Önt is furcsa katonák jelölgetik a Facebookon? Ne csodálkozzon, inkább óvakodjon

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Október 9.

Melitta - 2018 Október 9, 09:35
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Néhány ezer forinttal, rosszabb esetben milliókkal is megrövidíthetik áldozataikat azok az internetes szélhámosok, akik elsősorban a magányos, barátra vagy társra vágyó nőket célozzák. Mutatunk egy beállítást, amit még ma érdemes bekapcsolnia a Facebookon, hogy esélye se legyen a csalóknak.

  „Mit akar tőlem az amerikai hadsereg?” – értetlenkedik olvasónk annak kapcsán, hogy „a sokadik katonai egyenruhás admirális” jelöli be ismerősnek Facebookon, de most már az egyik Messengerre is merészkedett. „Odáig értem, hogy fake profile, de egyébként ez mire jó?”

  Ahogy az ehhez hasonló kérdések, úgy a válaszok sem számítanak újnak – hívta fel figyelmünket Marinov Iván, az Urbanlegends.hu évek óta városi legendákat kutató szakértője. Hasonló esetekre már egy nyolc évvel ezelőtti BBC-cikk is figyelmeztet, melynek egyik megszólalója mit sem sejtve beszélgetésbe elegyedett az interneten jelentkező „amerikai katonával”, aki a jó viszony kiépítése után kisebb összegeket kezdett tőle kérni. Például arra hivatkozva, hogy fia véletlenül megváltoztatta bankkártyája PIN-jét, ezért ahhoz a számlájához most nem fér hozzá, pedig gyorsan szüksége lenne egy kis pénzre. Később a közüzemi számlák kifizetésével akadt gondja, majd a fia tandíjához kellett egy kis segítség. A nő végül több mint 100 ezer fontot, azaz 37 millió forintot utalt át így a csalónak. (Ami bár brit viszonyok közt is soknak számít, de nem annyira, mint idehaza.)

  Az egészen hihetetlennek hangzó történet az elmúlt években rengeteg emberrel megesett. Az Amerikai Hadsereg Bűnügyi Nyomozó Különítményénél (CID) havonta százával jelentkeznek az áldozatok, akik változatos összegeket fizettek a profilokat üzemeltető csalóknak. Akik nem véletlenül láttatják magukat amerikai katonának: így megbízhatóbbnak tűnnek, mint a már lejáratott „nigériai hercegek”. A Facebookon lelkes felhasználók – akik talán egyúttal dühös áldozatok is – külön gyűjtőoldalt hoztak létre a csaló profilok bemutatására. A 2013 óta üzemelő Military Romance Scams oldalt böngészve hamar megérti az ember, hogyan is dőlhetnek be havonta százával az emberek az ilyesminek. A csalók katonai profiljai profin vannak felépítve, kérésre pedig akár katonai azonosítójuk fotóját is el tudják küldeni.

  [​IMG]

  HVG
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Október 9.

  1. setni
   setni
   Nosz ez már butaság, ha én is válaszoltam volna arra a sok üzenetre amit nigériai hercegektől kaptam....
   Pierre95 és varázsdoboz kedveli ezt.
  2. Boca Isabela
   Boca Isabela
   Ne rég én is kaptam mail egy amerikai katonatól,de nem akármilyen katona volt az ám, hanem hadnagy aki meg akarta ismerni és megosztani velem a pénzét amit a bevetései során szerzett.Csak küldjek neki egy bankszámlaszámot.Mondtam is neki hogy mit csináljon a pénzével.
   varázsdoboz és setni kedveli ezt.
  3. Melitta
   Melitta
   A katonak nagyon kaposak, foleg ezen a continensen, nagyon jol keresnek ,jo megjenesuk van es magas kepzettseguk, koztiszteletben allnak. Kapkodnak is ertuk a lanyok, nem maradnak partaban es nem igen szorulnak tarskereso szolgaltatasokra.
   Ezek a penzkerok mind egytol egyik szelhamosag.
   Csak ovatosan lanyok , nem kell semmit elhinni ezektol a penzhajhaszoktol.
  4. zsolt0v
   zsolt0v
   Nekem nagyon szerencsés emailom van mindig kihúzzák valami lottón! :) Lehet elküldöm a nyereményt a katonáknak, majd az ő adataikat írom vissza...
   Boca Isabela és setni kedveli ezt.
  5. aniko45
   aniko45
   Sajnos ez valóság,szinte hetente kapok ilyen alakoktól jelölést!:mad2:
  6. tornando
   tornando
   akkor mától fogva nem kapósak az amerikai katonák hanem gyanúsak.
   Ne ehhez mit szólsz?
   Utoljára módosítva: 2018 Október 11
   Boca Isabela kedveli ezt.
  7. Erdem Éva
   Erdem Éva
   Engem pár napja egy amerikai katona NŐ jelölt be ismerősnek. Természetesen elutasítottam. Itt a válasz, hogy miért.

Megosztás