10 tipp a hatékony otthoni online tanuláshoz!

Az online tanfolyamok, tréningek népszerűsége az utóbbi években töretlenül nőtt, a 2020-as karantén azonban még inkább segítette az online tanulás elterjedését. Az otthoni tanulás nem mindenki számára magától értetődő, sokan, akik eddig a tantermi oktatáshoz ragaszkodtak, nincsenek felkészülve a megváltozott helyzetre.

1. Alakíts ki megfelelő helyet a tanuláshoz


A legjobb az, ha el tudsz különülni a tanuláshoz, de amennyiben erre nincs lehetőséged, egy tanulósarok kialakítása is elegendő lehet. Teremtsd meg magadnak a minél inkább zavartalan környezetet. Amikor tanulsz, legyen kéznél minden: tollak, ceruzák, jegyzetek, könyvek, füzetek stb.

2. Szólj, hogy nem fogsz ráérni

Előre szólj azoknak, akikkel együtt élsz, hogy ne zavarjanak, mert fontos tréningen veszel részt. Ezzel megelőzöd a kínos webkamerás szituációkat is.


3. Fülhallgató a laptop mellett, ha kell


Hosszabb kurzus esetén érdemesebb a számítógép hangszóróján hallgatni a tananyagot. Ugyanakkor célszerű egy fülhallgatót is odakészíteni a gép mellé arra az esetre, ha nagyobb lenne az otthoni zaj.

4. Felejtsd el a telefonnyomkodást

A mobilt kapcsold ki, vagy állítsd repülő üzemmódba, hogy senki se zavarjon – ugyanúgy, mintha egy tantermi oktatáson lennél. Az e-mailek olvasgatása és a közösségi oldalak görgetése teljesen elvonja a figyelmet a tanulásról.


5. Ne tegyél programot közvetlenül az online tanfolyam elé vagy után


Jobb, ha az online kurzus kezdése elé közvetlenül nem teszel semmilyen teendőt, nehogy kapkodva, utolsó pillanatban érj haza. Az órák után pedig érdemes időt hagyni arra, hogy átgondold, és ezzel elmélyítsd a tanultakat.


6. Legyen kéznél enni- és innivaló


Gondoskodj arról, hogy kéznél legyen olyan előre elkészített ennivaló, amit a rövid szünetben el tudsz csipegetni. Egy pohár vizet is érdemes az asztalra készítened, hogy bármikor bele tudj kortyolni, ha megszomjazol.


7. Lelki ráhangolódás


Tegyél arról, hogy ne hajszoltan ülj le tanulni. Egy kis zenehallgatás vagy meditálás az oktatás előtt segíthet a ráhangolódásban. Emellett fontos, hogy legalább negyedórával a kurzus kezdete előtt legyél a gépnél.


8. Technikai ráhangolódás


Érdemes legkésőbb az előző nap ellenőrizni a számítógépet, hogy alkalmas-e az online oktatásra. Így időben kiderül, ha le kell tölteni valamit, vagy frissíteni kell egy programot. Emellett kezdés előtt pár perccel már nem árt figyelni a becsatlakozási lehetőséget, és becsatlakozni, hogy ha van valamilyen technikai zűr, akkor legyen idő megoldani.


9. Ne maradj ülve a szünetekben


A szünetekben semmiképp se maradj ülve, hanem mozgasd át a tagjaidat, végezz pár tornagyakorlatot, pihentesd a szemeidet. Kicsit zökkentsd ki magad, és utána újult erővel tudod majd folytatni a tanulást.


10. Kérdezz és építs kapcsolatokat


Chat panel már régóta van az előadások közben, de az elmúlt években még könnyebb kapcsolatokat teremteni akár az oktatókkal, akár a tanulótársakkal. Gyakran van lehetőség bemutatkozásra, kérdések feltevésére, eszmecserére. Bizonyos online tanfolyamok esetén van egy zárt Facebook csoport, vagy egy speciális felület a kommunikációra, így a képzés igazi „közösségi élmény” lehet.

tanulas.jpg
 
Igen, kb. akkor lenne jó hatásfokú az online oktatás a sulik helyett, ha minden tantárgy ki lenne úgy dolgozva mint egy jó tanfolyam. ÍVideók, különböző gyakolók, táblázatok, stb. minde egy közös rendszerben. Van olyan ismerősöm, akinek az igencsak idős francia tanárnője levélben (nem e-mail) küldi el a feladatokat és úgy is várja vissza, mert már rég nyúgdíjas, nem is akar érteni a számítógépekhez, noha régebben volt idősebb tanároknak ilyen tanfolyam ingyen, amire papíron járt is, de "pótolhatatlan" a megfelelő helyeken lévő "barátai" miatt.
 
Üdv Mindenkinek!

Ezt a tavaszi digitális oktatásról találtam a neten, Magyarország keleti feléről készült cikk firtatta a rugalmasságot:
1609008192374.png
1609008262574.png
1609008347992.png
1609008400182.png

Forrás: https://www.szabadeuropa.hu/a/30825410.html

Nekem pedig úgy kellett dolgozatot írnom a csoportommal a Redmentában, hogy azelőtt maga a távoktatásban résztvevő oktató hárította a Redmentát (mert megkérdezte tőlünk, "h akarjátok, h legyen ellenőrzés, küldöm nektek a házit Skype-n, és visszaszkennelitek megoldva, v Redmentázzunk?...senki nem válaszolt, mert nem ismertük, miről kellene döntenünk, végül az oktató választott, jobb lesz nektek a Redmenta nélkül!"), utólag saját maga erőltette, és mikor rákérdeztem, hogy akar úgy dolgozatot íratni velünk, ha még egyetlen gyakorló példát sem oldottunk meg vele, v rajta keresztül, az volt a válasz, hogy akkor most regisztráljunk együtt, mindenki, és már mehet is élesben a dolgozat írás...amiből nekünk, legalább 75% felett kell teljesítenünk...
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Eia wrote on Malinák Irén's profile.
Andara wrote on Asil's profile.
Kedves Asil!

Esetleg a Juliette Párizsban nincs meg véletlenül.
Előre is köszönöm.

Andara
keresztúr wrote on Maxell Miklós's profile.
Szia, ez a régi könyv 1994-es, ha érdekel, innen le lehet tölteni:
Iren84 wrote on usakriszta's profile.
Szia! Bocsika a zavarásért. :) Olyan kérdésem lenne hogy megvan még esetlega Zóna Fun 2 dvd-d? Sajnos a linkek közül már csak 1 müködött. :) Köszi szépen. Ici

Statisztikák

Témák
37,180
Üzenet
4,559,067
Tagok
600,520
Legújabb tagunk
Erős-Csiki Szilvia
Oldal tetejére