Hírek 10 szokatlan Valentin-napi tradíció a világ különböző tájairól

Tömeges házasságoktól a névtelen versekig számtalan különös Valentin-napi gesztust tesznek a különböző országok lakói, de egy dolog közös mindegyikben: a cél, hogy kifejezzék szeretetüket.

1. Dél-Korea és a szinglik napja.

Dél-Koreában minden hónap 14. napján a szeretetet ünneplik,
de a februári és a márciusi a legnagyobb és legköltségesebb ezek közül. Valentin-napon a nők csokoládét ajándékoznak a férfiaknak. Ezt a gesztust nem azonnal viszonozzák, hanem egy hónappal később, Fehér-napon (március 14.), amikor az urak adnak csokit a hölgyeknek.
Egy hónapra rá pedig jön a Fekete-nap – a szinglik ünnepe. Akik az előző hónapokban nem kaptak édességet, azok összegyűlnek, hogy Jjajyangmyeont, azaz fekete szószos tésztát egyenek a hajadon barátaikkal.

2. Norvég verses játékNorvégiában a titkos hódolók gaekkebrevnek nevezett verseket küldenek szívük választottjának. A gaekkebrev a címzett számára annyi támpontot tartalmaz, hogy az írója nevének minden betűjét egy-egy pont jelöli a vers végén. Ha a levelet kapó fél kitalálja, hogy kitől van a vers, húsvétkor hímestojást kap tőle. Amennyiben a hölgy elakad, és nem tudja megfejteni, ki lehet titkos hódolója, a férfinak fel kell fednie kilétét, és így ő kap majd tojást a nőtől.


3. Észtország és a „legyünk csak barátok"


„Legyünk csak barátok!" - Minden hódoló rémálma, főleg, ha ezt pont Valentin-napon hallja. Azonban Észtországban a Valentin-napot Sōbrapäevnek, azaz barátok napjának nevezik. Az emberek kis ajándékokat és lapokat adnak a barátaiknak, és boldog barátságnapot kívánnak.

4. Walesi szerelemkanalak

Walesben kicsit hamarabb, már január 25-én megünneplik a Valentin-napot. És a hagyományuk is teljesen más, hiszen ők szerelemkanalat ajándékoznak egymásnak.
Ez egy ősrégi hagyomány, mely szerint a walesi férfiak egy különleges kanalat faragtak annak a lánynak, akit meg akartak hódítani. Sokszor az evőeszköz dizájnja is szimbolikus és rejtett nyomokat tartalmazott. A rárakott gyöngyök száma például azt jelentette, hány gyermeket szeretne a férfi a szeretett nőtől.


5. Szerelemlottó Franciaországban

Nem is olyan régen még úgy ünnepelték a francia szinglik a Valentin-napot, hogy addig randizgattak az utcában lévőkkel, amíg mindenki meg nem találta a párját. Ha egy férfinak nem tetszett az adott hölgy, egyszerűen otthagyta, hogy más férfi vigye el. A hagyomány, amelynek une loterie d'amour a neve, nem garantált biztos párt: a nők gyakran ezután is partner nélkül maradtak. Az eredeti hagyomány szerint a magukra hagyott hölgyek máglyát gyújthattak, amin elégethették az őket faképnél hagyó srácok fényképeit és minden hozzájuk köthető tárgyat. A kormány azonban betiltotta ezt a fajta bosszúállást.


6. Szlovénia és a szerelemmadarak


Szlovéniában a Valentin-nap egybeesik a tavasz ünneplésével. Gregorjevokor, amikor a virágok kinyílnak és a madarak énekelnek, a hölgyeket arra buzdítják, hogy menjenek ki a szabadba, és minden kérdésükre az égen keressék a választ. Az első madár, amelyet meglátnak, el fogja mondani nekik, milyen férjet tartogat számukra a jövő.

7. A szerelem lakomája Irakban

Az iraki kurdok a Valentin-napot a „szerelem lakomájával" ünneplik.
Piros almákat díszítenek ki, amellyel Ádámra és Évára, a legősibb szerelmi történetre emlékeznek. A bibliai történettől annyiban tér el az övék, hogy az alma számukra jólétet és szeretetet hoz, nem a földi paradicsom végét.

8. Mutasd ki érzéseidet mézeskaláccsal

Németországban a mézeskalács nem csupán karácsonyi édesség. Semmi nem mondja el jobban azt, hogy „Ich liebe dich", mint egy hatalmas, szívalakú sütemény. Ehhez általában tartozik egy szalag is, így a hölgyek nyakába lehet kötni az ajándékot.

9. Tánc Guatemala utcáin


Guatemalában mindenki az utcákra vonul a Dia del Carino, azaz a szeretet napja alkalmából, amely egy igazi utcabál. Az idősek tollakba és álarcokba öltöznek, hogy így ünnepeljenek.


10. Tökéletes esküvő a Fülöp-szigeteken


A Fülöp-szigeteken nem mindenki engedheti meg magának, hogy megtartsa álmai esküvőjét, de Valentin-napon mindenkinek esélye van arra, hogy átélje a legszebb napot az életében. Az állam jóvoltából tömeges esküvőket rendeznek az ország minden részén, amelyen mindent, még a gyűrűt is biztosítják az esküdni vágyóknak.

1644801586278.png
 
Nekem az a bajom a Bálint nappal, hogy ha az év többi részében nem mutatod ki a szeretetedet, akkor régen rossz. Nem a csokin és virágon múlik és nem csak erre a napra korlátozódik. Én speciel amerikai szokások szolgai másolásának tartom.
 
Nyugodtan ki lehet illetve ki is kellene mutatni más napokon is hogyan érzel a párod barátod iránt. De, ez a Bálint/Valentin nap pont arról szól hogy MA emlékezzünk meg róluk.
Amerikai szokás? Európából ment oda.
(egy kis analógia névnapot is lehetne ünnepelni bármikor de, a naptárban meg van hogy mikor van az ünnep...így van ma Bálint nap.)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

nagynezsoka wrote on sziporka78's profile.
Nagyon köszönöm a fordításaidat. A Mások harmadik részét főleg, mivel esély nincs rá magyarul, ahogy az Ilona Andrews könyvekre sem, amik fantasztikusan jó fordítások. Még egyszer nagyon hálás vagyok érte, köszi.
Sziasztok!

5. osztályos felmérő anyagokat keresek minden tantárgyból.
alezka0117 wrote on sziporka78's profile.
Ma láttam az Anne Bishop könyvet, már jól is indul így a hét. Annyira vártam a folytatást, először nem is akartam hinni a szememnek. Örök hála hogy felkaroltad!!!! :)
Imádom ezt a sorozatot, annyira szomorú voltam mikor közölték hogy nem adják ki a folytatást. De hála neked olvashatjuk! :))) Szóval nagy nagy KÖSZI :)
Szeretném, ha mélyen tisztelt moderátorok megszüntetnék a profilomat, mert ezt a néhány percet is felesleges volt itt eltöltenem!
Demeterné Nagy Erika wrote on sziporka78's profile.
Szia, nagyon köszönjük az újabb fordítást ! Fantasztikus vagy :)

Statisztikák

Témák
37,301
Üzenet
4,583,084
Tagok
601,410
Legújabb tagunk
NathanielJones
Oldal tetejére