Újfent ölt az e-cigi

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Szeptember 12.

Melitta - 2019 Szeptember 12, 06:15
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Újabb két halálos áldozatot szedett az Egyesült Államokban az elektromos cigaretta.

  Az indianai áldozat kilétét nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit közöltek, hogy 18 éven felüli férfiról van szó. Minnesotában pedig egy 65 éves férfi halt meg, aki régóta küzdött tüdőproblémákkal, éppen az e-cigaretta rendszeres szívása miatt.

  Az Egyesült Államokban 33 államban mintegy 450 megbetegedést diagnosztizáltak eddig. A tüdő- és légúti betegségek okaként egyértelműen az e-cigaretta egyik, de meg nem határozott összetevőjét jelölik meg.

  "Egyértelműen járványról van szól, amelyre sürgősen reagálni kell" - írta David C. Christiani, a Harvard Egyetem egészségügyi tanszékének professzora a New England Journal of Medicine című szaklapban pénteken megjelent cikkében. Christiani professzor arra buzdította az orvosokat, hogy beszéljék le pácienseiket az e-cigaretta szívásáról, és tegyenek több erőfeszítést annak érdekében, hogy a szélesebb közönség is tisztában legyen hatásaival.

  A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok (CDC) egyik munkatársa, Dana Meaney-Delman, aki az e-cigarettával összefüggő kutatásokat vezeti, pénteki tájékoztatóján újságíróknak úgy fogalmazott: bár a vizsgálatok még nem fejeződtek be, mindenképpen azt tanácsolja az amerikaiaknak, hogy még csak fontolóra se vegyék az e-cigaretta használatát.

  A szakemberek úgy vélik, egy még azonosítatlan "vegyi anyag" okozhatja a megbetegedéseket. Egyelőre nem tudják, hogy ez a készülék valamelyik részében vagy a töltőfolyadékban található-e.

  Az első megbetegedéseket április elején észlelték Illinois államban, majd a nyár elején Wisconsinban. Jennifer Layden, az illinois-i egészségügyi hivatal járványügyi főorvosa a már említett szaklapnak elmondta: tipikusan fiatal, egészséges férfiaknál jelentek meg rejtélyesnek látszó tüdő- és légúti panaszok. A betegek légzési nehézségre és influenzaszerű tünetekre panaszkodtak. Átlagéletkoruk 19 év volt, egyharmaduk pedig 18 évesnél fiatalabb volt. Az illinois-i és wisconsini páciensek 98 százalékát azonnal kórházba kellett szállítani, mintegy felük intenzív osztályra került, és mintegy harmaduknak lélegeztetőgépre volt szüksége az életben maradáshoz.

  A szaklap felidézett egy Utah államban előfordult esetet: 21 éves férfit vittek kórházba, de a tüdeje olyan súlyosan károsodott, hogy a lélegeztetőgép nem volt elégséges, közvetlenül a véráramba oxigént pumpáló gépre helyezték. Az orvosok az elvizesedett tüdőből vett mintákban elhalt szöveteket találtak.

  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Szeptember 12.

  1. victorvacendak
   victorvacendak
   Azt sem tudom megérteni, hogy alapból miért dohányzik valaki, de azt meg végképp nem, hogy olyan létesítményben, ami tele van gyerekkel, miért teszi (mégha szabad ég alatt is). Játszóterek, élményparkok, szállodák strandjai, medencéi, stb. Nincs mindenhol kiírva, hogy tilos, de a józan ész nyilván nincs raktáron, ahogy az alkeszoknál meg a drogosoknál sem...
  2. Ernoe
   Ernoe
   Tisztelem a liberális elveidet, de nem hiszem, hogy automatikus fegyverekkel biztonságosabb lesz egy ország.
   Önvédelemhez nincs szüksége egy normális embernek "elefántölőre", több-száz patronos automatikus fegyverre.
   Látjuk, hogy milyen tömegmészárlások történnek rendszeresen abban az országban, egyszerre több-száz ember leli a halálát.
   Nem látok semmi érvet ami ezeknek a nehéz fegyvereknek a privát birtoklását megokolná.
   -
   De maradjunk a cigarettánál.
   A német szállodákban a dohányosoknak külön helység áll a rendelkezésükre.
   Nem kivilágított ketrec, hogy mindenki lássa ki "vétkezik" az egészsége ellen.
   De ha valakinek eszébe jutna meginni egy kávét, egy keksszel ebben a "karanténban" az elszámolta magát.
   A dohányzó-részen még önkiszolgáló módon, vagy magaddal hozott kekszet sem ehetsz.
   Ugy látszik a "kekszet" is meg kell védeni a dohányfüst ártalmaitól. :)
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  3. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Itt a bibi! Az "E" cigaretta bevezetésekor nem volt még semmiféle veszély. Öröm volt, mert többen, így a saját fiam is erre állt rá, mert erős dohányosként úgy ítélte meg, ezzel viszonylag jobban jár, mint a hagyományos cigarettával. Igaz, jövő évben tölti az 50. évét, majd a születésnapjára kap tőlem egy pipát. Állítólag a pipa jobb, mint a cigaretta. Ehhez nem értek, csak közeli ismerősöm, aki pipázott, megélte a 96 éves kort. Tény, hogy mindig panaszkodott, hogy egyik keze foglalt... Anyai nagyapám szivarozott, igaz, nem az olcsó szivarra gyújtott rá, de azt is el kell mondanom, hogy hiába szellőztettek, a szivar illata, mert annak illata van és nem bűze, mindent átjárt. Személy szerint, nekem kellemes volt (pedig nem dohányoztam és most sem teszem). Tény, hogy nagyon szerettem a szivar illatát, no meg állítólag azt nem tüdőzik le.
   Az "E" cigarettával az a gond, hogy felismerték, mennyire népszerű, s ezért csavartak a dolgokon. Olyan aromát használnak fel, ami veszélyes, sőt életveszélyes. Ez persze azokat, akik a töltő folyadékot készítik és terítik, minden lelkiismeret furdalás nélkül megteszik, hogy kutyulják olyan alapanyagokból, melyek a bevezetéskor még nem léteztek.
  4. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Ez azért már durva. Most a dohányosok védelmében írom azt, amit. A családban, ahol felnőttem, rajtam kívül mindenki füstölt, cigarettát. Láttam, hogy a kávé is úgy ízlett, ha közben cigarettáztak. Láttam, azt, hogy egy jóízű étkezés után azonnal rágyújtottak. Sőt azt is tudom, hogy szex után a dohányzó férj bizony, bizony rágyújtott és élvezettel szívta el a "megérdemelt" cigarettáját.
   Azért nem kellene túlzásba esni, még, hogy egy kekszet sem ehetnek meg a dohányzó részben?! Ez azért nagyon durva. Azért nem kellene ennyire bekaranténozni a dohányzókat, azért nem bűnelkövetők... Szerintem.
   Ernoe kedveli ezt.
  5. sropi
   sropi
   :rohog:

Megosztás