Életének 93. évében meghalt a Kossuth-díjas Fésűs Éva.

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Életének 93. évében, 2019. február 21-én, csütörtökön elhunyt Fésűs Éva Kossuth-díjas meseíró, költő.
51838.jpg


1973-ban a Magyar Televízióban elkészült a máig nagy sikerű A palacsintás király filmváltozata. Fésűs Éva ezért meg is kapta a Magyar Televízió Nívódíját. A tévében leadott bábfilmjei közül a legismertebb a Csodálatos nyúlcipő (1987) és a Tapsikáné fülönfüggője (1985) voltak. Pályafutása során húsznál is több mesekönyve, három évvel ezelőtt pedig egy felnőtteknek szóló verseskötete is megjelent.
A már említett, Magyar Televízió Nívódíja mellett megkapta a Magyar Rádió Nívódíját is a Csupafül, valamint az Aranypofácska című darabokért, de kapott Művészeti díjat előbb a Szakszervezetek Megyei Tanácsától 1984-ben, 1994-ben Kaposvár Szolgálatáért (1994) tüntették ki. Az Így kell járni című százrészes sorozatáért megkapta a Közbiztonsági Érdemrend arany fokozatát, 2006-ban pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. 2001-ben életműdíjat kapott a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsától, 2004-ben Kaposvár díszpolgára lett. 2008-ban Területi Prima díjat kapott Somogy megyében, 2017-ben pedig megkapta a Kossuth-díjat.
 

ringalex

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyszerűen imádom a meséit. Nem is tudnék választani Bundavásár vagy Mese a vadkörtefáról vagy a Mókusvásár és folytathatnám.
Nagyon szomorú vagyok.
 

eddy56

Állandó Tag
Állandó Tag
Mar jonehany eve sikerult megnyernem egy vetelkedot, aminek az Ő munkassaga volt a temaja. Az elso dij egy egyszeru kis oklevel volt, amire Ő irt nehany nagyon kedves koszono szot.
Eddig mosolyogbva, nosztalgiat erezve nezegettem amikor a kezembe akadt, ezutan egy kincs lesz amit orizni kell egy nagyon kedves, aranyos, es borszasztoan tehetseges holgytol.
Kincs lesz az a kis papir, mert elment vegleg, es soha tobbe nem fog senkinek az oklevelere irni.
RIP
 
Oldal tetejére