papagájokról

TipeTupa

Állandó Tag
Állandó Tag
Na, felcsigáztatok ezzel a Borossal és Grünnel...
Aki (hasonlóan hozzám), nem tudja, h miről van szó:

Nesszi, nem akarlak letörni,de a konyhában van kitéve a legtöbb veszélynek a papagáj. Nekünk volt egy Pityunk (inkább a szüleim gondozták, én még gyerek voltam), beszélő volt és nagyon szelid és kiváncsi. Hát ő az égadta minden marhaságba beleesett az őszi befőzésekkor: zakuszkába, pirospaprikás savanyúságba, aztán anyám moshatta a tollait. Amit persze megsinylett, de aztán túlélte. Kiváncsi volt az ebadta, és meg akart mindent kóstolni... vagy legalábbis megnézni közelről... aztán belecsúszott ... Egy ennél sokkal butább balesetben végezte Pityu. Szóval ne engedjétek elszemtelenedni. Még olyat is hallottam, h a madár a szájából eszik (fogai közül kiszedi) az ételt... brrrr. :shock:
Továbbá nem jó a papiknak a cigi füst - ne engedjétek (még saját magatokat sem!), hogy abban a helységben cigizzenek, ahol a madár van! ha egy cseppet is tarttok hozzá... A konyhai füstök, szagok párák hasonlóan nem tesznek jót nekik. És esetleg a tűzhelyre lepottyanhat egy boldogtalan repüléskor vagy kiváncsiságból, és akkor jujj és jajj ...

Babucs, már alig várom a fényképet és együtt örülök veletek. De akkor most kell vegyetek még egy Karácsonyfa-tartót... :mrgreen:, de annyi baj legyen.
 

babucs

Állandó Tag
Állandó Tag
elkészült a fás kép. popej háttal áll a fotón, mivel rájöttem, a képeket nézegetve, hogy nem is kicsit kopasz, hanem nagyonis.:(
aktképet pedig mégsem akartam feltenni.
 

nesszi01

Állandó Tag
Állandó Tag
sajna nem találtunk más helyet neki mert a párom állandó éjszakás és így a szobába nem kerülhet.meg a konyhába vagyunk a legtöbbet és így tudunk neki beszélni.de vigyázunk rá.ha főzünk akkor nem engedjük ki de amúgy se jön ki nem tudom mért jól érzi magát a kalicban.
 

Danton55

Állandó Tag
Állandó Tag
Lábosban???? Haha ez jÓÓÓÓÓ! :D
Rossz példamutató vagyok, mert mi is a konyhába tettük végül. Először a hálószobában volt, de a tesóm lebetegedett tőle, úgyhogy ki kellett mennie. Viszont soha semmit nem esett bele, jók a reflexeink, és mindig elkaptuk :D Anyum mosolygott sokat, hogy röptében megtanultam elkapni a madarat, anélkül, hogy bármi baja lett volna :)

Babucs: nagyon cukiiiii, én is ilyet szeretnék :)
 

babucs

Állandó Tag
Állandó Tag
TipeTupa: van másik karácsonyfatartónk, úgyhogy ez megoldva.A madár boldog, én most egy kicsit szontyolodott a kopaszsága miatt. (élőben már megszoktam, de a képeken olyan furcsa volt, rossz volt látni.) Ez állitólag egy rossz szokás, ha elkezdi, nem tud leszokni róla. Már vettem neki tollnövekedést serkentő cseppeket is, de nem igazán használ. Ha nem vagyunk itthon, bekapcsolva hagyom a tv-t, hogy ne unatkozzon. Mást nem tudok kitalálni, mivel minden idegen dologtól fél, igy a játéktól is.
Na kicsit vidámabb téma: olvastam a boroslajospapagájt, a Grünt. könnyesre nevettem magam:)
Danton, Popej nevében is kösz a dicséretet:)
 

Tyna

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem régen volt 2 hullámos papgájom, és 2 pintyem.De most szeretnék valamikor egy kakadut:-D
 

babucs

Állandó Tag
Állandó Tag
TipeTupa: van másik karácsonyfatartónk, úgyhogy ez megoldva.A madár boldog, én most egy kicsit szontyolodott a kopaszsága miatt. (élőben már megszoktam, de a képeken olyan furcsa volt, rossz volt látni.) Ez állitólag egy rossz szokás, ha elkezdi, nem tud leszokni róla. Már vettem neki tollnövekedést serkentő cseppeket is, de nem igazán használ. Ha nem vagyunk itthon, bekapcsolva hagyom a tv-t, hogy ne unatkozzon. Mást nem tudok kitalálni, mivel minden idegen dologtól fél, igy a játéktól is.
Na kicsit vidámabb téma: olvastam a boroslajospapagájt, a Grünt. könnyesre nevettem magam:)
Danton, Popej nevében is kösz a dicséretet:)
 

TipeTupa

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok, ne haragudjatok a konyhás "diszbeszédért", csak a saját családomból indultam ki, akik megengedtek olyan dolgokat a madárnak, amit én ma nem engednék meg. Most visszatekintve olyan magatehetetlennek érzem magam, mert még sok hosszú évet tölthetett volna velünk Pityu és emberi butaságból ez nem történt meg. És emiatt van, h ilyen szólamokat tudok irni,mert minden papit indirekt módon úgy féltek... Pl valamelyik nap rárepült estefele az ablakpárkányra valami zöld... hát látom, h egy papagáj - nem tudom megmondani a fajta nevét, kicsivel nagyobb mint a hullámos, és nagyon éles hangja van. Magamtól nem vennék a boltból - túl magasnak találom a hangjuk frekvenciáját - de nálunk már voltak minusz fokok is, ezért szakadt meg a szivem, mert láttam, h fióka és tudtam, h éjszaka a fagyban vége lesz neki... Sajnos nem tudtam annyira óvatosna kinyitni az ablakot, elrepült... És ezért is van, h mindig jön, h mondjam, emberek, röptetés előtt tudatosan nézzétek meg, h minden ablak be van-e zárva. Most már esélyük sincs az életre, mert éjjel szétfagynak.

Nekem is nagyon-nagyon tetszik Popej fája :-D, és külön nagyon tetszik, h a pároddal felkerekedtetek és kitaláltátok ezt neki. És főleg, h bevállaltok egy fát a lakásba. Ugye házban laktok, Babucs, mert elég nagynak tűnik Popej? Panelben kicsit nehéz lehet nagyobb testű madarat tartani, már a helyszűke miatt főleg, és persze a szomszédok napirenden vannak a madár kedélyállapotáról... :mrgreen: Mennyire hangosak a nagyobb papagájok?
Aranyosan ül az ágon Popej, láttam a felső ágat már "megdolgozta".... Ahogy láttam az enyémeken és az állatkereskedésben a nagyobb papik is, imádnak csengőzni, vagyis rángatni valami olyat,amivel hangot lehet kiadni. Próbálj meg venni neki egy nagyobbacska csengőt és mielőtt felakasztanád csengesd meg előtte, mutasd meg, h hogyan kell vele játszani. Utána akasztd fel egy távolabbi ágra. Amikor elmész a fa mellett, néha babráld meg a csengőt, h szóljon... Miután párszor elismételted, szerintem ő is kiváncsi lesz, h neki is fog vajon szólni...? :-D Hátha ez működik.

TV helyett a rádiót javasolnám: a monitor képfrissitését ők nagyon jól látják és zavarja a szemüket. Pl azt tapasztaltam, h az enyémek imádják a Hot Jazz Band-et, és főleg a trombita részét (amikor úgy viccesen berezegtretik azzal a tölcsérrel, vagy hogy hivják). És utánozzák, ők is versenyt trombitálnak a saját módjukon. Vagy ha audiót teszek fel, akkor ők is elkezdenek mondikálni valamit. Próbáld ki a rádiót, hátha az is működik.

Toll: akartam kérdezni, h vajon nem betegség miatt hult el a tolla? Ha ő szedte ki magának, akkor a kedéylváltozás, hátha segit és elfelejti tépkedni magát, inkább a csengőt rángatja majd... :) Szerintem azt kell csinálni, h ha még észreveszed, h tépi ki a tollát, akkor vond el a figyelmét. De szerintem most már nem tépkedi magát, hanem tollászkodik, ami kellneki. Ki fognak nőni a tollai, ne búsulj.

Nekem is van egy bánaton: az utóbbi időben vettem észre, h Zazának, a lánypapinak valószinűleg van daganata. A feneke fölött, a 2 lába között van egy nagy dudor, csak kisejlik a tollak között, de látszik, h az nem lenne szabad, h ott legyen. Közben teljesen egészségesen mozog, eszik, rendezgeti magát és változatlanul kedves és szeszélyes. Valakinek volt már daganatos madara, h ilyenkor mit kell tenni, vagy milyen szokott lenni a végkifejlet? Az állatorvos szerint, ha nem fogyott le, és nem látszik betegnek, akkor zsircsomó, mint az embereknél, és boldogan él vele tovább.
Kérlek, irjátok meg a tapasztalaltaitokat vagy mit tudtok erről! (Esetleg megkérlek kérdezzetek rá egy dokira,mert itt nálunk sajnos a papi orvoslás nem annyira elterjedt, azt mondják pár gram alatt nem lehet állatszámba venni...Inkább menjek a boltba és vegyek másikat...:33:)

Kellemes napot Mindenkinek!

Szia Danton!

Igazából elég régóta megvan a papagáj, kb 6 éve, karácsonyra kaptam. De a reményt nem adtam fel, hogy egyszer talán szobatiszta lesz. Neki is jobb lenne, mert többet lehetne szabadon.
Amúgy, ha kiengedem, általában a vállamra száll, onnan rikkant a fülembe.
Ő is szokott fütyülni, nyávogni, régebben ütötte a felet és a negyedet, amikor még egy toronyóra közelében laktunk... ja, és röhögni is szokott, múltkor pl. az üvegtigris 2-t néztük, és azon. Egyébként mindent tudatosan csinál. Pl. ha megfogjuk a lakáskulcsot, már elköszön (csao). Ha csörög a telefon, hallózik.
Szóval, nem unatkozunk mellette...

Ti tanitottátok meg Popejt beszélni? És hogyan? Vagy úgy magától jött, h utánozzon benneteket?
Mesélj erről... :)
 

babucs

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk tanult meg. Amikor megkaptam, még ifjonc volt és egyedül a tenyésztője nevét mondta "Pityu". Arra emlékszem, hogy elég sokat kellett várni, hogy megszólaljon. Egyébként ahhoz képest, hogy jákó, nincs nagy szókincse. Ő inkább fütyülni szeret, azt cifrázza. (az egyik rokonnak szintén van egy jákója, akinek be nem áll a csőre egész nap. sokat beszél, viszont hamisan fütyül.) Az első szó, amit megtanult, a "papagáj" volt. Utána dicsérni kezdte magát, "jó papagáj" lett. Végül nevén nevezte magát: "Popej".
A mostani repertoár a következőkből áll: "hello", "na mi van?" "mit csinálsz?"
"kaja" "kifelé!" "befelé! "jóvan" ezen kivül köszönni tud és káromkodni (ebből most nem idézek) ja, csámcsogni is szokott, amikor eszünk (pedig mi nem szoktunk)
Röhögni is szokott (he-he-he, valahogy igy).
Aztán van egy komplett mondat, amit ismételget, de azt nem értem.
Nem nagyon lehet befolyásolni a tanulásban. A különös indulattal ejtett szavakat tanulja meg leghamarabb...
 

TipeTupa

Állandó Tag
Állandó Tag
Mesélj méééég....


"A Jákó papagáj a legintelligensebb, a legösszetettebb lelki és érzelmi világú madár.
Ennek pozitív és negatív vonatkozásai is vannak.

Egy, szellemileg kifejlett Jákó papagáj értelmi szintje megegyezik egy átlagos 3 éves gyermek szellemi érettségével. A madárnak önálló személyisége, egyénisége van. Ez egyedenként más és más. Léteznek okosabb-butább, tanulékonyabb, önállóbb, kedvesebb, maguknak valók, játékosabb, komorabb, stb. egyedek. Fontos, hogy ezt figyelembe vegyük, tiszteletben tartsuk! A madár képes érzelmek kifejezésére. Örül, ha hazaérkezik a gazdi, lelkesedik mindenért ami róla szól, megsértõdik, ha nem az van amit õ akar, stb. Meg kell tanulni gondolkodni a madár fejével, és meg kell értenünk az õ nyelvét. Folyamatosan figyelni kell a viselkedését.
Azon túl, hogy a Jákó a legjobb hang és beszédutánzó képességû papagájfajta, aranyos, kedves, stb., meg kell említenünk, a "negatív" tulajdonságait is!

<?xml:namespace prefix = st1 /><st1:city w:st="on"><ST1>Minde</ST1>n</st1:city> papagáj társas lény. A vadon élõ madarak párban, vagy kisebb-nagyobb csoportokban élnek. Az átlagos madártartó reggel elmegy dolgozni, és este ér haza. A madár napközben egyedül van. Ha hazérkezünk, elvárja, hogy vele foglalkozzunk. Nem elég egy 5 perces simogatás, játék. Azon túl, hogy a madár alkalmazkodik a mi életritmusunkhoz, neki is vannak igényei. Vannak jó és rossz napjai. Néha nõ, néha csökken a szeretetéhsége. A legjobb, ha a "gyermekünknek" tekintjük. A gyereket sem lökjük el magunktól, ha hozzánk szalad, vagy ha szüksége van ránk. Egy Jákó átlagosan 50 évig él-ez Közel egy életre szóló társas kapcsolat. Sokszor csak addig tündéri a madár, amíg kicsi, utána lanyhul az odafigyelés, gondoskodás. Itt kezdõdnek a legnagyobb problémák. És záporoznak a kérdések: miért csíp a madár? Miért tépi a tollait? Miért kiabál? Miért csinálja ezt, azt..????
Azért, mert nem gonolták át, hogy mibe is vágnak bele...egy madár és minden állat tartása nagy felelõsség!
A madár hetek, hónapok, évek után is elvárja, hogy foglalkozzunk, játszunk vele, simogassuk, vakargassuk a tarkóját, csemegékkel kedveskedjünk neki, egyszóval elvárja, hogy törõdjünk vele!

Ha beszélõ papagájról esik szó, akkor az emberek 90%-a Jákó papagájra asszociál. Nem a Jákó az egyetlen "beszélõ" papagáj. Rajta kívûl számos kitünõ hang- és beszédutánzó fajta létezik.

Senkit sem szeretnék lebeszélni a Jákó papagáj tartásáról, sõt, ha egy önálló személyiséggel rendelkezõ, intelligens, "emberi" tulajdonságokkal rendelkezõ kedvencet szeretnénk, akkor válasszunk nyugodtan Jákó papagájt! Csak elõtte többször olvassák át a fenti sorokat!"
 

d_edit

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!
A mi hullámosunk, Dundika imádta a pitypang levelét. Meg a kölest. Szerettük, csak elpusztult, SZEGÉÉÉNY.
 

mammut

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem reklámozni szeretném, de ma olvastam egy bolt kirakatában, hogy jövő hónap 10-11.-én kisállat börze lesz a PeCsa-ban. 10-kor nyitnak.

Akit érdekel... gondolja meg.

Bámészkodni én is elmegyek :)

Szia!
A mi hullámosunk, Dundika imádta a pitypang levelét. Meg a kölest. Szerettük, csak elpusztult, SZEGÉÉÉNY.

Előző hozzászólásom alapján pótolhatod.
 

nesszi01

Állandó Tag
Állandó Tag
ez a jáko papi nagyon aranyos lehet mióta megvan a mi pityukánk /1,5/ hónapja azóta úgy vágyom többre de sajnos mi panelba lakunk és 7 en vagyunk a lakásban.

ő a mi pityukánk de sajna nem sikerült redesen a kép mert megy körbe körbe
 

babucs

Állandó Tag
Állandó Tag
Nesszi, milyen szép a Pityu! gyönyörű a tolla! majd megszokja a fényképezést, aztán nem mászkál. Panelba egyébként nem lenne szerencsés jákót tartanod, mert nagyon erős hangja van és nem takarékoskodik vele...
Egyébként nem tudom, honnan érzik, a mienk pl. akkor kezd fütyülni, ha én felébredek. Illetve a hét elején ő ébresztett minket, mert elaludtunk. És egészen máshogyan fütyült, mondhatnám úgyis, hogy riadót fújt.
Egyébként tényleg van személyiségük.
Amikor én megkaptam Popejt és lelepleztem (karácsonyi ajándék volt, a kalitkája le volt takarva egy lepedővel) én teljesen ledöbbentem, hogy mennyi kedvesség és bizalom volt a szemében. Minden aggodalmam elpárolgott, láttam róla, hogy ez a madár sohasem fog belém csipni vagy bántani. Hihetetlenül kifejező szeme van.
TipeTupa, nagyon jó a jákós oldal:), köszi:)
 

TipeTupa

Állandó Tag
Állandó Tag
Már elkezdtem szeretni Popejt, olyan gyöngéden mesélsz róla... Kicsi videót nem tudsz róla feltenni, amit esetleg egy fényképezőgéppel csináltok? A mammutmail-re egy csomó mega felmegy, onnan le tudnánk tölteni.

Nimfa-Pityu azért nem szeret még fényképeződni, mert még nem teljes a bizalom. De hát ez csak idő kérdése...

Az enyémek néha rendesen koketálnak a gép előtt. Szerintem az obiektivben látja a saját képét tűkröződni és néha megcsillan a fény rajta és az olyan érdekes, ugye... :mrgreen: Különben madarakat k*va nehéz fényképezni, mert annyit nyüzsögnek.

Puszik a gazdiknak és üdv a madaraknak!
 

nesszi01

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok én telefonnal fényképeztem pityukát.a fürtes kölessel nem tudom magamhoz szoktatni.vagy ahhoz is idő kell?én gondozom mert a lányom még kicsihozzá és fél is tőle.2 naponta kicserélem a papírt a ketrecében napi 2x cserélem a vizét.olvastam ma hogy gyümölcslevet iszik némelyik papi.szerintetek a nimfa meginná?
 

Danton55

Állandó Tag
Állandó Tag
Hohóóó pár napra lemerülök, és teljesen lemaradok :D

TipeTupa: megértelek, én az otthoni erkélyajtóval vagyok így. 2 madarunk is kirepült rajta, hiába mondtam anyunak, hogy addig azt nem nyitjuk ki (mármint a szúnyoghálós ajtót), amíg a papagáj bent van a szobában, mert kíváncsi és kirepül... A rádiós ötletet meg köszi, majd kipróbálom, ha egyszer veszek egy új madarat :) Sajnos Zazának nem tudok miben segíteni, eddig csak 1 papagájunk múlt ki betegségben, de neki nem ilyen baja volt. De amúgy tényleg idegesítő, hogy némelyik orvos nem is hajlandó velük foglalkozni, csak mert kicsik (szerencsére nekem nincs ilyen gondom, az egyik barátnőm - és egyben papagájtenyésztő is - apja állatorvos + ismerek egy másikat is, aki rendesen kezeli őket) :)

A beszélő papagájok tényleg nagyon szórakoztatóak lehetnek. Sajnos nekem még nem volt ilyen téren szerencsém (bár szerintem Alfréd megtanult volna beszélni, annyira játékos meg érdeklődő volt, ha nem repül ki...)

Ez a jákópapagájos oldal tényleg nagyon jó! Következőnek majd én is ilyet szeretnék, de elhatároztam, hogy addig semmiképp nem veszem meg, amíg nem alakítom ki neki a megfelelő környezetet, meg nem rendeződik végre az életem úgy, hogy vele is tudjak tisztességesen foglalkozni. Addig teljesen felesleges lenne + a madár számára állatkínzás is. De így jó, mert legalább tudok végre egy jákópapagáj tenyésztőt! :) Amikor néztem a képeket a fiókákról, úgy olvadozott értem a szívük... tinédzser korom óta mindig volt a házban egy papagáj, és nagyon hiányzik a társaságuk (borzasztóan), de mivel most fősulin tanulok, és nem vagyok otthon, amúgy sem lennék sokat velük...

nesszi: nagyon szép! hasonlít Nyjaszkára, bár neki sokkal kevesebb volt a szürke a hátában, de tényleg jól néz ki :) Már 1,5 hónapja veletek van? Hogy repül az idő! De gondolom azért már biztosan sokat szelídült a legelső napokhoz képest :) A fényképeszéshez pedig tényleg sok bizalom kell. Emlékszem 7 évembe telt mire Nyjaszkát le tudtam csípni "álmában" egy délutáni szunyánál :D A lencse szerintem emlékezteti őket egy figyelő (ragadozó?) szemre, és kell némi idő, mire megszokják, ogy nem jelent veszélyt :)
 

nesszi01

Állandó Tag
Állandó Tag
Danton hát sajna nem szelidült valamiért nem akar pedig tettem mellé rádiót próbálok kommunikálni vele megpróbáltam a fürtös köles cuccot is de nem hajlandó a kezemböl enni és ha benyúlok valamiért a kalicba akkor körbe körbe mászkál.Kijönni nem akar állandóan bent van.Pedigkivan nyitva a kalic ajtó egész nap.
 
Oldal tetejére