Ókori történelemmel kapcsolatos könyvek

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Aiszkhülosz
Leláncolt Prométheusz
pic.php

 

Csatolások

  • aiszkhulosz__lelancolt_prometheusz.rar
    67.5 KB · Olvasás: 125

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Alföldy Géza
Római társadalomtörténet
covers_542534.jpg

Alföldy Géza könyvének első, 1996-os kiadása nagyon hamar elfogyott, és bizonyította, hogy a angol, francia, olasz, spanyol, portugál, újgörög és lengyel nyelven történt megjelentetése után nagy szükség volt a magyar nyelvű kiadásra is. A könyv minden hazai egyetemen és főiskolán, ahol történész- illetve történelem szakos tanári képzés, szociológiaoktatás folyik, nélkülözhetetlen tankönyvvé vált. A kötetet továbbra is elsősorban azoknak ajánljuk, akik ókori történelmet, ókori régészetet, klasszika-filológiát tanítanak vagy tanulnak, illetve általában az ókortudományok iránt érdeklődnek
 

Csatolások

  • alfoldy_geza__romai_tarsadalomtortenet.rar
    1.4 MB · Olvasás: 186

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Barry Kemp
Az egyiptomi Halottak Könyve
covers_22856.jpg

A cambridge-i egyetem egyiptológus professzorának új könyve az időszámítás előtti második évezredben keletkezett Halottak Könyvének olvasásához és modern megértéséhez ad inspiráló és nélkülözhetetlen segítséget.
 

Csatolások

  • kemp_barry__az_egyiptomi_halottak_konyve.rar
    1.8 MB · Olvasás: 259

imbusz

Állandó Tag
Állandó Tag

Yag

Állandó Tag
Állandó Tag
Livius, Titus
A római nép története a városalapításától
I-VII ig.
Egy kötetbe szedtem, hogy kényelmesebb legyen olvasni. Kevesebb helyet foglal a könyvtárban is.
ePub

upload_2020-8-23_12-1-7.png


Livius nagy műve a nagyszerű római gesztusok gyűjteménye. Emberei mind olyan rómaiak, mint ahogy a rómaiakat elképzeljük, és hogy így képzeljük el, az nem kis mértékben Liviusnak köszönhető. Livius hagyományozta az utókorra a rómaiság sokatmondó helyzeteit: Brutust, a konzult, amint halálra ítéli fiait, és végignézi kivégzésüket; Horatius Coclest a hídfőnél; Menenius Agrippát, amint lecsillapítja meséjével a lázongó köznépet; Mucius Scaevolát, amint jobbját tűzbe tartja, Coriolanust és az eke mellől diktátornak hívott Cincinnatust; a római követet, aki háborút és békét hoz tógájában – akárhol ütjük fel, mindenütt olyan jelenetre találunk, amely fiatal nemzedékek százainak vérét indította gyorsabb ütemre a római jellem igézetével… Inkább művész volt, mint tudós, a drámai hatás kedvéért feláldozta az igazságot; a római előidők nyers egyszerűsége iránt nem volt érzéke…. De sokkal fontosabb, hogy érzéke volt Róma méltósága iránt. Megírta azt a történelmet, amelyet kora várt tőle, az augustusi imperium méltó előtörténetét. Az utókor tőle tanulta meg, hogyan kell a nemzeti történelmet, amely sokszor csak barbár harcok, kegyetlen rablókalandok emléke, áthumanizálni, a magasztos pátosz síkjára felemelni.
Szerb Antal

A római nép története a város alapításától 1
A római nép története a város alapításától 2
A római nép története a város alapításától 3
A római nép története a város alapításától 4
A római nép története a város alapításától 5
A római nép története a város alapításától 6
A római nép története a város alapításától 7

Szerkesztve, könyvjelzőzve, korrektúrázva.
 

Csatolások

  • A romai nep tortenete a varosal - Livius, Titus.epub
    4.1 MB · Olvasás: 273

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
J. Maxwell Miller · John H. Hayes
Az ókori Izrael és Júda története
covers_163610.jpg

A szerzők – angol nyelvterületen standard összefoglalásnak számító – kötetükben a Kánaán területén élő népek, elsősorban a zsidóság ókori történetének az első egyiptomi feliratos említésektől a makedón hódításig ívelő szakaszát ismertetik részletesen. A terjedelmes, fekete-fehér képekkel, térképekkel illusztrált, táblázatokkal és forrásokkal kiegészített kötet tizennégy időrendi-tematikai egységre van tagolva. A fejezetekben olvashatunk az 'ígéret földjén' a Kr. e. 2. évezred végén létrejött új állam, az Izraeli Királyság kialakulásáról, virágzásáról, két részre szakadásáról, az önálló Izrael és Júda történetéről és bukásáról. Ismertetésre kerül az asszír, a babiloni és a perzsa uralom időszaka is, egészen az akhaimenida állam bukásáig. A szerzők a patriarcha-történetek hagyományának szükséges említésein túl nem bonyolódnak azok történeti szempontú értékelésébe, ám más – a kötetben bőven felhasznált és idézett forrásokkal, írásos vagy tárgyi adatokkal
 

Csatolások

  • az-okori-izrael-es-juda-tortenete.pdf
    8.2 MB · Olvasás: 297

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Dúcz László
Istennek háttal
covers_27719.jpg

Susa, Dárius király városa Krisztus születése előtt majd 500 évvel. Perzsák és szkíták élnek a nagy király szigorú törvényei alatt. De jön egy nép, aki magát kiválasztottnak tartja, aki nem fogadja el a befogadók rendjét és aki ezért „élet-halál” harcba kezd.
A történet bizonyára ismerős a Biblia olvasói előtt, hisz a cselekmény alapja az ószövetségi Eszter könyve, valamint a világhírű héber származású orientalista, Goldziher Ignác több munkája.
 

Csatolások

  • dcz_lszl_-_istennek_hattal.pdf
    1.2 MB · Olvasás: 170

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Hérodotosz
A görög-perzsa háború
covers_204141.jpg

Hérodotosz történeti munkájának kettős célja volt, mint ezt művének első mondatában megfogalmazta: a hellének és „barbárok” nagy tetteinek egyenlő mértékkel történő elbírálása és megörökítése, valamint a történeti jelenségek okainak (aitié) vizsgálata. Az elfogulatlanságra való törekvés és a történeti okok és összefüggések keresésének igénye, ez az a két dolog, mely Hérodotosz munkásságát elődeinek teljesítménye fölé emeli.
A történeti események színes, érdekfeszítő, olykor novellisztikus ábrázolása miatt akár szépirodalmi alkotásnak is tekinthetjük művét, és nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy milyen nagyszabású feladatot vállalt magára Hérodotosz, s arról sem, hogy ő fogalmazta meg először a történetírás két fő követelményét, az objektivitásra való törekvést és az oknyomozás szükségességét.
 

Csatolások

  • herodotosz__a_gorog-perzsa_haboru.rar
    989.9 KB · Olvasás: 184

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Hérodotosz
Kürosz / Xerxész
covers_140922.jpg

Hérodotoszt a történetírás atyjának, „nagyatyjának” szokták nevezni; joggal, hiszen az i. e. V. században a görög mester előzmények nélkül teremtette meg műfaját. Filozófusok, földrajztudósok, tanító papok és pletykázó öregek voltak mesterei és elődei, és a csodálatos görög mitológia. Ő még úgy írta a történelmet, „mintha az is mítosz volna – jegyzi meg róla Szerb Antal. – Nem mintha szándékosan keverte volna össze a valóságot a mondával, hiszen rengeteget utazott, hogy könyvének valóságanyagát összegyűjtse. De külföldi utazásain is legjobban a mítoszok érdekelté,és az, ami mítoszba illő”. Válogatásunkban a görög-perzsa háborúk koráról mesélve Hérodotosz az élőszó varázsával előadott kis elbeszélésekben, drámácskákban Kürosz, Kroiszosz udvarába kalauzol, Xerxész hadjáratát idézi, a Thermopülainál és Szalamisznál vívott csatákról számol be.
Devecseri Gábor és Szabó Árpád fordításában a görögség és az európai kultúra ősi történelmének legszebb, legérdekesebb epizódjait olvashatjuk.
 

Csatolások

  • herodotosz__kurosz_-_xerxesz.rar
    150.6 KB · Olvasás: 160
Oldal tetejére