“Van egy álmom” – nekem is

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
alom.jpg

Van egy álmom – így kezdte híres és sokat idézett beszédét Martin Luther King a Nobel-békedíjas amerikai polgárjogi harcos. Tudom eléggé elcsépelt dolog így kezdeni egy írást, de különösen így év vége táján, az új évre és a jövőre vonatkozóan miért is ne lehetne, (sőt biztos van bárkinek) akár nekem is egy álmom.



Nem világot rengető vagy az egész országra vonatkozó nagy álmokat kergetek – nem mondom álmaimban néha szerepelnek az egész országunkat érintő kívánságok is – most csak a saját belső, kis magánálmomra gondolok.




Manapság gyakran hallom ezt a mondatot, valakinek nagy az egója. Nem tetszik nekem ez a kifejezés, de most mégis azt mondom, bizonyára nekem is nagy az egóm, mert nem arra gondolok álomként elsősorban, hogy mit szeretnék a szeretteim számára, hanem a saját „van egy álmom” kívánság visszhangzik folyamatosan a gondolataimban.


„Nem elég álmodozni!


Egy nagy-nagy álom kell!


Ezt üzeni Váci Mihály. Az én álmom egy látszólag egyszerű álom, de az én világomban egy nagy – nagy álom. Azzá vált, naggyá, hatalmassá. Hogy mi az álmom? Nem nehéz kitalálni. Munkát szeretnék! Nem, nem szeretnék, munkát akarok!”


Rögtön el is mondhatom, miért a saját álmom az első és miért nem a szokásos módon először a szeretteim számára álmodom valami jót és nagyot. Ez végtelenül egyszerű, ha az én álmom teljesül, akkor azzal a lehetőséggel, azt megragadva és kamatoztatva tudok a szeretteimnek igazi segítséget és támaszt nyújtani az álmaik megvalósításához.


Nagyon egyszerű dolgokat most nem sorolnék az álom részeként, vagyis nem írom le, hogy mennyire szeretném zökkenőmentesen, lazán intézni a megszokott, a hétköznapi élet menetével járó dolgokat.


Inkább nagyobbakat álmodom. Szeretném aggódás és számolgatás nélkül csak úgy karba tett kézzel lesni, hogy hogyan érnek el sikereket a gyermekeim, mert bármiben tudok nekik segíteni, amit csak kitalálok, mert biztosítom nekik a feltételeket, hogy könnyedén haladjanak. Olyan segítségekre gondolok, miket az én fiatalságomban egy szülő a szeretet természetességével, automatikusan tudott nyújtani, sőt ha a nyakas gyermek önérzeteskedett még kicsit rá is erőltette. Tisztességes zsebpénz /nem a hétköznapok költségeiről beszélek, mert, hogy én tartom el, az egy diák esetében normális.(lenne)/ Amennyiben létezik tandíj, gond nélkül tudnám fizetni. Igazán jó ruhákban járhatna, nem a kínai áruház választékában vagy a piacon kéne keresgélni. Szeretném úgy ünnepelni a születés és névnapokat , a karácsonyt, a húsvétot, a szilvesztert, az új évet, ahogyan azt gyerekkoromban a szüleim tehették velünk. Én is izgatottan szeretnék állni a háttérben és lesni a hatást, ahogy az ünnepelt kibontja a meglepetés ajándékot. Szeretnék titokban örömkönnyeket elmorzsolni a szemem sarkában, ahogy azt apámtól láttam. Búcsúzáskor szeretnék szemérmesen valami kis diszkrét borítékot csúsztatni a szórakozni vágyó csemete zsebébe.


Szeretnék majd a még nem létező unokáimnak összevásárolni mindenféle haszontalan játékot és finomságot.


Végezetül pedig azért még itt vagyok én is. Néha azért még jól esne kirittyenteni magam, időnként valami jó mókára beállítani a barátaimhoz, megnézni néhány jó darabot a színházakban, aztán jöhetne még valami jó kis buli, táncos mulatság – pont, mint régen. Megsúgom, hogy a görögországi álomutazást sem hagynánk ki a kedves párommal.


Hát szóval csak így…! Így szoktam álmodozni, ha már álmok, hát legyenek nagyok.


B Ú É K ! Kedves barátaim, jó szórakozást a szilveszteri mulatságokhoz és Mindenkinek nagyon boldog új évet kívánok!


Váci Mihály – Még nem elég


Nem elég megborzongni,
De lelkesedni kell!
Nem elég fellobogni,
De mindig égni kell!
És nem elég csak égni:
Fagyot is bírni kell,
Ki acél akar lenni,
Suhogni élivel.


Nem elég álmodozni!
Egy nagy-nagy álom kell!
Nem elég megérezni,
de felismerni kell,
Nem elég sejteni,
hogy milyen kor jön el,
Jövőnket – tudni kell!


Nem elég a célt látni,
járható útja kell!
Nem elég útra lelni,
az úton menni kell!
Egyedül is! – Elsőnek,
elől indulni el!
Nem elég elindulni,
de mást is hívni kell!
S csak az hívjon magával,
aki vezetni mer.
Nem elég a jóra vágyni,
a jót akarni kell!
És nem elég akarni,
De tenni, tenni kell:
A jószándék kevés!
Több kell – az értelem!
Mit ér a hűvös ész?!
Több kell – az érzelem!
Ám nem csak holmi érzés,
de seb és szenvedély
keresni, hogy miért élj,
szeress, szenvedj, remélj!


Nem elég – a Világért!
Több kell – a nemzetért!
Nem elég – a Hazáért!
Több kell most – a népedért!
Nem elég – Igazságért!
Küzdj azok igazáért,
kiké a szabadság rég,
csak nem látják még,
hogy nem elég!
Még nem elég!


B Ú É K !


Hollósy Gerti


Kanadai Magyar Hirlap
 

negyzet

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem az álmodozás és az álom nem feltétlenül kell, hogy racionális legyen. Gondoljunk csak bele néhány író művébe, amely az adott korban fantasztikus irodalomnak számított, mígnem a XXI. század megmutatta, hogy mindaz, amit megálmodtak létrehozható. Igaz egy kicsit másképp, de megépíthető.

Merni kell nagyot álmodni, és szükséges is a haladáshoz. De igazi bátorság ahhoz kell igazán, hogy elinduljunk azon az úton, ami az álmaink megvalósításához vezet!
Jussonak eszünkbe emellett Alan Watts szavai is: "Mit tenne legszívesebben, ha a pénz nem létezne? - Mire vágyik igazán?"

Boldog új évet!
 

Szurujjas

Állandó Tag
Állandó Tag
Az én álmom kicsinyesnek tűnő tétel, de számomra nagyon sokat jelet: Élni, élni a családommal, a feleségeimmel és lányaimmal, a barátaimmal. Lehetőséget élni és megélni. Semmi több, semmi magasztos és pátoszos történet: mindössze: ÉLNI.
 

Szurujjas

Állandó Tag
Állandó Tag
Az én álmom kicsinyesnek tűnő tétel, de számomra nagyon sokat jelet: Élni, élni a családommal, a feleségeimmel és lányaimmal, a barátaimmal. Lehetőséget élni és megélni. Semmi több, semmi magasztos és pátoszos történet: mindössze: ÉLNI. :88:
 
Oldal tetejére