„Legalább a szakmánk nem homofób” – Magyar színészek a melegség vállalásáról

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Ellen Page hollywoodi színésznő nemrégiben egy emberi jogi konferencián vállalta fel leszbikusságát. A coming out apropóján magyar színészeket kérdeztünk arról, szerintük itthon miért vállalják olyan kevesen melegségüket, és vajon jobb lenne-e, ha nem így lenne.

Ellen Page beszéde itt nézhető meg. Az általunk megkeresett színészeknek ugyanazt a három kérdést tettük fel:

1. Szerinted miért vállalta annyira kevés meleg magyar színész a másságát a nyilvánosság előtt a rendszerváltás után?

2. Szerinted segítené a melegközösség társadalmi elfogadottságát, a melegek mindennapi életét, ha Ellen Page-hez hasonlóan több ismert és elismert meleg színész beszélne nyíltan arról, hogy mennyire megalázó, hogy állandóan hazudnia kellett a szexuális beállítottságáról?

3. Világos, hogy a mai Magyarországon a mindennapokban, az utcán potenciális zaklatásnak teszi ki magát mindenki, aki nem titkolja, hogy meleg. Szerinted a szakmában is megnehezíti a saját előbbre jutását az, aki coming outol?


Kulka János

Kulka_MG_0006w_nagy_lead.jpg

1. A demokrácia kitörésének nem egyenes következménye a másság vállalása. Szerintem ebben is, mint még nagyon sok másban, időarányosan le vagyunk maradva a világtól. Én mindig szabadon éltem, soha nem kellett bujkálnom; talán ezért is lep meg nagyon mindig, ha valakinek ez az élete nagy titka, ha valaki azt gondolja, hogy ettől hátrányok érik. Ha egy ismert ember a nyilvánosság elé áll, az talán ezeknek a rettegő, hátrányos megkülönböztetéstől félő embereknek segít. Ilyen értelemben lehet, hogy ez egyfajta kötelezettségünk, feladatunk nekünk, úgynevezett hírességeknek. De mindenkinek más a saját belső nyilvánossága; engem is annyira fel kellett dühítenie Kerényi Imrének, hogy mérgemben még én is buzi legyek. (nevet) Akár egy ilyen, meglehetősen rideg, részvétlen és a kisebbségek iránt teljesen érzéketlen politikai kurzus is ki tudja váltani az emberből azt a reakciót, hogy nyilvánosságra hozza a saját másságát.

2. Én már óvodába se nagyon szerettem járni; sosem szerettem azokat a közösségeket, amelyek csak azért alakultak ki, mert én is szőke vagyok meg te is, én is ovis vagyok meg te is, vagy én is kopasz vagyok meg te is. Vagy lehet, hogy én voltam mindig túl magamnak való ahhoz, hogy akár az identitásuk miatt létrejött csoportokhoz csatlakozzam; nyilván ezért nem voltam párttag sem. Szeretem az életemet magam élni. Amikor elgondolkozom, hogy nekem kötelességem lenne-e hangosabban vagy még szélesebb nyilvánosság előtt deklarálnom a melegségemet, mindig arra jutok, hogy ha megtenném, pont azok miatt tenném meg, akiknek erre nincs lehetőségük, és akik emiatt talán könnyebben odaállnának a szüleik elé, és azt mondanák, látod, a Mágenheim Ádám is… Szóval igen, biztosan vannak, akiknek ez többet segítene, mint amennyit nekem ártana. De ha magad elé képzeled a honi magyar média jelenlegi helyzetét, látod, hogy ennek ma nincs közege; megváltozott a nyilvánosság – lehet, hogy akinek tényleg szüksége lenne rá, egy nyírségi kis faluban lakik, és nem használ internetet.

3. Egészen biztos vagyok benne, hogy nem. Vagy talán én voltam szerencsés, hogy csupa olyan társulat tagja voltam, olyan közegekben mozogtam, ahol soha fel sem merült, hogy ettől bárkit hátrány érjen. És a hétköznapokban sem. Jó, azt elég szórakoztatónak találom, hogy ha elkezdem beírni a keresőbe, hogy Kulka János, az első, ami kijön, hogy „Kulka János meleg”, a második pedig, hogy „Kulka János zsidó” – ez talán valamit elárul a nethasználók érdeklődési köréről. De egyébként meg kell, hogy mondjam, hogy engem soha semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem ért. Ez lehet, hogy szakmai kérdés is: talán meg tudtam úgy felelni a feladataimnak, talán tudtam olyan hihetően játszani a színpadon vagy filmekben, hogy nem ez az első, ami először eszébe jut rólam az embereknek. És éppen ez az egyetlen kétségem azzal kapcsolatban, hogy még hangosabban mondjam-e ezt magamról: ahogyan jó volt levetkőzni, hogy az embereknek csak Mágenheim doktor legyek, úgy nem akarnám, hogy ha meglátnak, azt mondják: „jé, nézd, ott megy a buzi!”

Csákányi Eszter

csakanyi_eszter_9239_nagy_lead.jpg

1. A magyar társadalom még nem érett meg arra, hogy őszintén beszéljen és őszintén vállalja magát; ez valamiért mindig is probléma volt. Én magam is vállalom a gondolataimat – nem ebben a témában –, így tudom, hogy ez milyen felelősséggel jár és milyen veszélyeket rejthet magában, de sokkal boldogabb és nyugodtabb vagyok attól, hogy beszélek róluk. És ez ugyanaz a kategória: ha valaki nem vállalja a másságát, az nem tragikusabb annál, mintha valaki nem vállalja a gondolatait, nem beszél szabadon – ezek ugyanabból a gátlásból és félelemből erednek.

2. Nyilvánvalóan segítené. Ez egy elég prűd ország, sok mindenen kéne túltenni magunkat. De szerintem a művészek szinte mindenkiről tudják, hogy meleg vagy sem, akár vállalják ezt, akár nem. Számomra nagyon nagy dolog, hogy az emberek egyre inkább vállalják magukat, ki ilyen, ki meg olyan tekintetben; remélem, hamarosan eljutunk oda, hogy ez ebben a kérdésben is evidens legyen. Szeretnék egy ilyen országban élni. Ismerek olyan vidéki anyákat, akik olyan evidensnek fogják fel a gyerekük melegségét már a legelső, korai jelek óta, és csak azzal foglalkoznak, hogy a gyerekük boldog legyen, hogy azt csak ámulattal és tisztelettel tudom nézni. Ilyenre is van példa. Ugyanakkor látjuk azt is, hogy hogyan szakítják meg a felvonulásokat – de ha egyre többet nyilatkoznak melegek, talán könnyebben el fogják fogadni a másságot az ilyen emberek is. Érdemes felvenni a harcot.

3. Szerintem nem; abban azért, remélem, lehet bízni, hogy legalább a szakmánk nem homofób. A művészvilágban talán jobban elfogadják a melegséget. Nekem rengeteg meleg barátom van, sőt ki merem mondani, hogy az igazi barátaim nyolcvan százaléka meleg, és valami olyan biztonság, zavartalanság van ezekben a barátságokban, hogy az csodálatos.

Bánfalvi Eszter


banfalvi_eszter_001_w_nagy_lead.jpg

1. Nem tudom, ez mindenkinek az egyéni döntése. A másság vállalása, és egyáltalán a magánéletről való beszéd magánügy; nem a szakmához tartozik. Szakma az, amit a színpadon, filmen vagy szinkronstúdióban csinálunk. Európában mindenütt kialakulóban van az erről való beszéd, gondolkodás, és hogy természetes legyen az emberek számára – és semmiképp sem büntetendő dolog –, hogy ki hogyan éli az életét: azonos vagy ellenkező nemű párral, monogám módon vagy sem, és így tovább. Ebben gyerekcipőben járunk, és ez is biztosan számít ebben a kérdésben.

2. Az az érzésem, hogy inkább az lenne nagy hatással a másság elfogadására, ha egészen fiatal korban beszélgetnének – normális módon – arról a gyerekekkel az iskolában, hogy mit jelent melegnek lenni, hogy nem bűn, nem betegség, és teljesen független attól, hogy ki hogyan végzi a munkáját vagy milyen személyiség. Így olyan generációk nőnének fel, ahol nem lenne kérdés, hogy elő kell-e jönni ezzel, vagy hogy tüntetni kell-e mellette vagy ellene.

3. Ez nem egy hatalmas ország, a művészek eléggé ismerik egymást, dolgozunk együtt, tudunk egymásról. Ha valaki emiatt nem dolgozik valakivel, az annyit is ér; az nem a szakmát űzi. Egy normális társadalomban semmilyen módon nem kéne, hogy befolyásolja a szakmaiságot, hogy kinek milyen az identitása. Rohadtul nem érdekel, hogy az autószerelőm a fiúkat vagy a lányokat szereti, az viszont nagyon is, hogy megszerelje a karburátoromat. Súlyosan hibáztatom a politikában, a közéletben szereplőket, mert olyan dolgokat engednek meg maguknak, amik megfogalmazásukban és tartalmukban is torzak, károsak és kirekesztőek. És ez olyan, mint a savas eső: leszivárog és beleivódik a hétköznapi emberek életébe, szóhasználatába és meggyőződésébe. Boldog lennék, ha olyan országban élhetnék, ahol nem kell azt mondani, hogy meleg büszkeség, mert nem kellene arra büszkének lenni, hogy valaki meleg vagy hetero, hiszen természetes lenne. Emberek vagyunk, nézzük meg, kinek milyen a személyisége, hogyan végzi a dolgát: nem attól lesz valaki szimpatikus vagy antipatikus, hogy mi történik a hálószobájában.


Cseke Péter

csekepeter1313_nagy_lead.jpg

1. Annak ellenére, hogy több meleg barátom van, nem tudom megmondani. Közöttünk soha nem vetődött fel ez a kérdés…

2. Szerintem igen, segítené.
3. A második mondatra a válaszom az, hogy szerintem nem nehezíti meg. Az első mondatra pedig azt mondom, hogy valószínűleg nem járok olyan utcákon, amit említ, mert ilyen kategorikusan én nem tudnám kijelenteni, hogy világos, hogy zaklatják az utcán, aki nem titkolja, hogy meleg.

Pálmai Anna

palmai_anna_002_nagy_lead.jpg

1. Ez kényes ügynek számít; nagyon sok éven, tapasztalaton, elhallgatáson és élményen át gyúródik egy emberben, hogy mikor, kinek és hogyan mondja el. A színész különlegesen érzékeny lény: mindenkiben sokféle személyiség és szexus van meg egyszerre, a művészeknek pedig képlékenyebbek a határai – és ez nem erkölcsi ítélet, inkább ez teszi jó művésszé az érzékeny embert. Sok hatás ér minket, és ebbe beletartozik sok szexuális hatás is, hiszen ez egy rendkívül erotikus szakma. Érzékenység kérdése, hogy az ember mindent el tudjon képzelni. És ennek a radikális megítélése borzasztóan ijesztő lehet.

2. Ha egy igazán nagy, amerikai sztár áll ki a nyilvánosság elé, és mondja azt, hogy én meleg vagyok, annak van hordereje. Egészen biztos vagyok benne, hogy ha ezt kevésbé ismert emberek vállalják magukról, az számukra hatalmas lépés, és annak is van jelentősége, de nem hiszem, hogy Magyarországon egy-egy ember coming outjának nagy hatása lenne a társadalomra. Amikor Sean Penn mondott beszédet erről az Oscar-gálán, annak volt levegője, de ha valaki feláll egy kis művelődési házban, elmondja, hogy meleg, és a hallgatók összesúgnak, hogy „ez tök jó, de ez meg ki?”, az más helyzet. Ahhoz politikusok, rendkívül ismert személyiségek kellenének, hogy ennek átütő ereje legyen, hiszen Magyarországon – ha vannak szívet melengető tapasztalataim is – sokszor egészen elkeserítő a helyzet, például olyan honatyákat kell a magaménak vallanom, akikkel messzemenően nem értek egyet, akiket szégyellek, mert a szavaik szégyenletesek. Ha kirekesztéssel, hátrányos megkülönböztetéssel szembesülök, teljesen befulladok, dadogni kezdek, és menekülhetnékem lesz; ha azt látom, hogy kopaszok rázzák a kordont a melegfelvonuláson, gyűlöletet érzek, pedig a felvonulók között a szeretetet éreztem. Európában élünk, úgy is kéne gondolkodnunk.

3. A színésztársadalom ultratoleráns, elfogadó közeg. Vagy legalábbis a saját társulatom ilyen; nyilván társulata válogatja, hogy ki mennyire lehet bátor – de ez nem olyasmi, amit ne szabadna meglépni azért, mert a közege intoleráns. Az ember magának tartozik azzal, hogy boldog legyen azzal, akivel boldog akar lenni.


Csányi Sándor

csanyi_s_001_w_nagy_lead.jpg

1. Nem csak színészek vállalták kevesen, de sportolók vagy politikusok is. Szerintem félnek az emberek. Ha egy színésznek egy filmben van egy fia, akinek megsimogatja a fejét, és megtudják róla, hogy meleg, sokan felháborodnának, mintha az, hogy valaki meleg, azt jelentené, hogy gyerekeket akar megrontani – pedig ez tök hülyeség. Mégis, a rendezők nem akarnák, hogy tiltakozások legyenek, úgyhogy inkább választanának egy nem meleg színészt arra a szerepre, csak mert jobb a békesség. Egyértelmű, hogy létezik egy hátrányos megkülönböztetés a melegek felé, ugyanúgy, ahogy a zsidók, a cigányok vagy az arabok felé is – de a melegeken nem látszik feltétlenül, hogy melegek, számukra döntés kérdése, hogy ezt vállalják-e vagy sem.

2. Szerintem mindenképpen. De nem lehet azt várni az emberektől, hogy jobbak legyenek, mint amilyen jók. Ha valaki ki szeretne állni és elmondani, hogy nem akar többet hazudozni és szégyellni magát, az álljon ki, de nem lehet elvárni valakitől, hogy forradalmár attitűddel rendelkezzen, ha nem rendelkezik azzal. Ez mindenkinek a saját, belső ügye. Aki vállalja magát, abban van valami extravagancia. Nádasdy Ádám például egy intelligens, visszafogott pali, pont nem olyan, akit a médiában meg a tévében látnak az emberek: teljesen hétköznapi forma, középhangon beszél, egyáltalán nincs semmiféle meleg vagy buzis attitűdje. Az lenne az előnyös, ha mindenki látná akár az ő példáján is, hogy a sztereotípiák, ha nem is teljesen hamisak, de nagyon kevés igazságuk van, és egyáltalán nem igaz, amit a média sugall a melegekről. Annak lenne értelme, ha a homofóbok elé odaállítanának egy Nádasdyhoz hasonló embert, hogy lássák, semmi különbség nincs – vagyis csak praktikus értelemben van különbség – a melegek és a heterók között. A szélsőséges képek a melegekről javarészt hülyeségek.


3. Nem tudom, hogy jogos-e, de úgy gondolom, reális. Ha valaki ország-világ előtt kihirdeti, hogy meleg, a közönségben azonnal lesz egy ellenérzés, és azt hiszik róla, hogy nem tudná eljátszani egy szerelmes darab férfi főszerepét. Holott én rengeteg meleg színésszel vagyok jóban, és láttam is őket hetero szerelmeseket játszani: baromi jól működött. Attól, hogy valaki az életben meleg, a színpadon nem feltétlenül kell annak lennie.


Hámori Gabriella

hamori_gabi_nagy_lead.jpg

1. Hogy ki mennyit beszél a magánéletéről, minden közszereplőnél alkati kérdés. Azért lehet feltenni ezt a kérdést, mert a homoszexualitás megítélése még mindig sokszor kétségbeejtően elmaradott. Amikor a közvélemény olyan mesterséges értékekről prédikál, amelyek már évszázadokkal ezelőtt, keletkezésük pillanatában korszerűtlenek voltak, hiszen a természet megelőzte őket, akkor ezekre az értékekre hivatkozva brutálisan kezelik a másságot. Ezért érezheti szükségét egy ismert és a tevékenységéért maximálisan megbecsült színész, hogy vállalja homoszexualitását: nem önmaga miatt, hanem hogy megváltoztassa a világ szemében kialakult torz képet a homoszexualitásról. A legtöbb ember nem gondolja, hogy a homoszexualitás ugyanúgy lehet szerelem, elmélyült kapcsolat, önfeláldozás, inkább azt feltételezik, mindez deviancia. A felelősség valójában nem a melegek, hanem azok kezében van, akik minősítik őket, nekik kéne megérteni a legfőbb isteni igazságot, mely szerint minden ember egyenlő. Nagyon nehéz feladatot vállal ma az a színész, aki arról nyilatkozik, amit az emberek egy része nem fogad el sehogyan sem. Ennek nagy ára lehet, a legintelligensebb kitárulkozás is könnyen vezethet oda, hogy onnantól folyton alpári jelzőket aggatnak rá. Lehet, hogy értelmetlen áldozatot hoz, aki az őszinte felvállalás mellett dönt.

2. Biztosan, de ez nem rövid folyamat. A hetvenes években az Egyesült Államokban a homoszexualitás elfogadása mellett tüntetőkkel még brutálisan bántak a rendőrök, azóta hiába engedélyezett a melegházasság egyes államokban, más államokban még mindig kiközösíthetik azt, aki a saját neméhez vonzódik. Sokan szeretik félreérteni a személyes kinyilatkoztatások vagy a melegfelvonulások üzenetét. Azt kéne megérteniük ezeknek az embereknek, hogy a homoszexuálisok őszintén szeretnének élni.

3. Az a néző, aki lemond egy színészről, mert az meleg, még nem értett meg valami lényegit a világból, és nincs benne együttérzés, pedig az a belső békénk kulcsa, és ez a béke a társadalomra is hatással van. Ahol a homoszexualitás erkölcstelenségnek számít, ott borzasztó dolgok történhetnek, és nem csak a melegekkel.

Magyar Narancs
Kovacs Balint
melegek.jpg
 
P

pacisi

Vendég
Ha már van el kel fogadni! Pár kapcsolatról nem szoktak dicsekedni..Két emberre tartozik.Miért kell parádézni kihangsúlyozni ha valaki meleg.Óvakodjak, nagyobb tisztelet vagy ne igyak utánuk vizet?Írjanak operát legyenek színészek vagy bár mi más. Ha tisztességgel csinálják nem zavarnak senkit. Ki a fenét érdekli ha otthon meleg.
 

almamag78

Kitiltott (BANned)
Óvoda kettő...

Soha nem értettem, kinek mi köze van ahhoz, hogy ha valaki meleg, vagy sem?! Meg amúgyis: anblockzusammen a másik ember életéhez?

Úgy ahogy azt sem értem, hogy amikor orvoshoz mész, mert PANASZAID vannak, rögtön az első 3 kérdésben benne van: Dolgozik? és hol? :eek::eek::eek: Mi a jó édes fene köze van hozzá??? Vagy mikor egy műtéti beleegyező nyilatkozatnál a neved és a korod alatt rögtön ki van pontozva az, hogy "foglalkozása" (?????) Mert ha jó zsíros helyen dolgozol akkor vastagabb borítékot lehet kisajtolni belőled??? Vagy ha éppen a ranglétra alján vagy akkor majd nem lesz kár éred, ha ottmaradsz, és nem lesz rá pénz a rokonoknak hogy bepereljék a kórházat / orvost? Vagy lehet kísérletezni az orvostanoncnak?

Azt sem értem, mikor úgy számláznak ki előre dolgokat, hogy te azt nem is kérted: pl.: mikor lejár a bankkártyád, ők már egy hónappal előtte levonják a számládról a díját! És mi van akkor ha nem akarsz kártyát? Miből gondolják azt hogy felhatalmazva vannak arra hogy össze vissza kérés és igénylés nélkül vonjják az ember pénzét??? (most csak a szolgáltatókra gondolok) miért másznak bele könyékig a pénztárcádba?

Mostanában a tartozásokra mennek rá mindenütt, úgyhogy figyeljetek, ahol csak lehet!
múltkor mentem a könyvtárba, volt még egy hetem a tagságból. Hát gondoltam még egy könyv belefér... megyek a pulthoz, hogy ezt szeretném kivinni... erre a csaj elkezdi vonalkódozni a könyvet, meg csépelni a billentyűt... majd benyögi, hogy van 3500Ft tartozásom :eek::eek::eek: soha életemben nem tartoztam senkinek... kérdem tőle, hogy hát az hogyan is jött össze?? Erre lekezdi, hogy hát még egy hétig lett volna érvényes a tagságom, és hát ő meghosszabbította! Hát kapott tőlem 5 perc agymosást és közöltem vele, hogy nem fogom kifizetni,mert nem kértem hogy hosszabbítsa meg... erre még neki állt feljebb... hát kotorásszon a saját pénztárcájába, ne az enyémbe...

kozmetikusnál dettó: bemegyek, megkérdezem hogy ez és ez mennyibe kerül... kiscsaj elmondja, majd megbeszélünk egy időpontot. Odamegyek, megint átdumcsizzuk mit szeretnék, az árat is átbeszéljük, majd kezelés közben se szó se beszéd még ezt azt rám rak... majd a végén benyög egy összeget amely köszönőviszonyban sincs a megbeszéltekhez... majd elkezdi, nem baj, hogy nincs nálam annyi pénz, felírja... hát nekem aztán ne írjon fel semmit! Kértem? Nem! Megbeszéltük? Nem! Akkor meg? Ő is kotorásszon a saját pénztárcájában ne az enyémbe... sőt! kezelés közben egyiknek sem állna be a szája. Nem! Rögtön ők is: dolgozol-e vagy még tanulsz? Ha dolgozol hol és mit, és mennyiért?

kinek mi a jó édes franc köze van ezekhez????

Állásinterjú dettó: van -e pasim? Mikorra tervezek gyereket?
Basszus és mi van akkor ha leszbi vagyok? akkor azért nem vesznek fel, mert leszbi vagyok??? vagy mi van akkor ha kivették a méhemet??? És amúgyis! Mi a jó édes köze van a munkáltatónak ahhoz, hogy én mit szoktam csinálni a szabadidőmben??? Ő csak 8 órát VÁSÁROL az életemből. Semmi köze nincs ahhoz, hogy kivel élek együtt, van-e pasim vagy gyerekem...
El tudom látni a feladatomat? Igen/nem. Ennyi...

Ez a meleg, meg nem meleg... hát ebből már igazán kinőhetnének egyesek... és észrevehetnék, hogy már nem óvodában vannak...
 

cdurmol

Állandó Tag
Állandó Tag
Úgy ahogy azt sem értem, hogy amikor orvoshoz mész, mert PANASZAID vannak, rögtön az első 3 kérdésben benne van: Dolgozik? és hol? :eek::eek::eek: Mi a jó édes fene köze van hozzá??? Vagy mikor egy műtéti beleegyező nyilatkozatnál a neved és a korod alatt rögtön ki van pontozva az, hogy "foglalkozása" (?????) Mert ha jó zsíros helyen dolgozol akkor vastagabb borítékot lehet kisajtolni belőled??? Vagy ha éppen a ranglétra alján vagy akkor majd nem lesz kár éred, ha ottmaradsz, és nem lesz rá pénz a rokonoknak hogy bepereljék a kórházat / orvost? Vagy lehet kísérletezni az orvostanoncnak?
OFF
Almamagocska, én pl. tudom ezeknek a logikus magyarázatát. Tudod, vegyész vagyok. Aktív koromban az idő 90 %-át egészségre ártalmas munkahelyeken töltöttem. Az orvos számára volt jelentősége, hogy HOL és MIT dolgozom. Ma is léteznek egészségre ártalmas munkahelyek. Örülj, hogy nem ilyen helyen dolgozol, és ha az orvos kérdezi, válaszolj azzal, hogy egészségre nem ártalmas munkahelyen dolgozol és pl. ülőmunkát végzel (mert alkalmasint ennek is lehet jelentősége az egészségi állapotod megítélésében).
ON

A cikkhez. Csatlakozom azokhoz, akik értetlenkednek, kinek mi köze ahhoz, hogy zárt lakásban ki, kivel mit csinál. Más a megítélése, ha az utcán botrányt csinál, gusztustalanul parádézik. De ennek nem a nemi irányultságához van köze, hanem az ízléséhez és a józan ítélőképességéhez.
 

almamag78

Kitiltott (BANned)
OFF
Almamagocska, én pl. tudom ezeknek a logikus magyarázatát. Tudod, vegyész vagyok. Aktív koromban az idő 90 %-át egészségre ártalmas munkahelyeken töltöttem. Az orvos számára volt jelentősége, hogy HOL és MIT dolgozom. Ma is léteznek egészségre ártalmas munkahelyek. Örülj, hogy nem ilyen helyen dolgozol, és ha az orvos kérdezi, válaszolj azzal, hogy egészségre nem ártalmas munkahelyen dolgozol és pl. ülőmunkát végzel (mert alkalmasint ennek is lehet jelentősége az egészségi állapotod megítélésében).
ON

Off:
Kedves Cdurmol!

Nézd, ez így minden oké és rendben is lenne.
Erre a kérdésre általában azt szoktam válaszolni, hogy irodában ülő munkát. szerintem ez nagyon korrekt válasz.... De ez nem elég! Rögtön megkérdezik, hogy konkrétan mit, hol, melyik cégnél?! (wtf? ezt minek?) Tudom, hogy aki bányász / vájár, fogtechnikus vagy biotechnikus, esetleg vasöntödébe dolgozik, az fontos. Tudom, mert ...tanultam...
Egyébként már elsütöttem azt is hogy bankban... (rögtön jött rá a kontrakérdés, hogy milyen beosztásban? (???) meg hogy biztosan jól keresek akkor (???) ) ..aztán azt is elsütöttem már hogy munkanélküli vagyok... (erre meg jön a kérdés, hogy miért, meg hogy hol dolgoztam előtte? (???))... aztán a háziorvosom megkérdezte, hogy mit csinálok, hol vagyok most éppen (6-7 évvel ezelőtt voltam utoljára nála)? furcsán néztem rám és tök ártatlan arccal mondtam, hogy most éppen ülök egy orvosi rendelőben... :D elkezdett nevetni, majd hozzátette, hogy arra lett volna kíváncsi, hogy mit dolgozok és hol... aztán rám nézett, meredten... meredten néztük egymást...majd beszóltam neki, hogy aki kíváncsi hamar megöregszik... :D majd ezen is nevetett... ekkor szoktam azt mondani, hogy irodában...
A fogorvosom dettó... elkezdi nekem, hogy kell neki a munkahelyi számom (wtf?? minek???) Erre nem mondtam semmi. Nem adta fel, majd kérdezett tovább: hol dolgozom? nem válaszoltam rá, nem vette a lapot és újra megkérdezte, Na hát erre kiakadtam és megmondtam neki, hogy semmi köze nincs hozzá, hol dolgozom, mit csinálok, és amúgyis én sem kérdezem, hogy ő hol dolgozik és mit csinál! (mondjuk egyértelmű egy magán fogorvosnál, hogy hol dolgozik és hogy mit csinál... ezt az asszisztense értette, a doki meg puffogot, hogy azt neki le kell írni... na hát erre kapott egy "kérem mutassa meg azt a jogszabályt vagy törvényt amely előírja azt hogy ezt rögzítenie kell" körmondatot :D)

Lehet én vagyok a szőke, de még mindig nem értem, hogy orvosoknak mi köze van ahhoz, hogy ki konkrétan hol dolgozik? Mondjuk azon kívül, hogy ülő/álló munkát egy irodában/raktárban/gépsoron / bányában / vegyész laborban ????? Ó, istenem, egyszer tuti elsütöm azt hogy az ÁNTSZ-nél gályázom, vagy éppen az APEH-nál vagyok adóellenőr. :D Tuti mindenki kérés nélkül nyomná a számlát ezerrel orrba szájba... :D

ON
Ilyen erővel az is fontos lehet eü szempontból hogy ki meleg vagy ki nem az, nem??? :D
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
HA mindenki ugy gondolkoznak el kell fogadni, akkor nem lenne semmi gond. A problema az ,hogy minnel kevesbe demokratikus egy orszag annal nehezebben fogadja el a massagot.Annal nagyobb atrocitasok erik oket, annal nehezebben tudnak boldogulni es sok esetben kiveti a tarsadalom szamuzi oket.
A parade /ami igen latvanyos program turisztikai esemeny/is azert van, hogy elfogadtassak magukat egyenlo embernek egyenlo elbiralasnak.
Az emberi jogok elharcosai azok a hires emberek szineszek, muveszek, politikusok, akik akar bevallaljak nyilvanosan massagukat, vagy mellejuk allnak hisz minden ember egyenlo egyenlo jogokkal.
A Canadahunon is tobb tagunk bevallalta, es minden tamogatast lehetoseget megadunk programjaikhoz, bemutatkozasukhoz.
 

szocske42

Állandó Tag
Állandó Tag
Talan mert a Tvsorozatszereplok Szoknyaja Ala Vakuzo Magazin olvasotabora az egeszsegesnel jobban fenn van akadva a tvsorozatszereplok maganeletenek reszletein?
 
P

Poem of Everyone's Soul

Vendég
A homoszexualitással semmi bajom, ellenben a "coming out-al" azaz a "felvállalással".
Míg az előbbin semmi kivetni valót nem találok (több mint 500 különféle szexuális orientáció, deviancia és/vagy biológiai hátterű elváltozás létezik) addig a "felvállalás" nem több hisztéria keltésnél, mert még a legnagyobb jóindulattal sem lehet azt másnak nevezni hogy kiállok egy színpadra és ha lehet minél nagyobb nézőközönség előtt a szexuális hovatartozásomat kezdem el ecsetelni.

Ez az egész őrület (részben a velejéig rohadt politika és politikusok miatt akik ebből próbálnak támogatottságot szerezni) kezd egy kiváltságos réteget kialakítani, akiket (függetlenül a szakmai előmenetelüktől, személyiségüktől, emberi értéküktől) csak azért alkalmaznak vagy raknak bizonyos állásokba és/vagy pozíciókba, mert homoszexuálisok, transgenderek vagy feministák/nők.

Úgy hiszem hogy a társadalom túlnyomó többségének (leszámítva a kórosan elmebetegeket) semmi baja nincsen az LGBT "tagjaival". A sok szándékosan gerjesztett dráma és kiváltság azonban bármilyen átlag ember rosszallását kiváltaná.

Az pedig hogy ez a cikk kifejezetten a "comming out-ot" hiányolja tipikus jellemvonása a szennylapoknak. Tök mindegy miről van szó csak minél nagyobb dráma legyen belőle és minél nagyobb megütközést váltson ki az olvasókból.
Ez a híradás "való világa" és "big brother-je", az olcsó, futószalagon gyártott valóság showok híradás technikai megfelelője.
A tisztelt színészeink csak ne "comming out-oljanak" mert a legszentebb magánügyük az hogy milyen a szexuális életük és senkit nem érdekel hogy férfiakkal, nőkkel, lovakkal vagy hullákkal szeretik-e csinálni. Semmi köze a szakmájuknak a szexuális életükhöz. Abban a pillanatban hogy ezt a nagy-nyilvánosság elé teregetik, elkerülhetetlen hogy meg ne ítéljék őket ez alapján, amit persze a szennylapok ismét kéjes gyönyörrel írnának meg.
 
B

baggins

Vendég
A homoszexualitás egyidős az élővilág kialakulásával a Földön. Nem az Emberiségével, az élővilágéval. Mivel az állatvilágban is elterjedt. A középkori kereszténység elterjedtéig nem is volt vele semmi probléma, mondhatni a helyén kezelték a dolgot. A természeti népeknél napjainkban is természetesnek tartják. Aztán egyszerre bekerült a hét fő bűn közé. Szerintem mivel egy természetes dologról van szó, nem érdemelne semmilyen nyilvánosságot, de akkor a bulvár min tudna csámcsogni? Ha egyszer eljutunk odáig, hogy ISMÉT megtanuljuk elfogadni a másságot beleértve a vallási, etnikai, kulturális dolgok tekintetében is, nem lesz szükséges vállalni a másságot, mert a kutyát nem fogja érdekelni. Egy nekem nagyon tetsző anekdota: Két úriember beszélget a szalonban: Tudja-e ön, hogy Csajkovszkij homoszexuális? Kérdi egyikük. Igen, de nem ezért szeretjük hangzik a válasz.
 
P

Poem of Everyone's Soul

Vendég
A homoszexualitás egyidős az élővilág kialakulásával a Földön. Nem az Emberiségével, az élővilágéval. Mivel az állatvilágban is elterjedt. A középkori kereszténység elterjedtéig nem is volt vele semmi probléma, mondhatni a helyén kezelték a dolgot. A természeti népeknél napjainkban is természetesnek tartják. Aztán egyszerre bekerült a hét fő bűn közé. Szerintem mivel egy természetes dologról van szó, nem érdemelne semmilyen nyilvánosságot, de akkor a bulvár min tudna csámcsogni? Ha egyszer eljutunk odáig, hogy ISMÉT megtanuljuk elfogadni a másságot beleértve a vallási, etnikai, kulturális dolgok tekintetében is, nem lesz szükséges vállalni a másságot, mert a kutyát nem fogja érdekelni.
Ez a logika tökéletesen jól működik addig amíg csak a homoszexualitásra alkalmazod. Tökéletesen igaz, hogy a rossz megítélése többnyire a kereszténység által/miatt terjedt el, hasonlóan az olyan babonás baromságokig mint a varjak, fekete macskák, denevérek utálata.
Ez helyrehozható, hiszen bárki beláthatja hogy a homoszexuális is egy teljesértékű ember.

Azonban sajnos ez részrehajló gondolkozás.
Az ember mint faj sohasem tolerálta a másságot. Ezt nevezheted biológiai csorda ösztönnek is akár. Azok akik kilógnak a sorból általában szét vannak cincálva, és mindenki ösztönösen megy a többség véleménye után mert nem akarnak kívülállóvá vagy ellenséggé válni.

Azt mondod hogy a homoszexualitás egyidős az élővilág kialakulásával. Nem az emberiségével, hanem az élővilágéval és az állatvilágban is elterjedt.
Ennek a gondolatsornak a lényege hogy egy természetes dologról van szó, azonban mint minden "természetességre" alapozó logika ez is részrehajló.
Az ölés is egyidős az élővilág kialakulásával, ennek ellenére az egyik legnagyobb bűnünk amit elkövethetünk, de ha mindenképpen a szexuális orientációknál akarunk maradni akkor ott van a pedofilia ami szó szerint ugyan olyan elváltozás mint a homoszexualitás, ugyan úgy fel lelhető a természetben, ugyan úgy természetes. Ennek ellenére nem mondhatnám hogy túlzott támogatottságot élvezne...

Persze ne érts félre. Összességében nem hibás amit mondasz és személy szerint egyet is értek vele. Azonban érdemes elgondolkodni mennyi kettős mérce található az ilyen érvelésekben és mennyire vagyunk toleránsak "nem politikai ajnározásra felhasznált másságok" esetében.
 
M

magdusis

Vendég
Jó látni,hogy legalább a címben mindenki helyesen láthatja a vállal szó használatát.Ellentétben a divatos el- ,fel- ,be- ragasztékos,sajnos egyre elterjedőbb használattal.
Ami talán német tükörfordításból förmedvényedhetett ide;pedig a németek is harcolnak ellene a németben.

Harcoljunk ellene,ha nehéz is.
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Mi, nem leszbikusok el vagyunk nyomva! Soha sehol nem védenek bennünket és még újságcikk sem szól rólunk. Tudom, hogy egyre ritkább, ha az ember az ellenkező nemhez vonzódik, ez nem sikk, de én azért mégis kikérem magamnak, hogy ennyire semmibe vesznek bennünket. Tudom, hogy más vagyok, mint más, mert ellenkező nemű partnerek esetén is lehetnek egyáltalán nem tolerálható szexuális viselkedési módok, amiről soha nem születnek riportok. Pedig azt is ki kellene tárgyalni, hogy mindenki pontosan képben legyen mi a jelenlegi, politikailag és emberileg preferált irányzat!

Hja! Hogy ez benneteket egy cseppet sem érdekel.... :dr_31:
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Majd ha a nemi hovatartozásod miatt hátrányba kerülsz, ha téged is megvernek, leköpnek, kiraknak a munkahelyedről rólad is fognak cikket írni Kedves Kyra_. Addig amíg békében élhetsz minek írjanak rólad, rólunk? Nekünk kell elfogadni őket, és nem nekik minket. Ők nem fognak köpködni minket, nekünk sem kéne őket akkor nem lenne cikk róluk sem. Ezt a mondatodat nem értem:
Pedig azt is ki kellene tárgyalni, hogy mindenki pontosan képben legyen mi a jelenlegi, politikailag és emberileg preferált irányzat!

A cikkben megszólalókról nem tudok semmit, még a nevük is ismeretlen előttem, így vagyok én azokkal is akik a Meleg Büszkeség napján felvonulnak, ez nekem nem mérvadó, attól hogy másképp éli a szexuális életét még nem ítélem el.
Az én értékrendem szerint ez nem bűn, nem erőszakol meg senkit, nem ront meg kiskorút, vagy gyermekkorút, akkor meg minek kell ítélkezni felettük?

Magdi Boszi
 

cdurmol

Állandó Tag
Állandó Tag
Jó látni,hogy legalább a címben mindenki helyesen láthatja a vállal szó használatát.Ellentétben a divatos el- ,fel- ,be- ragasztékos,sajnos egyre elterjedőbb használattal.
Ami talán német tükörfordításból förmedvényedhetett ide;pedig a németek is harcolnak ellene a németben.

Harcoljunk ellene,ha nehéz is.
:cool: Elismerésem az ideförmedvényedik szó megalkotásáért! Használni fogom.
 
P

Poem of Everyone's Soul

Vendég
Majd ha a nemi hovatartozásod miatt hátrányba kerülsz, ha téged is megvernek, leköpnek, kiraknak a munkahelyedről rólad is fognak cikket írni Kedves Kyra_.
Bocs kedves Boszi, de ne riogassunk 50 évvel ezelőtti képekkel.
A pillanatnyi valóság az hogy a homoszexuálisok teljes jogú tagjai a társadalomnak és elnyomásukat, "másságukból" adódó negatív megkülönböztetésüket a törvény bünteti.

Az hogy van egy egy barom aki agyonlövetné őket (mert ő maga nem normális), azt nem általánosíthatod az egész társadalomra ahogy a le lőttből sem csinálhatsz mártírt azzal a légből kapott és egyébként igen komolyan elmebeteg ötlettel hogy a homoszexuálisokat (értsd: MINDEN HOMOSZEXUÁLIST) üldözik és gyilkolják.

Ennek fényében már bocs, de mutass nekem 1 embert akit a szexualitása miatt rúgtak ki magyarországon továbbá összeverték meg leköpködték. Mutatok neked cserébe 100at akit meg nem.
Ennyit a negatív megkülönböztetésekről.
Egyetlen társadalom sem tud és nem is vállalhat felelősséget minden tagja viselkedéséért, így sajnos elmarad az a bizonyos kánaán ahol téged, engem vagy a harmadikat mindenki, kivétel nélkül szeret és imád. Én heteroszexuális vagyok, de képzeld engem se szeret mindenki.
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Bocs kedves Boszi, de ne riogassunk 50 évvel ezelőtti képekkel.
A pillanatnyi valóság az hogy a homoszexuálisok teljes jogú tagjai a társadalomnak és elnyomásukat, "másságukból" adódó negatív megkülönböztetésüket a törvény bünteti.

Az hogy van egy egy barom aki agyonlövetné őket (mert ő maga nem normális), azt nem általánosíthatod az egész társadalomra ahogy a le lőttből sem csinálhatsz mártírt azzal a légből kapott és egyébként igen komolyan elmebeteg ötlettel hogy a homoszexuálisokat (értsd: MINDEN HOMOSZEXUÁLIST) üldözik és gyilkolják.

Ennek fényében már bocs, de mutass nekem 1 embert akit a szexualitása miatt rúgtak ki magyarországon. Mutatok neked cserébe 100at akit meg nem.
Ennyit a negatív megkülönböztetésekről.

Őszintén bevallom neked én utoljára 2012-ben néztem tv-t, foci EB döntő Spanyolország - Olaszország, előtte a VB döntőt láttam 2010-ben, (Spanyol - Holland) és sorolhatnám visszafelé szépen az előző EB döntő, (Spanyol - Német) illetve VB döntő volt (Olasz - Francia) ami miatt kimozdultam és egy sörözőben végig drukkoltam azt a majd 2 órát. Lényeg, nem képernyő előtt ülve néztem a felvonulásukat, hanem elmentem és hallottam mit mondtak rájuk, és hiszed vagy sem, voltak durva bekiabálások, olyan is volt aki leöntötte az előtte elvonulókat, igaz a melegre hivatkozott és arra hogy ő csak lehűtötte azt akit leöntött. Ismertem olyan fuvarozót aki azért nem alkalmazott egy srácot, mert szerinte a rakodás nem női munka, keressen mást magának.
Szóval ennyi. . .

Magdi Boszi
 

Istefan

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem ilyesmit legfentebb a papnak kellene meggyónja az aki katolikus, a többi sorstársa meg imádkozzon, hogy Isten megbocsássa nekik bűneiket. Az, hogy valaki féltéglával veri a mellét nyilvánosan, ferde hajlamát erényként mutogatva, nemcsak azért helytelen, mert ízléstelen, hanem káros hatással van a gyerekekre, akiknek ugyancsak joguk van egy normális életvitelhez, és nincs semmi szükség arra, hogy valakik elferdítsék életszemléletüket.:confused:

Tehát aki sz-ros inkább hallgasson és otthon zárt ajtók mögött mossa ki a pelenkáját, hogy más ne kelljen szagolja!:rolleyes2:
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Bűn??????????? Gyónás????? Már ne haragudj, de ez nem bűn!
Ráadásul nem kell hogy Isten bármit is megbocsájtson! Ő csak gyakorolja a bocsánatát a pedofil papoknál, de ne azoknál ahol senki nem vétkezett!

Káros hatással van a gyerekekre?? Micsoda? Ez nem kanyaró vagy nátha amit elkapnak egymástól!
Ráadásul ha becsukom a szemem és nem látom az csak nekem láthatatlan, attól hogy nem veszek róla tudomást még létezik!

Magdi Boszi
 
Utoljára módosítva:

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Majd ha a nemi hovatartozásod miatt hátrányba kerülsz, ha téged is megvernek, leköpnek, kiraknak a munkahelyedről rólad is fognak cikket írni Kedves Kyra_.
Pedig azt is ki kellene tárgyalni, hogy mindenki pontosan képben legyen mi a jelenlegi, politikailag és emberileg preferált irányzat!

De hát én nem értem, miért kellene a munkahelyemen megtárgyalnom, hogy kivel, mit és hogyan csinálom az ágyban? Kinek mi köze hozzá? Ha meg akkora marha vagyok, hogy letámadom nyilvános helyen szerelmetes barátnőmet és még élvezem is, ahogy undorodva néznek rám az elferdült hajlamú heteroszexuálisok, akkor meg ki a hibás? Ez vonatkozik az általad aláhúzott mondatokra is. Én úgy érzem, mintha agitálnák az embereket arra, hogy legyenek már homoszexuális kalandjaik, mert az olyan slampos, ha nincsenek! Egyszerűen már nem is normális. Olyan mint az irányított közmédia, de valahogy azok, akik irányítják, a saját családjukban meg nem tűrnék az olyan családtagot, aki a mellét döngetve a homlokára gravírozza, hogy meleg vagyok! leszbikus vagyok!

Miért kell ezt hangoskodva hirdetni, utána meg sajnáltatni magunkat, ha ezért valaki görbén néz ránk. Ha a szexuális életét valaki képtelen a négy fal között elintézni, akkor ne csodálkozzon azon, hogy lesznek konfliktusai. Nézz körül itt nálunk, olyan a szellemi sötétség, hogy ennél sokkal kisebb másság miatt is kiközösítik bántalmazzák a másikat. (Már a kicsi gyerekek is az óvodában, iskolában, mert a bőre színe egy árnyalattal sötétebb...)

Én csak azt mondom, hogy aki ennek ellenére ilyen környezetben mégis dacosan, nagyhangúan és melldöngetve hirdeti a másságát és nem teljesen hülye, annak számolnia kell az atrocitásokra.
 
Oldal tetejére