Élet és tudomány

bojtorjan témája a 'Tudomány,Technika' fórumban , 2004 Szeptember 5.

 1. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz Kyra Kedves ,
  tudod mint irtad a vén Kecskére , hát igen meg meg nyalogatja de némely nagyon válógatos ám megnézi a só tartoját ;)
  Meg ugye a vadászok is visznek ugy nevezett , ne nevesettek nyalatóba sót a vadnak ki az erdöbe vagy a mezöre hogy legyen nekik is !! jajj de komolytalanok vagytok :rohog:
   
  Kyra_ és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 2. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag  Tudjátok az a döbbenetes, hogy én mindhárom gyerekemmel mikor várandós voltam, mennyi kálisó tablettát etettek meg velem...
  Ezek nevezik magukat orvosnak? Vajon ők is megennék, vagy csak a várandós nőknek adták? Nem az ő feleségük, had hulljon a férgese... Még ha a magzatukkal együtt is...
  Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
  Sok szeretettel Erzsi.
   
  phoenyx, Kyra_ és kágyula kedveli ezt.
 3. magdusis

  magdusis Vendég

  Lehet,hogy a hiba bennem van;túl szögletesen gondolkodom.?
  De;az ember a saját szempontjából bizony hogy véletlenül születik oda ahova.Más,felsőbb szempontból tekintheti ezt a véletlen eleve elrendeltetésnek,az egyén ezt így is úgy is véletlennek éli meg.

  Esetleg segít megérteni,hogy mi a gondom a név felhasználásával kapcsolatban,ha más példát írok.

  Képzeljük el,hogy alapítunk egy díjat Semmelweis nevére orvosoknak,olyan orvosoknak,akik a megrögződött szokások ellenére és a környezetük ellenszegülésével szemben olyan egyszerű módszert-eljárást fejlesztenek ki,amivel emberek tömegeit lehet megmenteni.
  Aztán később,amikor már elég sok tiszteletre méltó orvos kapta meg ezt a díjat,akkor alapítunk egy másik díjat Semmelweis nevével,de ezúttal szörnyen leszűkítjük a díj adásának okát és erősen kibővítjük a díjat kapó személyek csoportját.Hívhatnánk mondjuk ezt a díjat Semmelweis klórmeszes kézmosás díjnak a kórházi dolgozók számára,azoknak akik példamutató módon gondoskodnak,hogy betegek ne kaphassanak fertőzést a dolgozók kézmosásának hiánya miatt.
  Ez a második díj is tiszteletreméltó,de más kategória,mint az első,vagy nem?
   
 4. ivanka121

  ivanka121 Állandó Tag

  Itt nem szeretnék mélyebben belemenni a sors és a véletlen kapcsolatának az értelmezésébe. Röviden összefoglalva, sokak felfogása szerint, amelyet én is osztok, egy adott életben azt, hogy valaki hova, milyen körülmények közé és milyen személyiségvonásokkal születik, nagy mértékben befolyásolja a karmája, amely előző életek cselekedeteinek és gondolatainak a következménye. Az ember "saját szempontja" egy látszólagos elkülönülés az egységtől és a cél hogy ezt a "különállást" a fejlődése során integrálja az egészbe.

  A példa nem jó, mert mind a két díj összhangban áll Radnóti szellemiségével, mindazzal amit képviselt. Az antirasszista díj nem szűkíti le
  a díjátadás okát, hiszen úgy szól a definíciója, hogy bárkinek oda ítélhető, aki fellép a kirekesztés bármely formája ellen, és nem csak az irodalmi kiválóságok közül az antirasszistáknak.
  Most vettem észre, hogy a válaszom második részében, nem a díjátadás okának a leszűkítését cáfoltam, most következik: A két különböző díj két teljesen eltérő okból adható, amelyek nem befolyásolják, se nem szűkítik se nem bővítik egymást.
   
  Utoljára módosítva: 2014 Július 3
  phoenyx és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 5. magdusis

  magdusis Vendég

  Kedves Ivanka121; elfogult embernek semmi nem elég indokolt,mint érv,ez nyilvánvaló.
  Képzett logikai elemző kellene ,gyakorlati tapasztalattal a jelen -és nem az előző akármelyik - életéből,hogy pontosan elmagyarázza a problémát.

  Mi,ebben a korban és létben akárkinek csak azt a szellemiségét vehetjük alapul ,amit ránk hagyott,világosan kidolgozva,leírva.Az előző,karmatikus következményeit,amit egy ember maga nem tartott az adott névvel megjelenő személyiségének részének,nem szabadna az adott konkrét névhez kötni.
   
 6. ivanka121

  ivanka121 Állandó Tag

  Ezzel teljesen egyetértek, én is azt mondom, hogy Radnóti Miklós életét és szellemiségét kell alapul venni a róla elnevezett díjak értékelésénél és mind a két díj összhangban van ezekkel. A karmikus tényezőt, csak a származás véletlensége ellenében hoztam fel.
   
  phoenyx és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 7. magdusis

  magdusis Vendég

  Úgy néz ki ,teljesen félre lettem értve.
   
  Fricsó kedveli ezt.
 8. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  Ernőnek! A beszélő egy E.P. képviselő, Godfrey Bloom.:)

   
  kágyula, vandorcsillag és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 9. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  Kedves Kicsi Fecske
  -
  Miért csak itt perelsz? Jelentsétek fel az egészségügyi minisztert az EU-nál, majd ök kivizsgálják, hogy ki a felelös. Nem tudom elképzelni, hogy igaz lenne amit mondasz, nem élek Magyarországon de ha az isten az alkotmányba akkor miért nem lehetne, hogy más modszerrel is ártanak a magyarnak. :)
   
 10. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  Kedves Kyra
  -
  Godfrey Bloomo nem üll már az EU "haszonlesöi" között, nem választották meg ujra.
  Ugy látszik nem tetszik az angoloknak sem ha valaki naci parolákkal támad kollégákra a parlamentbe.
  -

  -
  Erdekes, hogy neked milyen barátaid vannak. :)
   
  Utoljára módosítva: 2014 Július 4
 11. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

  Azért az amerikai szenátusban is van (vagy már csak volt?) olyan becsületes képviselő, aki ki merte mondani az igazságot, hogy kik, miért, és hányféle módon is igyekeznek kimaradni az adózásból... és hogy ennek milyen várható következményei lehetnek, vagy már vannak:
   
 12. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  3 a magyar igazság :)
   
  kágyula, Kicsi Fecske és phoenyx kedveli ezt.
 13. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  Kedves Vándorcsillag
  -
  Nagyon köszönöm, hogy betetted ezt a videot, és megmutattad vele hogyan néz ki egy kuturált demokratikus debate a világ másik részén.
  -
  Dr. Sahra Wagenknecht az egyik ellenzéki párt képviselöje tárgyilagosan de mégis kemény, egyértelmü szavakkal kritizálja a kormánypártott, ugyanakkor nem röstell korábbi kiemelkedö politikusokat más pártokbol a maga oldalára huzni,.
  -
  Ilyen beszédeket szeretnék látni a magyar parlamentben is nem hisztérikus, nacionalista ömlengéseket, theatrális jeleneteket ahol az egységet szinbolizálo EU zászlot egyszerüen kidobja az ablakon egy suhanc.
  -
  Melyik magyar párt meri nyilvánosan kritizálni az ukrán nationalista, antiszemita csoportokat? A német parlamentben nem szoktak zsidozni, a német parlamentben a Kanzlerin masszivan birálja Putint de ha egy okot lát rá dicsérni akkor azt nem szégyelli megemliteni.
  -

  -
  En orjási politikai kulturális különbbséget látok a két parlament között. Szégyellem magamat a bugris képviselö miatt. :(
  Van valaki az ellenzékböl, vagy kormánypártbol aki kifejezte volna a sajnálatát az europai szomszédainkat szinbolizálo zászlo meggyalázása miatt? ;)
  -
   
  Utoljára módosítva: 2014 Július 5
  vandorcsillag kedveli ezt.
 14. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz Vándorcsillag ,
  nem akartam , de kénytelen vagyok már irni megint , tudod az igaz hogy szólhatnak a Linkek - már mint a baloldaliak , csak ugye az elvan felejtve mármint megemlitve , hogy az államvédelem figyeli , lehallgatja a baloldali képviselöket . Jó lenne , ha hallanád , hogyan üvöltöznek a CDU-CSU politikusok ha ök beszélnek . Legjobban a legnagyobb fegyver lobbysta CDU vezér politikus Kauder . Nem tudom az apját mindjárt a háború után nem nácinak bizonyitották . Tudod ezzek itt ugy félnek még 25 év után is tölük mint az Ördög a szentelt viztöl . A szemükbe mi még ma is Stasi ügynökök vagyunk . Röhej , bornirtak a végtelenségig!!:dr_64:Talán nézd meg a napi mai politikát. Mondjuk az EU szankcionálja Amerika utasitására Oroszországot , jajj bocsánat csak Putint . Itt ugy irják az újságok , mert Ö a Sátán ! Aztán mivel Ukrajnában és Lettországban felütötte a fejét valamilyen Afrikai sertéspestis igy megtiltották a sertés termékek bevitelét . Erre fel futt az EU a WTO-hoz és feljelentette Putint az Export itlalom miatt . Könyörgök meséld már el nekem ez most hogyan van ??! Ha te üttsz nap mint nap az rendben van , ha én vissza üttök akkor futsz a biróságra ? Nem értem az egészet . Állitolag az EU az a szabad kereskedelmet szajkozza , tehét én ott és attól veszek akitöl és amikor akarok nem ?? Vagy muszály a szemetett ha akarják megvennem ?? De inkább elhuzzok mint a Vadlibák ;)
   
 15. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  Kedves Gyula
  -
  En emlékszen Németország egyesülésére, Wiesbadenben olyan tályékozatlanok voltak az emberek, hogy a volt DDR-polgárokta rácsodálkoztak az utcán: "Es milyen jol beszél németül. Hol tanulta?"
  -
  Ma Németország Kanzellárja, Elnöke keleten született politikus. A volt "Vice-Kanzlerr" egy Vietnami és Kelet-Német házasságábol született Dr.-volt. Fraktiovezetök, miniszterek vannak elsö generationban itt született Török, Görög, Olasz családok gyerekeiböl. Nincs párt amelyikbe ne lenne zsido de nem ebben a minösitésben, hanem a qualifikátiojának alapján. Még a kereszténydemokraták között is, nemcsak liberális szinben. Magyar államtitkárnö dolgozik a parlamentben anélkül, hogy az itteni államporgárságot rákényszeritené valaki...
  -
  Hol élsz te? :)
  -
  Igen, kiderült hogy 2007-ben a "Verfassungschutz" sokkal nagyobb mértékben megfigyelte a volt SED-böl alakult pártot mind ahogy gondolni lehetett volna. De honnan tudjuk ezt? Onnan, hogy néhány küldött betekintést kért a saját aktáiba. ;)
  -
  Nem igaz, hogy a CDU ezt törvényesnek tekintette volna. Sigfried Kauder, a Parlament Jogi osztálának a vezetöje nyilvánosan mondja: "Der Weg, auf dem die Linke beobachtet wird, ist nicht in Ordnung. Schließlich kontrolliert das Parlament die Verfassung und nicht der Verfassungsschutz das Parlament." Tartalmilag, a parlament feladata az alkotmányvédelemmel foglalkozok ellenörzése és nem forditva.
  -
  Igen Németországban nemcsak megkövesedett nacik vannak hanem kommunista mumiák is. Ez egy probléma, de megnyugtato, hogy az összes párt, és a közvélemény egyenberként protestál azok ellen akik a demokratikus rendet szétakarják zuzni.
  -
  Az emberek többsége itt nem hisz igazságos diktátorokban, és ezt nem szabad elfelejteni. Itt nincs személyi kultusz, "favorit politikus" mind más országokban.
  -
  -
  Te kevered a szezont, a fazonnal. Az Afrikai vaddiszno-pestis az nem játék. A járványok elterjedésének a megakadályoza egy magasabb prioritás, mind hogy egyszer eladjon valaki egy vaddiszno-pörköltöt. Az europai összefogás különös jelentöséggel bir járványok idején, csak igy tudjuk a termelöket rábirni arra, hogy a járvány idelyén érvényes kereskedelmet kanalizálják, hogy a károsultaknak a veszteség enyhitve legyen.
  -
  Az adott esetben nem is termelökröl van szo hanem vaddisznokrol, nem a kereskedelem hanem az állatok vándorlása lett korlátozva, EU pénzböl épitett keritésekkel amivel elsösorban a lengyel parasztok allatai vannak védve. Elég egy kis nyálka a vaddisznotol és a betegség továbbadodik. ;)
   
 16. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  Kedves Kicsi Fecske
  -
  Csak egyet nem értek, nem tünnt fel neked, hogy a káliso nem jön ki a sotartobol mert a kristályok nagyobbak? :)
  -
  Nállunk a mütrágyát (káliso) magneziumoxiddal szenyezik pont azért, hogy ne lehessen összekeverni a natrium-cloriddal. A magnezium-oxid nem oldodik vizben ezért ha "megsozod a vizet" tejszinü lesz. Tehát felkell tünnie.
   
 17. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  Kedves Ernő!

  Nem olyan egyszerű a feljelentgetés, a hivatalos úton végig kell menni. Most abban a fázisban van az ügy, hogy egyik megyei bíróság adja a másiknak, de előtte megvárják az utolsó napot, ameddig dönteniük kell. Akkor leírják, hogy elfogultság miatt átadják egy másik bíróságnak... A lényeg az, hogy ne fordulhassanak nemzetközi fórumokhoz, mert ahhoz már csak akkor lehet menni, ha a hazai fórumokat kimerítették.

  Hogyhogy te ezzel nem vagy tisztába, Ernő?

  Ami meg azt illeti: azért nem nagyon mernek a képviselők szembeszállni az amúgy demokratikus deficittel küszködő EP-vel, mert ez a zsíros, kényelmes állásuk végét jelenti. Nem lep meg, ha már nem képviselő Godfrey Bloom.

  Tudod ez olyan, mint a Magyar Tudományos Finnugor Labanc Akadémia. Soha nem fog megváltozni, pedig már nevetség tárgya nem csak kishazánkban. Egymásnak adják az esélyt, be sem juthat közéjük olyan, aki ellentétes elveket vall, hiszen ők döntenek arról, ki lehet az akadémia tagja.

   
  Utoljára módosítva: 2014 Július 7
  Kicsi Fecske kedveli ezt.
 18. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  Elmultak a választások, elcsitult a hiszteria az akácfa körül. Sajnálom azokat akik elhitték, hogy 400000 hektár akácerdöt akar az EU kiirtani Magyarországon, az erdeink 1/4 részét. :)
  -
  Akit továbbra is érdekel milyen problemát jelentenek Europának az invaziv növények az itt belekukkanthat egy filmbe. Hangsulyozom az akác is invaziv de se ebben a filmben sem az EU tanulmányban nem hangzik el a neve. A rémhir arra volt jo, hogy egy külsö ellenséggel megnövelje bennünk a patriotizmust, ellenségeskedést szitson bennünk.
  -
  http://www.arte.tv/guide/de/049261-000/invasion-der-pflanzen?autoplay=1
  -
  Magyarország neve elhangzik a filmben, egy másik invaziv növény miatt, ami a magyar gabonatermelöknek állitolag évi 100 millio EURO kárt okoz.
  -
  Erdemes megnézni a filmet. Vigyázni kell, nehogy növény-rasszistak legyünk (az intés elhangzik a filmben is) a film arra jo, hogy betekintsünk a problematikába.
  -
  Kedves Kyra_
  -
  Mindenkit fellehet jelenteni és biroság elé lehet licitálni ha emberélet, vagy emberi jogok megsértéséröl van szok, kivéve a Pápát. A Pápa az egyetlen ember akit nem tudnak a hatoságok letartoztatni, még egy Sárközyvel is megtörténhet ez. A Pápa az egyetlen személy amelyik nemzetjogi hatalommal rendelkezik, ugy mind egész Amerika, vagy Magyarország.
   
  Utoljára módosítva: 2014 Július 12
 19. miragem

  miragem Állandó Tag

  ++++++

  Mindenkit fellehet jelenteni és biroság elé lehet licitálni ha emberélet, vagy emberi jogok megsértéséröl van szok, kivéve a Pápát.

  ...és még nagyon sok "kedves" emberkét, aki valamiből kifolyólag- (főként emberi butaság!) - érinthetetlen, legyen bármilyen gazember !

  Talán ezen se ártana már változtatni, szebb lenne a világ !
   
  most, Kyra_ és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 20. miragem

  miragem Állandó Tag

  Először videózták le a mélytengeri "szörnyet"


  [​IMG]

  A tengerek egyik legrusnyább állatáról, a horgászhalról készítettek felvételt egy tengeralattjáró robottal.
  A Kalifornia partjainál húzódó Monterey-kanyon 600 méteres mélységében készítettek fotókat és videókat a mélytengeri állatról, amit ezután el is fogtak, hogy közelebbről is tanulmányozni tudják a Monterey-öbölbeli Akvárium Kutatóintézet (MBARI) munkatársai.

  A horgászhal a nevét a feje tetején lévő nyúlványról kapta, melynek a végén egy világító csali van.
  A ragadozó ezzel csalogatja a hegyes fogakkal teli szájához a zsákmányát.

  [​IMG]

  A sötét tengerben az állat nem a szemével tájékozódik, sokkal fontosabbak az oldalain lévő apró fehér pöttyök, melyekkel a víz mozgását érzékeli.

  A horgászhal az egyik legritkábban látott mélytengeri állat – mondta Bruce Robison, az MBARI munkatársa.

  [​IMG]

  Nagyon félelmetesnek tűnik, de a most elfogott állat csak 9 centiméter hosszú.
  Sajnos nem valószínű, hogy a felszínen lévő tartályban sokáig életben marad a most elfogott példány.


  Az állat különleges módon szaporodik.
  A hímek aprók, nincs horgásznyúlványuk, és nem is lennének képesek önállóan táplálkozni.
  Ha találnak egy nőstényt, akkor gyorsan rákapaszkodnak, és szó szerint eggyé válnak vele.
  A hím bőre és főbb szervei feloldódnak, az állat gyakorlatilag a nőstény kiegészítőjévé válik.
  Innentől fogva már csak az a szerepe, hogy spermiumot állítson elő a szaporodáshoz.  /index.hu/tudomany/2014/11/25/
   

Megosztás