Ötletek, módszerek tanuláshoz, tanításhoz, neveléshez, alap,- közép-és felsőfokon

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Alzbeta

Állandó Tag
Állandó Tag
szerettem volna feltölteni power pointos bemutatókat történelem órákra, de nem sikerült.Azt írja,hogy érvénytelen a lile. Mi a teendő ilyenkor?
 

ace79

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem nem kétértelmű, hiszen maga a szöveg is az elsőt mindig elsőnek, a harmadikat meg mindig harmadiknak hívja. Amúgy a szövegben benne van a válasz is.
Szalad le a harmadik kapushoz.
- Nem láttad Ilyesvalamit?
- Ilyesvalamit nem, de most futott erre Négyhételőtt.


[/quote]

Köszönöm, én is így gondoltam. Csak elbizonytalanodtam, mert volt aki más véleményen volt.
 

dublinimiskola

Állandó Tag
Állandó Tag
Mozogjon

Van egy öt éves fiam, aki igencsak elevenke. Az óvodából mindíg negatív dolgokat hallok róla, mármint az eszével kapcsolatban. Már mindenhol kerestem képességfejlesztő feladatokat, és lám itt találtam egy csomót.
Remélem ezek majd segíteni fognak rajam és a kölykömön. Köszönet nektek!


Szia!
Nem tudom, mi lehet a probléma, és az eszével főleg, de általában ilyen gyerekeknél a legfontosabb ebben az életkorban, hogy nagyon sokat mozogjon!!! A nagymozgások által fejlődik az agy, és majd fejlődik a finom motorika is. Mozogni, mozogni, mozogni! Sok-sok szabad mozgás, rohangálás, mászóka, csúszda, kavics dobálás tóba, folyóba, labdázás (hihetetlen jó fejlesztő), trambulin (kicsi vagy nagy, mindegy).
Nagy papírra festés vastag ecsettel, mindegy, hogy mi, élvezze a színek, formák keveredését, gyurmázás.
Nagyszerű fejlesztőfüzetek vannak, jó őket előkapni, de hidd el, ha a fentieket valahogy megpróbálod rendszeresíteni a hétköznapokban, 1-1,5 év múlva lepipálja a társait - fejlesztőfüzetek nélkül is.
Ági
;)
 

nadasibea

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Találtam egy nagyon jó blogot...Innen fogok idézgetni , mazsolázni OKOSANYÁTÓL.



A farsang története


A farsang évenként ismétlődő, rövidebb-hosszabb ideig tartó időszak, amelyet évszázadok óta az evés, ivás, lakodalmak, disznótorok, maskarás felvonulások jellemeznek.

A farsang időszaka vízkereszttel (január 6.) kezdődik és a húsvétvasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetével zárul. A farsang lehet hosszú vagy rövid időtartamú, attól függ, hogy mikorra esik húsvétvasárnap. Ettől a naptól kell visszaszámítani negyven napot és így kapjuk meg a nagyböjt időszakának kezdetét, a hamvazószerdát.
A farsang a vaschang bajor-osztrák jövevényszóból származik, ami eredetileg csak a böjt előtti napokat jelölte. Magyar elnevezésként a 15. században tűnt fel.
A farsangi szokások - többnyire február hónapban - farsang végére, farsang farkára összpontosultak (farsangvasárnap, farsanghétfő, húshagyókedd). Az előkészületek azonban már a farsangvasárnapot megelőző csütörtökön (kövércsütörtök vagy zabálócsütörtök) kezdődtek.
Szeged vidékén jó zsíros ételeket főztek és sokat ettek belőle abban a hitben, hogy így bő lesz a termés és kövérre híznak a disznók. Az Ipoly menti falvakban kövércsütörtökön húst, pogácsát, tepertőt, kolbászt, káposztát ettek. A Mura-vidéki falvakban disznóhús, káposzta, kocsonya, fánk, bor és pálinka bőséges fogyasztásával ünnepelték a farsangot.
A farsangi ételek maradékát megszárították, porrá törték, beteg jószágot gyógyítottak vele. A Szerémségben az első napon fánkot sütöttek, hogy ne vigye el a vihar a háztetőt.
Jellegzetes farsangi étel - a Tápió menti falvakban is - a farsangi fánk, melyet itt többnyire pampuskának neveznek. Ezzel kínálják a látogatókat, és a köszöntőknek is ebből adnak. A másik jellegzetes étel a herőce vagy forgácsfánk. Emellett népszerű volt ilyenkor a kocsonya, amiből a bálra is vittek.
Minden vidéken arra törekedtek, hogy az ételeket hamvazószerdáig elfogyasszák, mert akkor kezdődik a böjt. A hamvazószerda utáni napot csonkacsütörtöknek hívják, mert eddig lehet elfogyasztani a farsangi ételek maradékát. Hamvazószerdától húsvétvasárnapig - kivéve zabálócsütörtököt - a katolikusok sokfelé nem ettek húst és zsíros ételeket.
Farsangi jókívánságok
Mint minden jeles ünnephez, a farsanghoz is szervesen hozzátartoztak a jókívánságmondó és adománygyűjtő szokások. Ezek igen változatosak voltak: ilyenkor igyekeztek biztosítani az elkövetkezendő esztendőre a jó termést, a szerencsét, az állatok egészségét és szaporaságát a kimondott szó mágikus erejével.
A ma Csehszlovákiához tartozó Paláston régebben a felnőttek lepedőbe, medvebőrbe öltözve járták a házakat. Kolbászt, szalonnát vagy farsangi fánkot kaptak. A Dunántúlon vízkereszttől húshagyókeddig fiúgyerekek jártak csoportosan házról házra. Ünnepet köszöntő, jókívánságmondó, adománykérő énekekkel:
"Óh, óh farsang kedves idő,
Elmúlt már az óesztendő,
Ez újban is vigadjanak,
Ha nem adnak szalonnát,
Farkas hordja a disznát,
Ha nem adnak tojáskát,
Girind (görény) hordja a tyúkját."
Termékenységvarázslat
A Baranya megyei Ócsárdon a gazdasszony kukoricát szórt a farsangolók lába elé, hogy minél több csirkéje keljen ki, mint ahogy a letaposott kukorica is kikel.
Farsangi hiedelmek
A jellegzetes farsangi ételek kapcsán már szó volt arról, hogy ezeket a bő termés reményében fogyasztották. Akárcsak a többi jeles ünnepen, más módon is igyekeztek befolyásolni vagy megjósolni az elkövetkezendő időszak szerencséjét.
A farsangi napok nemcsak az evés-ivásról, mulatozásról szóltak, egyben gonoszűző, termésvarázsló, időjósló és bizonyos munkákat tiltó napok is voltak. A Mura-vidéken például ilyenkor is megveregetik a gyümölcsfákat, hogy jól teremjenek. Ekkor kell mákot vetni, hogy majd ne legyen férges. Régen azért nem mostak a farsangi napokon, nehogy sok bolha legyen a háznál.
Farsangi időjóslás
A farsangi időjárásból is jósoltak a következő év termésére, termékenységére. Egyes vidékeken úgy tartották, ha húshagyókedden csillagos az ég, sok tojás lesz abban az évben, illetve a húshagyókeddi napsugár bő esztendőt jelez.
 

nadasibea

Állandó Tag
Állandó Tag
NÉPSZOKÁS

Szent Balázs az örményországi Sebasta vértanú püspöke volt. A legenda szerint megmentette egy gyermek életét, akinek egy halszálka akadt a torkán. Torokbajok elleni közbenjáróként tisztelik. Ennek emlékére van a Balázs-áldás vagy balázsolás, amikor a pap két gyertyát tart a hívők álla alá és e szavak kíséretében: "Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged Isten a torokbajtól és minden más bajtól" - megáldja őket. Van, ahol e napot torokhamvazásnak is hívják. Almát is szenteltek ilyenkor, abban a hitben, hogy a torokfájás ellen alkalmas gyógyszer.
Balázs-áldás:
Ó szent Balázs légy mellettünk,
óvj meg minden bajtól
Torokfájás már nyavalya,
tőlünk elmaradjon.

Balázs a korai kereszténység azon szentjei közé tartozik, akiknek emlékezete a kultuszban, a névadásban és a népszokásokban figyelemreméltó elevenséggel maradt meg, életükre vonatkozóan azonban alig rendelkezünk történeti adatokkal.
Szent Balázs örmény születésű volt és olyan példamutató keresztény életet élt, hogy Sebasta hívő népe püspökké választotta. Balázs azonban a Szentlélek indítását követve visszavonult egy hegyi barlangba, bár ez a tette nem éppen egyezett a kor püspök-eszményével. Innen vezette imádkozva, tanácsokat osztva és gyógyítva a rábízott közösséget. Vadállatok őrizték, háziállatok módjára engedelmeskedve neki. Ám mégsem tudták megmenteni a remete püspököt Agricola helytartó poroszlóitól, akik a bíróság elé hurcolták Balázst. Mivel nem sikerült hittagadásra kényszeríteni, a szokásos megkorbácsolás után siralomházba került, ahol akárcsak a barlangban, sok segítséget kérő ember kereste fel. Rabságában is sok-sok csodát vitt véghez, amelyekről legendája mesél.
A Balázs-tisztelet nem közvetlenül halála után kezdődött, keleten a 6. századtól, nyugaton a 9. századtól, mint a torokbajok ellen védő szentet tisztelték. Tisztelete a latin egyházban a 12. századtól lett általános, mégpedig egy gégedaganat elleni imádsággal kapcsolatban. Később vérzések, hólyagbetegségek, továbbá kelések, kólika, pestis és fogfájás esetén fordultak hozzá. Részben érthető kapcsolat révén védőszentje lett az orvosoknak, a takácsoknak, valamint a szélmolnároknak és a fúvós muzsikusoknak. Mint az állatok barátja oltalmazza a háziállatokat és a nyájakat a farkasoktól.
A Dunántúlon, az Ipoly és Nyitra környéki falvakban, a Csallóközben szokás volt a balázsjárás, az iskoláskorú gyermekek adománygyűjtő, iskolába toborzó, köszöntő szokása. Maskarába öltözött gyermekcsoportok jártak házról házra, egyikük Balázs püspököt személyesítette meg - fején papírsüveggel, a többieken papírcsákó volt, oldalukon fakard. Nyársat vittek magukkal, hogy a házaik arra tűzhessék a kolbászt és szalonnát.
A Balázs-járás, akárcsak a március 12-i Gergely-járás, a soványpénzű tanítók jövedelem-kiegészítését jelentette. A háziaktól kapott szalonnát, babot, zsírt, tojást a gyermekek elvitték a tanítónak, aki azután megvendégelte őket.
Egészség- és termésvarázslás
A Balázs-nap szerte az országban egészség- és termésvarázslás, gonosz- és madárűzés napja is. A termésjóslás, madárűzés a Mura-vidéken és Baranyában abban nyilvánult meg, hogy a szőlősgazdák a szőlejük négy sarkában megmetszettek egy-egy tőkét, hogy Balázs védje meg a szőlőt, zavarja el ősszel a szőlőéréskor a madarakat, ne tegyenek kárt a termésben.
Topolyán pedig, mivel ott nem szőlővel foglalkoztak, hanem búza- és kukoricatermesztéssel, a gazda templomba menés előtt néhány gabonaszemet süllyesztett a zsebébe, a templomban pedig a jó termésért imádkozott. Hazatérve a gabonaszemeket az állatok elé szórta, hogy egészségesek legyenek. Van, ahol ezen a napon szokták vinni az almát megszentelni, aztán megenni, hogy a torok ne fájjon.
Balázs-napi időjóslás
Az időjárásra vonatkozóan Bácskában az a hiedelem alakult ki: "Ha esik, nyár elején elveri a jég a termést." Márcsak azért sem kívánatos ezen a napon az eső, a csapadék, mert kifagy a vetés.
 

juditadel

Új tag
olvasni tanul az unokam

A kisunokam elso osztalyos,ertelmes kisfiu,jol sakkozik,az iskolaban is jo eredmenyeket ert el,de az olvasas(meg nem tanultak meg az egesz ABC-t) nagyon nehezen megy.a hosszabb szavakat nagyon nehezen olvasassa el.A betuket elolvassa sorban de mar amikor ossze kell kotni oket egy szoba akkor mindig elveti.Sokat gyakorolok vele,de hat egy ekkora gyereknek meg nincs olyan nagy turelme.Tudtok valami hatasos modszert.Olvastam nehany dolgot arrol, hogy kulonbozo targyakat rakassunk ki vele sorban stb.,ezt mar csinaltuk es tudja.Van valami konkretebb modszer? Koszi : Juditadel
 

kJittyKeh

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem most hirtelen csak egy ötlet jutott eszembe. Autista óvodában vagyok gyakornok és ott egy szerintem egész jó pofa dolgot láttam és én is csinálom a gyerekekkel.
Egy pizzás doboz kell hozzá, ragasztó tépőzár(lehet kapni kreatív üzletben) és képek. A lényege hogy pl párosítós játéknál beleragasztjuk a cicát a dobozba és a másik cicát tépőzárasra kell csinálni és egyszerűen lehet párosítani. És ezt lehet variálni az autizmus súlyosságához mérten. Pl kirakót belerakni, egyszerű összeadásokat, keresd a különbséget jellegűeket és ellentétek párosítása. Rengeteget ki lehet találni. Ha valakit érdekel akkor részletesebben is letudom írni...ez csak egy ötlet. Nekem nagyon teszik és félév alatt lehetett látni javulást a gyerekeken is. Szóval az ilyen jellegű feladatokat tudom ajánlani az autistákkal foglalkozóknak.
 

méz

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Webszoft!Nekem nagy szükségem lenne a 2.osztályos óravázlatosra,már régóta körözöm.Előre is köszönöm a segítséged!Illetve mindenkiét,aki gazdagítja ezt a nagyszerű topikot!
 

Mentalevél

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Ha valakinek van egy jó terve, ötlete a hét napjaival, napszakokkal kapcsolatban / ábrázolásra is /, megköszönném a segítségét. Középső csoportos óvodásoknak kellene.
 

mamoncsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Hétfőn hentereg
Kedden kecmereg
Szerdán szendereg
Csütörtökön csak csücsül
Pénteken párnára dűl
Szombaton szundít szorgosan
Vasárnap horkol hangosan.
 

napraforgo3

Állandó Tag
Állandó Tag
Makk Marci könyv 4. rész

Folytatás

[FONT=&quot]Makk Marci j[/FONT][FONT=&quot]ó [/FONT][FONT=&quot]tan[/FONT][FONT=&quot]á[/FONT][FONT=&quot]csai[/FONT]

[FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Nyisd ki reggel az ablakot,[/FONT]
[FONT=&quot]frissen torn[/FONT][FONT=&quot]á[/FONT][FONT=&quot]zz egy j[/FONT][FONT=&quot]ó [/FONT][FONT=&quot]nagyot![/FONT]
[FONT=&quot]J[/FONT][FONT=&quot]ö[/FONT][FONT=&quot]het a v[/FONT][FONT=&quot]í[/FONT][FONT=&quot]z és a szappan,[/FONT]
[FONT=&quot]fogkefe j[/FONT][FONT=&quot]á[/FONT][FONT=&quot]r fogkrémhabban![/FONT]
[FONT=&quot]Evés ut[/FONT][FONT=&quot]á[/FONT][FONT=&quot]n moss[/FONT][FONT=&quot]á[/FONT][FONT=&quot]l fogat,[/FONT]
[FONT=&quot]megl[/FONT][FONT=&quot]á[/FONT][FONT=&quot]sd, j[/FONT][FONT=&quot]ó[/FONT][FONT=&quot]l kezd[/FONT]ő[FONT=&quot]dik [/FONT][FONT=&quot]í[/FONT][FONT=&quot]gy a nap,[/FONT]
[FONT=&quot]egészséges leszel, mint a makk![/FONT]
 

kokasovics

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
2.osztályban tanítok és szeretnék, egy projekt hetet csinálni velük, aminek a témája a szülőhazám lenne!
Tudna nekem valaki segíteni!

Előre is köszönöm!
Kata!
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére