1000 séf, 1000 menü Magyarországon és 5 kontinensen!

2015. március 19-én, csütörtököna világ több mint 1300 étterme egy "francia vacsora" felszolgálásával népszerűsíti majd a francia gasztronómiát.

Magyarországon tíz étterem vesz részt az Alain Ducasse francia séf és a francia Külügy- és Nemzetközi Fejlesztési Minisztérium által kezdeményezett Goût de / Good Franceprojektben.

Ezek közül három étterem séfje a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tagja.

A részt vevő éttermek listája a következő:

- Babel Budapest (Budapest)
- Baltazár (Budapest)
- Bistro Classico (Keszthely)
- Borssó Bistro (Budapest)
- Château Visz (Visz)
- Chianti Étterem (Veszprém)
- Kistücsök (Balatonszemes)
- Molnár (Keszthely)
- Pierrot (Budapest)
- Walter Vendéglő (Perbál)

francia2.jpg

1912-ben Auguste Escoffier francia séfnek jutott eszébe az ötlet, hogy egy időben ugyanazt a francia vacsorát szolgálják fel az egész világon. Ezen az epikuroszinak nevezett vacsorán több mint 4000 meghívottat láttak vendégül a világ 37 éttermében, Párizstól Bombayig, Londontól Jokohamáig. Ennek sikerén felbuzdulva elhatározták, hogy minden évben hasonló vacsorát szerveznek, az első világháború azonban sajnos meghiúsította ezt a tervet.

A Goût de / Good France ma ezt az Escoffier-féle elképzelést viszi tovább. A séfek szerte a világon egy„franciás” menüsort kínálnak majd éttermükben – hagyományos francia aperitif, hideg előétel, meleg előétel, hal vagy rák, hús vagy szárnyas, francia sajt (vagy sajtválogatás), csokoládés desszert, francia borok és emésztést serkentőital – szabadon vegyítve saját kulináris hagyományaikkal.

Laurent Fabius francia külügyminiszter szerint „Franciaország kulturális öröksége a konyha és a bor. A francia étkezés 2010 óta az UNESCO világörökség része, de ez egy olyan kulturális örökség, amelyet nem csak szemlélni, dicsérni vagy ízlelgetni, hanem kamatoztatni és hasznosítani is kell.” Alain Ducasse számára „a francia konyha a környezetével harmóniában fejlődött a könnyedség felé, maga a nagylelkűség, a szép és a jó szeretete és megosztása, ez az esemény pedig egy elbűvölő epizód a francia gasztronómia történetében, jó alkalom a francia konyha megünneplésére az egész világon.”

1francia1.jpg
 
Mondjuk sokat segítene a népszerűsítésben, ha a menüsor nem 15-20-25 ezer forintos áron kerülne felszolgálásra. Nyilván a célközönség nem az 1000-2000 forintos all you can eat éttermeket kereső vendég, de azért egy ilyen családi vacsora ára nem biztos, hogy fekszik azoknak, akik egyébként szívesen megvásárolnak 1-1 francia ételt akár drágábban is.
 
Részt vevő éttermek.....ez mind nyugatmagyarországi település....esélyem sincs akkor hogy megkóstoljam a Francia finomságokat.
 
Szervusztok ,
remélem nemfogtok megkövezni , de nyugodtan lehetne a Magyar konyhát is igy reklámozni . Van a miénk is olyan finom mint az övéké , nem kell elbujnunk mögöttük . Igaz magam nem ismerem a mai szakács mestereket nekem csak Venesz Józsefhez volt szerencsém de gondolom lenne elég otthon is akik pont olyan jól eltudnák a Magyar ételeket késziteni mint a Francia Escoffier vagy Paul Bocuse.
 
Utoljára módosítva:
Szervusztok ,
remélem nemfogtok megkövezni , de nyugodtan lehetne a Magyar konyhát is igy reklámozni . Van a miénk is olyan finom mint az övéké , nem kell elbujnunk mögöttük . Igaz magam nem ismerem a mai szakács mestereket nekem csak Venesz Józsefhez volt szerncsém de gondolom lenne elég otthon is akik pont olyan jól eltudnák a Magyar ételeket késziteni mint a Francia Escoffier vagy Paul Bocuse.
Hm...Veneszt emlegetni a modern szakács művészetben hogy is mondjam..nem épp előny.
http://www.origo.hu/tafelspicc/tech...magyaros-konyha-konyvkritika-receptekkel.html
 
Szervusz Setni ,
azért kérlek nem fogom magam esetleg se föbelönni , sem pedig mit tudom én mint Szt. Gellért a mélybe vettni magam mert én nem a "mai" világban nöttem fel ! Valamint nem istudom az emlitett cikk iroja hol fözz ? Valamint légy olyan kedves és olvasd el a hozzá szólásokat is . Természetesen lehet ám más szakácsokat is emliteni , de sajnos velük semmilyen kapcsolatom nem volt csak azért emlitettem meg Veneszt mert ismertem , de igy megemlithettem volna mondjuk Dobos C.Jánost vagy mondjuk Kanizsay Orsolya 1570-ben kiadott szakácskönyvét . Nem ez volt a célom , de nem is azzok a "költemények" melyek mondjuk 3-500€-ba kerülnek utána meg elmész a törökhöz egy Dönert megenni hogy jól lakjál , nekem volt nem egyszer alkalmam ilyen dolgokat fözzögetni naponta ;) ugyhogy tudom miröl beszélek .
 
Szervusz Setni ,
azért kérlek nem fogom magam esetleg se föbelönni , sem pedig mit tudom én mint Szt. Gellért a mélybe vettni magam mert én nem a "mai" világban nöttem fel ! Valamint nem istudom az emlitett cikk iroja hol fözz ? Valamint légy olyan kedves és olvasd el a hozzá szólásokat is . Természetesen lehet ám más szakácsokat is emliteni , de sajnos velük semmilyen kapcsolatom nem volt csak azért emlitettem meg Veneszt mert ismertem , de igy megemlithettem volna mondjuk Dobos C.Jánost vagy mondjuk Kanizsay Orsolya 1570-ben kiadott szakácskönyvét . Nem ez volt a célom , de nem is azzok a "költemények" melyek mondjuk 3-500€-ba kerülnek utána meg elmész a törökhöz egy Dönert megenni hogy jól lakjál , nekem volt nem egyszer alkalmam ilyen dolgokat fözzögetni naponta ;) ugyhogy tudom miröl beszélek .
Természetesen olvastam a hozzászólásokat. Ezt a cikket azért másoltam be hogy lehessen látni hogy nem egyértelmű Venesz megitélése.
Visszatérve az ételekhez lehet hogy azért mert én is inkább a Venesz ételekhez állok közelebb mint a modernebbekhez, amik inkább a művészethez állnak közelebb.
Azoknak biztos hogy számít akiknek az étkezés időtöltés de, akiknek ez szükségszerűség azok a tápláló ételeket részesítik előnyben.
 
Szervusz Setni ,
a fene vigyen el engem , mert ezzel a cikkel jól beletenyereltél szakmai önérzetembe . Nagyon szeretem a Nagybögösökböl és Biztositási ügynökökböl lett konyha kritikusokat . :mad: Majd ha maga oda áll és mondjuk ugy kikalkulálja a napi-heti-vagy havi konyhájára valót ,most értve egy "normális" vendéglátosat nem a saját hobby konyhályát . Meg azt sem itt Németországban ahol "barátja" Witzigmann által vezényelt 15-20 éhszámlás szakács késziti el a "költeményeket . Tudod itt már ugy megsugván lassan kezdenek eltérni sok vendéglöben attól a csicsás dolgoktól amiket itt emlitgetnek és térnek vissza a "normális" étkezéshez . Tudod nem szabad a kritikus úraknak elfelejteni , hogy ca.40-50 éve nálunk nem lehetett decemberben csöves paprikát kapni , azért volt ajánlva a dobozos lecsó . A recept meg azért van , hogy az illetö azt megtanulja és mint késöbb "szakember" azzal dolgozni tudjon , tehát ismerje a technologiát és tudjon majd kalkulálni . Persze a mi rántásunk az nem jó , áh , de a sok E meg a fene tudja milyen számozásu adalékok kérlek azzok aztán phuuuuu na az a menö . Nem szükséges kérlek az újnyi vastag zsir a pörkölt vagy paprikás tetején nem , de pont ugy nem kell a sonkáról a zsirosát leszegni ha milliméter vastagságban van rajta mert az egéségtelen . De kilószámra isszuk a kolát , esszük , tömmjük magunkba a sok szénhidrátott . Tudod lehet igy is fözzni meg ugyis ! Magam nem szóllok bele a zenéjébe ömeg hagyja hadd fözzünk ugy ahogyan mi tudunk . Csak tudod lassan mindenhol az a probléma , hogy vendéglátót nyitni szükségtelen egy egyszerü szakképzetség e téren . Mert ma már mindenki sütthet fözzhet . Hasonlóan mint óvonéni is mindenki lehet hiszen nevelte a saját gyerekét is nem ???
Ne haragudj , eznem ellened irányul Isten ments !! Csak feltud az ilyesmi piszkosul huzzni , mert dolgoztam mint emlitettem magam is 2 Michelin csillagos konyhában eleget tehét tudom mi megy ott , hogy a fönökön kivül aki csak dumál , irányit etc. van két felnött szakács mint Chef de parti aztán 6 ,3-éves szakácstanuló akik majd ingyen nyomják 10-12 órát neki az ipart . Aztán akkor ha ennyire veri a magyar konyhát akkor olvassa már el Escoffie müvet mondjuk a Béchamel sause, fehér alap szósz , vagy mondjuk a Barna mártás- sauce Espagnole , kérlek szépen mind mind rántással kezdödik !!!!! Tehát Hölgyeim és úraim ! Hátrább az Agarakkal !
Mondom kérlek ne vedd magadra ez most nem ellened irányul csak nem szeressem az ilyen szakmámat lejárató dolgokat , mégha a fent nevezett úr a Magyar totum faktum az új égen :rohog:.
 
Tudod ez olyan dolog a mai beszerzési lehetöségekkel nem lehet 40-vagy 100 évet a multból összehasonlitani , még a konyhában sem . Az igaz a alapok azzok azonosak , hiszen Paul Bocuse ahol Witzigmann tanult valamikor akkor neki is pont ugy megvolt a szakács képesitése . Tehát ha nem tudod az alapokat kérlek akkor nagyon nagy a baj , ez hasonló mint egy már megbocsájts de egy Kömüvest összehasonlitani egy olyan Amerikai készház készitöjével . Házat épit mind a kettö az igaz nem ? Tudod pont ma kaptam egy szaklapot ahol a irány már a gyárilag , tehát kémiailag elöállitott étkezésröl szól amit már rágnunk sem kell csak ihatjuk mint a tejet .
Ja meg azért nekem tudod tele van a hócipöm a sok csicsás elnevezésröl , hogy ilyen meg olyan kompoziciók a saláta levélen . Meg a sügér találkozása a Jakab kagylóval és rumba táncuk bemutatása Öreg bécsi étkészleten meg hasonlok .
Kérlek valamikor évekkel ezelött nejemmel voltunk a Szolnok felé vezetö föuton otthon , valahol egy uttéri kis vendéglöbe álltunk meg ebédelni . Kis fabodé olyan nyaraló tipusu , egyszerü a berendezés , a Fö úr bevezet , leülltett és már adja is az étlepot . Ja kérlek ö maga feket mellényben fehér ing , a többi pont ugy adretten felöltözve , ugy tisztitoták le az asztalokat , vették le a hamutartot hogy ilyen hosszú évek alatt nem láttunk . Az étel meg csodás volt minden máz nélkül egyszerü , de nagyszerü !!! Tudod lehet igy is .
 
Szervusz Setni ,
a fene vigyen el engem , mert ezzel a cikkel jól beletenyereltél szakmai önérzetembe . Nagyon szeretem a Nagybögösökböl és Biztositási ügynökökböl lett konyha kritikusokat . :mad: Majd ha maga oda áll és mondjuk ugy kikalkulálja a napi-heti-vagy havi konyhájára valót ,most értve egy "normális" vendéglátosat nem a saját hobby konyhályát . Meg azt sem itt Németországban ahol "barátja" Witzigmann által vezényelt 15-20 éhszámlás szakács késziti el a "költeményeket . Tudod itt már ugy megsugván lassan kezdenek eltérni sok vendéglöben attól a csicsás dolgoktól amiket itt emlitgetnek és térnek vissza a "normális" étkezéshez . Tudod nem szabad a kritikus úraknak elfelejteni , hogy ca.40-50 éve nálunk nem lehetett decemberben csöves paprikát kapni , azért volt ajánlva a dobozos lecsó . A recept meg azért van , hogy az illetö azt megtanulja és mint késöbb "szakember" azzal dolgozni tudjon , tehát ismerje a technologiát és tudjon majd kalkulálni . Persze a mi rántásunk az nem jó , áh , de a sok E meg a fene tudja milyen számozásu adalékok kérlek azzok aztán phuuuuu na az a menö . Nem szükséges kérlek az újnyi vastag zsir a pörkölt vagy paprikás tetején nem , de pont ugy nem kell a sonkáról a zsirosát leszegni ha milliméter vastagságban van rajta mert az egéségtelen . De kilószámra isszuk a kolát , esszük , tömmjük magunkba a sok szénhidrátott . Tudod lehet igy is fözzni meg ugyis ! Magam nem szóllok bele a zenéjébe ömeg hagyja hadd fözzünk ugy ahogyan mi tudunk . Csak tudod lassan mindenhol az a probléma , hogy vendéglátót nyitni szükségtelen egy egyszerü szakképzetség e téren . Mert ma már mindenki sütthet fözzhet . Hasonlóan mint óvonéni is mindenki lehet hiszen nevelte a saját gyerekét is nem ???
Ne haragudj , eznem ellened irányul Isten ments !! Csak feltud az ilyesmi piszkosul huzzni , mert dolgoztam mint emlitettem magam is 2 Michelin csillagos konyhában eleget tehét tudom mi megy ott , hogy a fönökön kivül aki csak dumál , irányit etc. van két felnött szakács mint Chef de parti aztán 6 ,3-éves szakácstanuló akik majd ingyen nyomják 10-12 órát neki az ipart . Aztán akkor ha ennyire veri a magyar konyhát akkor olvassa már el Escoffie müvet mondjuk a Béchamel sause, fehér alap szósz , vagy mondjuk a Barna mártás- sauce Espagnole , kérlek szépen mind mind rántással kezdödik !!!!! Tehát Hölgyeim és úraim ! Hátrább az Agarakkal !
Mondom kérlek ne vedd magadra ez most nem ellened irányul csak nem szeressem az ilyen szakmámat lejárató dolgokat , mégha a fent nevezett úr a Magyar totum faktum az új égen :rohog:.
Szia kágyula!
Nem veszem magamra csak bemásoltam a cikket ...
 
Szervusztok ,
remélem nemfogtok megkövezni , de nyugodtan lehetne a Magyar konyhát is igy reklámozni . Van a miénk is olyan finom mint az övéké , nem kell elbujnunk mögöttük . Igaz magam nem ismerem a mai szakács mestereket nekem csak Venesz Józsefhez volt szerencsém de gondolom lenne elég otthon is akik pont olyan jól eltudnák a Magyar ételeket késziteni mint a Francia Escoffier vagy Paul Bocuse.
Nem! Gyula elöbb össze kell szedni a köveket. Anélkül nem megy.
 
On
Francia ètelek? Nem vagyok vàlogatós, de annyira nem csigàzott fel. Tudom hogy híresek,de nem tudom mièrt.Viszont holnap fözök egy kis gölödinlevest,ahogy a nagyitòl tanultam.:)
Off
 
Szervusz Blober ,
tudod voltam magam is ezzen a vonalon , de kérlek annak már vagy jó 20 éve is van már . Magamnak televan a hócipöm ezzel a sok "nyugat" majmolással . ez kérlek vonatkozik ám mostani hazámra Németországra pontosan ugy . Hiszen itt most az eddigi Német étel már nem megfelelö , nekünk Mediterán kell mert csak aza jó ! Oliva minden kiszerelésben , etc.etc. na meg a Pizza meg a Paszta mintha a miék nem lenne olyan egészséges . Most nem a városi lakokra gondolok esetleg Bochum , Essen városaiban vagy otthon Komló és környéke doolgozóira . Hanem a vidéke élökröl beszélnék , nálunk isvannak mint oda lent 90éves öregek . Igen ám de nekik teljesen más volt az étkezési szokásuk . Nem ettek legfeljebb ha jutott hétvégén húst , mimeg már annyira vagyunk kérlek alásan , hogy direkt hagyjuk a húst "nemes"penéssszel bevonni mert ez a menö aztán több mint a felét levágni eldobbni . Na neee ! Aztán reánk akarják pont e dolog kitaláloi a Veggi day-t reánk dukmálni . Az meg legyen a csütörtök mondják , nálunk a Péntek volt és ezért nem kell törvényt modositani . Aztán elszomoritó nekem , de csak nekem hogy "neves" turista vezetök ,étterem vezetök /annak nevezik magukat/ bemutatják a Német TV-ben a Magyar konyhai kulturát .Ilyent élettemben nem értem meg ! Jobban lejáratni senki sem tudná a hazáját , mert kérlek amit mi ugyebár a vágó állatok megölésénél eldobáltunk mivel ehetetlen volt , ott a menö új világhirü étteremben elkészitették és feltálalták mint Magyar specialitást . Ez kérlek a különbözö nemi szervek voltak , azt hittem eldobom magam !Na nem a Kakastöke pörkölt mert azt is ugy értelmezik ma már ! Aztán bemutatták a lerobbant csepeli büfét ugyszintén mint "specialitás" na igen . Igy nem is kell csodálkoznunk ha a nyugat azt mondja , hogy igen is Bécs után a Balkán kezdödik :(
Na jó megyek inkább bevásárolni és fözzni a 60 vendégemnek , nem Francia , csak olyan egyszerüen Magyar-Német konyhát mint Nagyanyáink is csinálták :rohog:
 
A nemzetek ételeinek keveredésével nem lenne semmi gond. A baj, amikor ezek megjelenése már-már kiszorít egyes ételeket vagy fűszereket a hagyományos konyhából. Így lehet, hogy a sok fűszer amit hajdanán használtak Magyarországon leszűkült a só,bors,paprika,hagyma,fokhagyma vonalra, és van, aki már semmi nem akar megenni, ami nem csirkemellből készült vagy az, hogy magukat magyarosnak hirdető éttermek menüjében is sokkal több a pizza, tészta, hamburger, mint a hagyományosnak tekintett étel. Azért mondok inkább hagyományost a magyarosnál, mert rengeteg magyarnak hitt étel valójában a török és német uralom alatt ezekről a területekről vándorolt be hozzánk. A francia konyha pont így tartalmaz jövevény ételeket, aztán egy jó kis pöri vagy lecsó kap egy hangzatos nevet, és máris francia lesz :)
 
Azért tegyük hozzá, hogy vannak mások számára fura hagyományos ételeink. A malac agyát hússzeletek közé töltjük, netalán a birka fejéből kivesszük az agyát, majd fűszerezés után visszarakjuk bele és egyben megfőzzük és még lehetne sorolni.
A munkám miatt elég sokszor találkozom kínaiakkal munkakapcsolatban, olyanokkal, akik nem itt élnek, tehát nem ismerik a magyar kultúrát. A múltkor megkérdezte az egyik nő, hogy mi az a kaja amit eszek(otthonról hoztam) Mondtam neki, hogy körmös pacal, azaz marha gyomra felcsíkozva és megfőzve, és ehhez raktam még bele malac lábakat. Hát kerekedett a szeme, szerintem kb. olyan hatással volt rá, mintha nekem magyarázta volna, hogy milyen jó a kutya bambuszrüggyel és fafülegombával :)
 
"milyen jó a kutya bambuszrüggyel és fafülegombával :)"
De jó! Nekem mindháromból van otthon egy adag..
Na már tudom is mi lesz ma!:rohog:

Szegény hű ebem, most itt a lábamnál fekszik alázatosan... nem is sejti hogy...
.....
holnap is így fog tenni:)
 
Csak holnap nem a lábadnál, hanem az asztalon fekszik majd alázatosan :D:D:D
Van azért egy módszer, hogy ne kelljen szegény blökinek így végeznie, a KFC-nél alkalmazzák :)

kfc.jpg
 
Szervusz Analema ,
tudod nekem nem sokszinüséggel van ám problémám , hiszen mint magad is irtad itt a Kárpát medencében van elég sok ide-oda fözés a pörkölttöl elkezdve a palacsintáig , a savanyúkáposztától a lecsóig mind mind jövevény és elégsok ország valja magáének . Engem csak az zavar , ha új szakemberek mondják meg nekem hogy mi a menö . Ha át esünk a ló tuloldalára mert a miénk már nem jó ! Nem is tudom , hogy otthon fejik e a juhokat ? De fenékre üllünk a Francia juhtejböl készült termékektöl , lenézzük a hazai italokat mert az olasz vagy japán bor sokkal de sokkal frankobb hiszen elmesélhetjük hogy mi mit tudom én csillagos eget is fizzetünk érte . Ja hogy Pista bácsié is lenne olyan jó , na de hát ?? Az nem kerül annyiba . Meg ugye hallgattam én is majd 20 évig komoly zenét a sogorom zenetanár volt , de nem merném azt állitani , hogy a Bach vagy a Mozárt nem is emlitve Pege Aladárt vagy Rácz Lajost hogy fogalmuk sem volt a zenéhez mert a DJ Bobo az a zene meg a többi . Szóval mindent a maga idejében és kissé megfontoltabban , mégha ma a jó modorhoz már mint a mennöhöz hozzá tartozik a múltra való piszkitás és ez majd minden téren :(
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,797
Tagok
615,335
Legújabb tagunk
KevinSon
Oldal tetejére