Önnek nem Kálmán Olgához kellett volna mennie élő adásba

Nyílt levél dr. Zacher Gábor részére

Tisztelt doktor úr!

Végignéztem, egyben végigszenvedtem a Hír Tv Egyenesen című műsorában előadott és mappájával megtámogatott nyilatkozatát, amellyel a mundér becsületét védte. Mielőtt tovább folytatnám, közreadom az orvosi eskü nemzetközi szövegét:

Genfi deklaráció

(nemzetközi orvosi eskü)

Elfogadta az Orvosi Világszövetség Második Közgyűlése, Genf, 1948. szeptember

Módosította a 22. Orvosi Világközgyűlés, Sydney, 1968. augusztus és a 35. Orvosi Világközgyűlés, Velence, 1983. október

Ünnepélyesen fogadom, hogy azon idő alatt, míg az orvosi hivatást gyakorlók tagjának vallom magam:

  • életemet az emberiség szolgálatára szentelem;
  • megadom oktatóimnak a nekik járó tiszteletet és hálát;
  • lelkiismerettel és méltósággal gyakorlom hivatásomat, betegeim egészsége lesz számomra az elsődleges szempont;
  • még a beteg halála után is tiszteletben tartom a reámbízott titkokat;
  • minden erőmmel fenntartom az orvosi hivatás tiszteletét és nemes hagyományait;
  • kollégáimmal testvérként bánok;
  • nem engedem, hogy vallási, nemzetiségi, faji, pártpolitikai, vagy társadalmi szempontok eltántoríthassanak a betegeimmel kapcsolatos kötelességeim teljesítésétől;
  • az emberi életnek a fogamzástól kezdve megadom a legnagyobb tiszteletet; – orvosi tudásomat pedig engem fenyegető veszély esetén sem használom az emberiség törvényeivel szemben.
Ezeket az ígéreteket ünnepélyesen, szabadon teszem, és becsületemre fogadom.

Tovább is megyek:

A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexe – elfogadta a Magyar Orvosi Kamara Küldöttközgyűlése 2011. szeptember 24-én. A törvény értelmében hatályba lép 2012. január 1-én. Csak pár sort idéznék ebből, hogy felfrissítsem statisztikákba feledkezett memóriáját:

(4) Az orvos nem élhet vissza betege kiszolgáltatott helyzetével, nem sértheti emberi méltóságát, figyelembe kell vennie szemérem és szégyenérzetét. Még kilátástalannak tűnő esetben is vigaszt kell nyújtania, erőt adva betegének. Feltétlenül el kell kerülnie a beteg tárgyiasulását, amelynek következtében esetté, a kutatás tárgyává, vagy sorszámmá válhat.

(5) A beteg jólléte mindenekelőtt: ezt az elvet sem a társadalmi, sem politikai nyomás, sem az adminisztrációs kötelezettségek, sem kereskedelmi érdekek nem sérthetik.

És ezzel elérkeztem a számomra talán legalapvetőbb fogalomhoz, az emberség fogalmához, melyet mi, más hivatással rendelkező, és az egészségügyi „szolgáltatásokat” igénybe vevők jól ismerünk. Ám mivel erről a műsorban nyomokban sem esett szó, tájékoztatom:

(18) Az orvos köteles a tőle elvárható módon betege fájdalmát, félelemérzését csökkenteni.

II. 2.1. Az orvos elsősegély-nyújtási kötelezettsége

(1) Sürgős szükség, veszélyeztető állapot esetén az orvos köteles a jelentkező beteget fogadni, az általa észlelt beteget ellátni, és – az adott lehetőségeknek megfelelően és a tőle elvárható módon – első orvosi ellátásban részesíteni, és állapotától függően a szükséges intézkedésekről gondoskodni.

(2) Az orvos a helyszínen maga dönti el, hogy a sürgős szükség és veszélyeztető állapot esete fennáll-e. Ha a rendelkezésre álló információból a sürgős orvosi ellátás 7 szükségességét biztonsággal nem lehet megállapítani, úgy kell eljárni, mintha az bizonyítottan fennállna.

Nem folytatnám a sort a következő 30 oldal felsorolásával, akit érdekel annak, de legfőképp önnek ITT áll a hivatkozás.

Szeretném megkérdezni, mert ez a műsorvezető figyelmét elkerülte: a fenti pontokból ön melyiknek felelt meg ama beteg ellátásának (vagy el nem látásának) során, aki sajnálatos módon – a rendelkezésünkre álló információk alapján – órákig haldokolt a Honvédkórház sürgősségi osztályán anélkül, hogy fájdalmát enyhítették volna?

Amit végtelenül gusztustalannak tartok: ön statisztikai adatokkal próbálja a mundér becsületét megvédeni, az általunk – civilek, betegek, egészség-károsultak – már megszokott szakmai összezárást követve; ön megpróbálja megmagyarázni azt, amit mi elég sokan tudunk az egészségügyről, csak aki fetreng a fájdalomtól, azt ez egyáltalán nem érdekli.

Doktor úr! Nem nekünk kell ezt a statisztikákat felmutatni, hanem a feletteseinek, mert nem biztosítják az ön munkájának legelemibb alapfeltételeit sem.

Ön azzal védekezett egyebek mellett, hogy a sürgősségi osztályon olyanokat is el kell látnia, akiknek egészségi állapota ezt nem indokolja. Nos, az ön ismeretei itt is csődöt mondtak, amikor azzal védekezett, hogy ellenkező esetben feljelentik:

Etikailag nem kifogásolható, ha az orvos szakmai vagy erkölcsi meggyőződése miatt – a jogszabályok keretei között – nem vállal és nem végez bizonyos kezeléseket.

Ön azt állítja, hogy a napi szórásokat, átlagokat figyelembe véve, olyan is előfordul, hogy naponta 160 főt látnak el. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez rettentően nagy szám. Kérném ez esetben kiírni a váró ajtajára, hogy jelenleg a 100. beteget látjuk el, úghogy ön, tisztelt beteg, aki vért hány és fetreng a fájdalomtól, a 160-ik lesz. Nem az alapellátás várólistáján, hanem az életmentő várólistán.

Ön azt állította, hogy ez a beteg menthetetlen volt. Ez a műsorban úgy jött le, hogy akkor pont ráért vergődni, mert önök amúgy sem értek rá vele foglalkozni.

De nekem rögtön adódik az ezzel kapcsolatos másik kérdésem: ha önök nem vizsgálták meg a beteget, vagy csak futólag tették ezt az alapellátás-felmérés alapján, akkor honnan tudták, hogy mentehetetlen volt? Nyilván az lehetett, amikor már felnyitották. De ha esetleg mégis sikerült az első kézrátétellel megállapítani a beteg menthetetlen állapotát, mit tett ön, mint ügyeletes a fenti etikai szabályok szerint elvárhatóan? Mivel enyhítette a beteg fájdalmát? Nem volt a környéken egy kurva fájdalomcsillapító?

Ön előadta a hattyú halálát – az egészségügyét -, de ez a maga halála is egyúttal. Csak nem vette észre, hogy saját magának mond ellent. Önnek nem Kálmán Olgához kellett volna mennie élő adásba, önnek egyetlen feladata lett volna. Nem most, hanem a 101-ik beteg után. Berúgni a Balog emberállat miniszter és az Orbán nevű foci- és hatalommániás ajtaját. Mert ön értünk, betegekért van, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a felelősök is mindent megtegyenek.

De nem. Ön ebben a műsorban is csak azt tudta elmondani, hogy nemrég kaptak anyagi forrásokat. Nagyon helyes. És akkor? A maradék 60 beteg ellátására elegendő volt az a pénz? Hol van a megbecsült személyzet, az infrastruktúra, vagyis a tárgyi-személyi feltételek? És hol van az emberség? Nem csak most hol van, hanem évekkel ezelőtt hol volt?

Tisztelt doktor úr! Nem vonom kétségbe az ön szakmai tudását, bár lövésem sincs erről azon túl, hogy a magyar alkoholizmus ünnepei előtt és után – vagy ezektől függetlenül az általános droghelyzetről – nyilatkozik. Szerintem meg nyilatkozatok és tévészereplések helyett dolgozzon!

Bennem az adrenalin akkor szökött az egekbe, amikor ön a betegekkel, hozzátartozókkal történő kommunikáció javításáról beszélt. Olvassa el kérem az etikai kódexet! Az, ahogyan nem csak az önt ért ilyetén kritikák, de az általam is megtapasztalt jelenségek alátámasztják, igenis probléma a flegma, lekezelő modor. Mintha nem beteg emberekről lenne szó, hanem fél sertésekről. Sok esetben hentes módjára bánnak az emberekkel, az a stílus sok esetben minimum elfogadhatatlan. Megértve az önök túlterheltségét, semmi nem írhatja fölül a betegellátás humánus jellegére vonatkozó elvárásokat. Itt nem csak betegek vannak, hanem olyan hozzátartozók is, akik mögött nem pusztán a beteg szerettük iránti aggodalom áll, de akiknek egyéni, családi sorsa is megpecsételődik az önök szakmai, emberi hozzáállása révén.

Tudom, hogy a sok évnyi rutin nyerssé, rideggé teszi az embert, de néha nem árt tükörbe nézni. Mert el lehet játszani a hamis megváltó szerepét, de embernek lenni és maradni, az a legfontosabb. Enélkül gyógyítás sincs, ugye. Önök mondják, de mi is tapasztaljuk, hogy
a remény, a hit erőt ad a betegségek elviselésében-legyőzésében. Akkor miért veszik el tőlünk ezt a lehetőséget? Mi nem a statisztikában akarunk hinni, hanem a gyógyulásunkban.

Éppen ezért kell ezt az embertelen, az egészségügyet romokba döntő, az emberek élethez való jogát sorozatosan megsértő, veszélyeztető kormányzatot leváltani, bíróság elé állítani és elszámoltatni. Hogy legalább a stadionokra költött pénzt az egészségügybe visszafizessék.

Ami természetesen az önök felelősségét egyáltalán nem kisebbíti, tisztelt doktor úr!

Csoma Gábor

honved_korhaz.jpg

 
*
Kedves Flamingó! Sajnos nem ismerem a hátteret, az Erzsébet kórház - majd később Péterffy-hez csatolták - "méreg" osztályán dolgozott. Dr. Z.G. akkor és ott emberfeletti munkát végzett. Érintve voltam, a 90-es végén, mert egy közeli hozzátartozóm került a keze alá. Mérgezéssel. Cegléden már lemondtak az életéről, sőt Cegléden már 1x beállt a klinikai halál, külön mentőautó száguldott le Ceglédre - és vitte fel a mérgezésben szenvedőt+engem, mert én is ott voltam a mentőben - az akkori Erzsébet Kórházba. Saját szememmel láttam, hogyan dolgozott, mint egy csatába induló parancsnok, rövid, korrekt, határozott kérdéseire - gyors és szabatos választ várt. Amikor a mentőből kiemelték a mérgezéses hozzátartozómat, akkor is beált a klinikai. Ott és akkor azonnal életre gyúrta.
Mihelyt bárki "mesélni" kezdett, azonnal katonás, határozott hangon rászólt. S, ezzel nem is lehet vitatkozni. Ő akkor megmentette a hozzátartozóm életét, többszörösen is. Amiért nem tudok elég hálás lenni. Napokig 24 órában ott voltam, láttam mit művel. A végsőkig harcolt minden emberért. Ha valakiről lemondott, annak nagyon komoly oka volt, a legszutykosabb emberhez is azonnal hozzá nyúlt, nem finnyáskodott. Láttam, amikor behoztak a mentősök nem egy és nem kettő, de tömegesen(!) összehányt, széklettel kent zavart férfit, nőt, idős hajléktalant és fiatal drogost. Hangsúlyozom, napokig 24 órában ott voltam.
Az egyik drogos fiúnak is mentette az életét. A szülei ott toporogtak velem együtt, ők a drogos fiúkért én a mérgezés miatt bekerült közeli hozzátartozómért aggódtunk.
Megerősítem, hogy a borítékot, mint olyat max. elutasította, mindenkitől, nemcsak tőlünk.
Sőt, volt aki erőszakoskodva próbálta ráerőltetni a hálapénzt, erre Dr. Z.G. felemelt hangon sőt nyersen utasította, hogy köszöni, hagyják dolgozni. Ha bárki értetlenkedett és erőszakoskodott, erre katonásan, igen, volt, hogy nyersen reagált, korrektül hárított, minden esetben.
A legjobbakat tudom elmondani Róla, megismételem: korrekt és igazi orvosként dolgozott. Az is igaz, hogy rendkívül katonás és szűkszavú, a "meséket" nem viseli el, tartja magát ahhoz, hogy nála az idő - az Életet jelenti.
Gina!
Orvosi kvalitását nem is vitatom, sőt tisztelem, hisz olyasmiket tud, amire én és sokan mások soha nem leszünk képesek.
De ő NEM CSAK orvos, hanem vezető, aki szervez, irányít.
Ezek szerint ezt a kiváló orvost ott kellett volna hagyni, ahol max. teljesített. A sürgősségi osztály nem neki való. Megnéztem a videót, a riportot. Arra nincs mentség, hogy órákig szenved bárki is. Ha felismeri, hogy nem tud segíteni, mert nem acut a dolog, akkor azonnal tovább kellett volna küldenie a megfelelő osztályra. Erre nincs mentség. Arra viszont van, hogy mindenütt nem tud személyesen ott lenni.
Képtelenség minden beteggel személy szerint neki foglalkoznia. Akkor pedig a munkatársai megválasztásával van gond.
Mivel velem egykorú és nálam jóval okosabb, bizton állíthatom, hogy neki is tudnia kell, mi az a feladat delegálás.
Nem is kell neki mindent intézni. Az nem is vezető, aki a beosztott helyett dolgozik (kivéve, ha az ideiglenes túlterheltség miatt beáll a futószalag mellé egy időre).
Az viszont feltűnt, hogy a segítségről úgy nyilatkozott, hogy kapnak. Tehát még nem kaptak, pénzt+"paripát" fegyvert stb. (?)
Az előbb már írtam eről.
Most tegyem hozzá, hogy a fidesznek is van annyi esze, hogy legalább egy kórház kell itthon is, mert nem biztos, hogy Ausztriába kiérnének a VIP beteggel időben?
Valóban hatalmas mennyiségű ennyi ember, ha csak sorban elképzeljük, milyen hosszú lehet?
Nem mindegy? Ha túl hosszú, akkor jelezni kell, hogy kell még egy súlyponti ellátóhely. (Miért is nem tiltakoztak, hogy sok betegség tekintetében az egész ország oda van utalva ellátásrendileg?)
Majd pont Zachert vennék elő, hogy pattog?
Hát még ezeket a betegeket megvizsgálni. Valóban erőn felüli mutatvány.
Miként az autóbusz szerelőké vagy a sokszoros túlórát vállaló melósoké. Az ő munkájukon is emberéletek tucatja múlhat (lásd veronai tragédia).
Az is tény, hogy emberélettel nem lehet lacafacázni, nem lehet várakoztatni. Ezek tények, de az is, hogy valóban emberfeletti munkát végez.
A katonás modorát viszont tudomásul kell venni, inkább katonás és korrekt legyen, mint mesélős és olyan, aki elkeni a problémákat.
Nagy koponya, hatalmas tudással. Tény, hogy nem zökken ki a "szerepéből", de hiszen ez nem szerep, ez az élete. Ennyi.
Láttam, megtapasztaltam mit művelt, remélem és bízom, az évek nem keményítették meg annyira, hogy kérget növesztett volna magára.
Ez a "kéreg" nálam valahogy nem jön össze a médiaszereplésekkel, de azzal sem, hogy egyetemeken oktat.
 
Köszönöm hogy ezt így leírtad.
Az én véleményem is teljes egészében egyezik a tiedével.
Sajnos nekem is sok dolgom van különböző orvosokkal, és azt tapasztaltam hogy a nagytudású,
igazán profi orvosok valóban mogorvábbak, szűkszavúabbak, katonásak.
Sőt nem csak orvosoknál hanem egyéb szakterületen is megfigyelhető ez a viselkedésmód.
Szerintem ezeknek az embereknek nincs már arra ideje meg energiája, hogy még mesélgessen meg jópofizzon is a profi munkája mellé.
Megeshet hogy valóban hibázott, de nincs olyan ember a földön aki egész életében csak jó döntéseket hozott volna.
(Ilyenek legfeljebb csak az internetes fórumokon mindent jobban tudók között találhatóak) :rolleyes:
*
Köszönöm, hogy megértettél, mit is szándékoztam a beírásommal megerősíteni. De az is tény, hogy bármelyikünk hozzátartozójával történt volna ez a borzalom, joggal lenne elkeseredve. Csak azt nem értem, ha bekísérünk egy rokonunkat, akkor miért hagyjuk, hogy több órán át szenvedjen. Én már biztos az elején vertem volna a palát, hogy most, most akkor utalják a belgyógyászatra, bárhová, ahol ellátást kap(hat)ott volna. Ezt azért nem értem? Igaz, nem mindenki olyan mérhetetlenül erőszakos és lerázhatatlan, mint én vagyok. Ez tény, soha nem felejtem el, a leányomat vártam, haránt fekvéses volt. Másnapra voltam kiírva a műtétre, mivel azt találta jónak és biztosnak az a két orvos, aki végig kísérte egész várandósságomat. Az éjszaka folyamán beindultak a görcsök, az ügyeletes orvos meg akart nézni, nem vitatkoztam. A vizsgálatot engedtem. De amikor azt mondta, hogy vegyek nagy levegőt, mert ő most megfordítja a babát, no erre! Felültem és megmondtam, hogy kinek forgassa és milyen ütemben, s nagy dérrel-durral ott is hagytam a vizsgálóba, de azt is megmondtam, hogy másnap bejelentem ezt az igazgató főorvosnak, amit meg is tettem. Van ilyen orvos is, aki talán Istennek képzel magát? Vagy ha nem sikerül, akkor bocsánat van... Ezt az orvost is azért, csak azért jelentettem be, hogy másnak ne csináljon kárt, mint ahogyan nekem biztosan sikerült volna. Hiszen meg sem nézte a kórlapomat, fogalma nem volt arról, mi van bennem, még ultrahangot sem látott. De ő forgatni akart. Remélem azóta is forgatja azt, akire rá úszítottam. :rohog: Bizony, bizony nem védem az orvost, ha vétett, felelnie kell. De azért kíváncsi lennék arra, hogy biztosan Ő is látta ezt a beteget? Vagy csak informálták az állapotáról? S, ha a hozzátartozó látta, hogy mennyit és hogyan szenved a szerette, akkor ő miért nem intézkedett? Szája van, akkor miért nem nyitotta ki?! :mad: Ebben az esetben a minden a megengedett. Szerintem.
 
Gina!
Orvosi kvalitását nem is vitatom, sőt tisztelem, hisz olyasmiket tud, amire én és sokan mások soha nem leszünk képesek.
De ő NEM CSAK orvos, hanem vezető, aki szervez, irányít.
Mivel velem egykorú és nálam jóval okosabb, bizton állíthatom, hogy neki is tudnia kell, mi az a feladat delegálás.
Nem is kell neki mindent intézni. Az nem is vezető, aki a beosztott helyett dolgozik (kivéve, ha az ideiglenes túlterheltség miatt beáll a futószalag mellé egy időre).
Az előbb már írtam eről.
Most tegyem hozzá, hogy a fidesznek is van annyi esze, hogy legalább egy kórház kell itthon is, mert nem biztos, hogy Ausztriába kiérnének a VIP beteggel időben?

Nem mindegy? Ha túl hosszú, akkor jelezni kell, hogy kell még egy súlyponti ellátóhely. (Miért is nem tiltakoztak, hogy sok betegség tekintetében az egész ország oda van utalva ellátásrendileg?)
Majd pont Zachert vennék elő, hogy pattog?

Miként az autóbusz szerelőké vagy a sokszoros túlórát vállaló melósoké. Az ő munkájukon is emberéletek tucatja múlhat (lásd veronai tragédia).

Ez a "kéreg" nálam valahogy nem jön össze a médiaszereplésekkel, de azzal sem, hogy egyetemeken oktat.
*
Tény, hogy van amiben egyetértek Veled, van amiben nem. Nem sorolom, csak annyit, hogy vezetőként már a megfelelő helyen le kellett volna ordítania a "valakiknek a fejét", hogy ez így nem pálya, itt lépni kell, mert emberéletekről van szó. Kell a több orvos, a jobb műszerezettség és a képzett ápolói személyzet, a nagyobb hely, a több ágy stb. Ami a katonás, szűkszavú modorát illeti, az van, ez tény. Ami az oktatást illeti, ki más, ha nem egy ilyen magasan képzett orvos adja át a tudását, mint Ő?! Igenis oktatnia szükséges, hogy több olyan orvos legyen, aki tudja, hogy mikor mit kell(ene) tennie. Csak a körülmények ugye? Azok nem adottak ennyi beteghez.

Csak egyetlen bekezdésben: a nagynéném Surányiné Dr.Pelikán Erzsébet 1960-ban ment nyugdíjba a szekszárdi Tolna megyei Balassa János Kórház igazgató-főorvosi posztjáról. Tény, hogy már akkor sem volt könnyű az igazgatói-főorvos élete. Minden héten Pestre kellett utaznia és vernie az asztalt, az akkori egészségügyi minisztérium megfelelő ügyintézőjénél. Ő egy --jó értelemben vett! -- erőszakos ember volt, s annak köszönhető, hogy a vezetése alatt, abban a kórházban szó szerint minden megvolt. Még saját gazdasága is volt a kórháznak, ahol zöldséget termesztettek, teheneket tartottak, s az igazgatói székből sokszor késő este felkelve, nem volt lusta és végig járta a sebészeti, nőgyógyászati és egyéb osztályokat. Milyen a tisztaság, a vécéket sem felejtette ki. Nem kapcsolták-e ki a nővérek a csengőt a betegeknél? Rendben mennek-e a dolgok? stb. Tény, hogy irgalmatlanul katonás asszony volt, no ő sem szerette a meséket, csak röviden, velősen, a lényeget.Arra nem volt ideje. Ez volt a módszere. De amit tett, azt ezerrel, hatalmas akarattal és vehemenciával. A vezetése alatt ott nem volt pocsék az étel, ő minden nap lement a konyhára és ellenőrizte, hogy mit esznek a betegek. A konyhai személyzet soha nem tudta, az igzgató főorvos asszony most éppen miből kér kóstolót? Hihetetlenül szigorú, korrekt és jó vezető volt. Még mindig élnek azok, akik nem felejtik az akkori fedhetetlen és kitünő kórházi állapotokat. No, de a pénzek kihajtását is megcsinálta. Ott meg voltak fizetve a sebészek, az orvosok, sőt a kiszolgáló ápoló személyzet is. Erre vigyázott. Megfizette a munkájukat, de el is várta a max. lelkiismeretességet. Nem ismert "átmenetet". Nála csak a jó vagy a rossz munka volt. Olyat nem ismert, hogy csak úgy történet valami, bármi. Az is igaz, hogy többen nem bírták elviselni a katonás rendet, a fegyelmet, de akik maradtak, azok az akkori időkben max. meg voltak fizetve, mert Ő kihajtotta az akkori egészségügyi tárcától a legtöbb pénzt és mindenre. Keresek fotót és utólag, de felteszem, mert megérdemli.
 
Foben jaro hibanak tunik mert a beteg meghalt.
*
Ez igaz. Ez valóban főbenjáró bűn. De kérdezem, a hozzátartozó, aki bekísérte, ezt végig is asszisztálta? Hogyan a pitymalattyban hagyta? Nem csittitani kellett volna a hozzátartozóját, hanem kiverni a palávert, hogy ha itt nem látják el, akkor küldjék tovább belgyógyászati, vagy más osztályra. Nem mentem az orvost, de a hozzátartozó lelkét sem terhelném, csak nagyon halkan megkérdezem, hogy Ő miért nem intézkedett? Saját magamról beszélek, írok, én biztosan nem engedtem volna, hogy a hozzátartozómat ne lássák el. Vannak meccsek, amit meg kell vívnunk. Sajnos az élet kemény, ha valaki nyuszi, azt félre lehet tolni, én nem tartozom a nyuszik közé, pláne, ha a hozzátartozóm életéről van szó. Mindent képes vagyok borogatni.
 
Az jo orvos nem a katonas modszereirol valik hiresse.
A betegek nem csak fizikailag gyotri valamilyen baj, hanem tarsul a lelkiekkel is a fajdalommal az elesetseggel a felelemmel es minden psziches problemak kiserik a betegsegek jo reszet.
NEm ordibalni kell a beteggel hanem kulturaltan beszelni es empatiaval viselkedni panaszai miatt.

**********
Regen terapiakent foglalkoztattak a betegeket viragos kert zoldseg vetemenyes altalaban az ideg es elme osztalyon a rehab centereknel konyen kezelheto betegeknel, akik hosszu tavon honapokra voltak beutalva mint pl a szanatoriumok.
A korhaz nem udulo es piheno hanem aktiv betegsegeket gyogyitanak es utana irany haza.
Jonak nem lehetet mondani a szoc vilag egeszsegugyet. A 20 agyas kortermeket a felszereltseg hianyat a gyogyszerek beszerezhetetlenseget.es a koszt akkor is csapni valo volt mint ma.
 
*
Tény, hogy van amiben egyetértek Veled, van amiben nem.
És ez így van rendjén.
Nem sorolom, csak annyit, hogy vezetőként már a megfelelő helyen le kellett volna ordítania a "valakiknek a fejét", hogy ez így nem pálya, itt lépni kell, mert emberéletekről van szó.
No ez az, amiről egy fél mondatot sem hallottam tőle. Igaz nekem nem tartozik beszámolással(de talán saját magának igen).
Kell a több orvos, a jobb műszerezettség és a képzett ápolói személyzet, a nagyobb hely, a több ágy stb. Ami a katonás, szűkszavú modorát illeti, az van, ez tény. Ami az oktatást illeti, ki más, ha nem egy ilyen magasan képzett orvos adja át a tudását, mint Ő?!
Most elárulok egy titkot: még a katonai iskolákban sem lehet mindent megtanítani a "katonás"-sággal.
Egy orvosin meg pláne. (Igaz bevallom, ott nem oktattam.) Ismerek pár embert, akik kíválóságok a saját szakterületükön, de sajnos nem tudják a tudásukat másnak megfelelő módon átadni. Sőt van köztük olyan is, aki ezt tudja magáról és még bosszantja is, de mégsem tudta magát "módosítani".
Remélhetőleg a doktor úr nem ilyen.
Igenis oktatnia szükséges, hogy több olyan orvos legyen, aki tudja, hogy mikor mit kell(ene) tennie. Csak a körülmények ugye? Azok nem adottak ennyi beteghez.
Most, ha szarkasztikus akarnék lenni, azt írnám, hogy valóban. A meglévő orvosszámhoz nem csökkent kellő mértékben le a lakosság száma.
Észre kellene venni, hogy egyrészt minden próbálkozás ellenére nő az átlagéletkor (mondjuk ezt észre is vették, ezért lett 65 a nyugdíjkorhatár) és az életmód miatt egyre többféle betegségre leszünk fogékonyak. Nyilván ez messze túlmutat egy orvoson (bár Czeizel esete azt mutatja, hogy akár egy szem orvos is "csinálhat nyarat").
Csak egyetlen bekezdésben: a nagynéném Surányiné Dr.Pelikán Erzsébet 1960-ban ment nyugdíjba a szekszárdi Tolna megyei Balassa János Kórház igazgató-főorvosi posztjáról. ... Az is igaz, hogy többen nem bírták elviselni a katonás rendet, a fegyelmet, de akik maradtak, azok az akkori időkben max. meg voltak fizetve, mert Ő kihajtotta az akkori egészségügyi tárcától a legtöbb pénzt és mindenre. Keresek fotót és utólag, de felteszem, mert megérdemli.
Amennyire tudom, azért a hatvanas évek eleje nem éppen analóg a jelen évezreddel. Ma egyszerűbb elmenni nyugatra, mintsem hadakozni... (főleg szélmalomharcot vívni)
 
Tróger,szaremberek vagytok Zacher

A mai napon elbúcsúztattuk apukámat Id. Labanc Ferenc honvéd alezredest, a Dunai Flottilla volt parancsnok _helyettesét , gyönyörű és mégis felemelő Honvédségi díszszertartással.

Volt himnusz gyönyörű megemlékezés és díszsortűz is. Mégsem erről írok nektek ez hadd maradjon a lelkem legmélyén.

De amit halála előtt tapasztaltam és láttunk többen is hozzátartozóimmal az mélységesen felháborít és nem tudom lenyelni ,nap mint nap vissza öklendem. Halála előtt néhány nappal a Honvéd Kórház Sürgősségi osztályán feküdt,tulajdonképpen haldoklott embertelen körülmények között. Vasárnapi látogatásom során ( Jan.8.án 13:00kor) azt tapasztaltam,hogy szegénykémnek az infúziója már rég lefolyt,az oxigénellátója pedig folyadék feltöltés híján nem működött. Szemmel láthatóan nagy fájdalmai voltak amit hősiesen próbált leküzdeni. Ezzel szemben vagy 4 ápoló vagy inkább csak annak mondott tróger unottan beszélgetett, kávézgatott, röhögcsélt saját sztorijain annak ellenére,hogy jól láthatóan ellátatlan haldokló szörnyű állapotban lévő emberek voltak az ágyakon. Egy főápolónak nevezett szarházi épp a számítógépen pötyögött valamit,az úgynevezett fektető orvos nemhogy az osztályon de még az épületben se volt és hozzátartozók többen is aggódva vártak valami segítségre.

Többszöri felszólításomra egy tenyeres talpas ápolatlan majdhogynem koszosnak tetsző ápolónő nagy flegmán kicserélte apukám infúzióját úgy,hogy közbe 3x is mellészúrt vénájának. Arról már nem is beszélek,hogy mindenki szinte bevizelve feküdt az ágyakon és 2 3 beteg is hangosan jajgatott fájdalmába. Egyetlen fiatal orvosnő beszélgetett kint a váróban majd kapott borítékot a köpenyébe, de kérdésre csak annyit tudott válaszolni,hogy ő nem a fektető orvos ezért semmit nem tud nyilatkozni senkiről

Hát ezért kedves Zacher Gábor főorvos úr , mint osztályvezető a KURVA ÉDESANYÁDAT!!

Mert tudod én úgy gondolom,hogy egy sürgősségi osztályon általában arat a halál de ezt csak úgy teheti meg,hogy a lehető legjobb orvosok és ápolok küzdenek ellene. Én úgy gondolom,hogy egy ilyen osztályon nincs helye a nevetésnek,nincs helye a lustaságnak,és nincs helye a pénzéhségnek sem. Egy ilyen helyen az orvos és az ápoló közlekedjen futva,és csak akkor pihenhetnek meg ha minden beteg tökéletesen rendbe van téve , állapotától függetlenül. Nem véletlen,hogy az osztályodat halálgyárnak hívjak és óriási szerencsétek,hogy az emberek fájdalmukba és megrendülésükben nem rúgják szét a seggeteket. Ezekre a dolgokra amiket leírtam nincs mentség,nem lehet megmagyarázni . Egy dolgot lehet csak tenni, lemondani és eltakarodni oda ahol nem tudsz kárt okozni. Felháborító,hogy fizetésemelésről és egyáltalán pénzről mertek beszélni úgy,hogy egy ország népének a vérét szívjátok évtizedek óta. Milliárdokat raktok zsebre és még van pofátok pénzt követelni. Játsszátok az eszeteket és nyugaton csicska alorvosok vagytok az ottani pénzekhez képest éhbérért. Mélységesen együtt érzek ismerőseimmel,barátaimmal,és ismeretlenekkel is, kiknek szerettei az osztályodon vesztették életüket. És félreértés ne essen,nem a halállal van bajunk hiszen az mindegyikünk végső célja (a tied is az lesz Gábor) hanem a mód és az embertelenség ellen lázadok,lázadunk!

Ui: Amennyiben van valami a két lábad között úgy bárhol,bármikor bármilyen sporthelyiségben ahol van 4 szögletű ringnek nevezett pódium,szívesen sportolnék veled!!



Labanc Ferenc

zacher2.png
 
Tróger,szaremberek vagytok Zacher

A mai napon elbúcsúztattuk apukámat Id. Labanc Ferenc honvéd alezredest, a Dunai Flottilla volt parancsnok _helyettesét , gyönyörű és mégis felemelő Honvédségi díszszertartással.

Volt himnusz gyönyörű megemlékezés és díszsortűz is. Mégsem erről írok nektek ez hadd maradjon a lelkem legmélyén.

De amit halála előtt tapasztaltam és láttunk többen is hozzátartozóimmal az mélységesen felháborít és nem tudom lenyelni ,nap mint nap vissza öklendem. Halála előtt néhány nappal a Honvéd Kórház Sürgősségi osztályán feküdt,tulajdonképpen haldoklott embertelen körülmények között. Vasárnapi látogatásom során ( Jan.8.án 13:00kor) azt tapasztaltam,hogy szegénykémnek az infúziója már rég lefolyt,az oxigénellátója pedig folyadék feltöltés híján nem működött. Szemmel láthatóan nagy fájdalmai voltak amit hősiesen próbált leküzdeni. Ezzel szemben vagy 4 ápoló vagy inkább csak annak mondott tróger unottan beszélgetett, kávézgatott, röhögcsélt saját sztorijain annak ellenére,hogy jól láthatóan ellátatlan haldokló szörnyű állapotban lévő emberek voltak az ágyakon. Egy főápolónak nevezett szarházi épp a számítógépen pötyögött valamit,az úgynevezett fektető orvos nemhogy az osztályon de még az épületben se volt és hozzátartozók többen is aggódva vártak valami segítségre.

Többszöri felszólításomra egy tenyeres talpas ápolatlan majdhogynem koszosnak tetsző ápolónő nagy flegmán kicserélte apukám infúzióját úgy,hogy közbe 3x is mellészúrt vénájának. Arról már nem is beszélek,hogy mindenki szinte bevizelve feküdt az ágyakon és 2 3 beteg is hangosan jajgatott fájdalmába. Egyetlen fiatal orvosnő beszélgetett kint a váróban majd kapott borítékot a köpenyébe, de kérdésre csak annyit tudott válaszolni,hogy ő nem a fektető orvos ezért semmit nem tud nyilatkozni senkiről

Hát ezért kedves Zacher Gábor főorvos úr , mint osztályvezető a KURVA ÉDESANYÁDAT!!

Mert tudod én úgy gondolom,hogy egy sürgősségi osztályon általában arat a halál de ezt csak úgy teheti meg,hogy a lehető legjobb orvosok és ápolok küzdenek ellene. Én úgy gondolom,hogy egy ilyen osztályon nincs helye a nevetésnek,nincs helye a lustaságnak,és nincs helye a pénzéhségnek sem. Egy ilyen helyen az orvos és az ápoló közlekedjen futva,és csak akkor pihenhetnek meg ha minden beteg tökéletesen rendbe van téve , állapotától függetlenül. Nem véletlen,hogy az osztályodat halálgyárnak hívjak és óriási szerencsétek,hogy az emberek fájdalmukba és megrendülésükben nem rúgják szét a seggeteket. Ezekre a dolgokra amiket leírtam nincs mentség,nem lehet megmagyarázni . Egy dolgot lehet csak tenni, lemondani és eltakarodni oda ahol nem tudsz kárt okozni. Felháborító,hogy fizetésemelésről és egyáltalán pénzről mertek beszélni úgy,hogy egy ország népének a vérét szívjátok évtizedek óta. Milliárdokat raktok zsebre és még van pofátok pénzt követelni. Játsszátok az eszeteket és nyugaton csicska alorvosok vagytok az ottani pénzekhez képest éhbérért. Mélységesen együtt érzek ismerőseimmel,barátaimmal,és ismeretlenekkel is, kiknek szerettei az osztályodon vesztették életüket. És félreértés ne essen,nem a halállal van bajunk hiszen az mindegyikünk végső célja (a tied is az lesz Gábor) hanem a mód és az embertelenség ellen lázadok,lázadunk!

Ui: Amennyiben van valami a két lábad között úgy bárhol,bármikor bármilyen sporthelyiségben ahol van 4 szögletű ringnek nevezett pódium,szívesen sportolnék veled!!



Labanc Ferenc

zacher2.png
*
Megfordult a világ? Ez az általam ismert orvos is "semmivé lett"?! Mi történt? Az egész vezetőséget le kellene mondatni, amennyiben ilyen borzalmak előfordulhatnak. Mi történt abban a kórházban? Végtelenül sajnálom, de itt a sajnálat már kevés. Szégyellem, hogy ilyen körülmények vannak olyan helyen, ahol életet kell(ene) menteni és azt nem teszik meg. U.ez más kórházakban is megtapasztalható, nem mintha bármiben is ennek a kórháznak EZ felmentést adna. A Margit kórházban feküdt egy volt munkatársam, az unoka öccse még a napi díjat is kifizették, csak jól bánjanak vele. A Margit kórháznak ez olyan félig-meddig magán ápolási osztálya. A szerencsétlen kollegám a saját piszkában feküdt, de úgy, hogy rászáradt a fekália. A szivével lett rosszul, így olyan módon, rászáradt bélsárosan szállították át a Margit kórház sürgősségi osztályára, ahol hozzá sem tudtak nyúlni, amíg rendbe nem tették. No, nem kellett sokáig aggódni, mert Ő is meghalt. Kínok között. Elrémisztő, hogy ilyen sors vár ránk?! Mi történik? Csak kapkodom a fejem és potyognak a könnyeim - a kétségbeeséstől. Erre nincs mentség. Itt perre kell menni, aki nem dolgozik, azt ki kell rúgni, aki pedig lelkiismeretes, talán van olyan, azt meg kellene becsülni. Mérhetetlenül elkeseredtem e fenti sorokat olvasva, mérhetetlenül, no és dühös is vagyok. :(:mad:
 
Oriasi a felhaborodas, jogosan.
*
Ezt így olvasva mélyen megrendültem. Szavakat nem találok, mert erre nincs vígasz. Ebben az orvosban is csalódnom kellett? S, hol vannak a többi főorvosok és osztályorvosok? Hol van a vezetés? Irgalmatlan. Ebben a kórházban valamit nagyon elrontottak, mert évekkel ezelőtt még nem volt ilyen, legalábbis a nőgyógyászati osztályon rend volt. Lehet, hogy azóta már ott sem?! Rettenet. Mélyen lesújtott ez a levél, erre már magyarázat sincs. Kegyetlen.
 
*
Ezt így olvasva mélyen megrendültem. Szavakat nem találok, mert erre nincs vígasz. Ebben az orvosban is csalódnom kellett? S, hol vannak a többi főorvosok és osztályorvosok? Hol van a vezetés? Irgalmatlan. ,,,,,.
Én ezt az egészet végigolvastam. Zacherben én nem rendültem meg - kiváló embernek, szakembernek, orvosnak tartom, és nagy kár, hogy nincs belőle több. Amit itt látok, az a szokásos ész nélküli, indulatból történő acsarkodás és piszkolódás.

Lövésem nincs, ki a rosseb Csoma Gábor és honnan veszi a hátteret, tudást és bátorságot magának az ilyen megnyilvánuláshoz. Persze, semmiben nem különbözik semmi mástól - lásd kézilabda és a csudálatosönjelölt szakcikkek, vagy bármely más téma. Írni kell valamit, jó ütőset, minél feltűnőbb, annál jobb. ÉS mi lehet feltűnőbb, mint egy jól ismert és elfogadott személyiségbe nyíltan belekötni. Értelmetlen, semmitmondó magamutogatás.

A következő kérdés, olvasva az itteni kommenteket is. Hányan is ismerik belülről egy kórház működését? Azon belül a legfrekventáltabb sürgősségi osztályét? Nagyon könnyen lehet pálcát törni és véleményt alkotni - tessék nem többet, mint egy órát dolgozni egy ilyen helyen. Ha bírja az idegrendszer és a gyomor. Az ott dolgozók életek tucatjait mentik meg naponta - csak és kizárólag tiszztelet jár ki nekik azért, amit tesznek.

Tragédia és kurvannyaZacher. Ha az én Apám került volna ilyen helyzetbe, először is nem sürgősségire viszem ilyen panasszal, hanem pillanat alatt kerítek szakorvost. Van olyan, elérhető is létezik, nem kell magyarázni, hogy majd fél év múlva és társai - ez egyszerűen nem igaz. Azután. Hamár a sürgősségire vitte be - főleg egy volt alezredes úrelvtársat - akkor ne álljon ott, mint egy kivert farok és utána szidjon nyilvánosan bárkit, aki eszébe jut, hanem lépjen valamit a szenvedő érdekében. Mert hogy olyat is lehet. Voltam ilyen helyzetben pár helyen, kis odafigyeléssel működik az, bizony. Igaz, elfelejtettem, hogy sokkal egyszerűbb a felelősséget és tehetetlenséget áthárítani másokra, főleg ha a saját apjáról van szó. Mert akkor ő nem is lehet hibás, mert ő áldozat. Egy rakás túróst.

Azután. Tessék tudomásul venni, hogy amit Zacher elmondott, az igaz. Az esetek jelentős része nem sürgősségi téma, sürgősségi szakszemélyzet pedig alig van. A vezető felelőssége természetesen létezik - ám hacsak nem SzentErzsébetet vagy Jézus Krisztust nevezik ki ilyen helyen vezetővé, bizony, azzal kell főzni, ami van és elérhető. Az, hogy ilyen körülmények között is működik és nem omlott az egész még össze, a dolgozók kitartása mellett a vezető kitartásán és munkáján is múlik.

Azután. A magyr orvosok és szakszemélyzet képzettsége és felkészültsége világszinvonalú. Nem egyorvos barátom mesélte, mi fogadta a csodásan ellátott nagybüdös nyugati kórházakban. A magyar orvosokat nem ok nélkül várják úgy, mint a Messiást, ugyanis a szaktudásukkal nemegyszer ők tanítják be a kinti társaságot, mire is lehet használni az itt jóval kisebb arányban elérhető technikát és lehetőségeket. Amikor hazajönnek, a szakmai szinvonal zuhan a retekbe. Nem kell elhinni - arttól még igaz és létezik. És az sem véletlen hogy a Semmelweis a mai napig is kiemelten elismert egyetem az egész világon - bár lassan kifogyunk a használható oktató professzorokból. Ennyit arra, hogy jaj, hát két egyetemen is tanít már, nahát... Lehet örülni, hogy nem hazamegy és áztatja a seggét a kádban, mert elég fáradt és megtehetné azt is.

Azután. Ha egy beteg fetreng a kintól, elvárja, hogy foglalkozzanak vele. Ám az, akit épp megmentenek egy másik helyiségben, elvárja, hogy vele foglalkozzanak. Gondolom, az itt lánglelkű haragot érző feddők közül egyik se hiszi, hogy egy áttétes, diagnosztuzálatlan, fene tudja, mitől kínlódó betegnek a jelzett előzményekkel épp a sürgősségin a helye. Ha meg odavitték, akkor azt két perc alatt diagnosztizálni és megoldani fogja maga a felelős osztályvezető, mert ő ilyet is tud. Zacher kiváló orvos - ám nem nagycsácsai javasasszony kézrátétellel.

Azután. Zacher minek ment a sürgősségire? Miért nem maradt a toxin? Kinek mi köze hozzá? Szakmailag képes ellátni a feladatát - vezetőként is, függetlenül attól ki mit akar gondolni róla. Kampány van, lehet így is kampányolni - de ahhoz is ész kellene, nem a szokásos fülefarkanincs összevissza csapkodás.

Úgyhogy ez az egész - elismerve, hogy mindenki halála egyedileg a legfájóbb - sok mindenre adhat okot. Lehet a rendszert hibáztatni, lehet a kormányt hibáztatni, lehet az ellátottságot hibáztatni, a körülményeket, a Jóistent és ami eszükbe jut - kivéve Zachert és stábját. Akár tetszik, akár nem tetszik. Lehet belőle kampánytémát csinálni, lehet szörnyülködni, okos dolgokat mondani - ám egyet nem. Olyan emberbe belekötni, aki ritka már sajnos, mint a fehér holló. És nem csak itt, a szokottan szidott putrilandban.
 
NEm kell elhinned mindent amit meselnek, a kinti munkarol es "sikerekrol" mert a fele se igaz.
Talan nem foglalkozna minden media ezzel ha egyedi eset lenne,de nem az elso se nem az utolso.
Zacher hogy Orban fan ez aztan senkibe fel nem merult , mert nem a politikai hovatartozasat kritizalta itt senki hanem mint orvos nem volt a helyzet magaslatan.
Sokan voltak surgossegin, hosszu orakat akar egy muszakot is,es latta sajat szemevel, az allapotokat , a celtalan lodorgest a tracs partikat az alvo orvost vagy ugyeletest a muszakba.
NE csinalj ugy mintha tokeletesen minden rendbe lenne az egeszsegugyben.
Ami mindennek a teteje a nagykepusege , hogy nem tud a foldre leszallni es azt mondani bocsanat nagyon sajnalom igazan reszvetem stb ......ezt is tanitjak az egyetemen de o ugylatszik hianyzott mikor ezt tanultak.
Egy seggel nem lehet tobb lovat megulni meg neki se.
A surgossegi a legjobban igenybe vevo osztaly, na nem azert mert hanynak az emberek meg minden undorito dolog elofordul hanem mert a diagnosztika legmagasabb fokan kell allnia az orvosnak.
Ha 8-10 orat lehuz amit nem is lehetne hanem csak a 4-6 ora , utana a papir munka az ertekeles a befutott eredmenyeknek leleteknek a csaladtagokkal beszelni stb.
NEm kell jatszania a House doktort mert o nem az, es az egy film a valosaghoz nem sok koze van.
Az orvos is ember, nem tevedhetetlen es bizony ma mar a betegek se aluliskolazott barmok, hogy nincsenek tisztaba az uj betegsegekkel gyogymodokkal es vakon elhisz mindent.
Empatia nelkuli orvos nem valo surgossegire. Alkalmatlan.Maradjon a labormunkanal es figuralja ki a legujabb kabitoszereket mert ahoz ert legalabb.
 
Én ezt az egészet végigolvastam. Zacherben én nem rendültem meg - kiváló embernek, szakembernek, orvosnak tartom, és nagy kár, hogy nincs belőle több. Amit itt látok, az a szokásos ész nélküli, indulatból történő acsarkodás és piszkolódás.

Lövésem nincs, ki a rosseb Csoma Gábor és honnan veszi a hátteret, tudást és bátorságot magának az ilyen megnyilvánuláshoz. Persze, semmiben nem különbözik semmi mástól - lásd kézilabda és a csudálatosönjelölt szakcikkek, vagy bármely más téma. Írni kell valamit, jó ütőset, minél feltűnőbb, annál jobb. ÉS mi lehet feltűnőbb, mint egy jól ismert és elfogadott személyiségbe nyíltan belekötni. Értelmetlen, semmitmondó magamutogatás.

A következő kérdés, olvasva az itteni kommenteket is. Hányan is ismerik belülről egy kórház működését? Azon belül a legfrekventáltabb sürgősségi osztályét? Nagyon könnyen lehet pálcát törni és véleményt alkotni - tessék nem többet, mint egy órát dolgozni egy ilyen helyen. Ha bírja az idegrendszer és a gyomor. Az ott dolgozók életek tucatjait mentik meg naponta - csak és kizárólag tiszztelet jár ki nekik azért, amit tesznek.

Tragédia és kurvannyaZacher. Ha az én Apám került volna ilyen helyzetbe, először is nem sürgősségire viszem ilyen panasszal, hanem pillanat alatt kerítek szakorvost. Van olyan, elérhető is létezik, nem kell magyarázni, hogy majd fél év múlva és társai - ez egyszerűen nem igaz. Azután. Hamár a sürgősségire vitte be - főleg egy volt alezredes úrelvtársat - akkor ne álljon ott, mint egy kivert farok és utána szidjon nyilvánosan bárkit, aki eszébe jut, hanem lépjen valamit a szenvedő érdekében. Mert hogy olyat is lehet. Voltam ilyen helyzetben pár helyen, kis odafigyeléssel működik az, bizony. Igaz, elfelejtettem, hogy sokkal egyszerűbb a felelősséget és tehetetlenséget áthárítani másokra, főleg ha a saját apjáról van szó. Mert akkor ő nem is lehet hibás, mert ő áldozat. Egy rakás túróst.

Azután. Tessék tudomásul venni, hogy amit Zacher elmondott, az igaz. Az esetek jelentős része nem sürgősségi téma, sürgősségi szakszemélyzet pedig alig van. A vezető felelőssége természetesen létezik - ám hacsak nem SzentErzsébetet vagy Jézus Krisztust nevezik ki ilyen helyen vezetővé, bizony, azzal kell főzni, ami van és elérhető. Az, hogy ilyen körülmények között is működik és nem omlott az egész még össze, a dolgozók kitartása mellett a vezető kitartásán és munkáján is múlik.

Azután. A magyr orvosok és szakszemélyzet képzettsége és felkészültsége világszinvonalú. Nem egyorvos barátom mesélte, mi fogadta a csodásan ellátott nagybüdös nyugati kórházakban. A magyar orvosokat nem ok nélkül várják úgy, mint a Messiást, ugyanis a szaktudásukkal nemegyszer ők tanítják be a kinti társaságot, mire is lehet használni az itt jóval kisebb arányban elérhető technikát és lehetőségeket. Amikor hazajönnek, a szakmai szinvonal zuhan a retekbe. Nem kell elhinni - arttól még igaz és létezik. És az sem véletlen hogy a Semmelweis a mai napig is kiemelten elismert egyetem az egész világon - bár lassan kifogyunk a használható oktató professzorokból. Ennyit arra, hogy jaj, hát két egyetemen is tanít már, nahát... Lehet örülni, hogy nem hazamegy és áztatja a seggét a kádban, mert elég fáradt és megtehetné azt is.

Azután. Ha egy beteg fetreng a kintól, elvárja, hogy foglalkozzanak vele. Ám az, akit épp megmentenek egy másik helyiségben, elvárja, hogy vele foglalkozzanak. Gondolom, az itt lánglelkű haragot érző feddők közül egyik se hiszi, hogy egy áttétes, diagnosztuzálatlan, fene tudja, mitől kínlódó betegnek a jelzett előzményekkel épp a sürgősségin a helye. Ha meg odavitték, akkor azt két perc alatt diagnosztizálni és megoldani fogja maga a felelős osztályvezető, mert ő ilyet is tud. Zacher kiváló orvos - ám nem nagycsácsai javasasszony kézrátétellel.

Azután. Zacher minek ment a sürgősségire? Miért nem maradt a toxin? Kinek mi köze hozzá? Szakmailag képes ellátni a feladatát - vezetőként is, függetlenül attól ki mit akar gondolni róla. Kampány van, lehet így is kampányolni - de ahhoz is ész kellene, nem a szokásos fülefarkanincs összevissza csapkodás.

Úgyhogy ez az egész - elismerve, hogy mindenki halála egyedileg a legfájóbb - sok mindenre adhat okot. Lehet a rendszert hibáztatni, lehet a kormányt hibáztatni, lehet az ellátottságot hibáztatni, a körülményeket, a Jóistent és ami eszükbe jut - kivéve Zachert és stábját. Akár tetszik, akár nem tetszik. Lehet belőle kampánytémát csinálni, lehet szörnyülködni, okos dolgokat mondani - ám egyet nem. Olyan emberbe belekötni, aki ritka már sajnos, mint a fehér holló. És nem csak itt, a szokottan szidott putrilandban.
*
Köszönöm, hogy leírtad, teljesen elbizonytalanodtam, mert én láttam dolgozni Dr.Z.G.-t az Erzsébet kórház "méreg osztályán", vagy toxikológián. Ott láttam, az emberfeletti valóban kínlódását, ahogyan visszahozta a drogost, az alkohol mérgezésben szenvedőt. S, megtapasztaltam, hogy az én hozzátartozómmal is mit megtett. Én akkor kimondhatatlanul hálás voltam a munkájáért, a tudásáért. Én is kérdeztem, persze, hogy kérdeztem, nem mordult rám, de katonásan helyre rakott, akkor nem sértődtem, nem bántódtam meg, láttam, hogy rohan, csinálja a dolgát. A halállal futott versenyt. Akkor és ott. Ezért nem értettem, mi történhetett, s ez végtelenül bántott. Előbb én is írtam, hogy a hozzátartozón is múlnak a dolgok. Ha már ott vagyunk, nem szabad hagyni, akkor ki kellett volna erőszakolni, hogy vigyék máshová az édesapját. Nem ismételem önmagam, de én biztosan buldog módra harcoltam volna, lerázhatatlanul. Mindenképpen sajnálom, s ha Dr.Z.G. itt nem úgy tudja összefogni a csapatát,mint az Erzsébetben, az viszont hatalmas bajt jelentene.
 
Én ezt az egészet végigolvastam. Zacherben én nem rendültem meg - kiváló embernek, szakembernek, orvosnak tartom, és nagy kár, hogy nincs belőle több. Amit itt látok, az a szokásos ész nélküli, indulatból történő acsarkodás és piszkolódás.

Lövésem nincs, ki a rosseb Csoma Gábor
Mondjuk egy állampolgár, mint te vagy én.
és honnan veszi a hátteret, tudást és bátorságot magának az ilyen megnyilvánuláshoz.
Ezek szerint bátornak kell lenni ma Magyatországon egy kritika megfogalmazásához?
Persze, semmiben nem különbözik semmi mástól - lásd kézilabda és a csudálatosönjelölt szakcikkek, vagy bármely más téma. Írni kell valamit, jó ütőset, minél feltűnőbb, annál jobb. ÉS mi lehet feltűnőbb, mint egy jól ismert és elfogadott személyiségbe nyíltan belekötni. Értelmetlen, semmitmondó magamutogatás.

A következő kérdés, olvasva az itteni kommenteket is. Hányan is ismerik belülről egy kórház működését? Azon belül a legfrekventáltabb sürgősségi osztályét?
Miért is kellene ismerni?
Egy rendőrtől is jogos elvárás, hogy intézkedjen, ha úgy adódik és ehhez nem kell ismernem sem a rendőrség működését, de még csak a szolgálati szabályzatukat sem. (A klasszikus példát a záptojás felismerésével kapcsolaban már nem is említem.)
Amúgy nekem, ha nem is a legfrissebbek, van némi ismeretem erről a kórházról, lévén, mint a neve is mutatja, anno honvédségi fenntartásó volt (és részben ma is az).
Nagyon könnyen lehet pálcát törni és véleményt alkotni - tessék nem többet, mint egy órát dolgozni egy ilyen helyen. Ha bírja az idegrendszer és a gyomor. Az ott dolgozók életek tucatjait mentik meg naponta - csak és kizárólag tiszztelet jár ki nekik azért, amit tesznek.
Ez minden tisztességesen dolgozó - nem csak kórházi emberről elmondható.
Tragédia és kurvannyaZacher. Ha az én Apám került volna ilyen helyzetbe, először is nem sürgősségire viszem ilyen panasszal, hanem pillanat alatt kerítek szakorvost.
Ezek szerint te nem olvastad végig az "egészet".
Labanc Feri (RIP) már kezelés alatt állt, nem a folyosón várt.
Van olyan, elérhető is létezik, nem kell magyarázni, hogy majd fél év múlva és társai - ez egyszerűen nem igaz. Azután. Hamár a sürgősségire vitte be - főleg egy volt alezredes úrelvtársat - akkor ne álljon ott, mint egy kivert farok és utána szidjon nyilvánosan bárkit, aki eszébe jut, hanem lépjen valamit a szenvedő érdekében. Mert hogy olyat is lehet.
Ezen soraid alapján viszont úgy vélem, hogy te sem ismered a kórházi működési rendet. Vagy szerinted "csak úgy" átkéretheti magát egy beteg (vagy egy hozzátartozója) egy másik osztályra?
Voltam ilyen helyzetben pár helyen, kis odafigyeléssel működik az, bizony. Igaz, elfelejtettem, hogy sokkal egyszerűbb a felelősséget és tehetetlenséget áthárítani másokra, főleg ha a saját apjáról van szó. Mert akkor ő nem is lehet hibás, mert ő áldozat. Egy rakás túróst.
Végülis igazad van. Hadd hulljon a férgese. Egy 7o éves nyugger alezredes már úgysem használható semmire. Minek is küszködjünk vele egy pont az egyenruhások kezelésére létrehozott kórházban?
Azután. Tessék tudomásul venni, hogy amit Zacher elmondott, az igaz.
És?
Az esetek jelentős része nem sürgősségi téma, sürgősségi szakszemélyzet pedig alig van. A vezető felelőssége természetesen létezik - ám hacsak nem SzentErzsébetet vagy Jézus Krisztust nevezik ki ilyen helyen vezetővé, bizony, azzal kell főzni, ami van és elérhető.
Ha nem a Honvédkórházról beszélnénk, még talán el is fogadnám az érvelésed.
De elmezzük már csak ezt az egy (anyázós) esetet!
(Több hasonlóról is hallottam, de maradjunk csak ennél.)
Az alezredesnek (meg az összes aktív és nyugállományú egyenruhásnak) a törvény alapján jár a honvédkórházi ellátás. Rosszul lesz, beviszik a Honvédkórházba, amelynek az eligazítója is akkora mint ey kisebb kórház. Ott nyilván a sürgősségire irényítják, ahol valaki megvizsgálja, ajd infúziót, oxigént ... írnak elő számára és ott helyben ezeket be is kötik neki.
A gyereke másnap/harmadnap meglátogatja és azt látja, hogy az apja több társával egytemben ellátatlan.
Mindez az ország legelitebb kórházának legfontosabb osztályán.
És ez nem az osztályvezető főorvos hibája?
Akkor kié?
Gina katonásnak jellemezte Zacher stílusát. Ez csak a beszédében nyilvánulna meg?
Nem mellesleg a honvédkórházban lehet ám egyenruhásnak is lenni (amiért rendfokozati és egyéb pótlékok is járnak), tehát nem az ott dolgozók a legalulfizetetteb egészségügyisek (bocs mentősök).
A kórház több bankkal és céggel áll szerződésben akiktól milliós értékű orvosi eszközöket kaptak használatra és ha kell kérhetnek is még. (Igen én ismerem a kórház logisztikai hátterét, hogy milyen gondot okozott egy-egy készülékről az éves leltárok során, hogy kórházi tulajdon vagy külső cégé. A karbantartásukról, javíttatásukról nem is szólva, mert ha nem a tied, hogyan számolod el a ráfordított költségeket...)
Az, hogy ilyen körülmények között is működik és nem omlott az egész még össze, a dolgozók kitartása mellett a vezető kitartásán és munkáján is múlik.
Ez ellen egy szavam sem lenne, ha nem az ország 1. számú kórházáról lenne szó.
Azután. A magyr orvosok és szakszemélyzet képzettsége és felkészültsége világszinvonalú. Nem egyorvos barátom mesélte, mi fogadta a csodásan ellátott nagybüdös nyugati kórházakban. A magyar orvosokat nem ok nélkül várják úgy, mint a Messiást, ugyanis a szaktudásukkal nemegyszer ők tanítják be a kinti társaságot, mire is lehet használni az itt jóval kisebb arányban elérhető technikát és lehetőségeket. Amikor hazajönnek, a szakmai szinvonal zuhan a retekbe.
Ezt mondjuk nem értem. Kint világszinvonalú szaktudás, de amikor hazajön elfelejt mindent?
Vagy kint tudják kezelni a készülékeket, de itthon már nem?
És azzal kéretik nem jönni, hogy nincs ezköz, mert van, csak várni kell rá (már, ha nem fizetsz, mert ha igen, akkor többnyire ugyanaz az orvos már másnap elvégzi a CT, ultrahang, ...vizsgálatokat.
Ez viszont nem az orvosok, hanem a rendszer hibája. Mármint a TB, meg az EMMI hibája.)
Nem kell elhinni - arttól még igaz és létezik. És az sem véletlen hogy a Semmelweis a mai napig is kiemelten elismert egyetem az egész világon - bár lassan kifogyunk a használható oktató professzorokból. Ennyit arra, hogy jaj, hát két egyetemen is tanít már, nahát...
Ha netán arra célzol, hogy "sajnáltam", hogy ennyire leterhelt, akkor arra azt tudom válaszként kérdezni, hogy kötelezték rá?
Lehet örülni, hogy nem hazamegy és áztatja a seggét a kádban, mert elég fáradt és megtehetné azt is.
Ha jó tanár, akkor örülök is, de, ha nem bírja, joga van elutasítani.
Azután. Ha egy beteg fetreng a kintól, elvárja, hogy foglalkozzanak vele. Ám az, akit épp megmentenek egy másik helyiségben, elvárja, hogy vele foglalkozzanak.
Mivel az anyázós odament az álldogáló nővérhez, nem hinném, hogy épp másik életett mentett. Az már csak a magánvéleményem, hogy egy infúziócseréhez szerintem nem kell az ov. főorvos, de még csak egy rezidens sem...
Gondolom, az itt lánglelkű haragot érző feddők közül egyik se hiszi, hogy egy áttétes, diagnosztuzálatlan, fene tudja, mitől kínlódó betegnek a jelzett előzményekkel épp a sürgősségin a helye. Ha meg odavitték, akkor azt két perc alatt diagnosztizálni és megoldani fogja maga a felelős osztályvezető, mert ő ilyet is tud. Zacher kiváló orvos - ám nem nagycsácsai javasasszony kézrátétellel.
Akkor miért is nem ez történt?
Miért nem vitték át egy másik szakosztályra?
A kórház számítástechnikai rendszere már évek óta rögzíti és rendelkezésre bocsájtja az ÖSSZES ott kezelt kórtörténetét, a hivatásos katonákat meg x időnként elzavarják rendszeres és teljes felülvizsgálatra (nálam a csúcs a psziclológus kérdése: normálisnak érzi magát?) - kellett, hogy legyen róla anamnézis. Arról meg csak halkan írok, hogy januártól, ha nem tiltod le az ügyfélkapun kereztül, minden TB-hez bekötött orvos láthatja minden orvosilag megállapított bajod, szedett gyógyszered, műtéted.
Szóval ebben nem tudok a véleményeddel azonosulni.
Azután. Zacher minek ment a sürgősségire? Miért nem maradt a toxin? Kinek mi köze hozzá?
Nekem semmi, de a betegeknek akiket kezelt, pontosabban nem tudott kezelni, annál több, mert többüknek az élete ment rá.
Szakmailag képes ellátni a feladatát - vezetőként is, függetlenül attól ki mit akar gondolni róla.
Na ebben meg végképp nem értünk egyet.
Azt többször leírtam, hogy az orvosi szaktudását nem vitatom, de a vezetői képességeit igen.
Az ugyanis mgtörténhet, hogy valakit bevisznek és sajnos 2o-3o percen belül meghal, de, hogy több órás várakozás után? (Ez már nem az alezredes, hanem a megelőző eset, amiért bement a tv-be.)
Kampány van, lehet így is kampányolni - de ahhoz is ész kellene, nem a szokásos fülefarkanincs összevissza csapkodás.
Zacher képviselőjelölt? Nem tudok róla.Az egészségügy meg évek óta porondon van. Mi itt a kampánytéma?
Úgyhogy ez az egész - elismerve, hogy mindenki halála egyedileg a legfájóbb - sok mindenre adhat okot. Lehet a rendszert hibáztatni, lehet a kormányt hibáztatni, lehet az ellátottságot hibáztatni, a körülményeket, a Jóistent és ami eszükbe jut - kivéve Zachert és stábját. Akár tetszik, akár nem tetszik. Lehet belőle kampánytémát csinálni, lehet szörnyülködni, okos dolgokat mondani - ám egyet nem. Olyan emberbe belekötni, aki ritka már sajnos, mint a fehér holló. És nem csak itt, a szokottan szidott putrilandban.
Hm. Senki nem írt olyat ide tudtommal, hogy Zacher a hibás, mert nincs CT-je a szívkórháznak, ugyanakkor a veresegyházi asszonykórus (na jó, Rétvári 2o fős nőegylete) egymaga kapott annyit mint amennyibe egy CT kerül. Senki sem őt okolja, hogy miért az egyházak kaptak 8o milliárdot és nem az egészségügy, de azért igenis felelős, hogy nem harcol az osztályán megjelenő betegekért.
 
Utoljára módosítva:
Az army kiemelt ellatast kapnak mindenhol. NAlunk nem is tud elmenni civil orvoshoz meg hazi orvoshoz hanem a katonasagnak van kulon minden szak orvosa utokezelo rehab stb.
Meg a balesetnel is ha kiderul katona teljesen mashova viszik.
Teljes koru biztositasuk van mindenre , haborus szolgala utan kotelezo a pszichologus latogatasa.
HA ez itt lett volna ..............mint a macskat ugy vagtak volna ki a doktor urat. Nagyon nagy karteritest kene fizetni a korhaznak.
 
N
Az army kiemelt ellatast kapnak mindenhol. NAlunk nem is tud elmenni civil orvoshoz meg hazi orvoshoz hanem a katonasagnak van kulon minden szak orvosa utokezelo rehab stb.
Meg a balesetnel is ha kiderul katona teljesen mashova viszik.
Teljes koru biztositasuk van mindenre , haborus szolgala utan kotelezo a pszichologus latogatasa.
HA ez itt lett volna ..............mint a macskat ugy vagtak volna ki a doktor urat. Nagyon nagy karteritest kene fizetni a korhaznak.
No erről azért tudnának mesélni az United States Army veteránjai!
 
N
No erről azért tudnának mesélni az United States Army veteránjai!
Canadai vagyok es itt nagy tisztelet ovezi az armyt. Usaba is nagyon respektalja az egesz orszag katonait.
NEm a filmekbol kell itelkezni,mert az nem biztos a valosagot tukrozi.
A mai vilagrol van szo es nem felevszazaddal ezelotti allapotokrol beszelunk.
 
Zaher Gábor nagyon jó szakember, csak egy baja van... szarból ő sem tud várat építeni!!!!!

Amíg felháborodnak az emberek, hogy a multinacionális cégeknél hogyan adják ki a munkaközi szüneteket, addig miért pampog mindenki azon, hogy az eü. dolgozó tart egy 5-10 perces szünetet???

https://www.facebook.com/groups/383842128454569/permalink/845728978932546/


Ehhez képest Mo-n Kánaán van....

Nem Zaher Gábor a főgonosz

A mostani kormányt le kell váltani!!!!

Gyereket beviszem a műtőbe...
-Vigyázunk rá..

(hát az a dolga...)


És ne menjen fel a pumpa...

Kritizálni könnyű! Oda lehet állni...
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
Először is! Nem kell mondatonként elküldeni a véleményed. mert ez nem a FB privije. Ráadásul ismétlésbe bocsájtkozol. (Direkt meghagytam a váras mondatod.)
Zaher Gábor nagyon jó szakember, csak egy baja van... szarból ő sem tud várat építeni!!!!!
Ezek szerint nem a legkorszerűbb magyar kórház legfelszereltebb osztályáról beszélgetünk?
Amíg felháborodnak az emberek, hogy a multinacionális cégeknél hogyan adják ki a munkaközi szüneteket, addig miért pampog mindenki azon, hogy az eü. dolgozó tart egy 5-10 perces szünetet???
Egyrészt az is lehet prblémás, de az ott dolgozókat nem az állam fizeti az adóinkból.
Másrészt a betegeknek nincs szakszervezete, meg sztrájklehetősége, hogy addig nem betegszem meg, amíg...
Ebből az aspektusból nagyon nem tud érdekelni, hogy máshol is rossz. Mi magyar állampolgárok elég ritkán kezeltetjük Kanadában az egészségügyi problémáinkat.
Nem Zaher Gábor a főgonosz
Ezt itt senki sem állította. Azt viszont igen, hogy ellentétben a tvben elmondott szavaival, felelős minden, az osztályán történt dologért, pláne egy (illetve több) ilyen tragédiáért.
A mostani kormányt le kell váltani!!!!

Gyereket beviszem a műtőbe...
Eddig sokan eljutottunk - még az ellenzéki politikusok is.
Csak a hogyan és az utána hogyan kérdéses...
-Vigyázunk rá..

(hát az a dolga...)


És ne menjen fel a pumpa...

Kritizálni könnyű! Oda lehet állni...
Mint a rendőröknek is a határmenti tákolmányokba vagy a pékeknek hajnalban a sütödéhez vagy a műszakos buszok vezetőinek vagy...
Ha tőlem elvárják, akkor én is elvárhatom, hogy a munkámban a maximumot teljesítsék az adónkon fenntartottbállások dolgozói. Bár elismerem, hogy ezt a politikusoknál kellene elsősorban alkalmazni.
Annyit pofáztak, hogy ez már nem a kádárkorszak, vége a komcsi érának (ami egyébként sosem volt, csak szocializmus). Akkor legyen már annyi öntudatunk, hogy legyen elvárásunk minden állami alkalmazottal szemben!
Meggyőződésem, hogy - miként a kereskedelemben, itt is meglesz a bérnövekmény, csak az állam vezetőit más dolgokkal kell kényszeríteni, mint a multicégek vezetőit. (Kivéve, ha a vezetés titkolt célja az egészségügy kivéreztetése, majd fillérekért való privatizációja.)
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,802,379
Tagok
615,751
Legújabb tagunk
Kovics1984
Oldal tetejére