Óvodai élet 2o12

AndiC témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2012 Január 1.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Adél71

  Adél71 Állandó Tag

  Sziasztok!
  A segítségeteket szeretném kérni. Kooperatív technikával szeretném a középső csoportosokkal feldolgozni a Karácsony témakört. Amennyiben valakinek van már tapasztalata, terve legyen szíves tegye közzé. Illetve ha van ötlete ossza meg velem. Fontos lenne !!
  Előre is köszönöm!!
   
 2. Adél71

  Adél71 Állandó Tag

  Sziasztok!
  A segítségeteket szeretném kérni. Kooperatív technikával szeretném a középső csoportosokkal feldolgozni a Karácsony témakört. Amennyiben valakinek van már tapasztalata, terve legyen szíves tegye közzé. Illetve ha van ötlete ossza meg velem. Fontos lenne !!
  Előre is köszönöm!!:p
   
 3. Berenik

  Berenik Állandó Tag

  Kedves Gabricci! Nekem kettő van, de sehol nem találom, hol lehet csatolni word dokumentumot. Egy kicsit megváltozott itt 1-2 dolog.

  Üdv: Eni
   
 4. Adél71

  Adél71 Állandó Tag

  Szia, átküldtem az emil címem, ha oda átküldöd, köszi!!
   
 5. Timo-n

  Timo-n Állandó Tag

  A kooperatív tanulást óvodai csoportok esetében is alkalmazzák? Bocsi, expedagógus vagyok most már csak a saját gyerekeimen tapasztalok.
   
 6. pkytty

  pkytty Állandó Tag

  Kézimunka és zene foglalkozáshoz keresek ötletek Testünk témakörben. Köszönöm
   
 7. Iza69

  Iza69 Állandó Tag

  Csatolás megtekintése 0_6cunoastereamediului.doc
  Koszonom az eredeti feltoltonek.
   
  Mami75, renike1987, Erika6 és 1 másik tag kedveli ezt.
 8. eniko196

  eniko196 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Nincs véletlenül valakinek napszakokhoz kapcsolódó színezője?Az enyimeket nem találom.
  előre is köszi Enikő
   
 9. -barack-

  -barack- Állandó Tag

  Szia!

  Ilyet találtam:
  HTML:
  http://magocsiovi.blogspot.hu/2011/02/testunk-tema-2011febr7-18.html
   
 10. Napsugár19

  Napsugár19 Állandó Tag

  Rajz, kép az illemhelyre

  Sziasztok !

  segitségeteket szeretném kérni. Ha van valakinek wc ajtajára valami mókás képe vagy rajza azt megköszönném..
   
  admatka kedveli ezt.
 11. Mtunde

  Mtunde Állandó Tag

  Igaz, hogy nekem öltözködésről most nincs irott formában anyagom, s nem akarok kritizálni, de ez a tevékenységi terv legalább 5-6 éves és mára már csak vázlatnak felel meg. Mint ötlet jó, de a fejléc egyáltalán nem használható, tapasztalatból irom.
   
  edmund, Hirneth Kati és Iza69 kedveli ezt.
 12. Mtunde

  Mtunde Állandó Tag

  Öltöztetők- mindenféle mint

  jon.gif matthew5.gif matthew9.gif matthewbeachoutfit.gif matthewcoatandsnowpants.gif matthewfootballuniform.gif matthewsoutfit2.gif rachel1.gif rachel2.gif rachel3.gif rachel5.gif rachel7.gif rachel8.gif rachel10.gif rachel11.gif rachelbunnycostume.gif Rachelspaperdoll.gif sherah.gif

  A nettről gyűjtöttem, köszönet az eredeti feltöltőnek
   

  Csatolt fájlok:

 13. Mtunde

  Mtunde Állandó Tag

  Ki vagyok én- Testrészek projekt

  Remélem hogy sikerülni fog a feltöltés...
  Köszönet az eredeti feltöltőnek.
   

  Csatolt fájlok:

 14. -barack-

  -barack- Állandó Tag

  Nem vicces, csak kislányt, kisfiút ábrázol:
  Wc ajtó.jpg

  A képet az interneten találtam.
   
 15. Nokci

  Nokci Állandó Tag

  Sziasztok,
  <o:p></o:p>
  Én egy aggódó Anyuka vagyok, és a segítségeteket szeretnémkérni mi tévők legyünk?
  <o:p></o:p>
  Mit lehet tenni akkor, amikor Én és még pár Anyuka úgylátjuk, hogy az oviban a gyerekeinkkel nem foglalkoznak megfelelően az óvónénik? Az én fiam 5 éves, jövő szeptemberben kezdené az iskolát, de afejlesztőpedagógus 90%-ban nem engedi. Tehát tutira marad 1 évet, én is eztszorgalmazom, hiszen látom nem iskola érett, de ettől függetlenül neki is nemkellene megkapnia valamiféle iskolafelkészítő foglalkozást?
  Pár szösszenetet írnék az óvodai életünkről….
  1., Nézem a kirakott varrott képeket a táblán. Az éngyerekemé nincs közte. Kérdezem a gyereket Te miért nem csináltál? Mert énjátszottam a barátommal. Óvó néninek nem kellett volna a gyereket „rávenni”,hogy dolgozzon a többiekkel?
  <o:p></o:p>
  2., Volt a csoportban egy gyerkőc, nevezzük Bélának, aki kétévig a káromkodásaival zaklatta a csoportot, idén viszont az kezdet lenni aszokása, hogy botot és üveget dugott a társai nadrágjába.
  Az óvó nénik 2,5 évig semmi se csináltak, mire mostoktóberben egy anyuka a kislányától megtudta, kiverte a botrányt. Persze semmisem történt, nem volt rendkívüli szülői, ezt a történetet én is egy másikanyukától tudtam meg. A történet vége az lett, hogy a szülök meghallották!,hogy mindig az Ő fiúk a rossz, átvitték másik oviba. Tényleg meg van kötve azóvó nénik keze, vagy csak a mieink ilyen tehetetlenek? Hogy lehet, hogy ez agyerek 3 évig zaklat egy 26 fős csoportot és semmi sem történik?
  <o:p></o:p>
  3., Reggel az oviban 3-an anyukák öltöztetjük a gyerekeket.Hallom, hogy a wc-n bömböl-ordít egy kislány. Óvó néni reakciója, becsukja aszoba ajtót. Összenézünk egy másik anyukával. Kiderül a síró kislány a 3.anyuka lánya.
  <o:p></o:p>
  Ez a pár példa csak szösszenet, oldalakt tudnék írni az óvónénik trehányságáról és nem törődömségéről….
  <o:p></o:p>
  Kérdésem az lenne, ilyenkor mit tehetünk szülők? Valahollehet ezt jelenteni, jelezni? Egyáltalán kell-e ezzel foglalkozni vagy csakfogjam a gyerekemet és vigyem át másik oviba? De akkor mikor, most rögtön vagyráérek jövő szeptemberben?

  Előre is nagyon megköszönöm a válaszokat!

  Szép napot!
  Nokci

   
 16. izahf

  izahf Állandó Tag

  Kedves Nokci!

  Ha jól értettem a fiad nagycsoportos. Ilyenkor már jócskán kellene foglalkozzanak vele az óvónők, sőt eléggé komplex, érdekes tevékenységeket kellene összeállitani, ahhoz hogy a nagycsoportosnak felkeltsék a figyelmét. Igenis rá kellene venni a gyereket, hogy dolgozzon, jó kedvel, élvezettel.
  Ami a káromkodásokat illeti, sajnos ez nagyon sok esetben otthonról jön. Első sorban a szülőkkel beszélik meg az óvónők és figyelemmel követik a gyereket, ahhoz, hogy ez a csoportban ne forduljon elő.
  "botot és üveget dugott a társai nadrágjába"- Ez viszont számomra is felháboritó. Ezt a gyerekek mondták otthon? Jelentettétek az óvónőnek? És semmi következménye nem volt a dolognak? Elég baj, ha más szülőktől tudták meg Béla szülei, mivel ez is az óvónő dolga, jelenteni a szülőknek.
  Ami a harmadik pontot illeti, nem igazán értem. Az óvónőt nem érdekelte, hogy sir a kislány vagy miután bement a csoportba sirt? Ilyenkor valóban jobb, ha a gyerek nem látja a szülőt. Az óvónő megmagyarázza a kislánynak, hogy anyu majd később jön utána és próbálja lekötni a gyerek figyelmét. De ahogy értettem ez a csoport már nagycsoport, úgyhogy ha történt valami a csoporton belül, amitől a kislány sirt, azt is meg lehet oldani, nem muszáj ott legyen anyuka. Ettől tanulnak meg önállóan konfliktusokat kezelni.
  De hangsúlyozom ezt nem nagyon értettem, hogyan is történt.
  Első sorban az óvónőkkel kell beszélni s ha úgy látjátok, hogy nincs semmi változás, akkor az igazgatónővel.
  Hogyha mégis úgy döntesz, hogy átiratod a gyereket, akkor is a gyerek előnyeit nézd. S azt, hogyan illeszkedik be a gyerek egy új társaságba s hogyha nemsokára úgyis suliba megy akkor ez már két év egymás utáni változás, ami egyes gyerekeknek sok.

  Remélem tudtam segiteni!
  Szép napot s kiváncsi vagyok, hogyan oldódnak meg a dolgok(mert remélem megoldódnak)!
  ;)

  Iza
   
 17. Nokci

  Nokci Állandó Tag

  Kedves Iza,<o:p></o:p>
  <o:p></o:p>
  Köszi szépen a válaszod! :)<o:p></o:p>
  <o:p></o:p>
  A harmadik pontnál pontosabbanaz történt, hogy az Anyuka két gyerekét hozta a csoportba reggel. A nagyobbatmár felöltöztette, Ő sírt a wc-ben, a kicsit öltöztette még, tehát a gyerekekmég éppen nem voltak átadva az óvó néninek. Ő bent volt a csoportban, de akislány annyira zokogott, hogy kétlem, hogy nem hallotta. Én annyit láttam kilépett,és becsukta az ajtót az öltöztetőre, nem érdekelte, hogy az anyuka egyikgyereke a wc-ben „őrjöng” a kicsit meg éppen öltöztette.<o:p></o:p>
  A történteket valahol kellenejeleznünk nekünk szülőknek vagy a gyerekeink érdekében semmi se tegyünk?<o:p></o:p>
  <o:p></o:p>
  A botos dolog úgy derült ki,hogy egy kislány elleste a fiútól a dolgot, és elkezdte a lányokat„molesztálni”. Az egyik kislány otthon ezt elmondta, és az anyukája bent az oviöltözőjében kiverte a botrányt. Én onnan tudtam meg a történetet, hogy az egyikanyuka egy baráti beszélgetés alkalmával kérdezte, te hallottad mi történt azoviban? Mondtam neki nem, hiszen a fiamat 3 éve délben elhozom, így mi semmirőlnem tudunk.<o:p></o:p>
  Én azt nem értem, hogy azért eza molesztálás nem 5 perc, hol a fenében voltak az óvó nénik? Én tudom nem lehet26 gyerek nyomában lenni, de ilyen nem tűnik fel?<o:p></o:p>
  De ez a történet megoldódott,hogy elment a gyerek, ezzel kapcsolatban inkább az érdekelne, hogy az óvó néniktényleg nem tehetnek egy „ilyen” gyerek ellen semmit?<o:p></o:p>
  <o:p></o:p>
  Nem tudom mi tévő legyek azátíratással kapcsolatban….<o:p></o:p>
  A fiam nagycsoportos, de vegyescsoportban van.<o:p></o:p>
  Én azt látom, hogy az óvó nénibent ül a „sarokban”, van pár gyerek, aki körbe veszi, többnyire lány, azokkalfoglalkozik, a többiek meg azt csinálnak, amit akarnak. Így történt gondolom avarrásos dolog is, a gyerekem nem akart, ő meg hagyta had játsszon abarátjával, én meg fogom a fejem, hogy a gyerek nem fejlődik….<o:p></o:p>
  Nagy problémám az, hogy az éngyerekem nem alszik délután, így 3 éve délben elhozom. Én próbálkoztam az óvónéniknél 2 évig, hogy a gyerek bent aludna, sőt a gyerekem is kérte, az óvónénik keményen elzárkóztak, hogy nem alszik délután, menjen haza.<o:p></o:p>
  A problémám az, hogy jövőredolgozni megyek, akkor mindenképp bent kellene maradnia, de így hogyan?<o:p></o:p>
  A másik, amit nem írtam, mertössze-vissza járnak a gondolataim és nem tudom mivel tennék jót. Van egy tesóis, aki jövő szeptemberben kezdené az ovit. A lényeg, hogy nálunk 2 ovi van, azegyik nagyon közel, a másik 5 utcával feljebb. A nagyot a távolabbi ovibacipelem 3 éve. Jövőre viszont, amikor vissza megyek dolgozni, teljesen másirányba kell mennem, BKV-val, és 1,5 óra utazás vár rám oda és ugyan ennyivissza.<o:p></o:p>
  A kicsit tuti a közelebbibeveszik fel, mert ide tartozunk. A nagyot nem fogom tudni külön cipelni,ráadásul a közelebbi oviban van az az óvó néni, aki 1 évig volt óvó nénije,csak eljött a közelebbi oviba megbízott vezetőnek, de 1 év után összevonták azovikat, így maradt a közelebbiben óvó néni.<o:p></o:p>
  <o:p></o:p>
  Így őrlődök, hogy mi legyen agyerekkel, hagyjam két „rossz” óvó nénivel, de a barátjával még 1,5 évet, vagyhozzam át a közelebbi oviba a volt óvó nénihez, ha már a kicsi úgy is ide fogjárni, de ennek mennyi az esélye, hogy hozzá kerül, illetve lehet-e hozzákérni?<o:p></o:p>
  <o:p></o:p>
  Szép estét! :)<o:p></o:p>
  <o:p></o:p>
  Nokci
   
 18. eniko196

  eniko196 Állandó Tag

  Kedves Nokci!
  Én nem gonoszkodom eszemben sincs de:az óvónő azért ül 5-6 gyerekkel szegény feje mert ennyi gyerekkel foglalkozik.Ha te benézel az ajtón persze ,hogy ezt látod de azt már nem figyelted meg,hogy később másik 5-6 gyereket hív magához ,és azokat is fejleszti.Minden gyerek sorra kerül és az óvó néni a képességeiknek megfelelően bánik velük.Említetted is ,hogy vegyes csoportról van szó.
  Szerintem az óvónők mindent megtesznek a gyerekekért és nem hagyják a gyerkőcöket felügyelet nélkül balesetek bármelyik oviban előfordulhatnak. Nem ártana némelyik szülőnek sem kicsit magába nézni ,hogy miért őrjöng mellette a gyereke.
  minden gonoszkodás nélkül:Üdv Enikő
   
 19. izahf

  izahf Állandó Tag

  Ismét szia!

  Kicsit le vagyok döbbenve azok alapján amiket leirtál, de be kell ismernem, hogy sajnos van ilyen is.
  Óvónőként mondom, bár úgymond más óvónőkről van szó, de ezeket az eseteket mindenképp kell jelenteni az igazgatónőnél. Minimum! Ám vigyázz, mert van amikor nem biztos, hogy úgy történt minden, mint ahogy azt hallottad egy másik anyukától. De ahogy elmeséled szerintem van ok az aggódalomra. Sok óvónő úgy dolgozik, ahogy a fentebbiekben is emlitetted, hogy néhány gyerekkel, akinek kedve van, bár véleményem szerint egy óvónő úgy is tudja mozgósitani, nevelni a gyerekeket, hogy azokat mind mozgósitsa. Vagy kellene tudja. Azt még megértem, hogy ma nem volt kedve pl. ragasztani, de valamihez biztos volt kedve. És ha a játék az a valami, akkor azt úgy kell kiválasztani, megtervezni, hogy az csakis épitő jellegű legyen. Az, hogy gyereked egy vegyes csoportban van, az szerintem csak jobb kellene legyen, hiszen amikor még kicsi sokat tanul a nagyoktól s nagyként segit a kicsiknek, vigyáz a kicsikre, könnyebben tanulja meg megosztani a dolgait, stb.
  Ami az alvást jelenti, biza jó lett volna ha az első perctől megpróbálják azt, hogy ott aludjon. Ha nem is alszik kimondottan, de a gyerek pihen ez idő alatt. Egy két napig később fektetted volna le és ha fáradt akkor elalszik. Az első hét nehezebb, de ha a többieket nem zavarja akkor nem látom miért ne lehetne. Egy-két nap és megszokja, hogy ott kell maradnia az ágyban, ez idő alatt lenyugszik majd egy nap elalszik s onnan már könnyen megy. A kezdet a nehéz, de főleg ha a gyereked is kérte, akkor pláne. Nem beszélve arról, hogy mekkora szüksége van egy 3-5-6 évesnek a pihenésre...
  Hogyha úgy látod, hogy a gyerekednek jobb az átiratás,-szerintem jobb, akkor most irasd át. Én nem várnék jövőig, hisz ami azt illeti még a tanév elég elején vagyunk. Máris sokat fejlődhet, új barátok, stb.
  Ami az óvónőt illeti, nem feltétlenül kell ragaszkodni a régihez, vagy nem is muszáj a két gyereked egy csoportba járjon, de nem árt megérdeklődni milyenek az óvónők. Bár szerintem akkor látod igazán amikor a te gyereked jár ahhoz az óvónőhöz.
  És ha már most átiratod, akkor javaslom már most elkezdeni a déli alvást. Mármint ott hagyni az oviba. S a kicsit is úgy szoktatni.:)
  Én még csak óvónőként tudtam leirni véleményeimet s nem szülőként. Biztos van amibe egy szülő másként látja a dolgokat, de azért remélem segitettem!

  Minden jót!
  S várom a fejleményeket!:)
  Üdv, Iza
   
 20. Nokci

  Nokci Állandó Tag

  Szia Enikő,
  Semmi gond, nem vettem gonoszkodásnak, minden infó jól jön! :) Sajnos az a baj, hogy szülőként csak abból tudok ítéli, amit látok. :( Még ovi kezdésnél sokszor mondtam jó lenne egy kamera, hogy az ember lássa mi is történik az oviban.... Az én gyerekem sajnos nem mesél semmit. :(
   
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás