Évfordulók kapcsán

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
130 éve született Kodály Zoltán

Kodály Zoltán (Kecskemét, 1882. december 16. – Budapest, 1967. március.) háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató, az MTA tagja.
Népdalgyűjtés 1906

[video=youtube;BU6d-yclAcQ]http://www.youtube.com/watch?v=BU6d-yclAcQ[/video]
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
120 éves a DuótörőA diótörő
Pjotr Iljics Csajkovszkij utolsó balettje és egyben utolsó színpadi műve. A történet alapját E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje képezi. A mű első koreográfiáját Marius Petipa tervezte. Ősbemutatójára 1892. december 18-án került sor a szentpétervári Marinszkij színházban. A Magyar Királyi Operaházban először 1927. december 21-én mutatták be Brada Ede koreográfiájával.


282px-StampsRussia_CPA50-53.jpg
az ősbemutató díszlete

A diótörő és egérkirály
E.T.A Hoffmann meséje

Kód:
http://mek.oszk.hu/00400/00404/00404.htm
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
110 éve született Ölbey Irén

Ölbey Irén született Döge 1902. december 27. tanítónő
Nevét a dögei áltanános iskola viseli
news-20100403-06553239-494687167.jpg


Ölbey Irén a kicsi dolgok poétája. Csendes életek, egészen halk történések apró csermelyeinek partján áll ő, s derűs-borongós kedvességgel meséli el élményeit. Alakja és szerepe, mely halványan rajzolódik elénk költeményeiből, az Én falum-at író Gárdonyira emlékeztet.
Ölbey Irén költeményeiben azonban az asszony-lélek meleg és néma forradalmai is hanggá élednek. "Mély-mély és szomorú láz" kering e versek finom, kékes erezetében. De ez a láz mindig a mélyben marad. Tüzét, fájó lüktetését, mint végtelen, puha, alig-áttetsző fátyol, borítja be valami nyugalmas, alázatos bölcsesség. S e fátyolon keresztül, szép, egyszerű muzsikává szelidül a "szeptemberi láz".
Ez a mindent megértő bölcsesség, mely mindent lát és föltár, de meg is magyaráz mindent, s az emberekhez fordulván vigasztal, simogat és tanít is, anélkül, hogy célzatos és így költőietlen oktatássá merevülnének versei.
Nyelve egyszerű amint mondanivalói is egyszerűek. Csöndeskén beszél, cikornyátlanul, s e csöndes nyelv már végleges állásfoglalást jelent. Talán csak tudat alatt, de tökéletesen megérzi a forma és nyelvezet kifejezőerejét: azt, hogy nemcsak gondolatokkal és mondatokkal lehet valamit megmagyarázni, hanem ritmussal, szókötésekkel, hangzók egymásutánjával is Például:
A napfényben arany parázs
libeg: egy nagy arany darázs.
Pár sort idézek azokból a versekből, amelyek legjobban tetszettek:
A "Kör"-ről így írt:
A középpont szomorú, mély szerelme:
egyetlen szomjas, tikkadt álma van
s nem éri el soha, mindhasztalan
száguld körülte bomolva kerengve.
A "Négyszög"-ről
... ám a suhanó szárnyakat
elmetszette az önző végzet.
Így lett belőle kis darab
az örök térből: néma négyzet.
S a "Z" betűről:
Áll a betűrend végén halkan,
utána csak szent hangzavar van:
...... De ezt csupán csak
költők s őrültek szíve érti.
track.cgi
<noscript></noscript>
(Ambrózy Ágoston)
A kis tücsök
Hideg ősz van rossz idő jár
a pici tücsökre,
rőt falevél zsebkendőbe
hull, potyog a könnye.

Előveszi hegedűjét,
ez az utolsó dal.
Olyan gyenge a nótája,
mint a lenge sóhaj.

Hegedűje bús húrjain
keserűség lángol:
búcsúzik az aranykerttől,
s a szagos határtól.

Azután a hegedűjét
hóna alá csapja,
bebújik egy faoduba
s nem gyújt többet dalra.
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
125 éve született


<tbody>
</tbody>

images


Mikor született ez volt a divat.

Fugulyán Katalin Ópalánka, 1888. január 24 .született magyar orvos, orvosi szakíró, az első erdélyi orvosnők egyike.
Már orvostanhallgatóként két pályaművét díjazták a kolozsvári orvosi fakultáson, s azokat Imre József professzor az egyetem évkönyvében (1909-11) ismertette. Tanársegéd a szemészeti klinikán Kolozsvárt, 1920-tól 1938-ig iskolaorvos és középiskolai tanár, 1940 és 1944 között egyetemi adjunktus, majd 1944-45-ben a magyar nyelvű szemészeti előadások megbízott egyetemi tanára. A két világháború közt az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME orvostudományi szakosztályában számos népegészségügyi előadást tartott, szakírásait az EME Értesítője, a budapesti Magyar Népegészségügyi Szemle és a kolozsvári Orvosi Szemle közölte.

Dr. Fugulyán Katalin életpályája ismert a kolozsváriak számára: 1906-ban ő volt egyike annak az első három nőhallgatónak, akik a kolozsvári egyetemen kezdhették tanulmányaikat. Azokat 191 l-ben befejezve, a kolozsvári Szemészeti Klinika első tanársegéde, majd adjunktusa, végül 1944^4-5-ben megbízott előadótanára lett. Trianon az ő karrierjébe is beleszólt, mégis töretlen hittel végezte munkáját 1967-ig. Mikor én hozzákerültem, már elvették rendelőjét és annak várótermét, meg szolgálati szobáját, így még két családdal kellett közös háztartásban élnie. Rövidesen megszüntették az otthoni magánrendelést és elvették még egy szobáját, így egyetlen kisebb szobában élt, melynek bejárata a közös fürdőszobán keresztül volt. Szüleivel nyugszik a Házsongárdi temetőben, de sírjába temették unokaöccsét, dr. Fugulyán Gergely marosvásárhelyi szemészt is, Katus Antal nevű testvérének gyermekét. Legutóbb Incze Dénes tusnádfürdői katolikus plébános kiadásában megjelent Katolikusok kalendáriumában említette meg Fugulyán Katus nevét, a 2001. évre Szirmay Béla plébános: Erdély megszentelt földje című írásában.
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
M a lenne 100 éves Amrita Sérgil

Amrita Sérdil Budapesten született 1913 január 30-án.

A modern indiai festészet megújítójaként tartják számon, 1933-ban 20 évesen Fiatal lányok című képével elnyerte a párizsi Grand Salon aranyérmét, és történetében a legfiatalabbként a Grand Salon tagjává választották. Dunaharasztiban és Zebegényben éppolyan otthonosan mozgott, mint Párizsban, vagy Lahorében. Baktay Ervin unokahúgát az "indiai Frida Kahlónak" is nevezték művészi attitűdje, vibráló festészete és határtalan libidója miatt. Amrita Sher-Gil 28 évesen halt meg.

Halála után festményeit Indiában nemzeti kincsekké nyilvánították. Nagy hatást gyakorolt a kortársakra, új stílusirányzatot teremtett. Mivel felháborította a szigorú kasztrendszer és a nők kiközösítése a társadalmi életből, elsőként festette meg a nincsteleneket, páriákat, ami nagyon merész tett volt. Ebben az időszakban fő műfaja az életkép volt. Festészete összeköti a posztimresszionista stílust India hagyományos művészetével. Képei megihlették a fiatal nemzedéket, számos követője közül a leghíresebb Tyeb Mehta,[SUP][[/SUP]aki szintén India sikeres festői közé számít. Úttörője volt egy olyan új művészeti szemléletnek, amely az 1940-es években bontakozhatott ki jobban és India függetlenné válásának idején ért be. Kalkutta, Bombay, Delhi, Madras, voltak azok a városok ahol az új irányzatok fellendültek. Ennek nyomán alakult meg a Progresszív festők egyesülete 1944-ben Madrasban, és Delhi Silpi Chakra 1947-ben.Műveiből Vivan Sundaram különleges fotómontázsokat készített. Kiemelkedő szerepet játszott a nők emancipálásában is: művészetével kiharcolta, hogy a nők iskolába járhassanak és alkothassanak, ami korábban a férfiak kiváltsága volt. Életművét Vivan Sundaram, Amrita unokaöccse és annak művészettörténész felesége, Geeta Kapur gondozza.

hegyvidéki nők 1935


Fiatal lányok
(Nemzeti Modern Art Galéria, New Delhi) 

Csatolások

  • fiatal lányok.jpg
    fiatal lányok.jpg
    32.9 KB · Olvasás: 0

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma lenne 100 éves Mary Leakey régész

Mary Leakey (1913. február 6. – 1996. december 9.) brit régész és antropológus, aki nevéhez köthető az első Proconsul koponya megtalálása, ami vizsgálata számos új információt szolgáltatott az emberré válás folyamatának megértésében.
1923. február 6-án Londonban született Mary Douglas Nicol néven egy művészcsaládban. Már gyermekkorában érdekelte a régészet. Franciaországi útjuk alatt kiváló másolatokat készített barlangrajzokról. Később archeológiát és geológiát tanult az egyetemen, de nem szerette az csupán elmélet ismeretanyag tanulását és Dorothy Liddellnek köszönhetően sikerült terepmunkához jutnia egy devoni ásatáson. Rajztehetségének köszönhetően könyv illusztrációkat készít. Rajzainak köszönhetően ismerte meg a családos Louis Leakey cambridge-i régészprofesszort, aki felkérte Mary-t könyvein illusztrálására. A munkakapcsolatuk révén iszonyba bonyolódtak. Amikor 1933-ban kapcsolatuk kitudódott, a botrány kitörése után Leakey elvált várandós feleségétől és 1936-ban elvette Mary-t. A pár ezután afrikai expedícióra indult és munkában is jó volt az összhang közöttük. Sokáig nem értek el nagyobb sikert ezek az ásatások, főleg bazaltból és kvarcitból készült korai ember-, illetve emberelőd-alkotta tárgyakat és eszközöket találtak. Végül 1959 nyarán Mary a tanzániai Olduvai hasadékban rengeteg hominidák maradványra bukkant. Az egyiket Zinjanthropus-nak nevezték el, ami ma Australopithecus boisei néven ismert szakmai körökben. A leletet Mary 600 ezer évesre becsülte, de a Berkeley geofizikusai megállapítása szerint 1,75 millió éves. Ez a felfedezés meghozta a hírnevet számukra és a szakma befogadta Mary-t is. Újabb szakmai siker volt, amikor 1961-ben és 1964-ben a hasadékban újra értékes, Homo habilis leletet találtak.
A pár jól ismerte a hegyi gorillákat tanulmányozó Dian Fossey-t, és a csimpánzokat tanulmányozó Jane Goodall-t is.
Mary még férje 1972-es halála után is folytatta a munkát, majd 1996-ban Nairobiban hunyt el.


 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
540 éve született Nikolausz Kopernikusz

025_nikolausz_kopernikusz.preview.jpgNikolausz Kopernikusz
(latinosan Nicolaus Copernicus, lengyelül Mikołaj Kopernik)Kopernikusz (eredetileg Koppernigk; Coppernich) Toruń Lengyelország, 1473. február 19. lengyel csillagász. Nevéhez fűződik a heliocentrikus világkép kidolgozása, mely szerint a Föld és a többi bolygó kering a Nap, s a Hold a Föld körül. Kopernikusz az elmélet publikálásával forradalmasította az egész világképet és megalapozta Galilei, Kepler és Newton felfedezéseit.

Korán, már 10 éves korában árvaságra jutott, s ettől kezdve nagybátyja, Lukas Watzenrode nevelte, aki Fromborkban volt kanonok. 18 évesen a Krakkói Egyetemen kezdett tanulmányokat a csillagászat területén, majd 1496-tól 1500-ig Bolognában görögöt és matematikát tanult. Majd a Pádua-i és Ferrara-i Egyetemen az orvostudománnyal és a jogtudománnyal kötött közelebbi ismeretséget. Ferrarában egyházjogból doktorátust is szerzett. Hazatérése után Heilsberg várában, az akkor már püspök nagybátyja, Watzenrode háziorvosa és titkára lett. 1512-ben, amikor a nagybátyja meghalt, Kopernikuszt nevezték ki Warmia egyházmegye kanonokának, mely poszt élete végéig tisztes jövedelmet biztosított neki. A Német Lovagrend elleni háborúban ő szervezte meg Olsztyn védelmét. 1520-ban hivatalos elfoglaltságaitól visszavonult, s a fromborki székesegyház tornyában berendezett csillagvizsgálójában már csak a csillagászattal és a heliocentrikus világkép elméletével foglalkozott. 1533-ban Johann Widmanstetter Rómában előadást tartott a pápának Kopernikusz elgondolásáról, ami ekkor még nem találkozott pápai rosszallással. 1542-ben főként a wittembergi egyetem matematika professzorának, G. J. Rhäticusnak a rábeszélésére szánta el magát fő művének kiadására, ami 1543-ban Nürnbergben jelent meg, melynek egy példányát a legenda szerint halála napján, már öntudatlan állapotban kapta kézhez.

A sírban talált csontok alapján rekonstruált kép Kopernikuszról
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Róna Emy

Róna Emy Budapest 1904 február 20-án született grafikus, festő, érdemes művész


Az Iparrajzisk.-ban Vesztróczy Manó növendéke volt. Alkotói pályáját 1921-ben kezdte a Színházi Élet szerkesztőségében. Nevét Tábori Piroska Dugó Dani c. mesekönyvének illusztrálása tette ismertté. 1925-ben az ÚME (Új Művészek Egyesülete) tagja lett, amelynek kiállításain rendszeresen szerepelt. 1926-1928-ban Párizsban élt, egy szatirikus lap munkatársa volt. Emellett a Colarossi isk.-ban és a Julian Akad.-n képezte tovább magát. Testvérével, ~ Klárával a Galeria Zodiaque-ban közös kiállítást rendezett, Ady, Baudelaire és Verlaine verseihez készült illusztrációit mutatta be. 1928-tól ismét Bp.-en élt, újságok, folyóiratok és könyvkiadók számára dolgozott (pl. Pesti Napló, Színházi Élet, Athenaeum). 1929-ben díjat nyert az Athenaeum Kiadó illusztrációpályázatán. Az 1930-as években plakáttervezéssel is foglalkozott. 1934-36-ig Rómában m. és olasz ösztöndíjjal Ferruccio Ferrazzinél freskófestést tanult. Tagja lett az Olasz Képzőműv. Társulatnak, amelynek tárlatain többször szerepelt. 1939-ben grafikai díjat (arany diplomát) nyert a New York-i világkiállításon. Munkásságának fő területe a meseillusztráció volt. Csaknem 400 könyvet illusztrált, a legismertebbek: János vitéz, Óz, a csodák csodája, Az ezeregyéjszaka legszebb meséi (több változatban), Öreg néne őzikéje, Bambi, Arany László, Andersen, Bazsov, Grimm stb. meséi.

4080.jpg


514.jpg


pic_6468.jpg
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
200 éve született Reitter Ferenc


Reitter Ferenc
(Temesvár, 1813. március 1 . – Budapest, 1874. december 9.) magyar mérnök, az MTA levelező tagja (1865).

1833-ban végzett a Mérnöki Intézetben. 1833-1839 között az országos építészeti főigazgatóságnál dolgozott. 1844-ig közreműködött a Tisza és a Maros folyók térképészeti és vízműtani munkáiban. 1850-től a fővárosban működött.
Részt vett Duna-térképezés és az Al-Duna-szabályozás munkájában. Nagy szerepe volt a Fővárosi Közmunkák Tanácsa szakosztályfőnökeként Buda, Pest, majd az egyesített főváros városrendezésében. Tervet készített hozzávetőlegesen a mai Nagykörút nyomvonalán létesítendő hajózható csatornára, melyet azonban elvetettek. A dunai rakpart építése, a pesti Duna-szakasz szabályozása, valamint az Andrássy út és a Nagykörút terve fűződik a nevéhez. Nevéhez fűződik Budapest csatornázási tervének kidolgozása.
1865-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották.


csatorna%20m%C3%A1solata.jpg
 

bácsi63

Állandó Tag
Állandó Tag
81 éve született Miriam Makeba

191603354;encoding=jpg;size=300;fallback=defaultImageMiriam Makeba
, akit csak Mama Afrikának neveztek, (eredetileg: Zenzile Makeba) (Johannesburg, 1932. március 4. – Castel Volturno, 2008. november 10 .) Grammy-díjas dél-afrikai énekesnő, dalszövegíró, színésznő, emberjogi aktivista. A világzene (world music) egyik állócsillaga, előadóművészete, személyisége és társadalmi szerepe emelte erre a rangra. 1963-ban az ENSZ-ben elmondott apartheid-ellenes beszéde tette a popzenén túl is világszerte ismertté.
Legismertebb száma a Pata Pata című dal (feldolgozta többek között Thalía is), de szintén óriási népszerűségnek örvend a Ring Bell, Ring Bell (feldolgozta többek között Goldie Hawn is 1972-es első és egyetlen albumán) és a Jol'inkomo című dala is. Utóbbi többek között a Transamerica film betétdala lett.


32-131-8F-98-african_activist_archive-a0a8a6-a_14380.jpg
 

Csatolások

  • Miriam Makeba - Pata Pata.mp3
    1.3 MB · Olvasás: 1

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Nőnapkepkivagas_1.jpg


Clara Zetkin javaslatára 1910-től rendszeresen megünneplik az úgynevezett nemzetközi nőnapot, amely azért lett március 8, mert 1857-ben ezen a napon New Yorkban nagy tüntetést rendeztek a ruhagyári munkásnők. 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Douglas Noel Adams 61 éve született


4.jpgDouglas Noel Adams
(Cambridge, 1952. március 11. – Santa Barbara, 2001. május 11.) angol író.
Legismertebb műve a Galaxis útikalauz stopposoknak, mely 1978-ban indult útjára, mint a BBC rádiós komédiája, mely később egy öt könyvből álló „trilógiává” nőtte ki magát, mely több mint 15 millió példányban fogyott az író életében, ezt követte egy televíziós sorozat, rengeteg színpadi mű, képregények, egy számítógépes játék, és 2005-ben egy játékfilm ugyanezen a címen. Adams hozzájárulását a brit rádiózáshoz az angol Radio Academy azzal jutalmazta, hogy beválasztotta hírességeinek csarnokába.
Az ő műve Dirk Gently Holisztikus Nyomozóirodája (1987), A Lélek Hosszú, Sötét Teadélutánja (1988), valamint társszerzője Az Élet Értelme (1983), az Utoljára látható (1990) és a Ki vagy, Doki? televíziós sorozat három történetének (ezek a The Pirate Planet, a City of Death és a Shada). Egy posztumusz kiadásban megjelent munkáinak egy gyűjteménye, valamint egy félbehagyott novella, amely 2002-ben jelent meg A kétség lazaca címmel.
Adams az állatok és a környezetvédelem nagy barátjaként is ismert, emellett a gyors autók, kamerák, és az Apple Macintosh szerelmese. Hűséges ateista, elhíresült arról az elképzeléséről, hogy egy érző pocsolya, amely egy reggel felébred és azt gondolja: „Ez egy érdekes világ, amelyben vagyok – egy érdekes mélyedés – egész jól beleillek, nem? Tulajdonképpen döbbenetesen jól illik rám, biztosan arra teremtetett, hogy én benne legyek!” (szabad ford. az angol Wikipédia szócikke alapján).
A biológus Richard Dawkins Isteni Téveszme (2006) című könyvét neki ajánlotta, a haláláról így emlékezve meg: „a tudomány elvesztett egy barátot, az irodalom egy szellemi nagyságot, a hegyi gorilla és a fekete orrszarvú egy gáláns védelmezőt.”[SUP][1][/SUP]
Rajongói az ő emlékére szervezik meg minden évben május 25-én a törülközőnapot.

galaxis__tikalauz_stopposoknak_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
7987_0.jpg


HTML:
http://data.hu/get/5397707/Douglas_Adams_-_Galaxis_utikalaoz_stopposoknak.pdf
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Tompa Mihály A golyához

5138ad20c14a9.jpg

tompa_mihaly.jpg
Tompa Mihály: A gólyához


Megenyhült a lég, vidul a határ,
S te újra itt vagy, jó gólyamadár!
Az ócska fészket megigazgatod,
Hogy ott kikölthesd pelyhes magzatod.

Csak vissza, vissza! meg ne csaljanak
Csalárd napsugár és síró patak;
Csak vissza, vissza! nincs itt kikelet,
Az élet fagyva van, s megdermedett.


Ne járj a mezőn, temető van ott;
Ne menj a tóra, vértől áradott;
Toronytetőkön nézvén nyughelyet,
Tüzes üszökbe léphetsz, úgy lehet.

Házamról jobb, ha elhurcolkodol,
De melyiken tudsz fészket rakni, hol
Kétségbeesést ne hallanál alól,
S nem félhetnél az ég villámitól?


Csak vissza, vissza! dél szigetje vár;
Te boldogabb vagy, mint mi, jó madár.
Neked két hazát adott végzeted;
Nekünk csak egy volt! az is elveszett!


Repülj, repülj! és délen valahol
A bujdosókkal ha találkozol:
Mondd meg nekik, hogy pusztulunk, veszünk,
Mint oldott kéve, széthull nemzetünk...!

Sokra sír, sokra vak börtön borul,
Kik élünk, járunk búsan, szótlanul;
Van aki felkél, és sírván, megyen
Új hont keresni túl a tengeren.


A menyasszony meddőségért eped,
Szüle nem zokog holt magzat felett,
A vén lelke örömmel eltelik,
Hogy nem kell élni már sok ideig.

Beszéld el, ah! hogy ... gyalázat reánk!
Nem elég, hogy mint tölgy, kivágatánk:
A kidült fában őrlő szú lakik...
A honfi honfira vádaskodik.

Testvért testvér, apát fiú elad...
Mégis, ne szóljon erről ajakad,
Nehogy ki távol sír e nemzeten:
Megutálni is kénytelen legyen!

1850image001.jpg 

platon

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma 2013. március 29., péntek, Auguszta névnapja.
Nagypéntek (0 éve)
Krisztus Pilátus általi halálra ítélésének, megostorozásának és kereszthalálának a napja. A Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe a keresztény egyházak legrégibb, a zsidó pészahra visszavezethető ünnepe. A nagypéntek német elnevezése, "Karfreitag" az ónémet "kara" (bánat, gyász) szóból ered. Rómában nagypénteken hagyományosan a pápa viszi a hátán a keresztet. A gyász napja, a harangok hallgatnak, az oltárakat letakarják. Nagypénteken a víz mágikus ereje lép előtérbe. A rituális mosak [Olvasd tovább]
Megszületett Rejtő Jenő író, Fülig Jimmy, Vanek úr megalkotója. (108 éve)
Reich Jenő néven, zsidó családban született a későbbi Rejtő Jenő, avagy P. Howard, avagy Gibson Lavery. Elvégezte Rákosi Szidi színiiskoláját, de színészi tehetség híján inkább a színdarabírással foglalkozott, szép sikerekkel. 21 évesen, pár fillérrel a zsebében, kalandra éhesen nekivágott Európának, majd rövid időre a francia idegenlégióba is beállt. 1930-ban visszatért Pestre, és írni kezdett. Írt színdarabokat, cikkeket, útközben összeszedett élményeiből pedig számos regény született, igazi, [Olvasd tovább]
Székesfehérvárott királlyá koronázták az 1458. óta uralkodó Hunyadi Mátyást. (549 éve)
Egy napra teljesen megfagyott a Niagara vízesés. (165 éve)
Az országgyűlés kamarái elfogadták a közösügyi javaslatot, amivel lerakták a dualizmus, a kétközpontú birodalom alapjait. (146 éve)
A javaslatot Ferenc József július 28-án szentesítette. A 1867:XII. törvény megerősítette a Habsburg-monarchia országainak összetartozását az 1723-as Pragmatica Sanctio alapján, azzal a megkötéssel, hogy a "közös biztosság együttes erővel leendő védelme és fenntartása" mellett Magyarország "önállása sértetlenül fenntartható".
Bemutatták Pjotr Iljics Csajkovszkij Anyegin című háromfelvonásos operáját. (134 éve)
Moszkvában, a Kisszínházban mutatták be.
Megszületett Kosztolányi Dezső költő, író, publicista. (128 éve)
Nyugat egyik szerzője. Leg*is*mer*tebb művei: A szegény kisgyermek panaszai (vers*ciklus), Nero, a véres költő, Édes Anna, Pacsirta (regények).
Megszületett Mindszenty József bíboros-hercegprímás, esztergomi érsek. (121 éve)
Eredeti nevén: Pehm József 1948 tavaszán a magyar kommunista kormánnyal konfliktusba keveredett a felekezeti iskolák államosítása miatt. 1949-ben hazaárulás vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Az 1956-os forradalom idején Mindszentyt kiszabadították háziőrizetéből.November 3-i beszédében többek között hangsúlyozta: "Mint a katolikus egyház feje kijelentem, hogy ... nem helyezkedünk szembe a történelmi haladás irányával, sőt az egészséges fejlődést előmozdítjuk." Beszédében [Olvasd tovább]
Meghalt Dankó Pista cigány származású nótaszerző. (110 éve)
Első dalait Blaha Lujza tette ismertté. A hangjegyíráshoz nem értett, így dalai mások leírása alapján maradtak fenn.Gárdonyi Géza "cigány Petőfinek" nevezte a zenészt, aki, szerinte annak köszönhette népszerűségét, hogy társai közül ő találta el legjobban a nép hangját.
A Déli-sarkról visszatérő Scott kapitány és társai életüket vesztették. (101 éve)
A Déli-sarkról visszatérő Robert Falcon Scott kapitány és társai, Wilson, Bowes, Oates hóvihar következtében vesztették életüket. A dátumot Scott naplójába tett utolsó sajátkezű bejegyzésének alapján feltételezhetjük.
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Húsvét

17108.jpg


A pogány tavaszünnep az idők során összeolvadt a keresztények húsvéti ünnepével. Ez az ünnep egyben az emberiség azon hagyományait viszi tovább, miszerint akkor élhetünk harmóniában a természettel és a természetfeletti erőkkel, ha alkalmazkodunk a természeti ciklusokhoz, az évszakok változásához, a Nap és a Hold járásához. A természet újjászületése egyben az ember újjászületése is, ezt ünnepeljük.


Rómában Húsvét vasárnapján közel hatvan nyelven mond a katolikus egyház feje köszöntőt, a Szent Péter téri "urbi et orbi" áldás celebrálásakor.

Sok országban szokás e napon a napfelkeltét egy magas hegy tetején várni. Ehhez több hiedelem kapcsolódik - egyik szerint a felkelő nap Krisztus feltámadásának bizonyítéka, a másik szerint aki jól figyel, megláthatja benne a Krisztust jelképező bárányt a zászlóval.

Vasárnap a sonka mellé tojást, tormát fogyasztanak. E nap ünnepi étele a bárány is.

A húsvét időpontjának meghatározásánál alapvető nehézség, hogy miként Jézus születésének, úgy szenvedéstörténetének pontos idejét sem ismerjük. A zsidók az Egyiptomból való kivonulásra, a keresztények Jézus halálára és feltámadására emlékeztek, vagyis keresztény tartalommal töltötték meg az ősi, és megkeresztelkedésük előtt saját maguk által is megtartott zsidó ünnepet. Hasonlóan jártak el az ősi pogány napkultusz esetén is, amikor a Jézus születésére való emlékezés napjává tették a téli napforduló napját.

A tojás általános tisztelete Jézus születésénél jóval távolibb múltba nyúlik vissza. Az életet hordozó csíra már régóta a világmindenség jelképe a Föld számos népének hitvilágában, jónéhány teremtésmítosz pedig egyenesen a világnak a tojásból való megszületését beszéli el.

A tojásfestésen kívül szokás még a termékenységvarázsláshoz kötődő a tojásütés, a tojásdobálás, a dombról való tojásgurítás szokása. Nem csupán festett, hanem karcolt, vakart, patkolt, kotort, márványozott, viasszal írott is lehet a tojás. Az általában absztrakt geometriai minták mögött a több évezredes hitvilág szimbolikája bújik meg. A legelterjedtebb a piros tojás, amelynek a színe a vért (Jézus kiöntött vérét), és a tüzet, a szerelmet és a tavaszt, a szabadságot és a feltámadást egyaránt jelképezi.
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Maria Sibylla Merian

Maria Sibylla Merian (Frankfurt, 1647. április 2. – Amszterdam, 1717. január 13.) természetkutató, tudományos illusztrátor. Részletes ábrákat készített az általa tanulmányozott növényekről és rovarokról. A lepkék fejlődésének megfigyelésével és dokumentálásával lényegesen hozzájárult az entomológia tudományához.

Növényeket, békákat,[4] kígyókat, pókokat, iguánákat és trópusi bogarakat ábrázoló rajzait ma is gyűjtik a műkedvelők szerte a világon. A német Vogelspinne szó, melynek a magyar madárpók a tükörfordítása, valószínűleg Merian egyik metszetéről ered: a kép, melyet suriname-i vázlatai alapján készített, egy hatalmas pókot ábrázol, ami épp elkapott egy madarat. Ugyanezen a metszeten és a mellette szereplő szövegen Európában elsőként leírta a vándorhangyákat és a levélvágó hangyákat, illetve ezek hatását más élőlényekre.

SIL7-288-003.jpg

Frauen_040_Pf_Maria_Sibylla_Merian.png
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Április 1 Bolondok napja

Április bolondja


akit általános népszokás szerint április 1-én tréfásan rászednek, akivel a bolondját járatják, hogy aztán jól kikacagják. Az áprilisba küldés elterjedt szokás mindenfelé, s az A.-t a francia «poisson d'avril»-nak, az angol «Aprilfool»-nak az olasz «Calandrino»-nak, a német «Aprilsnarr»-nak hívja.
Honnan ered a tréfás szokás, nem tudják biztosan. Mondják, hogy az április hónap csalfa, változó volta adja magyarázatát; mondják, hogy egy ősi kelta szokás maradványa, mikor is április kezdetén bohó, vidám tavaszi ünnepeket ültek; mondják, hogy IX. Károly egy rendeletéből ered, amely rendelkezés 1564-ben az uj esztendőt április 1-éről áttette január 1-ére. Akkor is szokásban voltak az újévi ajándékok, de a rendelet után az emberek januárban az áprilisi, áprilisban a januári ajándékokkal biztatgatták egymást.
Szigligeti Edének van ilyen cimű vígjátéka.

large.jpg
Április bolondja
Felmászott a toronyba,
Fél tizenkettő
Bolond mind a kettő.


Juhász Gyula-Április bolondja

Benned születtem, édesbús, szeszélyes
Tavaszi hónap, felleges derűs,
Mikor a rétek lelke már fölérez
S brekeg a vízben száz bús hegedűs.
A Tisza partján ringatott a bölcsőm,
Holdtölte volt - tavaszi anda hold -
S a szőke fényben az éjet betöltőn
A vizek népe mind nászdalt dalolt.
Én hallgattam e furcsán bánatos dalt,
Mely egyhangún szép és gyönyörbe olvad
És sírvavigad, mint a honi ének.
Mások világgá zengő zongoráját
Én nem irígylem. A magad cigányát
Lásd bennem, ó magyar, ki neked élek!
 

bácsi63

Állandó Tag
Állandó Tag
Korb Flóris Nándor 153 éve született

http://media.vendegvaro.hu/24/24924/37364.jpg


A Zeneakadémia tervezője, KORB FLÓRIS NÁNDOR (Kecskemét, 1860. ápr. 7. – Budapest, 1930. szept. 16.) a berlini Bauakademie elvégzése után Budapesten Hauszmann Alajos irodájában helyezkedett el. Itt kezdődött egész életre szóló munkakapcsolata egy másik fiatal építész társával, Giergl (Györgyi) Kálmánnal. Hauszmann pályakezdő kollégáit sok jelentős munkájánál bízta meg részfeladatokkal, például a New York-palota tervezése és építése során. 1893-ban a két fiatal építész önállósította magát és közösen alapítottak irodát. Jó néhány bérházat terveztek együtt; ezek közül a legjelentősebb egy egész épületcsoport az Erzsébet híd pesti hídfője közelében: az építtető Klotild főherceg asszonyról elnevezett ikerpalota és a közelükben levő, úgynevezett Király-bérház. Ezek 1901-ben illetve 1902-ben épültek; díszítésük barokkos, rokokós elemekből áll. Az 1902. évi pályázat díjnyerteseiként kaptak megbízást a Zeneakadémia tervezésére. A Korb-Giergl építészpáros főművének tekinthető az 1904-1907 között megvalósult épület, amely külsejét tekintve a historizmushoz, belsőépítészetileg a szecesszióhoz sorolható. Különleges műszaki újdonságnak számított a Zielinszky Szilárd statikus által tervezett nagy fesztávú vasbeton szerkezet alkalmazása. További jelentős tervezési munkáik voltak a kolozsvári könyvtár, a budapesti szemészeti klinika, a debreceni egyetem főépülete, a szegedi kórház és klinika épületei.
Magyar Szabadalmi Hivatal (Források: Magyar Tudóslexikon A-tól Zs-ig, Magyar Életrajzi Lexikon)Fájl:New_York-palota_01.jpg
 

bácsi63

Állandó Tag
Állandó Tag
Korb Flóris Nándor 153 éve született

37364.jpgA Zeneakadémia tervezője, KORB FLÓRIS NÁNDOR (Kecskemét, 1860. ápr. 7. – Budapest, 1930. szept. 16.) a berlini Bauakademie elvégzése után Budapesten Hauszmann Alajos irodájában helyezkedett el. Itt kezdődött egész életre szóló munkakapcsolata egy másik fiatal építész társával, Giergl (Györgyi) Kálmánnal. Hauszmann pályakezdő kollégáit sok jelentős munkájánál bízta meg részfeladatokkal, például a New York-palota tervezése és építése során. 1893-ban a két fiatal építész önállósította magát és közösen alapítottak irodát. Jó néhány bérházat terveztek együtt; ezek közül a legjelentősebb egy egész épületcsoport az Erzsébet híd pesti hídfője közelében: az építtető Klotild főherceg asszonyról elnevezett ikerpalota és a közelükben levő, úgynevezett Király-bérház. Ezek 1901-ben illetve 1902-ben épültek; díszítésük barokkos, rokokós elemekből áll. Az 1902. évi pályázat díjnyerteseiként kaptak megbízást a Zeneakadémia tervezésére. A Korb-Giergl építészpáros főművének tekinthető az 1904-1907 között megvalósult épület, amely külsejét tekintve a historizmushoz, belsőépítészetileg a szecesszióhoz sorolható. Különleges műszaki újdonságnak számított a Zielinszky Szilárd statikus által tervezett nagy fesztávú vasbeton szerkezet alkalmazása. További jelentős tervezési munkáik voltak a kolozsvári könyvtár, a budapesti szemészeti klinika, a debreceni egyetem főépülete, a szegedi kórház és klinika épületei.
Magyar Szabadalmi Hivatal (Források: Magyar Tudóslexikon A-tól Zs-ig, Magyar Életrajzi Lexikon)


gerle1.jpg

Az Urikány-Zsilvölgyi Magyar Kőszénbánya Rt. országos kiállítási pavilonja, 1896
 
Oldal tetejére