Áttörés: 64 év után átment egy számítógép a Turing-teszten

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Június 10.

Melitta - 2014 Június 10, 17:08
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Egy magát Eugene Goostman néven bemutató számítógépes program sikeresen hitette el az emberi bírálókkal, hogy a válaszokat egy hús-vér ember adja. Akár a mesterséges intelligenciát, akár a humán kommunikáció gépi szimulálását nézzük, óriási áttöréstől van szó.

  Az ezredfordulóra már lesz olyan számítógép(es program), amellyel öt percen át chatelve egy átlagos felhasználó jó eséllyel nem fogja tudni megmondani, hogy géppel beszélgetett – ezt feltételezte Alan Turing, aki az 1950-ben publikált tanulmányában mutatta be a Turing-teszt koncepcióját. A teszt nem a tudásra fókuszál, abban ugyanis a gépek természetesen jobban teljesítenek, mint egyetlen ember, ezér a próba inkább a válaszok emberi mivoltát vizsgálja.

  A Turing teszt során egy ember számítógépen át, írott szövegben kommunikál két tesztalannyal, melyek közül az egyik valódi ember, a másik viszont gép. A teszt során mindkét alany megpróbálja meggyőzni a kérdezőt arról, hogy ő valójában gondolkodó ember, beszélgetést szimulálva, a szövegkörnyezet és hasonló szempontok figyelembe vételével, intelligensen válaszolva a feltett kérdésekre.

  Turing azt állította: ha egy gépi résztvevő a kísérletben szereplő emberek legalább 30 százalékával elhiteti, hogy ő is ember, akkor olyan szintű intelligenciát mutat, ami egyértelműen bebizonyítja, hogy a “gondolkodó gép” megvalósítása lehetséges. A teszt egyik kritikája szerint az emberi párbeszéd képessége még nem egyenlő az intelligenciával, annak csak egy részét jelenti. Ezzel együtt a Turing-teszt azóta is széleskörben használt a mesterséges intelligenciatanulmányozása során, de mindezidáig, 64 év alatt egyetlen gép/program sem teljesítette.

  A történelem során először a Readingi Egyetem szombati, Londonban tartott eseményén egy magát Eugene Goostmannak, egy 13 éves ukrán kisfiúnak kiadó program győzte meg sikeresen a szakemberek 33 százalékát arról, hogy emberrel beszélgetnek. Az egyetem közleménye szerint a Turing-tesztet elsőként teljesítő programot az Egyesült Államokban élő orosz Vladimir Veselov és az Oroszországban élő ukrán Eugene Demchenko fejlesztették. Ugyanez a chatrobot 2012-ben már nagyon közel járt az áttöréshez, de akkor a szükséges 30 helyett csak a bírálók 29 százalékát sikerült “átvernie”.

  A Turing-teszt teljesítése kapcsán egyrészt komoly, például kiberbiztonsági kérdések is felmerülnek: ha már rendelkezésünkre áll az a technológia, hogy egy számítógépes program képes egy élő embernek kiadni magát, az nagyon rövid időn belül komoly veszélyeket rejthet magában. Egyértelmű tehát, hogy a mesterséges intelligencia kutatói mellett a biztonsági szakembereknek is hamarosan újra kell majd gondolniuk dolgokat.

  Ám vannak ennél előrébb mutató következmények is: a Turing-tesztet sikeresen teljesítő géppel még egy lépéssel közelebb jutottunk a Ray Kurzweil által megjósolt jövőhöz. A mesterséges intelligencia, illetve az emberiség jövőjét az éppen ilyen technológiai mérföldkövek mentén felvázoló Kurzweil szerinta technológiai szingularitás hamarosan mindent újraír, amit az emberről, az életről és a halálról jelenleg gondolunk.

  Balogh Csaba
  jovo.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Június 10.

  1. Pistaaaa
   Pistaaaa
   Ha megszabják mit kérdezhetek,nehéz lebuktatni...
   De ha okosan kérdezek,hamar le bukik egy gép.
   Csak a kreativitás oldalon kell elindulni:)
   A lexikális tudása nagyon nagy lehet!
   075 kedveli ezt.
  2. GulyiBogee
   GulyiBogee
   Ha már ennyire okosak nem főznének holnap helyettem... 32 fok van a lakásban, és közben elcsevegnénk míg én a jeges kávémat iszom...
  3. Lacika69
   Lacika69
   Igyál holnap is azt, akkor nem kell főznöd.
  4. GulyiBogee
   GulyiBogee
   Ne sértődj meg nem mindenki technika mániás. És olyan sok más dolog van a világon amit még javítani kellene. Állítólag ez a "rendszer" 5 nyelven beszél. Az a hír a magyarokról nem beszélnek idegen nyelveket. Ez majd segít nekik. Tanulni se kell mert megkérdezed őket.... Akkor minek vagy te? Beállítasz 2 robotot hagy beszélgessenek egymással...
  5. Lacika69
   Lacika69
   Pont ezen gondolkoztam,vagy mi. A robotok beszélgetnek egymással,te főzöd a nem tudom mit, de akkor minek vagyok én?! ... I'm a robot,let's Talk!
  6. Lacika69
   Lacika69
   Egyébként gondolkoztam,hogy receptet javasoljak-e,de inkább elküldtem azt a választ,hát ha leülünk kávézni. Csajozhatnekom van és ez jó apropónak tűnt. Ha robot vagy meghátrálsz mert a robotok Félnek a kávézástól.
  7. 075
   075
   Nem kell betojni, ez amit produkáltak, nem intelligencia. Kezdjük azzal, hogy ennek a proginak nincs éntudata. Azaz a Skynet víziók valósággá válására még nagyon sokat kell várni...

   Különben meg egy effélét szerintem nem nagyon nehéz lebuktatni. Tudniillik itt arról van szó, hogy a programozók egy marha nagy adatbázist állítottak fel olyasmikről, amiket feltehetőleg ismerhet egy 13 éves kölyök, és a kérdező mondatát elemezték hogy a szavak ezen adatbázis melyik tételével kapcsolatosak, aztán arról összedobtak valami nyelvtanilag elfogadható választ. Na de álljunk csak meg: a programírók nyilván feltételezték, hogy a kérdező értelmes kérdést tesz fel! Arra nyilván felkészültek, hogy lesz benne olyan szó, amit egy kisgyerek nem ismer - de mi van ha a szavak értelmesek, ám mégse értelmes maga a mondat?!

   Például, megkérdezném tőle:

   —Fiacskám, szerinted az a tény hogy tegnap a sarki hentesüzletben az elárusító pókasszony nem rabolta ki a magyar Parlamentet, valószínűsíti-e, hogy Csubakka nem a wukik bolygóján lakott akkor, amikor ő volt Charlie Chaplin?

   Na most, BÁRKI 13 évesnek van annyi esze hogy rájöjjön, ennek a fenti mondatnak marhára semmi értelme, s ekkor visszaírna olyasmit hogy ne szivassam már, vagy hogy hülye vagyok, vagy hogy nekem elment az eszem, ne ugrassam, stb. Egy PROGRAM azonban elkezdené becsületesen elemezni a mondatban a szavakat, (látszólagos) összefüggéseket, logikai kapcsolatokat, s a végén vagy azt válaszolná, hogy „igen”, vagy azt hogy „nem”, vagy valami olyasmit hogy „nem tudom”, „én ehhez nem értek”, „még ezen nem gondolkodtam el”, „ezen még törnöm kell a fejemet”, „majd megkérdezem erről a szüleimet”, vagy valami más effélét.

   Na és emiatt rögvest lebukik előttem.
  8. Lacika69
   Lacika69
   Figyelj csak itt szakemberekről van szó és azok 33% nak leesett az ála,nem lehet szerintem ez ilyen egyszerű.

   GulyiBogee elnézést kérek. Jó pofa,életszerű volt a hozzá szólásod és probáltam poénkodni. Smile elmaradt,megint.
   075 kedveli ezt.
  9. 075
   075
   :) Elárulom neked a szörnyűséges hit-titkot: én is szakember vagyok...

   Ettől még igaz lehet hogy ha ott lennék kipróbálni ezt a progit, nekem is leesne az állam. Ez azonban nem azonos azzal, hogy le ne tudjam leplezni, érted? Attól hogy leleplezem, még ámulhatok hogy hú, ez aztán mennyire okos és meggyőző a korábbi változatokhoz képest.

   Különben meg most nem is értem mit kell a véleményemen csodálkoznod. Ha a résztvevők 33%-át verte át a program, az tekinthető nagy haladásnak, de akkor is azt jelenti hogy a maradék 67%-ot nem sikerült bepaliznia. Azaz a jókora többséget. Nos, én egyszerűen komolyan hiszek abban, hogy adott esetben magam is ebbe a 67%-os többségbe kerültem volna, ennyi az egész.

   Ráadásul az a 67% is szakemberekből állt, vagy nem?
  10. GulyiBogee
   GulyiBogee
   Biztos? Nem ők főzik?
   Lacika69 kedveli ezt.

Megosztás