Ötletek, módszerek tanuláshoz, tanításhoz, neveléshez, alap,- közép-és felsőfokon

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
MINDEN AMI A GYERMEKNEVELÉSSEL KAPCSOLATOS...GYERMEKRAJZOK/ELEMZÉSEK, KÉPESSÉGFEJLESZTŐ JÁTÉKOK, ÖTLETEK, TAANÁCSOK, JÁTÉKOK, ALKOTÁSOK
problémák, kérdések....nagyon sok más "minden"....

Összevonva a következő topikokkal:

Ötletek gyerekeknek, pedagógusoknak, tanítóknak

Oktatás alap,- közép-és felsőfokon gyerek, szülő és tanár szemmel

Tanitók, gyerekek, iskola - hogyan legyen érdekesebb az óra?



Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.

A Canadahun nem nem járul hozzá bemutatni - vagy a megtaláláshoz iranymutatást adni - olyan tartalmú anyagot ami a copyright (szerzői jog) által védett, csak akkor ha van szükséges legális engedély van rá.
 

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
inditásnak...
Gyerekrajzok szakértő szemmel
szempontok az elemzéshez
Ennek persze az ellenkezője is előfordulhat: vagy ki sem teszik a kicsi munkáját, vagy láthatóan maszatosabb, kesze-kuszább, mint a többieké.
Ez utóbbi esetben sem kell elkeserednünk, hiszen a mindennapokban tapasztaljuk, hogy a gyerekek milyen ugrásszerű fejlődésre képesek- különösen ha szánunk időt arra, hogy foglalkozzunk is velük...
Az ábrázoló tevékenység, festés, rajzolás nagy jelentőséggel bír az agy, a szem és a kézmozgás fejlődésében is, így fontos, hogy a gyermek minél több lehetőséget kapjon arra, hogy e tevékenységeket gyakorolja.
A szakember más szemmel vizsgálja a rajzokat, mint a szülők. A színek, formák, azok elrendezése mind külön értelmezési lehetőséget kínál, és ez még csak a jéghegy csúcsa!
Nézzünk néhány szempontot - a teljesség igénye nélkül -, amelyet meg kell vizsgálni ahhoz, hogy a rajz alapján személyiségrajz készülhessen.
Az elemzéskor tudnunk kell, hogy hány éves gyermek készítette a rajzot. Különböző életkorban más-más jellemzők mutatják azt, hogy milyen fejlettségi szinten áll a gyermek képi kifejező készsége. Ugyanazt a motívumot másként kell értelmeznünk egy három éves gyermeknél és egy öt évesnél!
Az emberábrázolás fejlődése során a három éves gyermek általában öt testrészt rajzol, míg 5 éves korban már hét testrész jelenik meg a rajzokon. Az emberek még mozdulatlanok a 3-5 évesek képein, az első mozdulatok hat éves korban jelennek meg, de általában még nehézséget okoz számukra a guggolás, térdelés megjelenítése és torzulnak a formák. Tehát ha egy négy éves gyerek olyan embert rajzol, amelyen hét testrész felismerhető, elmondhatjuk, hogy e területen fejlettebb, mint a kortársai.
Ügyelnünk kell arra, hogy "Egy jel nem jel!" Ez a mondat arra vonatkozik, hogy egy tulajdonságra csak akkor mondhatjuk, hogy a vizsgált személyre jellemző, ha több jel is utal rá.



Beregszászi Zsuzsi rövid jellemzése rajzai alapján:
20051028bzsuszira.jpg

Zsuzsi képi kifejezőkészsége életkoránál fejlettebb, emberábrázolásában megjelennek a részletek is, a ruha díszítése, valamint az ujjak megrajzolása. A fejlettségre utal az is, hogy a képeken megjelenő alakokat mozgásban ábrázolja.
Zsuzsi kiegyensúlyozott, megszokott közegében otthonosan mozog, oldottan viselkedik. Alapvetően barátságos kislány, kedvesen fordul másokhoz.
Szereti, ha megfelelő önállóságot biztosítanak számára, szívesen próbálgatja, hogy mi az, amit már egyedül is el tud végezni. Az aprólékosabb munkát igénylő feladatokkal szívesen foglalatoskodik.
Figyelemkoncentrációja életkoránál valamivel fejlettebb, képes hosszabb ideig egy adott tevékenységre fókuszálni.
Életkorának megfelelően, nagy érdeklődéssel fordul a világban zajló események felé. Rajzaiban jól kivetül élénk, színes képzelete.
Finommotoros mozgása életkorának megfelelő szintű, a színezésnél jól látszik, hogy a ceruzával a vonalakon belül marad, nem okoz gondot számára ezen határok betartása.
20051028bzsuzsira1.jpg

Csányi Ildikó
Grafológiai Intézet



annyira érdekes, s gondoltam nem mindenki olvas, vagy olvasott gyermekrajz elemzéseket s hirtelen nem is tudtam melyik témába kellene raknom,így nyitottam egyet,

érdekes, és érdemes utána olvasni, ha valaki gondolja az elektronikus irások témába feltehetem a gyermekrajzok elemzési szempontjait, ami alapján egy kiváncsi szülő, tanító elbibelődhet.....
 

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
  • KREATÍV ÖTLETEK
  • A ceruzán, zsírkrétán, papíron túl a következő eszközöket használhatod a "kreatívkodáshoz":
    • Fehér papírtányérok, melyeket kiszínezhet, képkeretté alakíthat, órát készíthet belőle mutató felszerelésével. Széleire kis harangokat rögzítve máris kész a tamburin.
    • Mogyoróhéj kifestésével nagyszerű ujjbábokat lehet készíteni.
    • Nagy méretű olajosvászonra vagy kartonlapra elkészíthetitek a környék térképét. A kicsi kiszínezheti a házakat, melyeket ismer, vagy felépítheti őket kockákból. Játékautókkal, kis méretű babákkal felelevenítheti az itt zajló életet.
    • Színes jegyzettömb lapok jó szolgálatot tesznek parkolócédulaként, repülőjegyként, papírpénzként, vagy csak egyszerű rajzlapként.
    • Régi lepedők, melyekből készülhet jelmez, a babaházba ágynemű, konyhai alátét. A színezés tovább tart, ha újságpapírra fektetve nedves ruhával levasaljuk.
    • A három alapszínnel színezett festék, mellyel nyugodtan kísérletezhet gyermekünk, szivaccsal, vagy akár az ujjaival. Ételszínezékkel is készíthetünk festéket, melyet fogkrémmel keverünk össze. A lenyomat készülhet egy rongydarabbal is, vagy rossz fésüvel, faragott krumplival, félbevágott naranccsal, rossz fogkefével stb.
    • Erős barna csomagolópapír, melyre életnagyságú alakokat készíthetünk úgy, hogy a gyerekek ráfekszenek és körvonalukat körülrajzoljuk. A ruhák, testrészek, egyéb jellemzők megalkotása már a gyerekek feladata.
    • Színes kréta, mellyel nem csak az aszfaltra lehet rajzolni. Vízbe áztatottan papírra is lehet vele alkotni. A kész művet fixálóval rögzíthetjük, miután újságpapírra terítve megszárítottuk (a hajlakk is megteszi).
    • Kollázs készítéséhez gyűjtsünk különféle vastagságú, fényű papírokat, szalag-darabokat, különböző színű, mintájú anyagdarabokat, régi képeslapokat, levonókat, gombokat, újságból képeket. A kicsi felragaszthatja az általa kiválasztott darabokat egy kartonra, vagy posztert, üdvözlőkártyákat készíthet belőle.
    • Só-liszt gyurma (azonos mennyiségű só és liszt, fokozatosan hozzáadott vízzel elkeverve, amíg a kívánt állagot el nem érjük).
    • Zsírkréta lenyomat: érdekes felszínű anyagra, eszközre (pénzérme, fadarab, falevél stb.) papírt helyezünk, és a zsírkrétával ledörzsöljük a mintázatot. A zsírkrétából "morzsákat" reszelhetünk papírra, ezt másik papírdarabbal lefedjük, és meleg vasalóval megolvasztjuk a kréta-darabokat. Ha kihűlt, a gyermek befejezheti a rajzot.
 

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
gondoltam megosztom veletek, valaki lehet hogy már hallott róla, lehet hogy hülyeségnek tartja, de nekünk bevált:
múlt héten az onokahugomnak felszökött a láza, elkapta a virusos tüdőgyulladást, egész délután sírt, semmilyen lázcsillapító nem használt, még a kúp sem, 39 körül volt a láza, állandóan ingázott
az orvos sem mondott többet, lázcsillapító.......erre fel a szomszéd asszonytól kaptunk egy tanácsot(nem vagyunk vele beszélgető viszonyban)
ÜLŐ FÜRDŐ: meleg vízbe beleültettük Ivanát s állandóan kevergetve hideg vizet adtunk hozzá, amig nem lett majdnem kellemetlen hideg(felfázni nem bir:kevés ideig tart, plussz tűzforró a teste)....bebugyoláltuk és fél órán át izzadt...A LÁZA LEJEBB MENT, NEM FÁJT FEJECSKÉJE......
gondolom az orvosságok is közrejátszottak, de az ölő fürdő után lett jobban...


mégegy ötlet, amit én is szoktam használni:
alsó felfázásra, mikor a pisilés kellemtlen: tiszta ruha pelenkára tenni 1 evőkanál(kicsiknek kiskanál) mézet,cukrot és pálinkát(igen házi pálinka, gyerekeknek is) mindezt az alsóneműbe kell tenni(mint betét) egy éjszakára
gyerekeknek egy-két éjszaka (mert csipni fogja a pálinka)
felnőtteknek 4-5 nap
reggel persze mosakodjunk meg
hatásos, persze ez mellett elmegyek az orvoshoz, aki nem egyezik a módszerrel, pedig megszünteti a kellemetlen vizelési ingert....
 

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
Az első firka

cim_02.gif

Az első firka olyan - rajzeszközökkel végzett - mozgás eredménye, melynek véletlenül nyoma maradt a papíron. De az eredmény hatására a kisgyermek a mozdulatot szándékosan újrapróbálhatja, a mozdulat ismétlésével a firka lassan a gesztus jele lesz.


A korai rajzokon a tudattalan erősen érzelmi színezetű, én és a külvilág, vágy és valóság, cselekvés és eredmény nem különül el élesen.
Őszintének, kifejezőnek, a minduntalan ismétlődő motívumokat is egyszerinek, újra megkapónak érezzük. Mozgásábrázolás nélkül lendületesek, suta aránytalanságaikkal együtt kerek egészek. A dinamikus zártság emeli sokszor élményünket a „mintha művészet volna” benyomásig.


A hároméves nagy igyekezettel próbál firkájából karikát alakítani. Figyelme a vonalvezetés sikerére összpontosul, a hozzáfűzött tartalom - emberfej, autó, kerék, napocska - véletlenszerű rátalálás.
A rajzolás vezető motívuma a formaalakítás problémája, egészen addig, amíg az 1-2 éves gyakorlat során kialakuló sémakészlet papírra vetése, kombinálása már technikai nehézséget nem jelent.


Az ötéves nagy fekete foltokkal papírra teszi a kötélpályán imbolygó csillesort, s közben egy-egy szavából megtudhatjuk, hogy a látvánnyal együtt a hozzáfűzött felnőtt magyarázat, a kirándulás egyéb emlékei kavarognak a fejében, esetleg saját magát közben gépkezelőnek játssza. Könnyed természetességgel rajzol rakétát, noha sohasem látott, azonnal kész a magyarázattal, miért lett piros a hó, kék a fa törzse.


A nyolc-tíz évesek azután egyre aggályosabbá válnak: mindenképpen a tárgyhoz hasonlót akarnak rajzolni; az „ugyanolyanra” törekvésben a téma egésze apró résztárgyakra esik szét.
Felhasznált irodalom: Feuer Mária: A firka lélektana


bekamano.gif
 

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
Téri tájékozódás fejlesztése
Az első osztályos gyermekeknek tisztában kell lenniük a jobb és a bal, valamint az alatt, fölött, között, mögött, mellett, előtt viszonyfogalmakkal. Ezeket ismerniük kell a saját testükön, a térben elhelyezett a tárgyak esetében, és síkban a feladatlapokon is.

Téri tájékozódás fejlesztése saját testen, saját testből kiindulva

A gyerekeknek először saját testhatáraikkal, saját testrészeikkel kell tisztában lenniük ahhoz, hogy megértsék a jobb-bal irányokat, s azt papíron (síkban) is felismerjék és alkalmazzák.<script><!-- D(["mb","\u003cbr\>\u003c/p\>\n\u003cp\>Ezt leginkább mozgásos játékokkal fejleszthetjük. Játsszunk a testrészeik (fej, nyak, váll, törzs, hát, has, mell, derék, lábak-karok, majd később: csukló, könyök, tenyér, kézfej, térd, comb, boka, sarok, talp) utasításra történő megmutatásával, majd fordítsuk meg a játékot, mi mutassunk rá, és a gyermek nevezze meg először saját testén, majd más testén is a részeket.\u003cbr\>\u003c/p\>\n\u003cp\>Ezután következik a saját testből kiindulva a téri irányok fejlesztése kezdetben csak az alatt, fölött, mögött, között és a mellett irányokat gyakoroljuk. Pl. Nézz felfelé, fordulj gyorsan a hátad mögé, nézz a lábad elé!\u003cbr\>Használhatunk labdát is: Emeld a labdát a fejed fölé, add át a labdát egyik kezedből a másikba, tedd a labdát a két összezárt sarkad mögé, bokád elé, tedd a labdát az egyik majd a másik válladra, állj terpeszbe, tedd a labdát a két lábad közé, térden menj úgy végig, hogy a labdát e fejed fölött tartod, és mindkét kezeddel fogod!\u003cbr\>\u003c/p\>\n\u003cp\>Amíg még nem ismerik fel biztosan melyik a jobb-bal kezük, addig a jobb kezüket megjelölhetjük egy kis szalaggal, vagy a bal kezük fejére egy kis szívecskét rajzolunk.\u003cbr\>\u003c/p\>\n\u003cp\>\u003cspan style\u003d\"font-weight:700;font-size:14pt;color:maroon\"\>Téri tájékozódás fejlesztése a térben kis tárgyakkal\u003c/span\>\u003c/p\>\n\u003cp\>Ebben a szakaszban a saját testből indulunk ki, majd elvonatkoztatunk, s kis tárgyakat viszonyítunk egymáshoz. Kezdetben használjuk itt is még a kis szalagot vagy a szívecskét. \u003cbr\>\u003c/p\>\n\u003cp\>Először saját testükön kell a jobb-bal irányokat felismerni. Olyan feladatokat adhatunk, hogy emeld fel a bal kezed, mutasd meg a jobb lábad, fogd meg a bal kezeddel a jobb bokádat, vedd a labdát a jobb kezedbe, tedd a labdát magad mellé a földre a bal kezed felőli oldalra! Nagyon sokat segít a szalag (szívecske) használata abban is, hogy felismerjék társaik jobb-bal kezét, akkor is, ha egymás mellett állnak, akkor is, ha szemben vannak egymással. (Az a kisgyermek, aki, ha az édesanyja leül vele szembe, s megkéri arra, hogy mutassa meg előbb melyik a saját jobb keze, majd melyik a vele szemben ülő édesanya jobb keze, s határozottan rámutat, az a kisgyermek már kialakult testsémával, biztos téri tájékozódással rendelkezik. Természetesen egy hosszú folyamat eredménye, s az iskoláskor kezdetére kell kialakulnia. ",1] ); //--></script>

Ezt leginkább mozgásos játékokkal fejleszthetjük. Játsszunk a testrészeik (fej, nyak, váll, törzs, hát, has, mell, derék, lábak-karok, majd később: csukló, könyök, tenyér, kézfej, térd, comb, boka, sarok, talp) utasításra történő megmutatásával, majd fordítsuk meg a játékot, mi mutassunk rá, és a gyermek nevezze meg először saját testén, majd más testén is a részeket.

Ezután következik a saját testből kiindulva a téri irányok fejlesztése kezdetben csak az alatt, fölött, mögött, között és a mellett irányokat gyakoroljuk. Pl. Nézz felfelé, fordulj gyorsan a hátad mögé, nézz a lábad elé!
Használhatunk labdát is: Emeld a labdát a fejed fölé, add át a labdát egyik kezedből a másikba, tedd a labdát a két összezárt sarkad mögé, bokád elé, tedd a labdát az egyik majd a másik válladra, állj terpeszbe, tedd a labdát a két lábad közé, térden menj úgy végig, hogy a labdát e fejed fölött tartod, és mindkét kezeddel fogod!

Amíg még nem ismerik fel biztosan melyik a jobb-bal kezük, addig a jobb kezüket megjelölhetjük egy kis szalaggal, vagy a bal kezük fejére egy kis szívecskét rajzolunk.

Téri tájékozódás fejlesztése a térben kis tárgyakkal
Ebben a szakaszban a saját testből indulunk ki, majd elvonatkoztatunk, s kis tárgyakat viszonyítunk egymáshoz. Kezdetben használjuk itt is még a kis szalagot vagy a szívecskét.

Először saját testükön kell a jobb-bal irányokat felismerni. Olyan feladatokat adhatunk, hogy emeld fel a bal kezed, mutasd meg a jobb lábad, fogd meg a bal kezeddel a jobb bokádat, vedd a labdát a jobb kezedbe, tedd a labdát magad mellé a földre a bal kezed felőli oldalra! Nagyon sokat segít a szalag (szívecske) használata abban is, hogy felismerjék társaik jobb-bal kezét, akkor is, ha egymás mellett állnak, akkor is, ha szemben vannak egymással. (Az a kisgyermek, aki, ha az édesanyja leül vele szembe, s megkéri arra, hogy mutassa meg előbb melyik a saját jobb keze, majd melyik a vele szemben ülő édesanya jobb keze, s határozottan rámutat, az a kisgyermek már kialakult testsémával, biztos téri tájékozódással rendelkezik. Természetesen egy hosszú folyamat eredménye, s az iskoláskor kezdetére kell kialakulnia. <script><!-- D(["mb","\u003cbr\>\u003c/p\>\n\u003cp\>A következő lépés, mikor már egy kisautó, vagy egy baba lesz a kiindulópont, s ehhez viszonyítva kell kis korongokat, golyócskákat pakolni: Tedd az autó elé a golyót, tedd az autóra a golyót, tedd az autó fölé a levegőbe a golyót, tedd az autót két golyó közé, tedd az autó mellé a bal oldalra (a bal kezed felöli oldalra, melyik is a bal kezed?) a golyót!.. Később már ezekre a segítségekre (fölé a levegőbe, melyik is a bal kezed) már nem lesz szükség. Mindig kérdezzünk vissza a játékos fejlesztés során a gyerekektől: Hová tetted a golyót? Hol van golyó? Vedd el onnan a golyót! Honnan vetted el a golyót? Ez a foglalkozásnak egy nagyon fontos része, mellyel gyakoroltatunk, ellenőrzünk, s gyakoroljuk a nyelvtanilag helyes kifejezéseket.\u003cbr\>\u003c/p\>\n\u003cp\>\u003cspan style\u003d\"font-weight:700;font-size:14pt;color:maroon\"\>Téri irányok felismerése a síkban\u003c/span\>\u003cbr\>\u003c/p\>\n\u003cp\>Ez a fejlesztés utolsó, legelvontabb szakasza. Ahhoz, hogy a b-d, p-b betűket, a 6-9 számokat meg tudják a gyerekek egymástól különböztetni, hogy írás közben képesek legyenek a vonalközben tájékozódni, tisztában kell lenniük a papíron is a téri irányokkal. \u003cbr\>Rajzos szinten történik a fejlesztés: Rajzolj a lap közepére egy házat, a ház fölé (pontosan a ház teteje fölé) egy napot, a ház mellé jobb oldalra, (jobb kezed felőli oldalra) egy szál virágot, a ház alá füvet, a napocska mellé, baloldalra egy felhőt! Ennek a rajzolásnak természetesen számtalan változata lehetséges. Egészen odáig el tudunk jutni a gyerekekkel, hogy képesek lesznek egy írólapon felismerni azt, hogy hol van a közepe, a bal alsó-jobb felső sarka!\u003c/p\>\n\u003cp\>\u003cbr\>\u003cspan style\u003d\"font-weight:700;font-size:14pt;color:maroon\"\>A balról-jobbra való haladási irány kialakítása \u003c/span\>\u003cbr\>\u003c/p\>\n\u003cp\>Amikor olvasunk, amikor írunk, akkor balról haladunk jobbra. Olvasási, írási problémák iránytévesztésből is adódhatnak. Ilyenkor előfordulhat, hogy gyermekünk azt olvassa a kép helyett, hogy pék, ló helyett ól. \u003cbr\>Ezért nagyon fontos, hogy nagycsoportban figyelmet fordítsunk a balról-jobbra való haladási irány kialakítására, megtanítsuk a gyermekeknek, hol kezdődik-végződik a sor, mi a sor eleje, közepe, vége. ",1] ); //--></script>

A következő lépés, mikor már egy kisautó, vagy egy baba lesz a kiindulópont, s ehhez viszonyítva kell kis korongokat, golyócskákat pakolni: Tedd az autó elé a golyót, tedd az autóra a golyót, tedd az autó fölé a levegőbe a golyót, tedd az autót két golyó közé, tedd az autó mellé a bal oldalra (a bal kezed felöli oldalra, melyik is a bal kezed?) a golyót!.. Később már ezekre a segítségekre (fölé a levegőbe, melyik is a bal kezed) már nem lesz szükség. Mindig kérdezzünk vissza a játékos fejlesztés során a gyerekektől: Hová tetted a golyót? Hol van golyó? Vedd el onnan a golyót! Honnan vetted el a golyót? Ez a foglalkozásnak egy nagyon fontos része, mellyel gyakoroltatunk, ellenőrzünk, s gyakoroljuk a nyelvtanilag helyes kifejezéseket.

Téri irányok felismerése a síkban

Ez a fejlesztés utolsó, legelvontabb szakasza. Ahhoz, hogy a b-d, p-b betűket, a 6-9 számokat meg tudják a gyerekek egymástól különböztetni, hogy írás közben képesek legyenek a vonalközben tájékozódni, tisztában kell lenniük a papíron is a téri irányokkal.
Rajzos szinten történik a fejlesztés: Rajzolj a lap közepére egy házat, a ház fölé (pontosan a ház teteje fölé) egy napot, a ház mellé jobb oldalra, (jobb kezed felőli oldalra) egy szál virágot, a ház alá füvet, a napocska mellé, baloldalra egy felhőt! Ennek a rajzolásnak természetesen számtalan változata lehetséges. Egészen odáig el tudunk jutni a gyerekekkel, hogy képesek lesznek egy írólapon felismerni azt, hogy hol van a közepe, a bal alsó-jobb felső sarka!

A balról-jobbra való haladási irány kialakítása

Amikor olvasunk, amikor írunk, akkor balról haladunk jobbra. Olvasási, írási problémák iránytévesztésből is adódhatnak. Ilyenkor előfordulhat, hogy gyermekünk azt olvassa a kép helyett, hogy pék, ló helyett ól.
Ezért nagyon fontos, hogy nagycsoportban figyelmet fordítsunk a balról-jobbra való haladási irány kialakítására, megtanítsuk a gyermekeknek, hol kezdődik-végződik a sor, mi a sor eleje, közepe, vége. <script><!-- D(["mb","\u003cbr\>\u003c/p\>\n\u003cp\>“Sorolvasással”: Az asztalon különböző tárgyakat helyezünk el egy sorba, s megkérjük, hogy az elejétől a végéig (ezt kézmozdulattal is segítjük, rámutatunk az elsőre, s végighúzzuk kezünket az egész soron, az utolsónál is megállunk egy pillanatra) mondja el, miket raktunk le sorba egymás után. Kezdetben kérhetjük, hogy ahogy halad, mindegyikre mutasson rá. Így rögzítjük nála a haladási irányt. \u003c/p\>\n\u003cp\>Sorkirakással: Több kis tárgyat odakészítünk az asztalra, s arra kérjük, rakja őket úgy sorba, ahogyan mondjuk: Első legyen, a sor elején álljon a kék golyó, utána a béka, stb. a végén a kacsa. (Ne emlékezetből kelljen kirakni, hanem folyamatosan rakhassa, míg mondjuk.) “Olvasd el”, hogyan raktad őket egymás után! Melyikkel kezdted? Melyik következik utána? Melyik az utolsó, a sor végén álló? Nézd csak meg az egeret! Mutass rá! Mi jön az egér után? Nézd még mindig az egeret! Mi van az egér előtt? A béka mi után következik? Keresd meg a nyuszit! Melyik két játék között van a nyuszi? (Apró figurák, kis játékok nagyon jól használhatóak.) \u003c/p\>\n\u003cp\>Képkirakás, képolvasás\u003cbr\>Ugyanazokat a játékokat végigjátszhatjuk kis képecskékkel is, mint amiket a tárgyakkal, a lényeg a balról jobbra történő képek egymás utáni megnevezése.\u003cbr\>Ha több sorba rakjuk a képeket, ügyeljünk, hogy mindig visszatérjen a kéz a sor elejére, baloldalra. Nehogy a sor végén visszaforduljon a gyermek, és visszafelé olvasson. \u003c/p\>\n\u003cp\>Számlálással: Korongokat rakunk sorba, s megkérjük, hogy számolja meg. Nem mutatjuk, csak megkérjük, hogy kezdje az elején. Itt már alkalmaznia kell a balról-jobbra való haladási irányt. Ezt a fajta feladatot felhasználhatjuk a sorszámnevek gyakorlására is: Mutasd meg melyik az első? Az utolsó hányadik a sorban? Eleinte közösen számoljunk, így tanítsuk meg neki a sorszámneveket: Gyere, keressük meg együtt melyik az ötödik! (Eleinte csak 6-8 korong legyen összesen a sorban.) \u003c/p\>\n\u003cp\>”Fessük együtt a kerítést!”: Nagyon jól használhatóak az írószer boltokban kapható színes pálcikák. Elkezdek egy mintát: piros-kék, piros-kék, piros-kék, s megkérem, folytassa tovább, most már neki kell e minta szerint tovább festenie a kerítést! Nehezíthetjük úgy is, hogy három szín váltakozik, illetve két egyforma, és egy másik szín. Miután kirakta, olvassa el a sort, majd kérdezzük meg tőle melyik az első, az utolsó, mi jön a piros után, mi van a zöld előtt, mi van a kék és a sárga között, stb. ",1] ); //--></script>

“Sorolvasással”: Az asztalon különböző tárgyakat helyezünk el egy sorba, s megkérjük, hogy az elejétől a végéig (ezt kézmozdulattal is segítjük, rámutatunk az elsőre, s végighúzzuk kezünket az egész soron, az utolsónál is megállunk egy pillanatra) mondja el, miket raktunk le sorba egymás után. Kezdetben kérhetjük, hogy ahogy halad, mindegyikre mutasson rá. Így rögzítjük nála a haladási irányt.
Sorkirakással: Több kis tárgyat odakészítünk az asztalra, s arra kérjük, rakja őket úgy sorba, ahogyan mondjuk: Első legyen, a sor elején álljon a kék golyó, utána a béka, stb. a végén a kacsa. (Ne emlékezetből kelljen kirakni, hanem folyamatosan rakhassa, míg mondjuk.) “Olvasd el”, hogyan raktad őket egymás után! Melyikkel kezdted? Melyik következik utána? Melyik az utolsó, a sor végén álló? Nézd csak meg az egeret! Mutass rá! Mi jön az egér után? Nézd még mindig az egeret! Mi van az egér előtt? A béka mi után következik? Keresd meg a nyuszit! Melyik két játék között van a nyuszi? (Apró figurák, kis játékok nagyon jól használhatóak.)
Képkirakás, képolvasás
Ugyanazokat a játékokat végigjátszhatjuk kis képecskékkel is, mint amiket a tárgyakkal, a lényeg a balról jobbra történő képek egymás utáni megnevezése.
Ha több sorba rakjuk a képeket, ügyeljünk, hogy mindig visszatérjen a kéz a sor elejére, baloldalra. Nehogy a sor végén visszaforduljon a gyermek, és visszafelé olvasson.
Számlálással: Korongokat rakunk sorba, s megkérjük, hogy számolja meg. Nem mutatjuk, csak megkérjük, hogy kezdje az elején. Itt már alkalmaznia kell a balról-jobbra való haladási irányt. Ezt a fajta feladatot felhasználhatjuk a sorszámnevek gyakorlására is: Mutasd meg melyik az első? Az utolsó hányadik a sorban? Eleinte közösen számoljunk, így tanítsuk meg neki a sorszámneveket: Gyere, keressük meg együtt melyik az ötödik! (Eleinte csak 6-8 korong legyen összesen a sorban.)
”Fessük együtt a kerítést!”: Nagyon jól használhatóak az írószer boltokban kapható színes pálcikák. Elkezdek egy mintát: piros-kék, piros-kék, piros-kék, s megkérem, folytassa tovább, most már neki kell e minta szerint tovább festenie a kerítést! Nehezíthetjük úgy is, hogy három szín váltakozik, illetve két egyforma, és egy másik szín. Miután kirakta, olvassa el a sort, majd kérdezzük meg tőle melyik az első, az utolsó, mi jön a piros után, mi van a zöld előtt, mi van a kék és a sárga között, stb. <script><!-- D(["mb","\u003c/p\>\n\u003cp\>Rajzoljunk sort! Előrajzolok egy sormintát (kocka-háromszög, vagy virág-gomba-nap, s ezeket kell neki folytatnia tovább. Itt gyakoroltathatjuk a folyamatos haladási irányt oly módon is, hogy mikor a sor végére ér, akkor a következő sort is a bal szélén kell neki kezdenie, s így kell majd szöveget is olvasni! \u003c/p\>\n\u003cp\>\u003cspan style\u003d\"font-weight:700;font-size:14pt;color:maroon\"\>Iránygyakorlatok a Varázsbetűvel \u003c/span\>\u003c/p\>\n\u003cdiv\>Mint már említettem, az olvasás, számolás helyes irányának kialakításhoz a gyermeknek fontos tudnia, hogy a lapon hol van a fönt, lent, bal, jobb irány. Sajnos a diszlexiás problémákkal küszködő gyerekek az iskoláskor kezdetére még nem tudják készségszinten alkalmazni ezeket. A Varázsbetű Térképész, Szólánc, Hol van? Merre mutat? című feladatai segítenek játékosan elsajátítani, elmélyíteni a síkbeli irányokat. Nagy segítséget nyújt az iránytévesztéssel küszködő diszlexiás gyermeknek önsegítő módon fejlődni, a jutalmazással kitartásra, észrevétlen tanulásra ösztönöz. \u003c/div\>\n\u003cdiv\>\n\u003cp style\u003d\"margin:0cm 0cm 0pt\"\>A programcsalád Bábel tagja segíti a helyesírási nehézségekkel küzdő gyermekeket. A szótagolást, a mondatok szavakra tagolását, a helyes ékezethasználatot mind-mind lehet vele gyakorolni. \u003c/p\>\n\u003cp style\u003d\"margin:0cm 0cm 0pt\"\>\u003cspan\>*\u003c/span\>A fejlesztő foglalkozásokat is ki lehet egészíteni a program nyújtotta változatos szóanyag segítségével. Ha épp a magánhangzók időtartamát gyakoroljuk a foglalkozásokon, akkor a\u003cspan\>* \u003c/span\>szóbeli, tapssal kísért titkos nyelven eljátszott bevezető után megoldhatunk ékezetpótló feladatokat papíron is, de a számítógépes programmal is. Ez utóbbi előnye a szinte végtelen variáció, és a gép ellenőrző funkciója. Ha hibásan tette a szóra a gyermek az ékezetet, nem lép tovább, javítása kötelező, nem lehet átsiklani a következő szóra, csak a helyes megoldást követően. A munkafüzetben vagy a papíron, amit maga töltöget a gyermek, gond nélkül továbblép a hibás feladaton, észre sem veszi, hogy hibázott. Ha a javítást nem közösen végzik a fejlesztővel, akkor abból a gyermek szinte semmit sem tanul. A Varázsbetűvel többször próbálkozhat, illetve a ké\n pre kattintva elolvashatja a helyesen írt szót, amit aztán már ő is el tud látni a megfelelő ékezettel. A magánhangzók helyesírásának gyakorlására az Ékezetpótló játék az egyik legalkalmasabb eszköz.",1] ); //--></script>
Rajzoljunk sort! Előrajzolok egy sormintát (kocka-háromszög, vagy virág-gomba-nap, s ezeket kell neki folytatnia tovább. Itt gyakoroltathatjuk a folyamatos haladási irányt oly módon is, hogy mikor a sor végére ér, akkor a következő sort is a bal szélén kell neki kezdenie, s így kell majd szöveget is olvasni!

 

Ilkó

Állandó Tag
Állandó Tag
kérdés

Sziasztok, akkor én előhozakodnék az első problémával:

Lányom most elsős,azaz tanul olvasni. Elvileg szűrték őket diszlexiára az oviban, és nem mondták, hogy várható vele ilyen probléma.
Azonban a b és d betűket, az a-t és e-t é-t és á-t keveri. (ezek, úgy tudom, tipikus diszlexiás betűcserélések)
Tudtok-e valami fejlesztő feladatot, amivel ez korrigálható? Egyáltalán kell-e vele foglalkozni ilyen korán? (korán van egyáltalán?) Vagy várjak, és gyakoroltassam, aztán majd megérik?

köszönöm: Ilkó
 

Ilkó

Állandó Tag
Állandó Tag
ötelt + láz

Ötlet:
Megvettük a Napraforgó kiadó Barkácsolás és kézimunka című könyvét, és nagyon bevált a fent említett kisasszonynak. Kisiskolás korosztály nagyon jó kreatív ötleteket találhat benne, egyszerű anyagokból kis segítséggel (vagy anélkül) átélheti az alkotás örömét.

Láz:
A nehezen csillapítható láz kategóriáját mi is átéltük már többször. A lázcsillapítók beadható mennyisége maximálva van, de ha már a napi adag a gyerekben van, és nem hatott, és a priznic, meg az ülőfürdő sem hoz javulást, az embernek el szokott fogyni az ötlete. Az egyik ilyen alkalommal mondta azt orvos, hogy adjunk más hatóanyagú gyógyszert a gyereknek. Nevezetesen az hangzott el, hogy először Nurofent, 2-3 óra múlva Panadolt, újabb 2-3 óra múlva fél Algopyrint kapjon, aztán megint mehet a kör előröl (1,5-2 óra alatt hat a lázcsillapító, azért kell ennyi időt kivárni). Ezzel a kombinációval sikerült lejjebb tornázni a lázát.
 

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
Ötlet:
Megvettük a Napraforgó kiadó Barkácsolás és kézimunka című könyvét, és nagyon bevált a fent említett kisasszonynak. Kisiskolás korosztály nagyon jó kreatív ötleteket találhat benne, egyszerű anyagokból kis segítséggel (vagy anélkül) átélheti az alkotás örömét.

NÉZZ BE AZ ELEKTRONIKUS ÍRÁSOK TOPIKBA-találsz barkácskönyveket , sőt más érdekes könyveket gyerekeknek, amelyek kézügyességüket s más készségeiket is fejlesztik
 

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyakorlatok betűtévesztőknek

A diszlexiás gyerekek közül sokan tévesztik azokat a betűket, amelyek valamilyen szempontból hasonlítanak egymásra. Ezt homogén gátlásnak nevezik.
Ez a hasonlóság lehet vizuális (pl.: b-d; f-t; n-m; n-h), lehet fonetikai, ami azt jelenti, hogy a hangokhoz tartozó artikulációs mozgások és az általuk létrehozott hangok hangzása hasonlít egymásra (pl.: g-k; p-t; sz-s).
Néhány betűnél egyaránt megfigyelhetünk vizuális és fonetikai hasonlóságot (pl.: b-d; m-n).
A hasonlóságon alapuló betűtévesztések oka a homogén gátlás. Ez azt jelenti, hogy a már említett szempontok alapján hasonló elemek akadályozzák a tanulást. A hasonló dolgok könnyebben cserélhetők fel, téveszthetők össze egymással, ezért nehezebb megtanulni, de könnyebb elfelejteni azokat.
A betűtanításkor a homogén gátlás elkerülése miatt ügyelni kell arra, hogy a vizuális és a fonetikai hasonlóságon alapuló betűket egymástól időben távol tanulják a gyerekek. A homogén gátláson alapuló betű-pár egyik elemét jól begyakoroltatjuk, és csak ezután tanítjuk meg a másik betűt. Így például a d- betű megtanulása, készség szintre fejlesztése után több hét is eltelhet, amíg sorra kerül a b- betű. Amikor a d- betűt tanuljuk, nem olvastatunk b-betűt tartalmazó szavakat, mert így csak összekevernénk a gyereket. Ha már mindkét betűt biztosan használja, akkor érdemes olyan szószedeteket, szósorokat összeállítani, amelyekben a b és d is szerepel.
Akár otthon gyakorolunk, akár az iskolában, ejtsük is ki a hangokat. Így könnyebben társul a betű a hanghoz, távolabb kerül a hasonló betű vagy hang egymástól. A különbségek megállapítása, hangsúlyozása segít az elkülönítésben, az egyedi jellemzők memorizálásában.
Példák-szószedetek a d és a b betű tanulására:
d
ad de
adu adó ide oda
díj kád had dísz
lúd vad tud edz
tüdő dara dugó láda
mond kard dőlt hord
marad divat ladik hódít
kandúr doktor csorda rendőr

b
bő bú
bab bók láb hab
bele bika liba boka
suba bánya bibi bábu
bújik bánik bízik hibás
bádog beteg toboz kabát
ibolya uborka tambura

d-b
dob báj dal bír dől
baba duci béke védő
doboz bödön bádog bácsi
domb bont dönt
madár kóbor derül béget
labda bodza gomba rozsda
 

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
Diszlexiára/diszkalkuliára utaló jelek óvodás/kis/iskolás korban

A szülőknek tisztában kell lenniük azokkal a tünetekkel, amelyek megléte esetén feltehető, hogy a gyereknél később diszlexiás tünetek jelentkeznek. A következőkben olyan tünetekről, szokásokról lesz szó, amelyek sok későbbi diszlexiásnál megmutatkoznak. Ezen tünetek megléte, vagy hiánya azonban nem bizonyítja száz százalékosan, hogy diszlexiára hajlamos a gyerek és nem is zárja ki azt. Csupán olyan előjelekre utalnak, amikből nagy eséllyel alakul ki ilyen probléma.
Ha mind az iskolakezdés előtti, mind az iskolakezdés utáni időszakra jellemző ismertetőjegyek közül legalább öt-öt ráillik a gyerekre, akkor biztonságképpen abból kell kiindulni, hogy fennáll a diszlexia kockázata. Ezzel komolyan kell foglalkozni, szakemberrel kell megvizsgáltatni a gyereket.
Az iskolás kor előtti / 5-6 éves/ jelek:
  • A gondolkodása gyorsabb, mint a cselekedetei.
  • Feltűnően nagy különbség van a jó és rossz napjai között.
  • Vagy kimaradt, vagy nagyon rövid ideig tartott a kúszó-mászó időszaka a járni tudás előtt.
  • Másokhoz képest késve indult el, és mozgása bizonytalan, koordinálatlan.
  • Nehezen köti meg a cipőfűzőjét, és sokszor van problémája a gombolással.
  • Bizonytalanul mozog a lépcsőn.
  • Gyakran olyan dolgokban is elesik, amelyek nincsenek is ott.
  • A fent és a lent, a jobbot és a balt nem tudja megbízhatóan megkülönböztetni.
  • Nehezen bánik a késsel, villával, ollóval.
  • Ha fest, gyakran túlmegy a papír szélén, nehezére esik az ecsetkezelés.
  • Nehezen tanul meg kerékpározni, síelni, vagy úszni.
  • Saját szavakat kreál, több létező szó összevonásából,
  • Másokhoz képest késve tanul meg beszélni, és beszédhibái vannak,
  • Nem szívesen tanul mondókákat, gyerek dalokat, de egyébként könnyen megjegyzi az őt érdeklő dolgokat.
  • Felszólításra sem tudja a bemutatott egyszerű ritmust lekopogni.
  • Nem szereti a memória, illetve puzzle játékokat, vagy saját "szabályokat" állít fel.
  • Gyakran kapkod, máskor pedig feltűnően lassú.
. Iskolakezdés utáni tünetek:
  • Nem tanulási szituációkban feltűnően éber, figyelmes és érdeklődő.
  • Játék közben teljes figyelmével arra koncentrál.
  • Könnyen eltéríthető a figyelme, mindent meghall, meglát, a nem fontosat a fontostól nehezen tudja megkülönböztetni, elválasztani.
  • Álmodozó, gyakran csak testben van jelen.
  • Görcsös, görnyedt, vagy más módon rossz a tartása
  • Feltűnően nehezen jegyzi meg a betűket és/vagy szavakat számokat.
  • Gyakran dörzsöli a szemét, pislog, és arra panaszkodik, hogy nem lát jól.
  • Elmosódottnak látja a betűket vagy számokat.
  • Nehezen tanul verseket, és más szó szerint megtanulandó szöveget
  • Problémái vannak az 1x1 megtanulásával.
  • Nehezen ért meg hallott dolgokat, mintha baj lenne a hallásával.
  • A térben rosszul tájékozódik, bizonytalan az időérzéke.
  • A feladatokat gyakran félbe hagyja, azok befejezését a végtelenségig halogatja.
  • Kerüli a kihívásokat.
  • Gyakran zaklatott a beszéde, szószátyár, locsogó, időnként túlmozgásos és mozgás kényszert mutat.
  • Nehezen érthető, elmosódó a beszéde, mintha keresné a szavakat, szókincse szegény.
  • Gyakran agresszíven reagál, dühkitörések gyakran előfordulnak
  • Alacsony az önértékelése, kisebbrendűségi érzései vannak.
  • Visszahúzódó, bátortalan.
A diszkalkulia, a számolási gyengeség, kevésbé ismert és felismert, mint az elsősorban az olvasásnál megnyilvánuló diszlexia, de a valóságban ez is nagyon elterjedt probléma. A diszkalkulia azt jelenti, hogy a gyereknek alapvetően hiányosak és hibásak az elképzelései a számokról, mennyiségekről, nagyságokról, és a matematikai műveletekről. A hibák számok felcserélésében, nagyságrendek tévesztésében, számok megfordításában és egy sor más, jellegzetes módon mutatkoznak meg. Ezek a hibák azonban valójában csak az eredetileg meglévő és az átlagostól eltérő érzékelésben, információ feldolgozásban, és az ehhez kapcsolódó akaratlan figyelmetlenségből fakadnak.
A tipikus diszkalkuliás gyerek értelmes, sőt sokszor nagyon értelmes gyerek, aki azonban az iskolában a számtan órán a vele szemben támasztott követelményeknek egyszerűen nem tud megfelelni. Ez a frusztráció azután ráterjed a szülőkre is, talán még inkább, mint az olvasási problémáknál, mert a szülők nehezen értik, hogy mit nem ért a gyerek. A későbbi diszkalkuliára utaló jelek már az iskolakezdés előtt megmutatkoznak, és az első iskolai évben további jellegzetes tünetek jelentkeznek. Ugyanakkor még inkább igaz, mint az olvasásnál, hogy vannak gyerekek, akik anélkül, hogy diszakalkuliások lennének, ugyancsak nehézségeik vannak a számolásnál. Ezért nehezebb beazonosítani, mint a diszlexiásokat. Ha a következőkben felsorolt ismérvek közül legalább öt esetében igen a válasz, akkor komoly esély van arra, hogy a gyereknek diszkalkuliája van.
Diszkalkuliára utaló jelek:
  • A gyereknek feltűnően sok időre van szüksége a számolási feladatokhoz, és nagyon hamar kimerül ezek megoldása közben.
  • A mennyiségeket, számokat, nagyságokat, formákat és a távolságokat hibásan, rosszul ítéli meg.
  • A számfogalom és a fizikai mennyiség közötti összefüggést nem érti meg
  • A számolási szimbólumokat - plusz, mínusz, szorzás stb. - nem mindig ismeri föl, illetve fölcseréli ezeket egymással.
  • Az intenzív gyakorlás ellenére sincs érdemi haladás, amit megtanul, azt nagyon gyorsan elfelejti.
  • Számjegyeket kihagy.
  • Nehézségei vannak a tízes számkörből a százasba, ezresbe és így tovább való átlépésnél.
  • Nehézségei vannak a számsorok folytatásával.
  • Bizonyos számoknak a számjegyeit felcseréli, például a 67-et és a 76-ot.
  • A nagyon hasonlóan csengő számokat - pl. a 19-es és a 90-et felcseréli.
  • Fejszámoláskor nem tudja megjegyezni a közbülső eredményeket.
  • Az egyszeregy megtanulásával komoly nehézségei vannak.
  • Ha 6-ot, illetve 9-et kell írni, olvasni, vagy a számolásnál használni, gyakran felcseréli őket.
  • A hasonló külsejű számokat - pl. a 6-ot és az 5-öt felcseréli egymással.
  • A másoláskor sokszor hibázik a számok leírásánál.
  • Ha térben, vagy időben lezajló folyamatokat kell visszaadni, akkor ezek érzékelésével és megfogalmazásával problémái vannak.
  • Ha szöveges feladatot kap, vagy a számtanpéldához kiegészítő szöveg is van, akkor sokkal nehezebben tudja megoldani ezeket a példákat.
  • Ha ellentmondó eredményekre jut számolás közben, ezt nem veszi észre.
 

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
Mit (ne) mondj egy diszlexiásnak!

  • Dicsérd és biztasd, amikor - akár sikertelenül - próbálkozik feladatai megoldásával.
  • Próbáld minél érdekesebbé és változatosabbá tenni a gyerekkel való foglalkozást.
  • Ne ragaszkodj az elképzelt gyakorlási formához, ha az nem megy.
  • Minden gyakorlás legyen rövid - a gyerek figyelme erőszakkal nem tartható fenn.
  • Emlékeztesd, hogy előző alkalommal mit gyakoroltatok.
  • Minél többször foglald össze, ismételd el - lehetőleg különböző megfogalmazásban amit már megtanultatok.
  • Csak pozitív formában kritizálj - azaz mindig említsd meg a már elért eredményeket.
  • Minden gyakorlást valamilyen sikerélmény zárja le.
  • Valóban figyelj, amikor a gyerek a nehézségeiről beszél - ezek ugyanis esetről-esetre különbözőek.
  • Gyakran tarts szüneteket.
  • A foglalkozásba építsd be a relaxációt és valamilyen nem tanulási célú játékot.
Sose légy:
  • Túlságosan ambiciózus.
  • Ne siettesd.
  • Ne hasonlítsd a teljesítményét másokéhoz.
  • Ne csodálkozz azon, ha valamit nem tud.
  • Ne szakítsd félbe váratlanul, ha hibásan olvas.
  • Készülj fel rá, hogy sokat hibázik, de te nem lehetsz türelmetlen.
  • Csak a legfontosabb hibákkal foglalkozz.
  • Ha egy feladat megértetése reménytelennek tűnik, ne ess pánikba.
  • Válts át egy másik tevékenységre, és legközelebb térjetek vissza a problémára.
 

fájósmancsú

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok, akkor én előhozakodnék az első problémával:

Lányom most elsős,azaz tanul olvasni. Elvileg szűrték őket diszlexiára az oviban, és nem mondták, hogy várható vele ilyen probléma.
Azonban a b és d betűket, az a-t és e-t é-t és á-t keveri. (ezek, úgy tudom, tipikus diszlexiás betűcserélések)
Tudtok-e valami fejlesztő feladatot, amivel ez korrigálható? Egyáltalán kell-e vele foglalkozni ilyen korán? (korán van egyáltalán?) Vagy várjak, és gyakoroltassam, aztán majd megérik?

köszönöm: Ilkó

Szia Ilkó,

anno jó pár éve /7/ nagylányomnál is voltak hasonló problémák, amit otthoni gyakorlással /olvasás,irás gyakorlásával/addig tanultak ismétlése/ le is tudtunk.
Ha nem változik ez a problémátok mindenképpen az iskolai fejlesztő pedagógussal beszéljetek. Ő tanórai foglalkozás keretében fog gyermekeddel foglalkozni.A legfontosabb hogy nem szabad húzni a segitség kérését.

Kriszti
 

rsteve

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Ilkó,

annyi infóból, amit elmondtál, még nem lehet biztos következtetést levonni. De én a gyerekekkel kapcsolatban annak a híve vagyok, hogy inkább legyen egy felesleges vizsgálat, mintsem később komoly gondok adódjanak egy kezeletlen probléma miatt.
Nem tudom, hogy hol élsz és ott milyen az óvodai szűrés, de pl. a mi ovinkban elég vacak és felületes volt. Ha Mo-ról írsz, akkor tudok címet mondani, hova érdemes elvinni a gyereket, de elsősorban a tanító nénivel beszélj. Ha nagyon a tanulás elején tartanak, akkor természetes lehet a betűcsere és a bizonytalankodás is, de ha vannak mellette egyéb tünetei is a gyerekednek, akkor sztem lépj.
Ihttp://www.beszed.hu/konyvajanlo/kategoria/4
 

rsteve

Állandó Tag
Állandó Tag
A diszlexiáról jutott eszembe egy egyszerű játék, ami feljeszti azokat a területeket, melyek a diszlexiások nagy részénél problémás. Mellesleg a színeket, irányokat és még egy csomó dolgot is remekül megtanulnak játék közben. Én 2.5 éves korban kezdtem velük a játékot.

A szobában különböző színű vastag fonalakat kifeszítettem, kikötöztem. A gyerekeknek először egyesével, majd egymás után több utasítást adtam.
pl. Mássz át a piros kötél alatt, bújj át a kék és zöld kötél között, ugorj át a sárga kötél felett, ülj a lila kötél alá, feküdj a fehér kötél mellé, stb.

A gyerekeim nagyon élvezétk, különösen azért, mert a lakás elég káoszosan nézett ki a sok madzagtól:) A kötelek sem nagyon lazák, sem nagyon feszesek nem lehetnek, nehogy balesetet okozzanak.
 

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
Hallási megkülönböztető képesség fejlesztése
A hallási figyelem és megkülönbözető képesség (auditív diszkrimináció) megfelelő fejlettsége fontos feltétele az olvasásnak és a helyesírásnak. A gyermekek az olvasás során nemcsak azokat a betűket téveszthetik, cserélhetik össze, amelyek nyomtatott képe nagyon hasonlít (e-é, a-á, b-d, m-n, sz-zs), hanem melyeknek a hangalakja hasonlóan hangzik (k-g, f-v, b-p, s-zs). Nem mindegy, hogy azt kell leírni a tollbamondásba, hogy toboz és nem doboz, vagy sebes és nem zsebes. Ezeket a betűket nemcsak írásban, hanem olvasásban is összecserélhetik, mert hangalakjuk alapján a gyermek nem tud különbséget tenni köztük. Neki hasonlóan hangzanak. Nem azért, mert baj van a hallásával, hanem mert az ún. hallási megkülönböztető képessége nem megfelelően fejlett. (Ha ilyen gyanú felmerül, a biztonság kedvéért nem árt először egy orvosi vizsgálat, majd egy logopédiai differenciált diagnosztikai vizsgálat a nevelési tanácsadóban.)

Néhány gyakorlat, melyet a szülők is gyakorolhatnak, természetesen fejlesztő céllal:
Mondd utánam "halandzsául"!
Valójában értelmetlen szótagokat, betűsorokat kell a gyerekeknek utánam elismételni, kezdetben 2-3, majd egyre hosszabbakat. A két betűs szótagok esetében, néhány bemelegítő gyakorlat után kérhetjük azt a gyermektől, hogy próbálja pontosan ugyanúgy mondani, ahogy tőlünk halotta. Kicsit "túlzásokba” eshetünk, a rövid magánhangzós szótagokat (2 és 3 betű esetében) gyorsan, igen röviden ejtve benne a magánhangzót mondjuk, a hosszú magánhangzót tartalmazó szótagot, pedig elnyújtva, hosszan.
Példák:
- av, át, óm, úz, éf, ük, ícs, áf, je, ké, fe, zí, kű, fu, zá, ra, it, rű, üc, ózs, zsü, ep, lí,
- vát, rit, par, cúm, eci, éka, úcsi, ícsu, par, rűik, űrc, véc, kem, ári, széc, csom, mőcs, luzs, ruf
- kete, geri, kotas, perut, szeki, balkas, fáros, szenyér, piccen, spiccer, kadsem, márgus, feke, botta, úzsdi, lókák, terény, adbul, abdul, badlás, torany
Hegyezd a füled!
Hangsor-párokat mondok, s gyermekünknek azt kell eldöntenie, hogy amit hall, az teljesen egyforma-e, ugyanazt hallja-e kétszer. Ha egyforma, tapsoljon egyet.
Segíthetünk úgy megértetni vele a feladatot, hogy először értelmes szavakat mondunk: róka-róka, róka-lóka illetve kenyér-kenyér, kenyér-tenyér, zseb-seb. Mikor itt már érti a feladatot, indulhatunk az értelmetlen hangsorok irányába.
Példák:
padi-padi, kop-top, rafi-ravi, tami-tari, réjk-rék, gég-gék, pári-páli, mási-masi, tam-tan, cukko-cukko, zsuk-suk, zsému-zsému, kege-keve, vetrit-vetrit, verény-véreny, totem-toten, rokka-roka, dukkó-dukó, hallé-allé, szami-sami
Ez a játék alkalmas a magánhangzók időtartamának felismertetésére is a következő párok összehasonlításával:
lovas-lóvas, nosza-nósza, csikós-csikós, por-pór, űveg-üveg, tüz-tűz, fút-fut, fut-fut, hol-hól, tol-tol, log-lóg, píros-piros...
(Játszhatjuk ezt a változatot úgy is, hogy arra kérjük, amikor a helyeset, a jót hallja, akkor tapsoljon, koppintson egyet.)
Találjunk ki együtt szavakat!
A szülő elkezd egy értelmes szót pl. telef.., s a gyereknek kell befejezni. Eleinte úgy adjuk meg a szavakat, hogy csak az utolsó, vagy az utolsó két betű hiányozzon, aztán ahogy belejönnek, úgy nehezítsük (Az is nehéz, amikor a szavak rövidek, s az utolsó két betű hiányzik!).
- repülőgé, rágógu, cseresz, fenyőf, szivárv, helikop, karács, búgócsi, állatke, elef, meséskö, testv, nad, templ, med, fark, szemü
Gondolkodási funkciókat fejlesztő játékok
Nagycsoportos óvodásokkal is játszhatóak.
Szeriális (soralkotó) gondolkodás fejlesztése,
melyen keresztül a szabályalkotás, szabályfolytatás képességét fejleszthetjük, s erre a matematikában nagy szükség van:
- Színes pálcikákból elkezdett sorminták "kerítések " folytatása pl. 3-as elem: kék-sárga-
sárga, piros - kék- sárga
- Sorfolytatás szóban: alma-körte alma-körte… macska-egér-elefánt macska-egér-elefánt… kék-sárga-zöld kék-sárga-zöld…
Fogalmi gondolkodás fejlesztése
A nagycsoportos óvodásoknak a következő fogalmakat kell már iskola előtt (tavasszal) ismerni: ember, állat, gyümölcs, szerszám, jármű (közlekedési eszköz), élelmiszer (ennivaló), növények, virágok, játékok. Tudnia kell kérésre felsorolni pl. virágokat, s meg kell tudnia mondani, hogy mi a közös az almában, a banánban, a barackban..
Számfogalom előkészítése
Nagyon jól használható a számolási készség fejlesztése, a matematikai műveletek (elvétel, kiegészítés) előkészítése során a korongos doboz. Nem árt, ha a gyermek megismerkedik vele, hiszen az iskolában is fogják majd használni.
Az otthoni foglalkozások során novembertől-márciusig, csak 6-os számkörön belül gyakoroljuk a feladatokat. Márciustól bővíthetjük a számkört 8-ra, majd 10-re.
Számlálás korongsor "olvasásával", kirakással
Kezdetben mi rakjuk ki az azonos színű korongokat, s neki meg kell számolnia. Ügyeljünk arra, hogy a számlálás során mindig balról haladjon jobbra!
Másik változata mikor arra kérem, hogy ő rakjon ki valamennyi korongot. Ezt később nehezíthetem azzal, hogy ujjaimon mutatom, illetve tapsolom, hogy mennyit kell neki kiraknia.
Műveletek korongokkal
Itt is egyszínű korongokkal dolgozzunk. Előbb kisebb számkörben végezzük a feladatokat. Kérjük azt gyermekünktől, hogy rakjon ki valamennyi - mondjuk 6 korongot az asztalra (vízszintes sorba mindig!), ellenőriztessük le, majd azt kérjük tőle, hogy vegyen el belőle annyit, hogy 3 maradjon. Ezt hívjuk elvételnek.
Nehezebb matematikai feladat a kiegészítés. Ekkor azt kérjük: tegyél az asztalra 2 korongot! Ügyes vagy! Tegyél hozzá annyit, hogy összesen 6 legyen! Vigyázz azt is számold bele, ami már ott van, azzal együtt legyen 6!
Mindig mindent ellenőriztessünk le vele, ezzel elősegítjük az önellenőrzés képességének kialakulását, amire az iskolában nagy szüksége lesz.
Játékötlet hétvégére
Szorzás, bennfoglalás gyakorlása puzzle játék-szerűen
Egy azonos méretű színes kép hátulját, és egy üres fehér kartont berácsozunk. A színes kép hátuljára minden négyzetbe egy szorzás vagy egy osztás műveletet írunk (egy képen egyféle műveletet), a fehér lapon ugyanoda eső négyzetbe pedig az eredményét.
Ha minden négyzetbe került művelet, akkor a színes képet ollóval feldaraboljuk. Egy borítékba tesszük, majd abból kell egyesével húzni. Ha elvégezte a gyermek a számtani műveletet, a megfelelő eredményre helyezi színes felével a képrészletet. Ha ügyesen, pontosan dolgozott, végül puzzle-szerűen összeáll a feldarabolt kép.
 

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
omega zsírsavak

Egy nagy-britanniai kutatócsoport érdekes és meglepő eredményről számolt be négy, 8-13 éves korú gyerekkel végzett vizsgálata kapcsán: a gyerekek agya és ezzel együtt mentális képességeik hirtelen "átalakultak", miután egyszerű táplálékkiegészítőt kaptak.

A három hónapig tartó kísérlet végén a gyerekek agyáról készített felvételekből megállapították, hogy három évnyit(!) fejlődött agyuk.

Ezzel egyidőben jelentős javulás következett be olvasási készségükben, koncentrációjukban, problémamegoldási képességükben és memóriájukban. Az egyik kisfiú, aki korábban megvetette a könyveket és állandóan tévézett, kijelentette, hogy "unja" a tévét, és megszerette az olvasást.

A gyerekek VegEPA készítményt kaptak, mely omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavak kombinációját tartalmazza. Emellett bátorították őket a testmozgásra és a zsíros rágcsálnivalók és szénsavas üdítők bevitelének csökkentésére. A kísérlet végén egy olyan géppel készítettek felvételt agyukról, mely kimutatja az agyi fejlődés biokémiai jelzőanyagát, az NAA-t (N-Acetylaspartat). A magas NAA szint jelzi az agyi idegrostok növekvő számát.
olaj1.jpg


Az eredmények a kutatókat is meglepték. Három hónap alatt csekély NAA növekedést vártak, de ennek mértéke akkora volt, amely normál esetben három év alatt történik meg. A gyerekek agyában több lett az idegi összeköttetések száma és nőtt az agysejtek sűrűsége is (ahhoz hasonlóan, ahogy egy fa több ágat növeszt).

Egyéb vizsgálatok bizonyították, hogy az EPA tartalmú zsírsav készítmények jól használhatók az ún. figyelemhiányos hiperaktivitásos állapottal (ADHD), dyslexiával és autizmussal küzdő gyerekek kezelésében. A korábbi kutatásokkal ellentétben nem a DHA zsírsavnak, hanem az EPA-nak van döntő szerepe az agy fejlődésében.


Omega 3 zsírsavban gazdag ételek például a lenmag, dió, mogyoró, repce és a tengeri halak.
 

Ilkó

Állandó Tag
Állandó Tag
diszlexia

Sziasztok,
Bocs, régen volt időm benézni a topicba, és közben sok-sok ötletet és segítséget kaptam, mindenkinek nagyon köszönöm. Budapesten élünk, úgyhogy ha valami itteni címetek van, akkor azt megköszönném.

És felvetnék még egy kérdést: a fent említett ifjú hölgy elkezdett az idén furulyázni tanulni. Szeret órára járni, de gyakorolni nagyon nem.
Van tapasztalatotok, érdemes "erőltetni" a gyakorlást és csináltatni vele tovább, vagy hagyjuk elsorvadni?
Köszönök mindent: Ilkó
 

Dóri71

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Nem tudom ismeritek -e, gyerekek fejlesztéséhez találtunk egy elég jó programot.A neve OKOSBABA . A Doman-módszeren alapul,
mi Magyarországon elvégeztük a tanfolyamot, és megvettük a hozzávalókat, de elég nehezen megy, meg kell hogy mondjam.


Az okosbaba program 6 hetes kortól alkalmazható úgy emlékszem, a mi gyerekünk másfél éves már, szóval késésben vagyunk egy kicsit.
Olvasás, matek, nyelvtanulás és általános ismeretanyag négy témakörében fejleszti kifejezetten a kis gyerekeket. Hihetetlen dolgok, amiket a tanfolyamon hallottunk, hogy miket lehet megtanítani egy egész kicsi gyereknekezzel a módszerrel.
kb egy év alatt egy nyelvet, csak hogy egyet említsek.
Belinkelem, hol lehet róla információt találni, hátha másnak is segít.
Ez egészséges és sérült gyerekeknek is alkalmazható.

http://www.okosbaba.hu/
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére