Újabb meghallgatásra számíthat Zuckerberg, ezúttal az Egyesült Királyság és Kanada részéről

A két ország egy közös meghallgatás során szeretné kérdőre vonni a Facebook vezérigazgatóját, a techóriás adatkezelési botrányaival kapcsolatosan.

2018 finoman szólva sem volt a Facebook legjobb éve. Tavasszal robbant a Cambridge Analytica-botrány, amely során kiderült, hogy mintegy 87 millió felhasználószemélyes adatait osztotta meg szabálytalanul a Facebook az azóta megszűnt brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó céggel. Az adatokat az érintettek hozzájárulása nélkül, üzleti, de különösen politikai kampányok céljaira használták.



Fotó: AFP
A botrány óriási volumene miatt a milliárdos Zuckerbergnek az Egyesült Államok szenátusának igazságügyi és kereskedelmi bizottsága előtt kellett magyarázatot adnia. A kétnapos kongresszusi meghallgatáson a Facebook-vezérigazgató gyakorlatilag egyre azt ismételgette – kínosan kerülve bárminemű konkrét ígéretet –, hogy "kollégáival majd megvizsgálják" azokat az ügyeket, amelyeket a szenátorok felemlegettek a meghallgatás során.

A botrány során felmerült aggodalmakra az Európai Parlamentben isválaszolnia kellett Zuckerbergnek, de kézzelfogható, konkrét és megnyugtató válaszokat itt sem tudott adni a felmerült aggályokra.

A harmatgyenge mismásolásnak pedig meg is lett az eredménye, nyárra 22 százalékkalzuhant a Facebook árfolyama a New York-i tőzsde szerdai kereskedése utáni elektronikus kereskedésben.

Ezen az alaphelyzeten aztán gigantikus mértékben rontott a szeptemberi hackertámadás, amikor is komoly biztonsági rést talált a közösségi oldal a rendszerében. A Facebook jelentése szerint a rendszerüket feltörő hackerek 29 millió felhasználó legbizalmasabb adataihoz jutottak hozzá.

Egy éven belül tehát két súlyos botrány is megrázta a techóriást, amelyek során több millió ember személyes adata került illetéktelen kezekbe.


Nem is csoda, hogy sajtóértesülések szerint a Facebook négy nagy részvényese is összefogott, hogy 2019 májusában elmozdítsák a közösségi oldal éléről Mark Zuckerberget. Ez mondjuk merész vállalkozás, de annyi mindenesetre biztosan kijelenthető, hogy a két botrány nem csak a részvényesek rosszallását váltotta ki.

Szerdán ugyanis egy hivatalos levélben kapott meghívást Zuckerbeg Damian Collins, a brit digitális, kulturális, média- és sportbizottság elnökének részéről, valamint a kanadai információs és adatvédelmi bizottságának elnökétől, Bob Zimmertől.

Ebben a dokumentumban a két bizottság elnöke arra kéri Zuckerberget, hogy feleljen az adatkezeléssel kapcsolatos kérdésekre Westminsterben. Már korábban is meghallgatta volna a két ország bizottsága a Facebook-vezért, ám ő egészen eddig menekült a kérdések elől, és inkább egy alacsonyabb rangú beosztottat küldött. Hogy ezúttal hajlandó lesz-e részt venni a meghallgatáson, azt egyelőre nem tudni.

Zuckerbergnek november hetedikéig kell válaszolnia a megkeresésre.
 
egy tollvonással megszüntethetné a face-t ! aztán rághatnák a körmüket azok, akik most tessék-lássék bíróság elé citálták. a facebook egy hatalmas reklámfelület, amit minden valamit is magára adó cég kihasznál, amennyire csak bír. a twitter - pl. nálunk - nem annyira elterjedt, az instagram már jobban, viszont inkább fiatalabb generáció használja. szóval... sok hűhó semmiért. mindenhol lopkodják az adatainkat, van aki pénzért van aki hackerekkel. állambácsi is megteszi, tette. akkor pont most/ezért
legyünk felháborodva ?!
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,126
Üzenet
4,800,584
Tagok
615,666
Legújabb tagunk
RichardLok
Oldal tetejére