14 ország, ahol simán vehetsz magadnak állampolgárságot

Nemzetközi gyakorlat (bár szinte mindenhol másképp megy), hogy egyes országok gazdasági (elsősorban ingatlanpiaci vagy államkötvénybe történő) befektetésekért cserébe letelepedési lehetőséget és hosszú távon, további feltételek teljesülése esetén akár állampolgárságot kínálnak az invesztoroknak.

Miről van szó?

A világ számos pontján bevett gyakorlat a letelepedési lehetőség és (egyes ritkább esetekben állampolgárság) összegszerűsítése. A lehetőséget kínáló országoknak remek bevételi forrás, melyet ideális esetben annak fejlesztésére, munkahelyteremtésre fordíthatnak, a befektetőknek pedig egyfajta B terv és esetenként olyan extra útlevél, amivel kedvezőbb feltételekkel utazhatnak, mint hazai okmányukkal.

Itthon letelepedési kötvény néven lett ismert a program, melynek keretében nemzetgazdasági érdekből több, nem teljesen makulátlan múltú, politikai befolyással is bíró kandidát is átcsúszott a nemzetbiztonsági vizsgálaton.

A befektetési alapú letelepedéssel foglalkozó CS Global Partners 2017-ben 500, 18 és 50 éves kor közötti brit állampolgárt kérdezett meg arról, hogy ha lehetősége lenne rá, bevásárolná-e magát egy másik országba. A felmérés alapján úgy tűnik, nem csak a nagyon gazdag/befolyásos rétegnek lenne kedve ilyesmihez. A megkérdezettek 89 százaléka ugyanis úgy nyilatkozott, szeretne másik útlevelet is a brit mellé (a brexit után például felértékelődhetnek az EU-országok útlevelei), 34 százalékuk invesztálna is a letelepedésbe. Akár annyit is, amennyit most lakásbérlésre költ.

A befektetési alapú állampolgárságra (angol elnevezése rövidítéséből CBI), vagy a különböző előnyöket is biztosító elit letelepedési engedélyekre van fizetőképes kereslet. Az elit státusszimbólumként tekint az újabb útlevélre, és természetesen sokan kihasználják a második hazában kínálkozó kedvezőbb adózási vagy vízumlehetőségeket is.

A Business Insider a Financial Times által kiadott CBI-index, a Henley & Partners és a Knightsbridge Capital Partners adatai alapján ad ízelítőt a lehetőségekből. 14 olyan országot mutatnak be, ahol nem csak pult alól van állampolgárság.

Az Állami Áruházból örök érvényűvé vált sorokat így fogalmazhatnánk át:

Hallgassanak rám, most vegyenek állampolgárságot, mert aztán nem lesz! Jön a tél, és meglátják, itt fogunk állni télvíz idején (kettős) állampolgárság nélkül!


1, Saint Lucia
Ha idén nem ment olyan jól az ingatlanpanama, vagy a megtakarított pénz nagyobb részét elvitte a magánrepülőgép-vásárlás, nem kell elkeseredni, mert nagyon kedvező áron is lehet állampolgársághoz jutni! A csodás karibi országban mindössze 100 000 dollárunkba kerül.

Mivel az átszámítva körülbelül 28 millió forintnyi összeg Pesten szinte egy garzonra elég csak, lassan a kisember számára is alternatíva lehet a nyolcker helyett a Piton hegyek lábaihoz költözni. Ha valóban ott is laknánk, akkor a fenti befektetési összeg mellé egy lakható pálmakunyhó árát is le kellene csípni a konyhapénzből vagy eleve ingatlanba kell fektetni. Utóbbi esetben legalább 300 000 dollárt kell elkölteni az ingatlan-tanácsadónál ahhoz, hogy miénk legyen egy füst alatt az állampolgárság is.

2, Dominika
Figyelembe véve, hogy a festői szépségű köztársaságba egy 10 napos utazás kóstál körülbelül 600 000 forintot, ebben ráadásul még nincsenek benne az illetékek és a fakultatív programok, nem is rossz, hogyha a luciai belépőösszeg dupláját (56 000 000 forint) itt költjük ingatlanra, nemcsak a lakhatásunk, de az állampolgárság is meg lesz oldva. Ha meg nem akarunk odamenni, 28 milliót kell kiperkálnunk csak, és olyan ország állampolgárai lehetünk, ahonnan 110 másikba vízum nélkül szökhetünk meg. Buli!

3, Antigua és Barbuda
Az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál fekvő szigetországot (ahol többek között Robert de Nironak is vannak befektetései) tavaly szinte teljesen lerombolta a 300 kilométer/órás széllökésekkel pusztító Irma, így bár sok a CBI-ellenes hang, az újjáépüléshez minden eddiginél jobban kell a befektetési pénz is. Állampolgárságot vehetsz, ha van felesleges 100 000 dollárod, s remélhetőleg valamennyire az újjáépítést is segíteni tudod. Állampolgárságot adnak nagy összegű ingatlanvásárlás vagy startup-támogatás mellé is. https://theintercept.com/2018/01/23/robert-de-niro-barbuda-hotel-hurricane-irma/


4, St. Kitts és Nevis
Még mindig a Karib-térség. A két, egymástól 3 kilométer távolságban lévő sziget alkotta országban már másfélszer annyiba fáj az állampolgárság. Itteni állampolgárnak lenni most azért is nagyon jó, mert az ország nemrégiben kedvező beutazási szerződéseket kötött többek között Oroszországgal, Moldovával, Nepállal és Taiwannal. Ha nem szeretnénk „csak úgy” befektetni, 200 000 dollárért már (56 000 000 forint) ingatant is vehetünk az állampolgárságért azzal a kitétellel, hogy hét évig nem adhatjuk el azt. (Jó tudni, hogy kétszer ekkora értékű ingatlannál már csak 5 évig tart a moratórium.)

5, Grenada
A kétharmad Budapest területű szigetcsoporton szintén 150 000 dollárt (42,5 millió forintot) kell leszurkolni az állampolgárságért, és itt is opció a nagy értékű ingatlanbefektetés: éppen csak százmillió forint alatt maradunk, ha az ingatlanalapú állampolgárságot kérjük. Grenada ráadásul némileg biztonságosabb is, mint a fentebb említett karibi paradicsomok. Mivel a hurrikánzóna déli részén fekszik, így itt aránylag ritka a pusztító erejű forgószél.

6, Vanuatu
Élnél egy olyan helyen, ahol az évi középhőmérséklet 24 °C és király-papagájamandinák repkednek a fejed fölött? Én is. Akkor már csak valaki olyan kell, aki ki tudja egészíteni a spórolt pénzemet 250 000 dollárra, és tud kölcsönadni még 155-t is, mert itt csak az kap állampolgárságot, aki nemcsak befektet, de tekintélyes magánvagyonnal is rendelkezik. Most mi az a kicsit több mint százmillió forint? Amúgy tényleg nem annyira sok annak, akinek rengeteg van. Azért persze nem baj, hogy ott élni meg már tényleg olcsó.


7, Moldova
Európa is megnyitotta a boltot, Moldovában például máris eladó az állampolgárság.

A magyar befektetők is nyugodtan tehetik ide a pénzüket, hiszen komoly múltja van a két ország közti gyümölcsöző kapcsolatnak. Igaz, hogy Mátyás eredetileg hadjáratot vezetve ment oda, de 1473-ban végül egyezményt kötöttek a helyi fejedelemmel, melynek keretében kölcsönös vámmentességet biztosítottak egymásnak, sőt azt is vállalták, hogy megvédik egymást, ha úgy adódik. Ha te is letennéd itt a névjegyed, tokkal-vonóval körülbelül negyvenhatmillió forintnak megfelelő eurót készíts elő, ebben még a biometrikus útleveled ára is benne van.

8, Kambodzsa
Itt már 1996 óta lehetséges honosodni, viszont nem csak pénz kell a folyamathoz. A befektetés mellett számot kell adni a Khmer kultúrában való jártasságról, emellett állampolgári esküt is kell tenni, továbbá bizonyítanunk kell kiváló egészségügyi állapotunkat és (személyes megjelenéssel) kulturáltságunkat és tiszteletteljes viselkedésünket is. Ezenfelül már mindössze 69 millió forintra van szükségünk.

9, Montenegró
Nem csoda, ha ottlétedkor beleszerettél a csodálatos öblökbe, szurdokokba, és csábító a gondolat, hogy montenegróinak is mondhasd magad. Ráadásul az sem lenne utolsó, ha egy Magyarország–Montenegró vízilabdameccs végén mindenképpen örülhetnél, igaz? Ha beleférsz a 2000 fős keretbe, akik számára elérhetővé teszik a vásárolt állampolgárságot, 350 000 eurónak megfelelő összeget kell fizetned, aminek egyharmadát (ígérete szerint) Montenegró elmaradottabb vidékeinek fejlesztésére fordítja a kormány.

10, Bulgária
Bulgária nem adja olcsón az állampolgárságot, mintegy 168 millió forintnak megfelelő összeget kér állampapírokba fektetni, igaz, ha tényleg letelepszel, egy idő után garantáltan visszakapod a befektetett pénzedet.

11, Kanada
Kanada csodaszép hely, jó fejnek tűnő és kétségkívül nagyon sármos miniszterelnökkel. Mondjuk ki: egy kanadai-magyar kettős állampolgárság elég jól hangzik. Sajnos a helyi CBI árképzése is ennek megfelelő: több mint 173 millió forintnak megfelelő összeget kell leszurkolni, emellett komoly magánvagyonnal és működő üzleti vállalkozással kell rendelkezned, továbbá családostul át kell csusszanni egy komoly egészségügyi és biztonsági átvilágításon. Simán megéri.
Barbi


images
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Te se lennél fürgébb, ha Mrs. Smith várna vacsira.
Többet írtam mint lehet? Sajnálom, nálunk így zajlik az ÉLET!
sziasztok
Jani08 wrote on Éleskés's profile.
Tisztelt Fórumvezető!

Kb 3 hete nem tudok belépni az ezoterikus könyvek folyóiratok topikba.
Azt írja ki, hogy:

Hoppá! Bizonyos problémákba ütköztünk.​

A művelet végrehajtásához nem rendelkezel megfelelő jogosultsággal.
Mindenhová be tudok lépni, csak pont ide nem.

Előre is köszönöm a segítségét!

Tisztelettel:Jani08
Kedves Mindenki!Dm nap gyermekei pályázaton indult óvodánk !Szabolcsveresmarti Óvoda !Kérek mindenkit,hogy egy szavazattal segítsen minket!
pmanocica wrote on pszi53's profile.
Kedves pszi53! Catrine Clay Útvesztőjét szerettem volna letölteni, de nem tudja kezelni a converter, hogy áttehessem mobiba, a gépen megnyitni sem tudja. Tudnál segíteni? Köszi, Judit
Orchidea 22 wrote on Ajuda67's profile.
Szia!
Nagyon szépen köszönöm az időt, munkát amit azzal töltesz, hogy nekünk forditod a jobbnál jobb könyveket.
Legyen szép napod!

Statisztikák

Témák
36,529
Üzenet
4,414,799
Tagok
592,208
Legújabb tagunk
Bodza2019
Oldal tetejére