Kisgyermekes magyar anyukák Kanadában

gabianyu

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Röviden bemutatkozom.
Magyar vagyok, férjem kanadai magyar. M.o-n ismerkedtünk, meg, van két kicsi gyerekünk (fél és két és fél évesek).
Nemrég elhatároztuk, hogy kitelepülünk Kanadába (Hamilton). Most intézzük a papírokat - szállás is lesz a párom szüleinél.
Nehezen képzelem el, milyen kint a gyereknevelés, egy kicsit szeretnék előre felkészülni.
Ezzel kapcsolatosan szeretném elindítani ezt a topikot.
Annak is örülnék, ha ez egy hosszú életű topik lenne, hasonló cipőben járó anyukákkal, apukákkal. :)

Előre is köszönöm véleményeiteket, hozzászólásaitokat.
 

Dooorci

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát, sok sikert hozzá! ;)
Én ismertem egy családot, az anyuka ír volt, az apuka magyar. Először angolul beszéltek, aztán az anyuka megtanult magyarul, aztán megszületett a kislányuk. Az anyuka CSAK angolul szólt hozzá, az apuka CSAK magyarul. És a gyerek 2-3 évesen már tudta, hogy anyuhoz angolul kell szólni, apuhoz magyarul, és tudott fordítani is! A magyar oviban magyarul játszott, tulajdonképpen az anyanyelve inkább magyar mint angol, de remekül beszéli a 2 nyelvet! Most németül tanul, 6 éves.
Hát ha lehetőségem lenne rá, és is valami angol pasit szednék össze :D

Ti beszéljetek csak hozzájuk magyarul, a nagyszülők meg angolul, meg fogják érteni egy idő után, és nem lesz gond ;)
 

gabianyu

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát, sok sikert hozzá! ;)
Én ismertem egy családot, az anyuka ír volt, az apuka magyar. Először angolul beszéltek, aztán az anyuka megtanult magyarul, aztán megszületett a kislányuk. Az anyuka CSAK angolul szólt hozzá, az apuka CSAK magyarul. És a gyerek 2-3 évesen már tudta, hogy anyuhoz angolul kell szólni, apuhoz magyarul, és tudott fordítani is! A magyar oviban magyarul játszott, tulajdonképpen az anyanyelve inkább magyar mint angol, de remekül beszéli a 2 nyelvet! Most németül tanul, 6 éves.
Hát ha lehetőségem lenne rá, és is valami angol pasit szednék össze :D

Ti beszéljetek csak hozzájuk magyarul, a nagyszülők meg angolul, meg fogják érteni egy idő után, és nem lesz gond ;)


Szia!
Remélem a nyelvvel nem lesz gond. Itthon apa már elkezdte tanítgatni a nagyobbikat, pedig akkor még nem is terveztük a kitelepülést.
Sajnos nem úgy foglalkozott vele, ahogy én szerettem volna (családon belüli kétnyelvűség), de volt angol nyelvű játék, mese és mondókázás.
A magyar nyelvtanulására ez egyáltalán nem volt rossz hatással,a lányom egy kis dumagép, és egyre ügyesebben rak össze angol mondatokat is.
Papáék sajnos biztos magyarul fognak beszélni velük, mert ők maguk között is tartják a magyart.
Inkább a "távoli" jövő izgat. Én csak alapfokon tudok angolul, és inkább attól félek, hogy le fogok maradni a manóktól, és egy idő után nem fogom megérteni, mi zajlik velük az iskolában, esetleg furcsálják majd, hogy anya nem ért meg mindent úgy, ahogy ők. :(
 

gabianyu

Állandó Tag
Állandó Tag
bölcsi - ovi

Ezt az infot, itt találta a férjem a canadahun-on:

"Kanadaban a bolcsode/ovoda nem ingyenes, hanem nagyon sulyos penzeket legombolnak a szuloktol.
A legkisebbekert (masfel ev alatt) teljesnapos bolcsieert elkernek 800-1000 CAD/ho kozotti osszeget = 130-150,000Ft. Szoval a heti 100CAD tamogatas az zsebpenz a bolcsi arahoz kepest, mert annak a felere se eleg.
A idosebbeker mar "csak" 600-700CAd okat kernek el(= 100-110 ezer ft/ ho). Szoval a bolcsibeadas nagyon sokszor peznkerdes. Foleg ha nem egy hanem esetleg ket netan harom pici gyerek van, akkor az anyukanak sokszor nem eri meg visszamenni dolgozni mert a bolcsire ramegy a fizetese nagyresze. Szoval nagyon is jo megoldas otthonmaradni es estin vagy part-time csinalni egy diplomat amig otthon vagy a gyerekekkel, hogy utana viszont a szakmaddal elore tudjal lepni."
 

Koyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Gabianyu!
Ez nagyon így van, de ez a 100 CAD az nem heti, hanem havi. Meg van ennek egy jövedelemfüggő része is. Legalábbis Albertában.
Gyerkőcök 2-3 éves kortól mehetnek preschoolba, ami heti 2-3 alkalommal 1,5-2,5 óra. Kurzustól függ. Aztán 5 évtől van kindergarten, ami már minden délelőtt van, de ez is fizetős. Persze közel nem annyi, mint egy óvoda/bölcsőde és nagyon jó foglalkozások vannak. A gyerekek angolja miatt meg nem kell aggódni, ha meg akarjátok tartani a magyar nyelvet, akkor sokkal inkább amiatt. Suliban pár hónap alatt úgy átállnak, hogy otthon is angolul fognak beszélni.
Üdv
 

gabianyu

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Koyo!

Köszönöm a hozzászólást. Megkérdezhetem, hogy Neked vannak-e picurjaid? Ha igen, nagyon sok kérdésem lenne még. :)

Köszi
Gabianyu
 

Koyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Gabianyu!

Van két gyerkőcöm nekem is. Egy 3 és fél éves meg egy 4 hónapos (Ő már itt született). Nagyon okos dolog, hogy előre informálódsz. Sajnos én anno nem tettem meg, így sokszor most tudom meg milyen lehetőségeim lettek volna. (pl ingyen ovi.... stb). Így biztos nem lesz nehéz a beilleszkedésed. Szóval kérdezz bátran, ha tudok szívesen segítek. Meg biztosan vannak még itt más anyukák/apukák is.
 

gabianyu

Állandó Tag
Állandó Tag
gyereknevelés Kanadában

Szia!

Az első kérdésem nem annyira gyakorlatias, inkább szubjektív, ha nem baj.
Szerinted melyik ország "gyermekbarátabb"?
Ezalatt ilyeneket értek, hogy szerintem itt Magyarországon egész jók az ovik (persze már amelyik), de én úgy látom, sokat mondókáznak, énekelgetnek a gyerekekkel.
Itt nálunk Székesfehérváron jó kis gyermekjátszóházak vannak - mi járunk gyermektáncházba is havonta egyszer. Tavasztól a belvárosban is vannak programok, stb.
Mennyire "adnak" ezekre a dolgokra Kanadában?

Másrészt a párom szerint iskolásnak lenni jóval jobb Kanadában. Ő úgy látja, ott a gyerekek szeretnek suliba menni, míg nálunk szinte mindenki stresszel, túlhajtják a manókat.

Gabó
 

Koyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!<o>

</o>
Ez egy nagyon nehéz kérdés szerintem, mármint hogy melyik ország a gyermekbarátabb. Itt nagyon nehéz jó óvodát találni. Ami legjobban hasonlít az otthoniakra, azt daycare-nek nevezik. Valószínűleg színvonalas foglalkozások vannak, a legtöbb helyen udvar is van hozzá, így ki is viszik a gyerkőcöket és mondjuk értelmes kaját is adnak nekik. Hallottam olyan helyről is, ahol webkamerán lehet követni a csemete egész napját. Enyém gyerek 5 hónapos kora óta be van iratva a várólistára és tavaly már fel is hívtak, hogy akarjuk-e továbbra is tartani a helyet..... (most 3 és fél éves). Ezek kb 800 $/gyerek-től kezdődnek. <o></o>
Nagyon népszerűek a dayhome-ok, ahol egy emberkére (aki esetleg elvégzett valamilyen gyerekfelvigyázói + elsősegély tanfolyamot) jut 6-8 különböző korú gyerek (nem emlékszem a pontos számra). Ezek, mint minden ember nagyon különbözőek. Valaki nyújt plussz szolgáltatást, valaki nem. Valaki nagyon jól foglalkozik a gyerekekkel, valaki nem. Nagyon sokszor egy olyan anyuka nyit ilyet, akinek amúgy is otthon kell maradnia, mert van 1-2 gyereke és ezt látja a legjobb megoldásnak. Bár kevés jó véleményt hallottam ezekről a létesítményekről, azért akadt az is. Nagyon jól körül kell nézni és akkor lehet megfelelőt találni. <o></o>
<o></o>
Viszont, minthogy meglehetősen körülményes ovit találni, pont ezért nagyon sok program van gyerekeknek. Szóval ez jóval népszerűbb, mint Mo-on. Akár már pár hónapos gyerekeknek is van kurzus. A mindenféle kézügyesség-fejlesztő foglalkozásoktól elkezdve a sportokig minden. Ezek heti rendszerességgel vannak, bizonyos kortól szülői felügyelet nélkül is ott lehet hagyni a gyerekeket. Azon kívül rengeteg a játszóház és szinte minden népszerűbb helyre (állatkert, science center, calaway park) lehet bérletet venni.
És persze ott vannak a preschool-ok, amikről már írtam a múltkor.
<o></o>
<o></o>

A múzeumok, boltok, járművek, éttermek, sőt az orvosi rendelők is gyerekbarát módon vannak kialakítva. Ez alatt azt értem, hogy szinte mindenhol lehet babakocsival közlekedni, van pelusozó a WC-ben, (még a férfi WC-ben is) vagy családi mosdó, esetleg szoptatós szoba. Rendelőkben kis játékdoboz, ellegyen a gyerek, amíg vizsgálják anyucit :) Múzeumokban szintén van játéksarok, éttermekben etetőszék. Szóval bárhova bátran el lehet indulni gyerekkel és méltatlankodni, ha bármilyen szolgáltatás hiányzik :)<o></o>
<o></o>
Ami nekem nagyon furcsa volt, mikor kijöttem, hogy rengeteg játszótér van, viszont rendszerint üresek. Hónapokba telt, mire rájöttem hova bújnak a gyerekes anyukák. Egyrészt a fent említett létesítményekbe, másrészt bevásárlóközpontokba és parkokba.
Az iskolákkal kapcsolatban nincs igazán tapasztalatom. Hallottam ilyen véleményt is, olyat is. Az biztos, hogy közel sem terhelik le annyira a gyereket, mint a Mo-i sulikba. Inkább gyakorlati oldalról próbálják megközelíteni a dolgokat. A katolikus iskolák állítólag színvonalasabbak, viszont fizetősek. De a sulikról tényleg nem tudok szinte semmit, de hátha jön erre valaki illetékes.

Üdv:
Koyo
 

donna

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Koyo... ki mondta, hogy a katolikus iskolak fizetosek :D? Uh-uh.
Itt Albertaban a katolikus iskolarendszer elobb volt, mint az allami (hala Mother Mary Green apacanak), ezert kezdettol fogva allami tamogatast elveznek. Gyakorlatilag ket iskolarendszer van, az allami, meg a katolikus allami. Ezutobbiban magasabb a szinvonal, nagyobb a fegyelem - annyi, hogy reggelente imadkoznak a gyerekek, meg van hittan. De nem kotelezo misere jarni, es ahhoz, hogy felvegyek a gyereket, mindossze ket dolgot kell bizonyitani: keresztlevellel, hogy legalabb az egyik szulo katolikus, tovabba hogy az adod egy szazalekat az o iskolarendszeruknek fizetted. Trust me :cool:
Az oriasi kulonbseget akkor latod, mikor tinedzserekkel kerulsz ossze a ket iskolarendszerbol. Eg es fold.



Szia!<O>

</O>
Ez egy nagyon nehéz kérdés szerintem, mármint hogy melyik ország a gyermekbarátabb. Itt nagyon nehéz jó óvodát találni. Ami legjobban hasonlít az otthoniakra, azt daycare-nek nevezik. Valószínűleg színvonalas foglalkozások vannak, a legtöbb helyen udvar is van hozzá, így ki is viszik a gyerkőcöket és mondjuk értelmes kaját is adnak nekik. Hallottam olyan helyről is, ahol webkamerán lehet követni a csemete egész napját. Enyém gyerek 5 hónapos kora óta be van iratva a várólistára és tavaly már fel is hívtak, hogy akarjuk-e továbbra is tartani a helyet..... (most 3 és fél éves). Ezek kb 800 $/gyerek-től kezdődnek. <O></O>
Nagyon népszerűek a dayhome-ok, ahol egy emberkére (aki esetleg elvégzett valamilyen gyerekfelvigyázói + elsősegély tanfolyamot) jut 6-8 különböző korú gyerek (nem emlékszem a pontos számra). Ezek, mint minden ember nagyon különbözőek. Valaki nyújt plussz szolgáltatást, valaki nem. Valaki nagyon jól foglalkozik a gyerekekkel, valaki nem. Nagyon sokszor egy olyan anyuka nyit ilyet, akinek amúgy is otthon kell maradnia, mert van 1-2 gyereke és ezt látja a legjobb megoldásnak. Bár kevés jó véleményt hallottam ezekről a létesítményekről, azért akadt az is. Nagyon jól körül kell nézni és akkor lehet megfelelőt találni. <O></O>
<O></O>
Viszont, minthogy meglehetősen körülményes ovit találni, pont ezért nagyon sok program van gyerekeknek. Szóval ez jóval népszerűbb, mint Mo-on. Akár már pár hónapos gyerekeknek is van kurzus. A mindenféle kézügyesség-fejlesztő foglalkozásoktól elkezdve a sportokig minden. Ezek heti rendszerességgel vannak, bizonyos kortól szülői felügyelet nélkül is ott lehet hagyni a gyerekeket. Azon kívül rengeteg a játszóház és szinte minden népszerűbb helyre (állatkert, science center, calaway park) lehet bérletet venni.
És persze ott vannak a preschool-ok, amikről már írtam a múltkor.
<O></O><O></O>

A múzeumok, boltok, járművek, éttermek, sőt az orvosi rendelők is gyerekbarát módon vannak kialakítva. Ez alatt azt értem, hogy szinte mindenhol lehet babakocsival közlekedni, van pelusozó a WC-ben, (még a férfi WC-ben is) vagy családi mosdó, esetleg szoptatós szoba. Rendelőkben kis játékdoboz, ellegyen a gyerek, amíg vizsgálják anyucit :) Múzeumokban szintén van játéksarok, éttermekben etetőszék. Szóval bárhova bátran el lehet indulni gyerekkel és méltatlankodni, ha bármilyen szolgáltatás hiányzik :)<O></O>
<O></O>
Ami nekem nagyon furcsa volt, mikor kijöttem, hogy rengeteg játszótér van, viszont rendszerint üresek. Hónapokba telt, mire rájöttem hova bújnak a gyerekes anyukák. Egyrészt a fent említett létesítményekbe, másrészt bevásárlóközpontokba és parkokba.
Az iskolákkal kapcsolatban nincs igazán tapasztalatom. Hallottam ilyen véleményt is, olyat is. Az biztos, hogy közel sem terhelik le annyira a gyereket, mint a Mo-i sulikba. Inkább gyakorlati oldalról próbálják megközelíteni a dolgokat. A katolikus iskolák állítólag színvonalasabbak, viszont fizetősek. De a sulikról tényleg nem tudok szinte semmit, de hátha jön erre valaki illetékes.

Üdv:
Koyo
 

donna

Állandó Tag
Állandó Tag
Bocs, kindergarden se fizetos. Viszont felnapos, az igaz. Ez lehet delutan, vagy delelott. Ahol mindketto van es van ures helyuk, ott fizethetsz azert, hogy a nap masik felere is jarhasson a gyerek.
Ahhoz, hogy valaki szeptemberben kezdhesse a kindergardent, marc 1-gyel kell betoltenie a 4 eves kort.
 

Koyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Donna!
Kosz a helyesbitest!
Ja es ez Alberta. Ma valaki, aki megy Ontarioba (Perl) azt mondta, hogy ott 1 evvel hamarabb kezdodik a kindergarten. ????
 

gabianyu

Állandó Tag
Állandó Tag
Donna, több mint valószínű, hogy ebben neked lesz igazad. Legalábbis az emberem anno katolikus iskolába járt (ami ugye már lassan két évtizede történt), és úgy emlékszik, hogy nem volt fizetős. Ő is a katolikusra esküszik.

Most a szabadság témája böki a csőrömet. Ugye itt Magyarországon szépen el vagyunk eresztve szabival (bár még így is sokkal kevesebb, mint pl. a németeké), de úgy tudjuk, hogy Kanadában átlagosan 10 nap szabadság jár. Ez kevesebb, mint a fele lenne a Mo-inak. Tényleg így van ez?

Hogy tudják ezt megoldani a kisgyerekesek? A kanadai gyerekek nem betegek? ;)
Mi van az iskolai - óvodai szünettel? No és a nyaralás? :(
 

fluevogi

Állandó Tag
Állandó Tag
A 10 munkanap (=ket het) fizetett szabadsag az allamilag kotelezo, ez nem azt jelenti hogy minden ceg ennyit ad. Sok ceg ad tobbet ennel, de nem kotelezo. Sok ceg aszerint hogy milyen regota vagy dolgozoja ad tobb fizetett szabadsagot.
A paromnak a munkahelye 15 napot ad( =3 het) enyem 22 napot( =1 honap) es egyikunk se dolgozik tobb mint 2 eve a munkahelyen.
Es ezek ugye a fizetett szabadsagok, az hogy esetleg a ceged elenged-e fizetetlen szabira az egyeni megegyezes kerdese.
Az oraberben dolgozokat altalaban konnyen elengedi a ceg hianyozni 1-2 napokat hisz a cegnek az ugyse kerul penzebe, hisz csak a ledolgozott orakra fizet.
Aki fix fizetessel dolgozik es rendszeresen hianyzik ott mar lehet hogy morcosabb lesz a munkaadoja. Bar sok helyen van evi X nap "sick day" ami ilyesmikre van.
Mindenesetre a legtobb ember itt meg a fizetett szabijat se veszi ki.
 

Koyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Donna, több mint valószínű, hogy ebben neked lesz igazad. Legalábbis az emberem anno katolikus iskolába járt (ami ugye már lassan két évtizede történt), és úgy emlékszik, hogy nem volt fizetős. Ő is a katolikusra esküszik.

Biztos, hogy a Donnanak van igaza, mer az o gyerekei is oda jarnak, nekem valamiert ugy remlett, hogy fizetos. De mint mondottam iskolatemaban nem vagyok kompetens.

Most a szabadság témája böki a csőrömet. Ugye itt Magyarországon szépen el vagyunk eresztve szabival (bár még így is sokkal kevesebb, mint pl. a németeké), de úgy tudjuk, hogy Kanadában átlagosan 10 nap szabadság jár. Ez kevesebb, mint a fele lenne a Mo-inak. Tényleg így van ez?

Hogy tudják ezt megoldani a kisgyerekesek? A kanadai gyerekek nem betegek? ;)
Mi van az iskolai - óvodai szünettel? No és a nyaralás? :(

Ez nagyon ecceru, nem dogozunk :p:p. Persze viccet felreteve, ez szerintem elegge helyzetfuggo, hogy kindergarten elkezdeseig megeri-e dolgozni. Ha van egy szuperjo munkahelyed, akkor esetleg...
Kesobb, mikor mar iskolasok meg fogggalmam sincs ki hogy oldja meg a nyarakat es egyeb szuneteket es ugy fest ezt mar nem is fogom megtapasztalni :) Sok helyen nagymama ilyenkor utazik egy kort es unokazik egyet. Meg ezek szerint nem csak kethetes szabik vannak.
De egyebkent most gondolkodom rajta, de tenyleg nem jut eszembe olyan ismeros, akinel 12 ev alatti gyerekek mellett dolgozik az anyuka teljes munkaidoben (ez most nagyon leszukitve a magyar ismerosok kozott)....
 

donna

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez azt jelenti, hogy en nem tartozom az ismeroseid koze? :shock:
Egyebkent arrol van szo, hogy 12 ev alatti gyerek hivatalosan nem maradhat egyedul otthon (meg rovid idore sem). Nalunk viszont a ket nsgyobb mar vigyaz a ket kisebbre :)
Egyebkent a megoldas a reszmunkaido. Heti 20,30... stb ora. Ha gyerekeid vannak, el lehet gondolkodni azon, hogy vigyazol meg nehanyra... es akkor ahelyett, hogy fizetsz a daycare-ert, neked fizetnek, es itt ma Calgaryban nem is keveset.

Biztos, hogy a Donnanak van igaza, mer az o gyerekei is oda jarnak, nekem valamiert ugy remlett, hogy fizetos. De mint mondottam iskolatemaban nem vagyok kompetens.



Ez nagyon ecceru, nem dogozunk :p:p. Persze viccet felreteve, ez szerintem elegge helyzetfuggo, hogy kindergarten elkezdeseig megeri-e dolgozni. Ha van egy szuperjo munkahelyed, akkor esetleg...
Kesobb, mikor mar iskolasok meg fogggalmam sincs ki hogy oldja meg a nyarakat es egyeb szuneteket es ugy fest ezt mar nem is fogom megtapasztalni :) Sok helyen nagymama ilyenkor utazik egy kort es unokazik egyet. Meg ezek szerint nem csak kethetes szabik vannak.
De egyebkent most gondolkodom rajta, de tenyleg nem jut eszembe olyan ismeros, akinel 12 ev alatti gyerekek mellett dolgozik az anyuka teljes munkaidoben (ez most nagyon leszukitve a magyar ismerosok kozott)....
 

Rezso

Állandó Tag
Állandó Tag
Ismeroseim nyarra berletet vettek a ket gyereknek a vidamparkba (Wonderland), reggel leraktak oket a bejaratnal, delutan meg felvettek. :)
Joval olcsobban megusztak, mint barmilyen nyari tabort.
 

donna

Állandó Tag
Állandó Tag
Az itteni vidampark valszeg nem olyan nagy vagy izgalmas :). Plusz gyerekek kora... szuloi felelotlenseg? A penz nem minden.


Ismeroseim nyarra berletet vettek a ket gyereknek a vidamparkba (Wonderland), reggel leraktak oket a bejaratnal, delutan meg felvettek. :)
Joval olcsobban megusztak, mint barmilyen nyari tabort.
 
Oldal tetejére