Úristen, 13! – Nemzetközi pánik egy szám miatt?

Megvan nektek az a film, amikor az emberek folyton meghalnak egy liftben a 13. emeleten? És az, hogy egy fehér maszkos pasi lemészárol egy csapat fiatalt a Péntek 13-ban? Hátborzongató, ugye?

Szegény 13-as számnak esélye sincs, hogy levesse magáról az előítéleteket, hiszen az emberek imádnak borzongani, és ezt ki is használja a filmes szakma. A triszkaidekafóbiások ennek már nem annyira örülnek, ők tényleg rettegnek a 13-as számtól, és ha tehetik, kerülik mindenhol. Vajon miért?

Sok oka lehet annak, hogy a 13-as számot rossz ómenként tartják számon. Úgy gondolják, tönkretette a tökéletes 12-es számot, ami praktikusan osztható, míg a 13-as egy prímszám, ikerszám, Fibonacci-szám. Más.

Már az ókorban is féltek tőle
Már az ókori Rómában úgy tartották, hogy a 13 a halál és a rombolás előjele, a skandináv mitológia szerint, ha egy asztalhoz 13 ember ül, az szerencsétlenséget hoz, míg a keresztények szerint a péntek 13 szerencsétlen nap, hiszen e napon feszítették keresztre Jézust, ráadásul az utolsó vacsorájánál is ennyien ültek, köztük az áruló Júdással, aki 13. emberként ült az asztalhoz.

Hammurapi törvénykönyvéből szintén hiányzik a 13-as pont, azaz a babona már a kereszténység előtt létezett, bár egyesek szerint csupán elírásról van szó. Más magyarázatok szerint azért van okunk félni, mert egy évben 13 telihold van, és a boszorkányok klánját is ennyi fő alkotja.

A 13-szor elátkozott Apollo 13
Az sem javított szegény szám megítélésén, hogy az Apollo 13 missziója a Holdra sikertelenül végződött.

Kit érdekel, hogy a legénység túlélte? 13-as szám volt a hajón, felrobbant az oxigénpalack, ráadásul 1970. 04. 11-én történt, amit ha összeadtok, a 13-as szám jön ki. S ha ez nem lenne elég, akkor a hajót a Complex 39 kilövőállomásról indították útra, és a 39 az 3x13 szorzata. De ez már olyan magas szintű belemagyarázás, hogy fáj tőle a fejem. Pedig lehet még fokozni: a szóbeszéd szerint a floridai kilövésnél 14:13 percet mutatott az óra, a texasi irányítóközpontban egy órával korábbi időt, 13:13-at mutatott az óra. Aha. Persze. Mese habbal.

És naná hogy az olyan veszélyes alakok neve, mint Theodore Bundy és Albert De Salvo 13 betűből áll. Ó, és a legfontosabb! 13 éves korunkban leszünk hivatalosan tinédzserek. Ez pedig maga a pokol, erről már mi is vallottunk.

Persze, vállat vonhatnánk, hogy mindez babona, de aki tényleg triszkaidekafóbiás, az kerül mindenféle kapcsolatot a 13-as számmal.

Töröljük a számok sorából!
Olyannyira, hogy mivel az emberek jelentős hányada tart ettől a számtól, a társadalom is igazodik hozzájuk. Amerikában a magas szállodákban kihagyják a 13. emeletet vagy az utcában a 13-as számú házat. A 12. emelet után vagy egyből a 14. következik, vagy 12a, 12b a szint jelölése. Olyan is előfordulhat, hogy üresen hagyják, vagy ott van az épület légkondicionálása. A szerencse városának, Las Vegasnak több kaszinójában sincsen 13. emelet. De ugyanígy nem használják ezt a számot a szállodák szobáinak ajtaján sem.

istock000044796862large-1.jpg

A repülőgépek többségén sincs 13-as sor vagy éppen szék, ami arra is visszavezethető, hogy 1972. október 13-án a Chilébe tartó, rögbiseket szállító repülő lezuhant az Andokban. Úgy látszik, ez mély nyomot hagyott az emberekben, mert a memphisi repülőtéren sincs A13, B13 és C13 számú beszállókapu, és a New York-állambeli Islip repülőterén sincsen 13-as beszállókapu, de van helyette 12, 12A és 14. Bizarr.

Akit a halálba kergetett a 13-as szám
Hogy mennyire komolyan kell venni a triszkaidekafóbiát, arra Arnold Schönberg osztrák zeneszerző a legjobb példa. 13-án született, kiszámolta, hogy 76 éves korában fog meghalni, mert 7 meg 6 az 13, és így is történt, méghozzá péntek 13-án szenderedett örök álomra 11:47-kor, amit ha összeadtok, az mennyi? Na? Ráadásul éjfél előtt 13 perccel. Kicsit paranoiás volt, nem?

Az olaszok mástól rettegnek
Szerencsére nem mindenhol gondolnak így a 13-as számra.

Az olaszoknál a 17-es számot tartják szerencsétlennek, mivel ha római számokkal írjuk, az átrendezhető így: VIXI, ami latinul az élet végét jelenti.

Így hát ne lepődjetek meg, ha az olaszoknál nem találtok a szállodátokban 17. emeletet, vagy az Alitalia nemzeti légitársaság repülőgépein 17-es üléssort, mint ahogyan az olasz városokba repülő német Germanwings gépein sincsen, nem véletlenül. A Renault R17-es modelljeit pedig R177 néven forgalmazták az olasz piacon. Elképesztő, hogy még a marketingbe is beszivárognak a babonák hatásai.

Taylor Swift viszont imádja a 13-as számot
"13-án születtem, és egy péntek 13-ai napon töltöttem be a tizenhármat. Az első dalom intrója 13 másodperces, egy lemezem pedig 13 hét után jutott el az arany minősítésig. Akármikor díjat nyertem, mindig vagy a 13. székben vagy a 13. sorban, vagy 13. szekcióban, vagy az M sorban ültem, ami az ábécé 13. betűje. Akárhányszor tűnik fel ez a szám az életemben, csak szerencsét hoz.”

Hát, én már nagyon kezdem sajnálni szegény 13-ast. Valaki igazán rehabilitálhatná már tudományosan!

vous

13pentek.png
 
Írhatok én is egy érdekességet.
A SOTE Pulm. klinikán dolgozom a második emeleten, ott is a 12-es kórterem után a 14-es következik, minden átmenet nélkül! Valaki ott is pikkelhetett a 13-as számra. ;)
 
Írhatok én is egy érdekességet.
A SOTE Pulm. klinikán dolgozom a második emeleten, ott is a 12-es kórterem után a 14-es következik, minden átmenet nélkül! Valaki ott is pikkelhetett a 13-as számra. ;)

Ilyenkor kell használni a "14-1" vagy "12+1" szobaszámokat :)
 
  • Tetszik
Reagált: Pyo
Csak egy szám, mint a mesékben a hetedhét határ, meg a hétmérföldes csizma.....Egy babona, mint a fekete macska. Millió ember halt meg 13-án. De ugyanannyinak volt jó nap is -)
 
  • Tetszik
Reagált: Pyo

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,309
Tagok
615,644
Legújabb tagunk
boborján2
Oldal tetejére