Hírek Új forintérme érkezik a jövő héten

Richter Gedeon születésének 150. évfordulójára különleges emlékérmét bocsát ki pénteken a jegybank.

Pénteken folytatódik a Magyar Nemzeti Bank idei emlékérme-kibocsátási programja:

A magyar gyógyszeripar megteremtésében főszerepet játszó Richter Gedeon születésének 150. évfordulójának tiszteletére egy különleges, rombusz alakú, 2 ezer forintos érme jelenik meg.

A réz és nikkel ötvözetéből készült, 14 grammos érmét Kereszthury Gábor tervezte. A tükörfényes verzióból 23 ezer darab készül, a selyemfényesből pedig 7 ezer, azaz összesen 30 ezer érme kerül a piacra.

Amit az emlékérmékről tudni kell​

Az MNB minden évben számos emlékérmét bocsát ki, ezek törvényes fizetőeszköznek számítanak, de nem valók arra, hogy bárki fizessen velük akár egy boltban vagy éppen kávézóban. Az emlékérmék ugyanis - az egyedi kivitelezés és korlátozott példányszám mellett - pont azzal őrzik meg különleges értékközvetítő szerepüket, hogy nem vesznek részt a napi pénzforgalomban.

Tehát kerülni kell az emlékérmékkel való fizetést, mert zavarja a normál pénzforgalmat. Például egy rombusz alakú 2 ezer forintosról jó eséllyel nem minden kasszás fogja tudni mondjuk egy élelmiszerboltban, hogy az tényleg törvényes fizetőeszköznek számít.

Aki pedig esetleg megválna az emlékérméjétől, bármikor eladhatja. Akár meghirdetheti az interneten, de a jegybank is kötelezettséget vállal arra, hogy az általa kibocsátott érméket névértéken visszavásárolja.

1663490921116.png
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,805
Tagok
615,337
Legújabb tagunk
dublikaty_leKt
Oldal tetejére