Hírek Péntektől orvosi végzettség sem kell a háziorvosi ügyelethez

Kásler Miklós miniszter rendelete miatt nem lesz szükség orvosi végzettségre a háziorvosi ügyelethez.

A portál szerint az új szabályozás péntektől kezdve lép érvénybe. „A háziorvosi ügyeleti szolgálatban a szakképzettségének megfelelő tevékenységben részt vehet a mentőtiszt vagy okleveles kiterjesztett hatáskörű ápoló is” – mondja ki a rendelet, azzal a kitétellel, hogy ebben az esetben egy korábbi jogszabályban felsorolt 12-féle szakorvosi képesítés valamelyikével rendelkező orvosnak kell szakmailag felügyelnie a mentőtiszteket, ápolókat.

Hajdú-Bihar megyében július 1-től kezdve már tesztelnek is egy újfajta ügyeleti rendszert, amelynek értelmében kevesebb helyen lesz orvosi ügyelet, valamint a jelenlegi három fős stábok helyett egyetlen mentőtiszt vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulókat.

A mentőtisztek és az okleveles kiterjesztett hatáskörű ápolók nem orvosok ugyan, de őket is egyetemen képzik. Az ügyeleti rendszerbe való bevonásuk összefügghet azzal, hogy egyre több a betöltetlen háziorvosi állás.

Bereznay István

orvosi ugyelet.jpg
 
Az 5-ből éppen a nyugdíjast ragadtad ki, akinél lehetett pontosan tudni, hogy meddig dolgozik.
Viszont, aki szül annál nem mindig jön be a papírforma! Sok kismamánál alakul úgy, hogy hamarabb betegállományba kerül a vártnál és a váratlanul megbetegedett orvos is azon a héten esett ki a munkából. Nem volt ez akkora vészhelyzet, ahogy a lapok megírták, mert sok nőgyógyász orvos van a városban és a kórház állományában is. Csak a hétvégi ügyeletnél fordulhatott volna elő, hogy kevesen vannak, de tudtommal ezt is megoldották.
László Norbert a Facebookon arról írt: az alapvető jogok biztosa az ellenzéki képviselőknek azt válaszolta,

tisztában van a Szolnokon kialakult helyzettel, de formálisan nem jogszerűtlen a szülő nőket Debrecenbe, vagy Budapestre irányítani.
Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere az első hírek után baloldali pánikkeltést emlegetett,
szembesítették azzal a helyi anyák, hogy sokan tényleg nem tudtak Szolnokon szülni, visszakozott, és azt írta, „a kórház soha nem volt önkormányzatunk intézménye, ezért tájékozódnom kellett a probléma valós súlyáról, s természetesen egyeztettünk a szakemberhiány megoldásáról is”.
(mint amikor a Kádár rendszerben éltem.....a párttitkár megmondta a tutit....a valóság nem volt cél csak az hogy mi tudjuk a valót. Ami szánalmas az hogy a párthívőket csak az érdekli amit a kormány közvetít.)
 
Setni,ez most komoly??? Azért mert nem tartozik az önkormányzathoz akkor már le van tudva...egyébként is azt hallottam,hogy ő csak egy báb,azt kell neki csinálni amit mondanak neki.
 
Setni,ez most komoly??? Azért mert nem tartozik az önkormányzathoz akkor már le van tudva...egyébként is azt hallottam,hogy ő csak egy báb,azt kell neki csinálni amit mondanak neki.
Miért melyik kormánypárti képviselő vagy politikusnál vetted észre az önállóságot mint jelképet?
Majd mindegyik ragaszkodik a beosztásához és majd akkor lesz önálló véleménye ha megengedik neki.
Emiatt a választóknál az csapódik le hogy mennyire egységes a kormánypárt nem úgy mint az ellenzék.
 
Mi az alpoblema? Aki szult az tudja 5 perces fajasoknal kilometereket utazni ....
Az otthon szulest kevesen valasztjak es nincs is nagyon aki vallalkozik orvoskent, hisz elo pelda Gereb Agnes vegzalasa.
Talan fel kell venni orvosokat es nem bezarni korhazakat .
Arrol mar nem is beszelve ,hogy nem mindneki akar az eppen ugyeletes orvosnal szulni.
Nekem az ikrek mentek ra az orvosi hibara. MEgegyszer disszidalnek ha nem ott es annal akibe bizok szulhetnek ujbol. HAla..... jo orvos jo korhazat valasztottam a tovabbi szuleseimhez.
Miert kell az idobe visszameni es nem a szabad dontes orvos valasztast kozeli korhazi lehetoseget XXI.sz. illene a kornak megfelelo szervizt adni a korhazanknak, hamar fizetnek erte az emberek.
Te meg menjel szulni Csajagarocsogere hatha ott nem zartak be a szuleszetet.
Természetesen Európában is van lehetőség szabadon orvost választani, ehhez nem kell Kanadáig utazni.
Amire nincs lehetőség (itt Németországban különösen nem!), hogy az állam által fizetett orvos, az állam által fenntartott kórházban lásson el privát betegeket.
Aki az állam által fenntartott kórházban kíván ellátást igénybe venni, az nem választhat szabadon orvost.
Akinek ilyen igénye van, annak marad a fizetős magánellátás a számtalan magánklinikák egyikén.
 
Ismét Szolnok....
Kunetz Zsombor Facebook-oldalán azt írja, óriási bajban, gyakorlatilag összeomlóban van a Szolnoki Hetényi Géza Kórház a humánerőforrás-hiány miatt. A kórházban a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata értelmében



„a rendelkezésére álló feltételek mellett olyan műtét nem végezhető, mely előreláthatólag gyermek intenzíves ellátás igényel.”


A határozat visszavonásig érvényes.
Azt meg már nem is kell magyaráznom, hogy egy súlyos balesetben sérült gyermek másfél-, két órás további utaztatása a definitív, azaz a végleges ellátóhelyre akár a gyermek halálát is okozhatja.



Hasonlóan végzetes lehet a késlekedés egy-egy akut fül-orr-gégészeti megbetegedés, vagy akut hasi katasztrófa esetén.
 
Azt meg már nem is kell magyaráznom, hogy egy súlyos balesetben sérült gyermek másfél-, két órás további utaztatása a definitív, azaz a végleges ellátóhelyre akár a gyermek halálát is okozhatja
Azt sem kell magyaráznom, hogy amikor súlyos betegről van szó, akkor nem mentővel viszik a beteget, hanem mentő HELIKOPTERREL és az nem másfél két óra mire oda ér a kórházba! A szállítás alatt már megkezdhetik a beteg ellátását!!!
Hol él ez az Kunetz Zsombor? Jó hogy nem ekhós szekéren szállítaná! Azt minden esetre tudom, hogy ellenzéki és látom mindent elkövet az egészségügy lejáratásáért! Azért tartom furcsának ezt a támadást, mert az orvosi bértábla szerint nagyon magas emelést kaptak az orvosok, az ápolók pedig csak Dr. Kásler Miklós vezetése alatt 71 % emelést, de korábban is emelték már a bérüket.
Tudom, hogy Szolnokon a Hetényi Kórházban új kórház igazgató van. Neki az lenne a dolga, hogy ha fel mond valaki akkor időben keressen helyette, ha nem talál akkor addig ne engedje el, hiszen életekről van szó.
Az is furcsa, hogy akkor nem riogatták az lakosságot orvos hiánnyal, amikor a Gyurcsány kormány idejében bezárták a kórházakat 4000 orvost és több ezer ápolót az utcára tettek! A Fidesz kormány nem küldte az Eü dolgozókat, felemelte az orvostan hallgatók számát, minden megyében van nővérképzés és most riogatnak azzal, hogy kevés az orvos és összeomlik a kórház? A Hetényi egy nagy központi kórház rengetegen dolgoznak benne kétlem, hogy egy orvos távozása megroppantaná az egész kórház működését.
 
Utoljára módosítva:
Setni,ez most komoly??? Azért mert nem tartozik az önkormányzathoz akkor már le van tudva...egyébként is azt hallottam,hogy ő csak egy báb,azt kell neki csinálni amit mondanak neki
Szerintem, a Polgármester mindent meg tett, annak ellenére, hogy ez a probléma nem őrá tartozik. Én is olvastam anno a Polgármester tájékoztatását, az első tájékoztatásában úgy láttam, nem értette meg, hogy mikor nem tudnak császár metszéses beteget fogadni, de aztán ezt tisztázta.
Ismerem a Szalay polgár mester urat. Ő nem bábja a kormánynak. Nagyon is határozott egyéniség, energikus, van saját véleménye. Iszonyatos munkabírással rendelkezik. mikor Szolnokon dolgoztam bele láttam a munkájába. (Talán a szülés azok közé tartozik, amiben nem annyira járatos)
 
Szerintem, a Polgármester mindent meg tett, annak ellenére, hogy ez a probléma nem őrá tartozik. Én is olvastam anno a Polgármester tájékoztatását, az első tájékoztatásában úgy láttam, nem értette meg, hogy mikor nem tudnak császár metszéses beteget fogadni, de aztán ezt tisztázta.
Ismerem a Szalay polgár mester urat. Ő nem bábja a kormánynak. Nagyon is határozott egyéniség, energikus, van saját véleménye. Iszonyatos munkabírással rendelkezik. mikor Szolnokon dolgoztam bele láttam a munkájába. (Talán a szülés azok közé tartozik, amiben nem annyira járatos)
Ismerem Szolnokot és a kórházat is ,bár csak ne ismerném ........
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,308
Tagok
615,644
Legújabb tagunk
boborján2
Oldal tetejére