja, példátlan összefogás jellemezte a járványhelyzet idején a pedagógusokat”. Miklósi szerint azonban azt is hozzá kell tenni: számos körülmény ellenére maradtak talpon az iskolák. Önerőből, különösebb külső segítség nélkül.

„A tanárok – bár némi hozzájárulást kaptak – többnyire saját pénzükből vettek laptopot, fizették a távoktatás egyes költségeit. Amikor a központi fejlesztések ellenére kevés jól használható e-tananyag állt rendelkezésre, önök kifejezetten ajánlották az egyik magánkiadó digitális tananyagait. A jelenléti oktatás idején azonban ugyanúgy nem lehetett megrendelni ennek a kiadónak a diákok számára jól bevált, az államiaknál jobban használható tankönyveit, mint a pandémia előtt.”
Elégedett lehetne a társadalom – folytatja Miklósi -, ha a kormányzat kiemelt prioritásnak tekintené az iskolaügyet, és megfelelő forrást fordítana az oktatásra.
„Miniszter Úr, az még nem jutott eszébe, hogy a „különösen hálát” úgy is kifejezhetnék, ha megfizetnék a pedagógusokat? Netán az évekkel ezelőtti döntés alapján folyamatosan elzabrált, mára milliós összeget visszaadnák? Bizonyos, hogy az a felelős döntés, hogy 2022 januárjától az oltatlan kollégák helyett a többiek robotoljanak – ingyen?” – sorolja a kérdéseit a pedagógus.
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos

Pilz Olivér: Az oktatás összeomlásáról már nem jövő időben kell beszélni, ez a jelen​



A „kockásinges tanárlázadás” egyik arcát a tízéves köznevelési törvény apropóján kérdezték. A miskolci pedagógus véleménye a magyar oktatási rendszerről lesújtó.

„Azóta sokat romlott a helyzet. Számosan azt mondják, hogy össze fog dőlni az oktatás. Szerintem már összedőlt. Az, ami nagyon sok iskolában folyik – és ami lényegében a kormánynak is elvárása –, az gyerekmegőrzés” – értékeli az elmúlt tíz évet a Hírklikknek adott interjúban Pilz Olivér.
Szerinte ugyanis ott, ahol egy iskolában már nincs egyetlen kémia-, angol-, vagy informatikatanár sem, ott rendes oktatás sincs. „Ott már összedőlt az oktatás. Ezért úgy gondolom, nem jövő időben kell az összeomlásról beszélni.”

Mint mondja, a szülők is látják, mi a helyzet. „Nagyon sok iskolában, ha beteg a tanár, nincs helyettesítés. Előfordulhat, hogy akár fél évig sincs valamilyen szakos tanár. Sőt, még az is előfordulhat, hogy az adott iskolában egyáltalán nincs olyan szakos tanár. Az ilyen órákon pedig váltják egymást a pedagógusok. Közben a létszámhiány el van bújtatva azzal, hogy a kollégák úgyis bemennek helyettesíteni. De ha egy iskolában egyetlen kémia-, vagy fizikatanár van, akkor a többiek hogyan helyettesítik? Ilyenkor ugyanis a kémia-, vagy a fizikaórára az énektanár, a magyartanár vagy a történelemtanár megy be. Ezt azonban nem nevezzük szakos tanításnak. Az oktatás már nagyon sok iskolában összeomlott. A fővárosban, és persze vidéken is vannak olyan iskolák, amelyek még tartják a frontot, de ezek „végvárak”. Viszont nagyon sok iskolában nem így van. Egy vesztes háborúban vagyunk” – mondja.
A 2011. év végén elfogadott köznevelési törvény hatása az lett, hogy minden iskolát arra a legalacsonyabb szintre vittek le, ami akkor, tíz évvel ezelőtt létezett. „Próbálják az összeset visszarántani a sárba, hogy minél olcsóbb, minél „megúszósabb” legyen. A gyerekek ne jól képzettek legyenek, hanem menjenek a multik gépsoraira, vagy a szakképzésbe, ahol nagyon sok iskolában – nem azt mondom, hogy mindegyikben – olyan képzés folyik, ami teljesen haszontalan tudást ad. Azzal az elgondolással, hogy úgyis a cégek fogják majd őket betanítani. A legfőbb probléma azonban nem is az, hogy teljesen értelmetlen dolgokat tanulnak, hanem, hogy nem tanulnak meg tanulni, önképzésre képtelenek lesznek. Mivel ehhez a legalapvetőbb dolgok hiányoznak számukra, így a további fejlődésüket akadályozzák meg.”
Szerinte semmi nem valósult meg a jól hangzó tíz évvel ezelőtti ígéretekből: a pedagógusok erkölcsileg, anyagilag, társadalmilag sosem voltak annyira alábecsülve, mint jelenleg. „Most már ott tartunk, hogy a januári fizetéseknél a 14 éve a pályán levők bérét is ki kell egészíteni, hogy az új minimálbért elérje. Senki nem akar pedagógus lenni, az is csak egy humbug, hogy dőlnek a pedagógusképzésbe a diákok.”
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Van még kérdés? Vagy remény?

Szenteste éjszaka 342 milliárd forintot költött el a kormány
A Gazdaság-újraindítási Alap terhére a kormány december 24-én a költségvetésben átcsoportosított több mint 340 milliárd forintot. Jut 2 milliárd sportrendezvényekre, még 4,1 milliárd a sportegyesületeknek, határon túli ösztöndíjakra, 2,35 milliárd forintot kapnak a Miniszterelnökség alá tartozó szervezetek beruházásokra, 1,5 milliárdot az agrárszervezetek támogatásként, 45 milliárd forint megy az energetikai rendszer kiegyensúlyozásának költségeire, 500 millió forintot kap a Veritas Történetkutató.


Tanulmányozd, s vedd hozzá, 2023-tól a ped. nem lesz közalkalmazott.



1640611069208.png
 
Utoljára módosítva:

GVA

Állandó Tag
Állandó Tag
Az emmisben az van, hogy a mesterpedek óraszámát megemelik, hozzá pénzről nem olvastam (vagy csak elkerülte a figyelmem, akkor bocs). Azért már ne az "ingyen" legyen a perspektíva, s a pénzért se a kizsigerelés.
Ugye ez az óraszámemelés a nem igazgató és nem helyettes szaktanácsadókat/szakértőket érinti csak, vagyis nem az összes mesterpedet... Jól gondolom, hogy továbbá az eddig számunkra 1 osztályfőnöki/munkaközösségvezetői kedvezmény, amit igénybe vehettünk már felemelkedhet 2-3 órára, ha az irányadó 22 minimális óra 75%-a fölötti része is változik? Vagyis a 20-szal sokat nem nyernek...
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Ugye ez az óraszámemelés a nem igazgató és nem helyettes szaktanácsadókat/szakértőket érinti csak, vagyis nem az összes mesterpedet... Jól gondolom, hogy továbbá az eddig számunkra 1 osztályfőnöki/munkaközösségvezetői kedvezmény, amit igénybe vehettünk már felemelkedhet 2-3 órára, ha az irányadó 22 minimális óra 75%-a fölötti része is változik? Vagyis a 20-szal sokat nem nyernek...
Ha olyan ped. hiányban volt az iskola, hogy a mesterped. ig. vagy igh. is vállalt órát túlórában, akkor abból nekik is lejön a 2. Joghatás nélkül mondom.
 
  • Tetszik
Reagált: GVA

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag

bejuma

Állandó Tag
Állandó Tag

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Én csak annyit látok, hogy mindenkinek emelik az óraszámát, akinek most a legkönnyebben lehet.
Vajon egy másodpercig elgondolkodtak azon, hogy mit jelent félévkor tantárgyfelosztást változtatni?
Az is kérdés, hogy akinek eddig 20 órája volt, 2 túlórával, annak most eltűnt a túlórája?
Az is kérdés, hogy azok a pedagógusok, akik a betöltetlen álláshelyek meg az egyéb okokból hiányzó kollégák óráit viszik, rendszerint már csúcsra járatva, meddig bírják még? Mert, ugye, sztrájkolni csak az oltás ellen kell, minden más rendben van.
A mai statisztikát nem tudom, de kezdéskor a mesterpedagógusok több, mint 80%-a vezetői beosztásban volt. Ők beállnak (+) 2 órában tanítani? Ha eddig tanítottak pl. túlórában, abból 2 eltűnik? Bármilyen elképzelhetetlen, akad ma Magyarországon olyan iskola, ahol nincs mesterpedagógus, viszont van oltatlan. Ahol van, ott sem annyi, hogy a +2 órák bármit is megoldanának.

Amennyire én tudom, a fizetés nélküli szabadság azt jelenti, hogy státusban marad a pedagógus, de semmilyen juttatást nem kap. Mi is lesz pontosan az így megspórolt összegek sorsa? Ha nem pályakezdő az oltatlan, simán lehetne fizetni az órákért.

Az egyik kérdésre a válasz: nem, egy másodpercig sem gondolkodtak azon, hogyan lehetne úgy eljárni, hogy ne ártson. Az pont ellentétes lenne a céljaikkal.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezért is csodálatos, hogy hajdan munkaidő kedvezményként definiálták a mesterpedagógusok óraszámának azt a részét, mely időben az OH rendelkezésére állnak (vagyis szaktanácsadói és szakértői feladatokat látnak el). Ugyanis a kedvezmények megvonhatók. Előre látták, hogy előbb-utóbb megvonják?
Szerintem aki eddig 18 órában tanított, ezen felül volt két túlórája, amit kifizettek, annak továbbra is ki kell fizetni, mivel az nem a veszélyhelyzet miatt volt. Persze most kaphat rá még két órát, és azt nem fizetik, mert azt a két órát oltatlan pedagógus helyett kell megtartania (el nem tudom képzelni, hogy ez miképpen jelent megoldást, de erről már írtam). Az én olvasatomban tehát akinek 20 órája volt eddig, és nem kap most plusz órát (mert mondjuk éppen nem olyan szakos, mint az oltatlan pedagógus), annak most is 2 túlórát kell kifizetni. Akinek volt eddig 20 órája, és most kap még kettőt, az ezt a kettőt ingyen dolgozza le (még csak a 30 alkalomba sem számít), viszont az előző kettőt továbbra is kifizetik túlóraként. Roppant érdekes helyzet. Főleg, hogy esetleg lesz olyan kollégája, aki nem mesterpedagógus, viszont 22 órája van egy héten, és nem is kap hozzá, mert vele nem tudják megoldani a kieső kolléga óráit a szakosság miatt. Bár erős a gyanúm, hogy a cél az lesz, valaki legyen bent, mert felügyelet nélkül nem maradhatnak a gyerekek óra alatt, de hogy mit tanít (ha nem ért hozzá), az nem számít.
 

nyár9

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm szépen!

Azta!

Én csak annyit látok, hogy mindenkinek emelik az óraszámát, akinek most a legkönnyebben lehet.
Vajon egy másodpercig elgondolkodtak azon, hogy mit jelent félévkor tantárgyfelosztást változtatni?
Az is kérdés, hogy akinek eddig 20 órája volt, 2 túlórával, annak most eltűnt a túlórája?
Ha osztályfőnök a mesterpedagógus, akkor van 2 óra kedvezménye, amiből eddig csak egyet tudtak érvényesíteni, így lett a 18-ból 17. Most akkor 20-2, azaz 18 órájuk lesz. Ennek az 1 órának meg mi értelme? Hogyan segít ez bármin is???:oops::rolleyes:o_O:eek:
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem aki eddig 18 órában tanított, ezen felül volt két túlórája, amit kifizettek, annak továbbra is ki kell fizetni, mivel az nem a veszélyhelyzet miatt volt.

Drága Baj!
A jóhiszeműséget Rólad kellene mintázni!
Lassan próbálj földet érni ... (meg ne sérülj!)

(Szerintem még semmilyen részletet nem gondoltak át, csak megpróbálják elvenni az élét a helyzetnek, aminek, valljuk be, minimum Kásler bukását kellene jelentenie. Nyilván ezerrel dolgoznak a beosztottak, hogyan idomítsák a rendszert a főokosok marhaságához.)
 
Utoljára módosítva:

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha osztályfőnök a mesterpedagógus, akkor van 2 óra kedvezménye, amiből eddig csak egyet tudtak érvényesíteni, így lett a 18-ból 17. Most akkor 20-2, azaz 18 órájuk lesz. Ennek az 1 órának meg mi értelme? Hogyan segít ez bármin is???:oops::rolleyes:o_O:eek:
Ennek az órakedvezménynek a megadásával van némi gond. Ugyanis ezt meg kellene adni egy frissebb törvény miatt. Hajdan úgy szólt a törvény, hogy 2-2 órakedvezmény adható osztályfőnöki, valamint munkaközösség-vezetői feladatokért. Aztán ez a törvény megváltozott, tán 3 évvel ezelőtt. Kimaradt a -hat képző, és most úgy szól, hogy meg kell adni. A tankerek ezzel nem foglalkoztak, gondolták, talán senki nem veszi észre a változást. Az akkori főnököm is tisztában volt a változással, írt is a tankernek, ebből az lett - nekem nem 17, hanem 18 órám volt akkor -, hogy egyet kifizettek a kettőből, magyarázatot is mellékeltek, nem is értettük :confused: .) A mi tankerünkben (akkor még államiak voltunk) valamelyik iskolában elunták az ilyen jellegű kizsákmányolást, törvénytelenséget. Jogi útra vitték (nekem is ezt javasolta a főnököm még előtte, de nem volt kedvem energiáimat jogi hercehurcára fordítani). Többen voltak egy iskolából, összefogtak. Ennek következtében vizsgálat indult, mindent átnéztek a tankernél, majd igazat adtak a pedagógusoknak. Ki kellett fizetni a túlórákat. Erről tavaly december körül kapott az iskola értesítést (ugyanis mivel mindent átvizsgáltak, nemcsak azokét kellett kifizetni, akik perre vitték, hanem mindenkiét. Március-április körül kaptam meg 2 évre visszamenően. Januártól 5 túlórám volt, ebből 2-2 osztályfőnökség és munkaközösség-vezetőség okán, mind az ötöt kifizették.
Tehát ha egy tankerhez tartozó érintett mesterpedagógusok összefognak, és jogi útra viszik, akkor ott is vizsgálat lesz, és mindenki megkapja.
Persze az lenne az evidens, hogy ha egyik tankernél ez már lejátszódott, akkor a többinél is így kellene cselekedni, hiszen mindegyik az OH-hoz tartozik, de tudjuk, ez nem így van.
Egy a lényeg, e kedvezmény nem adható, hanem jár a törvény szerint, ahol ezt nem adják meg, ott törvénytelenül járnak el.
(Kár, hogy 1-2 hónappal ezelőtt kidobtam az erről kapott értesítést, most feltenném, ha meglenne.)
 
Oldal tetejére