Óvodai élet

mamoncsi témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2008 Június 22.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Zsóka15

  Zsóka15 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Kérlek Titeket, elsősorban az óvónőket, hogy amennyiben van pár perc szabad időtök, töltsétek ki a mellékelt kérdőívet! Egy versenyre jelentkeztem, ezért végzek egy kis kutatást a beszoktatással kapcsolatban a szülők és a pedagógusok oldaláról vizsgálódva. A kérdőív kitöltése tényleg nem vesz igénybe pár percnél többet, de nekem nagyok sokat segítenétek! Természetesen teljesen anonim. A kitöltött kérdőíveket a [email protected] címre is küldhetitek.
  Előre is köszönöm!!
   
 2. Rubina

  Rubina Állandó Tag

  Szia Ovoka!
  Nálunk minden gyereknek van egy egyéni fejlődést nyomonkövető lapja, melyet minden évben kétszer: októberben és májusban kitöltünk. Ez minden területet lefed, ezért nekünk is jó látni, hogy hol áll éppen a gyerek fejlődése, -erre alapozva lehet a fejlesztendő területeket meghatározni, - és a szülőt is ennek alapján lehet tájékoztatni.
  A szülőknek kifüggesztünk egy lapot, melyen az időpontok szerepelnek, és minden szülő beírja a nevét a neki megfelelő időponthoz.
  A szülői tájékoztatást külön nem szoktuk dokumentálni, de ha muszáj lenne, egyszerűen aláíratnám Vele a gyermek fejlődési lapját egy dátummal.
   
  gradinita kedveli ezt.
 3. koczine

  koczine Állandó Tag

  Tudnád esetleg csatolni ezt az egyéni fejlődést nyomonkövető lapot?
  Köszi

   
  gradinita és bettikovi kedveli ezt.
 4. Time@

  [email protected] Állandó Tag

  Sziasztok!
  Középső csoportosok leszünk. Matematika foglalkozás tervezete van-e valakinek? Tudnátok-e feltölteni? Mivel célszerű kezdeni középsőben a matematikát? Ti hogyan építetek fel egy ilyen foglalkozást? Esetleg van-e könyv, ami a segítségetekre van?
  Előre is köszönöm
   
  gradinita kedveli ezt.
 5. Time@

  [email protected] Állandó Tag

  Sziasztok!

  Októbertől Angol szakkör fog indulni az óvodánkban. Ehhez szeretnék segítséget kérni! Hogy kezdjem el a foglalkozást? Mit "tanuljunk"? Hogyan éépül fel egy ilyen foglalkozás? Van esetleg valakinek tervezete hozzá????

  Remélem valaki tud segíteni, mert ez teljesen új lesz számomra!

  Köszönöm előre is!

  Üdv.: Timi
   
  gradinita kedveli ezt.
 6. edinamit

  edinamit Állandó Tag

  Sziasztok!
  Új óvónéni vagyok, nagyon hasznos tanácsokat látok itt.

  Most az lenne a kérdésem, tudtok-e olyan ovit, ahol interaktív táblát használnak? (szakdolgozathoz kell) ezzel kapcsolatosan bármit szívesen fogadok. köszönöm előre is.
  Edina
   
  gradinita kedveli ezt.
 7. mirisztina

  mirisztina Állandó Tag

  Én is szeretnék szakdogámhoz segítséget kérni témám a gyermekfolklór 0-3 évesek körében. Tehát mindent ölbeli játékokról, altatódalokról.

  és mondókákról. A mese már nem ennek a korosztálynak a műfaja ugy-e?
   
 8. mirisztina

  mirisztina Állandó Tag

  Kedvenc gyerekeknek szóló verses könyvem Bartos Erika Bárányfelhők című kötete, minden óvónéni és anyuka figyelmébe ajánlom. Mi imádjuk...

  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
   
 9. Szilke63

  Szilke63 Állandó Tag

  Hazafiasságra nevelés

  Érdekes választás a hazafiasságra nevelés, mint kiemelt feladat. A mai Magyarországon jó ötletnek tartom.
  Szerintem az óvodában ez úgy valósítható meg, hogy a tanév folyamán kiemelt figyelmet fordítotok a nemzeti ünnepeken kívül a néphagyományoknak, jeles napoknak is. Sok magyar népmesével, magyar népdallal, magyar írók, költők műveivel lehet megismertetni a gyerekeket. Ezek máskor is túlsúlyban vannak az ütemtervben, de ebben az esetben ki is lehet hangsúlyozni azok magyar voltát. A hazafiassághoz hozzá tartozik a hazaszeretet, a szülőföld szeretete és ismerete is. Ebben az életkorban kirándulásokkal lehet a gyerekekkel megismertetni szűkebb és tágabb környezetüket, annak szépségét. Lehet kirándulni pl. a Szentendrei Skanzenba, nagyobbakkal a Néprajzi múzeumba, vagy akár a Mezőgazdasági múzeumba. De meg lehet ismertetni egy szép tájat, vidéket. Fontos a közös élmény. Ide tartozik a környezetünk védelme is.
  A csoportszobában ki lehet rakni a magyar címert, zászlót, hogy a gyerekek megismerjék, és tudják, hogy mi az.
  Van jó pár vers és mondóka is ebben a témában. pl.

  Magyarország a mi hazánk,
  Miénk ez a föld,
  Kis zászló a kezünkben,
  Piros, fehér, zöld.
   
 10. rozsanemoni

  rozsanemoni Új tag

  Sziasztok!! Szerintetek mennyire jók a vegyes csoportok az oviban 3-6évesig vannak...:( Szerintem visszahúzzák a kicsik a nagyobbakat...

  Köszi!!
   
 11. ágiovi

  ágiovi Állandó Tag

  Szia
  Munkatervet nem tudok feltenni, szerintem ez minden oviban más, mivel a szülők mindenhol más ünnepeken segítenek be, vesznek részt. Teszek fel egy működési szabályzat mintát, hátha ennek is hasznát tudod venni.
   
 12. nemesnemes

  nemesnemes Állandó Tag

  Keres


  Kedves Zsuzsi77!


  Szeretnem elkerni a tarisznyak mintait. /Esetleg ha valaki meg tudna irni, hogy hol talalom meg a leszamolhato mintakat./ Nagyon szepen koszonom.
   
 13. ovoka

  ovoka Állandó Tag

  gyerekek vegyesen

  Kedves Móni:)

  Egész életemben, mióta a pályán vagyok (33 éve) vegyes csoportban dolgoztam. Volt idő, mikor majd 50 gyerekkel egy csoportban. Így van tapasztalatom bőven, és állíthatom, nem mond igazat, aki ezt állítja.
  Szerinted egy családban is a kicsik visszafejlesztik a nagyobb testvéreket? Hm?

  Ugye erről még nem hallottál?:)

  Ez egy nyer-nyer kapcsolatrendszer. Ha jól van kialakítva a csoportélet, ha az irányító felnőtt teljesen elfogadja ezt, akkor abban nem lehet hiba, mint ahogy a tiszta csoportokban se, ha a felnőtt abban érzi jól magát.

  Akkor okoz ez gondot, ha az óvónő nem tudja elfogadni és kicsikre gondolva tervez állandóan.

  Nem könnyű, sőt igen nehéz feladat, de nagyon gyönyörű, mint az anyaság:))

  Arról pedig igen kevesen szólnak, hogy azok a gyerekek, akik vegyes csoportban nőnek és fejlődnek, jobban szocializálódnak, mint társaik.

  Remélem, nem kell aggódnod a vegyes csoport miatt, ha óvó néni vagy, találd meg benne a szépséget, mert sok van benne. Ha szülő vagy, ne féltsd tőle a gyermeked, mert majd rájössz, jó az, nagyon is:)

  Egy "öreg" ovoka:)))
   
 14. bdiuci

  bdiuci Állandó Tag

  Egyetértek veled, foleg, ha a csoportban 25 gyerek található...
   
 15. ovoka

  ovoka Állandó Tag

  Aktuális fejlettség


  Kedves Rubina!

  Igen, kötelező dokumentálni, már évek óta. Az ellenőr ezt fogja nézni, ill. nálunk már nézte is.
  Nem szükséges a fejlődési naplót, nyomon követési naplót aláíratni, de azt is lehet. A lényeg, hogy ott legyen a szülő aláírása valahol, hogy ekkor meg ekkor a tájékoztatást megkapta.
  Nos, ti októberben töltitek ki a naplót. És melyik két időpontban tájékoztatjátok a szülőket?

  Május az biztos..és előtte?

  ovoka
   
 16. ovoka

  ovoka Állandó Tag

  Felkészülés

  Kedves Óvónő Társaim!

  Szeretném felhívni a figyelmetek arra, hogy az ellenőrzés nagyon hasonló lesz a szakfelügyelői rendszerhez, mint régen. Készüljetek a dokumentációval, mert nagyobb részt azt fogja felölelni.

  Éves terv nélkül senki ne dolgozzon! Még van idő, készítsétek el!

  ovoka
   
 17. ovoka

  ovoka Állandó Tag

  Napló

  Ágiovi:)

  Ez a napló egy csodálatos szép (hatalmas) munka, csak gratulálni tudok és nagyon hálás vagyok, hogy megosztottad velünk:)

  A naplóval kapcsolatban fontos, az ellenőrzés ezt is vizsgálta (mert kákán is csomót kell keresni, és aki keres, az talál) :))).
  Az oldalaknak sorszámozva kell lenniük, így a tasakolás módszere nem alkalmazható, de belekötött a spirálfüzetbe is, csak akkor lehet, ha előre beírod az oldalszámokat.

  ovoka
   
 18. Gudisz

  Gudisz Állandó Tag

  vegyes csoport

  Én 25 éve vagyok a pályán, és imádom a vegyes csoportot minden nehézségével együtt.:D A gyerekeknek fejlesztőbb, bár a testvéreknek egy csoportban nem minden esetben jó.
  Nagyon egyetértek ovokával:p üdv: Gudisz
   
 19. khet22

  khet22 Állandó Tag

  Sziasztok! Szerintem is nagyon jó a vegyes csoport! Nálunk az vált be, hogy az iskolába menőkkel többször, külön leülünk foglalkozni. Vannak olyan foglalkozások, amikor csak ők vannak ott, kicsik nélkül. Nem teljesen szabályos, de nálunk ez bejött.
   
 20. khet22

  khet22 Állandó Tag

  Kedves Ovoka! Miből gondolod ezt az ellenőrzéses dolgot! Kötelező az éves terv, mert a mi vezetőnk nem kéri?
   
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás