„Ha nem tudod a másik embert méltósággal és tisztelettel kezelni, tűnj innen”

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 3.

Melitta - 2017 Október 3, 01:18
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az amerikai légierő, az Air Force akadémiáját vezető Jay Silveria altábornagy az intézmény 550 kadétját hívta össze egy eligazításra csütörtökön. Az ok az volt, hogy az akadémia előkészítő iskolájában öt fekete kadét szobája elé is a "Go Home Niggers" feliratot karcolták ismeretlenek.

  Silveria ötperces beszédet adott a felsorakozott katonajelölteknek, fő mondanivalója az volt, hogy aki nem képes egy másik embert a bőrszínétől vagy a nemétől függetlenül tisztelettel és méltósággal kezelni, az takarodjon a seregből.  A mostani incidensre is utalva az altábornagy arról beszélt, naív lenne, ha azt gondolná, hogy minden rendben van. Ahogy azt sem gondolja senki, hogy az országban minden rendben lenne. Felidézte Ferguson, Charlottesville esetét, illetve az NFL-es tüntetéseket is.


  De szerinte egy jó megoldás van: ha beszélnek ezekről a kérdésekről, normális körülmények között. A Charlottesville-ben történtekről volt is ilyen beszélgetés az akadémián, az a visszajelzések alapján szerinte jól sikerült.

  Majd azzal folytatta, hogy 4000 kadét jár az akadémiára, akik az ország legkülönfélébb részeiből érkeztek, más bőrszínnel és háttérrel. De ez a sokszínűség épp az erejüket adja, ahogy ez összeáll az Air Force-on belül, az csak még erősebbé teszi őket. Silveria szerint ezek azok az értékek, amiket senki nem vehet el tőlük.

  Végül áttér arra, hogy ha valakinek még mindig nem lenne világos, hol áll ebben a kérdésben, akkor ki is mondja: ha valaki nem tud egy másik embert méltósággal és tisztelettel kezelni, akkor takarodjon innen. Majd megismételte ezt, előbb a másik nem képviselőivel, majd más bőrszínű emberekkel külön is.

  Aztán közölte a kadétokkal, hogy ha akarják, vegyék elő a telefonjaikat, és rögzítsék szavait. És ha gondolják, terjesszék és beszéljék meg. Miután látni, hogy számos kadét filmezni kezdett, megismételte még egyszer: aki nem tud egy másik embert méltósággal és tisztelettel kezelni, az tűnjön onnan. (Axios)

  Horváth Bence
  air force.jpg
   
  Regi04, Ernoe, mechi és 1 másik tag kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 3.

  1. vazonosito
   vazonosito
   Egy halk megjegyzésem lenne, csak neked; a légierősök [a világ minden táján] roppant érzékenyek rá, hogy az ő szolgálati helyük nem army és nem sereg, hanem Air Force. :)
   varázsdoboz és udvarfy kedveli ezt.
  2. vazonosito
   vazonosito
   Amit nagyon hiányolok idehaza, az az ilyen karakán tábornok, aki tud határozottan beszélni (papír nélkül is), nem pocakos és simán elhihető róla, hogy tábornok (a szó jó értelmében).
  3. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Akárcsak nálunk.
   Ja nem. Itt elvették a nyugdíját a 65 év alatti (idő előtti) nyugállmányú egyenruhorásoknak.
   Egyébként nálunk is voltak (talán vannak) is ilyen kvalitású tábornokok, lásd pl Kositzky ny. altbgy-ot.
   (A légierő vezérkari főnöke volt, amikor még volt légierőnk.)
   Ami azt illeti ezt a hozzáállást - tisztelet az egyenruhának - (is) hiányoltam a magyar társadalomból...
   varázsdoboz, vazonosito és udvarfy kedveli ezt.
  4. Ernoe
   Ernoe
   Ugy látom nem mindenki tudja, hogy Északamerikában elöbb voltak fekete katonák mind az USA-t kikiálltották volna. 1652-ben Massachusetts államban létezett egy csuppa feketékböl állo katonai egység. George Washington alatt vagy 5.000 fekete küzdött az Angolok ellen.
   -
   Az 1812-es háboruban, az akkori US-Elnök Jackson minden feketének aki az US oldalán harcol beigért egy földet (ezt sajnos nem tartotta be)
   -
   A fehér és feketebörü katonák között akkor lépett fel elöször probléma amikor a rabszolgaság ellen egyre több fekete állt az északi hadseregbe, hogy a délvidéki testvéreiket felszabaditsa. Az egyesités után ez oda vezetett, hogy fehérek nem voltak hajlandok a rabszolga-származásu fekete tisztek alatt "szolgálni", nekik elöre szalutálni. Igy jöttek létre tiszta fekete "Black Regiments".
   -
   Erdemes beleolvasni az US hadsereg történetébe márcsak azért is mert ök választották szét Europában kétszer egymás után a kakaskodo hatalmakat az elsö és második világháboru után (igaz háborut a király-nélküli Magyar Királyság nevében egy tenger nélküli "ellentengernagy" üzente meg az uj kontinensnek.) ;)
   -
   1948-ban Truman alatt megszünt az US-Amerikai hadseregben a fajok szerinti szétválasztás, azota a hadsereg a legnagyobb integralo faktornak tekinthetö.
   -
   Soknak egy igazi, elégtételt jelentett amikor 1989-ben a fekete Colin Powell-t nevezték ki a lett a vezérkar elnökének.
   -
   [​IMG] :cool:

   -
   Hogy megtoljam egy lapáttal, Obama volt az elsö fekete a "Commander-in-Chief of the Armed Forces", magyarul az US-Amerikai hadsereg legfelsöbb parancsnoka.
   -
  5. eddy56
   eddy56
   Meginkabb Killens: Aztan menydorgést hallottunk cimu regénye
   ladybug7spots kedveli ezt.
  6. udvarfy
   udvarfy
   Flamingo , igen sajnos , de tudod az okát gondolom magad is ! Mert nagyon sok tiszt még az én katonaidömben hasonlóan "magas" képzetséggel rendelkezett mint az ország vezetöi !:(
   setni kedveli ezt.
  7. FLAMINGO
   FLAMINGO
   De Gyulám, annak már több évtizede!
   A köpcös (OV) is megjegyezte, hogy nincs köztük egy pocakos sem és már annak is több éve.
   Úgy majd 2o éve bevezették a kötelező egyetemi végzettséget a tisztek számára (tehát hiába volt a katonai főiskola), a kötelező idegennyelv tudást, amit NATO-s-ra korrigátak (tehát az orosz már a pilótáknak sem volt elég), meg egy sor más követelményt.
   A társadalmi megítélése mégis a bányásznéka alfele alatt maradt a katunáknak, igaz nem sok emberről van szó, hisz a NAV (adóhivatal) lézszáma is ekkora, a MÁV (vasút) pedig több embert alkalmaz. (Tengeren túliaknak, a New Yorki metróban kétszer annyian ( úgy 5o ooo) dolgoznak, mint a teljes Magyar Honvédség.
   Utoljára módosítva: 2017 Október 3
   setni, udvarfy és Melitta kedveli ezt.
  8. eddy56
   eddy56
   Egyebkent a legiero tagjai mindenhol "tökös" legenyek!
   Eleg az izraeli Mokade hadmuvelet legi akcioira gondolni, vagy megkorabban az amerikaiak Midwayi csatában nyujtott dolgaira.
   Egy aranyos tortenet a kozelmultbol:
   A Sivatagi kard hadmuevelet legiiranyitoja "Chuck" Horner legitabornok volt. Egy ejszaka szokkas szerint nem tudott aludnii, és a legiero harcallaspontjanak ures irodaiban kovalygott, mmikor felcsengettt egy telefon. A tabornok felvette, és egy legi szazados sirankozasat hallgatta vegig, aki arrol panaszkodott, hogy a bombazoihoz nem kap vadaszkiseretet. Horner elmagyarazta neki, hogy a bvadaszokra mashol van szukseg, mire a szazados megunta es azzal csapta le a kagylot:
   - Akkor kapd be!
   Nehaqny het mulva a szazadost eloleptettek ornaggya.
   Horner amikor rakerdeztek azzal magyarazta, hogy sok ilyen tisztre van szuksege, aki ennyire vigyaz az embereire:)
   varázsdoboz, ladybug7spots és Melitta kedveli ezt.
  9. Melitta
   Melitta
   NAlunk is egyetem kell ha valaki be akar kerulni a seregbe. A kadetek fiatalok es ha maradnak a seregnel akkor a sereg iskolaztatja be oket.
   Az elolepteteshez nem eleg a tobb eves szolgalat kell mindhez iskola amit mar a sereg biztosit. Aki nem vegzi el kaphat dicseroket de eloleptetest nem.
   Minden katonanak kotelezo az evente a fizikai teszt. Ha nem teszi le leszerelik.
   Nincs pocakos katona. A fizikai teszt nem konnyu, ha megbukik valaki van lehetoseg ujbol menni ,a legfelszereltebb kondi termeik vannak, es nincs kifogas meg nyafogas, katonasan vegig kell idore csinalni a teszteket.Orvosi papir is csak eltolhatja a tesztet 1-2 honapra.
   ALtalaban egy katonai palyan haromszor mennek kulszolgalatra. Igaz Canada bekefentarto es sok helyen kepez ki katonakat.
   A katonai palya egy nagyon szep hivatas es itt nagyon buszkek az emberek katonaikra.
  10. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Meg az olyan beosztás, amihez a magasabb rendfokozat tartozik.
   Ez már nálunk is így van (a Cooper teszt korosztályi normáit teljesíteni kell.)
   Na ez még nincs így nálunk....
  11. udvarfy
   udvarfy
   Flamingo , tudod nagyon jól , hogy én sem tegnap végeztem a katonai szolgálatom az I. lépcsöben ahol csak ugy hemzsegett még az "értelmiségi" a sok öreg tiszt között és blockolták a szolgálati helyeket a jól kiképzett föiskolai végzetségüektöl . Aztán a repülösök mindig is egy "különleges" csoportja volt a seregnek ez áll amióta a repülést kitalálták !;) mint keleten ugy nyugaton is .
   FLAMINGO kedveli ezt.
  12. vazonosito
   vazonosito
   Valóban, Kositzky Attila ny. altábornagy úr a ritka és megbecsült kivételek közé tartozik, nagy tisztelője voltam és mellesleg "földim" is. Dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök-helyettes is hasonló "kaliber", ő is pilóta volt, a Balaton átúszás rendszeres résztvevője. Szóval vannak kivételek, talán pontatlanul fogalmaztam, de jó lenne, ha többen lennének.
   FLAMINGO kedveli ezt.
  13. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Ha nincs légierőnk, ki a fenék röpködnek itt felettünk időnként ?....:o

   Tisztelet az egyenruhának... no igen... de első körben talán azoknak kellene/kellett volna tisztelnie, akik viselték és nem piálni, kártyázni, csajozni unalmukban "munkaidőben".

   A nyugdíj utólagos elvétele (nem csak a katonáké), egyszerűen gyalázat.
   varázsdoboz kedveli ezt.
  14. ladybug7spots
   ladybug7spots
   A 2-höz..... létezik (nálunk már nemigen) egy alap tisztelet a másik ember iránt, valami olyasformán, mint a közlekedésben a bizalmi elv....
  15. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Valóban jó lenne, de kis ország kis foci...
   Amúgy mindkettőt még a "pizsama" előtt ismertem meg anno és állíthatom, megőrizték gentleman mivoltukat. Talán ez a titkuk a "légierős" lazaság mellett.
   Gyakorlatilag bárki, aki akar és bejelenti.
   Mivel eltörölték kis hazánkban a légifolyosókat, lehet, hogy a "kanyarokat levágó" polgári gépeket látod. Sajnos az a 14-2 JAS39 (Gripen) meg az a 2+2 AN26 nem igazán tölti be az eget...
   Őszintén, az utóbbi 15 évben az un "tábornok per"-t kivéve hányszor hallottál katonai balhéról? (Az pedig, mint köztudott Juhász akkori miniszter és Fapál államtitkára ellen irányult.)
   Mint köztudott valaha én is voltam hivatásos katona. Töredelmesen bevallom, én a 26 szolgálati évem alatt munkaidőben 9 alkalommal pezsgőztem. 12 szilvesztert töltöttem szolgálatban (meg jó pár karácsonyt, viszont akkor a bejgli járta), de csak 9 alkalommal jött be és köszöntött minket éjfélkor az aktuális ügyeletes parancsnok. Már '89-ben is az volt a módi (legalábbis az összes szolgálati helyemen), hogy évi 4 alkalommal - összevontan - névnapozunk , így én a januári névnapomat márciusban ünnepeltem munkahelyileg...
   Csajozni? Talán egy várpalotai esetre emlékszem, ahol ilyen probléma felmerült, de annak is majd 2o éve.
   Kártyázni? Ezt nem tagadom. Sokakat láttam pasziánszozni a számítógépen, de én úgy voltam vele, hogy legalább közelebb került a számítógépéhez és valljuk be hol nem játszottak, ahol volt számítógép?
   Mindez a '9o-es években (mert később a hálózatba kötött gépekről az informatikusok irtották a játékprogikat, sőt a honvédség részére gyártatott win install lemezekből gyárilag hiányzott a játékblokk).
   Mégis bohócforradalomnak titulálta a regnáló hatalom az egyenruhások tiltakozását és azóta sem változtattak a hozzáállásukon.
  16. *Rima
   *Rima
   az a nep amelyik sajat katonait SEM tiszteli az mire is szamithat ??
   Amerika es Canada lakossaga a katonai elott mely tisztelettel adozik
   mindenkor - mindenhol a hetkoznapi eletben
   - katona nem tud ugy a varoson vegigmenni ,hogy nekoszonnek meg neki a szolgalatat
   - nem tud kavet venni ,hogy mire a sorrakerul csak a kezebe nyomjak mert mar kifizette valaki
   - a cegek kedvezmenyes csomagokkal aldoznak elottuk pl. autovasarlas - mobiltelefon szolg. - mozik - biztositas
   stb. ect. sorolhatnam
   DE ,hogy tudd , NEM csak a sajat katonaiknak adjak meg a tiszeletet
   HANEM MINDEN KATONANAK
   vazonosito és Melitta kedveli ezt.
  17. eddy56
   eddy56

   Ennekk a "tiszteletnek" volt a resze az is amikor lekopkodtek es mikndennek lehordtak azokat a szegeny fiukat, akik parancsra mentek vietnamba?

   Sose feledkezz meg a dolgok arnyoldalairol, mert az amerikei nep nem szereti, ha politikusok jatszmai miatt kell elpusztulni eleteros fiataloknak!
   B.Péter, setni és udvarfy kedveli ezt.
  18. setni
   setni
   Aha...a pénzzel mit csinálnak?
  19. *Rima
   *Rima
   lepjunk tul -- nem a multszazadrol irtam
  20. *Rima
   *Rima
   probaltad ??
   mert csak utanuk
   (egy percig se zavarjon ,hogy az a munkaja -- mint neked amiert bert kapsz )
   vagy te szerelembol kulizol a multinak ??
   setni kedveli ezt.

Megosztás