Hírek Soha ekkora bajba nem került Orbán – elbukta Magyarország a jogállamisági pert az EU bíróságán

Orbánnak az április 3-ra kitűzött választás kampányának csúcsán kell majd az EU tagországok előtt magyarázkodnia


Elutasítja Magyarország és Lengyelország keresetét, és a két országot a perköltség megfizetésére kötelezi – így ítélt az Európai Unió Bírósága a jogállamisági mechanizmusról szóló kondicionalitási rendelet ügyében. A luxembourgi székhelyű testület szerdán kora délelőtt hirdette ki ítéletét az ügyben, amit még tavaly márciusban indított el a magyar és a lengyel kormány a mechanizmus ellen.


Előzetesen arra lehetett számítani, hogy az EUB elutasítja majd a magyar-lengyel keresetet – egyrészt az EUB jogi főtanácsnoka tavaly decemberben mondott előzetes véleményt arról, hogy szerinte a mechanizmusról szóló rendelet megfelel az uniós jognak. Másrészt erre készült Orbán Viktor miniszterelnök is: január végi blogbejegyzésében arról írt, hogy az EUB „politikai döntést” fog hozni, és a „föderális Európa” javára ítél majd a tagállamok akarata helyett.


A luxembourgi bíróság ítéletével egy közel másfél éve húzódó ügy végére került pont:



még 2020 decemberében fogadták el az Európai Unió vezetői azt a hétéves költségvetést és helyreállítási alapot, amelyek pénzeinek felhasználását jogállami kritériumrendszerhez kötötték.

Az úgynevezett kondicionalitási rendelet lehetővé teszi, hogy ha az Európai Bizottság szerint egy tagállam megsérti az uniós jogot, vagy az adott országban sorozatosan, folyamatosan sérülnek a jogállami feltételek, akkor kezdeményezheti egy jogállamisági eljárás megindítását. Az uniós intézmények és több tagállam véleménye szerint erre az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelme miatt volt szükség, az alapvető jogok sérülése ugyanis hatással van az uniós források kezelésére is.


A mechanizmus lényegében lehetőséget ad arra, hogy egy tagállamtól a demokrácia rossz állapota miatt támogatási pénzeket vonjanak el.

A magyar és a lengyel kormány viszont tiltakozott az új szankciórendszer bevezetése ellen.


A lengyel-magyar tandem tavaly márciusban be is nyújtotta a keresetét az EUB felé, amely gyorsított eljárásban hozott ítéletet az ügyben. Előzetesen tíz tagállam (Írország, Hollandia, Németország, Franciaország, Finnország, Svédország, Dánia, Luxemburg, Belgium és Spanyolország) kormánya jelezte azt, hogy szeretnék, ha elutasítanák a két kormány keresetét, és hagyják helyben a jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletet. Decemberben pedig a luxembourgi bíróság főtanácsnoka is arra tett javaslatot, hogy a Bíróság utasítsa el a magyar és lengyel kormány keresetét, mert a jogállamisági rendelet összhangban van az uniós joggal.


A főtanácsnok szerint a mechanizmust a megfelelő jogalapon fogadták el, összeegyeztethető az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkével és tiszteletben tartja a jogbiztonság elvét is. A decemberi jogi szakvélemény előre jelezte az érintett magyar és lengyel kormány felé is, hogy várhatóan nem az ő javukra ítél majd a Bíróság – nem véletlen, hogy Orbán Viktor is arról írt a január végi blogbejegyzésében, hogy szerinte az Európai Bíróság „politikai döntést” hoz majd az EU „lopakodó hatáskörbővítése” érdekében.


Egy héttel a választás előtt faggatják majd Orbánt a jogállamról​


Az Európai Parlament tavaly októberben szintén a luxembourgi bírósághoz fordult, és azért perelte be a Bizottságot, mert nem alkalmazták egyből 2021. január 1. után a rendeletet – holott szerintük erre az EB-nek meglenne minden jogalapja.


Az első informális lépéseket egyébként már meg is tette az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmus elindítása felé: tavaly novemberben levelet küldtek a magyar és a lengyel kormánynak, amiben az uniós testület Budapestnek a korrupcióval kapcsolatban tett fel kérdéseket, míg Varsót a bírói függetlenségről és az uniós jog tiszteletben tartásáról faggatta.


A Bizottság célja ezzel az volt, hogy megmutassák a magyar kormánynak, milyen konkrét ügyekben és témakörökben vetődhet fel itthon a rendszerszintű korrupció gyanúja, hol sérülhet az igazságszolgáltatás függetlensége, és úgy általában hol nem védik meg kellően az uniós forrásokat Magyarországon. Azaz hogy tulajdonképpen miért is indulhatna meg esetleg a jogállamisági mechanizmus a magyar kormány ellen. A levélre válaszolt is a magyar kormány január végén – ebből kiderült, hogy


a kormány szerint az Európai Bizottság jogszerűtlenül érdeklődik a magyarországi ügyek iránt, hiszen még nem is döntött az EU Bírósága a jogállamisági mechanizmus jogszerűségéről.

A mechanizmus ügye mellett ráadásul egy másik jogállamiságot érintő uniós procedúra, a 7-es cikk szerinti eljárás is folytatódik majd tavasszal: Lengyelország vezetőit februárban, Magyarországot márciusban hallgatják meg az uniós tagországok miniszteri tanácsában – és mivel a márciusi EU-csúcsotmárcius 24–25-én tartják, Orbán Viktornak éppen a hazai választási kampány csúcsán kell magyarázkodnia az uniós tagországok felé arról, miért van minden rendben a magyar jogállammal.

Jabronka Richárd

1645009598553.png
 
Már bocs, de mit vársz x évnyi propaganda után? Az ellenzék vidéken alig mutat fel valami erőt. Amig valamilyen szinten nem rakják rendbe a vidéki aktivista hálót és stb. addig nem kell csodálkozni ezeken.
A politikus egyik ismérve, hogy a fővárosban székel!
Nem is igazi politikus az aki nem ezt teszi, csak amolyan borcsinálta - botcsinaltat akartam irni, de ez inkabb freudi elszólás - , azokat meg nem vesszuk komolyan!
A másik meg maga az aktivista kifejeés: az az ember aki ezt nem csak afféle ugrodeszkanak tekinti, annak ez csak szórakozás, és az ilyen viccves emberekre nekunk nincs szukségunk!
A harmadik meg amit az aktivista jelolt érez: bolond lennék én itt videken halalra dumalni magam, mig ti ott a székesfővárosban halálra keresitek magatokat.

Szoval nem egyszeru :)
 
Igen, és annak is annyi a szavazata, akinek csak a szennymédiából van lehetősége tájékozódni és annak is, aki minden oldalról... nézd meg a youtube-t, teli van siralmasan primitív szavazókkal készült interjúkkal, azt sem tudják, hogy a fideszen kívül létezik másik párt... egy demokratikus államban ez elképzelhetetlen lenne....
Amíg az állami tv-ben csak egyoldalúan mutatják be magyarország helyzetét, politikáját addig nem lesz változás.
 
a baloldal abban volt gyagya, hogy mikor látta mekkora a gond, Feri lemondott, akkor nem irt ki előrehozott választást. Inkább ragaszkodtak a hatalomhoz és Bajnaival megszavaztak egy csomó népszerütlen intézkedést, ami hozzá járult a 2/3-hoz.
Megfontolandó igen!
De kétélű
Mert a hibást magatokról kik megszavaztátok 2010-ben megint áttoljatok a másik oldalra.Vagyis felültetek a 2006-2010 ig tartó rásegített és már létező médiának.
Még a vizitdíjat se kellett rossznak látni feltétlen
Hisz ma is pénzbe kerül a biztosítás ellenére!
Sőt többe mint 300Ft.
ső az "kurva" összefüggés se volt olyan tragikus.
Valamint "én nem hazudtam politikában soha" emberről is kiderült állandóan hazudik
Nem volt ott minden igaz, mit a média nyomott.
Akik megszavazták2010-ben most ismét másra mutogatnak.
Akkor nagyon sok ember megszédült és nem látott mást
De beismerni azóta is képtelen: felemeltelek egy olyan embert Aki cölöpteknős.
 
Utoljára módosítva:
Megfontolandó igen!
De kétélű
Mert a hibást magatokról kik megszavaztátok 2010-ben megint áttoljatok a másik oldalra.Vagyis felültetek a 2006-2010 ig tartó rásegített és már létező médiának.
Még a vizitdíjat se kellett rossznak látni feltétlen
Hisz ma is pénzbe kerül a biztosítás ellenére!
Sőt többe mint 300Ft.
ső az "kurva" összefüggés se volt olyan tragikus.
Valamint "én nem hazudtam politikában soha" emberről is kiderült állandóan hazudik
Nem volt ott minden igaz, mit a média nyomott.
Akik megszavazták2010-ben most ismét másra mutogatnak.
Akkor nagyon sok ember megszédült és nem látott mást
De beismerni azóta is képtelen: felemeltelek egy olyan embert Aki cölöpteknős.
Ez magyarország. Ha a kormány 100 ft osztaná az örök életet, az ellenzék habzó szájjal tiltakozna ellene, mert ez túl drága\olcsó\problémákkal jár.
Igy aztán sosincs egyetértés. Amit a kormány tesz, legyen akármilyen hasznos rövid vagy hosszabb távon, az aktuális ellenzék szerint maga a pokol. A vizlépcsőtől, a vizidjon át, sok más kérdésig lehet ezt a párhuzamot felfedezni. :(
Amig nem szakmai alapokon vitatnak meg, hanem érzelmin, fontos kérdéseket, az igencsak nagy gond. Ne egy bölcsész mondja meg egy orvosnak milyen gumiesztyűt használjon, ne egy nyelvész a mérnöknek, hogy kell kiszámolni egy épület energetikai mutatóit, stb.
 
Amig nem szakmai alapokon vitatnak meg, hanem érzelmin, fontos kérdéseket, az igencsak nagy gond. Ne egy bölcsész mondja meg egy orvosnak milyen gumiesztyűt használjon, ne egy nyelvész a mérnöknek, hogy kell kiszámolni egy épület energetikai mutatóit, stb.
Talan Mikszath irta a Noszty fiuban ha az isten hivatalt ad, majd ad hozza eszt is...
Azóta errol meg vannak gyozodve :p
 
Elemezzük(véleményezzük) mit írtál
Igen rengeteg dolga lesz.De nem a baloldalnak, hanem a (jelenlegi nem-keresztény nem-konzervatív) pártól alternatívat mutató ellenzéki oldalnak kik legalább annyian vannak mint a (nem-keresztény nem-konzervatív) de Orbáni oldal.
Igen rengeteg dolga lesz.
íde MZP helyett valóban mást kell megválasztani.
A szavahihetőséget Orbánnál se vártad el.
(Politikus eleve nem szavahihető)
Az hogy kit választ meg az OGy miniszterelnöknek
Szerintem máris van egy esélyes: A Dobrev Klára
és ez még akár a választások előtt is megtörténhet.
De a biztonság kedvéért inkább utána történjen meg.
Nem kell a Fidesz kommunikácós-háborúja a karaktergyilkosság és lejáratási özön.
Addig csak foglalkozzanak (foglalkozzatok) MZP-vel.
Még a visszalépési játék is lezajlhat.
Mikor pl. Karácsony hagyta előremenni kiszállásával MZP-t
Már az meglepő hogyy Dobrev 2.Lett.
Ha MZP-kiáll automatikusan Klára lesz a jelölt
De ez még csak a kirakati rész a közéletnek szóló.
Ha ezt előtte nem csinálják meg akkor az országgyűlés fogja megcsinálni A Klára miniszterelnöki jelölését
Teljesen logikus
......................
Nézzük mit írsz még:"megszabadulni a koloncoktól, elszakadni az eu és a nyugat tomporától..."
Bizonyos koloncoktól meg kell szabadulni.De ezek behabzsolt állami intézmények élére hosszú periódusra beékített emberek.
Elszakadni az EU-tól
Na öcsi ez nem lesz.
Ne is reménykedj
Népszavazással akarta az ország mindenki örölt végre nyugathoz tartozunk és Putyinék fajtájától távol
Tudod a tavaris konyec része
Az euro bevezetése is évek óta áhított pénzügyi dolog.
a sajátságos és te általad pejoratívan használt: "a nyugat tomporától.."Ezt ha úgy fordítod becsületes nyelvünkre
A túlzott Nyugati függőséget lazítani, hát Ott lehet próbálkozni.
De most is naiv vagy: bárki szabdságharcot folytathat a világgal szemben
Ez csak retorika.
Orbáni valóság az Ők is függenek erősen
A megoldás az: olyan erőssé válni gazdaságilag.
Mint Francia vagy Németország.
Ez legyen a cél akkor az erősebb diktál.
A gazdasági hatalom adja a politikai hatalmat.
Minden más mese,
Orbánnak nem jött be a gazdasági erővé tenni Magyarországot.
De politikai erővé se sikerült.
Épp csak el próbálta hitetni veletek azok lettünk.
Jól kezdte mert a Visegrádi országok a V4-k jól indult
De ott is háttérbe szorult Orbán.
.....................
Azt ugye nem gondolod a XXI.században.
Gazdasági együttműködés és szövetséghez nem tartozás.
létezhet?
A XX. században se letetézhetett
Albánia próbálta meg
Gazdasági kereskedelmi és egyéb önállóság nincs
Sőt politikai se volt. Csak részleges képzelhető el.
Ezek realitások és ezt Orbán is tudja.
Ezért próbál nyugat és kelet, távolkelet között lavírozni
De mint látható belegabalyodott a lefizetettségen át az ismételt csatlósságba.
Az államadóssági csatlósság
Most Kína és Putyin fenyget
Te szavaiddal élve: "tomporától..."
Más nem volt az üzenetedben.
Van egy kis gubanc abban amit írtál.
Az én hozzászólásomban arról volt szó, hogy választások után, az ellenzéknek nagyon sok dolga lesz. Ha figyelmesebben olvasod, azt is megérted, hogy az az ellenzék, ugyanaz az ellenzék mint a mostani. Ugyanis valószínűleg bukta lesz. Tehát Klárika esélytelen. Választások előtt persze berakhatják maki zaj helyére, úgy talán jobb aránnyal vesztenek.

"Fidesz kommunikácós-háborúja a karaktergyilkosság és lejáratási özön."
Bizony van ilyen, volt ilyen, lesz ilyen. Mint ahogy az ellenzék részéről is, tonnaszámra. Olvasd csak akár az itteni híreket, hozzászólásokat, vagy bérmelyik más ellenzéki oldalt. Amennyiben azt mondod olyan nincs:
a, érted, de tagadod - kettősmérce,
b, nem érted az elfogultságod miatt,
c, nem érted, de ezt nem írhatom le, mert azt hinnéd sértegetni alkarlak, és nekem is piros betükkel válaszolnál, amiktől nagyon nagyon félek.

"Nézzük mit írsz még:"megszabadulni a koloncoktól, elszakadni az eu és a nyugat tomporától..."
Bizonyos koloncoktól meg kell szabadulni. De ezek behabzsolt állami intézmények élére hosszú periódusra beékített emberek.
Elszakadni az EU-tól
Na öcsi ez nem lesz.
Ne is reménykedj"
- Bátyuska! Arról én nem beszéltem, hogy sikerül is nekik elszakadni, hiszen hozzá vannak nőve.

"Gazdasági együttműködés és szövetséghez nem tartozás.
létezhet?"
Az eu-ból való kilépésről már írtam régebben, hosszabban is mint amennyire fontos, hiszen az eu-n kívül is van élet.
De megnyugtatlak, mindentől függetlenül, ha nem is lennénk tagok az eu-ban, még minden haladó szemléletű ember meghívhatna az otthonába egy homoszexuálist, vagy transzneműt, hogy az felvilágosítsa a gyerekeit.
 
Már bocs, de mit vársz x évnyi propaganda után? Az ellenzék vidéken alig mutat fel valami erőt. Amig valamilyen szinten nem rakják rendbe a vidéki aktivista hálót és stb. addig nem kell csodálkozni ezeken.
Azért ne már, hogy a 21. században minden zsákfaluba el kelljen kerekezni azért, hogy megismerjék a képviselőjüket...és mit csináljon, csöngessen be minden házba? nem erről kéne szólnia az egyenlő média esélyeknek? Hogy az M1 teret adjon az ellenzéki képviselőknek is? Próbáljon meg bármelyik képviselő vagy aktivista bemenni egy vérfideszes polgi falujába, fórumot tartani, meglincselik....
 
Sajnos sokan vannak akik nem biztos hogy megértik egyes emberek gondolatmeneteit.
Nem azt írom hogy egyet kell érteni hanem azt hogy megérteni kell.
Egy politikusnal ez csak kampanyidoszakban szamit, kesobb elég ha tapsolsz neki
De kampanyidoszakban azert illene ugy fogalmazni, hogy vallon veregessem magam utana :)
 
Azért ne már, hogy a 21. században minden zsákfaluba el kelljen kerekezni azért, hogy megismerjék a képviselőjüket...és mit csináljon, csöngessen be minden házba? nem erről kéne szólnia az egyenlő média esélyeknek? Hogy az M1 teret adjon az ellenzéki képviselőknek is? Próbáljon meg bármelyik képviselő vagy aktivista bemenni egy vérfideszes polgi falujába, fórumot tartani, meglincselik....
Ha nem 4 évent egyszer akarna benézni, talán tudnák róla, hogy nem Sorrosbérenc :p
 
Egy politikusnal ez csak kampanyidoszakban szamit, kesobb elég ha tapsolsz neki
De kampanyidoszakban azert illene ugy fogalmazni, hogy vallon veregessem magam utana :)
Igen.
De, ebből is látszik hogy CSAK az a szófordulat, szóhasználat a megengedett vagy érthető amit a mai vezető elit megenged illetve használ.
(most nem téged támadlak ezzel félre ne érts!!! )
 
Igen.
De, ebből is látszik hogy CSAK az a szófordulat, szóhasználat a megengedett vagy érthető amit a mai vezető elit megenged illetve használ.
(most nem téged támadlak ezzel félre ne érts!!! )
A kormanynak azert van könnyebb dolga - ,még ha ezt az elonyt nem is mindig hasznaljak ki - mert a kampanya a kormanyzo partoknak pozitiv lehet.
Ők érvelhetnek azzal, hogy "veletek egyutt" mi mindent értunk el.
Az ellenzék mást nem tehet csak tolvajozik, bunozozik ..
 
Mégis akik visszakapták a tavalyi adójukat azok már költötték is...
Négy kategóriában tapasztalta az eladások növekedését a gyermeket nevelő családoknak járó személyijövedelemadó-visszatérítések folyósítása nyomán az eMAG-Extreme Digital. A háztartási gépek, számítógépek, mobiltelefonok és lakberendezési cikkek forgalma ugrott meg jelentősen a hibrid modellben működő online kereskedésnél.

Rögtön eltapsolta az szja-t rengeteg magyar család: drága mobilra, új hűtőre, függönyre ment a pénz​

Mert olyan jól szalad a szekér, hogy bár futná drága mobilra, új hűtőre, de megvárták, míg a kormány kiizzad egy kis plusz pénzt.
Vagy mégsem?

A hírből az derül ki, hogy eddig csak nézték, hogy le kellene cserélni, de nem volt rá elég pénz.
Ez nem nagyszerű, ez szomorú.
 
Utoljára módosítva:
Mar ne hari, de én sem örülnék ha eljonne hozzam az az ember, aki tragyan novo gombanak nevezett :p
Már ne hari, de engem nem nevezett annak...és mást sem, csak jó szokás szerint megint kiforgatták a szavait.... pont azt magyarázta -amerikai példával - hogy orbán tartja úgy a híveit, mint a gombát, sötétben és trágyával eteti őket.... és ha jól belegondolok, ez telitalálat... de ha te magadra vetted ;) ;) ;) ;) ;)
 
Ha nem 4 évent egyszer akarna benézni, talán tudnák róla, hogy nem Sorrosbérenc :p
Ha 4 évente csak egyszer néz be, akkor sem Soros bérenc.... nem érzed, hogy mennyire röhejes már ez a Sorosozás? orbi már leszokott róla, jó hívő létedre követhetnéd ebben is... viszont a kössssztévébe benéznének sűrűbben is, nem csak 12 évente egyszer sem.... :rolleyes2:
 
Már ne hari, de engem nem nevezett annak...és mást sem, csak jó szokás szerint megint kiforgatták a szavait.... pont azt magyarázta -amerikai példával - hogy orbán tartja úgy a híveit, mint a gombát, sötétben és trágyával eteti őket.... és ha jól belegondolok, ez telitalálat... de ha te magadra vetted ;) ;) ;) ;) ;)
Vagy szó szerint: Amíg a választókat úgy tartjuk, mint a gombát, addig a rezsicsökkentéssel, a migránsozással és a többivel lehet választást nyerni

Magyaran: ha fidesz érzelmu vagy, akkor te ugy vagy tartva, mint a gomba....
Ne forgassuk ki :)
Én a fidesz-t tamogatom, tehat akkor ugy vagyok tartva mint a gomba és csak a rtezsicsokkentés és migransozás fog meg...
Ez is egy vélemény, bár nekem nem tetszik
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,799,930
Tagok
615,629
Legújabb tagunk
A.Ancsa
Oldal tetejére