Élet és tudomány

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Miért ízetlen a paradicsom ?

paradicsom.jpg


Hála a több évtizedes keresztezésnek a modern paradicsom jól bírja a szállítást és remekül szaporítható, de...
Csak egyetlen kis probléma van a modern mezőgazdaságok által előállított paradicsomokkal: nincs vagy csak alig van ízük.
És éppen ez az, ami megnyitotta az utat a vásárlók és a kistermelők között.
Az emberek egy része ugyanis nem vevő a tömegtermelésben előállított, ízetlen paradicsomokra, helyette olyan zöldségeket keresnek, amiknek nem csak a minősége, az íze is első osztályú.

Elrontották
Elrontottuk a paradicsomot: hangzott el a közelmúltban az American Association for the Advancement of Science (AAAS) találkozóján.
Hogy mégis hogyan?
Nos, a szakemberek szerint azzal, hogy megengedtük, hogy a növények szaporítói a termelők igényeit helyezzék előtérbe, szemben a vásárlók igényeivel, aminek következménye a paradicsom, amit nem eszünk szívesen.
Pedig rengeteg vizsgálat és tanulmány készült már arról, hogy a paradicsomban dús étrend, hála a növényben található anyagoknak, számos pozitív egészségügyi hatással bír.



2012-1_kutatas.jpg


Kiköszörülnék a csorbát
Szerencsére a jelenségre már a szakemberek is felfigyeltek, és megpróbálják kijavítani a hibát, méghozzá a genetika és a modern biokémia segítségével.
A tapasztalatok arra utalnak, hogy az ételek ízét nem kizárólag a nyelvünkön található ízlelőbimbókkal, hanem az ételben található illóolajok segítségével érzékeljük.
Ezek a szájunk hátsó részébe kerülve az orrjáratokba jutnak, ahol az ízérzékelést segítik.
A Florida Egyetem kutatója, Harry Klee és munkacsoportja az elmúlt években azon dolgozott, hogy elkészítse a tökéletes paradicsom receptjét.
Ehhez összeállítottak egy 200 paradicsomfajtát tartalmazó kollekciót – kis- és nagytermelőktől származó termékeket vegyesen -, és megvizsgálták hány és milyen illóolajat tartalmaz.

Kiderült, hogy a paradicsomban 68-féle illóolaj található, ezek együtt adják ki az ízét.
A kutatók most egyrészt azon dolgoznak, hogy egyesével azonosíthassák ezeket az illóolajokat, másrészt azon, hogy azonosíthassák a géneket, majd később az eredményeket a modern paradicsomok minőségének javítására használhassák.


F:utajovobe.eu/hirek

 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
A szerelem vegytana - tavaszi aktualitás :)

v
meile-ir-mokslas-60551073.jpg




Mi is a szerelem?

A tudósok nincsenek egyöntetű állásponton...
Pl. ez ?
A szerelem egy olyan mély és erős érzés, amely által szorosabban kötődünk a másik félhez, mint ha csak csupán szeretetet éreznénk iránta.

Talán ez ?
Egyesek szerint csakis biológiai és kémiai okai vannak, és mi ezeknek az áldozataként végeznénk tovább fajfenntartó tevékenységünket.

Amit nem tennénk meg, ha belegondolunk, mennyi áldozatot kell hozni.
Tehát ezért a természet kegyessége miatt, mi addig is jól érezhetjük magunkat, s erre a megoldás a szerelem.

Csak kémia ?
Egy fogalom, mely nem kézzelfogható, egy érzés, mely életében legalább egyszer megérinti az embert.
Vajon csupán csak kémia lenne?
Egy végzetes "hormonkoktél", mely egy ideig előidézi a "rózsaszín köd" -öt?
Ha tudományosan közelítjük meg, akkor bizony valóban különböző hormonok összjátéka okozza ezt a testi -lelki más állapotot.
Nézzük, melyek ezek a kémiai anyagok és hogyan idézik elő a szerelmet.


szerelem_230.jpg


A szerelem molekulája, a "szerelmi szubsztanciaként" is emlegetett a fenil-etil-amin (PEA) felelős a kezdeti tünetekért: a pirulásért, a heves szívdobogásért, a tenyérizzadásért, a szexuális izgalom hatására pedig elárasztja az egész agyat.

feniletilamin vagy fenetilamin
http://hu.wikipedia.org/wiki/Feniletilamin


Az oxitocin, a szerelemhormon, mely a testi közelséget és a gyengédséget ébreszti fel.
A "ragaszkodás szubsztanciájának" is nevezik, megnövekedett mennyisége pozitív hatással van a kapcsolatok stabilitására és a biztonságérzetre (anya és gyermeke közötti kötődés kialakulásáért is felelős).
Míg nők esetében az ösztrogén erősíti, addig a férfiaknál a tesztoszteron gyengíti működését.

[URL]http://hu.wikipedia.org/wiki/Oxitocin[/URL]


Az endorfinok, az úgynevezett boldogsághormonok pozitív hatását az élet több területén is érezhetjük.
A boldogságérzet és fájdalmak enyhítésén túl a szerelmi kábulat, mámor kiváltásában is fontos szerepet játszanak.



agytevekenyseg.jpg

http://hu.wikipedia.org/wiki/Endorfin



A dopamin megnöveli a teljesítőképességet, feltölt energiával és a függőséghez hasonló érzetet vált ki.
A szeretett személy fizikai közelsége megnöveli a szervezet dopaminszintjét.
A vizsgálatok bebizonyították, hogy a szerelem a drogokhoz hasonlóan erősen hat az agy dopamin szintjére vagyis
a szerelem olyan, mint a kábítószer -függőség.




dopamin%2Bagy%2B%2529.jpg




http://hu.wikipedia.org/wiki/Dopamin



A kutatások szerint ezen anyagok termelődése mindössze 2-3 évig tarthat.
Ez időszak alatt az eufóriát okozó vegyületek instabillá teszik az agyi működést azzal, hogy csak bizonyos érzelmi központokat aktivizálnak.
Nem véletlenek a "rózsaszín köd" vagy "a szerelem vak" közhelyek sem, ugyanis ebben az állapotban a racionális ítélet központja kikapcsol.
Vitathatatlan, hogy ezek a biokémiai folyamatok valóban lejátszódnak és ezeket a fiziológiai folyamatokat érezzük, magát a SZERELMET megéljük!


F:Intenet
<!--<rdf:RDF xmlns:rdf="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#" xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/" xmlns:trackback="http://madskills.com/public/xml/rss/module/trackback/"><rdf:Description rdf:about="http://hippokrampusz.blog.hu/2011/02/14/a_szerelem_vegytana" dc:identifier="http://hippokrampusz.blog.hu/2011/02/14/a_szerelem_vegytana" dc:title="A szerelem vegytana" dc:subject="Trackback" dc:description="Valentin-nap, a szerelmesek napja, sokak sz&aacute;m&aacute;ra csak egy amerikai &quot;műanyag&quot; &uuml;nnep, b&aacute;r enn&eacute;l az&eacute;rt m&eacute;lyebben gy&ouml;kerezik. Most azonban nem erről lesz sz&oacute;, hanem az &uuml;nnep aprop&oacute;j&aacute;r&oacute;l, a sze.." dc:creator="kiskrampusz" dc:date="Mon, 14 Feb 2011 11:04:00 +0100" trackback:ping=""></rdf:Description></rdf:RDF>-->
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Sok betegségért felelős az alkohol...

Camh.JPG



A kanadai Addiktológiai és Mentálhigiéniai Központ (CAMH) tanulmánya szerint ma már az alkohol a harmadik vezető oka a betegségeknek és sérüléseknek globálisan, függetlenül attól, hogy a felnőttek többsége tartózkodik az alkoholfogyasztástól világszerte.
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/03/130304123549.htm

A tanulmányt, amely a betegségek okait kutató 2010. évi nagyszabású projekt részeként készült, az Addiction című folyóirat e havi számában közölték.

„Az alkoholfogyasztás több mint 200 különböző betegségért és sérülésért felelős" - mondta Kevin Shield, a tanulmány vezető szerzője.
Ezek nem csupán az alkoholizálás azon jól ismert következményeit foglalják magukba, mint a májzsugorodás és a közúti balesetek, hanem számos rákfajtára, köztük a nőket érintő mellrákra is kiterjednek.

A tanulmány készítői 2005-re vonatkozóan számba vették az alkoholfogyasztás mennyiségét és mintáit országokra lebontva, majd ezen adatok alapján becsülték meg a 2010-re érvényes mutatókat.
Az eredmények jelentős eltéréseket mutatnak régiónként az alkoholfogyasztó emberek számát, az elfogyasztott alkohol mennyiségét és az ivási mintákat illetően.



c80f7a89c6b8441ca9e738c578e21982.jpg

[h=3]A világ legkeményebb alkoholfogyasztói[/h]A mutatók szerint Európában és Fekete-Afrika egyes részein élnek a világ legkeményebb alkoholfogyasztói.
A Kelet-Európában és a Fekete-Afrika déli részén élő emberek fogyasztották a legegészségtelenebb módon az alkoholt: rendszeresen nagy mennyiségben, lerészegedésig, hosszan tartó ivászatok során és főleg az étkezéseken kívül.
Az Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és a Dél-Ázsiában élők itták a legkevesebb alkoholt.
Az észak-amerikaiak és különösen a kanadaiak a globális áltagnál több mint 50 százalékkal több szeszesitalt fogyasztanak és mindezt a legtöbb európai uniós országhoz viszonyítva jóval egészségtelenebb módokon teszik.

Az alkoholfogyasztásnak tulajdonítható betegségek és sérülések mértéke már most is jelentős és egyre növekszik: az alkohol a betegségek és sérülések harmadik vezető okává lépett elő a magas vérnyomás és a dohányáru-fogyasztás után.
A tanulmány lakossági felmérések, gyártási és értékesítési adatok és a hivatalos nyilvántartásban nem szereplő alkoholfogyasztási adatok összegzésével készült.



40352.jpg
[h=3]
default.jpg
-Pancsolt[/h]A kutatók szerint a 2005-ben elfogyasztott alkoholmennyiség majdnem 30 százaléka nem nyilvántartott alkohol volt: amelyet nem fogyasztásra szántak, otthon főztek vagy illegálisan gyártottak.
Bizonyos régiókban a nem nyilvántartott szeszek tették ki az összfogyasztás több mint felét.

„A nyilvántartásba nem vett alkoholok fogyasztásának mértéke jelentős probléma, mivel ezek fogyasztóira nincsenek hatással az olyan szabályozó tényezők, mint az adózás, amely mérsékelheti a fogyasztást
Az alkohol ellenőrzési irányelvek fejlesztése az egyik legjobb lehetőség az alkoholfogyasztás jelentette egészségügyi teher nagy részének megelőzésére - mutatott rá a tanulmány egyik szerzője.".


F:/index.hu/tudomany/egeszseg/2013/03
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Új gyógymód az asztmára

1342088452756asmadn.jpg




A Massachusettsi Egyetem Orvosi Karának kutatói egy lépéssel közelebb kerültek annak megértéséhez, hogyan képesek a bizonyos élelmiszerek keserű ízét adó vegyületek visszafordítani a légutak összehúzódását.
Ez a hatás a későbbiekben a légutak akadályoztatásával járó betegségek, például az asztma vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség kezelésében használható fel.

A leveles kel és a keserű dinnye egyszer talán az életünket is megmentheti.


260px-Boerenkool.jpg
*
163-200x200.jpg




„Izgalmas lehetőség, hogy egy szép napon, további kutatásokat követően, a bronchodilátorok új gyógyszerosztályát lehet majd kifejleszteni, amivel gyorsabban és kevesebb mellékhatással lehet visszafordítani az asztmás rohamokat, mint a jelenleg rendelkezésre álló készítményekkel”
nyilatkozta a PLOS Biology márciusi számában közzétett tanulmány szerzője, Ronghua ZhuGe.

http://www.researchgate.net/profile/Ronghua_Zhuge/




bitter-taste-receptors-spotlight.jpg




A keserű íz receptorai valószínűleg azért alakultak ki a szervezetünkben, hogy figyelmeztessenek a kártékony vagy mérgező élelmiszerekre.
A kutatók hosszú ideig úgy vélték, hogy ezek a receptorok csak a nyelvben lévő néhány sejtben fordulnak elő, de az elmúlt néhány évben kiderült, hogy sok más sejtben is megtalálhatók a testünk más részein.


A légutakban lévő simaizomban található keserű ízreceptorok ellazítják a sejteket, amikor keserű ízű anyagoknak vannak kitéve.
Az asztma jellegzetessége a simaizom sejtjeinek rendkívüli összehúzódása, ami a légutak szűkületét, majd légzési nehezítettséget okoz.
Az, hogy a keserű ízű anyagok képesek ellazítani ezeket a simaizmokat, arra utal, hogy megállíthatják az asztmarohamokat, ráadásul a jelenlegi gyógyszereknél gyorsabban.



nm1110-1190-F1.jpg


Asztmaroham esetén a légutakban lévő simaizomsejt membránján található csatornák nyitva vannak, így a kalcium beáramolhat a sejtbe, melynek következtében összehúzódik.
Amikor a sejtek összehúzódnak, a légutak összeszűkülnek, és nehezebbé válik a légzés. Dr. ZhuGe és munkatársai kimutatták, hogy a keserű anyagok lezárják ezeket a kalciumcsatornákat, ami lehetővé teszi a bronchodilatációt.

Amint a kalciumcsatornák bezárulnak, a kalcium szintje visszaáll a normális szintre, és a sejt ellazul.
Ez pedig véget vet az asztmarohamnak.

http://www.plosbiology.org/article/info:doi/10.1371/journal.pbio.1001500
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
A D vitaminról

xx

Viri-vitamina-D.jpg


A D-vitamin (főként természetes úton) napfény hatására szintetizálódik bőrünkben.
A napsugárzás segítségével képződik szervezetünkben D-vitamin.
Ezen kívül orvosság és táplálék formájában is pótolhatjuk a D-vitamin.
Többek között a makréla, szardínia, csukamájolaj, lazac, tonhal valamint vitaminnal dúsított élelmiszerek.

A D-vitamin egy speciális, zsírban oldódó vitamin.
Napfény hatására, pontosabban a UV-B (ultraibolya) sugárzás hatására a bőrben D-vitamin képződik.
A D-vitamin legfontosabb funkciója a vér kálcium és foszfor szintjének szabályozása.
Elősegíti a csontok megfelelő képződését.

Miből tudhatod, hogy D-vitamin hiányod van?

D-vitamin hiány kialakulhat a csökkent D3-vitamin bevitelből, a helytelen táplálkozás és a nem megfelelő
mennyiségű napfény következtében.




8-Proven-Natural-Depression-Remedies-05-04-2011.jpeg



Helyes táplálkozás mellett, napsütéses időben akár fél óra szabadban eltöltött idő is elég lehet,
hogy napi D-vitamin szükségletünket fedezzük.


Napfény-hiány nem csak a napfényben szegény országokban alakulhat ki, de afrikai országokban is, ahol a
napfénytől védeni kell a testet és ezért az egész testet ruházat fedi.
A napfény kedvező hatása nagymértékben csökken a magas faktorú fényvédő készítmények alkalmazásával is, melyek nem csak a leégést, de a bőrben a D-vitamin képződését is meggátolják.

A külső körülményeken kívül a szervezet kóros állapotai, betegségek és egyes gyógyszerek állandó szedése is vezethetnek D-vitamin hiányhoz.
A bél olyan megbetegedései melyek felszívódási zavarral, zsírszéklet ürülésével járnak – megakadályozva a tápanyagok és a vitaminok felszívódását is – D-vitamin hiányos állapothoz vezetnek.
A D-vitamin feldolgozásához és hasznosulásához ép máj- és veseműködés szükséges, ezeknek a szerveknek a betegségei esetében a normál mennyiségű D-vitamin bevitel mellett is hiányállapot jön létre.
A D-vitaminnak a szervezetben betöltött szerepéhez megfelelő kalciumbevitel, kalcium és foszfor arány szükséges, a mellékpajzsmirigy hormonjának szabályozó szerepe mellett.




hc2.jpg


Hiányállapotra utalhatnak a gyakori felső és alsó légúti betegségek, bronchitisek, tüdőgyulladások.
Ekcéma, pikkelysömör esetén a tünetek rosszabbodása is figyelmeztető tünet lehet.
Kortól függetlenül és panaszmentes állapotban is javasolt a D-vitamin szint évenkénti ellenőriztetése, a hiányállapot, illetve a szövődmények megelőzése érdekében.
A D-vitamin hiány meghatározása vérből történő laboratóriumi vizsgálattal és csontsűrűség méréssel történhet.
Az összes körülmény figyelembevétele és a leletek eredményei alapján lehet individuális D-vitamin kezelést javasolni. Egyénre szabott D-vitamin kezeléssel a hiányállapot és a kóros tünetek megszüntethetőek.

A helyes táplálkozás és a szabad levegőn tartózkodás mellett szükség lehet a D3-vitamin pótlására.
Annak eldöntésére, hogy kinek és milyen adagú D-vitamin szedése indokolt, orvosi vizsgálat szükséges és a vizsgálatok eredményének függvényében lehet a D-vitamin adását elkezdeni.

Mivel a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, a szervezetben felhalmozódik és ezáltal komoly mellékhatásai lehetnek, ami akár veseelégtelenséghez is vezethet, ezért orvosi tanács nélkül a D-vitamin szedése nem ajánlott.


F:Internet
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Bele tudtak nézni az álmokba japán kutatók

x
20130404-alom-kutatas-agyhullamok-belelatnak-az1.jpg



Japán tudósok kidolgoztak egy eljárást, amellyel az alvó agy aktivitását megfigyelve részlegesen rekonstruálni lehet az álomképeinket.

Álmainkat rendszerint élénk vizuális élmények kísérik.
Az eddig is tudott volt, hogy az álomlátás során magas aktivitást mutatnak azok a tarkólebenyi agyterületeink, amelyek éberen is a vizuális információ befogadásáért és feldolgozásáért felelnek.
Ahhoz azonban, úgy tűnik, a legmodernebb technikák - a valós idejű agyi képalkotásra alkalmas berendezések és az adatözönt szupergyorsan elemző számítógépek - eljöveteléig kellett várni, hogy az álmot mintegy kiolvashassuk az idegsejtek tüzelési mintázatából.
Most japán kutatók megtalálták a módját annak, miként lehet számítógépes tanulási algoritmusok segítségével jó hatásfokkal kikövetkeztetni az alvás közbeni agyi aktivitásmintázatból, vajon mit láthat épp álmában a megfigyelt alany.

Tomoyasu Horikawa és munkatársai funkcionális mágneses rezonanciás képalkotás (fMRI) segítségével rögzítették az alvás korai (a gyors szemmozgás-, vagyis REM-fázis előtti) szakaszában jelentkező agyi aktivitásmintázatokat, és összehasonlították ezeket azokkal a mintázatokkal, amelyeket az agy az ébrenlét során különböző vizuális bemenetek hatására produkál.

A látásélményeket meghatározott hierarchia szerint néhány nagyobb fogalmi körbe csoportosították - pl. bútor, nő, lakás, üzlet, utca, betű stb. -, majd internetes képkeresők segítségével létrehoztak minden fogalmi körhöz kapcsolódóan egy "képtárat", egyfajta vizuális adatbázist, és egy tanulási algoritmus segítségével elemezték, hogy a különböző fogalmi körbe tartozó képek bemutatása milyen speciális aktivitásmintát eredményez az elsődleges látókéregben.
A "betanítás" után a számítógépes program képes volt az álombeli aktivitásminták leképezésével megjósolni, milyen látványokról fog beszámolni az alany, mikor röviddel a megfigyelés kezdete után felébresztik.



[video]http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/alomkutatas-gbktj4k1mJofAvk1[/video]

A Science-ben közölt videó egy valós álom leképezése, felgyorsítva



A japán kutatók úttörő munkája, mely a Science ápr. 4-i számában került közlésre, először szolgáltat közvetlen bizonyítékot arra, hogy álomképeink megélését hasonló agytevékenység kíséri, mint amikor ébren érnek minket ugyanazok a vizuális benyomások.
A technika tökéletesítése elvileg odáig vihet, hogy valakinek ténylegesen beleláthassunk az álmaiba - bár legtöbben valószínűleg mint túlságosan orwelli víziót elutasítanánk, hogy ez a lehetőség valóra váljék.


F:origo.hu/tudomany/20130404
 

platon

Állandó Tag
Állandó Tag
Megdöbbentő dolgok derültek ki Shakespeare valódi énjéről

________________________________________

William Shakespeare könyörtelen üzletember volt, aki éhínség idején lett tehetős, mert gátlástalanul kihasználta a helyzetet, emellett adócsalás miatt csaknem börtönbe került – áll a walesi Aberystwyth-i Egyetem minap megjelent tanulmányában.

Készítői arra összpontosítottak, hogy milyen szerepet játszott élelem és éhség a drámaíró és költő műveiben. A Coriolanus című drámája olyan éhínséget mutat be, amelyet gazdag kereskedők és politikusok okoztak és használtak ki. A művet 1607-ben írta Shakespeare, az akkori angol éhséglázadások csúcspontján.


Fotó: www.pbs.org
A Lear királyban is szerephez jut az éhség az uralkodó lányai közti igazságtalan földosztás révén.
Jayne Archer, a kutatás vezetője és a tanulmány főszerzője a BBC-nek megjegyezte, hogy a nagy bárd gabonauzsora-ügyleteit az emberek nagyrészt elfeledték, pedig az író vagy másfél évtizeden át spekulánskodott: rendre felhalmozott készleteket, hogy azután hatalmas haszonnal adja el szomszédainak és helyi kereskedőknek.
Tette mindezt azért, hogy családjának hosszú távon is biztosan meglegyen a mindennapi kenyere. 1598-ban eljárás is indult ellene spekuláció miatt.
Shakespeare első szobra egyébként egy zsák gabonával ábrázolta az 1616-ban elhunyt írót. A szobrot a 18. században lecserélték irodalmibbra: lúdtollasra, mármint pennásra.
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Univerzális gyógyító gél

A szibériai Tyumeny város tudósai egy gyógyhatású anyagot fejlesztettek ki, amelyet ”folyékony bőrnek”
is neveznek.



345595537_82bf0cd5cf_z.jpg




A gél a ma ismert módszerekkel szemben háromszor gyorsabban képes gyógyítani az emberi test felszínén
található sebeket.
Az eljárás alapját az őssejtek képezik.
A szakértők több mint 14 éve tesztelik a készítményt különböző állatokon.

Az emberek számára kifejlesztett ”hatóanyag” donorja egy közönséges csirke, amelynek az embrióiból a tyumenyi tudósok kinyerték az őssejteket és ezek alapján létrehozták a Cellgel-t,- mondta Szergej Golcov, a Tyumenyi Krio Intézet általános igazgatója: Kiválasztottuk az éretlen petesejteket. Elkülönítettük őket és folyékony formában, szabadon lebegő állapotban elkezdtük figyelni őket.
Néztük, hogy hogyan reagálnak bizonyos hatásokra. Kiderült, hogy képesek az emberi bőr tartaléksejtjeinek a megújítására.

136384317203001.jpg


http://www.top50-hm.ru/suhovei-goltsov

A készítmény megtisztítja a sebet és biohártyával fedi be azt, amely segíti a szervezetet abban, hogy saját
szövetet hozzon létre.
Emellett nem csupán kötőszöveti sejtek jönnek létre, hanem megjelenik a hámszövet új rétege.




[video=youtube;-MTjrp4LvF8]http://www.youtube.com/watch?v=-MTjrp4LvF8&feature=player_embedded[/video]


A vizsgálatok azt mutatták, hogy a Cellgel több tucat betegségtől szabadítja meg az embereket.
A sebek, fekélyek, fagyási és égési sérülések még nem a teljes listája mindannak, amit képes a tyumenyi tudósok innovatív fejlesztése legyőzni.
Az új gél segítségével az orvosoknak sikerült sejtszinten rekonstruálni a sugárzástól vagy a cukorbetegségtől megsérült bőrt.
A bőrvédő hatás lehetővé teszi, hogy a kozmetológiában is használhassák a készítményt, például a kémiai hámlasztást követően.


Az új gyógyszerhez hasonlóakat már korábban is kifejlesztettek.



src.jpg


Ezek azonban általában kenőcsök voltak, amelyek hátránya, hogy nem engedik levegőhöz jutni a sebet.
Továbbá a használatukat követően gyakran hegek maradtak a bőrön.
A Cellgel alkalmazását követően azonban nincsenek sebek.
A legfontosabb pedig, hogy a tudósok egyelőre semmilyen mellékhatást sem találtak.

http://science.compulenta.ru/726330/
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Illatokat árasztó képernyő ?

x
Az email -ben küldött - pl. rózsákat - nem csak láthatjuk, de hamarosan szagolhatjuk is :-??


r-SMELLING-SCREEN-large570.jpg




A Tokiói Mezőgazdasági és Technológiai Egyetem kutatócsoportja olyan rendszert dolgozott ki, amellyel
illatokat lehet továbbítani.


A technológia lehetővé teszi az illat virtuális forrásának létrehozását a képernyő meghatározott pontján.
Ez lehet egy illatos gyümölcs vagy egy csésze zamatos kávé, amely a képernyő nagy részét foglalja el.
Ha a néző közeledik a képernyőhöz, akkor az ábrázolt objektum illatát érzi.

http://phys.org/news/2013-03-tokyo-smelling-screen-demo-scents-virtual.html
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Már egy injekcióval gyógyítható /lenne/ a porckorongsérv

c

Egy nem régiben kifejlesztett új technológia segítségével már egy injekció megszüntetheti a porckorongsérvet.
Az injekcióval olyan baktériumok által termelt anyagokat juttatunk a szövetekbe, amely megemészti a kiszakadt szöveteket, megszüntetve az idegek nyomását.
A kutatók azt állítják, hogy az új módszer ugyanolyan hatásos, mint a műtéti kezelés.



gerincserv_porckorongserv.jpg

A porckorongok a csigolyák között elhelyezkedő, porcos gyűrűkből álló képletek.
Ha külső keményebb rétegek kiszakadnak, akkor a belső, puhább részek kiboltosulnak a gerinccsatorna felé és nyomják a kilépő idegeket.
A porckorongsérv leggyakrabban a deréktájon keletkezik.
Itt erednek az alsó végtag idegei, így a leggyakoribb tünet az alsó végtagba sugárzó fájdalom.
A betegség oka lehet nehéz tárgy emelése, rossz mozdulat illetve a porckorongok korral járó degenerációja. Kezelésében elsődleges a konzervatív terápia, fájdalomcsillapító adása ,(ebben van a nagy üzlet!) de ha súlyosabb tünetek jelentkeznek, mint az alsó végtagok gyengesége vagy vizelettartási panaszok, akkor a műtéti megoldás, a problémát okozó porckorongdarab eltávolítása megfontolandó.
http://www.seikagaku.co.jp/<wbr>english/ir/intro_11.html

A japán Seikagaku cég által kifejlesztett új szer legfontosabb alkotóeleme a kondroitináz enzim, melyet baktériumok állítanak elő.
A meggyengült porckorongba fecskendezve feloldja a porckorong centrumában lévő anyagokat.
http://www.seikagaku.co.jp/english/pdf/84.pdf

A vizsgálatban résztvevő 195 beteg egyik fele az enzimet, másik fele placebót kapott.
Az előbbi csoport tagjainak alsó végtagi fájdalmai jelentős mértékben csökkentek 3 hónap elteltével.

A kutatók szerint az enzim csak a kiboltosuló, meggyengült részeket emészti meg, a még funkcionáló részeket
illetve az ereket és az idegeket nem károsítja.

”Már egy injekció is kiválthatja a műtétet.
Így a beteg elvárásainak megfelelően nagymértékben csökkenthetők a költségek.”
- mondják a kutatók.


F:Internet
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Új módszer a cukorbetegség kimutatására

d
Az Umeå-i Egyetem (Svédország) munkatársai egy új képalkotó segítségével képesek meghatározni az
inzulintermelő sejtek jelenlétét.





300px-Main_symptoms_of_diabetes.png





A Journal of Visualized Experiments videóújságban bemutatott technika fejlesztési költsége mintegy 140 millió forint volt.
Mindazonáltal Ulf Ahlgren professzor és munkatársai a módszert korábban csupán kisebb mintákon tesztelték, a teljes szervekre, például egér hasnyálmirigyre való kiterjesztése csupán öt évre nyúlik vissza.
A képalkotó a hagyományos látható, illetve a spektrum infravörös tartományához közel eső fényt alkalmazza.
A hosszabb hullámhossz a szövetekbe való jobb belépést tesz lehetővé, az új platform a minták nagyobb méretét engedi meg, így jutottak el patkány hasnyálmirigyhez, melynek élettana igen hasonló az emberéhez.






A közel infravörös sugárzás jobb felbontást enged meg, így a sejtek jóval szélesebb spektruma tanulmányozható.
A tanulmány szerzői rávilágítanak, hogy nem csupán a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek inzulintermeléséről, de az autoimmun betegségeket keltő gyulladásos sejtek helyi működéséről is képet kaptak.
Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun folyamat, amikor a szervezet saját immunrendszere iktatja ki az inzulintermelő sejteket.

Mindazonáltal a technika elterjedéséig még jó pár teszt szükséges, melynek segítségével meg kell erősíteni az eljárás megbízhatóságát és reprodukálhatóságát.

F:Internet
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Az Y kromoszóma sokkal öregebb, mint gondolták ?

d
Az Arizonai Egyetem kutatói felfedezték az emberi Y kromoszóma legöregebb genetikai ágát, amely az eddig gondoltnál sokkal öregebb.



concepto-de-cromosomas.jpg



(Az Y kromoszóma a legtöbb emlősnél, az embert is beleértve, a két ivart meghatározó, azaz szexkromoszóma egyike)

Egy nagyon ritka afroamerikai Y kromoszómát hordozó férfi családfakutatás céljából küldte el DNS-ét elemzésre egy ilyen kutatásra specializálódott cégnek, amely kimutatta, hogy az Y kromoszóma "családfáján" legkorábbi közös ős 338 ezer évvel ezelőtti.
Az ember test sejtjeinek magjában 46 kromoszóma van.

Ezek közül 44 párosával áll, a fennmaradó két kromoszóma pedig az X, illetve az Y kromoszóma.
A nők két X kromoszómával, a férfiak pedig egy X és egy Y kromoszómával rendelkeznek.
Csak a férfiaknak van Y kromoszómájuk, amely a férfi ismertetőjegyek kialakulásáért felelős géneket hordoz.
Az American Journal of Human Genetics folyóiratban közzétett tanulmányukban az amerikai szakemberek úgy vélik, hogy az Y kromoszóma családfáján ez az újonnan felfedezett genetikai ág még azelőtt elvált, hogy kifejlődött az anatómiailag modern ember.



chromy.jpg


Ez az új felfedezés jócskán visszatolja azt az időt, amikor az utolsó közös Y kromoszóma ős élt - idézte Michael Hammert, az Arizonai Egyetem professzorát az egyetem honlapján közzétett közlemény. (uanews.org)
A Dél-Karolinában élő férfi a National Geographic genográfiai projektjéhez küldte el elemzésre DNS-ét.
Mivel nem találtak egyetlen ismert genetikai markert sem, amely az ismert Y kromoszóma-csoportokhoz köthető, a DNS-mintákat továbbküldték a szekvenálásra a családfa kutatásra szakosodott Family Tree DNA nevű programba, amelynek szakembere több mint 240 ezer bázispár Y kromoszómát elemzett.

Az ember fejlődésének családfáján mintegy 300 ezer évvel ezelőtt jelent meg a neandervölgyi ember.
Több mint 100 ezer évvel később jelent meg az anatómiailag modern homo sapiens, amelynek legöregebb fennmarad maradványait 195 ezer évvel ezelőttre datálják a szakemberek.


1f27d0aaa8212bb0b6098113c47b7ef9.jpg


Az úgynevezett Omo-maradványok - koponya, kéz, láb és medencecsont maradványok - az etiópiai Omo folyó völgyéből kerültek elő.
Hammer közlése szerint ez az újonnan felfedezett Y kromoszóma-változat igen ritka.
A kromoszóma bázispárok elemzésekor csoportja hasonló kromoszómát talált a közép-afrikai Kamerunban élő mbo etnikumnál.

Ez a felfedezés bámulatos, mivel az Y kromoszóma legkorábbi szétágazását a hagyományos vadászó-gyűjtögető életmódot folytató törzseknél, mint a pigmeusok és a dél-afrikai Xhosza törzsnél találták.
Ez a minta 11 férfi Y-kromoszómájával volt azonos, akik Nyugat-Kamerun egy nagyon kicsi térségből származnak.



young-xhosa-boy-bianca-preusker-xhosa.jpg

Young Xhosa boy


Ezen emberek DNS-szekvenciái eltérőek, azaz nem valószínű, hogy ugyanattól az "ősapától" származnak - magyarázta Hammer.
A szakember valószínűnek tartja, hogy még további olyan szétágazó rokonsági ágat is találnak Afrikban vagy az afroamerikaiak között az Egyesült Államokban, amely az Y kromoszóma családfájának korát még korábbra teszi majd.



Források:tudomany.ma.hu
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/03/130305145821.htm
http://uanews.org/story/human-y-chromosome-much-older-than-previously-thought
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Földrengés Magyarországon

f
2013. április 23-án éjjel, 0 óra 28-kor , azaz fél egy előtt két perccel erős, 4,8-as erősségű földrengés rázta meg az országot

Mielőtt néhány túlzásba esett bulvár média pánikot keltene - pl. ilyen címekkel: "A fél országot földrengés rázta meg" - érdemesnek találom a "szak sajtó" véleményét megismerni.


Erdokep2-20022.jpg



2013-04-22-HEVES

2013. április 23-án éjjel, helyi idő szerint 00:28-kor földrengés keletkezett Heves megyében, Erdőtelek közelében.
A rengés sekély mélységben (10 km) pattant ki, magnitúdója az automatikus rendszer meghatározása szerint
4,7 volt a Richter skálán.
A földmozgást több településen (Heves, Tenk, Erdőtelek, de még Budapesten is) a lakosság is érzékelte.
A rengés után az epicentrum környékén többen a szabadba menekültek .
Kisebb károkról is érkezett bejelentés.
A rengés méretéből ítélve mérsékelt károk (pl. kisebb-nagyobb vakolatrepedések, kémények ledőlése) valószínűsíthetők.


Utoljára 2013. február 16-án volt egy érezhető, 3,5 magnitúdójú rengés ugyanezen a környéken.

A tapasztalatok szerint a földrengések után kisebb utórengések fordulhatnak elő, melyek nagysága fokozatosan csökkenn és egyre ritkábbak is.
Ezek közül azonban néhány elérheti az érezhetőséget.


Dr. Tóth László, szeizmológus

http://www.foldrenges.hu/index.php?option=com_content&view=featured&Itemid=40



image.aspx


Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálunk érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével.
Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető.
A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú).
Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.



ccc
5172642.jpg

c

A Richter-skála (magnitúdó skála)

A skála a földrengés kipattanásának fészkében (a hipocentrumban) felszabadult energia logaritmusával arányos.
Az alábbi számok egzakt módon a felszabaduló energiát mutatják, a melléjük írt megjegyzések csak tájékoztató jellegűek, mivel a hatás a mélységtől is függ, és a hazánkban gyakori sekélyfészkű rengésekre vonatkoznak. Magyarországon 8-9-es rengés még nem fordult elő.



  • <2,0 csak műszerekkel érzékelhető
  • 2,0-2,9 az emberek általában nem érzik meg
  • 3,0-3,9 emberek által érzékelhető, de károkat nem okoz
  • 4,0-4,9 érezhető rengés, a csillárok kilengenek, morajlás hallatszik, csekély károk fordulnak elő
  • 5,0-5,9 a gyenge szerkezetű épületekben komoly károk keletkeznek
  • 6,0-6,9 stabilabb szerkezetű épületek is megrongálódnak
  • 7,0-7,9 a rengés súlyos károkat okoz, halálos áldozatok is várhatók
  • 8,0-8,9 a rengés súlyos károk még több száz kilométeres körzetben is okoz
  • 9,0 a rengés rendkívüli pusztítással jár, településeket töröl el a Föld felszínéről
Epicentrum: a földrengés kipattanásának felszíni vetületi pontja.
Hipocentrum: a földrengés kipattanásának valódi, felszín alatti pontja.

FÖLDRENGÉSMÉRŐ ÁLLOMÁSOK - ÉLŐ SZEIZMOGRAMOK
http://www.foldrenges.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=95&Itemid=31
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Korán öl a nyugati étrend

y
junk-food-2.jpg




A nyugati világ táplálkozási szokásai rendkívül egészségtelenek, és főként a fehér kenyér, a vaj és a vörös hús rendszeres fogyasztása vezethet korai halálozáshoz - derült ki egy új tanulmány eredményeiből.

A tipikus nyugati ételek meglehetősen sok zsírt és cukrot tartalmaznak, ezért nem csoda, hogy sok európai országban még mindig a szívbetegség a vezető halálozási ok.
A legutóbb, 5000 fő részvételével végzett kutatás során a szakértők megállapították, hogy akik sok olajban sült ételt, feldolgozott vörös húst, fehér kenyeret és vajat esznek, azok esetében a kétszeresére nő a korai halálozás, illetve az időskori rossz egészségi állapot valószínűsége.

"Számos korábbi tanulmány vizsgálta már a táplálkozási szokások és az egészségi állapot közötti kapcsolatot, azonban a legújabb kutatásunk során egy holisztikus megközelítést alkalmaztunk, melyben elsősorban a táplálkozás időskori hatásaira koncentráltunk" - nyilatkozta dr. Tasnime Akbaraly, a franciaországi Nemzeti Egészségkutató Intézet vezető kutatója.




fritura.jpg




A francia kutatók azt vizsgálták, hogy a középkorú résztvevők evési szokásai az úgynevezett alternatív egészséges táplálkozási index (AETI) tükrében milyen hatással voltak fizikai és egészségi állapotukra 16 évvel később.
Az AETI az étrend minőségének mérésére szolgáló indexmutató, melyet eredetileg olyan krónikus betegségek, mint például a szívproblémák és diabétesz kezelésére dolgoztak ki.
Az 1985 és 2009 között végzett felmérésben összesen 3775 férfi és 1575 nő vett részt.
A kutatók ötévente ellenőrizték a résztvevők egészségi jellemzőit és szűrési eredményeit.
Az utánkövetési időszak méréseiből kiderült, hogy a résztvevők mindössze 4 százalékára volt jellemző az úgynevezett "ideális öregedés", ami azt jelenti, hogy esetükben nem alakultak ki krónikus betegségek, és mind fizikai, mind mentális értelemben egészségesek maradtak.




junk-food.jpg



A vizsgált személyek 12 százalékánál jelentkeztek nem halálos kimenetelű kardiovaszkuláris események, például stroke vagy szívinfarktus, és a résztvevők körülbelül háromnegyedénél figyelték meg az úgynevezett normális vagy átlagos öregedést.

"A nyugati típusú étrendet követő résztvevők körében egyértelműen lecsökkent az ideális öregedés esélye" - jegyezte meg dr. Akbaraly.
A felmérés részleteit a National Institute of Health and Medical Research című szakfolyóiratban publikálták.



http://www.sciencedaily.com/releases/2013/04/130415124542.htm

http://www.dailymail.co.uk/health/a...e-bread-butter-red-meat-likely-die-young.html
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyedülálló helyesírási portál az MTA Nyelvtudományi Intézet fejlesztésében

c
Korszerű technológián alapuló internetes szolgáltatással egészítette ki hagyományos nyelvi tanácsadó tevékenységét az MTA Nyelvtudományi Intézete.



ccccc
3672_89547_palinkas.jpg



A helyesiras.mta.hu című, ingyenesen elérhető, egyedülálló helyesírási tanácsadó portált az ünnepélyes átadón
Pálinkás József, az MTA elnöke élesítette.

A számítógép mellett táblagéppel és okostelefonnal is hozzáférhető portál azonnali megoldással szolgál a konkrét helyesírási kérdésekben választ váró felhasználóknak.
A tervek szerint a weboldal a későbbiekben a nyelvi tanácsadás egyéb területeit is lefedi majd.






"A helyes írás, a helyesírás a gondolatok pontos kifejezésének, közvetítésének eszköze.
A szabályok alkalmazása pedig hozzájárul a pontos gondolkodáshoz"
– emelte ki megnyitójában Pálinkás József.
A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA Nyelvtudományi Intézet munkatársainak többéves munkáját méltatva rámutatott: "A portál révén, a modern technikai megoldások, eszközök segítségével egyedülálló módon hasznosul a felhalmozott tudás."


vvvvvvvv
kenesei_istvan.jpg


"A Magyar Tudományos Akadémiát többek közt a magyar nyelv ápolására alapították" – emlékeztetett rá köszöntőjében Kenesei István, az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatója.
Mint elmondta, az internet térhódításával tömegesen jutnak nyilvánossághoz olyan felhasználók, akiknek eddig nem volt lehetőségük írásban széles olvasóközönség előtt kifejteni gondolataikat.
„A felhasználók 90 százaléka ragaszkodik a helyesírási normákhoz" (?!)– idézte egy tavalyi felmérés eredményét Kenesei István, rámutatva, hogy a helyesírás, a nyelvhelyesség támogatása széles társadalmi rétegeket érintő közfeladat.


vvvvvv
tn196x108.jpg


Közös kincsünknek nevezte anyanyelvünket, helyesírásunkat Hoffman Rózsa államtitkár, aki a pedagógusokat arra biztatta, népszerűsítsék az oldalt diákjaik körében.
"A magyar nyelv, a magyar helyesírás közös kincsünk, ezért szükséges annak ápolása, fejlesztése.
Aki a saját kincsét, a rábízott értéket nem gazdagítja és műveli, az vétkes"
- tette hozzá.

A nemzetközileg egyedülálló rendszer nem pusztán szótári egybevetést alkalmaz, hanem a kérdéses szóalakot, kifejezést értelmezi is.
Így az azonos elemekből összetevődő, de eltérő jelentésű, csak helyesírásírásukban különböző alakok között is képes különbséget tenni, mint például az angoltanár és az angol tanár vagy a nagyenergiás elektrongyorsító és a nagyenergiáselektron-gyorsító kifejezések között.

A magyarázat, a megadott szabályok ismertetésével a portál a tudatos nyelvhasználathoz, a helyesírási készségek elsajátításához is hozzájárul.


Forr:http://mta.hu/mta_hirei/egyedulallo-helyesirasi-portal-az-mta-nyelvtudomanyi-intezet-fejleszteseben-131818/
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Joe Farman, 1930

c
1368532975_694.jpg




Nyolcvankét éves korában meghalt Joe Farman brit tudós, Antarktisz-kutató, aki munkásságával segített azonosítani az ózonlyukat a Déli-sark felett.
A cambridge-i kutató Brian Gardinerrel és Jon Shanklinnel írt közös tanulmányban 1985-ben jelentette be az ózonlyuk felfedezését 1985-ben a Nature tudományos folyóiratban.

Felfedezésük vezetett el a montreali egyezmény aláírásához, ez a nemzetközi egyezmény szabályozta a CFC-gázok - halogénezett szénhidrogének - termelését a világon.

"Joe kiváló fizikus volt, munkássága megváltoztatta azt a módot, ahogy környezetet szemléljük. Az ózonlyuk felfedezése után bolygónk ügyeinek energetikus nagykövetévé vált" - hangoztatta Alan Rodger professzor, az Antarktisz tanulmányozását célzó brit program megbízott igazgatója.


Farman a Cambridge-i Egyetemen végezte tanulmányait, majd a Falkland-szigeteki tudományos kutatásokért felelős tisztviselőnek nevezték ki 1956-ban. 1969-ban vált e kutatások vezetőjévé az Edinburghi Egyetemen.
1976-ban lett a Cambridge-i Egyetemen működő déli-sarki kutatócsoport fizikai részlegének vezetője.
Ekkortól szentelte figyelmét az Antarktisz fölötti ózonréteg alakulásának.



_67579714_67579713.jpg






Az Antarktisz feletti ózonlyuk az 1980-as évek eleje óta alakul ki évről-évre.
Az ózonréteg elvékonyodásáért nagyrészt az ember által előállított vegyületekből - CFC-gázokból - felszabaduló klór a felelős, amely hihetetlen gyorsasággal képes szétzúzni az ózonmolekulákat bizonyos körülmények között, és a folyamatban az alsó sztratoszféra hőmérséklete is meghatározó szerepet játszik.
Az ózonréteg természetes védelmet nyújt a Napból érkező káros ultraibolya-sugárzással szemben, amely bőrrákot okozhat és károsíthatja a növényzetet.


Az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) műholdas mérései szerint tavaly az Antarktisz feletti ózonlyuk a második legkisebb kiterjedését érte el az elmúlt húsz évet tekintve.
Szakemberek szerint az ózonréteg-károsító vegyületek gyártásának szabályozásáról szóló montreali egyezmény ellenére még legalább 2060-ig kell várni arra, hogy az Antarktisz feletti ózonréteg visszanyerje az 1980-as évek előtti állapotát.


F:.mult-kor.hu
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
A növényeknek jólesik a dicséret

v
ONLINE-monica-and-plants1.jpg



A Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói szerint a növényvilágban is megfigyelhető, hogy a palánták gyarapodására jótékony hatással vannak a közvetlen környezetből érkező biztató, barátságos szavak.
http://www.news.uwa.edu.au/201204034491/research/talking-plants

A tudományos vizsgálatot kertészek gyakorlati tapasztalata támasztja alá; megfigyelték, hogy a csilipaprika növekedésének kifejezetten jót tesz, ha bazsalikom mellé ültetik.
A kísérletben azonban a palántákat elszigetelték a felnőtt bazsalikomok kémiai, fénnyel vagy érintéssel közvetített jelzéseitől.
A tanulmányban ismertetett kísérletben a kutatók nyomon követték, hogy a csilimagok gyengén csíráznak, ha nincsenek mellettük más, barátságosan duruzsoló növények, de rögtön gyarapodásnak indultak, ha felnőtt csilipaprikák vagy bazsalikomok társaságát élvezhették, még ha azokkal csak rezgések útján érintkezhettek is.



161351077.jpg



Monica Gagliano
, a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmény azt sugallja, hogy a növények egy ismeretlen mechanizmus segítségével képesek kedvezően befolyásolni a magok és palánták fejlődését.
A kutatók feltételezik, hogy a növények olyan akusztikus jelzéseket vesznek igénybe, amelyeket valószínűleg a sejteken belüli nanomechanikai rezgésekkel keltenek, és ezek révén kommunikálnak a szomszédjaikkal. hogy azok révén kommunikáljanak szomszédjaikkal.

A vizsgálat a csoport szerint újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a növények hang útján is kommunikálnak egymással.
Az ausztrál tudós már kimutatta, hogy az ánizskapor-palántákra károsan hat, ha elvágják őket a felnőtt növények kémiai jelzéseitől, pedig azokat a rosszindulatú vegyi anyagokat a felnőtt növények azért bocsátják ki, hogy fékezzék a versenytársak szaporodását.
Több jele is van a növények és a rovarok között működő jelzésrendszernek: az orchideák például csak egy bizonyos méhfajta magas frekvenciájú zümmögésére bocsátanak ki virágport.



DSCF2174-300x225.jpg


A kutatók eddig is tudták, hogy a növények kémiai jelzésekkel kommunikálhatnak.
A jelzőrendszerükkel arra is figyelmeztethetik egymást, hogy hol nem szabad magot elszórni, vagy riadót fújhatnak, ha tehén közeledik. Monica Gagliano szerint a növények hang útján is teremthetnek hasonló kapcsolatot.


F:index.hu/tudomany
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Gombahálózaton "beszélgetnek" a növények

v
Földalatti gombahálózaton értekeznek egymással a növények: képesek figyelmeztető jeleket küldeni a többieknek a rájuk telepedő levéltetvekről - fedezték fel brit kutatók.

Az Aberdeeni Egyetem, a James Hutton Intézet és a Rothamstedi Kutatóközpont tudósainak meglátása szerint a növények olyan közönséges gombafajta közvetítésével "beszélgetnek", mint a Mycorrhiza.



attachment.php
*
mycorrhizakicsi.jpg



Ez a gomba a zöld növényeken telepszik meg - azaz rendkívül gyakori -, és a gazdanövény fotószintézisének termékeiből él, cserében pedig hírvivőként szolgál.
A kutatók meglátása szerint levéltetű-támadás esetén a növények vegyi jeleket küldve figyelmeztetik társaikat, továbbá olyan vegyületet választanak ki magukból, amely elűzi a tetveket és vonzza a darazsakat, azok meg a levéltetűk természetes pusztítói.


larch_roots.jpg



A kutatók földalatti gombahálózattal összekötött és kapcsolat nélküli növényeket vizsgáltak.
Arra jutottak, hogy a hálózathoz nem kapcsolódó növények nem riadóztatják társaikat vegyi jelekkel.

Mivel korábbi tanulmányok szerint növények képesek a levegőn keresztül is értekezni egymással vészjelző vegyületek kiválasztásával, a brit tudósok a gombahálózattal összekapcsolt növényeket lefedték zsákokkal, így légi kapcsolatuk lehetetlenné vált, csakis a "telegombás" maradt, a figyelmeztetés viszont megtörtént.


Prof_John_Pickett.jpg
-John Pickett kutató úgy véli, hogy a mezőgazdaságban hasznosítható tudatosan is a gombahálózat.
Elméletileg, ha egy ültevényen egy "önfeláldozó" növény riadóztatja a többit, akkor azoknak idejük lehet felkészülni kártevők támadása ellen - adta hírül a Yahoo amerikai hírportál.

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-22462855


F:richpoi.com/cikkek/tudomany
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Az Aberdeeni Egyetem, a James Hutton Intézet és a Rothamstedi Kutatóközpont tudósainak meglátása szerint a növények olyan közönséges gombafajta közvetítésével "beszélgetnek", mint a Mycorrhiza.
Csak egy kis helyesbítés: "a Mycorrhiza" nem egy gombafajta (egyébként a hivatkozott angol nyelvű cikk ezt nem is állítja), hanem a növények gyökerein vagy gyökereiben, azokkal szimbiózisban élő gombafajták összefoglaló neve, magyarul:) mikorrhiza.
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Csak egy kis helyesbítés: "a Mycorrhiza" nem egy gombafajta (egyébként a hivatkozott angol nyelvű cikk ezt nem is állítja), hanem a növények gyökerein vagy gyökereiben, azokkal szimbiózisban élő gombafajták összefoglaló neve, magyarul:) mikorrhiza.


*****

Hááát...:D
Szerintem a fajta, fajták megnevezés sem egy konkrét gombát jelent, de azért kösz
a pontosítást. (a cikk írója nevében is !:) )
 
Oldal tetejére