12-en azért, hogy a magyar állam hagyja békén az internetet

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Augusztus 9.

Melitta - 2014 Augusztus 9, 14:12
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A bérkritikusok, bérrettegők és bérhuhogók kora lejárt: mostantól térítésmentesen, ingyen retteghet bárki. Bérki.

  Szerdától a NAV ünnepélyesen blokkolja a külföldi sportfogadási oldalakat, ami túl nagy vihart még a szenvedélyes sportfogadók között sem kavart, nyilván mert az a néhány elmeháborodott, aki meccsek eredményére meg szögletarányra szokott fogadni a neten, ezután majd szépen felvesz egy rendes öltönyt, és elmegy inkább rulettezni Andy Vajna valamelyikkaszinójába. Azt szabad.

  Pedig ez a pillanatynyilag hét külföldi oldalt érintő blokkolás történelmi jelentőségű lépés: először történik meg, hogy a magyar kormány megtiltja a magyar állampolgároknak, hogy bizonyos netes tartalmakhoz hozzáférjenek. Olyanokhoz egyébként, amelyekhez a világ, és benne az Európai Unió más országaiból teljesen szabadon és legálisan hozzá lehet férni.

  De a blokkolással nem ez a legnagyobb baj, aki akarja, úgyis megkerüli. A blokkolással az a legnagyobb baj, hogy amikor egy állam megtiltja a polgárainak, hogy valamilyen információhoz hozzáférjenek, esetleg egy szolgáltatást használjanak, az maga a tőről metszett, hamisítatlan cenzúra, még akkor is, ha olyan, látszólag marginális ügyről van szó, mint az online sportfogadás. Ha a Ladbrokest meg a Bwint blokkolni lehet, és ezt egy egész ország szó nélkül benyeli, akkor majd blokkolni lehet bármit, ami valamilyen okból nem tetszik az államnak, és a kínai mintájára felépíteni a Nagy Magyar Tűzfalat, ami mögött ülve csak az látszik az internetből, amire egy cenzor valamelyik minisztériumban ráütötte a pecsétet. A cenzúra pedig nehéz szakma, és ha az ember lendületbe jön, könnyen megesik, hogy félremegy az a pecsét.

  Bérrettegés, tudom.

  Teljesen nyilvánvaló, hogy a magyar államnak esze ágában sincs cenzúrázni az internetet, és a NAV a mostani, egyedi akciója csak egy régóta létező törvénynek szerez érvényt.

  Csakhogy aznap, amikor elérhetetlenné váltak az említett külföldi oldalak, elérhetetlenné vált a Steam is, és néhány felhasználó Update News ablakában a NAV szomorkás üzenete árválkodott, konkrétan ez:

  [​IMG]

  A Steamnek pedig aztán végképp semmi köze a sportfogadáshoz. A Steam egy olyan hely, ahol számítógépes játékokat lehet venni, tárolni, ismerősöket bejelölgetni, ismerősökkel játszani, és mellesleg nyerni is, virtuális pénzt, amit aztán játékvásárlásra lehet költeni. A Steamnek 75 millió boldog felhasználója van a világon, gyerekek, felnőttek vegyesen (inkább gyerekek), és soha senkinek eszébe nem jutna blokkolni – még Kínának sem.

  És persze a NAV-nak sem jutott eszébe, a Steam nincs is rajta a tiltott oldalak listáján. Nem lehet tudni, pontosan mi történt, valószínűleg egy vidéki webmester félregépelt egy IP-címet, rossz felé tekert egy potmétert, esetleg egér rágta meg a routert, mindenesetre a NAV üzenete a Steamen pont olyan hatást keltett, mintha a játékboltban lógott volna egy plüssmackó nyakában:

  Kedves magyar gyerekek, a törvény értelmében ez a mackó számotokra nem elérhető.

  Mondom, a cenzúra nehéz szakma, és megesik, hogy ártatlan áldozatokat követel.

  Nevezzenek nyugodtan bérrettegőnek, bérhuhogónak, bércivilnek, béridegenérdekek bérkiszolgálójának bárkit (bérkit), aki kiáll az információhoz való jog mellett, tény, hogy a rendszerváltással nagyjából egyidős internet legnagyobb vívmánya ebből az országból nézve az volt, hogy a gép előtt ülve mindenki a szabad világ szabad polgárának érezhette magát, és végre ugyanazt olvashatta, ugyanazt nézhette, ugyanazt játszhatta, mint a világ boldogabbik fele. Reméljük, nem eddig tartott az a nagy fene szabadság. Én már meg is alapítottam a 12-en azért, hogy a magyar kormány hagyja békén az internetet csoportba. Már csak 11-en kellenek.
  444.
  cenzura.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Augusztus 9.

  1. Efike
   Efike
   Ki kellene bővíteni a NAV jogosítványait, hogy tudja blokkolni a kuruc.info oldalát. Az eddig még senkinek sem sikerült, csak a kuwaitiaknak :-(
  2. Melitta
   Melitta
   MAr korozik a tulajt, itt Canadaba bujkal.
  3. Efike
   Efike
   Szerintem a Pitti bújtatja pálinkáért. Valami borász a pasas, könnyen tud vesztegetni.
  4. Melitta
   Melitta
   Ha ide tevedne a Negy vidam halottmoso kocsmaba, azt hiszem az utolso szabad utja lenne.
  5. setni
   setni
   A net a szabadságról is szól...igen az említett oldalt én is olvastam de elég volt, évek óta nem is mentem az oldalra. Szerintem nem tíltani kell hanem ismertetni. De tudom ez túlságosan szabadelvű gondolat....
   A másik oldal meg sajna az hogy ha sokat engednek ki is használják..nagyon nehéz döntés ez...de itt ez az anyagiakról szól ha fizetnek az államkasszába akkor nincs tiltás....
   Nagykarikás kedveli ezt.

Megosztás