Üvegház és éghajlat

alomkereso7709

Állandó Tag
Állandó Tag
ez a felmelegedés őrület tiszta pánik keltés,
kevesek vagyunk mi ahhoz, hogy befolyásolni tudjuk !

Éppen elegen vagyunk ahhoz, hogy befolyásoljuk. A mostani folyamatokat is alapvetően az emberi tevékenység idézte elő. Ugyanígy vissza is tudnánk fordítani.
Persze, könnyebb legyinteni, hogy úgysem tudjuk befolyásolni és homokba dugni a fejünket. :)
 
Dr. Roger Angel professzor Space Sunshield projectje ezt próbálja visszatükrözni. Szerintem nem jó megoldás, sok hibája van.
Nekem van egy sokkal jobb megoldásom, ha valakit érdekel.
Üdvözlettel: Feri.[/quote]

Azert kozzetehetned azt a jo megoldast hatha hasznunkra valik!:)
Elore is koszi
 

rozsaporta83

Állandó Tag
Állandó Tag
"természet csak teszi a dolgát, nincs "beleszólásunk" sok"

Igen is van az a baj hogy tulsagossan is beleszoltunk!!!
 

pjanos79

Állandó Tag
Állandó Tag
Valóban vigyázni kell. De azok akik a legnagyobb kárt teszik pl. nagyhatalmak, csak a mindenkori kampány ideje alatt tesz fontos előrelépéseket.
 
B

baggins

Vendég
Megsemmisült a Tátrai Nemzeti Park.
A közel 180 km óra sebességu szél annyi fát pusztított el, mint a Szlovákia egy évi fakitermelési mennyisége. Az idén szünetel a sitúrizmus. Ahhoz, hogy a Magas Tátra a pusztítás elõtti állapotában legyen látható, legalább száz évre lesz szükség. Legalább, de lehet, hogy soha többé nem ismétlõdik meg az a csoda, amit a természet azon a helyen felépített. Mivel a fák kipusztultak, komoly ökológiai katasztrófa várható. Nincs ami a meredek hegyoldalak talaját megfogja, és emiatt könnyen lemosódhat, ami megakadályozhatja az erdõk visszatelepítését, valamint komoly árvíz, és sárlavina veszélyt is hordoz magában.
Egy újabb bizonyétkát látjuk a globális környezetszennyezésnek, ami az idõjárás világméretû változását vonja maga után. Addig, amig a katasztrófák fõleg a tengerentúlon történtek, talán hajlamosak voltunk azt gondolni, hogy ide Európa közepére nem fog eljutni a baj. Ez az esemény egy kemény figyelmeztetés, hogy a baj nem ismeri az országhatárokat, és a a földrajzi távolságokat. Bolygónk a tudomány jelenlegi állása szerint olyan ritkaság az Univerzumban, aminek még nem sikerült felfedezni a párját. Ez a bolygó ugyanis abban különbözik az összes eddig ismert bolygótól, hogy él. Ez nem csak azt jelenti, hogy élet van rajta, hanem azt is, hogy õ maga is intelligens élõlényként viselkedik. Számtalan bizonyíték van arra, hogy ez nem csupán belemagyarázás. Ez a bolygó él, és életet hordoz. Rendes körülmények között ez a kapcsolat szimbiotikus jellegû, ami mindkét fél egymást segítõ életközösségét jelenti. Az állatvilág esetében ez a kapcsolatrendszer hibátlanul is mûködik. Az állatok elveszik az életük fenntartásához szükséges javakat a bolygótól, és a bolygó számára éltetõ dolgokat adnak vissza életmuködésük végtermékeiként. A növényvilág ugyancsak kiváló szimbiotikus kapcsolatban él a bolygóval, és mind a növények, mind az állatok kölcsönösen egyensúlyra törekvõ viszonyban élnek egymással.
Egy faj van csupán a Földön, amely nem tud harmóniában élni sem az õt eltartó bolygóval, sem önmagával, ez az Ember. Az ember, aki mióta az elsõ tüzeket meggyújtotta, elkezdte a bolygót kizsákmányolni, és teszi ezt mai napig is, és gõgösségében elfeledkezik arról, hogy nem teheti meg büntetlenül. Az ember, aki egész történelme során egyik háborút a másik után vívja, önmaga ellen. Önmaga ellen, mert akárhány rassz, akárhány ország van is a Földön, mind egy helyrõl származik, ezt a mitokondriumokban lekódolva már az Ember is felfedezte. Az Ember, aki, ha történelme során csak tized annyi energiát fordított volna a gyógyításra, az építésre, és a szeretre, mint amennyit a gyilkolásra, rombolásra, és gyûlölködésre, már rég megteremthette volna az Univerzumban azt az állapotot, amire az Ember mindig is vágyottt jobb pillanataiban. Az Ember, aki nem csak önmagán, de az õt eltartó bolygón is olyan mély sebeket üt, hogy az már a világûrbõl is látható, a Föld Anya nevû csodálatos élõlény egyetlen figylemeztetését sem veszi figyelembe, hatalmától elvakult gõgjében. Nem tanul saját történelmébõl sem, aminek emlékei világosan mutatják, hogy az a kultúra, ami elveszti kapcsolatát a környezetével, elõbb-utóbb megszûnik létezni. Az emberiség jelenlegi kultúrája lassan eljutott erre a határvonalra, de a múlt emlékeivel összehasonlítva sem képes olyan változtatásokra, amik visszafordítanák errõl a határról.
A Föld olyan, mint az erõs, és igaz Asszony. Egy darabig mindent eltûr a rossz férjnek, mert a Szeretet ereje igen nagy, és én hiszem, hogy a Földanya szeret minket esendõ embereket, de ha egyszer arra az elhatározásra jut, hogy: Eddig, és ne tovább! Megrázza magát, és az Ember jelenlegi formájában el fog tunni a Földrõl. Eltûnik minden tudásával, technikájával, kultúrájával, társadalmaival. És a Föld, mint az igaz, és erõs Asszony, ki fogja heverni az Embert. Megtisztul, ismét díszbe öltözik, és várja az Új Embert, hogy szeretetét, és bizalmát ismét beléhelyezve szeresse, éltesse erejével, szeretetével. De az az Ember már nem mi leszünk. Csak remélni tudom, hogy a következo Emberiség okosabb lesz mint a jelenlegi, és engedi, hogy a bölcs Asszony, a Földanya irányítsa az életét, és elfogadja annak a törvényeit, mint ahogy kicsiben a bölcs férj teszi ezt olyan családban, ahol igaz, és bölcs Asszony irányít, mert mióta világ a világ, az Asszony az aki választ, és az Asszony az aki irányít. Annyira bölcsen teszi ezt, hogy a Férfi úgy érezze, mégis õ az, aki a dolgok menetét meghatározza. És ha ez így fog muködni, helyreáll a világban a Jin, és a Jang egyensúlya, ami nem egy megmerevedett, hanem egy dinamikusan változó egyensúly állapot, ahol az Asszonyban ott a Férfi, a Férfiban az Asszony, a Sötétségben a Fény, a Fényben a Sötét, az Életben az Elmúlás, de az Elmúlásban az Élet csírája.
 

1oldboy

Állandó Tag
Állandó Tag
Mivel a gazdasági érdek, az egyoldalú (gazdasági) haszonelvűség diktál, így a környezetünk, az élővilág, a természet pusztítása szükségszerű. Majd, ha a zemberek többsége az egész földön ráébred erre, és a felelős döntéshozókat rá tudják kényszeríteni ennek figyelembevételére, akkor talán megváltozik valami, csak nehopgy késő legyen. Ha lesz egyáltalán... A döntéshozók felelőssége mérhetetlen ebben a problémában, nekik kötelességük, feladatuk a döntéseiket teljes hatásmechanizmusok feltárásával, azok ismeretében meghozni. De erre sem idő, sem energia, sem akarat. Minek? Így (is) megy a biznisz!
 

Saltyb

Állandó Tag
Állandó Tag
"Majd, ha a zemberek többsége az egész földön ráébred erre, és a felelős döntéshozókat rá tudják kényszeríteni ennek figyelembevételére, akkor talán megváltozik valami, csak nehopgy késő legyen."

A gond az, hogy már a huszonnegyedik órában vagyunk, de a "felelős döntéshozók" nagy ívben tesznek rá.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Ha jobban belegondolunk és mondjuk Afrikát vagy Indiát, Kínát stb is méltóztatunk figyelembevenenni, akkor a 24. óra régen elmult. Már a huszonhatodikat tapossuk..de lesz ez még több is.
A Hawaii szigeteknél például egy akkora szeméthegy lebeg az óceán vizén mint kb Magyarország...Vizet tárolunk pet palacokban mi ostobák és vesszük is ezt mi ostobák. Lehet persze, más országokban ez indokolt, de itt a kitűnő csapvíz esetében ez csak valakik üzleti érdeke. Ha végre megértenénk, hogy van olyan palackozó mely csapvízzel működik...vagy semmivel sem minőségibb vizet tartalmaz ennéla pet palack és még fizetünk is érte...meg ottmarad a palack is....Elemi vízkémiai fogalmakat a középiskolákban bizony tanítani kellene, ha volna kivel. Mi a fenének különben a kémia óra? Kár ezen a dolgon vacakolni most, mert az iskoláktól kell kiindulnia egy szemléletnek, de ez nemcsak az árokparti szemétszedésre kellene kitrejedjen..Na persze ez strapás a tanároknak is..
 

bozsofia

Állandó Tag
Állandó Tag
Lehet, hogy a természet teszi a maga dolgát, de azért mostanában mi emberek is rásegítünk a környezeti problémák felerősödésére. És a természet változásait, például egy vulkánkitörést nem tudunk befolyásolni, de a saját fogyasztásunkat igen.
 

Kyra2

Kitiltott (BANned)
IMF néhány napja közre adott egy tanulmányt: (http://climatechange.worldbank.org/..._centrigrade_warmer_world_must_be_avoided.pdf), amiben kataklizmát jósolnak, ha az előre jelzett 4 °C melegedés bekövetkezik. Ebből adódna, hogy a 4 fokos felmelegedést mindenképpen meg kellene akadályozni.

A 4 fokos felmelegedés páratlan méretű hőhullámokat, szárazságot, hatalmas áradásokat fog okozni Földünk különböző területein, aminek igen komoly kihatása lesz a gazdaságra. Ez azonban ma még elkerülhető. A melegedésnek nem kell átlépni a 2 fokos határt.
- A legfontosabb üvegházhatású gáz (CO2) koncentrációja folyamatosan növekszik az ipari forradalom előtti kb. 278 ppm-ről (rész per millió) 391 ppm-re (2012. szeptember), jelenleg évi 1,8 ppm növekedéssel.- A jelenlegi CO2 koncentráció meghaladja a paleoklimatikus értéke, vagyis ma magasabb, mint bármikor az elmúlt 15 millió évben.- Jelenleg a CO2 kibocsátás 35.000 millió tonna/év, és ha e téren nem történik semmi változtatás, akkor 2020-re el fogja érni az évi 41.000 millió tonnát.- A globális átlaghőmérséklet folyamatosan növekszik. jelenleg 0,8 °C értékkel haladja meg az ipari forradalom előtti szintet.- Amennyiben a CO2 kibocsátást jelentősen nem fogják vissza, a 4 fokos felmelegedés 50 éven belül bekövetkezik. Az óceánok felszíni vizei túl savassá válnak a planktonok fenntartásához, ami az óceáni élelmiszerlánc első foka. A szárazságok, a folyók beszáradása a szubtrópusi területeket alkalmatlanná teszi a tömeges gabona termesztésre, ami éhínségeket fog eredményezni. Viharok, áradások soha nem látott mértéke és járványok terjedése foga ellehetetleníteni az emberi életet.
Végül a jelentésleszögezi: Semmi biztosíték nincs arra, hogy a 4 fokkal melegebb Földhöz alkalmazkodni tudnánk. Ilyen fokú felmelegedés mellett az emberi közösségek felbomolhatnak, jelentős tömegvándorlás léphet fel. Vélhetően leginkább a szegények szenvednének. A 4 fokos felmelegedést az emberiség egyszerűen nem engedheti meg magának. Azonnal nemzetközi összefogásnak kellene megszületni, ami ezt a veszélyt elháríthatná!


Mi a média reakciója?

Az nem hír, hogy az IMF hátat fordított az erőforrásokat kitermelő oligarcháknak, nem hajlandó beállni a globális felmelegedést tagadók táborába, az a média, amely még azt is azonnal megírja, ha az IMF-ben valaki elfingja magát, ez alkalommal hallgat mint a sír. Pedig néhány republikánus politikuson kívül, akik úgy tudják, hogy isten 6000 évvel ezelőtt teremtette a világot, és a férfiaknak azért van egy bordával kevesebb, mint a nőknek, mert Isten kivette és abból alkotta meg a nőt, valamint az Exxon Mobil által, jó pénzért megvett tudósokon kívül ma már mindenki tudja, hogy a globális felmelegedés egyre rosszabb, gyorsabban érkezik, mint azt korábban jelezték, és néhány évtizeden belül valódi katasztrófává növi ki magát.

Mindezt nem a mainstream médiákból tudjuk meg, akiknek feladata volna, akik tehetnének is érte valamit, hanem egy kis blogból:
HTML:
http://www.antalffy-tibor.hu/
 

Gyertyafény

Kormányos_Silvertag
Kormányos
Szia Baggins! és Sziasztok!

Én jártam közvetlen a katasztrófa után a Magas Tátrában. Szinte fájt látni, ahogy letarolta a hegyet a szélvihar. A pusztítás "útvonala" is szinte látható volt. Egy-egy szál fa mégis megmaradt a puszta helyoldalon elszórva.Mikor kérdeztem, hogy vajon az miért "állt ellen", azt válaszoltál az ott élők, hogy azok a fák maradtak élve amelyek őshonosak voltak. Nem tudom igazán a magyarázatát, de mégis voltak fák, amelyek elszórtan ugyan, de állva maradtak, pedig közvetlen a szélcsatornában voltak.
 

Zo10

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Én szerencsére nem jártam ilyen helyen. Mindenesetre mi emberek gyakran elfelejtjük a helyünket. Elfelejtjük a játék szabályokat. Lehet reklamálni a hatalmasoknál, hogy miért nem csinálnak már valamit. Én mérnök vagyok, és jó pár éve tervezek. Eddig soha nem érdekelt senkit a környezet sajnos. Ha megpróbáltam valakit rábeszélni környezettudatosabb megoldásokra, a válasz: "jó-jó de mennyibe kerül ez nekem?", vagy "megéri-e?". Érdekes, ezek a kérdések soha nem merül föl az emberekben, ha pl autót vesznek. Szerintem mindenkinek otthon kell kezdenie, nem másoktól várni a megoldást, bár mindenképpen egyetértek azzal, hogy az is sokat segítene. Ha megteheted, és komolyan gondolod, ne vedd meg, ne csináld ami árt a környezetnek. Az üzleti élet ott fog toporogni ahol a kereslet van.
 

Gyertyafény

Kormányos_Silvertag
Kormányos
Így igaz, ahogy mondod ZO10, elfelejtjük nagyon gyakran, hogy hol is a helyünk a természetben. Nehéz dolog pl. egy épitkezésnél olyan megoldást találni, ami nem pénzkérdés lenne. Én egyszer szerettem volna napelemes megoldást a fűtésre, vízmelegítésre stb.de a bekerülési költsége olyan magas volt, hogy a megtérülési ideje még egy emberöltő lett volna. Valahogy megváltoztak az arányok, az a tapasztalatom. Ami környezetbarát megoldás lenne, az gyakran méregdrága. Az viszont igaz, hogyha mindenki csak azt vásárolná, ami nem árt a környezetnek, befolyásolni tudná az üzleti világ orientációját.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
A cikk nem mostani, de most már a bőrünkön érezzük, amiről ír:

Eltévedt a Golf-áramlat – Amerika felé vette az útját a meleg

A Brit-szigetekkel szomszédos atlanti részen november vége, december eleje óta -0,5°C körüli negatív anomália van, és eközben az USA és Kanada keleti partjai előtt viszont sokkal nagyobb szélsőségek alakultak ki. Úgy tűnik, ott a Golf-áramlat egyszerűen északabbra tolódott volna (részben a hideg Labrador helyére, így egy sávban óriási pozitív anomáliát előidézve), és ezzel a Labradort is "eltolta" a szokásosnál északabbra. Lényeg, hogy Európánál hidegebb a tenger víz, mint ahogy lenni szokott, az óceán közepén melegebb, míg az USA partoknál ismét hidegebb az átlagnál.
Csak találgatni lehet, hogy ez az anomália miért alakult ki, és vajon mennyire lesz tartós. Ha nyárig fennmarad, akkor vajon hűvösebb nyarat okoz, vagy a kontinentális hatás miatt szárazabb és átlagosnál forróbb júliusuk lesz.

Ezt a rendkívüli időjárást senki nem tudta előre jelezni, és egyetlen meteorológus sem érti az okát. Az biztos, hogy a nagy globális, és a kis helyi előrejelzők össze-vissza beszélnek, és a bevált modellek egyszerűen nem értik a mostani európai időjárást. Felborult a hagyományos rend, amelynek értelmében folyamatosan indulnak Izland környékén keletkező nedves és enyhe anticiklonok a kontinens felé. Ezek a nedves légtömegek a szárazföld felé érve lassan lehűlnek és elvesztik a csapadéktartalmukat. Most, hogy a Golf meggyengült, már nem jutnak el az óceáni langyos frontok a szárazföldig, mert a skandináv hidegek blokkolják az útjukat.

69191.jpg


A Kárpát-medence az elmúlt hetekben egy délnyugati-északkeleti átjáróvá vált a ciklonok számára. Mivel megszűnt a nyugatias áramlás, ezért kialakult egyfajta ciklonpálya, amely a Balti- tengert köti össze a mediterrán térséggel, és a légtömegek szinte akadálytalanul haladhatnak északról délre, vagy éppen fordítva. Ez az autópálya az Adriáról hozza a meleg levegőt, amely nálunk ütközik bele a hidegbe, és nem tud tovább menni. Ezért a mediterrán ciklonok felettünk múlnak ki és hagyják itt minden nedvességtartalmukat, miközben beszivárgó kemény hideg gondoskodik a halmazállapotról.

Gondola.hu

Én úgy látom, elkezdődött valami nagyon nem jó. Kiemeltem a számomra legijesztőbb mondatrészt: a Golf áramlat meggyengült.
Ennek a következményei tényleg beláthatatlanok.
 

isti0122

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes a cikk, bár azt nem értem, hogy a tudósok miért nem értik az okát...
Szerintem egyértelmű, hogy a Grönlandi jégmezőről leszakadó hatalmas jégtáblák elolvadásából származó, nagy mennyiségű édesvíz miatt van, mely hígítja az óceán vízét, így gyengítve az áramlatot...
 

soldieroffortune

Állandó Tag
Állandó Tag
éghajlat

Szerintem :
A föld kora az ember itt létéhez képest sokkal több.
a mért hőmérséklethez képest ami mondjuk 150 év meg pláne.
 
Oldal tetejére