Évente csak egyszer lehetséges: ma átsétálhat a Duna alatt

Nemcsak a magyar költészet napja miatt különleges április 11-e, hanem mert be lehet menni a Duna alá Visegrád és Nagymaros között. Az alagút 1996 óta üzemel, a tervezett bős-nagymarosi vízi erőmű helyére tájrendezés következtében építették. Vízvezetékek futnak benne, de évente egyszer megnyitják a nagyközönség előtt.

Az alagút azért épült meg, mert a két parton turisztikai szempontból megindult a fejlődés, szállodákat építettek, bővítették a csatornahálózatot, és szükség volt az átjárhatóságra – magyarázta Hurai Béla, a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. művezetője az M1 Ma műsorában.

Az alagútban különböző közművek futnak – folytatta, Nagymarosból Visegrád irányába ivóvizet lehet szállítani, ami nagyban elősegíti a város vízellátását. A másik oldalról szennyvízcsatorna fut át az alagúton, Pilismarót, Dömös és Visegrád vízét a váci szennyvíztisztítóban tisztítják meg. Az alagútban vannak még energia-, optikai és telefonos kábelek, illetve rendelkezik a működéshez szükséges tűzjelzővel, tűzi vízrendszerrel és nagyteljesítményű szellőztető berendezéssel – részletezte.

Az érdeklődők körülbelül 10 évvel ezelőtt sétálhattak át először az alagúton. Általában egy évben két alkalommal tartanak nyíltnapot, akkor több száz ember járkál a Duna alatt. Szombaton késő délutánig van erre lehetőség. Az idő biztosan alkalmas rá.

141799_alagut.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Melitta wrote on Kata1002's profile.
Teljes jogu tag vagy a 20 hozzaszolas utan.
Remélem frissül 1 óra múlva!
Szoboszlai Béla wrote on bejelentkezés's profile.
Heló! Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehetek rendes tag?
sancsa wrote on Ajuda67's profile.
Nagyon köszönöm a fordításaid, kedvencem az Ősi fajok.

Statisztikák

Témák
36,873
Üzenet
4,490,611
Tagok
595,967
Legújabb tagunk
Szertics Adel
Oldal tetejére