Így lehet nyugdíjba vonulni akár 40 alatt

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Július 31.

Melitta - 2014 Július 31, 21:54
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Nem csak álom a korai visszavonulás. Szilárd elhatározással és hosszú évekig tartó szisztematikus megtakarítással nem kell megvárnunk, amíg tényleg megöregszünk.

  A legtöbb ember számára – bárhol éljen is a világban – a korai nyugdíjba vonulás puszta ábrándnak tűnik. Az éppen a gyermekek számától függő nyugdíj tervével sokkolt magyarok zsebében pedig még valószínűleg ki is nyílik a bicska a témafelvetés hallatán. Hiszen tudják, hogy nekik a magyarországi jövedelmi viszonyok és a hazai nyugdíjrendszer problémái miatt egyre tovább kell dolgozniuk, miközben egyre kevesebb az esélyük a normális nyugdíjra.

  De mi van akkor, ha csak kishitűek vagyunk és tényleg nem kell feltétlenül a hatvanas éveink közepéig várni a visszavonulással? Mondjuk már ötven évesen vagy akár a 40. születésnapunk után kiszállnánk a napi hajtásból? – tette fel a kérdést a BBC pénzügyi tanácsadóknak. Ez egyáltalán nem lehetetlen – válaszolták a szakértők, csupán szilárd elhatározás, gondos tervezés és hosszú évekig tartó szisztematikus megtakarítás szükséges.

  Kell egy terv!
  Pontosan így vonult nyugdíjba 30 évesen a Mr. Money Moustache blogot üzemeltető Pete és felesége. Volt egy tervük. A megvalósítás pedig úgy zajlott, hogy kilenc évig szisztematikusan visszafogták kiadásaikat, és a lehető legtöbb pénzt csoportosították át befektetési portfóliójukba. (Mivel átlag feletti jövedelemmel rendekeztek, volt miből spórolniuk.) Továbbra is dolgoznak, ha van kedvük, de már a saját feltételeik szerint.

  A BBC internetes kiadásának nyilatkozó szakértők szerint az aranyszabály az, hogy a nyugdíjas időszakra szánt éves jövedelem 25-szörösére rúgó megtakarítás kell ahhoz, hogy ennek hozamából életünk végéig megéljünk. A másik fontos szabály, hogy meg kell szabadulni minden adósságtól. A hitelek túl költségesek ahhoz, hogy beleférjenek a tervbe.

  Szerényebb életszínvonal
  Pete és három fős családja – a korai visszavonulás érdekében – 25 ezer dollárra (jelenleg 5,5 millió forint) szorította le éves kiadásait – mesélte a családfő a Marketwatchnak. Nem sanyargatják magukat, csak éppen egy egyszerűbb életvitelre álltak át. Van ugyan autójuk, de ha lehet, inkább biciklivel járnak. Étterembe csak különleges alkalmakkor ülnek be és kerülik a felesleges költekezést. Éves jövedelmi szintjük fenntartásához – a 25-szörös szabályt betartva – mintegy 600 ezer dollárt kellett összehozniuk a korai nyugdíjhoz, és persze tehermentesíteni a házukat.

  Kezdjük el most!
  A pénzügyi tanácsadók szerint a korai visszavonulás titka, hogy minél előbb tervezzük meg és kezdjük el a megtakarítást. Ám az emberek többsége csupán 40 felett kezd el gondolkodni a nyugdíjba vonulásról, és még nem feltétetlenül tesz is valamit öregkori jólléte érdekében. Jó ellenpélda Darrow Kirkpatrick amerikai mérnök, aki a harmincas évei közepén beindította korai visszavonulási programját, amelynek eredményeképpen 50 évesen ki is tudott vonulni a munkaerőpiacról – írja a BBC.

  Egy kis munka belefér
  Kevesebb megtakarítás is elég, ha nem azt tervezzük, hogy teljesen abbahagyjuk a keresőképes munkát. (Ez a pszichológiai kutatások szerint a lelkünknek és egészségünknek sem feltételnül tesz jót.) Még nyugodtan dolgozhatunk 10-15 évig, csak könnyebb tempóban, teljes munkaidő helyett például részmunkaidőben. Indíthatunk egy kisebb vállalkozást is, ami nem emészti fel az összes időnket és energiánkat, de kiegészíti a jövedelmünket.
  Fn24

  nugdijas evek.jpg
   
  Lacika69, ezokri és aniko45 kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Július 31.

  1. aniko45
   aniko45
   Szép,szép, de csak álom a Magyarországi viszonyok mellett!:(
   csillazsu kedveli ezt.
  2. Lacika69
   Lacika69
   á! Inkább azt képzeldel mi lett volna ha időben belefutsz Pete-be?! Már 15 eve nyugdíjas lennél! Jó azt aláírom,hogy a nyugdíjas igazolvány nem rossz dolog,de mit csináltál volna ebben az elmúlt 15 évben? Nem jó ilyen korán kivonulni .
  3. kágyula
   kágyula
   Szervusztok,
   Magam is szerettem volna 30 évesen nyugdijba vonulni , sajnos hiába szoritottam visssza kiadásaimat , itt nálunk ugye a nyögdij korhatár hál Istennek és a Szociál demokratáknak 67 lett . Tehát megy tovább a taposó malom .:D Vicceket félre téve ezt csak egy vállalkozó teheti meg akinek elégmagas ehhez a jövedelme , a kétkezi munkásnak csak álom marad .
  4. Ridita
   Ridita
   A fenti blognak én is rendszeres olvasója vagyok. A csak magyarul olvasóknak pedig figyelmébe ajánlom Dr. Tóth András blogját, ahol sok hasznos tanácsot találhatnak a témában.
   Sajnos a 40 éves nyugdíjbavonulásról már lemaradtam, de a korai nyugdíjba vonulás ötlete nagyon tetszik. Átlagos jövedelemből persze erre nem telik, takarékos életvitel mellett sem, ezért határoztam el, hogy a főállásom mellett vállalkozásba kezdek, mert nem akarok csak a megélhetésért küzdeni életem hátralévő részében.
  5. Melitta
   Melitta
   Igazan fiatalkoromba en is ugy gondoltam az lenne a legjobb ha nyugdijas koromba a kandallo mellett kotogetnek es varnam a postast a sok penzzel azaz a nyugdijammal. Fiatalkori almok, hat ez ugy nez ki megvalsoulni latszik, a penz kivetelevel.
   Lacika69, kágyula és aniko45 kedveli ezt.
  6. Lacika69
   Lacika69
   Melitta,ne pulcsit kötöges hanem jó házasságot. Egyből megoldódik minden gondod.
  7. Melitta
   Melitta
   :D Csak nem akarsz bemutatni egy idos urnak ,akinek sok penze es keves egeszege van?:cool:
  8. Lacika69
   Lacika69
   Nem volt szándékomban,de majd körül nézek. Talán marad nekem is valami a tál alján.

Megosztás