Óvodai élet 2o12

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

enikohogye

Állandó Tag
Állandó Tag
ember fejlodese

sziasztok,jovo hetemre kernek otletet.Ember fejlodesere gondoltam-barlangi embertol napjainkig,kastelyok es lovagok.Mindezt belefoglaltam egy projektbe.Koszi elore a segitseget
 

folk19

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Egy mesére lenne szükségem,de sajnos nem tudom a címét és a meséből is csak foszlányok vannak meg. Nem magyar mese...törpékről szól,vannak benne krampuszok..arra tisztán emlékszem,hogy kiszabadítanak egy rókát a csapdából,és ez a róka viszi el majd a törpöt egy palotába....azt hiszem valami tükrösbe. Ha valakinek eszébe jut,vagy ismeri,kérlek Titeket,hogy írjátok meg a címét!
Ezer hála,és köszönet érte!!!!
 

laur

Állandó Tag
Állandó Tag
Én egy nagyméretű cípőt készítettem valódi cípőfűzővel,akik tudtak már kötni a jelüket ráhelyeztem.Ja és felírtam,hogy "Én már tudok kötni!"
 

EmokeCsilla

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Szükségem lenne valami jó "mesterséges" ötletekre. Mesék, versek, énekek, ami eszetekbe jut a mesterségek témakörhöz. Nagyon megköszönném!
 

huncutkaovi

Állandó Tag
Állandó Tag
Cipőkötés

Van abban valami, hogy esetleg diszkriminatívnak tűnik, ha a jel ki van téve, de sok szülő a másik gyerek jelét nem is ismeri. Ha látja, hogy az ő gyereke még nem tud kötni, igyekszik otthon is segíteni neki. A rajzokra mi sem szoktuk előre rárajzolni a jelet, de kirakjuk az előtérbe. Szerintem fontos, hogy akár a szülő is összehasonlíthassa a gyereke rajzfejlettségét kortársaival.
Íme a képek:
 

Csatolások

  • BILD1348.JPG
    BILD1348.JPG
    475.6 KB · Olvasás: 591
  • BILD1350.JPG
    BILD1350.JPG
    473.7 KB · Olvasás: 506
  • BILD1352.JPG
    BILD1352.JPG
    546.9 KB · Olvasás: 532

beus00

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok
jövő hétem vadállatok hetünk lesz. minden ötletnek és segítségnek ezzelkapcsolatosan nagyon örülnék.Köszi
 

duverona

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Saját készítésű játékról, fejlesztő eszközről szívesen látnék ötletet, képet.
Köszönöm
 

trikerlady

Állandó Tag
Állandó Tag
Kibújás, vagy bebújás... - Medvenap (február 02.)

Február 2. - Medve monda

Február másodikához, Gyertyaszentelő napjához több szokás is tartozik.

  • Maga a ’gyertyaszentelő’ elnevezés arra utal, hogy Szűz Mária a 40 napos KisJézust elvitte bemutatni a jeruzsálemi templomba, ahol az előírt áldozat fölajánlásakor a jelenlévő agg Simeon az akkor még csecsemő Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló fényességnek nevezte. Úgy világít majd, mint a gyertya egy sötét szobában. Ezért szentelik meg ezen a napon a szentmiséken az erre szánt gyertyákat.

Ehhez a naphoz a fenti keresztény ünnep mellet számos néphiedelem is kötődik:

E
  • kkor osztották a papok a "Balázs-áldást", mely minden torokbajtól és -betegségtől megvédte az áldást kérőt.
  • Úgy vélték, hogyha február másodikán jó idő van, akkor későn tavaszodik. Ahogy a mondás is tartja: „Gyertyaszentelőkor inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy a nap süssön”.

  • A másik, legismertebb néphagyomány szerint, ha február 2-án a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát (azaz napsütéses idő van), akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még hideg jöhet. De ha borús felhők takarják az eget, az a maci számára azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek.

E népi hiedelem gyökere Erdélybe vezet vissza és onnan is tovább Jókai Mórhoz, mert egyes nézetek szerint a „Nagy Mesemondó” fantáziájában, pontosabban az Az új földesúr c. regényében született meg az időjós medve alakja, melyben így ír:

„Van aztán egy napja a télnek, aminek gyertyaszentelő a neve. Miről tudja meg a medve e nap feltűnését a naptárban, az még a természetbúvárok fölfedezésére váró titok. Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban. Azt nézi, milyen idő van! Ha azt látja, hogy szép napfényes idő van, a hó olvad, az ég tavaszkék, ostoba cinkék elhamarkodott himnuszokat cincognak a képzelt tavasznak, s lombnak nézik a fán a fagyöngyöt, pedig lép lesz abból, melyen ők megulgulnak; ha lágy, hízelgő szellők lengedeznek, akkor a medve - visszamegy odújába, pihent oldalára fekszik; talpa közé dugja az orrát, s még negyven napot aluszik tovább; - mert ez még csak a tél kacérkodása; mint a régi rendszer minisztériuma szabadelvű program mellett.

Ha azonban gyertyaszentelő napján azt látja a medve, hogy rút, zimankós förmeteg van; hordja a szél a hópelyhet, csikorognak a fák sudarai, s a lóbált száraz ágon ugyancsak károg a fekete varjúsereg, mintha mondaná: reszkessetek, sohasem lesz többet nyár; a tél megígérte nekünk, hogy mármost örökké fog tartani; mi kivettük árendába a szelet, fújatjuk, amíg nekünk tetszik; a nap megvénült, nincs többé semmi ereje, elfelejtkezett rólatok! Kár várnotok! - Ha jégcsap hull a fenyők zúzmarázos szakálláról; ha a farkas ordít az erdő mélyén: akkor a medve megrázza bundáját, megtörli szemeit és kinn marad; nem megy vissza többet odújába, hanem nekiindul elszánt jókedvvel az erdőnek. Mert a medve tudja azt jól, hogy a tél most adja ki utolsó mérgét. Csak hadd fújjon, hadd havazzon, hadd dörömböljön: minél jobban erőlteti haragját, annál hamarább vége lesz. S a medvének mindig igaza van.”


A lent is hivatkozott Macibolt oldalon még Nagy Lajos: képtelen természetrajz c. „átfogó szakmai enciklopédiából” :) is idéznek:

"A medve utálja a telet, ebben e tanulmány jó ízlésű írójához hasonlít. Az egész telet átalussza barlangjában, s ezáltal a szénkérdést s a spanyolnátha kérdését a lehető legpraktikusabban oldja meg, tehát nem is olyan ostoba állat, mint amilyennek kinéz. Gyertyaszentelőkor előjön a barlangból és szétnéz; ha szép idő van, a néphit szerint visszabújik a barlangjába, mert arról megtudja, hogy még sokáig tart a tél, ha pedig csúnya idő van, akkor künn marad, mert tudja, hogy nemsokára kitavaszodik. Így hiszi ezt a nép. A medve azonban sokkal ravaszabb, mint a nép és az ő hite, ha szép idő van, kinn marad, azért, mert szép idő van, ha pedig csúnya idő van, akkor visszamegy a barlangjába, azért, mert juj, de csúnya idő van odakinn. Ez a lehető legkörmönfontabb gondolkodás, amit a medve még azáltal is komplikál, hogy nem pont gyertyaszentelőkor bújik elő, hanem csak úgy gyertyaszentelő tájban, egy kicsit korábban, vagy egy kicsit későbben, csak azért, hogy a néphit egyáltalában ne tudjon rajta eligazodni."


Szerintem a medvéknek egyszerűen „ébresztőre van állítva” az órájuk és úgy február 2-ig bírja az akkumulátor bennük.

[B]Mi az óvodában évről-évre felelevenítjük ezt a néphagyományt. A mackó hetében minden a maciról szól. A sok mese, vers, mondóka és játék mellett a gyerekek körében kedveltek a medvés színezők, foglakoztatók is.
Íme belőlük egy kis gyűjtemény:
[/B]
 

Csatolások

  • 02 Bújj, bújj medve...+A bundám szőrös...+Mackó, mackó, torkos medve....wma
    1.1 MB · Olvasás: 324
  • 37 - Mackó, mackó ugorjál.mp3
    504.1 KB · Olvasás: 227

Icus40

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Szükségem lenne valami jó "mesterséges" ötletekre. Mesék, versek, énekek, ami eszetekbe jut a mesterségek témakörhöz. Nagyon megköszönném!

Szia, 2 dal jutott eszembe hirtelen, az első Gryllus dal, a második népdal de az is megtalálható Gryllus előadásában is .


- Hallod-e, te kis kovács, mit kopog a kalapács?
Hallod-e, te kis kovács, mit kopog a kalapács?
- Azt kopogja, kippre kopp, csengős csikós patkolok.
Azt kopogja, kippre kopp, csengős csikós patkolok.

- Hallod-e, te kis kovács, mit dohog a kalapács?
Hallod-e, te kis kovács, mit dohog a kalapács?
- Azt dohogja, döndeleg, ekevasat élezek,
Ekevasat élezek, mert a tavasz közeleg.



Nem kapálok, nem kaszálok,
asztalos inasnak állok.
Apró ágyakat csinálok,
abban alusznak a lányok.

Nem kapálok, nem kaszálok,
suszter inasnak beállok.
Apró cipőket csinálok,
abban táncolnak a lányok.

Nem kaszálok, nem kapálok,
Fazekas inasnak állok.
Apró csuprokat csinálok,
Abból kávéznak a lányok.

Kicsi csupor nagy a füle,
Nem fér a babám zsebébe!
Csupor fülét le kell vágni,
A babámtól el kell válni! <O:p</O:p
 

Icus40

Állandó Tag
Állandó Tag
madáreleség házilag

Eredeti szerző Eco32
Sziasztok!valaki tudna nekem segiteni,,?jovo heten ellenorzeseem lesz es egy" madaretetes telen "hetem lesz...Ha van otletetek,vagy barmi anyagotok,megkerlek segitsetek...koszonom
quote]

Szia, pár ötlet madáreleség készítéshez,
én is a neten találtam ezeket:

1. Eleséglánc készítés<O:p</O:p
Felfűzünk dióbelet, szalonnabőrkét, tepertő darabokat, sajtkockákat, almadarabokat egy zsinórra, és kiakasztjuk a fára
<O:p</O:p

2. Alma</ST1:p felszúrása bokorágakra<O:p</O:p
Az almát minden </ST1:provarevő madár kedveli. Fonnyadt, sőt rothadófélben lévő almát is szívesen fogyasztanak .
<O:p</O:p

3. Madárkalács<O:p</O:p
Marhafaggyút keverjünk össze magokkal. Különböző formákba tölthetjük, vagy összegyórjuk golyónak


4. Sült madárkalács<O:p</O:p
· 3/4 csésze lace>minden</ST1:place> féle magból álló keverék <O:p</O:p
· olaj <O:p></O:p>
· 2 evőkanál víz <O:p></O:p>
· 2 evőkanál liszt <O:p></O:p>
· sütőpapír <O:p></O:p>
· süti kiszúró <O:p></O:p>
· csípőfogó <O:p></O:p>
· drót <O:p></O:p>
öszegyúrjuk, beolajozott süteményesformába töltjük, kanállal tömörítjük majd a formát lehúzzuk róla. 170 fokon 10 perc alatt megsül. Cérnát fűzünk bele és kiakasztjuk


5. Mag-guriga<O:p</O:p
adjuk oda a gyerekeknek a wc gurigát, ecseteljék be mogyoróvajjal (cukor nélkülivel, kicsit ha megmelegítjük, könnyebben kenhető, majd hempergessék meg a madárkáknak való magokban. Mehet is ki a faágra, és lehet leselkedni! <O:p</O:p

6. Magrúd: Egy botot belemártunk mézbe majd a magokba megforgatjuk<O:p></O:p>
<O:p</O:p

7. Mézes madárkarika<O:p></O:p>
- egy kanál méz
- 1-1,5 kanál liszt
- 1 tojás
- néhány csésze mageleség!
A mageleség csak azután mehet be, miután a tojást és a lisztet alaposan kevertük. A méz segíti az összeragadást! Adhatunk hozzá egyéb nyalánkságokat is, mint pl: kukorica, reszelt répa, szárított gyümölcsök, csipkebogyó stb. persze ne olyan sokat, mert ront az állagán! Ezután formázva berakjuk a sütőbe és kis hőmérsékleten sütjük, amig szép aranybarna és illatos nem lesz! Sokáig eláll, napokig eltudnak a madarak ezzel játszani, és fagyasztva egy egész évig is eltartható! <O:p></O:p>
<O:p</O:p

8. Dísztökből: <O:p></O:p>
Vágjuk félbe a tököket, vigyázzunk, hogy az így keletkezett üreg ne legyen túl magas, hogy a madarak könnyen hozáférjenek az eleséghez. Vájjuk ki a magokat és a tök húsát.<O:p></O:p>
A kivájt tök oldalát szúrjuk át a dróttal, alakítsunk ki akasztót belőle. Néhány napig szárítsuk a tököcskéket. <O:p></O:p>
A tököcskéket töltsük meg a madáreleséggel. <O:p></O:p>
A marhafaggyút melegítsük fel, mikor megolvadt öntsuk a magokra. <O:p></O:p>
Hideg helyen várjuk meg, míg megszilárdul. Majd helyezzük el a kertben.

Kókuszdió héjába vagy fenyőtobozba is lehet tölteni a faggyú-mag keveréket
 

Csatolások

  • madáreleség.JPG
    madáreleség.JPG
    80.6 KB · Olvasás: 433

Icus40

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni! Ha tudtok, adjatok már ötleteket, hogyan lehetne megünnepelni Szent György napját az oviban, mi mindent lehetne csinálni ezen a napon.
Előre is köszönöm!
Üdv:csuri70

Szia, ha végigolvasod találsz benne oviban megjeleníthető elemeket. Mi Tavaszköszöntő Zöldágjárást szoktunk ezen a napon szervezni, de pl. pásztorjátékok is nagyon idevalók, meg ami még eszedbe jut ha a népszokásokat végignézed.


Szent György nap – április 24
<O:p></O:p>
Szent György ókeresztény vértanú, legendájának hitelességét a legújabb kutatások nem igazolták. Az egyház – ünnepét meghagyva – törölte a szentek sorából, ennek ellenére a magyar művelődéstörténetből és néphagyományból kitörölhetetlen a vitéz szent kultusza és tisztelete.
<O:p> </O:p>
A legenda:<O:p></O:p>
Az Érdy kódex legendája szerint György Kappadókia vitéz fejedelme volt, aki lóháton líbia tartományába ment, ahol Sylenne pogány város mellett legyőzte a pusztító sárkányt, megmentve ezzel a várost a pusztulástól, s a pogány király lányának életét, akit már fel akartak áldozni a sárkánynak. A királylány le akarta őt beszélni a viadalról, de György csak azt kérte, tagadja meg pogány hitét és bízzék Jézusban. Ha ezt megteszi, az Úr segítségével kiszabadítja a sárkány karmai közül. Küzdelmét a lány is segítette: amikor György lándzsája megsebezte a sárkányt, a királylány övét leoldotta és a sárkány nyakára vetette. A küzdelem után a királylány megtért, s még virradat előtt a város lakóit is kereszténnyé tette. György a királytól kapott pénzjutalmat szétosztotta a szegényeknek. A győzelme után a város lakói Szent Egyházat építettek a tiszteletére, oltára alól minden betegséget gyógyító kútfő buzog.
Szent György később a császár pogányságán megkeseredve levetette vitézi ruháját, s mindenét a szegényeknek adta. Börtönbe vetették, megkínozták, szenvedéseiben Jézus vígasztalta. Nyolcadbap fejét vették, gyilkosát tűz emésztette el. Legendájának számos népi változata él hazánkban is, ide sorolhatók a királylányt szabadító napvitézeinkről szóló meséink is.<O:p></O:p>


Szent György tisztelete már SzentIstván korában megtalálható a magyarság körében: szent királyunk a pogány ellenállást Márton püspök és Szent György vértanú zászlaja alatt törte meg. A Szent György kultusz kialakulásában fontos, hogy a kereszténnyé szelidülő magyarság a szent lovag életét, legendáját rokonnak érezte a maga szilaj világával. Népünk történelmében a Károly Róbert alapította Szent György lovagrend, Zsigmond alapította Sárkányrend, a Báthori család Sárkányölő patrónusa utal e kultuszra. Számos monostor, kápolna őrzi emlékét.<O:p></O:p>

A népi hitvilág:<O:p></O:p>
- Középkorban a lovagok védőszentje, majd a lovaskatonáké, cserkészeké, s a fegyverkovácsok, lóval foglalkozó parasztok patrónusa. Közbenjárása a hozzá fordulót megvédi a mennyütéstől, s ha hadban jár, a veszedelemzől.<O:p></O:p>
- A Szent György tallér a harcoló katonákat oltalmazta<O:p></O:p>
- Régen e napon misét mondtak a bevonulókért. A bevunultak fölszalagozott kardjukkal a négy égtáj felé suhintottak, hogy jó katona váljék belőlük.<O:p></O:p>
- Segítsége távol tartja a hamisan tanúzót, megvédi a családot nyomorék gyermek születésétől. <O:p></O:p>
- Az istállótüzet az ő szürke lova tiporta szét, megmentve az istállóbéli lovakat<O:p></O:p>
- A démonnak képzelt betegség megfélemlítésére őt hívják segítségül. Fejereklyéjét Veszprémben örzik <O:p></O:p>
<O:p> </O:p>
Helye a „kerek világ”-ban<O:p></O:p>
A természet megújulásában ezidőtájt a határ zöld-arannyá változik, de a sárkány - aki ősztől tavaszig örzi a magba sűrűsödött tétlenséget, a „Szűzet” aki ágyát készítette az „újnak” – még itt van, s húzza lelkünk kedvét is visszafelé. E napon a fehér lovon járó napvitézt várta, kérte a régi falu népe, hogy szüntesse meg a sárkány pusztító hatalmát. György a gonoszt elűző táltos. Ő szabadítja ki végérvényesen a földeket a tél rabságából, levágva a sárkány 7 fejét ( okt., nov., dec., jan., febr., márc., ápr. )
Szent György a kikelet ünnepe, az igazi tavasz kezdete. A rómaiak e napon pásztorünnepet tartottak, e hagyomány továbbélése jelenik meg a hazai állattartás szokásaiban is. Az állatok Szent György napi kihajtásához számos hiedelem és szokás fűződött, mellyel az állatok egészségét, szaporaságát igyekeztek előidézni. Az egyház ennek az archaikus kultusznak az ellensúlyozására rendelte e napra György ünnepét, hogy ezentúl a szent vértanú oltalmát keresse a nép maga, jószága és földje számára. György az akinek van ereje a gonosz távoltartására – hisz még a sárkányt is legyőzte - amely a nagy nekizsendülés idején az ember és az állat megrontására törekszik.
Régen a napvitéz kozmikus küzedelmét senki sem szemlélte tétlenül, tette dolgát az ember. A tavaszi kultikus tisztálkodáshoz és megújításhoz hozzátartozott, hogy hites, énekes körmenettel végigjárta a határt, megtisztogatta a a legelőt és a csordakutakat, s csak utána hajtotta ki az állatait. A királylány, a a zöld aranyban pompázó élet ilyenkor óhajtotta a legteljesebben a szabadító, növelő, nevelő fényességet. A Mindenség ezekben a napokban Ég és Föld szűzi nászára készül. A „nászágyat” a régiségben az ember vetette meg: a négy égtáj irányában megszentelt búzavetésből tépett szálakat a férfiak a kalapjuk mellé tűzték, a nők az imádságos könyvükbe rejtették el. A szálakból koszorút is fontak, s nyolc nap múltával a szántóföld, a vetés négy sarkába helyezték el.
Szent György éjszakáján szedett harmat a föld erejét, zsírját, s az ég csillagfényét rejti. A harmat már az Ószövetségben is az ég áldásának, tehát a termékenységnek az eszköze. A Szent György napi eső aranyat ér. : „ Szentgyörgyeső verje a magyarokat”-tartja a fordított átok, melyet a rabságba esett magyarnak kellett szórnia hazájára a szabadulásáért.


Népszokások:<O:p></O:p>
o Szent György alakja, ünnepe a tavaszkezdet szimbóluma, az íratlan tradíció erejével máig ott él a népi hiedelemvilágban, a paraszti kalendárium legjelesebb napjai között. Mint a tavasz kezdete, párban az őszi Szent Mihály nappal, kiemelt gazdasági és politikai váltónap, pásztorok, béresek szedődtetésének ideje<O:p></O:p>
„ Szent György napkor, kihajtáskor, minden bugris lehet pásztor<O:p></O:p>
Szent Mihálykor, szoruláskor az a pásztor, aki számol...”<O:p></O:p>
o a jószág mezőre való kihajtásának első napja, melyhez gonoszűző, termékenységvarázsló szokások kapcsolódtak, pl.zöld ággal, láncon, fejszén, tojáson, füstöléssel stb. hajtották át a marhákat<O:p></O:p>
o e napon misét mondtak az anyaföld áldásáért, termékenységéért, a jó időjárásért, a parasztok boldogulásáért<O:p></O:p>
o Jellegzetes pásztorszokás volt Kalotaszegen a tejbemérés: ilyenkor állapítják meg, mennyi tejet kapnak majd a nyáron a gazdák, a most lemért tejnek megfelelően. Ehhez kapcsolódótermékenységvarázslás a lányok, juhászok és juhok vízzel való leöntése<O:p></O:p>
o Tisztújítás volt e napon falun és városon ( falubíró és sekrestyés választás )<O:p></O:p>
o A Szent György napon szedett harmatot a kovászba csöppentették, hogy a kenyér szebben süljön, tehénnek adták, hogy jól tejeljen. Zalában szentgyörgyharmattal mosdottak, hogy szépek, egészségesek legyenek<O:p></O:p>
o E napot alkalmasnak tartották földbe rejtett kincs keresésére is, melyről úgy hitták, minden hetedik évben ilyenkor lángot vet<O:p></O:p>
o Időjárásjósló hiedelmek: ha e nap előtt megszólalnak a békák, karai, esőtlen nyár lesz. A Szent György nap előtti mennydörgés bő termést jelez. Jó termést lesz, ha a varjú ilyenkor már nem látszik ki a vetésből. Ilyenkor vetették a kukoricát, babot, uborkát.<O:p></O:p>
o A Szent György nap előtt kígyót, gyíkot, békát fogó kéznek gyógyító hatást tulajdonítottak<O:p></O:p>
o E napon gyepűjárást tartottak: a hegybíró vezetésével végigjárták a gyepüt, s a rendetlen gazdák pint borokat fizettek, melyet együtt költöttek el.<O:p></O:p>
o A határkerülés során a falu határában a suhancokat lefogták és megvesszőzték, hogy még öregkorukra is emlékezzenek, hol csapták meg őket ( meddig tart a falu határa ). Megtisztították a forrásokat. A néphit szerint Szent György után lehet inni és itatni belőlük.<O:p></O:p>
o Számos görögkatolikus faluban a nagyböjt és húsvét után, csak Szent György naptól fogva szólhatott a muzsika, most lett szabad táncolni<O:p></O:p>
o E nap estéjén a határjárás, mise, tisztújítás, termékenységvarázslás után általában táncmulatság zárta a napot.<O:p></O:p>


Nem csak ehhez a naphoz kötődik, hanem általános tavaszköszöntő népszokás a zöldágjárás. A falvak lányai, legényei zöld ágakból kaput tartva, énekszóval vonultak végig a falun.


Óvodában: zöldágjárás<O:p></O:p>
<O:p></O:p>
A tavaszi természet köszöntése közös énekes játékkal az udvaron. A nagyok által tartott zöldág-kapuk alatt átbújás, naphívogatók, lepke-, katica-, fecskeköszöntés, kiskert-varázslás, földbe rejtett kincsek keresése.
Cél: Közös énekes játékkal az óvoda nagyközösségéhez való tartozás elmélyítése, tavaszköszöntéssel a természet szépségei iránti fogékonyság alakítása

1. Előkészületek, ráhangolódás<O:p></O:p>
- tavaszi séta, a „zöld-arany” természet megfigyelése
- időjárásvarázslás ( nap, eső )
- kiskertek gondozása
- harmatszedés - szépségvarázslás
- csigák, lepkék, katicák megfigyelése

2. Szervezési feladatok<O:p></O:p>
- zöldágak begyűjtése a kapuzós játékhoz ( kertész )
- Kincsek gyüjtése, becsomagolása
- Kincsek elásása a homokozóba ( kertész )
- Dalok, mondókák egyeztetése, a zöldágjárást vezető kolléga kiválasztása
- Zöldágakból hármas fonat készítése a gyerekekkel reggel


3. Menete<O:p></O:p>
- nagycsoportosokkal a kaputartás megbeszélése, a kapuk helyének kijelölése, zöldágak kiosztása
- Gyülekezés valamennyi csoportnak az udvaron
- Énekszóra ( Bújj bújj zöld ág) átbújás a kapuk alatt
- Közös énekes játékokkal tavaszköszöntés ( naphívogatók, lepke, csiga, harmat, fecske stb)
- Kapukon visszabújás után óvónénik éneke: Tavaszi szél - kánon
- Földbe rejtett kincsek keresése a homokozóban


Törzsanyag:<O:p></O:p>
Bújj bújj zöld ág
Süss ki napocska – Kolompos
Süss fel nap – mondóka ( halk – hangos)
Lepke, lepke, szállj a tenyeremre
Fecskét látok
Csigabiga palota
Kati katalinka
Én kis kertet kerteltem



Mesék: <O:p></O:p>
Királylányt szabadító napvitézekről szóló mesék pl.:
- Világszép nádszálkisasszony
sárkányölő mesék pl.:
- Király Kis Miklós ( Icinke-picinke)
Állatok kihajtásával, pásztorkodással kapcs. mesék pl.:
- Furulyás Palkó ( Kolompos CD)
- Aranyszőrű bárány
<O:p</O:p
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%"><TBODY><TR><TD style="BORDER-BOTTOM: #f4f4f4; BORDER-LEFT: #f4f4f4; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: #f4f4f4; BORDER-RIGHT: #f4f4f4">


</TD></TR></TBODY></TABLE>- nap<O:p></O:p>
<O:p</O:p
Süss fel nap, Szent György nap,
Kertek alatt a kis bárány majd megfagy.
Terítsd le a köpönyeget
Adjon Isten jó meleget
Happ!
 

annaovo

Állandó Tag
Állandó Tag
A Matematika tanításának módszertanára lenne szükségem oviban. Ha valakinek van valami jó anyagja nagyon megköszönném.
 

p.s.anett

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Kisze-bábhoz keresnek én verseket, énekeket...Valamint, az ovis farsangon ti milyen játékokat szoktatok játszani a gyerekekkel, amikbe a szülőket is bevonjátok? Ötletek kérnék :) Köszönöm szépen. Jó munkát kívánok mindenkinek
 

susie76

Állandó Tag
Állandó Tag
Nyílt naphoz keresnék ötleteket, nagycsoportban Mese és vizuális párosításra gondolnánk, de nagyon nehezen jönnek az ötletek,mert más sok mindent ellőttünk :)
Köszi
 

beus00

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!valaki tudna nekem segiteni,,?jovo heten ellenorzeseem lesz es egy" madaretetes telen "hetem lesz...Ha van otletetek,vagy barmi anyagotok,megkerlek segitsetek...koszonom
szia
remélem nem késő és az ötletet is használni tudod. mi a tél beállta elött ilyen madáretetőt készítettünk, egyszerű olcsó és mutatós is és az elkészítését is nagyon élvezték a gyerekek.
Üdv Bea
 

Csatolások

  • ovi 287.jpg
    ovi 287.jpg
    1.2 MB · Olvasás: 380
  • ovi 288.jpg
    ovi 288.jpg
    1.3 MB · Olvasás: 362
  • ovi 290.jpg
    ovi 290.jpg
    835.1 KB · Olvasás: 348
  • ovi 291.jpg
    ovi 291.jpg
    864.4 KB · Olvasás: 335
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére