Ókovács levélben kérte az Opera énekeseit, hogy vallják magukat afroamerikainak

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Április 7.

Melitta - 2019 Április 7, 14:10
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Erre azért volt szükség, mert a szerzők örökösei állítólag megpróbálják megzavarni a ma esti Porgy és Bess című előadást.

  Az Operaház péntek esti Porgy és Bess-előadása szereplőinek alá kell írniuk egy dokumentumot, amelyen afroamerikainak vallják magukat. Az intézmény vezetése alighanem ezzel akar üzenni a mű jogtulajdonosainak, akik nem engedélyezték a feketékről szóló mű előadását fehér színészekkel.
  Az Index birtokába jutott egy levél, amelyet operaházi forrásunk szerint a péntek esti Porgy és Bess (magyar) szereplőinek küldött el a Magyar Állami Operaház művészeti titkára, és amelyben a következő szerepel:
  Kedves Művészek, Főigazgató Úr kérésére küldjük Nektek a következő kérést. Az előadás előtt az alábbi nyilatkozat aláírását kéri tőletek színházunk vezetősége, melyet nyomtatott formában odaviszünk Nektek: „Én, alulírott kinyilvánítom, hogy identitásomnak elválaszthatatlan részét képezi az afro-amerikai eredet és tudat. Ezért is külön öröm számomra, hogy George Gershwin Porgy és Bess című operájában felléphetek.”
  Forrásunk szerint minderre azért kerül sor, mert az a pletyka járja, hogy a mű jogtulajdonosai Budapestre jöttek, hogy megpróbálják megakadályozni a Porgy és Bess előadását, vagy már kezdés előtt, vagy előadás közben csapva botrányt. A levél és az intézkedés létezését megkeresésünkre Ókovács Szilveszter sem tagadta, kérdéseinkre azonban csak további kérdésekkel válaszolt, amelyekkel a jogtulajdonos kizárólag feketékből álló szereplőgárdára vonatkozó rendelkezéseit bírálja, és amelyeket a cikk végén közlünk.Taval
  Tavaly január végén botrányos körülmények között mutatta be Porgy és Bess című előadását az Operaház, ugyanis a darab szerzőinek örökösei ragaszkodnak ahhoz, hogy az előadást kizárólag fekete bőrű színészek adhatják elő, egyetlen fehér énekes nélkül. Egy ideig úgy tűnt, akár be is tilthatják az Opera előadását, mert nem feketék a színészek.

  Az ügy azóta elcsendesedett, most azonban az Index azt írja: az Operaház péntek esti Porgy és Bess-előadása szereplőinek alá kell írniuk egy dokumentumot, amelyen afroamerikainak vallják magukat.

  A lap birtokába jutott egy levél, amelyet az előadás szereplőinek küldött el a Magyar Állami Operaház művészeti titkára, és amelyben a következő szerepel:

  Kedves Művészek, Főigazgató Úr kérésére küldjük Nektek a következő kérést. Az előadás előtt az alábbi nyilatkozat aláírását kéri tőletek színházunk vezetősége, melyet nyomtatott formában odaviszünk Nektek: „Én, alulírott kinyilvánítom, hogy identitásomnak elválaszthatatlan részét képezi az afroamerikai eredet és tudat. Ezért is külön öröm számomra, hogy George Gershwin Porgy és Bess című operájában felléphetek.

  Az Index úgy tudja, a nyomtatvány kitöltésére most azért lehet szükség, mert a mű jogtulajdonosai Budapestre jöttek, hogy megpróbálják megakadályozni illetve megzavarni az előadást.

  A levelet és az intézkedést az Index megkeresésére Ókovács Szilveszter nem tagadta, azonban hosszú válaszlevelében többek között a következő kérdéseket tette fel:

  • Lehetséges-e ma a felvilágosult Földön, hogy embereket származásuk és/vagy bőrszínük alapján különböztetnek meg Auschwitz, Martin Luther King és hutu-tuszi népirtások után?
  • Milyen származás a „fekete” (all black cast), és miféle jegyek, netán géntérkép alapján kell igazolni?
  • Barack Obama egyik nagyszülője „fehér” volt: helyesnek tartaná, ha ő fellépne a Porgy és Bessben? Egyáltalán megtehetné?
  • Magyarországon élhet-e 14 operaszínpadra alkalmas szakmai állapotú, színes bőrű művész?
  • Nem gondolja-e úgy, hogy ezt az egész korhadt és szájszagú rendelkezést figyelmen kívül kellene hagynia valamennyi operaháznak?
  HVG

  upload_2019-4-7_8-10-35.jpeg
   
  ladybug7spots kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Április 7.

  1. Ernoe
   Ernoe
   Kedves Eddy56, ennek a cikknek nem az a témája, hogy ki építette az Operaházat.
   -
   Sokkal inkább az, hogy az operaház vezetője nyilvánvalóan törvényt sértett és a művészek hátán akarja a büntetést leredukálni azáltal, hogy egy "eskü alatt vallják", hogy "Afro-Amerikai" származásúak.
   -
   Legalábbis a művészek az aláirtás következményétől félnek.
   -
   Neked mind kormány hü embernek meg kéne értened az aggodalmat, Orbán sem mert sok papírt aláírni (UN Menekültcsomag), még akkor sem ha elöl ott állt, hogy "jogilag nem kötelez".
   -
   A "kormánybiztos" nem egy ártatlan jószág, emlékezzél csak, hogy tavaly, a homophob Orbán hatására törölte a "Billy Elliot" musicalt az előadások listájáról.
   -


   -
   Gagamail kedveli ezt.
  2. eddy56
   eddy56
   Politizalj csak!
   En meg megyek zenet hallgatni!
   Ernoe kedveli ezt.
  3. Gagamail
   Gagamail
   Egyetértek Ernoe-vel.

   Ezt a darabot a szerzői azzal engedték útjára, hogy CSAK fekete bőrűek játszhatják.
   Ezt tiszteletben kell tartani!
   A pontos okot csak találgatni lehet, de én is hajlok arra, hogy a "fehérek" ne sajátítsák ki, ez a"feketék" operája.
   Nagyon jó darab, s a két Gershwin tudta ezt, ahogyan azt is, hogy a benne szereplők számára elismerést hozhat. A négerek számára elismerést hozhat.

   Egy "fekete" énekes más - még Európában is más, a siker számukra nehezebben jön.

   S, hogy Orbán, mint a mi pénzünkön hízott fő-fő hűbérúr mit szólt volna ahhoz, ha néger énekesekkel mutatják be a darabot, hasonló a tippem Ernoe-jéhez.
  4. eddy56
   eddy56
   Azert minimalisan hadd javitsalak ki!

   Nem szerzoi, hanem Ira Gershwin a darab librettoiroja.
   1983-ban kerult be a vegrendeletebe.

   Az 1970-es evekben tartott operahazi eloadasok meg nem veletlenul voltak problemamentesek
   setni és Gagamail kedveli ezt.
  5. Gagamail
   Gagamail
   A 70-es évekbélit láttam én is. A szereplők feketére voltak maszkírozva.

   Biztosan született valamiféle középút a bemutathatóság érdekében (szocialista állam nem valószínű, hogy tudott volna fekete művészeket szerződtetni hosszabb távra - de ebben nem vagyok biztos). Másképp nem tudom elképzelni.

   Itt viszont nem is próbálják meg a feketék világát eljátszani, hanem egyértelműen átírták a jelentését - s ez számomra is bántó lenne, csak a lényeget érezném elveszettnek.

   Tudom, hogy a librettót írta Ira Gershwin (is), én elismeréssel írtam őt is szerzőnek, hiszen fontos a munkája a darabban, de elfogadom a Te véleményedet, ha azt korrektebbnek érzed - ehhez jobban értesz, nyilván érzel olyan különbséget, amit én nem :).
  6. eddy56
   eddy56
   Nem kellett kozeput.
   Az hogy kizarolag fekete szineszek jatszhatjak, enekelhetik a darabbot 1983 ota Ira halala ota van.
   Ira egyebkent George testvere, es sajna George nagyon koran elhunyt.
   Izraelli szuletesuek, onnak kerultek az USA-ba ahol sok darabot irtak kozosen.
   udvarfy kedveli ezt.
  7. Gagamail
   Gagamail
   Nos, lehet.
   Közben, mert elbizonytalanodtam (hiszen gyerek voltam, amikor láttam - bérletünk volt az Operába, nem mindig nagy örömömre...), kerestem képet az akkori előadásról:

   [​IMG]
   [​IMG]

   Abban azonban nem változott a véleményem, hogy egy négerekre írt darabot csak a négerekhez hűen szabad előadni, s lehet, hogy nehézkessé válik ezzel a megkötéssel, de ma már az egész világon elérhetők "színes" művészek. Ha valamikor, hát most igazán nem nagy dolog ilyen szereplőgárdát előállítani.
   Én tiszteletben tartottam volna, sőt, ennél ez szerintem több is - hiszen megkötés, nem pusztán ajánlás.
   Ráadásul másképp éneklik, hiszen (és ezért raktam oda Armstrongékat) egy kevésbé kifinomult stílusú, ám igényes előadás jobban illik ehhez a darabhoz. De ez csak érzés, nem hozzáértés.
   tornando kedveli ezt.
  8. Ernoe
   Ernoe
   Kedves Gagamail

   - George Gershwin két évvel a "Porgy and Bess" bemutatása után meghalt.
   - Az 1930-as években se ö se világ többi része nem remélhette, hogy
   - a darabot, valaha mások is színpadra vinnék mind az Afro-Amerikaiak
   - Európában épp egy rasszista rendszer etablálodot amelyik még fehér bőrűeket is mind Gershwin üldözte.
   - A faji megkülönböztetés eltartott még nagyon sokáig, gondoljunk Dél-Afrikára, apartheid vége 1994-ben
   - Martin Luther King legendás beszéde : " I have a dream" 1963-ban hangzott el
   - Orbán a "bör-szin és az etnikai homogenitás" megőrzéséről beszél 2019-ben.

   Miért ne lehetne egy figyelmeztető jel a koruk számára, hogy egy darabot csak azok mutatnak be a színpadon akik érintve vannak a történetben, ha koncert formájában mindenki elő adhatja?
   -
   Érdekes, hogy ezzel csak a Magyar Kormány megbízottjának és a Fidesz híveinek van problémája az egész világon. Szégyen.
   -
   Gagamail kedveli ezt.
  9. setni
   setni
   Megoldodott a probléma....
   • Az Operaház 15 énekese vallotta magát afroamerikainak
   • Nem hazudtunk arról, hogy genetikailag fekete lenne a származásunk: ilyesmiről szó sem volt a nyilatkozatban. Azt írtuk alá, hogy az afroamerikai tudat az identitásunk részét képezi, és ez így is van. Gershwin zenéje, a jazz és ezzel együtt az afroamerikai kultúra és művészet az összemberiség kulturális örökségét képezi, mindennapjaink részét képezi, hiszen napi szinten élvezzük ezt a kultúrát, ezt a zenét, így az identitásunk elválaszthatatlan részévé vált. Ebben semmi sértő nincsen senkire nézve.”
   • Az igazgató azzal magyarázta a kérését: „Magyarországon nincs bőrszínnyilvántartás, bűnügyben sincs, személyes adat, és nem tudom megmondani a szereposztásról, hogy ez megfelel-e vagy nem felel meg a feltételnek, ezért inkább megkérdezem tőlük.” Mindez a nemzetközi sajtóig is eljutott, a brit Guardian cikkét már 26 ezer olvasó kedvelte vagy osztotta meg. Az Index e-mailben kereste meg az előadás húsz színészét azzal a kérdéssel, miért írták vagy nem írták alá a nyilatkozatot. Kérdésünkre egy nap alatt nyolcan válaszoltak.
  10. Melitta
   Melitta
   A leirt szereplohoz kivan a szinesz hasonlitnai es a rendezo is ugy a korral a jelmezzel mindennel azt a kepet erzelmeket probalja visszaadni es hitelesnek tunni a darab megjelenitesevel.
   Ettol elterni felesleges mert nyilvan mast fog jelenteni mint az eredeti elkepzeles.
   HA egy szinesz enekes fel tud venni rococo szoknyat es rizsporos parokat akkor igazan lekenhetik magukat sotetbarnara. NAgy musicalek nem mentesek a sminktol azerso maszokirozasoktol pl Macskak.
   Felesleges hazudozni es nyilatkozgatni ami csak a hazugsagokat probalja leplezni.
   Gagamail kedveli ezt.
  11. tornando
   tornando
   Biztos hogy az alapprobléma megoldódott egy ilyen jogi trükkel?
   Bármi hangzatos kijelentés felér-e egy alapgpndolattal?
   Utoljára módosítva: 2019 Április 11
   Gagamail kedveli ezt.
  12. tornando
   tornando
   Hát ha egyszer azzal a poszttal ültették oda és arról lett visszhangos a világ,amit politikailag tett
   Ő egy politikai kinevezett egy végrehajtóként került oda majd átcímezték igazgatónak.
   Már mondták a Billy Elliot esetet
   Tokody Ilona esete
   Azt is tudod 1-2 éve kultúrpolitika keményedése folyik
   2017-ben a Magyar Állami Operaház felmondta az együttműködést a Magyar Táncművészeti Egyetemmel
   A kereszténység lesz a kiemelt témája a Magyar Állami Operaház 2019/2020-as évadának
   Lásd hogy az ATV mennyire közszolgálatibb mint az MTVA.Itt a riporter nem legyilkolni akarja
   Lásd Ókovácsot
   Utoljára módosítva: 2019 Április 11
   Gagamail kedveli ezt.
  13. Ernoe
  14. setni
   setni
   Vagyis ha az országban nincs fekete bőrű szinész akkor az a darab nem kerülhet bemutatásra?
   ....ez számomra fura...
  15. sidavoq
   sidavoq
   De hiszen ha ilyen kitétel van, akkor az már rasszizmusnak számít.
   setni kedveli ezt.
  16. setni
   setni
   Jogtulajdonosok....nem a szerző...mert azt még csak-csak érteném ha nem is értenék vele egyet.
   Szerintem ez már rasszizmus.
  17. Gagamail
   Gagamail
   Ez egy kikötés, nem gondolom, hogy ördögtől való. Mi bajunk lehet abból, ha tiszteletben tartjuk?
   Hány ország hágta át ezt a kérést?

   Meg kell hívni olyan társulatot, akik megfelelnek a kritériumnak és előadhatják a darabot.
   Ez nem tűnik teljesíthetetlennek, sőt, érdekesebbé teszi az előadást.

   Nekem egy elhízott 50-es Pillangókisasszony is fura, nem is tetszett, amikor láttam. Fehér szereplős Porgy és Bess ... ez is testidegen.
   tornando kedveli ezt.
  18. setni
   setni
   Mivel nem láttam az előadást így számomra lehet akár ázsiai szereplős is.
   De, megoldódott a probléma az a lényeg.
   Elég megnézni hogy alakult a János vitéz rajzfilm külföldi bemutatásai....
  19. sidavoq
   sidavoq
   Színház - film - maszk és bárki lehet bármi, mintha így lett volna ez kitalálva eredetileg.
   Gagamail kedveli ezt.
  20. eddy56
   eddy56
   Feher szereplos... hmmmm
   Letezik fekete es feher zene?
   Eseetleg sarga meg zold es lila...

   A rendezes szerintem megoldotta ezt a kerdest, nem kell bohocotcsinalni magukbol az enekeseknek, mivel a darab New Orleansban a Katrina tomboolasa utan jatszodik a rendezoi felfogas szerint.

   A pillangorol csak annyit, hogy Puccini is errol irt egy leveleben. Hogy az opera szinpadi mufaj, es a hitelesseg fontos, a szereplok, szinpadi megjelenese fontos.

   En is valllotttam ezt egesz adddig, mig egy erkel beli Madam Butterflyban nemm Nincses Veronika enekelte Cso-cso szant.
   Mikor megjelent a szinpadon azv elso gondolatom az volt, hogy te joisten hhogyan tudott ebbe halalosan beleszeretni Pinkerton hadnagy.
   Na ez addig tartott, mig Kincses Veronika el nem kezdett enekelni!
   Mert az annyira fantasztikus vvolt, hogy az ember nem gondolt utana 'marhasagokra'

Megosztás