„Egyszerűen csak azt akarom, hogy a gyermekem életben maradjon"

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Mindenki maskep latja, es tapasztalja. Az en tapasztalataim az indianokkal nagyon kellemes volt , voltam tobbszor is a rezarvatumba mikor jonnek Mo-rol ismerosok vagy rokonok, es azt latom szebbnel szebb hazakban laknak, az erintetlen termeszet csodalatos ,jo kocsikkal jarnak, es mar csak az uzleteikben lehet harci diszt es tollakat stb vasarolni. Biztos unnepeiken feloltoznek de teljesen normalis otozekben farmerbe jarnak. Minden ado alol mentesitve vannak, ingyen tanulhatnak stb.A regmult tortenelmi esemenyeket nem lehet meg nem tortente tenni de, Canada probalja kartalanitani oket,minden teruleten.4 kulonbozo rezervatumba voltam es semmilyen elmaradottsagot nem lattam, vagy nyomort. Nagy casinokat uzemeltetnek adomentesen.
Az igaz itt is nagyon sok a szegeny ember a segely meg tenyleg nagyon keves az ehen halashoz sok a megelheteshez keves. NAgyon szerencsetlen elethelyzet minden keppen akiknek ily modon kell elnie barhol a vilagon.
 
M

magdusis

Vendég
Hát,a kirakat,az mindig mutatós.Mutatnak Magyarországon is,Erdélyben is olyan palotákat,amiket cigányok építtettek maguknak.És az se jelent az égadta világon semmit a mezei gyalogcigány hétköznapi életére.
Messze vezetne az adómentességről,az ingyen mindenről,és azoknak az áráról beszélni,nem is érdemes,igazán.
Nem nagyon van mit másképp látni a közölt tényeken,az elismert statisztikai adatokon.Bár lenne.
 

Almás

Állandó Tag
Állandó Tag
Az ilyen esetek hallatàn mindig kettős, vegyescérzelmeim vannak. Szerencsére elképzelni sem tudom zt a helyzetet, ami arrra vesz rá valakit, hogy igy nekiinduljon a világnak. Nem tudom hogy élhettek amott, hogy azt hitték itt jobb lesz. Nem tudom hogy tervezték. Lehet nem is terveztek... Azért aki itt százezres nyugdJról, meg örökké folyosTott ellátásokról 8rt, szerintem picit naiv. Ugyanolyana naívság az önkormænyzati lakæs igénylésének pár hónap alatti elintétzésében hinni. Ez nem igy megy. Szerintem. Remélem a nálunk, Magyarorszàgonnis működő számos segélyszervezet egyike megtalálja szæmukrav az elfogadható megoldàst, s mielőbb rendeződik életük, ha már ilyne szerencsêtlen helyzetbe kerültek.
 

Almás

Állandó Tag
Állandó Tag
A vèleményem az elmúlt rendszer megoldásairól nem túl fényes. A semmi hasznot nem hozó, csak statisztikát javító állásokkal, vagy a fölöslegesen megtermelt árukkal csak elfedtek,nemmegoldottak szociális problémákat. Szerintem. Akkor is, most is sokan a havi fizetésükbôl éltek, akkor is, most is sokan nem a saját lakásukban, albérletekben, szoba/konyhákban,... Egy ilyen csalàdi problémát akkor sem hiszem hogy hipp/hopp megoldottak volna, legfeljebb letakarták volna, valakire ráróva a segitsêgre szorulókat, akárvakarták volna, akár nem...
 

Almás

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyonnehéz feladat lehet a ræszorulók közül a valóban rászorulókat kiválasztani... Nehêz a munkaképeseknek munkát talælni, ha egyszer már leszoktak a munkáról /ez nem a jelen esetben szerplőkről szóló megjegyzés/ A segélyek meg szerintem csak arra elegendök hogy éhen ne haljon valaki, de rezsire, lakbèrre biztos hogy nem. Megoldàst csak egymás felebaráti szereteten alapuló segítéssęben látom. Ha mindenkinek lenne egy embere akit segit.....
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Melitta és Jászladány!
Mindkettőtöknek igazatok lehet, de nekem más a véleményem:
Szerintem elbeszéltek egymás mellett. Egyik Kanadáról, másik Magyarországról beszél.
Cserélnétek ideiglenesen országot egy pár hónapig?
.... nem szeretném, ha az írásomban foglaltak miatt megsértődnétek, mert csak az igazat, amit itt látok és tapasztalok akartam továbbítani.

Kedves Natasha09, nem sértődtem meg, de ahogy Melitta írja, nem beszéltünk el egymást mellett, csupán a lehetőségeket elemeztük. Melitta tippje Kanadából nézve is jó, valóban nálunk is vannak civil szervezetek, akik a bajba jutott embereken segítenek, én pedig azon tűnődtem, milyen szervezetek jöhetnének szóba, de nem találtam ilyet, igaz, én nem ismerem annyira a szociális szférát.
Gyanítom, hogy Kanadában jobb a szociális háló, míg nálunk nagyobbak rajta a lyukak, és vannak, akik ezeken kipotyognak. Lehet, hogy ez a család is. Mert bejelentett lakhely nélkül valóban nehezebb a helyzetük, ahogy Telaci írja.
Egyébként én cserélnék országot pár hónapra Melittával, szerintem ő is velem. Én jártam Kanadában, szerintem gyönyörű, de végül hazajöttem. Szerintem Melitta is szívesen eltöltene pár hónapot Magyarországon.

A szegény romákkal kapcsolatban pedig az volt a probléma, amit Melitta is írt: menekültként mentek Kanadába, ennek a státusznak pedig mindenhol a világon vannak kritériumai, amiknek nem feleltek meg. Magyarul: nem üldözte őket a hazájukban senki. Ezért küldte őket haza a Kanadai kormány.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Szerintem Melitta is szívesen eltöltene pár hónapot Magyarországon.
Ki kell abranditsalak, nagyon jo hazamenni 1-2 hetre, de mar kozel 30 eve a tavolsag mindent megszepit emlekeket elohoz de mar ide kot minden csaladom eletem, munkam. Voltam otthon honapokat Anyukamat apoltam de nagyon szenvedtem a "honvagytol" nagyon jottem volna mar haza, es ettol egyre kritiusabb is lettem.
MAs dolog hazamenni nyaralni egy szallodaba becsucsulni, es elvezni a wellnest es mas dolog visszacsoppeni abba az eletbe amit ano otthagytam. Nem valtozott semmi az ugyintezesek meneten a varakozason a packazason, az egeszsegugy allapotat tapasztalni, vagy a taxisok napi valtozo araikkal szembesulni es harcolni .........40dkg parizsiba 4-5 veget kapni, a piacon meg mindig a hestes ugy tud + zsiradekot hozzatenni a szinhushoz hogy lehet buvesz inasnak keszult. Tankoltam az Ulloi uton 9000 Ft ert, mire beertem mar 11 ezeret kertek vissza megyek jojjon neze meg ez 9000 de mar nulla volt.
1974 ben voltam a Peterffy korhazba, Anyukam is oda kerult ott egy kapavagas nem tortent ennyi ido alatt minden ugy van ahogy ano 1974 ben.
Honapokra semmi esetre de 1-2 hetre orommel megyek haza mindig. A postan volt meg bajom kuldtek a lanyomek csomagot es vamolni akartak de nem tudtak mennyit kerjenek 11 email valtottam veluk mire megtudtam szerezni a Canadabol kuldott kis csomagot ami csaladi fotokkal volt teli.
Kulonben nagyon szep lett Mo . Sok mindent rendbe hoztak minket vejem angol es elvoltak ajulva milyen szep hely Bp es az egesz Mo.Szeged Balaton Matra a vilagon nincs meg ennel szebb orszag.
 

kágyula

Kitiltott (BANned)
Szervusz Melitta ,sajnos hasonlóan vagyok magam is . Igen csak annak a pár hétnek tudok otthon már örülni amit még a család maradékával együtt tölthetek , hiszen majd mindenhol ugynézki minden mint régebben . Ha nézed a BKV-t a festék és a rozsda tartja össze a jármüveket amig rettentö pénzeket szornak el buta dolgokra , lásd 4-es Metró és a körülötti herce-hurcák . Vagy a Mü utjainkat , mert a másféle utakról inkább nem is szólok . Gyönyörü szép Siugró sáncot épitettek a 70-es években a Kékes lankáin . Megnetudd hogyan nézki és cikkizik a "kommunista" sáncot , de hogy gondozták volna azt nem !! Vagy mondjuk ott van a Szálló Galyatettön melette a volt alkalmazotti épület . de inkább nem folytattom mert megfájdul az ember szive ! A "vidékfejlesztést " meg felejtsük el mert ez kamu , fejletve lesz amit eggyesek jónak látnak . Nem akarom elhinni , hogy otthon nem lennének hozzá értö emberek , ezt nem hiszem ! De nézzd meg Fürdö Egerszalokban , pompa minden aztán vegyél egy kissebb más Europai szintü ugynevezett Wellnes fürdöt amelynek tegyük fel akkora a kapacitása ég és föld a külöbség a kettö között . Na ácsi ez ugye nem a Kommunizmusban épült ! A régiek prédára vannak itélve lásd Parád környéke .
 
M

magdusis

Vendég
Egyáltalán 1-2 hétre érdemes 'haza'menni? Napokba kerül az átállás,ott is.itt is,többe kerül a leves,mint a hús.
A haza-t azért tettem idézőjelbe,mert nyaralni egy szallodaba becsucsulni,es elvezni a wellnest,az talán inkább külföldiek turizmusa,mint hazamenni,nem?Ami ugyanaz,mintha akárhova máshova menne az ember,avval a hátránnyal,hogy érti az ember,ha átverik,mint mindenütt a turistákat.Igaz,talán Torontóban kevésbé,de itt is kerülővel viszi az embert a taxis,ha úgy gondolja ,hogy megteheti.Montreálban meg nem akarják még megérteni sem,ha a boltokban az elég sok hiányzó visszajáró pénzt kéri az ember,hiába beszél az ember franciául.De általában más vevő -civil francofon- segít.
Ha az ember valahol turistának néz ki,mindenütt megpróbálják kihasználni.Más a helyzet,ha hazaiként viselkedik,és annak is nézik;akkor a hentes esetleg még meg is súgja -ha szimpatikus az ember-,hogy most van ez vagy az;kér,aranyoskám? A szimpátiához meg dolgozni kell,hogy megkapja az ember,beszélgetni kell,esetleg egy kicsit viccelődni,embernek,sőt férfinek nézni,korától függően apafélének,fiafélének,vagy neadjisten barátfélének.
A Péterffy a híre szerint nem volt soha a jobb kórházak egyike,ott is van jobb kórház is, rossz is.Itt is;szerencsére itt talán könnyebb információt szerezni az adott esetben javasolt vagyelkerülendő kórházakról,orvosokról.
Otthon másra fordítanak pénzt,mint ami kényelmesen látható.Melitta,hihetetlennek tűnik,de pl.Ontarióban nincs -állítólag- nyitott MRI gép,amit az OHIP fizet.Azt mondják,magánhelyen van,de ha ki is fizetné az ember,problémás lenne aztán később máshol használni a leleteket.Inkább elviselne az ember a váróban mostohább viszonyokat,korszerűbb gépekért,nem?
Itt inkább munkabérekre költik a pénzt,ott inkább gépekre,ahogy látom.Potyog a vakolat az új gépek mellett.
 

kágyula

Kitiltott (BANned)
Szervusz Magdusis ,
tudod nekem innét Németböl csak 1300 km igy ha kutyául éreztem néha magam akkor voltam oly lökött , hogy csak egy pár órára is de haza téptem . Mert kellett !!! Jó odaátról kissé nehézkesebb ez a dolog , de magamnak amig még van részemre egy pár Fontos személy addig igen , addig megéri mert nekem velük minden perc számit /na itt e földön / .
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Pont azert mert nem olcso hazarucani, es ha nem is turistaskodik az ember, mert ismer minden kovet zeg zugot Bp-n hamar beilleszkedik egyaltalan nem turistanak tunik es nem is erzi magat annak. Itt ha valaki at akar vagni azonnal szolsz, es ha nem megy maskep kered a fonokod, vagy irsz egy emailt nekik ha serelem ert es 99% ban orvosoljak , de lagalabbis elnezest kernek.
A kaja nem jo savanyu akkor itt nem azt mondjak jatszod az eszed hogy az meg eheto nem lesz semmi bajod, /Lillafureden tortent velunk Karsay vitt minket oda,es o is csak huledezet a duman, es maga a fonok volt a beszologato a vendegnek/hanem azonnal kicserelik es legtobb esetben nem is szamoljak fel.
NAgyon sok jo hely van otthon, ettermek sokasaga ahol elso osztalyu az etel a kiszolgalas a tisztasag stb.
A hajon voltunk az utolso este, es ceaser salatat kertem megkerdeztem , hogy keszitik es mibol, elmeselte a pincer amerikabol jott a szakacs nem fogok csalodni.
Na megerkezett a salata ,azon volt minden oliva bogytol a turoig,a paradicsomtol, a kaporig.....kenyelmetlenul ereztem magam hogy mindig reklamalnom kell valamiert ,igy hallgattam es felretoltam, varva a fofogast, a pincer csak nem hagyot beken miert nem eszem meg, hat elmodtam neki hogy is kell egy ceaser salatat kesziteni es hogy nez ki ...erre hozott egy koktelt hogy kiengeszteljen, na szegeny rafazott mert en nem iszok alkoholt, igy egy jo adag tortaval karpotolt amit nem szamoltak fel, amit nagyon respektaltam igy a borravalot rendesen megtoldottam. Vannak jo tapasztalatok ,de sajnos az ember hajlamos a vitakra emlekezni.
osszesegeben minden haza latogatas feltolti az embert , teli elmenyekkel , a sok szinhazi eloadasrol nem beszelve ami potolhatatlan ha kihagyja az ember.
A hajlektalannal is volt talalkozasom, a Tescoba bevasaroltam jo alaposan es kezdek bepakolni az autoba, jott egy ember adjam neki a kocsiba tett penzt majd o visszavisszi a kocsit, es var es nezi mikor fogok vegezni, na ez valahogy nem ment, hogy ne szoljak neki, rendben megkapod a kocsiba tett azt hiszem 100Ft ot de akkor te pakoljal be az autoba es ne nezd hogy en dolgozok te meg nezel es varod a lovet. Erre nem szamitott, gondolkozott es vegul azt mondta rendben, bepakolok mindent es enyem a penz. Sok szegeny ember van es sokan ajanlkoznak barminemu munkara, takaritasra bevasarlasra stb.Piacon ajalkozott ember hogy segit kivni a kocsiba amit vasaroltam.Ha ezt naponta tobbszor megtudja csinalni akkor egy kicsi kis penzhez tud jutni, de maguk a arusok is segitenek a szegenyeknek, kiviszik a szemetet feltoltik a kontinereket szalvetta so bors stb es kapnak par forintot. A pedikuros is ajanlkozott, hogy akar hazhoz is jon, az emberek szorgalmasak es minden lehetoseget probalnak felkutatni es megtalalni, hogy kicsit elorebb menjenek.ujsagot is lehet kihordani,akar ejjel is ezek szinten alkalmi munkanak minosulnek, de megis egy kis pluszt hoz.
Nem szegyen a szegenyseg csak kellemetlen.Mikor mi kijottunk mi is minden ilyen munkat bevallaltunk , e s kerestuk kutattuk,hol lehetne meg egy kis penzt csinalni.
 
Utoljára módosítva:

natasha09

Kitiltott (BANned)
Kedves Melitta!
Nem ér az egész egy vitát sem.
magdusis jól mondta: Beszélgessünk, mondjuk ami eszünkbe jut, akár igaz, akár nem.
A CNN bizonyára csak igaz hírt közöl... mondják onnan messzi távolról, távol a valóságtól...
Nekem mondhat bármit, amit a saját szememmel láttam, annak sohasem fogom elhinni az ellenkezőjét.
És Kedves Melitta! Ez itt a különbség! Én nem csak olvasom a híreket és bedőlök azoknak, hanem mérlegelem, hogy annak tartalma megfelel-e az itteni valóságnak.
Van egy másik különbség is: Én itt látom a valóságot, míg Te onnan távolról a hírek alapján ítélsz.
Azért, mert másképpen látom az itteni dolgokat, ne gondolj rám rosszhiszeműen.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Na most akkor dontsd el legyszives, el kell hinnem vagy nem ezt a hirt?
Ugyan is ez a hir meg nem szerepelt a CNN programjan.
Te elhiszed?es igaznak gondolod?
 

natasha09

Kitiltott (BANned)
Na most akkor dontsd el legyszives, el kell hinnem vagy nem ezt a hirt?
Ugyan is ez a hir meg nem szerepelt a CNN programjan.
Te elhiszed?es igaznak gondolod?

Egyszerű a megoldás.
Gyere ide. Lásd saját szemeddel. Én szívesen látlak és fogadlak, sőt örömmel mutatom be a valóságot (bár részedre szomorkás lehet).
Ha kéred, úgy fogadási címemet küldöm privátban (minden apró részlettel).
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Elbeszelunk egymas mellett, nagyon is szocialis erzekeny vagyok es igen felhaborit mikor ilyen nagy a szegenyeseg hogy millios nagysagrendrol beszelnek es 47ezer Ft amibol nem lehet megelni, de meg 100ezerbol is szuken. Voltam otthon nem olyan regen honapokat Edesanyamat apoltam, lattam sajat szememmel , hogy a kozertestol kezdve a takaritonoig, oly keves penzt keresnek ,hogy abbol nem is tudom hogy lehet lakast fizetni gyereket nevelni es enni.

A cikkre visszaterve, bozalmas allapotok hogy egy garazsba kell elni mert nincs egyeb lehetoseg.
Ki is a hibas ?aki elindul es nem tajekozodik elotte hogyan is lesz az elete, mert en tudom sok erdelyi varosba falun nagyon rossz a megelhetes de csak volt ahol tudtak lakni valamilyen lakasmegoldas, vagy munka lehetoseget is az eltoltott evtizedek alatt csak kialakul valamilyan ismerettseg aki tud valamilyen otletet lehetoseget segitseget nyujtani. Ez megha tokeletesen beszeli a nyelvet egy uj varosba es orszagba masok a torvenyek a lehetoseget igy ketszer olyan nehez mint aki mo-i kent kerul szembe a szegenyseg ilyen fokaval.
Azert sok kerdest lehetne felteni ami azert nem egeszen tiszta sokunk szamara, ezzel nem azt mondom nem igaz vagy hogy hazudna, hanem valahogy nem kerek a tortenet. Tobben vegig neztuk az osszes you tubes videot ,azert ha ilyen jol informalt vagy ,valamivel tobb info mondhatnal , mint hogy engem egresziroztatsz. Nehogy azt hid mi nem mentunk at nagyon sok nehezsegen es kilatastalannak tuno helyzeteket nem eltunk at.
Mivel hasznaljak a netet jol. es ertenek is hozza , ha gondolod csinalhatunk vele egy riportot a Canadahun Radioba ,lenne egy par kerdesunk amire jo lenne valaszt is kapni.
Ki is a hibas?
Mindenkeppen az allamnak a szocialis ellato rendszernek kell megoldani az ilyen sulyos helyzetu emberek eletet.
Mikor agitalnak az allampolgarsag felvetelere, es minden jogot biztositanak, akkor kell hogy azoknak akik felvettek a magyarallampolgarsagot minden tekintetben igeretukhoz hiven az ilyen helyzeteket tudjak kezelni es megoldani, es anyagi fedezetnek is rendelkezesre kell allni nem csak a teljes nyugdijat bevallalni , szavazatukra szamitani, hanem a ilyen szoc helyzetben levoknek is biztositani a minimumot lakas es elelmiszert.
 
Oldal tetejére