Ápolás gondozás és egészségügy

gyurmadani

Állandó Tag
Állandó Tag
Remélem ezekkel a honlapokkal sokat tudunk segíteni! Tanár úr szeretettel ajánlota fel általam!
Az ápoló képzéshez a következő a web-lapom:
[HIDE-THANKS]http://apolastan.uw.hu/[/HIDE-THANKS]
Az anatómiához:
[HIDE-THANKS]http://anatomia.uw.hu/[/HIDE-THANKS]
A szakközépiskolához:
[HIDE-THANKS]http://euszki.uw.hu/[/HIDE-THANKS] (állapotmegfigyelés, anatómia, kórtan)
A szociális ápoló és gondozó anatómiához:

[HIDE-THANKS]http://anatomia.xoo.hu/[/HIDE-THANKS]
A masszőr anatómiához:
[HIDE-THANKS]http://m-anatomia.atw.hu/[/HIDE-THANKS]
 

fodor1957

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! A segítségeteket kérném, én gyakorló ápoló és, szociális szakgondozó és ápoló szóbeli tételeket keresem. Én a jövőév júniusában fogok ezekből vizsgázni, de nagy szükségem lenne a modul tételekre, a szóbelikre, sajnos az iskola nem adja ki februárnál hamarabb ezeket. Ha valaki végezte ezeket az iskolákat és feltudná nekem ezeket tölteni, vagy privátban elküldeni nagyon hálás lennék.
Köszönöm.
Szociális SZAKgondozó és ápoló képzés tudtommal ma Magyarországon nincs!!!! Attól függően, hogy mikor indult a képzés a következő tételsorok lehetnek:
1. Ha komplex vizsga lesz, akkor:

[HIDE-THANKS]http://www.ncsszi.hu/download.php?file_id=667[/HIDE-THANKS]

2. Ha modulos vizsga, akkor a modul szám ismeretében az alábbi helyről tölthető le:

[HIDE-THANKS]http://www.ncsszi.hu/kepzes/okj-s-szocialis-szakkepzes/szobeli-tetelsorok[/HIDE-THANKS]

Egyébként az egészségügyi képzések mindenkor érvényes tételsorai a

[HIDE-THANKS]http://www.etiped.hu/etiped/255[/HIDE-THANKS]

oldalról érhetők el!
A szociális képzéseknél ugyanígy a komplex képzések esetében:

[HIDE-THANKS]http://www.ncsszi.hu/kepzes/okj-s-szocialis-szakkepzes/komplex-szakmai-vizsgak-kozponti-szobeli-tetelsorai[/HIDE-THANKS]

A modulos képzések esetén (a fente3bb már említett)

[HIDE-THANKS]http://www.ncsszi.hu/kepzes/okj-s-szocialis-szakkepzes/szobeli-tetelsorok[/HIDE-THANKS]

oldalról tölthető le!
Minden esetben célszerű (májusi vizsga esetén) február végén újra letölteni, a tételeket meg lehet változtatni, s időnként a minisztériumok meg is teszik, s erről még az iskolák SEM kapnak külön értesítést!

Sajnos, se az egészségügyi képzések esetében, se a szociális képzések esetében nem tudok olyan web-oldalról, ahol írásbeli (akár régi) feladatlapok lennének megtalálhatók, amelyek megoldásával a hallgatók az írásbeli vizsgára fel tudnának készülni! Évekkel ezelőtt az ETI-nek volt egy két kötetes feladatgyűjteménye az ápolók számára, de ma már nem kapható! Én összegyűjtöttem és internetre feltölthető állapotba hoztam a ápolók és az ápolási asszisztensek régi vizsga feladatlapjait, de az ETI kifejezetten MEGTILTOTTA annak interneten való elhelyezését (szerzői jogokra hivatkozva)! Ötletnek azt mondták, hogy minden iskolának van egy gyűjteménye a régi feladatlapokból, azt kell használni!

Az esetleges további kérdésekkel ne terheljük a fórumot! Priviben mindenkinek válaszolok!
 
Utoljára módosítva:

fodor1957

Állandó Tag
Állandó Tag
Tájékoztató a depresszióról című elektronikus könyv ingyenesen letölthető (igaz, csak négy oldal, de lehet, hogy valakinek segít):
[HIDE-THANKS]http://webfirkasz.hu/tajekoztato-a-depressziorol.pdf[/HIDE-THANKS]

Orvostechnika és monitorozás – Gyakorlati orvosi alapismeretek (egyetemi tankönyv) szintén ingyen letölthető:
[HIDE-THANKS]http://web.szote.u-szeged.hu/expsur/rop/aktualis_tananyag/konyvek/Orvostechnika es monitorozas.pdf[/HIDE-THANKS]
 

annepage

Állandó Tag
Állandó Tag
Ápoló szakképesítések: Betegmegfigyelés, monitorozás.
Gyakorló ápolók részére.
ETI-s füzet.

Ápolói szakképesítések: Vizsgálatok, terápiás eljárások.
Ápolási asszisztensek részére.
ETI-s füzet.
 

Csatolások

  • Betegmegfigyelés_Monitorozás.pdf
    957.3 KB · Olvasás: 406
  • Vizsgálatok, terápiás eljárások.pdf
    423.7 KB · Olvasás: 374

fodor1957

Állandó Tag
Állandó Tag
... Marciusban kezdem a felnőtt szakápolóit ...
Nem tudom miért adják a tájékoztatást úgy a képző intézmények, hogy "felnőtt szakápolói képzést indítanak!? Jó pár éve ilyen végzettséget adó képzés nincs! Ápolói, majd általános ápoló képzés volt! Jelenleg a képzés érettségi után 2+1 év. Két után gyakorló ápoló végzettséget kap a tanuló, a +1 év után ápoló végzettséget kap! A képzés megnevezésében nem szerepel a felnőtt!!! Az igaz, hogy a megszerzett bizonyítvány első sorban felnőtt ápolásra jogosít, mivel ugyanilyen szisztéma szerint van gyakorló csecsemő- és gyermekápolói (2 év), illetve csecsemő- és gyermekápoló képzés (+1 év)!
 

fodor1957

Állandó Tag
Állandó Tag
...Nekem vannak már tételeim, 54 es (Híd) ápolók részére.
Igaz nem sok de szívesen elküldöm akinek kell....

Tisztelt tanulni vágyó látogatók!
A világért se akarom lebecsülni "lediszilviusz" segíteni akarását, ami igenis tiszteletre méltó!
Azon mondjuk fel se akarok, hogy kb. 10-15 éve nincs "HÍD ápoló" képzés!
De az fontos, hogy a felajánlott tételsorok között az "elsősegély" tételeket minden képző hely saját maga állítja össze, így egy-egy képzési hely tételsora között jelentős eltérés lehet.

A vizsga három részből áll!
Írásbeli
(központilag kiadott feladatlap megoldásával történik):
3713-10 Alapápolás (2015. május 13. 9:15-től 60 perc)
3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás (2015. május 13. 10:30-tól 60 perc)
3717-10 Szakápolás (2015. május 13. 13:30-tól 60 perc)

A szóbeli vizsgák központi tételsor segítségével végzik a képző helyek.
(Ebben tud "lediszilviusz" segíteni a kidolgozott tételeivel!)
Ezek a következő modulok:
szóbeli
3710-10 Interakció az egészségügyi ellátásban
3716-10 Egészséges ember gondozása
3713-10 Alapápolás
3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás
3714-10 Diagnosztika-terápia
2323-10 Egészségnevelés – egészségfejlesztés
3717-10 Szakápolás
A szóbelin 30 perc a felkészülési idő (Ezt minden hallgatónak meg kell kapni!!! Amennyiben nem önként mondott le erről az időről, törvényességi alapon megfellebbezheti a bizottság által a feleletére kapott százalékot!) A szóbelin felelési idő 15 perc!

A következő modulokból van gyakorlati vizsga (is):
3711-10 Aszepszis-antiszepszis, munkavédelem, környezetvédelem
2327-10 Első ellátás-elsősegélynyújtás
3713-10 Alapápolás
3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás
3714-10 Diagnosztika-terápia
3717-10 Szakápolás
Ezekhez a tételsorokat az iskola állítja össze és nem köteles a tanulók tudomására hozni! A gyakorlati vizsga időtartalma 30 perc, azonban felkészülési idő nincs!

Minden vizsgázónak sok sikert!

Üdv.: Fodor
 

pearll

Állandó Tag
Állandó Tag

Tisztelt Fodor tanár úr!
Egy kérdést szeretnék csak Ön felé továbbítani:
unokatestvéremnek szakközepes eü.-i érettségije van (1999-ban szerezte, az van bele írva: "általános ápoló, általános asszisztens", a bizonyítvány munkakör betöltésére nem (???), de felsőoktatási intézménybe való jelentkezéshez alkalmas (???). a szakképzés során gyakorlatra is kellett menniük heti egy napot + év végén egy hónapot.).
Elmondása szerint az akkori érettségi témakörök igencsak nagyon nagy százalékban lefedik a mostani ( ápoló OKJ-s) vizsgakérdéseit (annak idején azért az érettségi sokkal több szaktantárgyból állt, sőt az érettségi kérdések szülészeti, sebészeti, gyerekgondozási és részletes anatómiai témakörre ...stb is kiterjedtek). Abban az időben az érettségi mellé kellett volna csinálni egy HÍD-at is, hogy felnőtt / vagy gyerek ápoló lehessen. Nem csinálta tovább, mert átverésnek érezte (amikor kezdte a 4 évet arról volt szó, hogy teljes értékű szakmát kap, amivel utána el lehet helyezkedni, csak hát ez nem így lett, mert később kiderült hogy még +2 évet kellett volna még tanulnia)
Kérdések:
1. lehet-e valahol kérvényt benyújtani, hogy az akkori érettségit fogadják el mostani OKJ-s végzettségnek? Ha igen, akkor mi kell ehhez, hová kell írni?
2. lehet-e valahol valamilyen képzés keretében, valamilyen modul (vagy a gyakorlati idő) alól a bizonyítvány alapján felmentést kérni és kapni is?
 

fodor1957

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves pearll!

....Kérdések:
1. lehet-e valahol kérvényt benyújtani, hogy az akkori érettségit fogadják el mostani OKJ-s végzettségnek? Ha igen, akkor mi kell ehhez, hová kell írni?
2. lehet-e valahol valamilyen képzés keretében, valamilyen modul (vagy a gyakorlati idő) alól a bizonyítvány alapján felmentést kérni és kapni is?...

Huhhh... Egy kérdés, ami egyből kettő! :)
Először is! Amit írok, az legjobb tudásom szerint írom, de nem hivatalos válasz!!!!!
Tehát! Az általános ápoló és asszisztensi végzettséggel mai napig el lehet helyezkedni, mint ápolási asszisztens (kicsit több, mint segédápoló).
A válaszok:
1. Tudtommal nem lehet kérvényt benyújtani, de nem is érné meg, hiszen ápolási asszisztensi végzettséggel tennék egyenlővé, s gondolom, ő ennél többet szeretne!
2. Bármely szakképző iskolában munka melletti (többnyire esti) képzésben 1+1 év alatt megszerezheti (első év gyakorló ápoló/gyakorló csecsemő és gyermekápoló, második év 55-ös ápoló/csecsemő és gyermekápoló) végzettséget szerezhet.
Tudom, hogy a képzés tananyagtartalma nagy mértékben lefedi a "régi" szakközépiskolában tanultakat. Ezért lehet a három év helyett két év alatt megszerezni az 55-ös ápolói végzettséget!
Ha pontosabb információkra kíváncsi, kérem hívja fel vagy keresse fel az ETI-t (elérhetősége a http://eti.hu/eti címen találja meg).

Remélem, kielégítő volt a válaszom!

Üdv.: Fodor
 

fodor1957

Állandó Tag
Állandó Tag
...Nagyon szépen köszönöm a válaszát....

Nagyon szívesen!

...egy kissé meg vagyok zavarodva: EEKH-ban egyébként be van regisztrálva az illető...:oops: most akkor vajon el lehet-e vele helyezkedni vagy sem? (kérdezgetem mindezt nem hivatalosan :D) [néhány évvel ezelőtt például a mentősök kerestek csupán csak eü. szakközép érettségivel rendelkező embereket, akkor talán ér valamit?]

Tehát a nem hivatalos válaszom! Elhelyezkedni végzettség nélkül is el lehet! Annak idején én is egy "mezei" érettségivel kezdtem! Azonban nem mindegy milyen "kategóriába" sorolják be, azaz mennyi pénzt kap az illető! Az "általános ápoló és általános asszisztens" végzettség igenis ér valamit! Egyrészt nem a legalacsonyabb kulcsszámba sorolják! Másrészt, ha meg akarja szerezni az ápolói végzettséget, akkor nem kell három évig "nyomni" az iskolapadot "csak" kettőig!
Az OMSZ nyilván utána beiskolázta az "általános ápoló és általános asszisztens" végzettségű dolgozóját és két év alatt mentő szakápolót "faragott" belőle.

Üdv.: Fodor
 
Nem vizsgáztam még le és nem eü asszisztensnek tanulok. Elsőéves ápoló tanonc vagyok. Csupán előre nézelődtem az új képzés szerinti tételekben és megoldókulcsokban és szomorúan láttam, hogy többen sem az volt a helyes megoldás, ahogy a Bokor Nándor könyvében le van írva. Illetve hiányoltam még az indikációt, kontraindikációt sok beavatkozásnál is. Egyik modulzárónkon pl. a beöntésekről kellett írni (ez végső szóbeli tétel is), de szintén nem volt minden fajtája felsorolva benne. Még gasztrós szakorvos ismerősöm is mondta. A kardinális tünetek, illetve a mobilizálás sem tetszett. Sőt, a mobilizálás lépéseit úgy nekünk el sem fogadták már vizsgaelőkészítőn sem. Ezzel szemben ami pl. az Ápolástudomány tankönyvében le van írva, az teljesen passzol az új képzés megoldókulcsaihoz. De ha nektek a Bokor Nándor-féle kell és eszerint is vizsgáztok, akkor lehet hogy nektek mások a követelmények, megoldókulcsok, mint nekünk.

Egyik osztálytársam egyébként eü asszisztens. Ő azt mondta, hogy specializálódni (pl. kardiológiai szakasszisztens) szinte muszáj utána, mert így nem nagyon vesznek fel dolgozni. Ő is azért jelentkezett ápolónak, mert a háziorvosi asszisztenstől kezdve, majdnem mindenhová ápolót keresnek. Szerinte nem volt nehéz elvégezni az eü asszisztens képzést, minden vizsgája 5 lett, még a záró is. Tavaly fejezte be ezt a képzést. Ennyit tudtam meg tőle. Én is kacérkodtam ezzel a szakkal, de inkább ápolóira iratkoztam be. Igaz, hogy tovább tart, de én mindenre szakosodhatok utána, amire az eü asszisztensek (szakasszisztensi ráépülők), de ők nem szakosodhatnak arra, amire majd én (szakápolói ráépülők). Az osztálytársamnak is ez volt az egyik problémája.
 
Nem vizsgáztam még le és nem eü asszisztensnek tanulok. Elsőéves ápoló tanonc vagyok. Csupán előre nézelődtem az új képzés szerinti tételekben és megoldókulcsokban és szomorúan láttam, hogy többen sem az volt a helyes megoldás, ahogy a Bokor Nándor könyvében le van írva. Illetve hiányoltam még az indikációt, kontraindikációt sok beavatkozásnál is. Egyik modulzárónkon pl. a beöntésekről kellett írni (ez végső szóbeli tétel is), de szintén nem volt minden fajtája felsorolva benne. Még gasztrós szakorvos ismerősöm is mondta. A kardinális tünetek, illetve a mobilizálás sem tetszett. Sőt, a mobilizálás lépéseit úgy nekünk el sem fogadták már vizsgaelőkészítőn sem. Ezzel szemben ami pl. az Ápolástudomány tankönyvében le van írva, az teljesen passzol az új képzés megoldókulcsaihoz. De ha nektek a Bokor Nándor-féle kell és eszerint is vizsgáztok, akkor lehet hogy nektek mások a követelmények, megoldókulcsok, mint nekünk.

Egyik osztálytársam egyébként eü asszisztens. Ő azt mondta, hogy specializálódni (pl. kardiológiai szakasszisztens) szinte muszáj utána, mert így nem nagyon vesznek fel dolgozni. Ő is azért jelentkezett ápolónak, mert a háziorvosi asszisztenstől kezdve, majdnem mindenhová ápolót keresnek. Szerinte nem volt nehéz elvégezni az eü asszisztens képzést, minden vizsgája 5 lett, még a záró is. Tavaly fejezte be ezt a képzést. Ennyit tudtam meg tőle. Én is kacérkodtam ezzel a szakkal, de inkább ápolóira iratkoztam be. Igaz, hogy tovább tart, de én mindenre szakosodhatok utána, amire az eü asszisztensek (szakasszisztensi ráépülők), de ők nem szakosodhatnak arra, amire majd én (szakápolói ráépülők). Az osztálytársamnak is ez volt az egyik problémája.


Ok, értlek, mások a célok, mások az előzmények.
Nekem van egy eü szakközepem, kórházban dolgozom, de a család miatt nem tudok műszakozni, ezért kell az asszisztens irány, hogy elsődlegesen asszisztensként kelljek.
Tehát van egy ápoló alapképzésen, ami ha jól tudom, 52-es okj-nak felel meg, ez meg egy magasabb 54-es képzés lesz.
Jó az a könyv is, amiről beszélsz, de ha tőlünk ezt kérik, ezt kapják.
Persze egy ápolónak nagyobb a felelőssége, ez is tény, csináltam azt is, tudom, milyen felelősség

Egyébként Te nappalin tanulsz, vagy fősulis esti képzésen?
 
Egyenlőre esti tagozatos okj-s vagyok (nappalis már nem lehetek). A környéken nincs diplomás állás, nem kell a kóháznak az olyan ápoló. Egyébként engem is már régóta érdekel, hogy az eü szakközép és a gyakorló ápoló mennyire felel meg egymásnak. Nyílván az 55 a cél, de jó lenne már előbb munkába állni.

Nem akartam leszólni az asszisztenseket, csak azt látom, hogy nálunk sokan vannak, akárcsak a szocgondozók, szülésznők és gyógytornászok. Egyik ismerősöm viszont eü szakközépben érettségizett (általános ápoló és asszisztens) és utána rögtön endoszkópos szakasszisztensire járt. Lehet neked sem muszáj a sima eü asszisztens képzést megcsinálni. Bár nemtudom most hogy működik a rendszer.

Te most kezdted az eü asszisztensit? 10 hónapos vagy 2 éves? Minden iskolában mást írnak.
 
Nálunk az eü fősuli is indít levelezős okj-t, de állítólag az szigorúbb
Én szeptemberben kezdtem, 18 hónap folyamatosan, de ez 2 tanévnek felel meg.
Van háziorvosi asszisztensi lehetőségem később, így inkább azért álltam neki ennek, mert hallottam olyan híreket, hogy a szakközép később már nagyon kevés lesz.
 

swenson

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Vizsgára azt kell megtanulni, amit kérnek- ez van.
Bár anno, mikor még én tanultam Dr. Mándi Barnabás (igen, ő írta az anatómia könyvet) bejött a terembe, és meglátta a padokon a "saját" könyvét, és ilyet szólt: tüntessék el azt a vacakot, ezeket átírták, ez már nem az én művem, nem értek egyet vele. Azt tanulják meg, amit lediktálok- a vizsgán senki, egyetlen tanár-vizsgáztató nem merte azt mondani: ez nincs benne az anatómia tankönyvbe.
Bokor tényleg elavult már, aki Milliken szerint akar dolgozni, ne foglalkozzon beteggel, úgysem jut rá ideje, egész nap csak leírja, amit meg kellene csinálnia.
Megtanultam dolgokat, mert meg kellett, ezeket kérték. 6 évig tanultam, de egyharmadát sem használtam fel a tudásomnak. A technika és a tudomány folyton változik, igazából a beteg mellett, együtt vele lehet megtanulni dolgokat, ráérezni arra, hogy mit szeretne, megérezni hogy nem hisztis, csak retteg, azért viselkedik hülyén, az egyik szorongását viccelődéssel feloldhatod, a másikét csak úgy, ha hozzáérsz, megfogod a kezét- ha odafigyelsz, hamar ráérzel kivel, hogyan bánj. A szakmai dolgok pedig rád ragadnak- minden orvos, minden kolléga mást vár el tőled, másképp kell mellette dolgoznod, erre nem tanít meg senki. Olvass, folyton képezd magad- én a főnököm e-mailjeit olvasom, teszteket töltök ki, és ez jó. Ő kapja a pontokat, én tanulok közben, aztán ha homály van, segít nekem. Olvasok, mert van arra igényem, hogy haladjak a tudománnyal, és rájöttem, hogy nagyon-nagyon keveset tudok.
Imádom a munkámat, úgy érzem jó csapatjátékos vagyok (annak kell lenni, másképp nem tudsz együtt dolgozni másokkal), s ha valakit a fizetés érdekel, az jobb, ha már feladja. Nem jó úgy dolgozni, hogy labda van a gyomrodban, nem szeretnek a betegek, te sem őket, a munkatársak valamiért rád szálltak, egyik hónapról a másikra élsz (mert ez van, jó ha tudod), de mikor idős embert megetetsz, csillapítod egy másik fájdalmát, amikor megsimogatja érte a kezedet, könnyes szemmel rád mosolyog, jusson eszedbe: nincs az a pénz, ami ezt helyettesíteni tudná.
Ha így érzel, beteg mellett a helyed. Csináld, mert nagyon kevesen vagyunk! Szívesen segítek bárkinek, ha tudok!
Szeretettel: Swen
Ált.ápoló és asszisztens, 54-es OKJ vizsga
 
Oldal tetejére