Érvényes-e a kézzel írt végakarat?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 November 7.

Melitta - 2018 November 7, 15:23
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A magyarok 90 százalékának nincs végrendelete, aki pedig rögzítené végakaratát, nincs tisztában a végrendelkezés szabályaival — derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara megbízásából készített online felmérésből.

  A kutatás szerint sok a tévhit a szóbeli végrendelkezéssel és az öröklésből való kitagadással kapcsolatban is, a félreértések pedig gyakran vezetnek pereskedéshez az örökösök között. A felmérés arra is rávilágít, hogy a tévhitek ellenére a magyarok egyre tudatosabbak, a résztvevők harmada tervezi, hogy a jövőben írásban rögzíti végakaratát, 80 százalékuk pedig igénybe venné közjegyző segítségét.

  Kevesen és helytelenül végrendelkeznek a magyarok — állapította meg egy, a lakosság végrendelettel kapcsolatos tudását és szokásait vizsgáló, több mint 500 fő részvételével, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) megbízásából készített online felmérés. Ebből kiderült, hogy számos tévhit és félreértés övezi a végrendelkezést.Az egyik leggyakoribb téves elképzelés a szóbeli végrendelethez kapcsolódik: a magyarok kétharmada szerint a szóban tett ígéret egyenértékű az írásba foglalt végakarattal.A Polgári Törvénykönyv szerint azonban szóban végrendelkezni csak speciális esetekben lehetséges, ha az illető az életét fenyegető olyan rendkívüli helyzetben van, amely írásbeli végrendelet tételét nem teszi lehetővé. Így általában nem tekinthető érvényes végakaratnak a családi összejöveteleken elhangzott szóbeli ígéret.

  [​IMG]
  FORRÁS: AFP/PHILIPPE HUGUEN
  Sok a bizonytalanság az írásbeli végrendelkezéssel kapcsolatban is.Annak ellenére, hogy egyre többször készíti szakértő a végrendeletet, a közjegyzők tapasztalata szerint továbbra is rengeteg az otthon készített, fiók mélyén lapuló végrendelet, amelyek között sok a hibás dokumentum.

  Pedig az írásbeli végrendelkezésre vonatkozó szabályok betartása fontos feltétele annak, hogy a végrendeletet érvényesnek fogadják el a hagyatéki eljárás során vagy a bíróságon.A legjellemzőbb félreértés a saját kezűleg készített végrendeletre vonatkozik: a válaszadók kétharmada nem tudta, hogy egy aláírt, elejétől a végéig saját kezűleg írt végakarat nem igényli tanúk jelenlétét és aláírását,ám amennyiben géppel készítik, minden oldalát alá kell írnia a tanúknak és a végrendelkezőnek egyaránt.

  Origo
   
  ladybug7spots és varázsdoboz kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 November 7.

  1. Danielxy
   Danielxy
   A sk. irott végrendelet megfelelö formai kritériumok betartását követöen igen, érvényes.
   varázsdoboz kedveli ezt.
  2. varázsdoboz
   varázsdoboz
   :dr_24:
  3. eddy56
   eddy56
   Egy vgrendelet vegso soron egy szerzodes.
   Egyetlen kriteriuma van: a szerzodo felek, jelen esetben a rendelkezo, egyertelmu szandeknyilatkozata legyen.
   Fejezze ki a vegrendelkezo akaratat egyertelmuen.

   Egy kezzel irt vegrendelet ebbol a szempontbol eleg egyertelmu.
   Nem veletlen,m hogy a geppel irtaknal olyan kitetelek vannak, hogy minden oldalon szerepelni kell a tanuk alairasanak, hiszen egy geppel irtnal ez utolag vitathato.
   Kicserelhetoek az oldalak.
   Ezzel szemben egy kezirassal irtnal ez nem megy.

   A biztos viszont az - meg ha az anyagi vonzatai kicsit huzosabbak is - ha a vegrendeletet jogasz irja, aki tisztaban van a vonatkozo jogszabalyokkal, ket tanu tanusitja, hogy a rendelkezo akaratat fejezi ki, es vegul kozjegyzonel kerul letétbe egy peldanya, megakadalyozva ezzel minden fele manipulaciot
   setni és varázsdoboz kedveli ezt.
  4. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Talán azért is van ez, mert nem sok hagyatkozni valója van egy eléggé széles rétegnek.
   Az viszont mindenképpen igaz, hogy nem árt alaposan áttanulmányozni az 'új' Polgári Törvénykönyvet, mely pl. az özvegyi jogokat, a haszonélvezetet, stb. (bizonyos pontokban felháborítóan) korlátozza, ugyanakkor kiterjeszti.
  5. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Van egy másik megoldás is. Ha a végrendelkező nem saját kezűleg írja meg, hanem közjegyző előtt nyilatkozik, akkor nem kell tanú sem.
  6. ladybug7spots
   ladybug7spots
   S mindezt mennyiért ? ... No ugye...
   udvarfy kedveli ezt.
  7. setni
   setni
   Ha akarsz akkor van rá pénzed.
  8. mechi
   mechi
  9. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Érdemes EZT áttanulmányozni, de a legbiztosabb, ha közjegyző előtt nyilatkozunk, s ő is írja meg, s helyezi letétbe a végrendeletünket.
   Példa és leírás itt:
   https://www.mixin.hu/magyarorszag/vegrendelet-szabalyai-ervenyessege

Megosztás