Élet és tudomány

bojtorjan témája a 'Tudomány,Technika' fórumban , 2004 Szeptember 5.

 1. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  Kertesz Imre is Magyarországon élt amikor nobeldijas lett, de végül ö is arra a sorsra jutott mind a többi 13-14 magyarszármazásu dijhordozo. Szomoru.

  Szentgyörgyi intenziv törekvéseinek köszönhetö, hogy a Korona visszakerült Mayarországra, igaz emiatt szájonverte öt egy jobboldali magyar emigráns a nyilvánosság elött az USA-ban.

  Nem könnyü Magyarországon Nobeldijasnak lenni. :)
   
  Utoljára módosítva: 2014 Június 26
 2. magdusis

  magdusis Vendég

  Igen,tényleg Kertész Imre is;bár az irodalmi azért nem az a viszonylag objektív kategória,mint a tudományosak.Az irodalmi,meg a béke az nem független a politikai háttértől,ha az értékét tekintjük.
  Igazából nekem még kétségeim is vannak az ilyen utólagos hozzátevésekkel;szerintem jobb lenne úgy hagyni az eredeti dolgokat,ahogy az alapító alapította,és újakat alapítani.
  Aztán meg van olyan szájonvágás,ami dicsőségnek is számíthat,a helyzettől függően,ugye?
   
 3. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusztok ,
  ,iért ? Ugye Kissinger és Obama is Nobel dijasok nem ???;)
   
 4. magdusis

  magdusis Vendég

  Hát igen.A politika,mint befolyásoló tényező,sajnos kihagyhatatlan.
  Hát igen.
   
 5. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  Szentgyörgyi a német megszállás idelyén, amikor világos volt, hogy a háborunak vége, valoban Istanbulba lett küldve Kállay beleegyezésével, hogy vegyen fel kontaktust az Angolokkal. Szentgyörgyire esett a választás mert ö Angliában járt egyetemre, jol beszélte a nyelvet és nem volt antiszemita.
  -
  Istambulba kapott egy rádioadot amit Szegeden üzembehelyezett, a németek felfedezték, a rendörség örizetbe vette, de sikerült neki Pestre utaznia és elbujni. Hitler külön foglalkozott vele, és Horthy barátja elött egy "Schweinnak" nevezte a nobeldijast. Egy szerencse folytán sikerült a Schwed követségen megbujnia és Schwed állampolgár lett amit még a háboru után is használt.

  Szerintem az irodalmi nobeldij igen is nagyon értékes. A természettudományos munkák amiért valakit kitüntetnek kivülállok számára nem sokat mondanak, ezzel ellentétben az irodalmi nobeldij mindig felkavarja a kedélyeket. Gondoljunk csak egy Albert Camuse-re, Szolzsenyicin-re akiket a saját hazájukben üldöztek a könyveik miatt, vagy Heinrich Böllre akit ugyancsak sokan nem szerettek. En láttam videot ahol ahol Kertész könyvét égették mind annakidelyén Thomas Mannt. Literaturnobeldij több mind szépirodalom. Az inhalt, tartalom.
   
 6. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  A YouTube-on van erről egy nem túl hosszú videó, eredeti felvételekkel. Egyszer megnéztem és azóta képtelen vagyok ismét megtalálni. Ha valakinek sikerül, tegye már fel a linket legyen szíves.
   
  Kicsi Fecske kedveli ezt.
 7. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  Na és ügye ne fedjük: az Europai Unio is kapott egy békenobeldijat. :)
   
 8. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  Tudod, Ernő kicsit nagyon egyoldalú a te véleményed erről a dologról....

  Egy német újságíró riportot készített Kertész Imrével

  "Zeit: Mire büszke az életében?

  Kertész: Arra, hogy kidolgoztam ezt a „funkcionális ember”-elméletet. Erre tényleg büszke vagyok. És történt néhány dolog, amely nagyon mélyen megérintett. Egyszer Pápán jártam, egy magyar városban. Miután a nyilaskeresztesek széttépték a könyveimet, megtelt a templom, és ahogy a feleségemmel beléptem, mindenki felállt és egyházi énekbe kezdett.

  Zeit: Keresztény templomi énekbe?

  Kertész: Igen, miért? Én nem vagyok zsidó. Nekem nincs közöm ehhez a dologhoz.

  Zeit: Az utóbbi két évtizedben úgy tűnt fel, mint a német emlékezéskultúra hőse, ünnepségek népszerű szónoka, ünnepelt Auschwitz-túlélő. Most pedig azt tudja meg a világ a naplójából: egész idő alatt „holokauszt-bohócnak” érezte magát.

  Kertész: Errefelé tartunk.

  Zeit: Úgy érzi, hogy az emlékezés Németországban valamiféle holokauszt-biznisz irányába ment el egy kicsit?

  Kertész: Nem kicsit, teljesen.

  Zeit: A meggyilkolt zsidók berlini holokauszt-emlékműve turisták piknikező helyévé vált.

  Kertész: Igen. Ez nagyon kellemetlen. Egyszer meghívtak Buchenwaldba, ahol rabruhában bicegő embereket láttam. Ízléstelen volt.

  Zeit: És Ön a része ennek az emlékezés-biznisznek?

  Kertész: Azt tesznek az emberekkel, amit akarnak.

  Zeit: Ellenkezhetett volna.

  Kertész: A második világháborúnak sem kellett volna megtörténnie.

  Zeit: Játssza a kortanú szerepét, és szenved tőle.

  Kertész: Csak azért adtak nekem irodalmi Nobel-díjat, hogy ezt a fajta szemtanú-irodalmat díjazhassák. Előtte meghívtak Stockholmba, hogy beszédet tartsak. Valójában biztosak akartak lenni abban, hogy vállalható figura vagyok, és nem kézzel eszem a tojásrántottámat. Ez ellen nem túl sokat lehet tenni. Az ember tehetetlen az ilyen hatalmakkal szemben.

  Számodra nincs ennek valami tanulsága, Ernő?
   
  Kicsi Fecske kedveli ezt.
 9. magdusis

  magdusis Vendég

  Kedves Ernoe,nekem semmi bajom az irodalmi Nobel-díjazottakkal vagy a műveikkel.Hiszen Shaw is ,Hemingway is kapott.
  Szerintem csak meg kéne tartani az eredeti ,a díj alapítója által kigondolt díjakat,legyen az akár Nodel-díj,akár más.
  És ahelyett,hogy hozzáadogatnának ,ahelyett más díjakat kellene létrehozni,akár egy Nobelhez hasonló magánember által,akár szervezet által alapítva.
  Csak hogy világosabb legyen ezer év mólva az utódoknak,ha lesznek.
   
 10. magdusis

  magdusis Vendég

  Egy másik dolog,ha már valaki előhozta.
  Radnóti egy kiváló költő volt,véletlenül zsidó származású,ami saját maga szerint neki nem hogy nem számított,sőt .
  Mégis,a saját állásfoglalása,vallomásai figyelembe nem vételével,alapítottak egy díjat a nevével a zsidóellenesség ellen.Fölhasználták a nevét valamihez,amihez ő nem adta volna a nevét,ebben biztos vagyok.
  Mi több,egy egyedülálló költő nevével tucatokat tüntetnek ki évente.
  Hétköznapi emberek fölértékelésével leértékelnek egy kivételes tehetséget.
   
  Kicsi Fecske és Kyra_ kedveli ezt.
 11. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  Kedves Kyra_
  -

  Most inkább focit nézek de azért röviden válaszolok. Elolvastam az eredeti interviewt a Die Zeit-ban.
  -
  Ha a "Sorstalanság" kezdete autentikus akkor Kertész valoban anyai oldalrol nem zsido, az elhurcolása tehát még sulyosabb önkény, mégsulyosabb büncselekmény ha egyáltalán fokozni lehet azt amit az apáink a honfitársaikon elkövettek.
  -
  En teljes mértében megtudom érteni Kertészt mert azok akiknek a könyvet irta a mai napig nem vették a lapot mit akart mondani, mi is itt az ö személyiségét méricskéljük, ahelyett, hogy elgondolkoznánk milyen lábujhegyen, milyen halkan jönnek létre dikaturák.
  -
  Van itt Németországban egy H. Broder nevö zsido ujságiro aki ugyancsak polarizálja az embereket ugy a zsidokat mind a nemzsidokat. Ö is azt mondja, hogy "Vergesst Auschwitz", (Felejtsed el Auschwitzt) és az elsö pillanatra meghökkentö mondatot meg is magyarázza.
  -
  Talán van itt olyan aki megérti. A multon nem tudunk változtatni, sokkal fontosabb, hogy ma milyen a viszonyuk azokhoz akiknek a családfáját tegnap megritkitották az elödeink.
  -
   
  Utoljára módosítva: 2014 Június 27
  Kyra_ kedveli ezt.
 12. evapatocs

  evapatocs Állandó Tag

  Ismét a sóról,mert muszáj róla beszélni...


  "Tejfalussy András országos hírű mérnök, feltaláló honlapján a következőket olvashatjuk:

  Amit az étkezési sóról tudni kell
  Mindenki számára nagyon fontos, hogy étkezései során tiszta NaCl konyhasót egyen. A kereskedelemben kapható sók egy része ismeretlen mennyiségű kálisót tartalmaz, pedig ez nagyon veszélyes. Az MSZ-01-10007-82 (Magyar Szabvány) szerint minimum 97% NaCl konyhasót kell tartalmaznia mindegyik étkezésre szánt sónak, de KCl kálisó nem szerepel a fennmaradó maximum 3%-nyi egyéb komponensek között. Bővebb leírást a www.tisztaso.hu oldalon a dokumentumoknál találsz.


  Ha tiszta, kétszeres minőségellenőrzési vizsgálattal felügyelt, minimum 99,5% NaCl tartalmú konyhasóra (nátrium-kloridra) van szükséged, akkor a www.tisztaso.hu weboldalon keresztül beszerezheted. Az 1kg-os NaCl konyhasót a patikák által használt gyógyszerkönyvi tisztaságú konyhasó 25kg-os zsákjaiból csomagoltuk át.

  [​IMG]Tejfalussy András méréstani szakértő és Weixl Várhegyi László okl. természetgyógyász, ny. rendőralezredes állásfoglalása a http://www.tejfalussy.com honlapon dokumentált tudományos mérések és tantételek, és Prof. Dr. Papp Lajos ny. egyetemi tanár akadémiai doktor szakvéleménye alapján:


  Mitől lett ennyire sok magyar ember beteg, rövid életű, és meddő? Miért csökken évi több tízezerrel a létszámunk? Három titkos főfelelősre mutattak rá az ok-okozat kalibráló élettani mérések:
  1.: Túlterheli az immunrendszert, ha az ivóvíz mérgező vegyszereket és/vagy klórozásnak ellenálló vírusokat tartalmaz.
  2.: Keringésrontó, ha a fiziológiás mérték alá csökkentik a konyhasó pótlást.
  3.: Sejtműködés-gátló, keringésrontó és ivartalanító hatású, ha a fiziológiás szükségletnél sokkal több káliumot esznek, isznak.  Dr. [​IMG]Weixl Várhegyi László írása:

  A só védi a sejteket és különösen az agysejteket az elsavasodástól. Azért van napjainkban sok ember szervezete elsavasodva, mert nem használnak elegendő sót, vagy elegendő sót használnak, de az nem tiszta só, azaz nem tiszta NaCl!!!! A vesének is szüksége van a tiszta sóra a túltengésben lévő savak leépítésére és azok vizelettel történő kiválasztására és kiürítésére. Ha a szervezet sóban szegény, akkor egyre jobban elsavasodik!!! Az agy, az elsavasodása miatt nem megfelelően működik. Ezért fontos a só a lélektani és érzelmi zavarok kezelésében is. A depresszió kezelésében használt lítium, a sót próbálja meg helyettesíteni. Nem lítiumot kellene adni a betegnek, hanem több tiszta sót!!!! (...)

  A tiszta só fontos szerepet tölt be az agyban, a szerotonin- és a melatonin-szint állandó fenntartásában. Ha elegendő tiszta víz és elegendő tiszta só van a szervezetben, akkor azok, mint természetes antioxidánsok, eltávolítják a toxikus salakanyagokat, s így nem kell az esszenciális aminosavakat, mint például a tryptofánt és a tyrozint a szervezetnek feláldozni. Ugyanis tryptofán szükséges a szerotonin, a melatonin és tryptamin képzéshez. A jó alvás egyik feltétele a megfelelő melatonin szint az agyban. Nagyon sokan nem is sejtik, hogy sokkal jobban aludnának, ha a tiszta sóval egy kicsit jobba sóznának! A tiszta só tehát nagyon fontos az alvászavaroknál, mivel a só egy természetes altató is egyben. (...)


  Sokan nem tudják, hogy a tiszta só megfelelő mértékű használata szükséges a rák megelőzésében és kezelésében. Ha valaki egyszer megszúrja a kezét és az vérezni kezd, akkor meg kell szívnia a sebet, hogy az fertőtlenítve legyen: Az így megízlelt vér sósságát memorizálni kell, ugyanis a vérünk gondoskodik arról, hogy mindig megfelelő mennyiségű NaCl tartalma legyen. Ha nem viszünk be eleget a tiszta sóval, akkor a vér agresszív módon a legtöbb nátriumot tartalmazó szervünkből a csontokból vonja ki azt. Ilyekor felborul a csontanyagcsere és elkezdődik a csontritkulás. (...)


  A só fontos nemcsak a csontozat, hanem a izomzat és az erőnlét fenntartásához is. A hiedelmekkel ellentétben, a tiszta só csökkenti a szívritmus zavarokat is és fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. A víz-só aránya is kiemelten fontos! Egy sószegény táplálkozás magas vízfogyasztás mellett egyes embereknél magas vérnyomáshoz vezet. Tehát nem a sok só idézi elő a magas vérnyomást, hanem a kevés!!! Ha valaki vizet iszik és sót nem vagy csak keveset fogyaszt, akkor nem marad elég víz a vérkeringésben és így a véredények nem töltődnek fel megfelelően. A bolti sók káliummal szennyezettek, szintúgy, mint az élelmiszeripar által előállított, nem tiszta sóval tartósított élelmiszerek, s ez miatt is megváltozik a sejtek, különösen az erre érzékeny vér Na/K aránya, s ez miatt alakulnak ki a szív és érrendszeri betegségek, sőt szívmegállás is létrejöhet!!! Sajnos manapság a boltokban, de még a bioboltokban sem lehet tiszta sót kapni. Valamennyi só különböző kálium-sókkal van dúsítva, s vannak olyan sók is, amelyeknek mindössze 30-35 %-os a NaCl tatalma!  [​IMG]Mindezek tudatában joggal állapíthatjuk meg, hogy valakik szándékosan károsítják az emberek egészségét. Rengeteg embert betegítenek meg tudtuk nélkül, kényszerítenek ezáltal olyan gyógykezelésre, ami esetleg gyógyulást sem hozhat a számukra. Mindezt a profitszerzés, a pénz és a népirtás miatt. Persze, a felelősök mindig a felsőbb körökben keresendők."

  -Megjegyzem,a "fekete angyal" (ápolónő) is Káliummal ölte meg betegeit...
   
  Kicsi Fecske, Csillagözön és phoenyx kedveli ezt.
 13. magdusis

  magdusis Vendég

  A sóval kapcsolatban lenne néhány kérdésem.Tiszta só van az tiszta élelmiszerekben is,ugye.Elég lehetne-e a mindenféle élelmiszerekben fogyasztott NaCl a szervezetnek.Vagy táplálkozhat-e az ember úgy,hogy a táplálékkal elegendő NaCl-ot vegyen magához?
  Pl.ha kiszámoljuk,hogy egy 10dkgs banánban kb 30mg sodium,1 szelet rozskenyérben kb 150mg,1dl tejben talán 50mg,1 tojásban is 50mg,stb ,akkor kb hány mg sodium a szükséges mennyiség az egészséghez?
   
 14. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

  Ha már szóba kerülhetett a só, ejtsünk más kockázatról is szót:
   

  Csatolt fájlok:

 15. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  Miért tiltották be a tiszta NaCl forgalmazását a gyógyszertárakban?


  Készült: 2012. augusztus 29. szerda

  Magyarországon a gengszterváltás után már csak a gyógyszertárakban és a kóser boltokban lehetett a magyar szabványnak megfelelő MSZ-01-10007-82 konyhasót kapni, amely minimum 97% NaCl, de 0,00% KCl tartalmat ír elő valamennyi étkezési célú sónál. Ha jól tudom 2011-ben a gyógyszertárakban is betiltották a forgalmazást. Ugyan miért?
  (Napjainkban a felvilágosult emberek bioboltokban és az Interneten továbbra is be tudják szerezni a tiszta sót - tisztaso.hu)
  A zsidók tudnak valamit
  Újabban, „BONSALT kóser sót”, halálosan mérgező tiszta kálisót árusítanak interneten, miután a magyarok is elkezdték vásárolni a kóser boltokból a biztosan tiszta NaCl kóser sót!
  Egy engem felkereső, és az otthoni ivóvíz desztillálási lehetőségekről érdeklődő Mazsihisz-iskolás, zsidó fiatalember felvilágosított. Ő szerinte mi, a nem zsidók valószínűleg azért nem kapunk a kóser boltokban tiszta NaCl kóser étkezési konyhasót, mert azt újabban külön bolt árusítja, hogy a kálisó tartalmú étkezési sót a zsidók ne egyék. Elővett egy ceruza formájú lámpát. Az egyik végén piros fényű lézer-LED, a másikon lila fénnyel világító LED volt. A lilával ellenőrzi a kóser só kálisómentességét felhasználás előtt.
  Felvilágosították, hogy az USA-ban néhány gramm kálisó beadásával végzik ki az elítélteket, és szívműtéthez is kálisóval szokták leállítani a szívet.
  Egy tudományos társaság kiderítette, hogy a zsidó rákbetegek 98%-át kigyógyítják... Módszerük nagyon egyszerű: Desztillált vizet és C-vitamint alkalmaznak infúziósan és szájon át lenyelve, meghatározott mennyiségben és időközönként.
  A zsidók átlagéletkora 93 év...
  Az optimális arányok (Na és K)
  Az egészséges emberekben a sejteket körülvevő, azokat éltető vérplazmában, éppen úgy 30 : 1 az optimális Na : K arány, mint az élőlényekkel teli tengerek, óceánok vizében, továbbá a magzatvízben és a vérpótlásra alkalmazott fiziológiás infúziós Ringer-oldatban is.
  A biológiailag létfontosságú Na+- és Cl-- ion elsősorban konyhasó formájában kerül az élő szervezetekbe. A Na+-ion a töltésszállításban és az ingerreakciókban vesz részt, a Cl--ion az ozmotikus egyensúly fenntartása szempontjából fontos.) Az ember naponta 12 g NaCl-ot ürít ki szervezetéből (ha nem végez intenzív fizikai tevékenységet). Mivel ennyi só a táplálékok nem tartalmaznak, az ételek sózásával kell a pótlásról gondoskodni.

  Béres JózsefA Béres Rt. alapító Béres József korábban azzal dicsekedett, hogy egérkísérletei során, az ételekkel túladagolt káliummal rákot sikerült előidéznie. A rákellenes Béres Cseppek piacát szélesíti a 40 % kálisót tartalmazó VIVEGA...
  Nobel díjas kutatók mérései alapján
  Kendall, Reichstein és Hench 1950-ben Nobel-díjban részesültek, mivel mellékvesekéreg-mérései bebizonyították, hogy a nátriumhiányos és káliumdús diétán tartott emberek és patkányok mellékvesekéreg-elfajulás következik be, miközben a szervezet elektrolit-háztartásának egyre súlyosabb zavarai tapasztalhatóak.
  Ezek a mérések egyértelműen igazolták azt, hogy az állatokat és az embereket is megbetegíti, életrövidítő, ivartalanító is, ha konyhasóhiányos és/vagy káliumtúladagoló étkezéssel elrontják az optimális nátrium : kálium 30/1 arányt a vérükben. Akadályozza a stressz elleni védekezést. Sorra tönkreteszi a vesét, szívet, a keringést, a bőrt, az idegrendszert stb. Azt is kiderítették, hogy túl kevés NaCl fogyasztásnál besűrűsödik a vér, és ez magas vérnyomást okoz.

  A probléma:
  A boltokban árusított sókban 20-100% a KCl tartalom (0,00% helyett). A kormány tudatosan semmibe veteti az MSZ-01-10007-82. magyar szabványt, amely minimum 97% NaCl, de 0,00% Kcl tartalmat ír elő valamennyi étkezési célú sónál!
  Ezen felül a műtrágyában is van Kálium (amit a növények beépítenek)és az összes mesterségesen előállított élelmiszerbe raknak Káliumot.


  A Kálium drogként is hat az agyra, ezért van az, hogy ha a boltokban kapható sóval sóz az ember, nem tudja abbahagyni az evést, úgy érzi tőle, hogy még többet és többet kell ennie, hogy jól lakjon.


   
 16. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  Kicsi Fecske és evapatocs kedveli ezt.
 17. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  Nézzetek be egy állatpatikába, hegyekben áll a só, amit az állatok számára vásárolnak. Só (NaCl !) nélkül megbetegszenek! Még az édesvízi aranyhalaknak is kell sót önteni a kerti tavakba, hogy ne kelljen őket folyton drága antibiotikumokkal kezelni. Még a vén kecske is megnyalja a sót...:D
   
 18. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  Tudod Ernő én tökéletesen értelek, csak azt utálom, ahogy manipulálnak. Én úgy látom, hogy ezzel nem is azt akarják elérni, hogy ne történjen meg egy újabb tragédia, hanem azt, hogy folyamatosan a felszínen legyen tartva ez a téma. Nagyon feltűnően csinálják. Nézd végig Port.hu-n, hogy hányszor adnak Hitlerről a külföldi ismeretterjesztő csatornák filmeket. Szinte folyamatosan ez megy. Hitlerről már mindent tudunk! Miért? Mivel érdemelte azt ki, hogy ekkora népszerűséggel bír olyan televíziós csatornáknál, amelyeknek a tulajdonosi háttere már egyáltalán nem titok a világban. Egyet nem népszerűsítenek és soha meg nem említik, azt, hogy ki pénzelte Hitlert és a II. világháborút. Gondolod, hogy az emberek annyira buták, hogy nem jut eszükbe: abban az iszonyatos szegénységben, amiben éltek, honnan volt annyi pénz, ami a fegyverek, repülők, tankok gyártásához, a náci katonák ellátásához kellettek?

  Ja, igen! Azt azért már tudjuk, hogy ki pénzelte Lenint...

  Tudod szörnyű dolgokat műveltek a nácik, megérdemelték a büntetést, de ha hagyunk magunkból megint bolondot csinálni - ahogy az a II. V.H. előtt történt, akkor megint meg fog történni a tragédia, ahogy meg is történik nap mint nap, csak most Ruandában, Irakban, Szíriában, Palesztinában, Ukrajnában... Ők is emberek, bár nem tudom milyen vallásúak. Nem is érdekel. Nem az a fontos, hogy istenüket Jehovának, Allahnak, Jézusnak vagy kinek hívják.

  Nincs joga senkinek ahhoz, hogy különböző technikákkal irtsa őket, csupán azért mert szegények és fogyasztják a Föld javait. Iszonyú keveset fogyasztanak abból ami az emberiség egészének közös vagyona, ahhoz képest, amit az ilyen Bill Gates félék eltékozolnak.


   
 19. ivanka121

  ivanka121 Állandó Tag

  Véletlenül senki nem születik sehova, senkinek sem véletlen a származása, hanem a sorsának a része. A 20. század első felének Magyarországán zsidónak születni, egy különösen nehéz sors, amelyet Radnóti soha nem tagadott meg. A származásból nem következik az identitás, attól eltérő is lehet, mint ahogy Radnótinál is, akire egy mélyen humanista, katolikus identitás volt a jellemző. A fasizmust, mint ember ellenes, gyilkos eszmét, elítélte és megvetette. Tudatában volt a származása miatti üldöztetésnek és talán korai halálának is.
  "Járkálj csak, halálraítélt!" http://www.visegradliterature.net/works/hu/Radnóti_Miklós-1909/Járkálj_csak,_halálraítélt! Költészetének jelentős részét alkotta antifasiszta lírája.

  A díjakról:
  Radnóti díj, irodalmi díj, költőknek, versmondóknak, http://hu.wikipedia.org/wiki/Radnóti-díj

  Radnóti Miklós antirasszista díj, "bármely magánszemélynek odaítélhető, aki „munkásságával, véleményformáló kiállásával, személyes példamutatásával fellép a rasszizmus, az antiszemitizmus, és a kirekesztés bármely formája ellen."
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Radnóti_Miklós_antirasszista_díj
   
  phoenyx, Kyra_ és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 20. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusztok ,
  különben tudjátok ebben a nagy vitában elfelejtettünk valamit ! Az elsö világháborúra megemlékezni , mert ugye most volt junius 28-án 100 éve , hogy Szarajevoban Gavriló Princip lelötte Ferenc Ferdinándott feleségével egyetemben . Aztán megekzdödött a földégés éveken keresztül mészárolták egymást a népek fiai a semmiért , az elit ohaja sohaja miatt . Aztán utána meg a megmaradtak közöt dult a Spanyol nátha . Na csak ennyit a sok sóhoz .
   

Megosztás