1956, mikor a magyar menekülteken segített a világ

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 23.

Melitta - 2017 Október 23, 12:36
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A forradalom kitörése után fokozatosan szűnt meg Magyarország déli és nyugati határszakaszának ellenőrzése, október végére gyakorlatilag kockázat nélkül lehetett elhagyni az országot Ausztria és Jugoszlávia felé. A biztonságos menekülésre az osztrák-magyar határzár felállításáig, 1957. januárjáig volt lehetőség. E szűk két és fél hónap alatt

  193 805 magyar hagyta el a hazáját.

  Az osztrák kormány belügyminisztere, Oscar Helmer már október 26-án bejelentette, hogy Ausztria a genfi konvenció értelmében minden Magyarországról érkező személynek politikai menekültstátuszt ad, függetlenül attól, hogy milyen indokok miatt hagyta el otthonát. A forradalom sikeres, november harmadikáig tartó időszakában ezzel közel ezren éltek, köztük százhúsz pártfunkcionárius, és menekülő államvédelmis kért és kapott menedékjogot. Az osztrák minisztertanács számolt egy nagyobb menekültáradattal, a szükséges előkészületeket meg is kezdték, igaz, maximum tízezer emberrel kalkuláltak. Így a szovjet megszállás után meginduló tömeg felkészületlenül érte az országot. De a bécsi kormány kitartott amellett, hogy ha az addig érkezettek politikai menedékjoghoz jutottak, akkor az az utánuk következőket is megilleti. A forradalom leverése után érte el az osztrák földre lépő magyar menekültek száma a csúcspontját:

  november 23-án 8537 főt regisztráltak.

  Bár az osztrák kormány mindent megtett, például még arra is figyelt, hogy a befogadótáborokba jusson magyarul beszélő pap, szükségessé vált az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának és a Nemzetközi Vöröskeresztnek a segítsége. A kedvező nyugati fogadtatás többek közt annak volt köszönhető, hogy a magyar menekültek nagyrészt fiatal, egészséges és jól képzett férfiakból álltak, azaz azonnal munkába állíthatóak voltak. És antikommunisták, amit a legnagyobb anyagi segítséget biztosító Egyesült Államok értékelt. A Vöröskereszt és az ENSZ együttműködése olyan hatékony volt, hogy 1957. április 1-jéig

  135 417 személyt, az érkezők 70 százalékát már elszállították az őket befogadó országokba.

  A magyarokkal szemben a genfi konvenció szerint jártak el, így mindenki szabadon dönthetett arról, hogy melyik országban szeretne élni. A közel kétszázezres tömegből

  • 35 026-an az Egyesült Államokban,
  • 24 525-en Kanadában,
  • 20 590-en Nagy-Brittaniában,
  • 14 270-en az NSZK-ban,
  • 11 962-en Svájcban,
  • 10 232-en Franciaországban,
  • és 9423-an Ausztráliában telepedtek le.

  Természetesen nem volt minden konfliktustól mentes az osztrák táborokban lévő magyarok élete. Ligeti György felesége, Ligeti Veronika pszichológus már egészen korán végzett felméréseket a magyar menekültek közt, az ezeket összegző tanulmányában arról számol be, hogy a táborokban élők "depressziósok, sokszor agresszívak, és ellenszenveseknek találják a továbbjutásuk elé akadályokat gördítő" osztrák hivatalnokokat. A táborokat átalakított kaszárnyákban rendezték be, ami nyomasztóan hatott az ott elszállásoltakra, a katolikus Caritas ezért igyekezett kisebb, otthonosabb panziókba, vagy magánszállásokra elhelyezni a magyar menekülteket.

  A legnagyobb gondot a kísérő nélkül érkező kiskorúak jelentették: mivel őket nem engedték továbbutazni, Magyarországra pedig nem akartak visszamenni, Ausztriában ragadtak. Nagy számuk miatt az elhelyezésük, integrációjuk lassan zajlott, sokan még 1960-ban is táborokban éltek, ami meglátszott a körükben végzett felmérésékben, amikben szintén agresszióról és az osztrákokkal szembeni mély ellenszenvről számolnak be.

  A statisztikák alapján a 193 805 magyar menekültről tudni, hogy

  • kétharmaduk férfi, egyharmaduk nő volt,
  • a menekülők fele még nem töltötte be a 25. életévét,
  • a szülő nélkül érkezett tizenöt éven aluli gyermekek számát közel tízezerre, a börtönökből kiszabadultaték pedig 3-4 ezerre becsülték,
  • a menekülők jelentős része városi volt, a kivándorlók felét budapestiek tették ki,
  • az országot elhagyók kétharmada volt aktív kereső: 63,5% fizikai, 34,6% szakmunkás, 25% szellemi munkakört töltött be.
  • körülbelül 3200 főiskolás és egyetemista, a felsőoktatásban tanúlók tíz százaléka indult útnak.
  [​IMG]
  Fortepan/HOFBAUER RÓBERT
  [​IMG]
  Felrobbant szovjet tank november hatodikán Budapesten. AFP PHOTO
  [​IMG]
  A Baross utca. Keystone/Getty Images
  [​IMG]
  Magyar menekültek az osztrák határnál. AFP PHOTO / VOTAVA PRESS PHOTO AGENCY
  [​IMG]
  AFP PHOTO
  [​IMG]
  Nickelsdorf mellett.
  [​IMG]
  Ételosztás a Traiskirchen melletti táborban. Keystone/Getty Images
  [​IMG]
  A német Vöröskereszt segítői válogatják szét a magyar menekülteknek gyűjtött takarókat Frankfurtban. Fotó: dpa
  [​IMG]
  A menekültek egy csoportja a berlini reptéren. Fotó: dpa
  [​IMG]
  Magyar nő három gyermekével érkezett a svájci határhoz. Az asszony férje életét vesztette a budapesti harcokban. Keystone/Hulton Archive/Getty Images
  [​IMG]
  Magyar gyerekek az amerikai hadsereg München melletti táborában. Innen indultak a légierő menekültekkel teli gépei az Egyesült Államokba. Fotó: dpa
  [​IMG]
  Fotó: dpa
  [​IMG]
  Fotó: dpa
  [​IMG]
  Fotó: dpa
  [​IMG]
  A légihídat irány George B. Dany tábornok a müncheni repülőtér telex szobájában. Fotó: dpa
  [​IMG]
  Richard Nixon, akkor még alelnök fog kezet minden útnak induló magyarral december huszonkettedikén Münchenben. Fotó: dpa
  444.

  6vUDsUV2gNcB1Ee1OOs.jpeg
   
  Ernoe és Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 23.

  1. Ernoe
   Ernoe
   Mire gondolsz kokrétan? A Fidesz az egész választási periodus alatt pártpropagandát folytat állami költségen.
   -
   Meghallgatom mégegyszer a 56-os beszédet de nem tünnt nekem fel, hogy egyetlen egy szoval megemlitette volna, hogy két hét alatt majd 200.000 magyar menekült a szomszédos országba.
   -
   Azt is elmondhatta volna, hogy a magyar menekülteknek sem volt utlevele, vizuma sehova. Még a 70-es évek közepén is "megbizhatoság" kellett ahoz, hogy valaki nagynehezen kapjon egy nyugati utlevelet.
   Kovipisti kedveli ezt.
  2. fych
   fych
   A magyar menekültek nem hőbörögtek, nem randalíroztak, hanem kivárták, amíg döntés születik az ügyükben. Ja, és nagyrészük jól képzett, munkára fogható, és munkára hajlandó ember volt, aki mindent elkövetett azért, hogy helytálljon.
   A nyugati útlevelet meg ne keverd ide, mert semmi köze a témához.
   cdurmol, setni és udvarfy kedveli ezt.
  3. fych
   fych
   Minden parlamenti párt - sőt, az 1%-ot elérő parlamenten kívüli párt is - jelentős költségvetési támogatást kap. Egyik sem a tagdíjakból él.

   http://24.hu/belfold/2015/05/13/kiderult-mennyi-penzt-kapnak-a-partok-az-allamtol/
   cdurmol, setni és udvarfy kedveli ezt.
  4. Ernoe
   Ernoe
   Az utazási szabadságot azért adta meg a nyugat kelet számára, mert kommunizmus bukása után mert ugysem birták volna visszatartani az embereket Keleteuropábol. Mindenki menekültkérelmet adott volna be amit nem tudtak volna visszautasitani.
   -
   Anglia azért huzza, halassza a brexit végrehajtását mert az összes Keleteuropai (több mind 1 millio Lengyel...) rögtön beadná az állampolgári kérelmet és ezt sem lehetne visszautasitani.
   -
   Hallgattál ma rádiot? Nos televan a nyugat hocipöje Orbánnal, ha valaki honapokon keresztül nyugaton él, dolgozik akkor nyugaton kell szociális adot fizetnie nem, itt dolgozni és alacsony szociálisadot, betegbiztositott fizetni Magyarországon.
   -
   Egyébbként mi a problémád a "menekült" szoval? Bizony a keleteuropaiak többsége szükségböl dolgozik itt nem szorakozásbol.
   -

   Ez a védekezö állás "Nem vagyunk menekültek!" csak arrol árrulkodik, hogy micsoda agymosáson estetek át!
   Menekültnek lenni szemlátomást "egy szégyen", mig az együttérzés hiánya egy nemzeti érdem?
   -
   Piti Sándor kedveli ezt.
  5. Ernoe
   Ernoe
   Kedves barátom, ez csak azon mulott, hogy a nyugati világ nagyvonalu volt a magyar menekültekkel.
   Képzeld el hogy viselkedtek volna ha naponta ötöt engedtek volna át a keritésen?
   -
   De egyébbként 61 év után legyünk mi is öszinték, az Osztrákok sem csinálnak mitoszt a "vendégszeretetükböl", ott is nyitva vannak ma a dossziek, és egyre gyakrabban olvashatsz arrol menyi gyülölködés volt ott az elsö napok után, a villamoson ingyen utazhato magyarok iránt, elég volt ha egy nö jobban volt öltözve mind a helybeli.
   -
   Na és a Magyar menekültek között is volt sok elégedetlen, türelmetlen, követelözö... vedd le a szemellenzöt.
  6. fych
   fych
   Kimondtad a kulcsszót. Dolgozik. A többi csak zabhegyezés.
   cdurmol és setni kedveli ezt.
  7. Ernoe
   Ernoe
   Félreértesz. Természetesen jogos, hogy közérdekkel foglalkozok munkája honorálva legyen, klar, minden párt kap a közpénzböl.
   -
   Ami viszont törvénytelen, hogy a közmédiák csak a Kormánypártnak van nyitva.
   Az un. Nemzeti Konzultacio nem más mind a kormány egyoldalu állásfoglalása, hazugságok terjesztése.

   Micsoda konzultatio az ahol csak egy nézet olvashato?
   varázsdoboz kedveli ezt.
  8. Ernoe
   Ernoe
   Te valoban nem vagy észnél.
   Aki ott áll a kerités elött és védelmet kér de nem engeditek be.
   Bezárjátok egy konténerbe még a terhes anyákat és gyerekeket is
   Ezek hogyan dolgozzanak, mozgási szabadság, munkavállalási engedély nélkül ???

   -
   Egyébbként nézzd meg menyi Keleteuropai lakik az utcán Berlinben Zoogarten körül.
   A Berlinieknek ezekkel van tele a tökük,
   -
   Tudod, hogy volt azelött? Vegyük mondjuk Ausztriát.
   Egy Osztráknak nem kelett vizum mondjuk Franciaországba de a határon bármikor megkérdezhette (és tette is) a határör, hogy menyi pénz van nállad? Hány napra jössz?... ugyan ugy mind az USA-ba sem lehet biztonság élkül kiutazni
   -
   Ma mindenki megy keleteuropábol szerencsét probálni üres kézzel, ha nem sikerül akkor elmegy a vasutállomásra és ott kap a hivataloktol pénzt, hogy hazautazzon. Ezt megtudja csinálni kétszer aztán ha elfogy a pénze, a szerencse nem jön be akkor az utcán marad.
   -
   Ismétlem, nincs problémánk vele, szerencsétlen emberek, sajnáljuk és segitjük öket.
   A probléma viszont az, hogy a keleteuropai országok (Orbánisztán) áttolja a szociális problémáit nyugatra.
   A koldusok, hajléktalanok itt jobban élnek mind Mo.-on - mondják az interviewkban.
   -
   Figyeljetek csak ide, jön a hidegebb idö, karácsony az emberek adakozobbak, a keleteuropai koldusok megindulnak erre felé.
   -
   Hangsulyozom, nem akarom öket bántani, fáj a szivem ha ilyet látok, már készitem a Sparschweint, több kilo apropénz gyülik össze egy év alatt, adom nekik. De egy pofátlanság, hogy menyi gyülöletet szit egy kormány olyasmire hivatkozva ami a saját polgárainál is megvan, az ö hibájábol.
   varázsdoboz kedveli ezt.
  9. medvegy
   medvegy
   Nem. Az egész rendszerváltás alapideológiája ez volt - és nem az, hogy akkor inkább... Mellesleg Közép-Európa (sic!!!) nem ürült ki így sem, mint ahogy a fene nem akart kitelepedni. Sokan kimentek dolgozni - juj, de rosszul jártak odakint velük, ugye :) Jöttek is haza, illetve ingáztak - mint ahogy a túlnyomó többség most is pont ugyanígy megy külföldre dolgozni. És közben még az is kiderült, hogy a kinti kerítés kolbásza is igencsak avas és rágós.

   Csakhogy ez nem fedi a menekültstátust - sem a fogalomkört. Keversz összevissza mindent, ahogy épp képbe illik.

   Na nem. Menekülni cca te menekültél el a saját hazádból. Az agymosást pedig küldetésszerűen épp te és itt végzed éppen. Képtelen vagy lecuppanni erről a nádparipádról, lehetetlen megértetni veled, hogy minden meggyőződésed ellenére nem te vagy az egyetlen gondolkodó és mindenki más trottyadt vizibicikli.
   Libusch, cdurmol, pitti és 1 másik tag kedveli ezt.
  10. medvegy
   medvegy
   Nem, Udvarfy - egyáltalán nem tévedsz, sőt - nem te tévedsz ebben. Ezek nem menekültek. Itt nagyívűen elmélkednek a menekültekről és a genfi egyezményről miközben még az alapfogalom sem tisztázott - tehát akkor használják ezt a fogalmat, amikor épp olyan jól hangzik, nem, amikor értelme és alapja is van.
  11. analema
   analema
   Nem védve a szélsőjobbos eszméket, de azért ne felejtsük el, hogy '56 pont úgy része a kommunizmus bűnlajstromának, mint sok más esemény, ami az ő égiszük alatt történt, csak hogy olyan nagy neveket említsek mint Sztálin vagy Pol Pot.
   Sőt mi több a világ jelenlegi egyik legnagyobb idiótája is a vörös csillag alól üvöltözi hogy atommal pusztít el mindenkit, aki ellentmond neki, miközben a népe éhen hal vagy változatos kínzások közepette végzi az "átnevelő" táborokban.

   Azért ezt ennél a témánál sose felejtsük el.
   cdurmol, setni és udvarfy kedveli ezt.
  12. gumelig
   gumelig
   Legalizált menekültek. Sokan közüllük nem is realizálják. Unokaöcsém fia Drezdában menekült a magyar fellendülés elöl, de a Fészbúkon áskálodik az EU és a menekültek ellen. Egy bármikor eltörölhető megállapodásnak köszönhetően élhet elfogadhatóan.
   Arrol nem is beszélek, hogy sok sok kelet németnek szintén betolakodó és legalább úgy utálja őt is mint a muszlimokat.
   Az anyja nem meri meglátogatni, mert fél a garázdálkodó menekültektöl.
   varázsdoboz és Ernoe kedveli ezt.
  13. udvarfy
   udvarfy
   Analema , nemkell külföldre mennünk Pol Pot-ért , mert megvolt nekünk 56-ban a magunké is mégha senki sem meri itt megnevezni a fene sem tudja miért !
  14. medvegy
   medvegy
   Nem védve és nem támadva, csak megjegyezve - úgy a szovjet megszállási övezet, mint maga 1956 szokás szerint a nyugat dicsőséges szégyene, amikor a megszokott hajrá-hajrá bíztató szavakon felül nem történik semmi. Mint oly sokszor már a történelemben. Viszont így utólag minden történés egész jól felhasználható hivatkozási alap.

   Azért ezt ennél a témánál (sem) sose felejtsük el. :)
   B.Péter, analema, cdurmol és 1 másik tag kedveli ezt.
  15. udvarfy
   udvarfy
   Azért csodálkozom ellégé , mert senki egy szóval sem emliti meg miért is volt az 56 és mi , mik is lettek a következményei . Az ugynevezett "forradalmároknak" akikmiatt ugye az egész elfajult és milett az "ellenforradalmárokkal"" arrol nagyon hallgatt it a fáma !
  16. Melitta
   Melitta
   A gyulolet a menekult emberek fele ugyan honan a fenebol tudod ki az ki nem? A homlokara van ragasztva a refuge papir vagy a munkavallalasi hogy csak dolgozik?

   Itt es most befejezzuk a menekultek szapulasat , at lehet menni mas oldalra ahol dijazzak a gyulolkodest, ahol meg tapsolnak is minnel ordenaribban gyulolkodtok emberek fele,
   ketelkedtek a a menekultek valos helyzeterol a fotelbol sot ugy hogy nemelyikotok maga is befogadast nyert valamelyik orszagba.
   MIlyen jogon kerdojelezitek meg emberek eletenek helyzetet?
   Euba beleptetek akkor nektek jogotok van masnak nincs Eu ba elni? A genfi egyezmenyt smafu betartani, menekulteket sokan meg eletukbe nem lattak de gyulolik.
   Ez az oldal mentes a rasszimustol akinek nem tetszik fel is ut, le is ut.
   Itt senki nem kerdojelezheti meg se a genfi egyezmenyt sem semmilyen nemzetkozi egyezmenyt, nem mehet Canada torvenyei ellen ami mentes a rasszizmustol sot criminalnal barmelyik etnikumot sertegetni megkerdojelezni a refuge statuszat amit birosag ad.

   Titeket csak a gyulolkodes erdekel ,mert nincs is MO menekult. MI akik veluk elunk semmi problemank nincs, en tobb mint 30 eve elek kint a zerorol indultam es lassan ismertem meg a multikulturat amibe mi is beletartozunk es letettunk az asztalra ugyan ugy mint a tobbi orszagbol erkezok.
   1956 arrol szol jobb helyeken hogy azt mondjak Thank You Canada! Mikor uldeztek a magyarokat befogadast uj hazat kaptak es elni boldogulni tudtunk mi es az elottunk es az utanuk levo generacio.
   Volt mar ilyen gyulolkodes a 30-as evekbe, nem kene ismetelni. Eleve a rasszizmusba megint bele fogtok bukni, mert a vilag tanult a tortenelembol es nem akarja megismetelni.
  17. Ernoe
   Ernoe
   -
   Ki nem ürült Közép-Europa, mert a határnyitástol nem lettek impotensek az emberek de a 16 millios Kelet-Németországbol rövid idö alatt eltünt 4 millio ember. Csak a Szovjetuniobol anyian jöttek No.-ba, hogy átvették a Törököktöl a vezetést a bevándorlok listáján. Lengyelországbol, egy laza mozdulattal, 800.000 migráns jött No.-ba, Angliába ha jol emlékszem 1.2 millioan vannak.
   -
   Magyarország a lakosága 6%-át küldte el idegenbe pénzt keresni ami nem az összes de nem semmi.
   -
   De nem is erröl van szo. Képzeld el mi lett volna ha ezt a migratiot megakarta volna fékezni nyugateuropa, vagy keleteuropa?
   Erröl beszéljél kedvesem, nem arrol, hogy jol jött a nyugatnak. Természetesen jol jött ugy a keletnek mind a nyugatnak, én egy nyitott, szabad világ hive vagyok.
   -
   -
   Teljesen mindegy, hogy minek nevezed, a szabad mozgás sokkal nagyobb privilegiumokat adott a keleteuropai migránsoknak mind a politikai menekült statusz. Látom a gyülölet anyira ég benned, hogy megprobálod elháritod magadtol ezt a jelzöt, mindha lecigányoználak.
   -
   -
   Most itt ez a topik ügye az 56-os eseményekkel, annak a következményeivel foglalkozik. Az 56-os felkelés bukásának az lett a következménye, hogy mégtöbb katona jött Mo.-ra, a határokat mégjobban lezárták, jött a terror aminek házat is emeltetek.
   -
   Nemcsak az elsö pillanatban menekültek el abbol az országbol emberek, hanem tartosan.
   -

   -
   Itt meghallgathatod hogyan vetette egy politologus professzor Orbán szemére, hogy: "mit idegeskedik amiatt az 1.294 menekült felvételétöl, ugyis elmentek volna egy idö után az országbol. Ha mennek a magyarok akkor megyünk mi is, mondták volna." :)

   Nyugodtan nézzétek meg a filmet, kétnyelvü.
   Utoljára módosítva: 2017 Október 24
   varázsdoboz kedveli ezt.
  18. Melitta
   Melitta
  19. medvegy
   medvegy
   "" Az ember néha azt hiszi, lelátott már az emberi hülyeség kútjának fenekére, és a (...) figyelmeztetés, miszerint a hülyeségnek eme kútja feneketlen, néha fölöttébb hasznos. "" - Stephen King -

   Persze, felmerülhet a kérdés - ugyan, miért is írtam én ezt ide? :)
   Utoljára módosítva: 2017 Október 24
  20. Ernoe
   Ernoe
   -
   Már miért ne lenne? Volt az 56-os menekülteknél utlevél és Vizum amikor beléptek Ausztriába? Nem. Tehát illegálisak voltak a törvény értelmében. Késöbb még repülöeltéritö is volt de te nem emlékszel semmire.
   -
   Ami pedig a "munkát" illeti. Meglehet, hogy 1956-ban gyorsan alkalmi munkát talált egyik másik menekült, ami nem csoda.
   Abban az idöben még a vagonokat is lapáttal töltötték meg és üritették. Mo.-on még a 70-es évek elején is lehetett menni éjjel szenetlapátolni 70 forintot adtak egy éjszakára. Szinte mindent kézzel csináltak az emberek.
   -
   [​IMG]
   -
   Igy nézett ki az élelemszállitás abban az idöben, nemcsak a forradalmárok számára.
   -
   Egy évtizeddel késöbb is kézzel dobálták le a kenyeret a szállitok.
   Az ügyesebbje 2 db. 2 kg-os kenyeret összefogott és ha a boltos ügyes volt sikerült elkapnia mind a kettöt. :)
   -
   Egy orjási kulturális elörelépés volt, amikor a boltosnak kötelessége volt egy darab papirt tenni a felvágott kenyérre.
   Késöbb specifikálták, hogy "selyempapirnak" kell lenni nem ujságszeletnek. :)
   Utoljára módosítva: 2017 Október 25
   Piti Sándor és setni kedveli ezt.

Megosztás