150 milliós veszteség a Nemzeti Színházban, csak a nézők fele fizet a nagyszínpadon

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Július 9.

Melitta - 2019 Július 9, 21:24
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Minden második széket ingyenjegyesekkel töltöttek fel Vidnyászky Attila Nemzeti Színházának nagyszínpadán. Hiába a 2 milliárd közeli állami támogatás, 150 milliós veszteséggel zárta az évet az ország egyik legnépszerűtlenebb színháza.

  Ömlött a pénz a Nemzeti Színházhoz tavaly is, az 1,8 milliárdos működésre szánt állami támogatást különböző jogcímeken megfejelte az EMMI, és a Nemzeti Kulturális Alap. Utóbbitól 35 milliót kaptak, 200 millió ment a nemzetközi színházi fesztiválra, a MITEM-re, 33,5 millió a Csíksomlyói passió csíksomlyói bemutatója. Ez csak néhány tétel annak érzékeltetésére, hogy milyen bőkezűen bánik az állam Vidnyászky Attila színházával. Nem véletlenül küzdött a Nemzeti Színház igazgatója olyan elszántan a tao-támogatás megszüntetése mellett, hiszen ebből a, jegybevételhez kötött támogatási formáéból csak 76 milliót sikerült összegyűjteniük tavaly. Ehhez képest a tao-pótlására létrehozó alapból idén 400 milliót markolhat fel Vidnyászky, miközben több, korábban szakmailag és gazdaságilag is jól működő teátrum, a jegybevétele után beszedhető bevételnek csak a töredékét, adott esetben negyedét, ötödét kapta, így jutott a csőd szélére a kényes társadalmi témákat is feszegető Átrium.

  Vidnyászkyék viszont csupán száz millió forintot szedtek össze tavaly jegybevételből, ami még 2017-esnél is kevesebb 15 millióval. Nem csoda, hiszen miközben a budapesti színházak zöme jegyeik több, mint kilencven százalékát el tudja adni, a Katona József Színházban, vagy Pintár Béla Társulatának egyes előadásaira hosszú városlisták vannak, addig a Nemzeti Színház kongana az ürességtől, ha csak a jegyvásárlókra számítana.

  A teátrum beszámolójából az is kiderül, hogy a nagyszínpadon csak a jegyek felét sikerült értékesíteni, a többit főleg ingyenjegyes diákokkal töltötték fel. A kamaraszínpadokon kicsit jobb a helyzet, de „vattázás nélkül” ott is üres maradna minden ötödik szék. A színház négy játszóhelyének évi 396 előadásra csupán 64 ezren váltottak jegyet tavaly, a látogatottságot viszont vattázással, 107 ezerre sikerült feltornászni, legalábbis papíron, ugyanis, hogy az ingyenjegyek tulajdonosai elmentek e megnézni az előadást, azt bajosabb ellenőrizni, mint a pénztári bevételt.

  Ömlött a pénz a Nemzeti Színházhoz tavaly is, az 1,8 milliárdos működésre szánt állami támogatást különböző jogcímeken megfejelte az EMMI és a Nemzeti Kulturális Alap is. Utóbbitól 35 milliót kaptak, 200 millió ment a nemzetközi színházi fesztiválra, a MITEM-re, 33,5 millió a Csíksomlyói passió csíksomlyói bemutatójára. Ez csak néhány tétel annak érzékeltetésére, hogy milyen bőkezűen bánik az állam Vidnyászky Attila színházával - derül ki az éves jelentésükből.

  Nem véletlenül küzdött a Nemzeti Színház igazgatója olyan elszántan a tao-támogatás megszüntetéséért, hiszen ebből a - jegybevételhez kötött - támogatási formából csak 76 milliót sikerült összegyűjteniük tavaly. Ehhez képest a tao-pótlására létrehozó alapból idén 400 milliót markolhat fel a Vidnyászky-féle színház, miközben több, korábban szakmailag és gazdaságilag is jól működő teátrum, a jegybevétele után beszedhető bevételnek csak a töredékét, adott esetben negyedét, ötödét kapta. Így jutott a csőd szélére a kényes társadalmi témákat is feszegető Átrium.

  Vidnyászkyék viszont csupán száz millió forintot szedtek össze tavaly jegybevételből, ami még 2017-esnél is kevesebb 15 millióval. Nem csoda, hiszen miközben a budapesti színházak zöme jegyeik több, mint kilencven százalékát el tudja adni, a Katona József Színházban, vagy Pintér Béla Társulatának egyes előadásaira hosszú városlisták vannak, addig a Nemzeti Színház kongana az ürességtől, ha csak a jegyvásárlókra számítana. A teátrum beszámolójából az is kiderül, hogy a nagyszínpadon csak a jegyek felét sikerült értékesíteni, a többit főleg ingyenjegyes diákokkal töltötték fel.

  A kamaraszínpadokon kicsit jobb a helyzet, de „vattázás nélkül” ott is üres maradna minden ötödik szék. A színház négy játszóhelyének évi 396 előadásra csupán 64 ezren váltottak jegyet tavaly, a látogatottságot viszont vattázással, 107 ezerre sikerült feltornászni, legalábbis papíron, ugyanis, hogy az ingyenjegyek tulajdonosai elmentek e megnézni az előadást, azt bajosabb ellenőrizni, mint a pénztári bevételt.

  Hamvay Péter

  [​IMG]
   
  bamaci90 és Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Július 9.

  1. victorvacendak
   victorvacendak
   A NER üzleti modellje minden téren. Semmi meglepi.
   setni kedveli ezt.
  2. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Mintha Alföldi idején nem így mentek volna a dolgok....
  3. setni
   setni
   Az ingyenjegyesekkel megszerettetik a színházat és majd menni fognak vagy oda vagy külföldre.....
  4. joska141
   joska141
   Idézek az alábbi helyen található, mai közleményből:


   https://www.origo.hu/kultura/201907...nezoje-a-nemzetinek.html?utm_source=hirkereso

   „A Nemzeti Színház az alábbi sajtóközleményt adta ki az ellenzéki médiumok hazug támadásai miatt:

   Az elmúlt napokban a Nemzeti Színházat negatív színben feltüntetni szándékozó írás járta körbe az ellenzéki médiumokat. Fontosnak tartjuk egyértelműen leszögezni az alábbiakat.
   A Nemzeti Színház előadásainak az elmúlt, 2018/19-es évadban több nézője volt, mint valaha, amióta az intézmény a Duna parton áll. 140 ezer nézőnk a budapesti épületben és soktucatnyi hazai és külföldi vendégjáték során volt szemtanúja előadásainknak.”

   A közlemény még foglalkozik – „Az elmúlt nyolc év - Gyurcsány” fogalmának megfelelő adaptálásával az új vezetés előtti öt év hátrahagyott hiányosságaival, melyek felszámolása, hasonlóan „az elmúlt nyolc évhez”, még most is tart.

   Mindenesetre örülök, hogy Vidnyánszky Attila napokban küszöbön álló első operettrendezésével kapcsolatos elfoglaltságai mellett időt tudott szakítani, hogy határozott állásfoglalással megfelelő helyre tegye az – idézem – „az ellenzéki médiumok hazug támadásait”
   nyszjani kedveli ezt.
  5. setni
   setni
   Végre.
   Tudtam én hogy gyurcsány a hibás
   Csak nehogy abba hagyja a politizálást mert akkor mi lesz itt????
   ladysla kedveli ezt.
  6. ladysla
   ladysla
  7. setni
   setni
   A hazug támadás oka tehát nyilvánvalóan az, hogy a Nemzeti Színház a nemzet színházává vált. Azonban semmilyen támadás nem riaszt el bennünket – sőt, megerősít – az utunktól: továbbra is a magyar kultúra és a magyar hagyományok megújító ápolásán fogunk dolgozni.
   ...
   Hazug támadás?
   Akkor nem támadás?
   Érthetetlen...
   Vagyis akkor a magyar kultúra nem változhat csak megújulhat...ez is egy lehetőség.
   Habár az sem működött mert amikor újra értelmeztek régi műveket az sem volt jó...
   A lényeg hogy az állampárt megmondja hogy mi is az a kultúra.
  8. setni
   setni
   Akkor most volt veszteség vagy sem?
   Csak a nagy átalakítással nehogy úgy járjanak mit a revü szocialistává alakításával...
   A SZOCIALISTA REVÜKBEN AZONBAN MÉG A KÖRÖMLAKKOT IS LEMOSATTÁK A SZÍNPADOKON JÁTSZÓ NŐKKEL, AZ EROTIKA CSÚCSÁNAK PEDIG EGY SZTÁLIN-HÍD ALATT LOPOTT CSÓK SZÁMÍTOTT.
   Vevő volt erre a közönség? Nem igazán. A FŐNI 1951 áprilisában megszűnt, a pártállam pedig egy évvel később belátta a politikailag kívánatos „zenés, táncos vidám játékok” kudarcát. Az is parádés, ahogy a Tanács a vállalkozás kudarca után kihátrált:

   Bebizonyosodott, hogy a revü rothadt műfaja szocialista tartalommal nem tölthető meg.
  9. JuhJóz
   JuhJóz
   Ez van, mikor egy magyar állami intézmény élére egy senkiházi külföldi seggnyalót ültetnek.
   Melitta kedveli ezt.
  10. takan
   takan
   Az ingyenjegyek azért máshol is tetten érhetőek.
   ''Mintegy félszáz fővárosi középiskola 13 ezer diákja és tanára láthatja rendhagyó történelemóra keretében ingyenesen a Saul fiát - mondta el Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója csütörtökön Budapesten''.
   https://444.hu/2016/02/04/13-ezer-budapesti-gimnazista-nezheti-meg-ingyen-a-saul-fiat/
   Amikor egy Oscar-díjas magyar filmhez államilag támogatott jegyekkel kell a fiatalokat - rendhagyó történelem óra keretében, feltehetőleg kötelező részvétel mellett - elvinni a moziba, akkor nem rónám fel Vidnyánszky (így ''n''-el) Attilának az ő ingyenjegyeit.
   setni kedveli ezt.
  11. setni
   setni
   Kötelező....
   Ez biztos meghozta a kedvüket a történelemhez.
  12. Melitta
   Melitta
   Kar osszehasonlitanod a SAul fiat barminemu Vinyaszky rendezessel, o meg nem kapott Oscart semmiert, meg csak nem is ismert nemzetkozileg se Europaba plane nem mas continensen.
   Az mar csak a te kotozkodesed hozzaertesed hogy a ket mufajt ossze tudod hasonlitani.
   A Nemzeti olyan nagy befogao kepessegu hogy az osszes iskolat meg tanev alatt meghivhatjak egy eloadasra.
   Kivalo nemzetkozi tekintelyu hazai rendezok vannak , en csak sajnalom , hogy az egesz honba nem talaltak megfelelo embert.
   Ami meghurcoltatast csinaltak Jordannal es Alfoldivel, csak a hatalmi erovel tudtak a VInyaszkyt kinevezni aki a hatsojukhoz meg mindig nem er fel.
   Utoljára módosítva: 2019 Július 10
  13. takan
   takan
   Kedves Melitta!
   VInyaszky becsületes neve Vidnyánszky. Én csak a két történést tettem egymás mellé. Az igazság biztos fájdalmasan érintett, különösen, hogy a ''Saul fia'' ingyenjegyeiről - tudomásom szerint - a ''444.hu'' írt először. Vidnyánszky Attila révén te kezdted el értékelni a két rendező munkásságát és az én hozzáértésemet.
   Egyébként értékelhetünk is, bár ez csak egy szubjektív megjegyzés lesz. Az Oscar díjat inkább megérdemelte volna az 1983-ban bemutatott Cyöngyössy Imre és Kabay Barna rendezte ''Jób lázadása'', mely film jelöltje volt az 1984-es Oscar-díjnak a legjobb külföldi film kategóriában. A szerencse(?) azonban Nemes Jeles László mellé állt. Csak az ingyenjegyes középiskolásokat tudnám feledni.
   sidavoq kedveli ezt.
  14. setni
   setni
   Érdekes szerinted az fura hogy egy nem épp kormánypárti hiroldal megír egy ilyen hírt?
   Ez a NORMÁLIS.
   Nem a kerékpáros effektus hogy felfelé nyal lefelé tapos....
   Olvasd sokat talán találsz ott még számodra is érdekes dolgokat.
  15. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Az még nem menti fel az ország első számú színházának a vezetését a rossz gazdálkodás alól-
   Azt nem is, de a költségvetés majd 1o%-os túllépését már igen. Amikor például az önkormányzatok nem lehetnek veszteségesek, mert nem pályázhatnak szinte semmire, amikor elvonták a TAO-t és ezzel több színházat a megszűnés veszélye fenyeget, akkor bizony ez nem a legjobb példamutatás.
   Ami meg a n betűt illeti, mi sem akadunk fenn Dobrev képviselő asszony téves megnevezésén, pedig ott nem egy betű, hanem a teljes név "eltér"...

Megosztás