Hírek „A zsinagóga mindenkié, aki jó szívvel emeli szívét” – Egyedülálló koncert a Dohány utcai zsinagógában

Egyedülálló hangversenyt rendeztek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) részeként szeptember 4-én, szombaton késő este Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában. A Párbeszéd című koncerten zsoltárok hangoztak el zsidó és katolikus egyházzenei feldolgozásokban. Baranyai Béla beszámolója a Magyar Kurír oldalról.

A koncerten jelen volt Erdő Péter bíboros, prímás, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkezett meghívottak: Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke, Michael L. Fitzgerald brit, Baltazar Enrique Porras Cardozo venezuelai, Gérald Lacroix québeci, John Onaiyekan nigériai bíboros, Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke, továbbá Varga László kaposvári- és Marton Zsolt váci megyéspüspök, Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a NEK Titkársága vezetője, és Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára. Együtt ünnepelt Fröhlich Róbert országos főrabbi, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) elnöke, és Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A koncert elején Frölich Róbert országos főrabbi mondott köszöntőt. Mint hangsúlyozta, történelmi pillanatnak lehetünk tanúi, hiszen a Katolikus Egyház ilyen magas rangú képviselői még nem jártak a Dohány utcai zsinagógában. Ezen az alkalmon egy ősi zsidó műfaj, a zsoltár szólal meg zsidó és keresztény zenei feldolgozásban. „De ez egy zsinagóga, akkor mit keresnek itt a keresztény szerzők?” – tette fel a kérdést a főrabbi. Salamon templomszentelő imájában azt mondja, hogy „ha idegen jön házadba, hallgasd meg őt, és add meg, amit kér”. A próféta pedig így szól: „házam az imádság háza legyen minden nép előtt”.

A zsinagóga mindenkié, aki jó szívvel emeli szívét az Örökkévaló felé, azt a Mindenható meghallgatja.

„Ez a rendezvény alkalmas arra, hogy megmutassuk: zsidók és keresztények a történelmi villongások ellenére együtt tudnak imádkozni, hisz összeköt bennünket a Szentírás, valamennyiünk hitének közös alapja.” – zárta szavait Frölich Róbert főrabbi.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a következő szavakkal köszöntötte a megjelenteket:

„Igen tisztelt Főrabbi úr, Elnök úr, Kedves Vendégek!

Nagy öröm számunkra, hogy párbeszéd koncerttel hangolódhatunk az Eucharisztikus Kongresszus eseményeire. De hát mi köze van a Dohány utcai Zsinagógának az Eucharisztikus Kongresszushoz? Ha az Eucharisztia szóba belegondolunk, akkor ez elvezet minket az utolsó vacsorához és Jézus személyéhez. Az Evangéliumokban az Oltáriszentség alapításának szavait az a megjegyzés vezeti be, hogy

Jézus hálát adott, megtörte a kenyeret, tanítványainak adta (Lk 22,19). Ez az a hálaadás, amiről az Eucharisztia a nevét kapta.

De jól őrzi a Jézus által végzett cselekmény eredeti elnevezését a latin liturgia is, amikor azt mondja, hogy: „hálát adva áldást mondott”. Máté evangéliumában ugyanis egyenesen azt találjuk, hogy Jézus „elmondta az áldást, majd megtörte a kenyeret, tanítványainak adta” (Mt 26,26). Ott vagyunk az utolsó vacsora termében, ahol Jézus a pászka vacsora ősi szokása szerint mondja az áldást.

Ezért olyan fontos számunkra, hogy együtt lehetünk itt a mai estén. Hálás köszönetet mondok mindazoknak, akik ezt lehetővé tették, elnök úrnak, főrabbi úrnak, főkántor úrnak és minden kedves közreműködőnek.

Amikor a zsoltárok felcsendülnek, átérezzük, hogy közös a kincsünk, közös gyökerekből táplálkozunk. Adja a Mindenható, hogy ez ma is éltető erőforrás legyen számunkra!”

A koncerten fellépett Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora; Rudas Dániel kántor; Virágh András, a Dohány utcai zsinagóga orgonaművésze; a Solti Kamarazenekar; az

ETUNAM Vegyeskar és a Budapesti Énekes Iskola Albertfalvi Tagozata. A karmesterek Virág András és Csonka Szabina Babett voltak. A hangversenyen Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Giacomo Carissimi, Henry Purcell, Louis Lewandowski, Lisznyay Szabó Gábor, Virágh András Gábor és César Franck művei csendültek fel.

rabbi.jpg
 
Igaz és gyönyörű ez a mondat: "A zsinagóga mindenkié, aki jó szívvel emeli szívét az Örökkévaló felé, azt a Mindenható meghallgatja".
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

keresztúr wrote on Maxell Miklós's profile.
Szia, ez a régi könyv 1994-es, ha érdekel, innen le lehet tölteni:
Iren84 wrote on usakriszta's profile.
Szia! Bocsika a zavarásért. :) Olyan kérdésem lenne hogy megvan még esetlega Zóna Fun 2 dvd-d? Sajnos a linkek közül már csak 1 müködött. :) Köszi szépen. Ici
joesea wrote on kevidiak's profile.
Helló!
Butcher - Fehér éjjel (Dresden akták 09) nincs meg véletlenül ebookban?
Köszönöm!
Joe
berczineani wrote on Ajuda67's profile.
Kedves Ajuda! Köszönet minden fordításodért. Csodálatos. Nemrégiben felfedeztem egy oldalt ahol is sok sok könyv magtalálható ( angolul). Christine Feehan több sorozata is. Szerintem sokakat érdekelhet. A Kárpátok vámpírjai 35 rész is fent van. címe Sötét tarot. Sandu és Adalasia története.

Statisztikák

Témák
37,180
Üzenet
4,558,837
Tagok
600,506
Legújabb tagunk
hesterohara
Oldal tetejére