„A házszámunkat a Jóisten adta, nem tudjuk megváltoztatni” – Orbán Putyinnal találkozott

Magyarország az elmúlt ezer évét egy Moszkva–Berlin–Isztambul háromszögben élte le, ezért is rendkívül fontos az orosz-magyar együttműködés - Orbán Viktor ma a Putyinnal közös sajtótájékoztatón elmagyarázta, miért fontos a magyar-orosz jó kapcsolat, és hogy Ukrajnában nem az orosz, hanem a magyar érdeket védi a kormánya, a magyaroknak akkor jó, ha a NATO-orosz kapcsolat is jó, és az energiafüggőségünk ellenére is szuverének vagyunk.

93000.jpg

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök, fotó: MTI
Hosszú évekre nyúlik vissza a gyakorlat, hogy minden évben tartunk egy orosz-magyar csúcstalálkozót – ezt Orbán Viktor mondta a Karmelitában a Putyin orosz elnökkel tartott sajtótájékoztatóján, miután megbeszélést folytattak zárt ajtók mögött.

A közös sajtótájékoztatón nagy bejelentések nem hangzottak el sem a Paks 2-vel, sem a gázszállítással kapcsolatban.

Házszám

Putyin konstruktívnak és barátságosnak nevezte a magyar miniszterelnök folytatott megbeszéléseket. Orbán Viktor pedig a sajtótájékoztatón lényegében elmagyarázta, és értelmezte a magyar-orosz viszonyt, azt, hogy Magyarországnak miért érdeke, hogy jó politikai és gazdasági kapcsolatokat ápoljon Moszkvával. Mint mondta, minden országnak, így Magyarországnak is a „Jóisten adta a házszámot, és azt senki, egyetlen ország sem tudja megváltoztatni”. E megfogalmazással Orbán Viktor a magyar geopolitikai helyzetére utalt, arra, hogy, mint fogalmazott, Magyarország az elmúlt ezer évét egy Moszkva–Berlin–Isztambul háromszögben élte le, ezért is rendkívül fontos az orosz-magyar együttműködés.

A miniszterelnök az elmúlt években már többször is elmondta, hogy számára az iránytű Berlin, Moszkva és Isztambul.
Volt, hogy úgy fogalmazott, hogy a magyar diplomáciának tájékozódási rendszere Sztambul (ahogy régen nevezték Isztambult), Moszkva és Berlin, mert ezen három város vonzáskörében éli Magyarország az életét.

A miniszterelnök az orosz-magyar kapcsolatok legfontosabb elemei között sorolta fel a keresztény közösségek védelmét, a migrációt, valamint a NATO és Oroszország közötti együttműködést. A migrációs vonatkozásban a miniszterelnök újra elmondta, hogy 96 ezer migráns halad a balkáni útvonalon, a NATO és Oroszország vonatkozásában pedig azt hangsúlyozta, hogy Magyarországnak mindig is akkor volt jó, ha a NATO és az oroszok kapcsolata konfliktusmentes volt. Ha ez nem így volt, abból mindig baj származott.

93000.jpg
Fotó: MTI

Ukrajna: A “vétó” erős

De a NATO és Ukrajna is hangsúlyos szerepet kapott a Putyinnal közös sajtótájékoztatón. Orbán Viktor a közmédia kérdésére, hogy a NATO nagyköveteinek találkozója után szokásos gyakorlat a közös nyilatkozat kiadása, de ezt most Magyarország megvétózta, azt mondta, hogy ő nem azt a szót használná, hogy vétó, mert ez túl erős lenne, az Ukrajnáról szóló jelentéshez a megfogalmazása szerint “egy megfontolást” ajánlottak a NATO-nagykövetek figyelmébe. Mint mondta, a kérdés arról szólt, hogy Magyarország mit kezdjen azzal, hogy a kárpátaljai magyarok fenyegetésnek vannak kitéve.

Épp ezért – jelentette ki határozottan – Magyarország semmi olyan dokumentumot nem tud elfogadni, amely nem tartalmazza a Velencei Bizottság ajánlásait Ukrajna és a nyelvtörvény vonatkozásában, ha ugyanis egy olyan dokumentumot aláírnának, amiben nincs tekintettel a Velencei Bizottság ajánlásaira, az azt jelentené, hogy feladják a kárpátaljai magyarok európai jogait.
A miniszterelnök a sajtótájékoztató során később azt is elmondta, hogy Magyarország már nem is fogalmaz meg olyan elvárást, hogy a nyelvtörvényt az eredeti állapotának megfelelően állítsák vissza és mint kiderült, nagyon várja a találkozót az új ukrán elnökkel Zelenszkijjel.

Nem mondott véleményt Zelenszkijről

Orbán Viktor fontosnak tartotta hangsúlyozni Ukrajna vonatkozásában, hogy a kormány e kérdésben a magyar érdeket, a magyar kisebbséget védi, és nem az orosz érdeket (bár vannak, akik ezt vádat fogalmazzák meg).

Az egyik orosz újságíró kérdésére Orbán Viktor nem minősítette/értékelte Zelenszkijt. A miniszterelnök egy “régi magyar mondásra”, hivatkozott. E szerint amíg személyesen nem ismerünk meg valakit, addig nem mondunk róla véleményt. “Várom, hogy találkozzassak Ukrajna új elnökével” - zárta rövidre a kérdést.

Szuverének vagyunk

Orbán Viktor a magyar-orosz energiafüggés kapcsán a sajtótájékoztatón többször is hangsúlyozta a magyar szuverenitást - mint “fixációt” - annak ellenére is, hogy az energiadiverzifikáció még nem valósult meg (hiszen az energiaszükségletünk 85 százalékát Moszkvától szerezzük be).

A sajtótájékoztatón az Interfax megkérdezte Putyin orosz elnököt és Orbán Viktort is, hogy tárgyaltak-e a Török Áramlathoz való csatlakozásról, és erre az orosz elnöke 50, illetve 60 százalékban jelölte meg a Magyarországra juttatott orosz gáz-, illetve kőolaj arányát és egyértelműen azt mondta, hogy a Török Áramlathoz való csatlakozás a magyar állam érdeke lenne. Putyin a sajtótájékoztatón azt prognosztizálta, hogy év végén vagy jövő év elején aláírják a megállapodást a Török Áramlatról. Orbán Viktor pedig azt mondta, hogy Magyarország pályázni fog, amikor lehet, és meglátják majd, mi lesz az eredmény.

Megerősítette, hogy a szuverenitásunk abban nyilvánul meg az energiabeszerzés terén, hogy mi határozzuk meg, hogy kitől és mennyi energiát szeretnénk beszerezni.
Szent István intelmei - a magyar politika kézikönyve

Egy kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a sajtótájékoztatót követően Putyin elnökkel közösen találkoznak keresztény vezetőkkel. Arra, hogy mit vár a találkozótól, a miniszterelnök emlékeztetett az első magyar király, Szent István Intelmeire. Mint mondta: ebben minden benne van, amit a magyar hatalomgyakorlás tudni akarhat, hiszen ez a magyar politika kézikönyve, mely ezer évvel ezelőtt íródott, de ma is érvényes, miszerint a kereszténységet (nem csak intézményesített szinten) meg kell védeni, de a bajba jutott keresztényeken is segíteni kell, a miniszterelnök e ponton említette meg, hogy a Közel-Keleten, Szíriában Magyarország óvodákat, sőt, teljes falvakat épít.

93000.jpg
Fotó: MTI

Putyin pedig “a kereszténység bölcsőjének” nevezte a Közel-Keletet és beszámolt arról, hogy Magyarországgal közösen milyen segítséget nyújtanak a világ bajbajutott keresztényeinek. A keresztény vezetőkkel való találkozón segélyekről és az orosz állammal közös templomfelújításokról is esik szó – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Tyúklépés után “hétmérföldes csizma”

A sajtótájékoztató légköre Putyin és Orbán Viktor között szívélyes és barátságos volt, egyetlen ponton sem mondtak ellent egymásnak, semmilyen disszonáns elemet nem lehetett érzékelni. Putyin és Orbán Viktor is méltatta az onkológiai, szociális és más téren megkötött megállapodásokat. Orbán Viktor még a sajtótájékoztató elején beszélt az Oroszországgal szembeni uniós szankciók bevezetéséről s mint mondta, 2018 volt az első olyan év, amikor a magyar-orosz kereskedelmi forgalom több mint 6 milliárddal nőtt, akár a 7 milliárdot is megközelítette. A miniszterelnök úgy fogalmazott, “volt amikor tyúklépésekkel haladtunk előre, volt, amikor hétmérföldes csizmával, 2018-ra az utóbbi volt a jellemző”.

Atv
 
Vajon a nyuszi mikor annektálta a Krímet, illetve a nyuszi mikor fegyverzett fel lázadókat?
Azért ez nem ilyen egyszerű! Részint történelmi okokból. Másrészt: ha lehetőséget biztosítanának a lakosságnak az önrendelkezésre és a választásra, feltehetően az orosz többégű lakosság nem kívánna Ukrajna része maradni.
 
Eleve hülyeség a mai kor viszonyaira alkalmazni azokat. Érdekesek történelmileg, de jelentősen eljárt felette az idő. Ilyen alapon ki lehetne tíltani az összes autót és csak lovaskocsival közlekedni.
Másrészt az intelmek akkor iródtak mikor a "migráns" nyugatiak befészkelték magukat az országba és jobbágysorba taszították a szúverén magyarokat. Ez micsoda dolog volt már kérem szépen. Követeljünk kártérítést miatta!
Más. A migránskártya örökké aktuális lesz, hosz nem csak a háborúk, hanem a klímaváltozás miatt is jönni fognak a menekültek. Ha a törökök átdobnak 100 000 emberkét a határon egy hét múlva már a keletinél táborozhatnak. Egy kis csúszópénz és fel is gyújtsák, akkor majd lesz Karácsonyozás és bezzg a Tarlósozás. El kellene adni ezt az ötletet, de gyorsan :D
Én nem válaszolnám azt rá mint Setni hiszen igaz amit írsz.
Kivéve hogy a migránskártya tudatmódosító hatása nem lesz ugyanaz!
A keletinél táborozásért pedig Orbánt teszik hibássá már mert felismerik szándékolt volt.
 
Én nem válaszolnám azt rá mint Setni hiszen igaz amit írsz.
Kivéve hogy a migránskártya tudatmódosító hatása nem lesz ugyanaz!
A keletinél táborozásért pedig Orbánt teszik hibássá már mert felismerik szándékolt volt.
Az ellenzék igen orbánt hibáztatnák...de, a hívők azok tudják hogy ki a hibás......................
 
Roppant érdekes gondolatok, engem őszintén érdekelne "hogy a keresztény vallásban benső okok miatt ott van a vallás és a politika elválasztásának igénye" hogy is van.
Nagyon röviden: A kereszténység az első olyan vallás, amely a profán cselekvés területét (elvben!) szabaddá teszi. Megengedi a politikai társadalomnak, hogy a saját elvei szerin szerveződjék ("add meg a császárnak, ami a császsáré, Istennek, ami az Istené" - Máté írja valahol). Se az iszlámban, se a zsidóságnál nem jellemző ez a különválás. Ott a politikai közösség egyben vallási közösség is.
 
Sajnos az EU -tól nincs mit várni, Brüsszelben szitokszónak számít a kereszténység

Már ne haragudj de kit kéne megvádolni "keresztényüldözéssel", Erdogant vagy Assad-ot?
Orbán szerint mindkettő háborúja a magyarok nemzeti érdekét képviseli.
-

-
Miért nem kezdjük a kereszténység védelmét odahaza!
 
L
Jött valaki és beleszólt.
Nem értetted hogy a szólamokat gúnyoltam ki összehasonlítva a kommunista szólamokkal.
A néphülyítés módszere a szólam.
És a cikkből idéztem a mai szólamot ami szint úgy néphülyítés.
Egy paródiának szántam
Épp úgy paródia még egy szólam:A beépített szépségből: És legyen világbéke
Te odafigyelsz a politikusok ilyen féle baromságaira mint a szólamok?
Egyébként amit hoztál az is egy nyálas mese és nép vakító felhasznált szólam
Paródiának hoztad ugye, nagyon jó:

Épp csak az az elkeserítő Orbán ma használja azt amit idéztem vagy Putyin.
Értem én a viccet.
Én komolyan gondoltam.
A politikusok szónoklatai inkább a szórakoztató műfajban értelmezhetőek, ami azért szomorú, mer elaltatják az éberséget és a józan észt, amitől az emberek aztán mindent benyelnek.
Szerintem jó lenne az a világbéke akkor is, ha a populisták tűzték zászlójukra egy másik rendezvényen.
Nem akadályoznám meg csak azért, mert azok számító hataloméhes állatok.
 
Elnyomás, önbíráskodás, (testvér)háborúk, hadd ne soroljam tovább - voltak a vallás mindennapjai.
Ezzel szemben a felvilágosodás, a vallás helyét lassacskán átvevő megerősödő közerkölcs nagyobb összetartozást hozott létre,
Ezek nem a vallás mindennapjai, hanem az emberiség mindennapjai. A felvilágosodás nagyobb összetarozást hozott? --- Mégis miért? A felvilágosodás is megszülte a maga dogmáit. Például, amit tőled hallok. A 20. századi európai történelem iparosította a népírtást. Elég felvilágosult teljesítmény. Lehet, hogy nem annyira permanens, mint korábban, de kétségtelenül eredményesebb egységnyi idő alatt. A köztes időszakban pedig vigasztalhatjuk magunkat azzal, hogy biztos valami üzemzavar történt.

nemzet.
Szerintem fölösleges, és badar dolog állandóan a "nemzet" idejemúlt fogalmával bunkósbotként vagdalkozni.
Mármost a pluralizmussal és a toleranciával nehezen fér össze az efféle, hitekre és nézetekre vonatkozó kirekesztés. Hacsak azt nem mondjuk, hogy a felvilágosodás szülte liberalizmus KÖTELEZŐ hittétel. Én nem esküdnék fel rá... mármint ha szabad. :)

A populizmus nem bűn.
Akkor legyen elitista? Vagy úgy értsük tán, hogy nem tartja be hangzatos és tetszetős igéreteit. Innen nézve nagyon nem ilyen az Orbáni politika. (Persze ha évekig úgy teszünk mintha... ) Harmadik értelemben a populizmus maga a demokrácia, az istenadta nép dönt. És mi van akkor, ha "nekünk", felvilágosodottaknak nem tetszik, ahogy a nép dönt? Csinálunk egy olyan rendszert, ahol nincsen már semmiféle kohézió az emberek között. Ugye milyen jó?! Az igaz, hogy nem fog agyonverni senki, de tűzbe se fog érted menni senki sem. Szép új világ (közerkölcse). Rendben, kapjon egy esélyt, csak ne kelljen azt hinnem, hogy mindenben jobb, már bocsánat.

A pluralizmust a pluralizmus köti össze.
Jól hangzik, de ki kellene fejteni. Mert a végletesen plurális társadalomban megszűnnek a társadalmat integrálni képes kohéziós erők. Én erre próbáltam utalni fenten, nem pedig apologizáltam.
 
Ha ezzel azt akarod mondani, hogy István a multikulturális társadalom híve, akkor nagyon messze jársz az igazságtól.

Engem csak az érdekelne, hogy Trianon előtt hol élt az a sok nemzetiségű akik most az "elvett területeken" lakik?
-
Én ugy tudom, hogy a magyarok honfoglalásakor már rég itt laktak a szlávok és a többiek.
A magyarok voltak a leg utolsó bevándorlók Európában akik 1000 év óta nem tudtak integrálódni.
 
L
Ezek nem a vallás mindennapjai, hanem az emberiség mindennapjai. A felvilágosodás nagyobb összetarozást hozott? --- Mégis miért? A felvilágosodás is megszülte a maga dogmáit. Például, amit tőled hallok. A 20. századi európai történelem iparosította a népírtást. Elég felvilágosult teljesítmény. Lehet, hogy nem annyira permanens, mint korábban, de kétségtelenül eredményesebb egységnyi idő alatt. A köztes időszakban pedig vigasztalhatjuk magunkat azzal, hogy biztos valami üzemzavar történt.

Mármost a pluralizmussal és a toleranciával nehezen fér össze az efféle, hitekre és nézetekre vonatkozó kirekesztés. Hacsak azt nem mondjuk, hogy a felvilágosodás szülte liberalizmus KÖTELEZŐ hittétel. Én nem esküdnék fel rá... mármint ha szabad. :)

Akkor legyen elitista? Vagy úgy értsük tán, hogy nem tartja be hangzatos és tetszetős igéreteit. Innen nézve nagyon nem ilyen az Orbáni politika. (Persze ha évekig úgy teszünk mintha... ) Harmadik értelemben a populizmus maga a demokrácia, az istenadta nép dönt. És mi van akkor, ha "nekünk", felvilágosodottaknak nem tetszik, ahogy a nép dönt? Csinálunk egy olyan rendszert, ahol nincsen már semmiféle kohézió az emberek között. Ugye milyen jó?! Az igaz, hogy nem fog agyonverni senki, de tűzbe se fog érted menni senki sem. Szép új világ (közerkölcse). Rendben, kapjon egy esélyt, csak ne kelljen azt hinnem, hogy mindenben jobb, már bocsánat.

Jól hangzik, de ki kellene fejteni. Mert a végletesen plurális társadalomban megszűnnek a társadalmat integrálni képes kohéziós erők. Én erre próbáltam utalni fenten, nem pedig apologizáltam.
Ügyesen elkerülted az érdeklődésem tárgyát, azt kértem, fejts ki a keresztény (vallás) belső igényét a szekularizációra, aztán meglátjuk.
Ez a sorrend.
Kérdésre kérdés nem válasz.
 
Orbán nagyon eltávolodott az Európai Uniótól és
"Erdogán közelsége egy halálos csók lehet a számára" ahogy a die Welt irja.
-
Emlékezzünk, hogy a Brexitet kiváltó utolsó lökés az volt, hogy az Angolok azt hitték
a Törökök bekerülnek az EU-ba és akkor megszállják a szigetet Török bevándorlók.
-
Orbán azt követeli az EU-tol, hogy Magyarország kapja "Szomszédok és kibővítés" reszort,
ezért táncol Putyin és Erdogán körülötte.
-
Orbán már megígérte Erdogannak, hogy mindent megtesz Törökországnak az EU-ba lépése érdekében.
Orbán az egyetlen aki a Törökországi inváziót helyesli.
-
Nem tudom, hogy mi lesz ennek a vége. Biztos kapott prémiumot Putyintól hogy gáncsot állítson az EU-nak.
Anglia egy ilyen konstelláció esetén egészen biztos nem csinálná vissza a Brexitet ha újabb választás lenne.
Az EU-nak elkel döntenie ki a kedvesebb, Orbán vagy Anglia?
 
Semmi baj, Ernoe, majd te kitelepíted az élhetetlen fajtáját, hogy a helyünkre olyanokat költöztess, akik hajlandók végre ugyanúgy élni és gondolkodni, mint Te.
-
Nekem nincsenek ilyen törekvéseim, számomra az etnikai homogenitás nem életkérdés.
-
Hogy nem tudtak integrálódni azt nem gonoszságból mondom.
Feltűnő azonban, hogy a 20. századi magyar politikusok és most Orbán még mindig toporog,
nem tudja hova tartozzon. Lesi, hogy hol esik le a több kenópénz, Brüsszel vagy Putyin.
-
Valaki betett nemrég egy képet mint a magyar politika csúcsa,
ezen Orbán három disputával látható, Orosz, Ozmán és Kínai vezérek társaságában.
-
Ugyanakkor Magyarország akarja az EU kibővítés resort-ját megkapni.
Orbán már most helyjegyeket árul. Mészáros Lörinc és a rokonok meg dörzsölik a kezüket.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,127
Üzenet
4,800,658
Tagok
615,668
Legújabb tagunk
Foss
Oldal tetejére