„Élő halott”, „korrupt banda”, remegő politikusok: kegyetlenül beleszállt az MSZP-be Szanyi

Nyílt levelet írt az MSZP EP-képviselője. A politikus mozgalmat indít, azt mondja, ha a pártnak szüksége van rá, elnökévé választja.

f2000.jpg


Az MSZP hét végén tartotta választmányi ülését, melyen többek között arról döntöttek, hogy fenntartják az EP-lista sorrendjét, így az egy megszerzett mandátummal Ujhelyi István mehet az EP-be. Tóth Bertalan, a párt elnöke pedig bejelentette, hogy kérésére Bangóné Borbély Ildikó lemondott parlamenti frakcióvezető-helyettesi posztjáról és közös megegyezéssel távozik Láng Balázs, a párt kommunikációs igazgatója is a 6 százalékos választási eredményt követően.

Szanyi Tibor levelét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:


Kedves Elvtársam!

Immár bő egy hete ismét nem vagyunk bátrak.

A traumatikus választási vereségünk sem volt elég fejbekólintás ahhoz, hogy felébredjünk, s cselekvésbe fogjunk. Attól tartok, az MSZP politikai kómába esett.

A június 1-i Választmány ülésén, illetve előtte történtek önmagukban látleletét adják a helyzetünknek.

Az egyetlen EP-mandátumunk betöltéséről volt szó.

A vezetőink egy teljesen felesleges kérdést tettek fel titkos szavazásra, hogy tehát azt, akarjuk-e, ami a döntésünk nélkül is automatikusan bekövetkezne, azaz hogy az eredeti sorrendben kattanjon a listánk.

A gyávaság mintaesetének tudhatjuk be azt, hogy az elnökség - különösen annak fizetett része - nem akarta előterjeszteni, hogy név szerint ki legyen az egyetlen EP-képviselőnk?

Mi, választmányi kétharmaddal azt válaszoltuk, hogy mi az a párt vagyunk, amelyik semmilyen helyzetre nem képes érdemben reagálni.
Minden szép, minden jó, mindennel meg vagyunk elégedve: ezúttal a 6,62 %-kal.

Az ominózus szombati reggel egy országos elnökségi üléssel kezdődött. A pártelnök elmondta javaslatát, én viszont elvi éllel kifogásoltam, hogy a vezetés fősodra nem mer konkrét javaslatot tenni, hanem megint mismásol, s egy személyi javaslatot egy származtatott mechanizmusba burkol, azaz maradjon minden úgy ahogy van.

Aztán meg is döbbentem, minthogy rajtam kívül egyetlen más hozzászóló sem volt. Egy sem! Szóval képzeld el, egy hat nappal korábban péppé vert párt elnökségi ülését, ahol a vezetők a napirend fő kérdésében egy kukkot sem szólnak, hiszen annyira jó javaslatot tett az elnök a semmittevésre. Jobb híján hát szavazott az elnökség. Egyedül szavaztam nemmel.

Utána a megyei elnökök ülése következett. Itt is elhangzott a semmittevésre buzdító, immár “elnökségi” javaslat, ám itt sem volt hozzászólás. Igaz, szavazás sem, merthogy ez a testület csak konzultatív, ám ennek ellenére most éppen nem konzultált a napirendről, csak ülésezett. Alig egy héttel az eddigi legrosszabb választási eredményünk után!

Volt hát okom, hogy néhány fontos elvtársunk véleményét gyorsan kikérjem. Egyikük sem volt bátor, engem is féltettek. Ezért hát megszólaltam, hogy most nem a fő kérdés van elénk téve, hanem egy kamu, és engem nem a pozíciók érdekelnek, hanem a közösségünk jövője. Aztán jött a választmányi szavazás. Eszerint csak a küldöttek egyharmada akart volna változást. Későbbi felszólalásában persze mindenki.

Az MSZP évek, évtizedek óta egyre kevesebb politikai kérdést dönt el, következésképpen egyre több dolgunk dől el az idő sodrásában, köztük a sorsunk, szinte tőlünk függetlenül. Ezért hát észre sem vettük, hogy a Bokros-csomag óta szép ütemesen adtuk fel baloldaliságunk több és több tételét, majd váltunk kormányon egy neoliberális konglomerátummá, aztán tartós ellenzékben mára ideológiailag is élő halottá. Néha kibuggyan belőlünk, hogy “Fizetésemelést!” vagy “Fizessenek a gazdagok!” és hasonlók, aztán a néma csend és mozdulatlanság.

Ma 20-30 emberből jó ha 1 (!) gondolja, hogy szükség lenne az MSZP-re. Anno velünk indult az “orrbefogásos” szavazás kultúrája. A nyilvánosság platformjain döntően a belső mutyijainkkal, külső alkudozásainkkal jelenünk meg, mások pedig leginkább korrupt bandának emlegetnek minket, ahol a vezetők a tagság vállát taposva huzakodnak az egyre kevesebb koncon. Hozzánk belépőkről alig hallunk, kilépőkről, elsétálókról, és sajnos elmentekről annál többet.
Évek óta alig láttam olyan “független” híradást, írást, amelyben jó arcunkkal tűntünk volna fel, mondjuk talán a XIII. kerület, esetleg Szeged kivételével.

Értelmiségi szimpátia sem övez minket. A baloldalinak ismert tudósaink, művészeink mára majdnem teljesen elhalkultak, rosszat pedig - udvariasan - inkább nem mondanak. Hovatovább akkor törünk ki külső-belső üdvrivalgásban, ha valaki számottevőbb ember, valami testület szóba áll velünk.

Jellemző, hogy európai listánk élbolyába lehetett kerülni azzal a hozománnyal, hogy ezáltal néhány ismertebb szakember csendes szimpátiáját esetleg kiválthatjuk.

Elnökünk alighanem téved, amikor vereségünk egyik okcsoportjaként párton belüli rivalizálásokat emleget, hiszen a nyílt jelölések, a meghirdetett pályázatok, a konstruktív viták nem szoktak ártani. Annál inkább az aljas kiteregetések, árulások, politikai indíttatásból egymás kizárására irányuló indítványok, s az ezek mögött meghúzódó álnokság, szemforgatás vagy akár gonoszság. Elkezdtünk nem hinni egymásnak, sőt ebben haladó fokra jutottunk. Sokszor elképedek, amint pont az ellenkezőjét hallom vissza valakiről, mint amit nekem mondott, s mégha hamis is az adott “hír”, lám ezzel mégis előáll a hazugság. Meg az egymástól való félelem.

Ez így nem párt! Ez így csak egy degenerálódó belterjes klub, ahol a politikai témakészlet elapadt, s jobbára az itt-ott fellelhető apróbb krajcárok után kapirgálunk.

6,62 %. Ha igaz, hogy a Párbeszéd egy 1-2 %-os párt, akkor mi keményen bezuhantunk 5 % alá, ami azt jelenti, hogy immár nem vagyunk országgyűlési képviseletre alkalmas tényező. És tényleg nem.

Hosszú ideje, hogy leszoktattuk szavazóinkat az irántunk való kötődésről. A hősidőkben ez úgy hangzott, hogy egyéniben ide, listán oda kell szavazni. Pártként megteremtettük az “elszavazás” gyakorlatát, ami 2018-ban oda fajult, hogy “szavazz a legesélyesebb ellenzéki pártra!” Mintha ez valami evidencia lenne a “mezei” választópolgárnak. Tartósan úgy viselkedünk, mint a kanos férfi, aki beleszeret a bárcás cédába, s mindenét odaadja neki.

Most, 2019-ben pedig elkövettük a lehető legnagyobb kampányhibát, hogy a véghajrá utolsó hetében az volt a fő üzenetünk, hogy most nem a választópolgárért, még csak nem is önmagunkért, hanem egy másik párt emberének a mandátumáért küzdünk. Mit is mondhat erre egy normális ember? Azt, hogy “szavazzon rátok a vasorrú bába!”…, aztán megoldotta saját kútfőből: DK.
Azóta sorra kapom a pártból való kilépésekről szóló üzeneteket, e-maileket, telefonhívásokat. Akik valamenyire érdekeltek az önkormányzati pozíciókban, azok most egyenként is remegésbe fogtak. Kétségbeesett alkudozások kezdődnek, hogy mi nem is vagyunk olyan kicsik. Pedig de.

Ennek a levélnek minden második és harmadik olvasója a semmittevésre szavazott múlt szombaton. Nem minősítek senkit, de rosszul tették. Adtak egy aranykulcsot annak a sofőrnek, aki a szakadékba navigálta a buszunkat. A társadalomnak szóló üzenetünk tehát most ez: nem csupán mindenkit nagyon is ott hagyunk az árok szélén, de ki is tüntetjük a sandán elsétálókat. Erre én sem szavaznék.

Sokszor mélázunk azon, hogy lehet a magyar nép olyan birka, amilyen. Rossz hírem van: mi, az MSZP-ben nagyobb birkák vagyunk!

Nekem nincs más célom, mint politikai otthont teremteni a társadalmi szolidaritás híveinek, úgymond a radikális baloldali fiataloknak, nőknek és férfiaknak.

“Holnapelőtt” jeligére mozgalmat indítok, amihez csatlakozhat bárki, aki azt vallja, hogy a Föld-i élet még menthető, ha újra a legszélesebb értelemben vett szolidaritás lesz úrrá a gondolkodásunkban. Ez egy zöldmezős beruházás, amely vörös vonalakat húz jó és rossz között, s akár pártok befogadására is alkalmas. Ha az MSZP-nek szüksége van rám, akkor elnökévé választ, azzal hogy a pártot az említett mozgalomhoz kötöm.

Hamarosan eljuttatom hozzád az általam képzelt jövő főbb téziseit, amelyek alapjai 10 éve születtek, akkor “Balra, magyar!” címmel.

Üdvözöllek:

dr. Szanyi Tibor
 
Már bocsánat de Újhelyi volt, aki Jávor Bencével karöltve megszerezte azt az egyetlen mandátumot....
Ki látta a kampány alatt Szanyit és a többieket? Évek óta nem látni egyetlen hiteles politikus sem a környékükön sem..
Az hogy egy mérhetetlen támogatottságú párttal bútoroztak össze az mindent elárult, mar a tavalyi választásnál is ....
Azon kellene talán el gondolkozni, hogy ideje lenne végelszámolni az MSZP-t, hisz egy milliárdos balközép-liberális vállalkozó gründolta párt a DK hitelesebben képviseli jelenleg a klasszikus baloldali értékrendet (is) mint a magát szocialistának nevező párt..

Ugye én szóltam előre.. Tessenek a Jobbikra, a DK-ra, vagy a Momentumra szavazni, mert egyébként a szavazatuk megy a kukába... ( a Fideszt a mazochistáknak meghagytam..)
 
DK sem a szívem csücske. Emlékszünk a 2010 előtti egynéhány évre...
Basszus emberek! Mikor kezdünk már el végre a mával és a holnappal foglalkozni?
Ha így mennek tovább a dolgok hamarosan Venezuela szintjére jutunk, azzal a különbséggel, hogy nekik van olajuk és hadseregük, no meg százezrek mennek utcára a korrupció és a nyomor ellen.

"DK sem a szívem csücske...."
Akkor talán a Jobbik ?
 
Mit is írt a kapitány?
Adtak egy aranykulcsot annak a sofőrnek, aki a szakadékba navigálta a buszunkat.
Csak nem Gyurcsányra gondolt? De, hisz ő nem is indult.
Ja, hogy a dk-nak volt üzenete?
Ezt Szanyi úr a választás előtt kellett volna átgondolni. Ráadásul nem is a tavalyi, hanem a 2014-es előtt...
 
Azert a Dk kivalasanak sok oka kozott a szethuzas az arulas a linkseg hinta politika mind benne volt.
Mszp melyrepulese nem mostani, ledobbento a "legnagyobb" ellenzeki part nem Mszp s poltikust indit sot ellene kampanyolt a Bp polgarmesteri jelolesbe
A Parbeszedet hagyni kellett volna az Egyuttel egyutt a sullyesztobe menni.Hisz nincs merheto tamogatottsaga Sok jo politikusaik voltak azokat atvenni es mar Mszp alatt futatni.
Minden Mszp vezeto megtalalta a DK-t , talan nem ezt keleltt volna csinalni hanem a sajat programjaikat nyomni ezerrel.
Tul korai volt levaltani a "nagyokat"Lendvay Ildikot Kovascsot stb mert nyomdokaiba nem volt aki potolni tudta oket.
Szanyi nagykepu egy pali, hogy majd az o mozgalmahoz csatlakozhatnak az Mszp sek. Ez is el van varazsolva alaposan.
Kopizhatja Gyurcsanyt de egyik se hittel meggyozodesbol teszi es nem rak bele anyi idot energiat hogy merheto sikeruk legyen.
Szanyi is eggyel tobb koporsoszeget vert az Mszp patba. Nem a Szanyi az elso aki boritja a bilit volt ott jo par Szilitol kezdve....
Szanyi a parton belul se tudott befuto lenni soha, most se fog sikerulni, talan a gojmotorosok ra szavazak.
 
Az MSZP sajnos ''színtelen-szagtalan'', kamarillapolitikát folytató, jellegtelen emberek gyűjtőhelye. Sehol egy egyéniség. Legfontosabb üzeneteik a ''patkányozással'' kezdődő mondatok voltak. Újhelyi Istvánnak is inkább itthon kellene tevékenykednie a párt újjáépítésében és nem Brüsszelbe menekülnie a kudarcos kampányfőnöki tevékenysége után. Legfontosabb mondanivalója a ''patkánykormányzás'' hangoztatása volt.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Melitta wrote on Kata1002's profile.
Teljes jogu tag vagy a 20 hozzaszolas utan.
Remélem frissül 1 óra múlva!
Szoboszlai Béla wrote on bejelentkezés's profile.
Heló! Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehetek rendes tag?
sancsa wrote on Ajuda67's profile.
Nagyon köszönöm a fordításaid, kedvencem az Ősi fajok.

Statisztikák

Témák
36,874
Üzenet
4,491,223
Tagok
596,016
Legújabb tagunk
Lavass
Oldal tetejére