Életmentés...

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Ezt a videót mindenkinek meg kellene néznie, az ebben látottakat ha szükséges, alkalmazni is tudja!
*
Sajnos a statisztikák nem mutatnak szép grafikonokat. Többen azért halnak meg, mert ha szív-, légzés- vagy egyebek miatt közterületen esnek össze, az éppen arra járó, vagy ott lévő emberek tanácstalanok. Körbe állják és várják a csodát. Igen, van, aki azonnal hívja a mentőket, de nagyon kevesen mernek hozzányúlni az elesett embertársukhoz.
Igen, igen, mert félünk, hogy még nagyobb bajt csinálunk hozzá nem értésünkkel.
No, most ezért hoztam be ezt a magyarországi videót, mert az igaz, hogy a mentők elérhetősége - országonként -más és más, de a lényeg, a lényeg: hogyan és mit tegyünk a mentők megérkezéséig?
Nosza, akkor csapjunk bele, s nézzük, osszuk meg az itt kapott ismereteinket.

Segítsünk egymáson, ha szükséges, de akkor azonnal, s így:

 
Utoljára módosítva:

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Szívinfarktus? S, én egyedül vagyok... Mit tehetek?
Olvasd el, fogadd meg - és életben maradsz!Tegyük fel, hogy este 6 óra van, te éppen hazafelé sétálsz, persze teljesen egyedül. Egy különösen nehéz napon vagy túl, nagyon fáradt vagy és ideges is. Hirtelen éles fájdalom hasít a mellkasodba, ami kiterjed a karodra és az állkapcsodra is. Körülbelül 8 kilométerre van a legközelebbi kórház az otthonodtól, biztos vagy benne, hogy ilyen fájdalommal képtelen leszel gyalog odajutni.
Azt tudod, hogy kell szívmasszázst alkalmazni valakin, de az orvos, aki elmondta, nem készített fel arra, hogy hogyan alkalmazd magadon…
*
Egy átlagos ember, segítség nélkül körülbelül 10 másodperc után eszméletét veszti, ha szívrohama van, és, ha egyedül van, akkor ez elkerülhetetlennek tűnik. De szerencsére ezek az emberek segíthetnek magukon, ha bekövetkezik a legrosszabb. Csak annyit kell tennie, hogy 2 másodpercenként nagy levegőt vesz, és minden levegővétel között egy hosszút köhög. (Mint amikor fáj az ember torka, és fel akarja lazítani az ott lerakódott nyálkát.)
Ezzel a módszerrel eszméleténél maradhat az, akinek szívrohama van, mivel a nagy sóhajtások elegendő oxigént juttatnak a tüdőbe, a köhögés pedig összepréseli a szívet, és így nem áll le a keringés, valamint segít helyreállítani a helyes szívritmust is. Ezzel a módszerrel van esélyük eljutni egy kórházig azoknak, akiknek szívrohama van.

De amit sose feledj: azonnal hívni kell a mentőket!
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Nem a babra megy a "játék"...
de az életünk mentéséért
- ha sikerül lefogynunk,
- túlsúly nélkül, mérséklődik, sőt letöbb esetben el is hagyjuk a horkolást

Nem vízet prédikálok és nem a bort iszom. Pontosan az itt leírt tünetek nagyon is jellemzőek rám. Egész életemben a túlsúllyommal kinlódtam. Időnként neki is feszültem a fogyókúrának és varázslatosan sikerre is vittem. Az egy dolog, hogy keményen szenvedtem, nem titkolom. Minden esetben. Aztán el is buktam. S, a mókuskerék kezdődött újból előről.
A hús csak akkor érdekel, ha sok panír van rajta, vagy (kevés van belőle) de mellette ott van a hatalmas adag nokedli, sűrű szafttal, tehát egészségtelen. No meg azt a fasírtot szeretem, amiben több az őrölt kenyérmorzsa, mert én nem áztatott zsömlével/kenyérrel készítem, hanem kenyérmorzsával, sok petrezselyemmel, vöröshagymát ledinsztelve, sok őrölt borssal, morzsában meghempergetve, zsírban/olajban kisütve. Természetes, már létezik, sőt készítettem sütőben, sütőpapíron is. A rántott csirkét- és -húst is. Az is finom volt, de az eredeti a zsírban/olajban sűlt -nekem- jobban ízlett.

Természetesen egészségünk érdekében többször, mind többször meg kellene alkudnunk. A szervezetünk nem felejt, sőt vissza is vág, keményen. S, úgy, hogy a büntetést nem felejtjük el.
A túlsúlyom miatt, beismerem, minél több kilót cipelek magamon, annál hangosabban rezeg a csillár éjszakánként a szobámban, az őrületes zene-bona miatt, amit lerendezek. S, mivel többször haragszom magamra, a fent leírtak miatt, így többször neki is ugrom egy rövidebb-hosszabb fogyókúrának. Beismerem, többször fegyelmezetlen vagyok, ugyanakkor rendkívül bánt, sőt el is szégyenlem magam olyankor, amikor szeretteim, barátaim kérésére, lesütött szemmel ígéretet teszek, hogy most ezt-azt betartom, mert szeretnek, szükségük van rám, s ezt nemcsak mondják. Éreztetik ezt velem, szinte nap, mint nap.
Mint olyan sokunkkal.
Bizony mondom, bűn egy ízletes lecsó, ha a finom szaftot friss, illatos, félbarna kenyérrel tunkoljuk. A nokedliről, a csokoládékról ne is énekeljek. Ezért már elég régóta visszatartom magam. Nem azt mondom, hogy hatalmas sikerrel, mert akkor füllentenék. Stagnál a súlyom, stagnál a lelkiismeretem, pedig nagyon keményen be kellene ismernem, nemcsak okosan kellene étkezni, de okosabban élnem is. Ráadásul, napi max 3-4 órát alszom, de akkor családom véleménye szerint kibírhatatlanul "muzsikálok". Ezért kérem, akinek inge, vegye magára az itt, alább megjelent sorokat.

Amit a horkolásról tudnunk kell
Az oxigénhiányos időszakok egy éjszaka folyamán többször is ismétlődhetnek, a betegek másnap emiatt fáradtságra, kialvatlanságra panaszkodnak, koncentrációzavartól, csökkent teljesítőképességtől szenvednek. Az alvási apnoe betegségnek egyik jellegzetes tünete a horkolás. A betegeknél ilyenkor alvás közben hosszabb-rövidebb ideig tartó légzés kimaradás jelentkezik, majd a csendet hirtelen mély, horkantás szerű lélegzetvétel szakítja meg. A betegek gyakran nem értik, az elegendő alvásidő ellenére miért fáradtak napközben, emellett figyelmeztető jel lehet a reggeli szájszárasság és fejfájás is.
Az alvási apnoe tüntetei nemcsak a nyugodt éjszakai pihenést zavarják meg, de az oxigénhiányos állapot a szervezetben olyan kedvezőtlen folyamatokat indít el, amelyek rövid távon az életminőséget rontják, hosszú távon súlyos betegségeket is eredményeznek.

Szívinfarktus
Az éjszakai légzéskimaradás megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét. Az alvási apnoéban szenvedő betegek körében nagyobb a kamrai ritmuszavar, szívmegállás és agyvérzés kockázata is, az éjszakai légzéskimaradás okozhat alvás alatti szívritmuszavart, szívinfarktus vagy stroke-ot, amely akár végzetes kimenetelű is lehet. A szervezetet stresszeli a gyakori éjszakai légzéskimaradás, stresszt jelent a szervezet számára. Általánosan ismert, hogy a stressznek szerepe van a magas vérnyomás kialakulásában. A vér oxigénszintjének gyakori és hirtelen lecsökkenése további rizikótényező nemcsak a magas vérnyomás, de az érelmeszesedés, valamint a szív- és agyi érrendszeri katasztrófák kialakulása szempontjából.
Cukorbetegség
A 2- es típusú diabéteszes betegek közel 80 százalékánál jelentkezik alvás apnoe is. Az elhízás mindkét betegség rizikófaktora. A nyaki területen lerakódott zsír miatt légzéskimaradások jelentkeznek, a megzavart alvásra reagálva pedig az endokrin rendszer megnöveli a ghrelin hormon kibocsátását, amelynek következtében a beteg napközben jobban kívánja a szénhidrátban gazdag ételeket. (Ez utóbbira soha nem is gondoltam volna, hogy ez az oka annak, hogy kívánom a kenyeret, a süteményt, a csokoládét).
Az aszmás rohamok száma is nőhet
Megfigyelték, hogy a légzéskimaradások kezelésével az asztmás betegek panaszai is javultak, az asztmás rohamok száma jelentősen csökkent. S, itt ismét visszakanyarodok a saját és mások cipelte túlsúlyra. Ha sikerül(ne) több kilót leadnom, megszűnne az éjszakai zene-bona, amit nap, mint nap csapok. De ez a legkisebb baj, az itt sorban felsoroltakat bizony olvassuk el és vegyük komolyan. Mint ahogyan én is komolyan veszem.
Reflux
Az alvási apnoés betegek gyakran panaszkodnak állandósult gyomorégésre is. Igen, igen, van, hogy reggel arra ébredek, hogy "ég a pokol", mármint a gyomrom. No ilyenkor azonnal be kell vennem a savtalanító tablettát, s le kell mondanom a reggeli teáról, sőt kávéról is. Marad a víz, de az egyszerre kis mennyiségben és többször fogyasztva. Mivel egy nagyobb mennyiségű folyadék is káros a szervezetünkre.
A reakció időnk csökkenhet
A nappali fáradtság miatt, a betegek nehezebben koncentrálnak, tompultabbak, reakcióidejük csökken, és gyakrabban is alszanak el a volánnál.
*
Valamelyik nap a YouToube-on megnéztem Dr. Zacher Gáborról szóló videókat, riportfilmeket. A kiváló "méreg doki" verhetetlen a munkabírásában. Ötven éven felül is ruganyos, sportos testben és lélekben. Fiatalos gondolkozással, hihetetlen munkabírással, képes egymás után két napot is ügyelni. Bevallása szerint (ez aranyos beismerése) rajong a mogyorós csokoládéért, de azt is módjával lakmározza. S, naponta, még a hosszabb ügyelete után is képes lefutni 5-6 kilométert. Amikor szabadságon van, akkor ezt a távot akár 13-15 kilométerre is felturbózza. (Ezt látván magamba süllyedtem, én még legyalogolni sem bírnám, de biztos vagyok abban, nem vagyok ebben egyedül).
Dr. Zacher Gábort a futás tartja karban, no és a csokoládén kívül - amit, mint fentebb írtam, módjával fogyaszt - okosan táplálkozik. Az ő saját véleménye, hogy azt a munkát, amit ő végez - őrületesen sok energiára van szüksége - s, akár egyetlen ügyelet alatt a néhány orvos társával együtt, előfordul, hogy 150 beteget is ellátnak. S, ezek a betegek nem ám a "piskótábbik fajtából érkeznek", hogy szépen fejezzem ki magam. Öngyilkosok, drogosok, stroke-vel és még ezernyi panasszal bement, vagy beszállítottak. A energiát pedig a "méreg" és nem mérges, de lelkiismeretes, hihetetlen tudással bíró Doki, bármennyire is furcsán hangzik, a futásból nyeri, kapja.
*
A fentebb leírtakat, kérem figyelmesen elolvasni és mélyedjünk magunkba. Ne bűnözzünk, ne forduljunk saját szervezetünk ellen. Szükség van ránk, mert sokan csak belénk kapaszkodnak, mert szeretnek, mert számítanak ránk. A felelősségünk éppen ezért nagy. Próbáljunk fegyelmezettek maradni. A cél nem több, mint az életünk megóvása.
 
Oldal tetejére