Összefogott a NER-en kívüli értelmiség színe-java

Akár pártalapításig is eljuthatnak azok a jól ismert értelmiségiek, akik Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke, a Fidesz volt minisztere hívószavára összegyűltek csütörtökön az Európa Tanács budai épületében.


A Magyarország az Európai Unióban című konferencián kiderült, hogy a végtelenül lebutított közbeszéd és megosztásra építő gyűlöletpolitika helyett értelmes és valódi vitát, egyszerre nemzeti és nyugatias orientációt akar az az értelmiségi csoportosulás, amely néhány hónapon belül a politikai fellépést fontolgatja – számolt be a tanácskozásról az Index.

A tanácskozáson tudósok, kutatók, értelmiségiek között olyan ismert arcok jelentek meg, mint Urbán László, aki 1998-ban egy véleménye miatt nem lett pénzügyminiszter, Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere, Bod Péter Ákos volt ipari miniszter, illetve MNB-elnök, Csaba László közgazdászprofesszor, akadémikus, vagy Beer Miklós, katolikus püspök.


Pálinkás József megnyitójában arról beszélt, hogy „a középszer és a még lejjebb egyre hangosabb, és tort ül a megtévesztett milliók felett. A végletesen lebutított közbeszéd minden honfitársunk számára megalázó. A magyar társadalom, benne az értelmiség nagy része apatikusan hallgat, talán még a gondolkodástól is tart. Valamikor meg fogják kérdezni, hogy hol voltunk és miért nem szóltunk.”

Csaba László korábbi miniszterelnöki tanácsadó az euróövezeti csatlakozást helyezte beszédjének középpontjába, amikor a következőket mondta: „minden az EU-hoz köt minket, az EU pedig egyre inkább az euróövezetet jelenti. Nem muszáj oda belépni, de a nemzeti valuta fenntartása egy kis, nyitott gazdaságban óriási luxus. Olyan combosak vagyunk önállóan?”

Azért gyűltünk össze tegnap Pálinkás elnök úr invitálására, hogy mindenféle pártoskodás nélkül beszéljük meg az ország problémáit. Annál is inkább szükség van erre, mert a jelek szerint mind az ország, mind az Európai Unió válaszút elé érkezett – nyilatkozta az esemény kapcsán a Magyar Hangnak Csaba László közgazdászprofesszor, akadémikus.

„Olyan fórumon cseréltük ki eszméinket, ahol konzervatív, liberális és bármiféle eszmerendszer híve szabadon mondhatta el véleményét, kulturált keretek között. Jól mutatja az ez iránti igényt, hogy minden megvitatott témában kialakult valamiféle vita, eszmecsere. Éppen ez volt a célunk, amikor először idén februárban arra hívtuk föl a figyelmet, hogy a közbeszéd olyan szintre süllyedt, ami tarthatatlan”

– mondta lapunknak a közgazdász, hangsúlyozva: azt igyekeznek megtalálni, ami összetart bennünket, a nemzetet, országot, s nem azt, ami elválaszt egymástól. Megjegyezte azt is, hogy akik a tanácskozáson megjelentek, olyan értelmiségiek, akik még 10-15 év múlva is szeretnének ebben az országban élni, s akik szeretnék megtalálni a közös nevezőt, amely mentén előbbre juthat az ország.

Urbán László hangsúlyozta, ha Orbánon múlik, soha nem lépünk be az euróövezetbe. Szent-Iványi István, volt SZDSZ külügyi államtitkár szerint a kétsebességes Európában irrelevánssá válhat maga a tágabb Európai Unió, ami Magyarországra nézve nagyon veszélyes forgatókönyv lenne.

Jeszenszky Géza a V4-ekről szólva kifejtette, „a migrációellenesség hozná össze a négy országot, ami azonban egy új vasfüggönyt jelentene Nyugat-Európa és a visegrádiak között, de szerinte szerencsére ennek nincs esélye, hiszen a lengyelek irtóznak a keleti orientációtól, és a szlovákok sem fognak egy vesztébe rohanó visegrádi szekéren maradni.”

A versenyképesség kapcsán Urbán László arról beszélt, az Orbán-rendszer igazából nem akarja fékezni a magyar gazdaság globalizációját, az autoriter jellegű lépések valódi motivációja más. “Valójában a versenyképességgel van Orbánnak baja. A magyar gazdaságban a versenyképességre épülő tevékenységek csak az állam által megtűrt mértékben, főleg csak az exportágazatokban működhetnek.”

Beer Miklós pedig arról beszélt, hogy „ha tényleg keresztények volnánk, ennek az lenne a következménye, hogy türelmesek, megértőek, toleránsak tudnánk lenne a más nemzetekkel és vallási közösségekkel szemben, illetve hogy nézem a reakciókat, hogy ez a Ferenc pápa nem európai, tessék, nem beszél Csíksomlyón Trianonról.”

magyarhang

crop
 
...
54354238_2085732108205790_3279711553498120192_n.jpg

Most kaptuk a hírt, hogy az MTA is Bécsbe költözik.
Egy két hozzászóló:
  1. Költözzön Magyarország is oda!
  2. Az MTI meg Moszkvába.
 
Nos ettől még nincs zsebre tett pénz vagy korrupció.
Ide be akartam tenni a fetrengő-röhögő ikont, de meggondoltam magam, mert ez annál sokkal komolyabb
Még talán bűnt se követtek el vele hogy eladták a felesleget.
És az is ott van senki se tartotta be (politikai okokból) teszem hozzá én
És nem is tartom bűncselekménynek eljárás se indult. a be nem tartók ellen.
Most miért pont ezzel szórakoztok?
Ez egy politikai okokból és megfontolt cselekedet volt a majdani Horvátország miatt.
Ez nem bűncselekmény és nem egy emberre kenhető főleg.
Na akkor kicsit másképp:
1. Szerintem nemzetközi fegyverembargót megsérteni - bűncselekmény.
2. Ezek a fegyverek a sereg számára nem voltak feleslegesek, hisz ott sosem rendszeresítették őket, csak a politika így tudta eladni a nép számára, hogy hová tették a fegyvereket.
3. Kiderült, hogy a zömét át sem vette a sereg, kézen-közön eltűnt, mint a szőkített olaj vagy a szlovák kamion a cukorral.
4. Nem ítéltek el senkit, mert nem nemzetközi bíróság előtt, hanem itthon tárgyalták . (Akárcsak Hernádi ügyét.)
És én már akkor is kisebbnek a szerbek által fenyegetettnek drukkoltam.
Ez elég elszomorító: egy háborúban drukkolni bármely félnek.
És ezt az egészet nem is tartom Jeszenszky felé felvetendő cselekménynek
Én meg igen, de senkit sem érdekel hivatalosan egyikünk álláspontja sem.
Most Az MTA kapcsán kezdték el itt támadni.
Tekintve, hogy a cikk arról szól és szerepel benne Jeszenszky.
Ezzel nem lehetetlenítették el de megkísérelték páran.
Mint diplomata hozzatok fel vádakat ellene.Ja meg hogy nyilvános helyen közterületen pisilt
És vegyétek sorra egyesével a cikkben szereplőket.
Én nem teszem a Pálinkás se volt szívem csücske a Vizi E szilveszter meg végképp nem.
De most ezek nem tartoznak ide.
Tudod, nekem, mint állampolgárnak jogom van erkölcsileg elítélni, neked meg jogod van nem elítélni, sőt! Maradjunk ennyiben.
(Gyurcsány sem a szívem csücske, de, ha ellene 13 évvel ezelőtti dolgokat hoznak fel a mai napig,akkor bizony más közszereplőt is lehet kritizálni korábbi tettei vagy nem tettei alapján.)
 
És jól tették hogy a Horvátokat támogatták.Több más ország is pont így döntött.
Tavaris konyec persze lehet Antalléknak is közrejátszott Bánja a fene.
Eladták a tényleg felesleges készletet.
Mit adtak még el ami itt csak lomként maradt volna?
Adtak el Mig-t tankot ?rakétát?
És mind a horvátoknak?
Ide tartozik ez egyáltalán Flamingo?
Minek kellett előhozni?
Meg mondom mi lesz a válaszom,ha erőlteted ez: ...
Mivel a szomszédba "adták el", egyrészt könnyen visszaszivároghat (és fog is) .
Akkor mit fognak mondani, ha azzal követnek el bűncselekményt? Bocsi?
Hallottál arról hogy a felújított, majd Iraknak odaajándékozott T72 tankjainkat az isis használta? Mi lesz, ha a szomszédba került régi fegyvereinket ellenünk fordítják? Nem Horvátország - bár az INA miatt velük sem felhőtlen a viszony, - de bárki más, aki onnan "továbbvitte".
 
Ide be akartam tenni a fetrengő-röhögő ikont, de meggondoltam magam, mert ez annál sokkal komolyabb
Nem ikonozni kell hanem kimondani hogy zsebre tették.Mert az már bűncselekmény de erre csak fetrengő ikonod lenne semmi más.pletykás öregasszonyok
Épp úgy mint lövetéssel vádolni.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,732
Tagok
615,331
Legújabb tagunk
Monika L.
Oldal tetejére