ÉRDEKESSÉGEK...

Georgina Bojana témája a 'Traccsoljunk!' fórumban , 2016 Július 7.

 1. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Ide várjuk/várom, mindazon érdekességeket, amelyekre bármi módon rábukkantunk,vagy a tudomásunkra jutott. Osszuk és másoknak is okozzunk így örömet.
  Rátaláltam egy oldalra, ahol a kihalt, ma már elfelejtett szakmákat sorolják fel, képekkel, leírásokkal. Érdekességként ajánlom. No igen, voltak olyan szakmák, amelyekben dolgozókkal még én is találkoztam, anno' :cool:

  [​IMG]
  Kihalt szakmák

  Szerző: Andrassy Gabor
  Van pár szakma, amely nevében és olvasmányélményeink alapján még benne van a köztudatban, de az elmúlt évtizedekben teljesen és maradéktalanul kihaltak, eltűntek. Ezekből adok most egy csokorra valót.

  Villamoskalauz

  Akárcsak a vasúton, hajdanában a BKV villamosain és autóbuszain is kalauzok utaztak, akiktől a felszállók jegyet válthattak.

  [​IMG]


  A villamoskalauzról még csasztuskát is írtak:


  1969 június 1-én mégis leparancsolták a kalauzokat a BKV járműveiről. A hivatalos indoklás szerint "szocialista társadalmunk már oly mértékben öntudatos, hogy tagjai efajta ellenőrizgetés nélkül is megváltják majd és kilyukasztják jegyüket".  Pákász

  Pákásznak nevezték azokat a lápvidék környékén élő embereket, akik kimondottan a rétből, mocsárvidékből szerezték jövedelmüket. Földműveléssel, iparral egyáltalán nem foglalkoztak, de ezen kívül mindennel.

  [​IMG]

  Ha a pákászra gondolunk, sokunk szeme előtt Matula bácsi jelenik meg a Tüskevárból

  A halat szigonnyal, varsával, hurokkal fogták meg. A vízimadarakat is különböző maguk készítette hurkokkal ejtették el. A nagyvadaknak, mint például a farkas, csapdát készítettek, vermet ástak, a repülő madarakat íjjal, hajítófával próbálták elejteni. Vadméhek mézét, ehető- és gyógynövényeket, orvosi piócákat, szóval mindent begyűjtöttek, amit csak találtak, majd amikor "kiélték" a területet (ez kb. 5-6 hét volt) továbbálltak.

  A lápok lecsapolása után eltűnt az ezerszínű vízi világ, az ötvenes évek végére ez az ősi foglalkozás teljesen kihalt.  Töltőtollas

  Ez a rövid életű szakma a húszas években született. A magyar töltőtollas kisiparosok többnyire Mittenwaldból hozták a szebbnél szebb, gyöngyházas, mintás műanyag rudakat és a legfinomabb amerikai tollhegyeket. Kis műhelyükben a tolltesteket kiesztergálták, menetelték, réz gyűrűkkel, csíptetővel, szivattyúval látták el, majd pedig az elkészült tollat eladták.

  [​IMG]

  Magyar, kisipari gyártású töltőtollak
  (a szerző gyűjteményéből)


  A harmincas-negyvenes-ötvenes években a töltőtoll, csakúgy mint a zsebóra vagy a szemüveg, nagy becsben tartott személyes használati tárgynak számított. Tulajdonosaik többször javíttatták őket, és évtizedekig is használtak egy-egy darabot. A tárgy személyes jellegét mi sem mutatja meg jobban, minthogy sok darabba a tulajdonos nevét is belegravíroztatták. (Egy ilyen, jelölt toll esetében nyilvánvaló, hogy tulajdonosának nem állt szándékában belátható időn belül megválni a tőle.)

  Egy ideig még a golyóstollak is hasonló becsben voltak, de a hatvanas évek végére elterjedtek az olcsó, eldobható darabok, és ezzel a tollas ipar kihalásra ítéltetett. Budapest utolsó töltőtoll készítő manufaktúrája a Kiskörúton állt, a Babaklinika mellett. A tulajdonos Marosán József, egy jócskán nyolcvanon túl járó bácsika volt. A fekete celluloid töltőtollat 1000 Ft-ért, az ezüst csíkost 3500 Ft-ért árulta. Az elromlott szivattyúk javítása pár száz forintba került. Valamikor az ezredforduló környékén számolták fel az üzletet.

  Ezután már csak a Tollklinika nevű javító műhely maradt, ahol új tollak ugyan nem készültek, de a még közkézen forgó darabokat szervizelték. 2012 karácsonyáig működött a Kossuth Lajos utca és a Szép utca sarkánál. Amióta bezárt, ez a mesterség - életre hívása után alig három emberöltőnyivel - hivatalosan is kihaltnak nyilvánítható.

  Kár, mert igazán szépen (és gyorsan) csakis töltőtollal lehet írni, és e téren a magyar kisipar csakugyan ott volt a világ élmezőnyében, Azt a minőséget, amelyet a magyar kisiparosok töltőtollai képviseltek, ma már a legdrágább presztízsmárkák sem érik el.


  Rákász

  A folyami rák vagy nemes rák a felsőbbrendű rákok osztályának a tízlábú rákok (Decapoda) rendjéhez, ezen belül az Astacidae családjához tartozó faj.

  [​IMG]

  A parasztok úgy tartották, hogy az volt a legbátrabb ember, aki a rákot először megette. Maguk nem is nagyon fogyasztották, hisz nem volt rajta mit falni. A rákleves viszont az urak asztalán gyakori és kedvelt csemege volt. Már a XVI. század elején keletkezett Szent Margit legendában is említés történik róla, és még Krúdy Gyula korában is általánosan elterjedt volt a rákfogyasztás szokása.

  A rákászok egyes vidékeken puszta kézzel dolgoztak, de a legelterjedtebb eljárás az volt, hogy kissé megbüdösödött májjal csalták hálójukba az ollós jószágot, majd a hálóval együtt emelték ki.

  [​IMG]

  Vizeink rák állománya a múlt század elejére jelentősen megfogyatkozott, így rákászat, mint foglalkozás teljesen kiveszett

  (Folytatjuk)
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2016 Július 7
  Melitta kedveli ezt.
 2. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Kihalt, feledésbe tűnő szakmák

  Kalapos

  Nem kell részletezni. Ugyan ki hord manapság kalapot? Már a nők sem. Inkább nézzetek meg egy riportot:

  <iframe title="indavideo video player" allowfullscreen scrolling="no" class="indavideo-player" id="player-bab6164557" type="text/html" width="640" height="360" src="http://embed.indavideo.hu/player/video/bab6164557/" frameborder="0"></iframe>  Vándorüveges

  [​IMG]

  Amikor még az üveggyárak még nem nagyon tudtak 60 x 80 centisnél nagyobb üvegtáblát csinálni, vándorló üvegesek jártak faluról falura, és a hátukon cipelt táblákból kivágott darabokkal beüvegezték a parasztházak kitört vagy frissen készült ablakait. Akadt köztük, akik befőttes üvegeket, ivópoharakat, üvegkancsókat és palackokat is árult, utóbbi portéka általában a csehországi üveggyárak kissé szépséghibás, másodosztályú darabjai közül került ki.

  A II. világháború után faluhelyen is divatba jöttek a bauhaus stílusú, három szárnyas ablaktáblák, és mivel ekkora üveglapokat hátizsákban cipelni lehetetlen, ez a vándoripar ellehetetlenült.

  De még most, bő 50 évvel az utolsó vándorüveges eltűnése után is mondogatjuk ha baj ér: "Úgy kellett ez nékem, mint üveges tótnak a hanyatt esés!"

  (Szerző: Andrássy Gábor)
   
  Melitta kedveli ezt.
 3. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Mesés - varázslatos - falfreskók!

  A tehetséges francia utcai művész Patrick Commecy falfestményei egyediek.
  Új ruhába öltözteti a sivár, szürke falakat. Élethűre sikeredtek művei, hogy sok embert valóban megtévesztettek a távolról a valóságosnak tűnő freskók.


  [​IMG][​IMG]

  [​IMG]

  Ilyen csodákat mi is szívesen látnánk a budapesti és más városokban még meglévő üres és "vak" tűzfalakon.
  G.B.
   
 4. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Már elfogyott….
  :o

  A szlovén fővárosban Szeptember 19. és 21. között a szlovén fővárosban, Ljubljanában, a Bécs-napok záróeseménye és egyben legjobban várt közönségattrakciója volt a 3,5 méter átmérőjű gigantikus Sacher-torta felvágása. Az Original Sacher-Torten Manufaktur cukrászai Bécsből érkeztek, hogy helyben készítsék el Franz Sacher 1832 óta töretlen sikernek örvendő tortáját, a legnagyobb változatban.
  A 3,5 méter átmérőjű tortán összesen 24 órán át dolgoztak, ám ekkor még mindig hiányzott róla a 200 kg-nyi csokoládé bevonat.
  Ezt ugyanis csak szeptember 21-én este, a nagyközönség szeme láttára csorgatták rá a szlovén főváros híres Hármas hídja előtt kiállított süteményre.

  [​IMG]

  Az eredeti receptet használták, ami elvileg a kezdetek kezdete óta titkos, de azért annyit megtudtunk, hogy az ilyesmi süteményóriáshoz végy: 2.000 tojást, 50 kg lisztet és vajat, 40 kg cukrot, 45 kg jó minőségű csokoládét és 80 kg sárgabaracklekvárt.

  A sok ügyes cukrászról, mérhetetlenül sok munkáról nem is szólva. Amit nem tudtam meg, hogy hol sütötték? Miben? Ez azért izgatta a fantáziámat.
   
 5. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Közeleg a tél, s a hideg is
  az autónk szélvédője bejegesedik
  akkor nem, ha ezt teszed.
  Indulni kell munkába, de még a kocsid szélvédőjét vastagon belepte a jég.
  Mit kell ilyenkor tennünk?
  Kapirgálni, kapirgálni és kapirgálni, hogy kilássunk a szélvédőnön elől is, no meg tükörből, hátul is.
  Spóroljuk meg ezt a kellemetlenséget.
  Ehhez nem kell más, mint egy szórófejes flakonba töltsél kétharmad részt tiszta alkoholt, egyharmad részt vizet és kb. egy evőkanálnyi mosogatószert.
  Rázd össze és ezzel fújd be a szélvédőt, nem kell a jeget kaparnod.


  upload_2017-9-16_18-30-55.jpeg
   

Megosztás